Κόσμος

ΕΕ: «Πολύ πιθανό» το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Μετά το γερμανικό «ναι» για την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία, η ευρωπαϊκή συζήτηση κερδίζει δυναμική

«Πολύ πιθανό» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά τη συνεδρίαση του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά το γερμανικό «ναι» για την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία, η ευρωπαϊκή συζήτηση κερδίζει δυναμική, δήλωσε ο κ. Χάμπεκ πριν από λίγο στο δελτίο ειδήσεων της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Ο ίδιος, σημείωσε, θα υποβάλει αύριο πρόταση δέσμης νέων κυρώσεων. «Σίγουρα θα περιέχει και λίγο πετρέλαιο», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την άρνηση της Ουγγαρίας να στηρίξει ενδεχόμενο εμπάργκο πετρελαίου, ο κ. Χάμπεκ δήλωσε ότι αποτελεί «συνήθη πρακτική η εξεύρεση έξυπνων τρόπων προκειμένου να πείσουμε ακόμη και τα απείθαρχα μέλη» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβεί και αύριο. 'Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η συμβιβαστική πρόταση θα μπορούσε να προβλέπει μεταβατική περίοδο, έως τις αρχές του 2023 ή κάποιες εξαιρέσεις. Υπάρχει ευρεία συναίνεση εντός της ΕΕ να υπάρχουν δημόσιες διαφωνίες σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τόνισε.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ παραδέχθηκε πάντως ότι ενδεχόμενο πετρελαϊκό εμπάργκο θα επηρεάσει και τη Γερμανία, με αύξηση των τιμών. «Αλλά είναι σημαντικό να επιβληθεί, επειδή θα απελευθερωθούμε λίγο από την ηθική ενοχή ότι με τις πληρωμές μας κρατάμε ζωντανό το καθεστώς Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας.

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα αρθούν μόνο με συμφωνία Κιέβου - Μόσχας, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε απόψε ότι οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας θα αρθούν μόνο με συμφωνία Κιέβου - Μόσχας και όχι με μια απλή κατάπαυση του πυρός από τη ρωσική πλευρά. Τόνισε δε ότι στόχος του είναι ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών και η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο, αλλά θα υπερασπιστεί «κάθε εκατοστό» των εδαφών του.

«Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο και η Ουκρανία δεν πρέπει να τον χάσει», δήλωσε ο κ. Σολτς σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF και σημείωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάνει «λάθος υπολογισμό», αν πιστεύει ότι τα εδαφικά κέρδη από την επίθεσή του στην Ουκρανία θα γίνουν απλώς αποδεκτά. «Δεν θα δεχτούμε ότι η Κριμαία προσαρτήθηκε. Πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ακόμη και αν ο Πούτιν περιοριστεί σε μια μερική κατάκτηση της Ουκρανίας και στη συνέχεια στραφεί σε κατάπαυση του πυρός, τίποτα δεν θα έχει λυθεί για αυτόν», τόνισε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με την Ουκρανία και δεν θα το πετύχει αυτό με μια υπαγορευμένη ειρήνη».

Ο γερμανός καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι η ρωσική πλευρά υποτίμησε τόσο την ουκρανική άμυνα όσο και την αποφασιστικότητα και την ενότητα της Δύσης και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική στήριξη. Αυτή η βοήθεια, της Γερμανίας και των άλλων χωρών, βοήθησε ώστε ο ουκρανικός στρατός, «ο οποίος ενεργεί πραγματικά με μεγάλη επιτυχία», να μπορεί να αντέξει για τόσο μεγάλο διάστημα απέναντι σε έναν τόσο ισχυρό αντίπαλο. «Ο ουκρανικός στρατός θα συνεχίσει να υποστηρίζεται», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που του ασκείται περί «διστακτικότητας» σε αυτή την κρίση, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε: «Πάντα αποφάσιζα γρήγορα, μαζί με όλους τους άλλους, σε συντονισμό με τους συμμάχους. Η άποψή μου όμως είναι να ενεργούμε με σύνεση και καθαρό μυαλό. Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει αποφάσεις τύπου εταιρίας δημοσίων σχέσεων» και, αναφερόμενος στην παράδοση, τελικά, των αρμάτων μάχης «Gepard», παραδέχθηκε ότι ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, χαρακτηρίζοντας «κάπως κωμική» τη συζήτηση περί «βαρέων όπλων». Όπως είπε, «από την αρχή ήδη παραδίδουμε επικίνδυνα όπλα και δεν γίνεται να κάνουμε κάθε φορά ένα τετράωρο σεμινάριο σχετικά με το τι σημαίνει «βαρέα όπλα». Ισχύει πάντως και για την Ουκρανία, ό,τι ίσχυε για το Αφγανιστάν, εξήγησε: «Όπως η Γερμανία υπερασπιζόταν την ελευθερία της στο Αφγανιστάν, έτσι και τώρα την υπερασπίζεται στην Ουκρανία». Επανέλαβε ωστόσο ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο. «Δεν έχει νόημα να ενεργείς βιαστικά, μόνο και μόνο επειδή κάποιος φωνάζει», είπε σχετικά.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί από τις θέσεις που κατέχει σε ρωσικές εταιρίες ενέργειας, ο Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «εντελώς απαράδεκτη» συμπεριφορά, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου. «Δεν μπορεί ένας πρώην καγκελάριος να συνεχίζει να ασκεί αυτά τα καθήκοντα», δήλωσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δώσει εντολές σε έναν πρώην καγκελάριο. Με την άλλη προκάτοχό του πάντως, την 'Αγγελα Μέρκελ, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι βρίσκεται σε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία.

Το «οπλοστάσιο» της Ελλάδας

Ενιαία ευρωπαϊκή στάση ως προς τις πληρωμές προς την Gazprom για την αγορά φυσικού αερίου και αποσαφήνιση του μοντέλου των πληρωμών που δεν παραβιάζει το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναμένει η κυβέρνηση αλλά και η ενεργειακή αγορά από τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, στις Βρυξέλλες.

Πηγές των ελληνικών ενεργειακών εταιρειών που έχουν συναλλαγές με την ρωσική εταιρεία προμήθειας φυσικού αερίου Gazprom εκπέμπουν μήνυμα συμμόρφωσης προς το πλαίσιο που θα θέσει η ΕΕ, επισημαίνουν ωστόσο την ανάγκη το πλαίσιο αυτό να αποσαφηνιστεί το συντομότερο και πάντως πριν από το τέλος Μαΐου οπότε προγραμματίζονται οι επόμενες πληρωμές προς τη ρωσική εταιρεία.

"Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου. Μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το τεχνικό ζήτημα πληρωμής, μετατροπής δηλαδή των ευρώ -με τα οποία πληρώναμε και θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε- σε ρούβλια όπως έχει ζητήσει η ρωσική εταιρεία", είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης όπως εκφράστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Παράλληλα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με όλους τους φορείς της ενεργειακής αγοράς προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, που περιλαμβάνουν και το σενάριο της διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία αλλά και την αναμενόμενη (λόγω καιρικών συνθηκών) αύξηση της ζήτησης όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι.

Ορόσημο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού αποτελεί η προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα, που - με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα -αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο. Η νέα δεξαμενή αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης της Ρεβυθούσας, σε περισσότερα από 380.000 κυβικά μέτρα (από 225.000 που είναι τώρα). Η προσθήκη της δεξαμενής αφενός αυξάνει τη χωρητικότητα του σταθμού αλλά κυρίως αυξάνει και την ευελιξία της αλυσίδας εφοδιασμού με ΥΦΑ. Δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής πλοίων σε περιόδους που οι σταθερές δεξαμενές είναι γεμάτες , άρα θα υπάρχει δυνατότητα υποδοχής περισσότερων πλοίων σε περίοδο που η διεθνής ζήτηση για φορτία ΥΦΑ είναι αυξημένη.

Το "οπλοστάσιο" για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο περιλαμβάνει ακόμη:

  • Χρήση πετρελαίου ντήζελ αντί για φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 1,7 γιγαβάτ που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο.
  • Διασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων λιγνίτη για την τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.
  • Εξασφάλιση πρόσθετων φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
  • Διερεύνηση της δυνατότητας προμήθειας πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του αγωγού ΤΑΡ.

(Φωτογραφία Associated Press)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια