The Times: Το Κίεβο φοβάται ρωσική επίθεση στη Μολδαβία

Κόσμος
The Times: Το Κίεβο φοβάται ρωσική επίθεση στη Μολδαβία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια επιτυχημένη κατάληψη της Μολδαβίας θα οδηγούσε τα ρωσικά στρατεύματα στην Οδησσό από τα δυτικά, αναφέρεται στο δημοσίευμα

Η Ρωσία θα επιχειρήσει να ανοίξει και νέο μέτωπο κατά της Ουκρανίας από τη Μολδαβία, αναφέρει σε δημοσίευμα της εφημερίδα The Times, επικαλούμενη ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως υπάρχει «πλήθος ενδείξεων» που δείχνουν μια επίθεση στο εγγύς μέλλον στο πρώην σοβιετικό κράτος, το οποίο διαθέτει σήμερα μόλις 3.250 στρατιώτες. Μια επιτυχημένη κατάληψη της Μολδαβίας θα οδηγούσε τα ρωσικά στρατεύματα στην Οδησσό από τα δυτικά.

«Πιστεύουμε ότι το Κρεμλίνο έχει ήδη λάβει την απόφαση να επιτεθεί στη Μολδαβία. Η μοίρα της Μολδαβίας είναι πολύ κρίσιμη. Εάν οι Ρώσοι αρχίσουν να παίρνουν τον έλεγχο, θα είμαστε, στρατιωτικά, ευκολότερος στόχος και η απειλή για την Ουκρανία θα είναι υπαρξιακή» ανέφερε χαρακτηριστικά ουκρανική πηγή.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι πληροφορίες δεν συνάδουν με τις εκτιμήσεις δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία δεν διαθέτει επαρκείς δυνατότητες για την ασφαλή ολοκλήρωση αυτής της διαδρομής, χωρίς να διατρέξουν τα αεροσκάφη της τον κίνδυνο κατάρριψης από την ουκρανική αεράμυνα στην περιοχή της Οδησσού. Επίσης, για να μεταφέρει η Ρωσία πυρομαχικά και στρατεύματα θα πρέπει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο από την κατεχόμενη Χερσώνα μέσω τμήματος των περιοχών του Μικολάιβ και της Οδησσού.

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει, χωρίς να κατονομάσει την Ρωσία, για τις απόπειρες κλιμάκωσης της έντασης στην Υπερδνειστερία. «Διατηρούμε την ανησυχία μας απέναντι σε κάθε πιθανή απόπειρα να προκληθεί κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες. Συντονιζόμαστε με τις εκκλήσεις για ηρεμία της μολδαβικής κυβέρνησης απέναντι στα συμβάντα αυτά και υποστηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Μολδαβίας», πρόσθεσε.

(Φωτογραφία Associated Press)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News