Κόσμος

Βόρεια Ιρλανδία: Το Σιν Φέιν οδεύει προς ιστορική νίκη στις εκλογές της Πέμπτη

Πρώτο κόμμα στην Εθνοσυνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας θα γίνει εκτός απρόπτου το Σιν Φειν μετά τις εκλογές της Πέμπτης, σύμφωνα με τα προγνωστικά

Η άλλοτε πολιτική βιτρίνα της παραστρατιωτικής οργάνωσης IRA, το Σιν Φέιν φαίνεται ότι οδεύει να γίνει το Πρώτο Κόμμα της βορειοϊρλανδικής Εθνοσυνέλευσης, γεγονός πρωτοφανές στην ταραγμένη ιστορία της βρετανικής επαρχίας.

Η νίκη του Σιν Φέιν είναι αποτέλεσμα της έλευσης μίας νέας γενιάς Βορειοϊρλανδών στην πολιτική ζωή μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής (1998) που έβαλαν τέλος στην αιματηρή περίοδο των Troubles.

Οταν ο IRA γύρισε την πλάτη στην ένοπλη βία στη δεκαετία του 1990, το Σιν Φέιν ενίσχυσε την παρουσία του στην πολιτική σκηνή. Το 2018, ο Τζέρι Ανταμς, ιστορικός ηγέτης του κόμματος, άφησε την θέση του στην νέα γενιά που ενσαρκώνει η Μισέλ Ο'Νιλ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η 45χρονη, σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην οποία το Σιν Φέιν συμμετέχει μαζί με το προτεσταντικό, ενωτικό DUP, οδεύει προς έναν στόχο που πριν από λίγα χρόνια ήταν αδιανόητος: να γίνει πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας προερχόμενη από τις τάξεις των καθολικών,
ρεπουμπλικανών, εθνικιστών.

Φωτογραφία Twitter

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια