Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν υποκύπτει στον εκβιασμό του Πούτιν η Ευρώπη

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν υποκύπτει στον εκβιασμό του Πούτιν η Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κομισιόν αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει το σχέδιο για την επιβολή σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μετά και το «πράσινο φως» που έδωσε η Γερμανία

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι έλεγαν «όχι» στον εκβιασμό της Μόσχας για την τροφοδοσία της ηπείρου με φυσικό αέριο υπό τον όρο της πληρωμής σε ρούβλια, αίσθηση προκαλούσαν οι αιφνιδιαστικές συστάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Γερμανίας «αποθηκεύστε βασικές προμήθειες σε τρόφιμα»! Στα μέτωπα της Ουκρανίας οι μάχες συνεχίζονται, η Οδησσός και άλλες πόλεις δέχονται σφοδρά πυρά, η διπλωματία βρίσκεται σε αδιέξοδο και το ανθρωπιστικό δράμα κορυφώνεται.

Την Δευτέρα 2 Μαΐου, συναντήθηκαν εκτάκτως οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα χειρισμού της ενεργειακής κρίσης, με την επίτροπο Ενέργειας να διαψεύδει ότι ορισμένες χώρες είναι έτοιμες να υποκύψουν στον εκβιασμό του Πούτιν.

Σήμερα Τρίτη 3 Μαΐου, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο για την επιβολή σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μετά και το «πράσινο φως» που έδωσε η Γερμανία, ενώ τις ελληνικές προτάσεις για ενεργειακή αλληλεγγύη παρουσίασε στο Συμβούλιο ο Έλληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων μετά την απόφαση της Ρωσίας να κλείσει την παροχή φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία, οι Ευρωπαίοι έκαναν σαφές ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν σε ρούβλια, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παράβαση των κυρώσεων προς τη Ρωσία, αλλά και παραβίαση των όρων των συμβολαίων που ορίζουν πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες και να βασίζονται στην καλή πίστη Gazprom. Παράλληλα η επίτροπος αμφισβήτησε την ορθότητα του ρεπορτάζ του “Bloomberg”, σύμφωνα με το οποίο ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πληρώνουν ήδη ή σκέφτονται να πληρώσουν σε ρούβλια για την αγορά φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια δε γνωρίζει κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. που έχει την πρόθεση να πράξει κάτι τέτοιο.

Αναφορικά με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι αντίθετη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι μεγάλο το βάρος, αλλά είμαστε έτοιμοι να το σηκώσουμε». Ο ίδιος εξήγησε ότι η Γερμανία είχε μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αντιστοιχούσε στο 35% των εισαγωγών, ωστόσο σήμερα κατάφερε να τη μειώσει στο 12%. Ερωτηθείς αν είναι υπέρ ενός σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο κ. Χάμπεκ απάντησε ότι «χρειαζόμαστε κάποιες εβδομάδες και μήνες για να κάνουμε όλες τις τεχνικές προετοιμασίες», σημειώνοντας ότι «ο χρόνος βοηθάει». Τέλος, ο Γερμανός αντικαγκελάριος επισήμανε ότι άλλες χώρες στην Ε.Ε. έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και τόνισε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί και να υπάρξει αλληλεγγύη.

Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, έθεσε στο τραπέζι την «υποχρέωση» ανάληψης συλλογικής δράσης «για τη στήριξη των νοικοκυριών και ιδίως των πιο ευάλωτων, αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απέναντι στις τεράστιες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας».

Στο μεταξύ, στη Γερμανία η αιφνιδιαστική σύσταση της πολιτικής προστασίας με λεπτομερή λίστα βασικών προμηθειών, που πρέπει να διαθέτουν όλοι οι πολίτες στο σπίτι για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης, έχει προκαλέσει αίσθηση. Οι προμήθειες αυτές αρκούν καταρχήν για 10 ημέρες στο σπίτι, χωρίς να χρειάζονται επιπλέον ψώνια. Όπως διευκρίνισε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, ο στόχος είναι να προβλεφθούν οι συνέπειες από το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων ικανών να προκαλέσουν καταστροφές σε βασικές υποδομές ύδρευσης και παροχής ηλεκτρικού. Παράλληλα κάλεσε τους καταναλωτές να προβούν σταδιακά σε αυτές τις προμήθειες χωρίς να τρέξουν στα σούπερ-μάρκετ.

Με τον πόλεμο να μαίνεται χωρίς καμιά ακτίδα φωτός για διαπραγματεύσεις, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν σοκ. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Επίσης περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά την εισβολή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Το δράμα στη Μαριούπολη δεν έχει τέλος, καθώς οι προσπάθειες απομάκρυνσης περισσότερων αμάχων από τη μαρτυρική πόλη έχουν καθυστερήσει, με εκατοντάδες ανθρώπους να παραμένουν παγιδευμένοι στα χαλυβουργεία Azovstal.

Σε διπλωματικό επίπεδο, το Ισραήλ έσπευσε την Δευτέρα 2 Μαΐου, να καταδικάσει τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών που ισχυρίστηκε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή, κατηγορώντας τον Σεργκέι Λαβρόφ ότι διαδίδει αντισημιτισμό και ευτελίζει το Ολοκαύτωμα. Μάλιστα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γαΐρ Λάπιντ απαίτησε συγνώμη από τον Λαβρόφ για τα σχόλιά του, τα οποία έγιναν την Κυριακή 1 Μαΐου, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News