Κόσμος

Εντυπωσιακή πρόσοψη του Bulgari Shanghai από ανακυκλωμένα μπουκάλια

Πρωτότυπη η πρόσοψη του καταστήματος του οίκου Bulgari στη Σαγκάη

Η εκπληκτική πρόσοψη του αρχιτεκτονικού γραφείου MVRDV για το εμβληματικό κατάστημα της Bulgari στη Σαγκάη της Κίνας, έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει σαν το κτίριο να έχει πολυτελές φινίρισμα νεφρίτη, ωστόσο το λαμπερό πράσινο εξωτερικό έχει στην πραγματικότητα πολύ πιο «ταπεινή» προέλευση: η εταιρεία το δημιούργησε χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα γυάλινα μπουκάλια.

Το Bulgari Shanghai (το όνομα είναι στυλιζαρισμένο Bvlgari) βρίσκεται σε μια μεγάλη εμπορική περιοχή στην πολυσύχναστη κινεζική πόλη. Το εσωτερικό του είναι 274 τ.μ., με πίνακες προβολής που δείχνουν τα πολυτελή είδη της Bulgari, όπως ακριβά κοσμήματα και ρολόγια. Ωστόσο, η εστίαση του MVRDV ήταν πολύ στο εξωτερικό του κτιρίου με αυτό το έργο.

Σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο, τα πάνελ της πρόσοψης και τα χρυσού χρώματος μπρούτζινα πλαίσιά τους είναι αναφορά στην πρώτη μπουτίκ του Bulgari στη Ρώμη. «Πηγή έμπνευσης του μοτίβου ήταν τα διακοσμητικά γείσα του palazzo Bulgari στη Via Condotti. Αλλά για αυτή τη μπουτίκ, το μοτίβο είναι μια συμπαγής πρόσοψη χωρίς παράθυρα. Το αναπαράξαμε πιο ελεύθερα για να επιτύχουμε αυτό το αρ ντεκό μοτίβο» είπαν, μιλώντας στο Dezeen, οι αρχιτέκτονες. «Η αρ ντεκό είναι κύριο σημείο και της κληρονομιάς της φίρμας Bulgari και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Σαγκάης, οπότε χρησιμοποιήσαμε αυτό το ύφος ως “γέφυρα που συνδέει” τις δύο» συνέχισαν.

Οπτικοποιώντας την πρόσοψη του καταστήματος, οι αρχιτέκτονες επηρεάστηκαν από το χρώμα και την υλικότητα του νεφρίτη, μιας από τις πιο πολύτιμες πέτρες της Κίνας, και χρησιμοποίησαν ανακυκλωμένο γυαλί για τα περίτεχνα πάνελ.

Το πράσινο γυαλί προήλθε από ανακύκλωση μπουκαλιών σαμπάνιας και μπύρας, και το βράδι η πρόσοψη εκπέμπει φωτεινή πράσινη λάμψη χάρη σε φωτισμό από πίσω. «Με την κατάλληλη επεξεργασία και τη χρήση ως διακοσμητικά στοιχεία στο κτήριο, μπουκάλια σαμπάνιας και μπύρας, που σε αντίθετη περίπτωση θα τα πετούσαν, γίνονται κόσμημα για την πόλη» τόνισαν από το MVRDV.

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια