Κ. Λουκόπουλος: Το «πάζλ» στην Ουκρανία, οι ευρύτερες διαστάσεις, η Τουρκία και η ελληνική απραξία του κατευνασμού

Κόσμος
Κ. Λουκόπουλος: Το «πάζλ» στην Ουκρανία, οι ευρύτερες διαστάσεις, η Τουρκία και η ελληνική απραξία του κατευνασμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αντιστράτηγος ε.α και εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας (ΠΕΜΑΣ), Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, μιλώντας στον 98.4 εξηγεί γιατί κατά την γνώμη του ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πολλά στάδια ακόμη, μέχρι να οδηγηθούμε σε μια ανακωχή.

Στην ανατολική Ουκρανία αργά αλλά σταθερά η Ρωσία επιτυγχάνει στρατιωτικά τους πολιτικούς στόχους διαίρεσης της χώρας, αφού με την εισβολή της είπε ότι κατέχει εδάφη λίγο λιγότερο από την έκταση της Ελλάδας. Η Ουκρανία από την άλλη επιτυγχάνει με την ενίσχυση της Δύσης αποτελεσματική άμυνα, αλλά το ερώτημα είναι για πόσο ακόμη.

Όμως, με επιφαινόμενο αυτή τη σύγκρουση, οι διαστάσεις είναι ευρύτερες, ενώ στο κάδρο μπαίνει σταθερά πλέον η αναμέτρηση σε όλα τα πεδία ΗΠΑ - Κίνας, με την τελευταία να είναι έτοιμη να αφήσει το ρόλο του απλού παρατηρητή των γεγονότων, αλλά και την Νότιο Σινική Θάλασσα να είναι ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο ένα νέο θερμό πεδίο αντιπαράθεσης.

Οι τελευταίες εξελίξεις από την άλλη με την Τουρκία στο Αιγαίο, αντί να «αιφνιδιάζουν» την ελληνική πολιτική ελίτ και τις μεγάλες δεξαμενές σκέψης στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι αναμενόμενες, από μία δύναμη που σε όλους τους τόνους υπηρετεί την αναθεωρητική της πολιτική. Η ελληνική απραξία, είπε, που εδράζεται στη λογική του κατευνασμού, δεν μπορεί κάθε φορά απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις με επικοινωνιακές και μόνο κινήσεις, όπως οι διαρροές για την αντιαεροπορική άμυνα των νησιών μας. Όλα αυτά, το πιθανότερο είναι στο τέλος να οδηγήσουν σε νέο γύρο επαφών, χωρίς καν η Τουρκία να χρειαστεί να κλιμακώσει περαιτέρω και με κόστος, πέραν των διαρκώς εκβιαστικών ρητορικών εκφράσεων που χρησιμοποιεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News