Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιθέσεις με πυραύλους στην Οδησσό - Ε.Ε.: Σε ευρώ οι πληρωμές αερίου

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιθέσεις με πυραύλους στην Οδησσό - Ε.Ε.: Σε ευρώ οι πληρωμές αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 68η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, για 68η ημέρα, με τα ρωσικά στρατεύματα να  βομβαρδίζουν ουκρανικά εδάφη.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απομάκρυνση των πρώτων αμάχων από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ, στο λιμάνι της Μαριούπολης.

«Ελπίζω ότι αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) θα εκπληρωθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η εκκένωση των ανθρώπων από τη Μαριούπολη», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα, προσθέτοντας πως το σχέδιο προβλέπει η επιχείρηση να ξαναρχίσει στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το παν για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους μας από την Αζοφστάλ, γενικά από τη Μαριούπολη», πρόσθεσε.

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

22:24: Σολτς: Δεν σχεδιάζει επί του παρόντος επίσκεψη στο Κίεβο

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει αυτή τη στιγμή να επισκεφθεί το Κίεβο, στον απόηχο του αποκλεισμού του Ομοσπονδιακού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ. 

22:00: Ο στρατιωτικός χάρτης της Ουκρανίας όπως αποτυπώνεται κατά την 68η ημέρα της ρωσικής εισβολής

21:42: Νεκρός έφηβος από την επίθεση στην Οδησσό

Ένας έφηβος έχασε τη ζωή του από τη νέα ρωσική επίθεση στην Οδησσό, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

21:21: Σολτς: Οι κυρώσεις δεν θα αρθούν μέχρι η Ρωσία να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα δεν θα αρθούν μέχρι η Ρωσία να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

21:04: Σκρέκας σε υπουργούς Ενέργειας Ε.Ε.: Συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα

20:53: Υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά ρωσικού πετρελαίου τάσσεται η Γερμανία

Η Γερμανία τάσσεται πλέον υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία, δήλωσε νωρίτερα σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζητώντας ταυτόχρονα μια μεταβατική περίοδο μερικών εβδομάδων. Προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές. «Το κράτος δεν μπορεί να αμβλύνει κάθε επιπλέον βάρος», είπε χαρακτηριστικά.

«Δημιουργήσαμε μια κατάσταση στην οποία η Γερμανία μπορεί να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διακοπή της προμήθειας θα αφήσει τη χώρα ανεπηρέαστη - κυρίως δε τις ανατολικές περιοχές», διευκρίνισε ο κ. Χάμπεκ.

20:38: Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκροί άμαχοι σε βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο και Ντονέτσκ (βίντεο)

https://www.youtube.com/watch?v=ETRXwYO8NBU?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

20:25: Ε.Ε.: Παραβίαση των κυρώσεων η πληρωμή ρωσικού αερίου σε ρούβλια

Η πληρωμή της ρωσικής ενέργειας σε ρούβλια μέσω του ρωσικού συστήματος μετατροπής συνιστά παραβίαση των κυρώσεων στη Μόσχα, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

«Η πληρωμή σε ρούβλια μέσω του μηχανισμού μετατροπής που διαχειρίζονται οι ρωσικές δημόσιες αρχές και ενός δεύτερου αποκλειστικού λογαριασμού στη Gazprombank αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» σημείωσε.

20:12: Εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων οι ρωσικοί σύλλογοι και η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου

Η UEFA ανακοίνωσε ότι οι ρωσικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι τίθενται εκτός Champions League, καθώς και των υπολοίπων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

20:00: Πυραυλική επίθεση στην Οδησσό

Οι Ουκρανοί κατέρριψαν ρωσικό drone πάνω από την Οδησσό. 200.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει την Οδησσό από την αρχή του πολέμου.

//--> //-->

19:41: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ρωσικού στρατού τραυματίστηκε στο Ντονμπάς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ρωσικού στρατού, Βαλέρι Γκερασίμοφ, μετέβη στο Ντονμπάς την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τις αναφορές ότι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των μαχών, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι βρισκόταν στο Ντονμπάς», είπε ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

19:18: ΗΠΑ: 2.100 πύραυλοι σε ουκρανικούς στόχους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει πάνω από 2.100 πυραύλους σε ουκρανικούς στόχους από την έναρξη της εισβολής, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

18:52: Γερμανίδα ΥΠΕΣ: Είναι λογικό να έχουμε μια προμήθεια έκτακτης ανάγκης στο σπίτι

Οι συστάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, στις οποίες παρέπεμψε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων λεπτομερή λίστα με βασικές προμήθειες, που πρέπει να διαθέτουν όλοι οι πολίτες στο σπίτι για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι προμήθειες αυτές αρκούν καταρχήν για 10 ημέρες στο σπίτι, χωρίς να χρειάζονται επιπλέον ψώνια.

18:38: The Sun: Βίντεο από τις ουκρανικές δυνάμεις να βάλλουν ρωσικούς στόχους

https://www.youtube.com/watch?v=Djn8jnA1HBA?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

18:23: AFP: Εικόνες από εξουθενωμένους Ουκρανούς στρατιώτες κατά την επιστροφή τους από το ανατολικό μέτωπο

18:02: Οι ρωσικές απώλειες από την αρχή της εισβολής σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό

17:39: Γαλλία για αέριο: «Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια»

«Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό τον ελιγμό που παραβιάζει τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια». Αυτό δήλωσε, σχετικά με τις απαιτήσεις της Μόσχας για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου, η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Μπαρμπαρά Πομπιλί, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

«Μετά τη μονομερή και βάναυση απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, αποφάσισα να συγκαλέσω αυτό το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πρώτα από όλα για να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μας με τις δύο αυτές χώρες και να καταδικάσουμε αυτή την πράξη που παραβιάζει τα συμβόλαια και είναι απαράδεκτη», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γαλλίδα υπουργός και προεδρεύουσα του Συμβουλίου. Η ίδια, εξήγησε ότι το σημερινό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί ολοκληρωτικά στο θέμα του εφοδιασμού φυσικού αερίου και ειδικότερα στην εφαρμογή κοινών πολιτικών για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βερσαλλιών, όπως π.χ. ο μηχανισμός αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο μηχανισμός κοινών προμηθειών φυσικού αερίου. Θα συζητηθεί επίσης, η διαφοροποίηση του εφοδιασμού ενέργειας και η μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου «REPowerEU» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ερωτηθείσα αν κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει τη Μόσχα σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, η Γαλλίδα Υπουργός αρκέστηκε να απαντήσει λέγοντας: «Το σημαντικό είναι να δείξουμε ότι όλοι είμαστε σύμφωνοι να συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ και ότι δε θα δεχτούμε να μας επιβληθούν μονομερώς τροποποιημένα συμβόλαια». Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τη στάση της Ουγγαρίας, η Γαλλίδα υπουργός ανέφερε ότι είναι «εποικοδομητική», όπως και των υπολοίπων χωρών, διότι όλοι έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης που απαιτεί μεγάλη συλλογική υπευθυνότητα.

17:25: Σκρέκας: Πρέπει να αναλάβουμε συλλογική δράση

Την «υποχρέωση» ανάληψης συλλογικής δράσης «για την στήριξη των νοικοκυριών και ιδίως των πιο ευάλωτων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις τεράστιες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας» αναμένεται να μεταφέρει ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας όπως ανέφερε προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία κλιμακώνεται με χιλιάδες νεκρούς πολλούς αμάχους και μια τεράστια ενεργειακή κρίση που απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας θα μεταφέρω το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αλληλεγγύη απέναντι στον Ουκρανικό λαό, για την εξασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο αλλά και την υποχρέωση να αναλάβουμε συλλογική δράση για την στήριξη των νοικοκυριών και ιδίως των πιο ευάλωτων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις τεράστιες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας».

17:18: ΟΗΕ: Περισσότεροι από 3.000 οι επιβεβαιωμένοι άμαχοι νεκροί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ έκανε λόγο συγκεκριμένα για 3.153 νεκρούς - 254 περισσότερους από τον προηγούμενο απολογισμό της που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

17:00: Το Ισραήλ απαιτεί συγγνώμη από την Ρωσία για τις δηλώσεις Λαβρόφ

16:48: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες για χώρες ή εταιρείες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες ούτε για χώρες ούτε για ιδιωτικές εταιρείες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια όπως επιθυμεί η Ρωσία ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Κάντρι Σίμσον, ερωτηθείσα σχετικά κατά την άφιξή της στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, η κ. Σίμσον σημείωσε ότι «το αίτημά της να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια είναι μία προφανής προσπάθεια να διχαστεί η Ε.Ε.». «Πρέπει να υπάρξει απάντηση με ενότητα και αλληλεγγύη» επεσήμανε.

16:35: Εμπόδια στην απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη

Οι προσπάθειες απομάκρυνσης περισσότερων αμάχων από τη Μαριούπολη έχουν καθυστερήσει, με εκατοντάδες ανθρώπους να παραμένουν παγιδευμένοι στα χαλυβουργεία Azovstal.

Δεν ήταν σαφές τι προκαλεί τις καθυστερήσεις, αν και αξιωματούχος της πόλης είπε νωρίτερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ξαναρχίσει την Κυριακή να βομβαρδίζουν το εργοστάσιο, μετά την αναχώρηση ενός αριθμού λεωφορείων.

16:11: Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία δηλώνει ότι ελπίζει να επιστρέψει στο Κίεβο μέχρι τα τέλη Μαΐου

Η πρεσβεία των ΗΠΑ ελπίζει να επιστρέψει στο Κίεβο μέχρι τα τέλη Μαΐου, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα επιτετραμμένη στην Ουκρανία.

Αμερικανοί διπλωμάτες αποχώρησαν από την πρεσβεία της ουκρανικής πρωτεύουσας περίπου δύο εβδομάδες προτού η Ρωσία εξαπολύσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, μεταφέροντας ορισμένες από τις υπηρεσίες της πρεσβείας στη δυτική πόλη Λβιβ, πριν εγκατασταθούν τελικά στη γειτονική Πολωνία.

15:50: Λεωφορεία που προορίζονταν να μεταφέρουν αμάχους από την Μαριούπολη δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο παραλαβής

Λεωφορεία που ήταν προγραμματισμένο να μεταφέρουν περισσότερους αμάχους για να απομακρυνθούν από την Μαριούπολη δεν έχουν φτάσει ακόμη στο συμφωνημένο σημείο παραλαβής, ανέφερε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αντικρούοντας προηγούμενη αναφορά ότι αυτοί οι πολίτες είχαν εγκαταλείψει την κατεστραμμένη πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Το δημοτικό συμβούλιο προέτρεψε τους εν λόγω πολίτες να παραμείνουν στη θέση τους. Δεν ήταν αμέσως σαφές τι προκάλεσε την καθυστέρηση.

15:30: Ρωσία: Το Μπαλσόι ακυρώνει παραστάσεις δύο σκηνοθετών που είναι αντίθετοι στον πόλεμο

15:17: Χτύπησαν ξανά τη γέφυρα έξω από την Οδησσό οι Ρώσοι

//--> //-->

15:00: Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά την 68η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

14:45: Σταδιακή επαναλειτουργία της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο από αύριο

Τη σταδιακή επαναλειτουργία της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο από αύριο Τρίτη 3 Μαΐου 2022 γνωστοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ, συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ η ταξιδιωτική οδηγία του Υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Κύπριους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Ουκρανία. Επιπλέον, οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που διαμένουν μόνιμα ή/και βρίσκονται προσωρινά στην Ουκρανία, καλούνται όπως εγκαταλείψουν τη χώρα.

13:54: Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Η Κομισιόν ενδέχεται να προσφέρει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία εξαιρέσεις από ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από ένα εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, το οποίο η Κομισιόν προετοιμάζει, καθώς η Επιτροπή είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρώσει αύριο Τρίτη τις εργασίες της για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου, οι εξαγωγές του οποίου αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της Μόσχας.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Για να διατηρήσει ενωμένο το ευρωπαϊκό μπλοκ των 27, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφέρει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία «εξαίρεση ή μια μακρά μεταβατική περίοδο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

13:32: Ρωσική ρουκέτα έπληξε μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα στη νοτιοδυτική Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές

Μια ρωσική ρουκέτα έπληξε σήμερα μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα στις εκβολές του Δνείστερου στην περιοχή της Οδησσού της νοτιοδυτικής Ουκρανίας, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Η γέφυρα, η οποία έχει ήδη βομβαρδιστεί δύο φορές από τις ρωσικές δυνάμεις, παρέχει τη μοναδική οδική και σιδηροδρομική σύνδεση στο ουκρανικό έδαφος με ένα μεγάλο νότιο τμήμα της περιοχής της Οδησσού.

Ο Σέρχι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης της Οδησσού, γνωστοποίησε το ρωσικό πλήγμα στο Telegram, χωρίς ωστόσο να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.

13:20: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να προσφέρει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία εξαιρέσεις από ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από ένα εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, το οποίο η Κομισιόν προετοιμάζει, καθώς η Επιτροπή είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρώσει αύριο Τρίτη τις εργασίες της για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου, οι εξαγωγές του οποίου αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της Μόσχας.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Για να διατηρήσει ενωμένο το ευρωπαϊκό μπλοκ των 27, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφέρει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία «εξαίρεση ή μια μακρά μεταβατική περίοδο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Το εμπάργκο πετρελαίου είναι πιθανό να εφαρμοστεί σταδιακά ούτως ή άλλως, πιθανότατα να τεθεί σε πλήρη ισχύ μόνο από τις αρχές του επόμενου έτους, έχουν αναφέρει αξιωματούχοι.

Η Ευρώπη είναι ο προορισμός για σχεδόν τις μισές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας - παρέχοντας στη Μόσχα μια τεράστια πηγή εσόδων που χώρες όπως η Λετονία και η Πολωνία λένε ότι πρέπει να περικοπεί, για να σταματήσει η Μόσχα να χρηματοδοτεί τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πληρώσει στη Ρωσία σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Συνολικά, η ΕΕ εξαρτάται από τη Ρωσία για το 26% των εισαγωγών πετρελαίου της, αλλά αυτή η εξάρτηση ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών.

Η Σλοβακία και η Ουγγαρία, και οι δύο στη νότια διαδρομή του αγωγού Ντρουζμπά που μεταφέρνει ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη, εξαρτώνται ιδιαίτερα, καθώς έλαβαν αντίστοιχα το 96% και το 58% των εισαγωγών αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, ανέφερε τις τελευταίες ημέρες ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί ένα εμπάργκο πετρελαίου, έχοντας αρχικά αντισταθεί υπό τον φόβο του οικονομικού κόστους.

Με 555.000 βαρέλια την ημέρα, η Γερμανία εισήγαγε το 35% του αργού πετρελαίου της από τη Ρωσία το 2021, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες το μείωσε στο 12%, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας σε μια ενημέρωση για την ενεργειακή ασφάλεια χθες Κυριακή.

12:02: Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την κατάρριψη ενός ουκρανικού μαχητικού αεροσκάφους MiG-29 κοντά στο Σλοβιάνσκ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 κοντά στο Σλοβιάνσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, επλήγησαν 38 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών, αποθήκες πυρομαχικών και κέντρα ελέγχου.

Δεν στάθηκε δυνατή, η άμεση και ανεξάρτητη επιβεβαίωση των πληροφοριών.

11:52: Αμέσως μετά την αναχώρηση των λεωφορείων με τους αμάχους, η Ρωσία ξανάρχισε τον βομβαρδισμό του Αζοφστάλ

Η Ρωσία ξανάρχισε σήμερα τον βομβαρδισμό του Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, αμέσως μετά την αναχώρηση των λεωφορείων που μετέφεραν αμάχους από το εργοστάσιο, όπως δήλωσε σήμερα ένας βοηθός του δημάρχου της πόλης.

Η Μαριούπολη που βρέθηκε στο επίκεντρο των σκληρότερων συγκρούσεων του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι σήμερα, έχει καταληφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τους Ρώσους, αλλά ένας αδιευκρίνιστος αριθμός αμάχων και μαχητών παραμένουν παγιδευμένοι στο Αζοφστάλ.

Το υπόγειο δίκτυο των υπόγειων τούνελ που διαθέτουν οι αναφερόμενες εργοστασιακές εγκαταστάσεις, προσφέρει καταφύγιο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

“Χθες, αμέσως μετά την αναχώρηση των λεωφορείων από το Αζοφστάλ με τους αμάχους, ένας νέος βομβαρδισμός άρχισε αμέσως,” δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση, ο Πέτρο Αντριουτσένκο, βοηθός του δημάρχου.

11:40: Μερικές χώρες δεν είναι ακόμη έτοιμες για την επιβολή ενός εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε σήμερα ότι έχει ακούσει διαφορετικά πράγματα σχετικά με την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και ότι μερικές χώρες δεν είναι ακόμη έτοιμες για ένα τέτοιο βήμα.

Δύο διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν νωρίτερα, ότι η ΕΕ γέρνει προς την κατεύθυνση μιας απαγόρευσης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τα τέλη της χρονιάς.

Η Γερμανία δεν θέλει να προκαλέσει μία οικονομική καταστροφή, δήλωσε ο Χάμπεκ.

11:30: ΟΗΕ: Περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Τα στατικά στοιχεία έχουν συλλεχθεί από μια σειρά πηγών, κυρίως από δεδομένα που διέθεσαν οι αρχές από τα επίσημα σημεία συνοριακής διέλευσης, σύμφωνα με την UNHCR.

11:20: Γερμανία: Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βοηθήσει την Ουκρανία στην εξαγωγή των σιτηρών της

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία στην εξαγωγή των σιτηρών της που έχουν μπλοκαριστεί στα λιμάνια της χώρας, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έζντεμιρ και έκανε λόγο για «στοχευμένες επιθέσεις» των ρωσικών δυνάμεων σε σιλό σιτηρών, αποθήκες λιπασμάτων, καλλιέργειες και υποδομές.

«Πίσω από όπλα αυτά φαίνεται η προσπάθεια του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εξολοθρεύσει την Ουκρανία και ως μελλοντικό ανταγωνιστή», δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ στο Δίκτυο RND και σημείωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να ασκήσει όλο και περισσότερη πίεση, εκμεταλλευόμενη και την αυξανόμενη πείνα στον κόσμο. Επιπλέον, τόνισε, οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς και αυτό εξυπηρετεί τα ρωσικά συμφέροντα.

Ο γερμανός υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Γερμανία θα επιδιώξει τη δέσμευση των συναδέλφων του από τις χώρες της G7 ότι η πρόσβαση της Ουκρανίας στις διεθνείς αγορές τροφίμων θα είναι εγγυημένη. Η σχετική συζήτηση θα γίνει στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Γεωργίας της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό γερμανική προεδρία στις 13 και 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, περίπου 4,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν σε ουκρανικά λιμάνια και πλοία. Πριν από τον πόλεμο η Ουκρανία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο και σημαντικός παραγωγός καλαμποκιού.

11:12: Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε σήμερα, δύο ρωσικά σκάφη περιπολίας κλάσης Raptor στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα, ότι ένα τουρκικής κατασκευής, πολεμικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Bayraktar κατέστρεψε σήμερα, δύο ρωσικά σκάφη περιπολίας κλάσης Raptor στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανέφερε ο αρχηγός του Γενικού Στρατιωτικού Επιτελείου της Ουκρανίας.

“Δύο ρωσικά σκάφη περιπολίας κλάσης Raptor καταστράφηκαν σήμερα την αυγή κοντά στο Φιδονήσι,” έγραψε ο Βαλέρι Ζαλούζνι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Δεν υπήρξε κάποια άμεση αντίδραση από τη Μόσχα σχετικά με τον ισχυρισμό αυτό.

11:00: Η Fennovoima διέκοψε το συμβόλαιο της με τη ρωσική Rosatom για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού

Η φινλανδική εταιρική κοινοπραξία Fennovoima ανακοίνωσε σήμερα ότι διέκοψε το συμβόλαιο της με τη ρωσική κρατική εταιρία Rosatom, σχετικά με την προγραμματισμένη κατασκευή μιας μονάδας πυρηνικής ενέργειας στη Φινλανδία.

Ο πυρηνικός σταθμός Χανχικίβι ανατέθηκε στην Fennovoima, μία κοινοπραξία φινλανδικών και ρωσικών συμφερόντων.

Στην κοινοπραξία αυτή, η συμμετοχή της Φινλανδίας συμπεριελάμβανε τις εταιρίες, Outokumpu, Fortum και SSAB με το 2/3 του μετοχικού πακέτου, ενώ η θυγατρική της Rosatom RAOS Voima είχε στον έλεγχό της το υπόλοιπο.

10:15: Η Ουγγαρία παραμένει αντίθετη στην επιβολή οποιουδήποτε ευρωπαϊκού εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ζόλταν Κόβατς

Η Ουγγαρία εξακολουθεί να είναι αντίθετη στην επιβολή οποιουδήποτε εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς.

“Η ουγγρική θέση σχετικά με την επιβολή οποιουδήποτε εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο δεν έχει αλλάξει: δεν το υποστηρίζουμε,” ανέφερε σήμερα ο Κόβατς σε μία γραπτή απάντησή του μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, σε σχετικές ερωτήσεις του Reuters.

10:04: Ζελένσκι: Ενδεχόμενο απώλειας δεκάδων εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από το ναυτικό αποκλεισμό της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ουκρανία ενδεχομένως να χάσει δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών, εξαιτίας του αποκλεισμού από τη Ρωσία στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, προκαλώντας μία διατροφική κρίση που θα επηρεάσει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Η Ρωσία δεν επιτρέπει την είσοδο και την έξοδο των πλοίων. Ελέγχει τη Μαύρη Θάλασσα,” δήλωσε ο Ζελένσκι στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα της Αυστραλίας “60 Λεπτά.”

“Η Ρωσία θέλει να εμποδίσει συνολικά την οικονομία της χώρας μας,” πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ουκρανία είναι ένας μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών, αλλά και άλλων ειδών διατροφής, όπως επίσης και μετάλλων.

09:45: Η Γερμανία είναι υπέρ της επιβολής εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο (ΥΠΕΞ)

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της επιβολής εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πετρέλαιο το οποίο εξάγει η Ρωσία.

Η Γερμανία, δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, είναι πλέον «έτοιμη» να αντεπεξέλθει χωρίς να αγοράζει αργό από τη Ρωσία για αρκετά χρόνια.

Νέες συμφωνίες για την προμήθεια αργού μείωσαν κατά πολύ την εξάρτηση του Βερολίνου από τη Μόσχα όσον αφορά τον εφοδιασμό με αργό, εξήγησε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, το μερίδιο του πετρελαίου της Ρωσίας που καταναλώνεται στη Γερμανία έπεσε από το 35% στο 12% μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες.

Μετά το γερμανικό «ναι» στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η πίεση αυξάνεται για τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, που επικρίνονται πως καθυστερούν να μειώσουν την εξάρτησή τους και να συναινέσουν.

Σε έκτακτη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ (σ.σ. προγραμματίζεται να αρχίσει στις 15:00 τοπική ώρα, δηλ. στις 16:00 ώρα Ελλάδας), αναμένεται να συζητήσουν μεταξύ άλλων η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

09:35: 24.211 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (01/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 321 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 54 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα: 110

Από Ευζώνους: 32

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 66

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 63, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 26 και στα λοιπά αεροδρόμια 24.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 24.211 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.597 ανήλικοι.

08:00: Η Τζιλ Μπάιντεν θα συναντηθεί με Ουκρανούς πρόσφυγες στη διάρκεια μιας επίσκεψης της στη Ρουμανία και τη Σλοβακία

H πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν θα επισκεφτεί τη Ρουμανία και τη Σλοβακία στις 5-9 Μαΐου για να συναντηθεί με μέλη αμερικανικών υπηρεσιών και προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ, γονείς και παιδιά από την Ουκρανία που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανισμών, αλλά και δασκάλους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της.

Την Κυριακή, ίδια, γιόρτασε τη Γιορτή της Μητέρας στις ΗΠΑ.

Η κυρία Μπάιντεν θα συναντηθεί με μητέρες και παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γραφείο της.

Η σύζυγος του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην αεροπορική βάση Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου στη Ρουμανία στις 6 Μαΐου, πριν από την επίσκεψή της στο Βουκουρέστι, όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της ρουμανικής κυβέρνησης, προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και δασκάλους που διδάσκουν παιδιά από την Ουκρανία.

07:00: Το Κίεβο ανακοινώνει πως απωθήθηκαν ρωσικές επιθέσεις στη Ζαπορίζια

Ο στρατός της Ουκρανίας απώθησε επιθέσεις ρωσικών μονάδων γύρω από την πόλη Ζαπορίζια (νότια), δήλωσε αξιωματούχος.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σταθεροποίησαν τα μέτωπα νοτιοανατολικά της πόλης και η ανάπαυλα των εχθροπραξιών αξιοποιείται για την ενίσχυση των αμυντικών θέσεών τους, δήλωσε χθες βράδυ ο περιφερειάρχης Ολεξάντρ Στάρουχ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Κατά τον ίδιο, ρωσικές μονάδες έκαναν αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να περικυκλώσουν ουκρανικά στρατεύματα ανατολικά της Ζαπορίζιας, όπουα πολυκατοικίες, τμήματα του δικτύου ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας υπέστησαν ζημιές στις μάχες.

Είναι αδύνατο οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

06:00: Το Κίεβο διατείνεται πως εξάρθρωσε κύκλωμα κατασκόπων της Ρωσίας που είχε παρεισφρήσει ως το ουκρανικό γενικό επιτελείο

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξάρθρωσαν κύκλωμα ρώσων κατασκόπων, ένας εκ των οποίων εργαζόταν στο ουκρανικό γενικό επιτελείο, δήλωσε αξιωματούχος.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, που μίλησε σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, δεν αποκάλυψε πόσα ήταν τα μέλη του κυκλώματος, ούτε άλλες λεπτομέρειες.

Αναφέρθηκε ωστόσο σε έναν από τους φερόμενους στόχους της ομάδας. «Οι σύντροφοι σκόπευαν να καταρρίψουν επιβατικό αεροσκάφος πάνω από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ώστε να επιρριφθεί η ευθύνη στην Ουκρανία», υποστήριξε. Θα χρησιμοποιούσαν αντιαεροπορικούς πυραύλους στο στοκ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, πρόσθεσε ο κ. Αρεστόβιτς.

Είναι αδύνατο οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

05:00: Πόροι ολιγαρχών της Ρωσίας θα κατάσχονται και θα ρευστοποιούνται από τις ΗΠΑ (Τσακ Σούμερ)

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, δήλωσε χθες Κυριακή ότι θα κινητοποιηθεί κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να προστεθούν διατάξεις στο πακέτο βοήθειας ύψους 33 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία προκειμένου οι αρχές των ΗΠΑ να μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις πόρων ρώσων ολιγαρχών, να τους ρευστοποιούν και να στέλνουν τα έσοδα απευθείας στο Κίεβο.

«Η Ουκρανία χρειάζεται κάθε βοήθεια που μπορεί να λάβει και, ταυτόχρονα, εμείς χρειαζόμαστε όλους τους πόρους που μπορούμε να συγκεντρώσουμε για να δώσουμε στην Ουκρανία τη βοήθεια που χρειάζεται», ανέφερε ο κ. Σούμερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη.

Την περασμένη Πέμπτη, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο βοήθειας στο Κίεβο ύψους 33 δισεκ. δολαρίων. Πρόκειται για δραματική αύξηση της αμερικανικής χρηματοδότησης στην Ουκρανία, δύο μήνες και πλέον αφότου εισέβαλε στη χώρα αυτή η Ρωσία.

Η κυβέρνησή του ζήτησε επίσης από το Κογκρέσο να συμπεριλάβει στο πακέτο αυτό διατάξεις με τις οποίες θα μπορέσει να προχωρά στην κατάσχεση περισσότερων πόρων, τη ρευστοποίησή τους και την αποστολή των εσόδων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον κ. Σούμερ, οι διατάξεις που θα προστεθούν θα επισπεύδουν τις διαδικασίες κατάσχεσης ιδιοκτησιακών στοιχείων ρώσων ολιγαρχών στις ΗΠΑ, καθώς και τις δικαστικές διαδικασίες, όπως ζήτησε ο Λευκός Οίκος.

04:00: Νέες εκρήξεις στη Μπιέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δεν αναφέρονται απώλειες (αξιωματούχος)

Δύο εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην Μπιέλγκοροντ, περιφέρεια της νότιας Ρωσίας που γειτονεύει με την Ουκρανία, ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ μέσω Telegram.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές», ανέφερε ο κ. Γκλάντκοφ στην ανάρτησή του.

03:00: Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ελπίζει πως η εκκένωση της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη θα συνεχιστεί σήμερα

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απομάκρυνση των πρώτων αμάχων από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ, στο λιμάνι της Μαριούπολης.

«Ελπίζω ότι αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) θα εκπληρωθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η εκκένωση των ανθρώπων από τη Μαριούπολη», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα, προσθέτοντας πως το σχέδιο προβλέπει η επιχείρηση να ξαναρχίσει στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το παν για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους μας από την Αζοφστάλ, γενικά από τη Μαριούπολη», πρόσθεσε.

«Η οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων είναι μια από διαστάσεις της συνεχιζόμενης διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Είναι πολύ περίπλοκη. Αλλά ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολη ήταν, διασώθηκαν πάνω από 350.000 άνθρωποι από τις ζώνες των εχθροπραξιών».

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως μια πρώτη ομάδα περίπου εκατό αμάχων βγήκαν από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) επιβεβαίωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι συνεργάζεται με τον ΟΗΕ για τη μεταφορά παγιδευμένων αμάχων σε ασφαλές έδαφος μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, στις υπόγειες εγκαταστάσεις είναι παγιδευμένοι περίπου 1.000 άμαχοι. Ρώσοι αξιωματικοί υπολογίζουν πως περίπου 2.500 ουκρανοί στρατιωτικοί και «ξένοι μισθοφόροι» βρίσκονται στα υπόγεια της Αζοφστάλ.

01:00: 8 άμαχοι νεκροί σε πλήγματα στο Ντανιέτσκ και στο Χάρκοβο

Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε βομβαρδισμούς στις περιφέρειες Χάρκοβο και Ντανιέτσκ, εκ των οποίων τέσσερις στην πόλη Λίμαν, κοντά στο μέτωπο, που απειλείται από τη ρωσική προέλαση, ανακοίνωσαν οι περιφερειάρχες.

«Ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιφέρεια Ντανιέτσκ: τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν, όλοι στη Λίμαν», ανέφερε μέσω Telegram ο περιφερειάρχης Πάβλο Κιριλένκο, προσθέτοντας πως άλλοι επτά άμαχοι τραυματίστηκαν στην πόλη από όπου αναγκάστηκε πρόσφατα να αποσυρθεί ο ουκρανικός στρατός.

Πρόσθεσε ότι ένας άμαχος υπέκυψε στα τραύματά του στην Μπαχμούτ, πόλη που απέχει περισσότερο από το μέτωπο, ενώ τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν σε διάφορες τοποθεσίες της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, κυβερνήτης του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), έκανε από την πλευρά του λόγο μέσω Telegram για τρεις άμαχους νεκρούς και οκτώ τραυματίες χθες σε πλήγματα εναντίον συνοικιών της πόλης και άλλων κοινοτήτων της περιφέρειας.

Η Λίμαν, πόλη 20.000 κατοίκων πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, εκκενώθηκε κατά μεγάλο μέρος της τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων, που κατέλαβαν ήδη τα περίχωρά της, κατά τις τοπικές αρχές.

Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη, με τις δυνάμεις του άφαντες ή σε καμουφλαρισμένες θέσεις, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που πήγαν πρόσφατα εκεί.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε πρόσφατα ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη» στο Ντονμπάς, λεκάνη όπου βρίσκονται μεταλλεία στην ανατολική Ουκρανία, στόχο προτεραιότητας των ρωσικών στρατευμάτων που εισέβαλαν στη χώρα την 24η Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News