Ρωσία: Το Μπαλσόι ακυρώνει παραστάσεις δύο σκηνοθετών που είναι αντίθετοι στον πόλεμο

Κόσμος
Ρωσία: Το Μπαλσόι ακυρώνει παραστάσεις δύο σκηνοθετών που είναι αντίθετοι στον πόλεμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το περίφημο Θέατρο Μπαλσόι ανακοίνωσε την απόσυρση της αφίσας του για παραστάσεις που είχαν προγραμματιστεί για τον Μάιο δύο σκηνοθετών που έφυγαν από τη Ρωσία και οι οποίοι έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Το περίφημο Θέατρο Μπαλσόι ανακοίνωσε την απόσυρση της αφίσας του για παραστάσεις που είχαν προγραμματιστεί για τον Μάιο δύο σκηνοθετών που έφυγαν από τη Ρωσία και οι οποίοι έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Σε μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Telegram το βράδυ της Δευτέρας, το διάσημο Θέατρο ανακοίνωσε ότι το μπαλέτο «Νουρέγιεφ» σε σκηνοθεσία του Κίριλ Σερεμπρένικοφ και η όπερα «Δον Πασκουάλε» από τον Τιμοφέι Κουλιάμπιν, θα αντικατασταθούν από άλλες παραστάσεις για τις έξι παραστάσεις που είναι προγραμματισμένες για τις εορταστικές μέρες του Μαΐου. Οι λόγοι αυτής της αλλαγής δεν έγιναν γνωστοί.

Ένας αξιοσέβαστος θεατρικός σκηνοθέτης, ο Κίριλ Σερεμπρένικοφ ζει τώρα στο Βερολίνο. Στα τέλη Απριλίου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πρόσφατα έφυγε από τη Ρωσία για «ζήτημα συνείδησης» ασκώντας δριμεία κριτική στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Γνωστός για τα τολμηρά έργα του, την υποστήριξή του στην ΛΟΑΤ κοινότητα, ο καλλιτέχνης καταδικάστηκε το 2020 για υπεξαίρεση σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή, με απαγόρευση εξόδου από τη Ρωσία.

Το μπαλέτο του με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ, έναν εκ των κορυφαίων του 20ου αιώνα χορευτή στο κλασικό μπαλέτο που είχε φύγει από την ΕΣΣΔ για την Ευρώπη, θριάμβευσε στα Μπαλσόι από τα τέλη του 2017. Και αυτό παρά τις αναφορές στον σεξουαλικό προσανατολισμό του ήρωα σε ένα πλαίσιο αυξημένου συντηρητισμού από τις αρχές.

Το μπαλέτο αντικαταστάθηκε από τον «Σπάρτακο», ένα πολεμικό έργο. Στις αρχές Απριλίου, το θέατρο παρουσίασε αυτό το ιστορικό μπαλέτο για να υποστηρίξει τη «ρωσική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως την αποκαλεί η Μόσχα, με όλα τα έσοδα από την παράσταση να δωρίζονται στις οικογένειες των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν, ένας καινοτόμος νέος σκηνοθέτης που εργάζεται στο Νοβοσιμπίρσκ, έφυγε επίσης από τη Ρωσία για την Ευρώπη και έχει κάνει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλές αναρτήσεις επικριτικές για τον πόλεμο.

Στον απόηχο της έναρξης του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, πολλοί κορυφαίοι χορευτές του Μπαλσόι αποχώρησαν.

Ανάμεσά τους η χορεύτρια Όλγα Σμιρνόβα και πολλοί ξένοι καλλιτέχνες.

Ο Τουγκάν Σοχίεφ, μουσικός διευθυντής των Μπαλσόι, παραιτήθηκε επίσης από τη θέση του καθώς και από τις αρμοδιότητες του στο θέατρο Capitole στην Τουλούζ, λέγοντας ότι δεχόταν πίεση να πάρει θέση στα γεγονότα.

Το New York Met έθεσε τέλος στις συμπαραγωγές και την πολυαναμενόμενη ετήσια περιοδεία των Μπαλέτων Μπασλόσι στο εξωτερικό.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News