Κρήτη: Ο Τρούμαν, ο αίγαγρος και το σχέδιο Μάρσαλ (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Ο Τρούμαν, ο αίγαγρος και το σχέδιο Μάρσαλ (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν 8 Μαΐου του 1950 όταν ο Χάρυ Τρούμαν με το επιτελείο του βρέθηκε στα Χανιά κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο νησί

Το 1950 έβρισκε την Ελλάδα στους μετασεισμούς του εμφυλίου πολέμου. Μόλις μήνες είχαν περάσει από την ήττα του ΔΣΕ στα βουνά του Γράμμου και του Βίτσι, γεγονός το οποίο ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την θερμή αμερικανική στήριξη που έχαιρε ο Ελληνικός Στρατός.

Ήδη από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ είχαν γνωστοποιήσει ποικιλοτρόπως το γεωστρατητιγικό τους ενδιαφέρον για την λεκάνη της Μεσογείου και εν ταυτώ την Ελλάδα.

Επί προεδρίας Χάρυ Τρούμαν, υλοποιήθηκαν δύο μεγάλα προγράμματα οικονομικής στήριξης προς την χώρα, τα οποία ως στόχο είχαν τόσο την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας όσο και την «θωράκιση» της χώρας από τον «κομμουνιστικό κίνδυνο». Λόγος γίνεται πρωτίστως για το «Δόγμα Τρούμαν» και εν συνεχεία για το ιστορικό «Σχέδιο Μάρσαλ».

Ήταν 8 Μαΐου του 1950 όταν ο Χάρυ Τρούμαν με το επιτελείο του βρέθηκε στα Χανιά κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο νησί.

Ένας «ταπεινός» Κρητικός, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το τότε άρθρο της New York Times χάρισε στον Αμερικανό πρόεδρο ένα αίγαγρο ή όπως έγραψαν τα ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία της εποχής «kri - kri».

Ο Κρητικός που έκανε αυτό το εντελώς ασυνήθιστο δώρο στον πρόεδρο, ήταν ο Ευτύχιος Πρωτοπαπαδάκης. Ένα χαρακτηριστικός κρητικός ορειβάτης και λάτρης της φύσης. Είχε καταφέρει να αιχμαλωτίσει το «αγρίμι» στις πλαγιές των Λευκών Ορέων και όπως ήταν γνωστό είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του. Το αγριοκάτσικο εξημερώθηκε έπειτα από μεγάλη προσπάθεια χωρίς φυσικά αυτό να επηρεάζει την τεράστια συμβολική αξία που είχε ο Κρητικός αίγαγρος ως σύμβολο ελευθερίας.

Το δώρο αυτό και γενικότερα η κίνηση από πλευράς ελληνικού κράτους δεν ήταν καθόλου τυχαία. Οι Η.Π.Α. βλέπεται αμέσως μετά τον εμφύλιο πόλεμο στην χώρα είχαν αναλάβει τον κυρίαρχο ρόλο της προστάτιδας δύναμης. Αντίστοιχες κινήσεις, όπως το δώρο από την φύση της Κρήτης, είχαν επαναληφθεί στα πλαίσια των καλών σχέσεων με την μία υπερδύναμη της εποχής και βεβαίως εσωτερικής προπαγάνδας.

Όπως ανέφερε στο αμερικανικό περιοδικό «Life» κατά την επιστροφή του ο Χάρυ Τρούμαν, ο αίγαγρος φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Ζωολογικό Κήπο της Ουάσινγκτον, ενώ μπροστά από το χώρο που κρατείτο υπήρχε μια μαρμάρινη πλάκα  η οποία έγραφε:

Παρουσιάζεται στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών από τους κατοίκους του Επανοχωρίου Κρήτης, ως έμβλημα φιλίας και ευγνωμοσύνης για το Σχέδιο Μάρσαλ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News