Το Ισραήλ απαιτεί συγγνώμη από την Ρωσία για τις δηλώσεις Λαβρόφ

Κόσμος
Το Ισραήλ απαιτεί συγγνώμη από την Ρωσία για τις δηλώσεις Λαβρόφ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δηλώσεις Λαβρόφ αναφορικά με την εβραϊκή καταγωγή του Χίτλερ εξόργισαν την ισραηλική πλευρά

Το Ισραήλ καταδίκασε τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών που ισχυρίστηκε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή, κατηγορώντας τον Σεργκέι Λαβρόφ ότι διαδίδει αντισημιτισμό και ευτελίζει το Ολοκαύτωμα.

«Τέτοια ψέματα έχουν σκοπό να κατηγορήσουν τους ίδιους τους Εβραίους για τα πιο φρικτά εγκλήματα στην Ιστορία που διαπράχθηκαν εναντίον τους», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ σε ανακοίνωσή του.

«Η χρήση του Ολοκαυτώματος του εβραϊκού λαού για πολιτικούς σκοπούς πρέπει να σταματήσει αμέσως», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γαΐρ Λάπιντ απαίτησε συγγνώμη από τον Λαβρόφ για τα σχόλιά του, τα οποία έγιναν χθες Κυριακή σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο. Το ισραηλινό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για «μια σκληρή συζήτηση» αναφορικά με τον ισχυρισμό αυτό του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Λάπιντ τόνισε ότι το να ισχυρίζεται κανείς ότι ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής είναι σαν να λέει κανείς ότι οι Εβραίοι αυτοκτόνησαν και το να κατηγορείς τους Εβραίους ότι είναι αντισημίτες αποτελεί «το μέγιστο επίπεδο ρατσισμού».

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη ρωσική πρεσβεία ή από τον ίδιο τον Λαβρόφ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Rete 4, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ρωτήθηκε πώς η Μόσχα μπορεί να χρειάζεται να «αποναζιστοκοποιήσει» την Ουκρανία, όταν ο πρόεδρος αυτής της χώρας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι Εβραίος.

«Όταν λένε "Τι είδους ναζιστικοποίηση είναι αυτός αν είμαστε Εβραίοι", νομίζω ότι και ο Χίτλερ είχε και ο αυτός εβραϊκή καταγωγή, οπότε αυτό δεν σημαίνει τίποτα"», είπε ο Λαβρόφ, μιλώντας μέσω Ιταλού διερμηνέα.

«Εδώ και πολύ καιρό ακούμε τον σοφό εβραϊκό λαό να λέει ότι οι μεγαλύτεροι αντισημίτες είναι οι Εβραίοι οι ίδιοι», πρόσθεσε.

Ο Ντανί Νταγιάν, πρόεδρος του «Μουσείου της Μνήμης» της Ιερουσαλήμ (Yad Vashem), του μνημείου του Ισραήλ για τα έξι εκατομμύρια Εβραίους που σφαγιάστηκαν στο Ολοκαύτωμα, είπε ότι οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών αποτελούν μια «προσβολή και ένα σοβαρό πλήγμα για τα θύματα του πραγματικού ναζισμού».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτου Καν, ο Νταγιάν υποστήριξε ότι ο Λαβρόφ διαδίδει «μια αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας που δεν έχει καμία βάση με την πραγματικότητα».

Η ταυτότητα ενός από τους παππούδες του Χίτλερ δεν είναι γνωστή, αλλά υπήρξαν κάποιες εικασίες, που δεν τεκμηριώθηκαν ποτέ από κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ότι ενδέχεται αυτός να ήταν Εβραίος.

Ο Λάπιντ απέρριψε τον ισχυρισμό του Λαβρόφ ότι φιλοναζιστικές κυριαρχούν στην ουκρανική κυβέρνηση και τον στρατό.

«Οι Ουκρανοί δεν είναι Ναζί. Μόνο οι Ναζί ήταν Ναζί και μόνο αυτοί προχώρησαν στη συστηματική καταστροφή του εβραϊκού λαού», δήλωσε ο Λάπιντ, του οποίου ο παππούς πέθανε στο Ολοκαύτωμα.

Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι το σχόλιο του Λαβρόφ για τον Χίτλερ ήταν μια «εξωφρενική» προπαγάνδα.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή του στην Ουκρανία μετά από τη ρωσική εισβολή. Ωστόσο, επιφυλακτικό για εντάσεις των σχέσεων του με τη Ρωσία, έναν ισχυρό μεσολαβητή στη γειτονική Συρία, απέφυγε αρχικά την απευθείας κριτική στη Μόσχα και δεν έχει επιβάλει επίσημες κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες.

Ωστόσο, οι σχέσεις έχουν γίνει πιο τεταμένες, με τον Λάπιντ τον περασμένο μήνα να κατηγορεί την Μόσχα ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Παράλληλα και ο Ουκρανός πρόεδρος έχει κάνει αναλογίες μεταξύ της ρωσικής εισβολής στη χώρα του και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σε μια ομιλία του στο ισραηλινό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο, ο Ζελένσκι συνέκρινε τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία με το σχέδιο της ναζιστικής Γερμανίας να δολοφονήσει όλους τους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Yad Vashem χαρακτήρισε τότε τα σχόλιά του «ανεύθυνα», λέγοντας ότι ευτελίζουν τα ιστορικά γεγονότα του Ολοκαυτώματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News