Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυρηνικό... πινγκ-πονγκ - Στα «σκαλοπάτια» του ΝΑΤΟ, Σουηδία και Φιλανδία

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυρηνικό... πινγκ-πονγκ - Στα «σκαλοπάτια» του ΝΑΤΟ, Σουηδία και Φιλανδία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπάιντεν χαρακτηρίζει ανεύθυνες τις δηλώσεις της ρωσικής πλευράς - «Με ανοιχτές αγκάλες» είναι έτοιμο να υποδεχτεί τη Σουηδία και τη Φιλανδία το ΝΑΤΟ

Το πυρηνικό πινγκ-πονγκ μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ συνεχίζεται. Μετά τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και εκείνες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε το... το μπαλάκι στο... γήπεδο της Μόσχας.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ρωσικές αναφορές για την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου ήταν «ανεύθυνες», προσθέτοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να κάνει άσκοπα σχόλια σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων ή την πιθανότητα ανάγκης χρήσης τους». Ο ίδιος ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει συμπληρωματικό αίτημα προϋπολογισμού για να διατηρηθεί η ροή όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία και να συνεχιστεί η παράδοση οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αναφέρθηκε και στον ενεργειακό πόλεμο που έχει ξεκινήσει η Μόσχα.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι, παρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι είναι μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας για τον κόσμο, «οι ενέργειες έναντι της Πολωνίας και της Βουλγαρίας δείχνουν το αντίθετο», κατηγορώντας τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια «όχι απλώς ως εμπόρευμα, αλλά ως όπλο».

Στο μεταξύ, σε έναν επιπλέον μοχλό πίεσης, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών που κατασχέθηκαν στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να ρευστοποιηθούν και να δοθούν στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμο να υποδεχτεί τη Φιλανδία και τη Σουηδία στους κόλπους της Συμμαχίας και μάλιστα «με ανοιχτές αγκάλες», όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον, αναφερόμενη σε πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τόνισε ότι η κυβέρνηση της δε σχεδιάζει να οργανώσει δημοψήφισμα εφόσον το κοινοβούλιο αποφασίσει να προχωρήσει με την υποβολή αιτήματος για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προέτρεπε το Κίεβο και τις δυτικές πρωτεύουσες να λάβουν σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις της Ρωσίας «ότι περαιτέρω εκκλήσεις προς την Ουκρανία να χτυπήσει ρωσικές εγκαταστάσεις θα οδηγούσαν σίγουρα σε σκληρή απάντηση από τη Ρωσία». Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «χρησιμοποιεί πλαστά στοιχεία» για να υποστηρίξει τη θέση του σχετικά με εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η ίδια αναφέρθηκε και στα τεκταινόμενα στην Υπερδνειστερία, χαρακτηρίζοντας τα εκεί περιστατικά ως τρομοκρατικές ενέργειες και επιμένοντας σε διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας. Παράλληλα, καταδίκασε τα γεγονότα, λέγοντας ότι αποσκοπούν στην εμπλοκή της περιοχής σε «ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία», αποφεύγοντας πάντα να κάνει λόγο για πόλεμο. Χθες από το Κίεβο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περιέγραψε τη Μαριούπολη ως «κρίση μέσα σε κρίση», και διαβεβαίωσε ότι «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν» για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από το χαλυβουργείο Azovstal της Μαριούπολης, όπου παραμένουν οι τελευταίοι υπερασπιστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο ο Γκουτέρες βρισκόταν στο Κίεβο όταν την πόλη συγκλόνισαν δύο ισχυρές εκρήξεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News