Κόσμος

Γαλλία: Δίνει τα χέρια η Αριστερά ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου

Στην καρδιά μιας ακόμα δύσκολης προεκλογικής περιόδου βρίσκεται η Γαλλία ενόψει του λεγόμενου τρίτου γύρου των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου

Τα κόμματα της Αριστεράς εμφανίζονται έτοιμα να κατέβουν από κοινού στην κάλπη υπό τον Μελανσόν, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαπραγματεύεται με κόμματα, οργανώσεις και πρόσωπα άλλοτε δεξιάς και άλλοτε αριστερής προέλευσης.

Χθες η Ανυπότακτη Γαλλία και οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία ενώ τα χέρια αναμένεται να δώσουν και οι Κομμουνιστές.

Οι δε συρρικνωμένοι Σοσιαλιστές οδεύουν άλλοι προς τον Μακρόν και άλλοι στη συμμαχία με το Μελανσόν. Η επισημοποίηση της συνεργασίας στον χώρο της αριστεράς εκτιμάται ότι θα γίνει αύριο 3 Μαΐου, ημερομηνία καθόλου τυχαία καθώς την ημέρα αυτή το 1936 η γαλλική αριστερά, με το Λαϊκό Μέτωπο, κέρδισε για πρώτη φορά εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας.

Σε γενικές γραμμές και με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, για να επιτευχθεί η συμφωνία με τους Οικολόγους, η Ανυπότακτη Αριστερά έβαλε νερό στο κρασί της αναφορικά με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει, αναφορικά με την πυρηνική ενέργεια, στις σημερινές διαπραγματεύσεις της με τους κομμουνιστές.

Τέλος στον χώρο της ακροδεξιάς η Μαρίν Λεπέν εξακολουθεί να απορρίπτει οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με τον Ερίκ Ζεμούρ, ευελπιστώντας πως ακόμα και αν δεν αναδειχτεί αξιωματική αντιπολίτευση, θα έχει τουλάχιστον απαλλαγεί εφεξής από την πολιτική παρουσία του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια