Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες εκρήξεις στο Λβιβ - Εν αναμονή νέων κυρώσεων προς τη Μόσχα

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες εκρήξεις στο Λβιβ - Εν αναμονή νέων κυρώσεων προς τη Μόσχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 69η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για 69η ημέρα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει ότι η Ρωσία ξέχασε τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «Δεν έχω λόγια... Κανείς δεν άκουσε καμία άρνηση ούτε καμία δικαιολογία από τη Μόσχα. Το μόνο που έχουμε από εκεί είναι σιωπή... αυτό σημαίνει ότι η ρωσική ηγεσία έχει ξεχάσει όλα τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σκοπό να εγκρίνει το 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία στο προσεχές Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

23:00: 69 ημέρες αιματοχυσίας στην Ουκρανία

22:00: Η λίστα των κορυφαίων αξιωματούχων της Ρωσίας που έχασαν την ζωή τους από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία

21:47: Εκρήξεις ακούστηκαν στο Λβιβ

Πυκνός μαύρος καπνός και φλόγες στο Λβιβ μετά από πλήγμα στην πόλη της δυτικής Ουκρανίας. Τουλάχιστον τέσσερις ξεχωριστές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Λβιβ λίγο πριν τις 20:30 τοπική ώρα.

Οι συναγερμοί αυτοκινήτων χτύπησαν, ακούστηκαν σειρήνες έκτακτης ανάγκης και το ρεύμα τρεμόπαιξε στιγμιαία στην πόλη. Δεν είναι αμέσως ξεκάθαρο ποιος ήταν ο στόχος.

Ο δήμαρχοςΑντρίι Σαντίβγι είπε ότι όσοι βρίσκονται στην πόλη πρέπει να βρουν καταφύγιο και πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις είχαν επηρεάσει την παροχή ρεύματος.

21:32: Τουλάχιστον 290 πτώματα αμάχων βρέθηκαν στο Ίρπιν μετά την αποχώρηση των Ρώσων

Τα πτώματα 290 αμάχων ανασύρθηκαν στην πόλη Ιρπίν, έξω από το Κίεβο, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν.

Τόνισε ότι 185 από τους νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί, η πλειονότητα των οποίων ήταν άνδρες.

Η αιτία του θανάτου ήταν «τραύματα από θραύσματα και πυροβολισμούς».

Σύμφωνα με τον Μαρκούσιν, τουλάχιστον πέντε από τους νεκρούς υπέστησαν εγκεφαλικές κακώσεις και ασιτία.

Πέντε κάτοικοι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στην αυλή πολυώροφου κτιρίου και σε εγκαταστάσεις κέντρου ανάπτυξης παιδιών.

 

21:25: ΗΠΑ: Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα δυτικά όπλα

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλι αναγνώρισε ότι οι Ουκρανοί στρατιωτικοί χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα δυτικά όπλα, που έχουν δώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους.

Ο Αμερικανός στρατηγός έκανε την δήλωση αυτή κατά την διάρκεια ακροάσεων στην αμερικανική Γερουσία, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Βλέπουμε ότι παντού χρησιμοποιούνται υψηλής ακριβείας πολεμοφόδια, βλέπουμε ότι χρησιμοποιούνται μη επανδρωμένες πτητικές συσκευές, βλέπουμε μια πολύ αποτελεσματική χρήση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός, απαντώντας στο ερώτημα πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποιούνται τα αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία.

Παράλληλα δήλωσε ότι πιο αποτελεσματικά χρησιμοποιούνται τα αντιαρματικά όπλα.

«Φυσικά, αυτά είναι τα συστήματα Javelin, αυτά που στέλνουμε εμείς. Όμως πολλά στέλνουν και οι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων τα αντιαρματικά συστήματα NLAW, οι εκτοξευτές χειροβομβίδων Gustaf, αντιαρματικά ρουκετοβόλα RPG και ένα ευρύ φάσμα αντιαρματικών», υπογράμμισε ο Μίλι.

Γι αυτόν τον λόγο «ο συνδυασμός αυτών των συνιστωσών είχε ως αποτέλεσμα οι Ρώσοι να μην σημειώσουν τις επιτυχίες τις οποίες σχεδίαζαν».

21:16: Σολτς: Το Βερολίνο θα στηρίξει ενδεχόμενη αίτηση ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Γερμανία θα στηρίξει ενδεχόμενη αίτηση ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τις πρωθυπουργούς των δύο κρατών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στις ίδιες τις χώρες.

«Εάν αυτές οι δύο χώρες αποφασίσουν ότι θέλουν να είναι μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, μπορούν να βασίζονται στη στήριξή μας, την οποία έχουν και ανεξαρτήτως ένταξης (…) Η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αφορά τις ίδιες τις χώρες και η σχετική συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί επιτόπου», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τις Πρωθυπουργούς της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον και της Φινλανδίας Σάνα Μάριν.

21:05: Ουκρανός αξιωματούχος: Οι ρωσικές δυνάμεις απέλασαν σχεδόν 40.000 ανθρώπους από τη Μαριούπολη στη Ρωσία

Οι ρωσικές δυνάμεις απέλασαν σχεδόν 40.000 ανθρώπους από τη Μαριούπολη στη Ρωσία ή στην αποσχισθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο κέντρο μέσων ενημέρωσης Ukraine-Ukrinform την Τρίτη.

«Έχουμε ήδη επαληθεύσει τους καταλόγους όσων απελάθηκαν από τη Μαριούπολη στη Ρωσία ή τη λεγόμενη DPR. Σχεδόν 40.000 άτομα. Τώρα έχουν αρχίσει να κρύβουν αυτές τις λίστες. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να επαληθεύσουμε τα πάντα αυτή τη στιγμή, αλλά συνεχίζουμε τη δουλειά», είπε.

Ο Ρώσος στρατός «παίρνει τον τοπικό πληθυσμό στα περίχωρα της Ρωσίας, στην Άπω Ανατολή ή στη Σιβηρία και εκεί τον χρησιμοποιεί για διάφορες δουλειές», τόνισε.

20:52: ΝΕΧΤΑ: Συναγερμός για αεροπορικές επιθέσεις σχεδόν στο σύνολο της ουκρανικής επικράτειας 

20:45: Γερμανικό «πράσινο φως» σε εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο

20:31: ΗΠΑ: Ανακούφιση - προς το παρόν - που το Πεκίνο άκουσε τις προειδοποιήσεις να μην βοηθήσει τη Μόσχα

Δύο μήνες μετά την προειδοποίηση προς το Πεκίνο να μην βοηθήσει τη Ρωσία στην εισβολή της κατά της Ουκρανίας, κάτι το οποίο έδειχνε έτοιμο να κάνει, Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν έχουν εντοπίσει μια κινεζική φανερή στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη, το οποίο είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη στις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters τις τελευταίες ημέρες ότι παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τη μακροχρόνια υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία σε γενικότερες γραμμές, αλλά ότι η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για την οποία ανησυχούν δεν έχει πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Η ανακούφιση έρχεται σε μια κομβική χρονική περίοδο.

20:16: Σφοδρή επίθεση των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του εργοστασίου Αζόφσταλ

Ο ρωσικός στρατός και οι φιλορωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια «σφοδρή επίθεση», με τη στήριξη αρμάτων μάχης και αμφιβίων δυνάμεων, εναντίον του εργοστασίου Αζόφσταλ, της τελευταίας εστίας ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε διοικητής του τάγματος Αζόφ, που υπερασπίζεται τις εγκαταστάσεις.

«Μια σφοδρή επίθεση στην περιοχή του Αζόφσταλ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, με τη στήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων, αρμάτων μάχης, με απόπειρες αποβίβασης στρατευμάτων, με τη βοήθεια σκαφών και ενός μεγάλου αριθμού δυνάμεων του πεζικού», δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Αζόφ, σε ένα βιντεομήνυμα στο Telegram.

20:02: Kyiv Independent: 156 άμαχοι που εκκενώθηκαν από το Αζόφσταλ έφτασαν στη Ζαπορίζια

«Σχεδόν 1.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στις πολιορκημένες εγκαταστάσεις, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εισβάλουν στο εργοστάσιο μετά από μια έντονη νυχτερινή βομβαρδισμό που σκότωσε δύο γυναίκες», σημειώνει το ουκρανικό ΜΜΕ.

https://twitter.com/KyivIndependent/status/1521521590974160896

19:50: Εικόνες καταστροφής από το Χάρκοβο

AP Photo/Felipe Dana

19:46: Ντονέτσκ: Δέκα νεκροί και 15 τραυματίες από ρωσικό βομβαρδισμό σε εργοστάσιο

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από ρωσικό βομβαρδισμό εργοστασίου οπτάνθρακα στην πόλη Αβντίβκα στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη.

«Οι Ρώσοι ήξερα ακριβώς πού στόχευαν. Οι εργάτες είχαν μόλις τελειώσει τη βάρδιά τους και περίμεναν σε μια στάση λεωφορείου για να επιστρέψουν στα σπίτια τους από το εργοστάσιο», δήλωσε ο Πάβλο Κιριλένκο.

Η Ρωσία δεν προέβη άμεσα σε κάποιο σχόλιο για το περιστατικό, ενώ αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους.

19:32: «Η εισβολή στην Ουκρανία απειλεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα σε ολόκληρο τον κόσμο»

Ο Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπε ότι ο κόσμος είναι μάρτυρας «της μεγαλύτερης απειλής για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης και ίσως του κόσμου εδώ και δεκαετίες λόγω της εισβολής στην Ουκρανία».

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλεί να υπονομεύσει όχι μόνο την ευρωπαϊκή ειρήνη και σταθερότητα, αλλά και την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα που οι γονείς μου και οι γενιές των Αμερικανών πάλεψαν τόσο σκληρά για να υπερασπιστούν», είπε.

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «σε ένα πολύ κρίσιμο και ιστορικό γεωστρατηγικό σημείο καμπής», όπου ο αμερικανικός στρατός πρέπει να «διατηρήσει ετοιμότητα και να εκσυγχρονιστεί για το μέλλον» ταυτόχρονα.

19:21: Τζόνσον: Η Ουκρανία θα νικήσει τη Ρωσία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στην Ουκρανία πως πιστεύει ότι θα νικήσει τη Ρωσία και θα εκθέσει το «τεράστιο λάθος» της εισβολής του Κρεμλίνου ενώ επικαλέστηκε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας σε περίοδο πολέμου Ουίνστον Τσόρτσιλ για να υπογραμμίσει την υποστήριξή του στο Κίεβο.

Ο Τζόνσον, ο πρώτος δυτικός ηγέτης που απευθύνθηκε στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, χαιρέτισε τη γενναιότητα της χώρας που έκανε να τιναχθεί στον αέρα «ο μύθος του ανίκητου του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν».

«Έχω ένα μήνυμα για εσάς σήμερα: η Ουκρανία θα νικήσει, η Ουκρανία θα είναι ελεύθερη», είπε ο Τζόνσον στους βουλευτές μέσω βιντεοσύνδεσης, αφού σηκώθηκε για την ανάκρουση του ουκρανικού εθνικού ύμνου, και έπειτα από μια παρουσίασή του από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου.

«Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της Ουκρανίας, που θα θυμούνται και θα διηγούνται οι επόμενες γενιές», είπε, απηχώντας τα λόγια του Τσόρτσιλ το 1940 όταν η Βρετανία κινδύνευε να δεχθεί εισβολή και να ηττηθεί από τη ναζιστική Γερμανία.

19:08: Μακρόν σε Πούτιν: Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την καταστροφική επίθεση

Ο Γάλλος πρόεδρος στο πλαίσιο της συνομιλίας του με τον Ρώσο ομόλογό του, είπε ότι η Ρωσία πρέπει να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της ως μέλος του συμβουλίου ασφαλείας.

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν να επιτρέψει την εκκένωση αμάχων από το εργοστάσιο στη Μαριούπολη και να επιλέξουν τους προορισμούς τους, ανέφερε η γαλλική προεδρία μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

Προέτρεψε τον κ. Πούτιν να τερματίσει την «καταστροφική επιθετικότητα» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και είπε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς για την άρση του ρωσικού εμπάργκο στις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε η δήλωση.

18:55: Κομισιόν: Θα υποβάλει προς έγκριση το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται σήμερα να υποβάλει προς έγκριση στα κράτη-μέλη της ΕΕ το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο για σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσίας μέχρι το τέλος του έτους.

Το 6ο πακέτο κυρώσεων έλαβε σήμερα την έγκριση του Κολεγίου των Επιτρόπων και η Πρόεδρος της Επιτροπής θα το παρουσιάσει αύριο το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, προτού λάβει την τελική έγκριση από τα κράτη-μέλη.

18:35: Ο Πούτιν ζήτησε από τον Μακρόν να σταματήσει να προμηθεύει η Δύση όπλα στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας περίπου δύο ωρών που είχε σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε - όπως αναφέρει το Κρεμλίνο - να πάψει η Δύση να προμηθεύει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και να ασκήσει πίεση στο Κίεβο με στόχο την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε επίσης ότι το Κίεβο «δεν έχει προετοιμαστεί για σοβαρή δουλειά» στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

18:22: Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία έχει προφυλακίσει αδικαιολόγητα την μπασκετμπολίστρια Γκρίνερ

Το υπουργείο Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η Ρωσία προφυλάκισε αδικαιολόγητα την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Ρωσία ανακοίνωσε, ότι είχε συλλάβει τον Φεβρουάριο την επτά φορές All-Star παίκτρια του WNBA Μπρίτνεϊ Γκρίνερ για κατοχή φυσιγγίων ατμού που περιείχαν χασισέλαιο.

18:05: Βρέθηκε τάφος δύο αμάχων κοντά στο Κίεβο

Τα πτώματα δύο πολιτών με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους βρέθηκαν στο χωριό Καλινίβκα, στην περιοχή του Κιέβου.

Ο Μικαήλο Ποντόλιακ έδωσε στη δημοσιότητα φρικιαστικές εικόνες από τα πτώματα.

17:48: Ε.Ε.: Θα παρουσιάσει σχέδιο για την αντικατάσταση των δύο τρίτων του ρωσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει αργότερα αυτό τον μήνα ένα σχέδιο σχετικά με το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντικαταστήσει τα δύο τρίτα της χρήσης ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2022, όπως δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας του μπλοκ, Κάντρι Σίμσον.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Σίμσον είπε ότι η Ε.Ε. έχει έρθει σε επαφή με όλους τους μεγάλους παρόχους αερίου ώστε να μπορέσει να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο με εναλλακτικές πηγές, ενώ το σχέδιό της θα αντικαταστήσει επίσης τη χρήση αερίου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες ή μέσω εξοικονόμησης ενέργειας, όποτε είναι δυνατό.

17:30: Διεθνής Ερυθρός Σταυρός: «Πολλοί, πολλοί» εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι σε «απαράδεκτη κατάσταση» στη χαλυβουργία της Μαριούπολης

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΕΣ τόνισε ότι δεν κατέστη δυνατόν να εκκενωθούν όλοι οι άμαχοι από το Αζόφσταλ και ότι νιώθει λύπη για όσους παραμένουν παγιδευμένοι.

17:21: Η εκκένωση της Μαριούπολης ήταν «επιτυχής»

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι η εκκένωση αμάχων από τη Μαριούπολη ήταν «επιτυχής». Μια επιχείρηση του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, μαζί με τη Ρωσία και την Ουκρανία, είχε ως στόχο να βγάλει κυρίως γυναίκες και παιδιά από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal.

Προηγούμενες προσπάθειες εκκένωσης αμάχων είχαν αποτύχει.

https://twitter.com/OsnatLubrani/status/1521472329301303297

17:02: IFX: Πούτιν σε Μακρόν: Η Δύση μπορεί να βάλει ένα τέλος στις θηριωδίες του ουκρανικού στρατού

16:55: Περισσότεροι από 100 άνθρωποι εκκενώθηκαν από το εργοστάσιο Αζόφσταλ

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Ζαπορίζια ότι μια αυτοκινητοπομπή 106 ατόμων που εκκενώθηκαν από το εργοστάσιο Αζόφσταλ στη Μαριούπολη.

Ωστόσο, είπε ότι εκατοντάδες άλλοι που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και άλλες περιοχές που κατέχονται από τη Ρωσία εμποδίζονταν να το πράξουν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Βερεστσούκ είπε ότι η κατάπαυση του πυρός γύρω από το Αζόφσταλ δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να απομακρυνθούν όλοι οι άμαχοι, «έτσι εκατοντάδες ακόμη γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια».

Είπε ότι υπάρχουν επίσης 40 σοβαρά τραυματισμένοι στρατιώτες που έχουν παγιδευτεί στο εργοστάσιο που χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Από τα 150 άτομα που κατάφεραν να φύγουν από το ερειπωμένο συγκρότημα, είπε, τα 106 είχαν σταλεί στη Ζαπορίζια.

16:23: AP: Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης

Το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη δέχεται εισβολή από ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με έναν Ουκρανό στρατιώτη που βρίσκεται στο συγκρότημα. Ο αναπληρωτής διοικητής του συντάγματος του Αζόφ, Σβιατόσλαβ Παλαμάρ, δήλωσε στο Associated Press «είναι αλήθεια ότι η χαλυβουργία δέχεται επίθεση».

Νωρίτερα την Τρίτη, ο αρχηγός της αστυνομίας της Μαριούπολης ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός «έχει αρχίσει να εισβάλλει στο εργοστάσιο σε πολλά σημεία». Οι αναφορές έρχονται εν μέσω μιας προσπάθειας του ΟΗΕ για εκκένωση αμάχων από το εργοστάσιο, η οποία βοήθησε δεκάδες ανθρώπους να διαφύγουν από τις μεγάλες εγκαταστάσεις.

Σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διατάξει τον στρατό του να μην εισβάλει στο εργοστάσιο αλλά να το αποκλείσει.

Περίπου 200 άμαχοι εκτιμάται ότι παραμένουν παγιδευμένοι σε καταφύγια κάτω από το εργοστάσιο. Περαιτέρω εκκενώσεις από το εργοστάσιο έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, αλλά δεν είναι σαφές εάν μπορούν τώρα να προχωρήσουν.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ γνωστοποίησε ότι 101 άμαχοι εκκενώθηκαν επιτυχώς από το Αζόφσταλ.

16:00: Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά την 69η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

15:53: Η ομιλία Μπόρις Τζόνσον στην ουκρανική Βουλή

15:40: Στο «κόκκινο» ο συναγερμός στην Οδησσό μετά τα νέα χτυπήματα

Η Οδησσός χτυπήθηκε δύο φορές μέσα σε ένα 24ώρο, με θύμα μάλιστα ένα παιδί, καθώς στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στο μοναστήρι που επλήγησαν, διέμεναν και οικογένειες. Στην Οδησσό πλέον έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός.

//--> //-->

15:31: Σολτς για Πούτιν: «Μπορεί να επιτεθεί και σε άλλες χώρες» - Η Γερμανία θα στήριζε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στο πιθανό ενδεχόμενο η Ρωσία του Πούτιν να επιτεθεί και σε άλλες χώρες, πέρα από την Ουκρανία, αναφέρθηκε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Κανείς δεν μπορεί να υποθέσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος και η κυβέρνησή του δεν θα παραβιάσουν και σε άλλες περιπτώσεις το διεθνές δίκαιο με τη βία», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος, υπογραμμίζοντας πως η Γερμανία θα στήριζε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σημειωτέων πως ο Όλαφ Σολτς είχε σήμερα συνάντηση στη Γερμανία με τις πρωθυπουργούς της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, και της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον.

15:21: Μπόρις Τζόνσον προς το Ουκρανικό κοινοβούλιο: «Η Ουκρανία θα νικήσει»

«Έχω ένα μήνυμα για εσάς σήμερα: Η Ουκρανία θα νικήσει. Η Ουκρανία θα είναι ελεύθερη», διακήρυξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απευθυνόμενος στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Ο Μπόρις Τζόνσον συνέχισε, μάλιστα, υπογραμμίζοντας πως αυτό που έχει καταφέρει η Ουκρανία είναι να τινάξει στον αέρα τον μύθο του αήττητου της Ρωσίας.  

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1521444789794881536

15:05: Mαριούπολη: Συνεχίζονται οι μάχες στο Αzovstal

Σύμφωνα με τη Ρωσία, μέλη του Τάγματος του Αζόφ και του ουκρανικού στρατού «εκμεταλλέυτηκαν το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός και επέστρεψαν σε θέσεις μάχης».

Όπως αναφέρει η Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria, οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να καταστρέφουν τις θέσεις αυτές.

15:00: Ο Μπάιντεν επισκέπτεται βιομηχανία παραγωγής αντιαρματικών Javelin στις ΗΠΑ

Επίσκεψη σε βιομηχανία παραγωγής αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων Javelin στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σημειωτέων πως μέχρι στιγμής περισσότεροι από 5.000 πύραυλοι Javelin έχουν μεταφερθεί από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία για την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων.

14:53: Οι ξένες διπλωματικές αποστολές επιστρέφουν στο Κίεβο

Συνολικά 27 πρεσβείες ξένων χωρών έχουν αρχίσει πλέον να επαναλειτουργούν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δανία, Ουγγαρία και Νότια Κορέα έχουν επιστρέψει διπλωματικά τις τελευταίες ημέρες στο Κίεβο, με τη Σουηδία να αναμένεται να ακολουθήσει μέσα στην εβδομάδα.

Ως τα τέλη Μαΐου λέγεται πως και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν επαναφέρει την πρεσβεία τους εκεί.  

13:41: Φίτζι: Κατασχέθηκε πολυτελής θαλαμηγός που φέρεται να ανήκει σε Ρώσο ολιγάρχη

Δικαστήριο των Φίτζι διέταξε σήμερα την κατάσχεση ενός superyacht που ανήκει σε έναν Ρώσο ολιγάρχη σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι, αναφερόμενοι σε ένα περιουσιακό στοιχείο η αξία του οποίου εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 300 εκατ. δολάρια.

Το δικαστήριο της Σούβα, πρωτεύουσας αυτού του νησιωτικού συμπλέγματος του Ειρηνικού, «εξέδωσε διαταγή για κατάσχεση του superyacht Amadea», έπειτα από αμερικανικό ένταλμα που είχε εκδοθεί τον περασμένο μήνα, ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του διευθυντή της εισαγγελίας των Φίτζι.

13:28: Η Ρωσία έπληξε δυτικά όπλα σε αεροδρόμιο κοντά στην Οδησσό

Η Ρωσία έπληξε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στη νοτιοδυτική πόλη της Οδησσού της Ουκρανίας με πυραύλους, καταστρέφοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και πυρομαχικά που προμήθευσαν στην Ουκρανία οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Άμυνας.

«Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας Onyx έπληξαν κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Οδησσού μέσω του οποίου παραδίδονταν ξένα όπλα», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

«Υπόστεγα που περιείχαν μη επανδρωμένα drones Bayraktar TB2, καθώς και πυραύλους και πυρομαχικά από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, καταστράφηκαν», ανέφερε.

Ρωσικοί πύραυλοι και πυροβολικό έπληξαν επίσης διάφορους στρατιωτικούς στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων κέντρων διοίκησης, οπλοστασίων και ενός αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300.

Ο κυβερνήτης της Οδησσού, Maksym Marchenko, δήλωσε ότι μια επίθεση με ρουκέτα έπληξε το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας το απόγευμα της Δευτέρας, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς.

13:05: Επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν εντός της ημέρας

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

12:56: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για τον αντίκτυπο που έχει στην υγεία η εισβολή στην Ουκρανία

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι το ευρωπαϊκό του τμήμα θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα για τον αντίκτυπο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στην υγεία και την υγειονομική φροντίδα.

«Θα υπάρξει μια συνεδρίαση στις 10 Μαΐου για τον αντίκτυπο του πολέμου στο υγειονομικό σύστημα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Τάρικ Γιασάρεβιτς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

12:11: Ρωσία: «Το Ισραήλ υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς στην Ουκρανία»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι «υποστηρίζει νεοναζί στην Ουκρανία», κλιμακώνοντας έτσι περαιτέρω μια διένεξη η οποία άρχισε όταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε πως ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή.

12:00: Ρωσικό σχέδιο προσωρινής ανεξαρτητοποίησης της Χερσώνας

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να εντάξει τα κατεχόμενα εδάφη της νότιας Ουκρανίας στην προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία και να τα εντάξει στον οικονομικό χώρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανέφερε σε ανάρτησή της η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Αντικειμενικός σκοπός προς το παρόν είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην περιοχή της Χερσώνας εντός των επόμενων εβδομάδων που θα έχει ως αποτέλεσμα την απόσχιση από την Ουκρανία και την ενσωμάτωση στη γειτονική Κριμαία.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, σκοπός των Ρώσων είναι η δημιουργία μιας λεγόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας της Χερσώνας» για να επέλθει μετά η προσάρτηση στη Ρωσία, όπως αναμένεται να γίνει με τις αυτοανακηρυχθείσες «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Κατά τις πηγές του ουκρανικού υπουργείου, ιδιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, έλαβαν παραγγελίες για την παραγωγή σφραγίδων και γραμματοσήμων για τις διοικήσεις κατοχής της Μαριούπολης. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο θα παραχθούν παρόμοια γραμματόσημα και σφραγίδες για την κατεχόμενη Χερσώνα.

11:42: Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει τις κυρώσεις σε βάρος του ρωσικού πετρελαίου και αερίου, λέει υπουργός - Η Σλοβακία επιδιώκει εξαίρεση από εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας

Η Ουγγαρία δεν θα ταχθεί υπέρ κυρώσεων που θα καταστήσουν αδύνατες τις αποστολές ρωσικού πετρελαίου και αερίου στην Ουγγαρία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Μιλώντας στο Καζακστάν, ο Σιγιάρτο είπε ότι οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρουζμπά αντιστοιχούν περίπου στο 65% του πετρελαίου που χρειάζεται η Ουγγαρία και δεν υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές τροφοδοσίας που να μπορούν να την αντικαταστήσουν.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομίας της Σλοβακίας δήλωσε ότι η χώρα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από το οποίο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου συμφωνηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο επόμενο πακέτο κυρώσεών της σε βάρος της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ένα έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και αναμένεται να ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες σήμερα.

Δύο αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν χθες ότι η Κομισιόν ίσως εξαιρέσει τη Σλοβακία και την Ουγγαρία από εμπάργκο στην αγορά ρωσικού πετρελαίου, λαμβάνοντας υπόψιν την εξάρτηση των δύο χωρών από το ρωσικό αργό.

Η Σλοβακία λαμβάνει σχεδόν το σύνολο του εισαγόμενου αργού της από τη Ρωσία και η χώρα έχει δηλώσει ότι έχει αποθέματα για 120 ημέρες.

«Εάν φθάσουμε σε ένα εγκεκριμένο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο περαιτέρω κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, τότε η Σλοβακία θα ζητήσει εξαίρεση», ανέφερε το υπουργείο απαντώντας σε ερωτήματα του Reuters. Το υπουργείο δήλωσε ότι δεν είναι άμεσα δυνατή η επεξεργασία διαφορετικών τύπων πετρελαίου και ότι η αλλαγή τεχνολογίας είναι οικονομικά δύσκολη και χρονοβόρα.

«Κατά συνέπεια ζητούμε μια μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για το πετρέλαιο που μεταφέρεται από τον αγωγό», σύμφωνα με το υπουργείο.

11:24: Ο Ουκρανός πρέσβης χαρακτηρίζει τον καγκελάριο «προσβεβλημένο λουκάνικο» επειδή δεν σκοπεύει να μεταβεί προς το παρόν στο Κίεβο

Με μια χαρακτηριστική υποτιμητική έκφραση αντέδρασε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο 'Αντριι Μέλνικ στη δήλωση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ότι για την ώρα δεν σχεδιάζει να επισκεφθεί το Κιέβο, λόγω του χαρακτηρισμού του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ως ανεπιθύμητου από την ουκρανική πλευρά.

«Το να παριστάνει κανείς τον θιγμένο, δεν ακούγεται ιδιαίτερα ως στάση πολιτικού ηγέτη», σχολίασε ο κ. Μέλνικ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, χαρακτηρίζοντας τον κ. Σολτς με μια λαϊκή γερμανική έκφραση, ως «προσβεβλημένο λουκάνικο» («beleidigte Leberwurst»).

Ο ουκρανός διπλωμάτης, ο οποίος έχει κατ' επανάληψη προκαλέσει αντιδράσεις με την κριτική που ασκεί στη γερμανική κυβέρνηση για τη στάση της στον πόλεμο, τόνισε πάντως ότι ο καγκελάριος παραμένει ευπρόσδεκτος στο Κίεβο, αλλά η χώρα του δεν ενδιαφέρεται τόσο για συμβολικές επισκέψεις, όσο για την υλοποίηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αιτήματος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την παράδοση βαρέων όπλων γρήγορα και την εκπλήρωση των υποσχέσεων που έχουν δοθεί. Ο 'Αντριι Μέλνικ απέφυγε ταυτόχρονα να αναφερθεί στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον κ. Σταϊνμάιερ και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «έχουμε να κάνουμε με τον πλέον βάναυσο πόλεμο εξολόθρευσης από την εποχή της επίθεσης των ναζί στην Ουκρανία, όχι με νηπιαγωγείο».

Στο Κίεβο πάντως μεταβαίνει σήμερα ο πρώην αρχηγός της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι, ενώ εντός της εβδομάδας θα επισκεφθεί την Ουκρανία και ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς. Έτοιμη να μεταβεί στο Κίεβο δήλωσε και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

11:08: Η Ρωσία έπληξε εγκαταστάσεις με «ξένα οπλικά συστήματα» κοντά στην Οδησσό

H Ρωσία γνωστοποίησε ότι έπληξε εγκαταστάσεις κοντά στην Οδησσό, οι οποίες, κατά τη Μόσχα, χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ξένων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.

10:58: Ψευδοδημοψηφίσματα στα μέσα Μαΐου στις κατεχόμενες περιοχές

Η Ρωσία είναι πιθανό να πραγματοποιήσει στημένα δημοψηφίσματα στα μέσα Μαΐου, στα οποία οι κάτοικοι του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ και της Χερσώνας θα φέρονται να υποστηρίζουν την απόσχιση από την Ουκρανία και την ένταξη στη Ρωσία, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ.

Μετά την σχετική ανακοίνωση αποτελεσμάτων, το Κρεμλίνο αναμένεται να εγκαταστήσει ηγέτες πιστούς στη Μόσχα σε αυτές τις περιοχές.

Το δημοσίευμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό «θα μπορούσε να μεταφέρει τη σύγκρουση σε μια απρόβλεπτη και ακόμη πιο εκρηκτική φάση».

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ Μάικλ Κάρπεντερ είπε ότι η ψηφοφορία σε ψευδοδημοψηφίσματα θα ήταν μια προσπάθεια να δοθεί στις σχεδιαζόμενες προσαρτήσεις «ένας αέρας δημοκρατικής νομιμότητας».

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, στα μέσα Μαΐου ενδέχεται να διεξαχθούν «δημοψηφίσματα» για την προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών του Ντονμπάς στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και τη δημιουργία της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Χερσώνας».

Αρχικά τα «δημοψηφίσματα» ήταν προγραμματισμένα για τα τέλη Απριλίου, αλλά αναβλήθηκαν αρκετές φορές λόγω των αποτυχιών του ρωσικού στρατού στο μέτωπο.

10:50: Ο Πάπας Φραγκίσκος δηλώνει ότι θέλει να συναντηθεί με τον Πούτιν για να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο

Ο Πάπας Φραγκίσκος δηλώνει σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα σε ιταλική εφημερίδα, ότι ζήτησε να έχει συνάντηση στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.

Ο Πάπας δήλωσε επίσης στην Corriere Della Sera ότι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος έχει προσφέρει την αμέριστη στήριξή του στον πόλεμο, "δεν μπορεί να γίνει το παπαδοπαίδι του Πούτιν".

Ο Ποντίφικας, ο οποίος πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου επίσκεψη στη ρωσική πρεσβεία όταν άρχισε ο πόλεμος, δήλωσε επίσης στην ιταλική εφημερίδα ότι περίπου τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σύγκρουσης ζήτησε από τον πλέον υψηλόβαθμο διπλωμάτη του Βατικανού να αποστείλει μήνυμα στον Πούτιν.

Το μήνυμα αυτό ήταν, σύμφωνα με τον Πάπα Φραγκίσκο, "ότι προτίθεμαι να πάω στη Μόσχα. Σίγουρα ήταν απαραίτητο ο ηγέτης του Κρεμλίνου να επιτρέψει ένα άνοιγμα. Δεν έχουμε ακόμη λάβει απάντηση και επιμένουμε ακόμη".

Ο Πάπας πρόσθεσε: "Φοβάμαι ότι ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει αυτή την συνάντηση αυτή την στιγμή. Αλλά πώς μπορείς να μην σταματήσεις τόση βαναυσότητα;"

Πριν από την συνέντευξη αυτή, ο 85χρονος Φραγκίσκος δεν είχε αναφέρει συγκεκριμένα τη Ρωσία ή τον Πούτιν δημοσίως από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο έχει αφήσει ελάχιστες αμφιβολίες σχετικά με το ποια πλευρά επικρίνει, χρησιμοποιώντας όρους, όπως αδικαιολόγητη επίθεση και εισβολή, και εκφράζοντας την οδύνη του για φρικαλεότητες εναντίον αμάχων.

10:33: Προσπάθεια εδραίωσης της επιρροής της Μόσχας στην περιοχή της Χερσώνας από την ανακατεύθυνση της κίνησης του διαδικτύου μέσω ρωσικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών

Η Ρωσία ανακατεύθυνε την κίνηση των χρηστών του διαδικτύου στην περιοχή της Χερσώνας που έχει καταλάβει μέσω ρωσικών υποδομών τηλεπικοινωνιών, όπως ανακοίνωσε χθες ο οργανισμός εποπτείας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο NetBlocks.

Η κίνηση αυτή φαίνεται να έχει ως στόχο την ενίσχυση του ελέγχου της Μόσχας σε μία περιοχή, την οποία ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει πλήρως.

Οι αρχές που έχουν τοποθετηθεί από τη Μόσχα σε περιοχές της Χερσώνας ανακοίνωσαν ότι έχει προγραμματιστεί η επίσημη χρήση του ρωσικού ρουβλίου στην περιοχή από την 1η Μαΐου.

Ο οργανισμός NetBlocks έχει την έδρα του στο Λονδίνο, ενώ ανακοίνωσε ότι κατέγραψε μία σχεδόν συνολική διακοπή της παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, κοντά στην περιοχή της Χερσώνας το Σάββατο, με συνέπεια να επηρεαστεί η παροχή σύνδεσης από αρκετούς παρόχους ουκρανικών συμφερόντων. Η σύνδεση αποκαταστάθηκε μετά από αρκετές ώρες. Ωστόσο, διαφορετικά δεδομένα μέτρησης έδειξαν ότι τώρα η κίνηση του διαδικτύου γίνεται μέσω της Ρωσίας.

“Η σύνδεση στο διαδίκτυο γίνεται μέσω ρωσικών υποδομών αντί της χρήσης ουκρανικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών και έτσι υπάγεται τώρα στους κανονισμούς της Ρωσίας για τη λειτουργία του διαδικτύου, αναφορικά με τις παρακολουθήσεις και την λογοκρισία,” ανέφερε η NetBlocks στην ηλεκτρονική σελίδα της.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι ρωσικές κινήσεις στην περιοχή “είναι πιθανό να είναι ενδεικτικές της ρωσικής πρόθεσης για την άσκηση ισχυρής πολιτικής και οικονομικής επιρροής στη Χερσώνα μακροπρόθεσμα”.

10:00: Περισσότεροι από 200 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης - Τρεις άμαχοι νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στο Βουλεντάρ

Περισσότεροι από 200 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται μαζί με τους στρατιωτικούς στις τεράστιες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Συνολικά 100.000 άμαχοι παραμένουν στην ουκρανική αυτή πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, η οποία τελεί υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Παράλληλα το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 3 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Βουλεντάρ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Κάποιες άλλες περιοχές του Ντονέτσκ βομβαρδίζονται συνέχεια και οι περιφερειακές αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν αμάχους από γραμμές του μετώπου, πρόσθεσε το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

09:50: 24.474 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (02/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 263 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 56 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα: 123

Από Ευζώνους: 17

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 77

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 27, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 12 και στα λοιπά αεροδρόμια 7.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 24.474 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.653 ανήλικοι.

09:20: Ιταλία: Η χώρα σκοπεύει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο ως το δεύτερο μισό του 2024, σύμφωνα με τον υπουργό Οικολογικής Μετάβασης

Η Ιταλία σκοπεύει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο ως το δεύτερο μισό του 2024, δήλωσε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της χώρας Ρομπέρτο Σινγκολάνι μιλώντας στην εφημερίδα La Repubblica.

“Θα πρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι ως το δεύτερο μισό του 2024, δεν θα χρειαζόμαστε το ρωσικό φυσικό αέριο”, επεσήμανε ο Σινγκολάνι.

Όταν ο Ιταλός υπουργός ρωτήθηκε για το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που εξάγει στις “μη φιλικές” χώρες, ο Ιταλός υπουργός απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να λάβει μια “ξεκάθαρη και σαφή” πολιτική απόφαση ώστε να μην μετακυληθεί η ευθύνη στις μεμονωμένες κυβερνήσεις και τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

07:34: «Κι άλλες ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το SWIFT»

Το 6ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας πρόκειται να συμπεριλάβει τον αποκλεισμό «και άλλων τραπεζών» από το σύστημα συναλλαγών SWIFT, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο Ύπατος Εκπρόσωπός της για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, ο Τζουζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Παναμά.

Οι κυρώσεις θα αφορούν μεταξύ άλλων «τον τραπεζικό τομέα», πιο συγκεκριμένα «θα υπάρξουν κι άλλες ρωσικές τράπεζες που θα αποκλειστούν από το SWIFT», ενώ στον τομέα της ενέργειας «εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε προτάσεις που θα επιτρέψουν να περιοριστούν οι εισαγωγές από τη Ρωσία, ιδίως πετρελαίου», ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Αρκετές ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν το σαββατοκύριακο ότι η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank –αντιπροσωπεύει το 37% της ρωσικής αγοράς– πρόκειται να αποκλειστεί από το SWIFT.

Το συγκεκριμένο σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας είναι απαραίτητο εργαλείο του χρηματοοικονομικού τομέα σε παγκόσμια κλίμακα, επιτρέπει να διαβιβάζονται με ταχύτητα και ασφάλεια δεδομένα συναλλαγών.

06:55: Η Γερμανία έστειλε ως τη 19η Απριλίου όπλα και άλλο εξοπλισμό αξίας 190 εκατ. ευρώ               

Η Γερμανία έστειλε όπλα και εξοπλισμό αξίας 190 εκατομμυρίων ευρώ και πλέον στην Ουκρανία τις πρώτες οκτώ εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας, αποκάλυψε το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών.

Το Βερολίνο έδωσε πράσινο φως στην παράδοση πολεμικών όπλων αξίας 120,5 εκατ. ευρώ και άλλου εξοπλισμού αξίας 71,4 εκατ. ευρώ μεταξύ της 24ης Φεβρουαρίου και της 19ης Απριλίου, ανέφερε το υπουργείο απαντώντας σε ερώτηση που κατατέθηκε στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, την Μπούντεσταγκ.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί ή παραδώσει ήδη στον ουκρανικό στρατό όπλα και πυρομαχικά αξίας 3,7 δισεκ. δολαρίων.

Ενώ η Εσθονία προσέφερε στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια αξίας 220 εκατομμυρίων ευρώ.

Δύο ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει όπλα στην Ουκρανία – ερχόμενη σε ρήξη με την πολιτική δεκαετιών –, ανάμεσά τους αντιαεροπορικούς πυραύλους, μπαζούκα, πολυβόλα και πυρομαχικά. Την περασμένη εβδομάδα, το Βερολίνο ενέκρινε την εξαγωγή 50 τεθωρακισμένων Gepard, εξοπλισμένων με αντιαεροπορικά πυροβόλα. Πρόκειται για τα πρώτα βαριά όπλα που θα παραδοθούν απευθείας από τη Γερμανία στην Ουκρανία.

06:43: Η ΕΕ θέλει να εγκριθεί το 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σκοπό να εγκρίνει τον έκτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία στο προσεχές Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο Τζουζέπ Μπορέλ τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη του Παναμά, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, πως η ΕΕ ευελπιστεί πως το νέο πακέτο κυρώσεων θα συμπεριλάβει την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το έκτο πακέτο κυρώσεων εντός της εβδομάδας, που αναμένεται να συμπεριλάβει το εμπάργκο. Το μέτρο θα στερούσε από τη Μόσχα μεγάλα έσοδα, ωστόσο ως τώρα διχάζει τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ, ο οποίος προεδρεύει στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων, είπε πάντως πως ελπίζει η ΕΕ να λάβει «μέτρα για να περιορίσει κατά πολύ» τις εισαγωγές ρωσικού αργού στην Ευρώπη, παραδεχόμενος πάντως πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία.

«Είμαι όμως πεπεισμένος ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου, θα καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως το επόμενο συμβούλιο», πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων προγραμματίζεται να συνεδριάσει τη 10η και τη 16η Μαΐου.

05:42: Ο ουκρανός πρεσβευτής στη Γερμανία επικρίνει τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την απόφασή του να μην ταξιδέψει στο Κίεβο     

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο, ο Αντρίι Μέλνικ, επέκρινε την απόφαση του καγκελάριου της Γερμανίας, του Όλαφ Σολτς, να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Κίεβο μέχρι νεοτέρας.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και δύο μέλη της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής, της Μπούντεσταγκ, σχεδιάζουν να επισκεφθούν την ουκρανική πρωτεύουσα για να εκφράσουν τη γερμανική υποστήριξη στη χώρα όπου η επίθεση της Ρωσίας συνεχίζεται.

Ωστόσο ο κ. Σολτς τόνισε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF χθες Δευτέρα ότι το γεγονός πως ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ανεπιθύμητος από το Κίεβο δεν επιτρέπει να κάνει το ταξίδι.

«Το να έχεις καταληφθεί από αγανάκτηση δεν ακούγεται και τόσο στάση πολιτικού ηγέτη», σχολίασε δηκτικά ο κ. Μέλνικ σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Μιλάμε για τον πιο βάρβαρο πόλεμο εξολόθρευσης από την εποχή της επίθεσης των ναζί στην Ουκρανία, όχι για νηπιαγωγείο», πρόσθεσε.

Κατά την οπτική του κ. Σολτς, δεν είναι αποδεκτό η χώρα του, που παρέχει στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, να μαθαίνει ότι ο αρχηγός του κράτους δεν μπορεί να επισκεφθεί το Κίεβο.

04:10: Η Μόσχα ανακοινώνει ότι 1.847 παιδιά ήταν ανάμεσα στους 11.500 και πλέον άμαχους που μεταφέρθηκαν χθες στη Ρωσία               

Πάνω από 11.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους 1.847 παιδιά, μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσία χθες Δευτέρα χωρίς τη συμμετοχή των αρχών του Κιέβου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει άμαχους που απομακρύνθηκαν από τις περιφέρειες που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις οποίες η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη προτού προχωρήσει την 24η Φεβρουαρίου στην εισβολή στην Ουκρανία.

Η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι άμαχοι αυτοί απομακρύνονται οικειοθελώς. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι προχωρά σε εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς Ουκρανών.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας αποκαλεί την εισβολή στην ουκρανική επικράτεια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με σκοπό την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και δυτικές κυβερνήσεις μιλούν για «απρόκλητο» επιθετικό πόλεμο.

Χθες Δευτέρα οι πρώτοι άμαχοι που απομακρύνθηκαν από τη γιγαντιαία χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης έφθασαν στην πόλη Ζαπορίζια, που ελέγχουν οι Ουκρανοί, στο πλαίσιο επιχείρησης που συντόνισαν ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός με την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σχεδόν 200.000 παιδιά ήταν ανάμεσα στους 1,1 εκατ. ανθρώπους που μεταφέρθηκαν από την ουκρανική στη ρωσική επικράτεια μετά την 24η Φεβρουαρίου.

00:12: Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ρωσία ξέχασε τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι το σχόλιο του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πως ο ηγέτης των Ναζί Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή δείχνει ότι η Μόσχα ξέχασε ή δεν έμαθε ποτέ τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

"Δεν έχω λόγια... Κανείς δεν άκουσε καμία άρνηση ούτε καμία δικαιολογία από τη Μόσχα. Το μόνο που έχουμε από εκεί είναι σιωπή... αυτό σημαίνει ότι η ρωσική ηγεσία έχει ξεχάσει όλα τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου", δήλωσε ο Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος, σε νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

"Ή ίσως δεν έμαθαν ποτέ αυτά τα μαθήματα".

23:48: Η Δανία και η Σουηδία ανοίγουν ξανά τις πρεσβείες τους στο Κίεβο        

Η Δανία και η Σουηδία ανακοίνωσαν σήμερα την επαναλειτουργία των πρεσβειών τους στο Κίεβο, σε ένδειξη υποστήριξης προς την Ουκρανία κατά της ρωσικής εισβολής.

"Την Τετάρτη, η σουηδική πρεσβεία θα ανοίξει ξανά στο Κίεβο... Η Σουηδία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας", έγραψε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε στο Twitter, ευχαριστώντας την Πολωνία για τη φιλοξενία της σουηδικής αντιπροσωπείας επί σχεδόν δύο μήνες.

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ άνοιξε ξανά την πρεσβεία της χώρας του στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψης στην Ουκρανία.

"Είναι ένα πολύ ισχυρό σύμβολο της υποστήριξης της Δανίας προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό που ανοίγουν ξανά οι πόρτες της πρεσβείας της Δανίας σήμερα", δήλωσε σε ανακοίνωση.

Με τη συγκέντρωση του ρωσικού στρατού στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας και την αποχώρησή του από τα περίχωρα του Κιέβου από τα τέλη Μαρτίου, η κατάσταση ασφαλείας έχει βελτιωθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η αμερικανική διπλωματία έκανε γνωστό σήμερα ότι ελπίζει να επαναφέρει την πρεσβεία της στο Κίεβο "έως το τέλος του μήνα".

Όπως και άλλες, η πρεσβεία της Δανίας είχε κλείσει λόγω της κατάστασης ασφαλείας και οι διπλωμάτες, μετά μια προσωρινή εκπροσώπευση στην πόλη Λβιβ στα δυτικά, έφυγαν από την Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πρώτη από τις σκανδιναβικές χώρες που θα ανοίξει ξανά, η πρεσβεία της Δανίας θα λειτουργήσει αρχικά με περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News