Πόλεμος στην Ουκρανία: Εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων σε επίπεδο ΝΑΤΟ με Φιλανδία και Σουηδία

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων σε επίπεδο ΝΑΤΟ με Φιλανδία και Σουηδία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΝΑΤΟ περιμένει με ανοικτές αγκάλες Σουηδία και Φιλανδία - Εγγυήσεις από τις ΗΠΑ – «Θρίλερ» στο Αζοβστάλ

Εν αναμονή των σημαντικών εξελίξεων σε επίπεδο ΝΑΤΟ, με Φιλανδία και Σουηδία να συντονίζουν τις κινήσεις τους για ένταξη στη Συμμαχία και τη Δύση να κοιτάζει με αγωνία προς τη Δευτέρα, περιμένοντας να δει τι θα πει ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τις εκδηλώσεις για την 77η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου 1944, τα σενάρια συνεχίζουν να δίνουν και να παίρνουν.

Στη Μόσχα ξεκίνησαν οι πρόβες για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, την ώρα που η Ρωσία ανακοίνωνε ότι οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν άσκηση σε προσομοίωση πυρηνικών επιθέσεων στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία κατά μήκος των ακτών της Βαλτικής. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον θύλακα του Καλίνινγκραντ στην περίπτωση που Σουηδία και Φιλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, η Συμμαχία περιμένει τη 17η και 18η Μαΐου, ημερομηνίες ορόσημο για τη Φιλανδία σχετικά με τη διαδικασία αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όταν ο πρόεδρος Ναούλι Νιινίστο θα επισκεφτεί τη Στοκχόλμη, και ενδεχομένως και για τη Σουηδία. Σύμφωνα μάλιστα με την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, η χώρα έλαβε διαβεβαιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα λάβει υποστήριξη κατά την περίοδο που θα μεσολαβήσει μέχρι την επικύρωση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που η Στοκχόλμη καταθέσει σχετικό αίτημα.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στη δημόσια σουηδική τηλεόραση SVT ότι το ΝΑΤΟ θα εντείνει την παρουσία του γύρω από τα σύνορα της Σουηδίας και στη Βαλτική θάλασσα, όσο θα εξετάζεται το πιθανό αίτημα της χώρας να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Στην Ουκρανία, το ενδιαφέρον παραμένει στο εργοστάσιο του Αζοβστάλ, όπου παραμένουν οχυρωμένοι οι τελευταίοι μαχητές της Μαριούπολης, καθώς και περίπου 200 άμαχοι. Η Ρωσία κατηγορείται από τους Ουκρανούς ότι αθέτησε τις υποσχέσεις για κατάπαυση του πυρός, ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι, κάτι που αρνείται το Κρεμλίνο, με τον Πούτιν να δηλώνει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να τους παρέχει ασφαλές πέρασμα. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι Ουκρανοί μαχητές πρέπει να παραδοθούν.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως ο Πούτιν ζήτησε συγνώμη για τις δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ περί εβραϊκής καταγωγής του Χίτλερ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News