Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιστράτευσε δελφίνια - κατασκόπους

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιστράτευσε δελφίνια - κατασκόπους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία έχει ιστορικό εκπαίδευσης δελφινιών για στρατιωτικούς σκοπούς, χρησιμοποιώντας τα για να ανακτήσει αντικείμενα ή για να αποτρέψει εχθρικούς δύτες

Εκπαιδευμένα δελφίνια έχει αναπτύξει η Μόσχα στη ναυτική βάση της στη Μαύρη Θάλασσα, πιθανώς για να προστατέψει τον στόλο της από υποβρύχιες επιθέσεις, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση δορυφορικών εικόνων τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύει η Guardian.

Το US Naval Institute ανέλυσε δορυφορικές φωτογραφίες από τη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη και κατέληξε ότι δύο περιφράξεις για δελφίνια μεταφέρθηκαν εκεί τον Φεβρουάριο, περίπου όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι περιφράξεις τοποθετήθηκαν στην είσοδο του λιμανιού.

Η Ρωσία έχει ιστορικό εκπαίδευσης δελφινιών για στρατιωτικούς σκοπούς, χρησιμοποιώντας τα για να ανακτήσει αντικείμενα ή για να αποτρέψει εχθρικούς δύτες.

Η βάση στη Σεβαστούπολη έχει κρίσιμη σημασία για τον ρωσικό στρατό, καθώς βρίσκεται στο νότιο άκρο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Σύμφωνα με την ανάλυση του USNI, πολλά από τα ρωσικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα εκεί, αν και εκτός εμβέλειας των ουκρανικών πυραύλων, θεωρούνται ευάλωτα σε υποβρύχιες επιθέσεις.

Στον Ψυχρό Πόλεμο, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σοβιετική Ένωση ανέπτυξαν τη χρήση δελφινιών, των οποίων οι ικανότητες ηχοεντοπισμού μπορούν να τους επιτρέψουν και να εντοπίσουν αντικείμενα μέσα στο νερό, όπως νάρκες.

Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 28 εκατομμύρια για τη διατήρηση του «στρατού» των δελφινιών και θαλάσσιων λεόντων, οι οποίοι επίσης εκπαιδεύονται, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν σε συγκρούσεις.

Φωτογραφία αρχείου Pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News