«Σεισμός» στις ΗΠΑ για το θέμα των αμβλώσεων

Κόσμος
«Σεισμός» στις ΗΠΑ για το θέμα των αμβλώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές, ως προς τα δικαιώματα των γυναικών, που ήδη προκαλεί σεισμό και σε πολιτικό επίπεδο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές, ως προς τα δικαιώματα των γυναικών, που ήδη προκαλεί σεισμό και σε πολιτικό επίπεδο.

Η αποκάλυψη του ειδησεογραφικού ιστότοπου Politico ενός προσχεδίου γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο επιχειρεί να ανατρέψει την ιστορική απόφαση του 1973 με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση έχει προκαλέσει σάλο.

Αν και δεν αποτελεί οριστική απόφαση είναι ενδεικτικό της πρόθεσης του σώματος γεγονός που έχει βγάλει στους δρόμους πολλούς Αμερικανούς και πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις.

Δεν είναι τυχαία η άμεση παρέμβαση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος αν και πιστός καθολικός που δεν ήταν πάντα ένθερμος υποστηρικτής του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, ανέλαβε τις τελευταίες ημέρες τον ρόλο του κύριου υπέρμαχου του δικαιώματος αυτού στις ΗΠΑ, προσπαθώντας πιθανόν να εκμεταλλευθεί το θέμα για να δώσει ώθηση στους Δημοκρατικούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών. 

Για τους Δημοκρατικούς τυχόν απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα είναι μια ευκαιρία να συσπειρώσουν ακόμη περισσότερο τους ψηφοφόρους μπροστά στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, όπου θα κριθεί το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο της Γερουσίας, διεκδικώντας να πάρουν πλειοψηφία στο Κογκρέσο ώστε να απαντήσουν νομοθετικά στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Προς επίρρωση  δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη διαρροή κατέδειξε ότι περίπου τα 2/3 των Αμερικανών δηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν υποψηφίους που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο. 

Από αυτούς το 78% αφορά σε ψηφοφόρους Δημοκρατικών και το 49% Ρεπουμπλικάνων.

Φωτογραφία αρχείου AP

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News