Κόσμος

Ινδία: Θερμοκρασίες ρεκόρ 122 ετών τον Απρίλιο - Πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου

Οι θερμοκρασίες συνεχίζουν την ανηφόρα τόσο στην Ινδία όσο και στο γειτονικό Πακιστάν, με ελάχιστους να αμφιβάλουν πλέον ότι η αιτία του κακού είναι η κλιματική αλλαγή

Ο πιο θερμός Απρίλιος των τελευταίων 122 ετών ήταν αυτός που πέρασε για πολλές περιοχές της Ινδίας και κυρίως για την πρωτεύουσα Νέο Δελχί, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μέγιστες θερμοκρασίες τον Απρίλιο κατέρριψαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην κεντρική Ινδία, καθώς κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στους 37,8 βαθμούς Κελσίου.

Αντίστοιχα, κατά μέσο όρο στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας ο υδράργυρος ανήλθε στους 35,9 βαθμούς Κελσίου, περίπου 3,4 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή επίπεδο. Σύμφωνα μάλιστα με ειδικούς, ο τελευταίος καύσωνας ήταν τόσο ισχυρός που δοκίμασε τα όρια της δυνατότητας της ανθρώπινης επιβίωσης.

Σε εθνική κλίμακα, ο φετινός Απρίλιος ήταν ο τέταρτος πιο θερμός από το 1901, με τη μέγιστη θερμοκρασία να κυμαίνεται λίγο πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Μάρτιος ήταν ο πιο θερμός που έχει γνωρίσει η Ινδία τα τελευταία 122 χρόνια.

Οι θερμοκρασίες συνεχίζουν την ανηφόρα τόσο στην Ινδία όσο και στο γειτονικό Πακιστάν, με ελάχιστους να αμφιβάλουν πλέον ότι η αιτία του κακού είναι η κλιματική αλλαγή, που δοκιμάζει τα όρια των ανθρώπων, εκατομμύρια από τους οποίους κινδυνεύουν είτε άμεσα είτε έμμεσα αν συνεχιστεί - όπως πολλοί φοβούνται - το κακό. «Αν δείτε τις μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη βορειοδυτική και στην κεντρική Ινδία, θα διαπιστώσετε ότι ήταν οι υψηλότερες εδώ και 122 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της ινδικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Μρουτιουντζάι Μοχαπάτρα σε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος προανήγγειλε πως οι πολιτείες Γκουτζαράτ, Ρατζαστάν, Παντζάμπ και Χαριάνα αναμένεται να βρεθούν ξανά αντιμέτωπες με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες τον Μάιο. Προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι δε θα κληθούν να αντέξουν τη ζέστη μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τη νύχτα.

(φωτογραφία pxhere)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια