Γαλλία: 7 Μαΐου αναλαμβάνει εκ νέου καθήκοντα ο Μακρόν

Κόσμος
Γαλλία: 7 Μαΐου αναλαμβάνει εκ νέου καθήκοντα ο Μακρόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανανέωσε την παρουσία του στην προεδρεία της Γαλλίας με το ποσοστό της νίκης του απέναντι στη Μαρίν Λεπέν να φτάνει στο 58,5%

Στις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία η  επίσημη τελετή ανάληψης καθηκόντων του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν μετά τη νίκη του στις εκλογές, οπότε και θα ξεκινήσει η 2η θητεία του. 

Αναλυτικότερα, στις 12:00 Ελλάδας, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου Laurent Fabius θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2ου γύρου, θα τον παρασημοφορήσει (grand maître de l’ordre national de la Légion d’honneur) και μετά ο Μακρόν θα κάνει λιγόλεπτη ομιλία.

Στις 13:00 Ελλάδας, θα επιθεωρήσει στρατιωτικό άγημα στους κήπους του προεδρικού μεγάρου, χαιρετισμός κανονιού, εθνικός ύμνος από την ορχήστρα της εθνικής φρουράς (Garde Républicaine) και επιθεώρηση μικρού δείγματος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η τελετή θα είναι λιτή τελετή καθώς δεν υπάρχει απερχόμενος πρόεδρος.

Δεν είναι υποχρεωμένος να αλλάξει αμέσως ή πριν κυβέρνηση. Ο Μακρόν αποφασίζει. Η 5η Γαλλική Δημοκρατία είναι “μοναρχική” Δημοκρατία. Οι Π/Γ είναι δευτερεύοντες.

Με 58,5% επανεξελέγη ο Μακρόν - Τα επόμενα βήματά του

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας 58,5% των ψήφων, όπως είχε ανακοινώσει το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, δημοσιοποιώντας το ακόμη προκαταρκτικό τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων.

Η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν έλαβε 41,45% των ψήφων, ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, τη 10η Απριλίου, τα δύο παραδοσιακά γαλλικά κόμματα εξουσίας –οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι– καταποντίστηκαν, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά ποσοστά.

Επόμενο «στοίχημα» για τον Γάλλο πρόεδρο είναι οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου

Φωτογραφία απο: Associated Press

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News