Γεωργία: Σε κίνδυνο η ζωή του φυλακισμένου πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι

Κόσμος
Γεωργία: Σε κίνδυνο η ζωή του φυλακισμένου πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, η υγεία του οποίου είναι εξασθενημένη από δύο απεργίες πείνας στη φυλακή, κινδυνεύει να πεθάνει αν δεν λάβει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, προειδοποίησαν σήμερα γιατροί που τον εξέτασαν

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, η υγεία του οποίου είναι εξασθενημένη από δύο απεργίες πείνας στη φυλακή, κινδυνεύει να πεθάνει αν δεν λάβει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, προειδοποίησαν σήμερα γιατροί που τον εξέτασαν.

Ηλικίας 54 ετών, ο Σαακασβίλι αρνήθηκε μια πρώτη φορά να δεχθεί τροφή για 50 ημέρες, στη συνέχεια για 20 ημέρες, προκειμένου να καταγγείλει τη φυλάκισή του έπειτα από μια καταδίκη για κατάχρηση εξουσίας την οποία καταγγέλλει ως πολιτική.

Σήμερα, ομάδα ανεξάρτητων γιατρών που εξέτασε τον Σαακασβίλι στη φυλακή, δήλωσε πως ο τελευταίος πάσχει από εγκεφαλοπάθεια Wernicke, μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή, ανορεξία και μετατραυματικό στρες.

Αν ο πρώην πρόεδρος δεν μεταφερθεί επειγόντως σε νοσοκομείο όπου δεν θα υπόκειται πλέον σε "παράγοντες στρες", κινδυνεύει σύμφωνα με τους γιατρούς να αναπτύξει νευρολογικές περιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία πολλών οργάνων και να οδηγήσουν σε "μοιραίο αποτέλεσμα".

Οι γεωργιανές αρχές απορρίπτουν μέχρι τώρα τις ανησυχίες που εκφράζουν οι γιατροί και οι υποστηρικτές του πρώην φιλοδυτικού προέδρου.

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο, Ιράκλι Κομπαχίντζε, δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως ο Σαακασβίλι "δεν είναι ικανοποιημένος από την πτώση του βιοτικού του επιπέδου αφότου φυλακίστηκε".

"Πρέπει απλώς να φάει μερικά αυγά και φρέσκο τυρί, και όλα θα επανέλθουν στην τάξη", πρόσθεσε.

Ο Σαακασβίλι, που ήταν πρόεδρος της Γεωργίας από το 2004 έως το 2013, συνελήφθη και στη συνέχεια φυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2021 κατά την επιστροφή του στη χώρα του Καυκάσου έπειτα από εξορία πολλών ετών.

Η σύλληψη του Σαακασβίλι επιδείνωσε την πολιτική κρίση στη Γεωργία που ξέσπασε μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2020 που κέρδισε με μικρή διαφορά το κυβερνών κόμμα και η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ήταν νοθευμένες.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Φωτογραφία αρχείου Pexels 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News