Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρικλοποδιά από Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία στο 6ο πακέτο κυρώσεων για το πετρέλαιο

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρικλοποδιά από Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία στο 6ο πακέτο κυρώσεων για το πετρέλαιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια καθώς πλησιάζει η 9η Μαΐου με τους δυτικούς διπλωμάτες επιμένουν ότι θα αποτελέσει την ευκαιρία για τον Πούτιν να προχωρήσει σε σημαντικές ανακοινώσεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μπορεί το «αγκάθι» της Γερμανίας να προσπεράστηκε όσον αφορά στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου στα πλαίσια του έκτου πακέτου κυρώσεων της Ε.Ε. για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο για μια ακόμη φορά οι Ευρωπαίοι δεν κατάφεραν να ομοφωνήσουν. Έτσι, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Reuters, οι αντιπροσωπίες των 27 κρατών-μελών μετέθεσαν την όποια λήψη των αποφάσεων για σήμερα, σε μια προσπάθεια να πειστούν Ουγγαρία και Σλοβακία που δε φαίνεται να ικανοποιούνται από την πρόταση για παράταση-εξαίρεση από τα μέτρα ως τα τέλη του 2023.

Εκτός όμως από τις δύο χώρες, σε αντίστοιχο μήκος κύματος δείχνουν να κινούνται η Τσεχία αλλά και η Βουλγαρία, που ζητούν επίσης αντίστοιχη εξαίρεση. Συν τοις άλλοις, η πρόθεση των Βρυξελλών να πλήξει και τη δυνατότητα της Ρωσίας να μεταφέρει πετρέλαιο, απαγορεύοντας κάτι τέτοιο στα ευρωπαϊκά πλοία, συναντά σοβαρές αντιρρήσεις αυτή τη φορά από τις ναυτιλιακές δυνάμεις, με πρώτη την Ελλάδα. Σύμφωνα με διπλωμάτες, στην εν λόγω πρόταση, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο των ευρωπαϊκών προτάσεων που επικαλούνται οι “Financial Times”, έντονη ήταν η αντίδραση της Ελλάδας, της οποίας ο στόλος αντιπροσωπεύει το ήμισυ της χωρητικότητας υπό σημαία Ε.Ε. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την απαγόρευση μεταφοράς πετρελαίου προς τρίτες χώρες, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει απλώς τους ανταγωνιστές της Ευρώπης.

Καθώς πλησιάζει η 9η Μάιου, ημέρα νίκης του σοβιετικού στρατού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δυτικοί διπλωμάτες επιμένουν ότι θα αποτελέσει την ευκαιρία για τον Ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει σε σημαντικές ανακοινώσεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. Ένα από αυτά θέλει τον Πούτιν να ανακοινώνει την κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία (σ.σ. μέχρι τώρα κάνει λόγο για «ειδική επιχείρηση»), άρα να προχωρήσει και σε εθνική επιστράτευση, εκδοχή που ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε ως «ανοησία».

Στο μεταξύ, κρίση έχει ξεσπάσει μεταξύ Βατικανού και Πατριαρχείου Μόσχας, με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να επικρίνει τον Πάπα Φραγκίσκο για το ύφος που χρησιμοποίησε κατά τη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα “Corriere Della Sera”, στην οποία διαμήνυσε στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο να μη γίνει το «παπαδοπαίδι» του Κρεμλίνου.

Σημειώνεται ότι ο 75χρονος Κύριλλος, στενός σύμμαχος του Πούτιν, βλέπει τον πόλεμο ως προπύργιο απέναντι σε μια Δύση την οποία θεωρεί παρακμιακή, ιδίως όσον αφορά στην αποδοχή της ομοφυλοφιλίας. Επίσης έχει περιγράψει την κυριαρχία του Πούτιν ως «θαύμα». Ο ίδιος βρίσκεται πλέον και στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πρότεινε το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Πατριάρχη Κυρίλλου, στο πλαίσιο του έκτου γύρου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ωστόσο, πηγή της Κομισιόν διευκρίνισε ότι τα ονόματα μπορούν να αφαιρεθούν ή να προστεθούν κατά τη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών σε αυτό το στάδιο. Πηγή έντασης παραμένει η πρόθεση της Σουηδίας και της Φιλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, κίνηση στην οποία αναμένεται να προβούν σύντομα, με τη Μόσχα να παραβιάζει και χθες τον φιλανδικό εναέριο χώρο, αυτή τη φορά με ελικόπτερο του ρωσικού στρατού, στέλνοντας νέο μήνυμα στο Ελσίνκι.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς το ΝΑΤΟ, να μη στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «θα θεωρήσουμε κάθε μεταφορικό μέσο του ΝΑΤΟ που φτάνει στο έδαφος της Ουκρανίας και φέρει όπλα ή εξοπλισμό για τον ουκρανικό στρατό ως νόμιμο στόχο καταστροφής».

Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στον χώρο του αχανούς εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, όπως ανέφερε σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας. Παράλληλα, νέες ανησυχίες δημιουργεί η αιφνιδιαστική έναρξη μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων από τις ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας. Το Κίεβο διαμηνύει πως είναι έτοιμο να αμυνθεί εάν οι δυνάμεις της Λευκορωσίας επιχειρήσουν να συνδράμουν τις ρωσικές δυνάμεις ενάντια στην Ουκρανία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News