ΚΚΕ: Την κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο αναδεικνύει με ερώτηση του ο ευρωβουλευτής Κ.Παπαδάκης

Ελλάδα
ΚΚΕ: Την κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο αναδεικνύει με ερώτηση του ο ευρωβουλευτής Κ.Παπαδάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ευρωβουλευτής ζητά να μάθει πως τοποθετείται ο Ύπατος Εκπρόσωπος/ Αντιπρόεδρος της ΕΕ για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου, την προσομοίωση κατάληψης μικρονησίδας σε άσκηση του Τούρκικου στρατού και τις συστηματικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου

Την κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε μπαράζ υπερπτήσεων και παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου έχει επιδοθεί η Τουρκία από τις αρχές του χρόνου, οι οποίες κλιμακώνονται αυτές τις μέρες.

Ενδεικτικά μόνο στις 27/4 έγιναν πάνω από 30 υπερπτήσεις και συνολικά πάνω από 200 παραβιάσεις, ενώ μεγάλα σε πληθυσμό νησιά όπως η Σάμος, η Κάλυμνος, η Ρόδος βρέθηκαν στο επίκεντρο των παραβιάσεων.

Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου αποτελεί διακηρυγμένη στρατηγική της τουρκικής αστικής τάξης που σταθερά θέτει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και παράλληλα ενισχύει με υλικό και προσωπικό τη «Στρατιά του Αιγαίου» που εδρεύει στη Σμύρνη.

Είναι ενδεικτικό ότι για ένα ακόμη χρόνο πραγματοποιήθηκε άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας 2022», με σχέδιο την κατάληψη μικρονησίδας από βατραχανθρώπους και από αεροκίνητα και αερομεταφερόμενα τμήματα.

Το εν λόγω σενάριο αποτελεί προσομοίωση σε βάρος ελληνικών νησιών και στην τελική φάση της άσκησης συμμετείχε ως παρατηρητής ο Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ. Εκκωφαντική παράλληλα είναι και η σιωπή των ΕΕ-ΗΠΑ όπως και της ελληνικής κυβέρνησης για την τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ, που έγινε πριν λίγες μέρες.

Η ένοχη αυτή στάση συνδέεται με την επιδίωξη διαφύλαξης και ενίσχυσης της ΝΑΤΟικής συνοχής, ιδιαίτερα εν μέσω του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Με όλα τα παραπάνω διαψεύδεται η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως κι η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλούνται διαχρονικά την βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΕΕ,ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, την παραχώρηση ΑμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και την εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία στο όνομα της «εναντίωσης στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας». Η πραγματικότητα όμως επιβεβαιώνει ότι οι τουρκικές παραβιάσεις αυξάνονται και η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητείται με την ανοχή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και με τον κίνδυνο για «επώδυνες διευθετήσεις» για τους λαούς στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών να είναι ορατός.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε το εξής ερώτημα:

«Πώς τοποθετείται ο Ύπατος Εκπρόσωπος/ Αντιπρόεδρος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου, την προσομοίωση κατάληψης μικρονησίδας σε άσκηση του Τούρκικου στρατού και τις συστηματικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου;»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News