Τουρκία: Το μήνυμα μηδενικής ανοχής του Μητσοτάκη - Τα αίτια πίσω από την τουρκική στάση

Ελλάδα
Τουρκία: Το μήνυμα μηδενικής ανοχής του Μητσοτάκη - Τα αίτια πίσω από την τουρκική στάση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αλλαγή στάσης της Τουρκίας - Η απάντηση της Αθήνας και τα μηνύματα από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Με αποφασιστικότητα στο διπλωματικό αλλά και στο στρατιωτικό πεδίο αντιδρά η ελληνική κυβέρνηση στο παραλήρημα προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο. Μια απάντηση, που προφανώς έχει σκοπό την εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία, προχώρησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ., Τάνζου Μπιλγκίτς, υποστηρίζοντας πως οι τουρκικές υπερπτήσεις για τις οποίες έγινε διάβημα προς τον πρέσβη στην Αθήνα από την ελληνική πλευρά ήταν απάντηση στις προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις που είχαν προηγηθεί εκ μέρους της ελληνικής πλευράς κοντά στις τουρκικές ακτές.

Οι Τούρκοι αποδίδουν την ένταση και την κλιμάκωσή της τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι «η ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προβοκατόρικες πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26 και 28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένως τον εναέριο χώρο της χώρας μας στα Δίδυμα, στην Ντάτσα και στην περιοχή του Νταλάμαν. Η πολεμική μας αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και συνεχίζει: «Ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορεί τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς δεν έχει σχέση με την πρόσφατη θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών».

«Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προβοκατόρικες ενέργειες και στη ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά», καταλήγει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ., σύμφωνα ωστόσο με τον οποίο «δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του εύρους του εναέριου χώρου, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Ωστόσο την Πέμπτη 28 Απριλίου, σε απάντηση στο μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, έγινε γνωστό ότι ενεργοποιήθηκαν τα αντιαεροπορικά συστήματα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται για συστήματα τα οποία βρίσκονται ήδη στα νησιά και τα οποία μεταφέρονται σε χώρους διασποράς και θα τεθούν σε λειτουργία. Ο ρόλος τους είναι να παρακολουθούν τον εναέριο χώρο και, αν χρειαστεί, θα «εγκλωβίσουν» στόχους στο ραντάρ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι παράλληλα θα γίνουν συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ανατολικά της Κρήτης με γαλλική φρεγάτα, ενώ στα δυτικά της Πελοποννήσου θα υπάρξουν συνεκπαιδεύσεις με αντιτορπιλικό συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν».

Σημειώνεται ότι στο μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων η Ελλάδα απάντησε «παγώνοντας» τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μήνυμα μηδενικής ανοχής

Στο θέμα της έντασης με την Τουρκία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσεις με τη Φιλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μαρίν και δήλωσε πως ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

«Κατέστησα σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά ενός μέλους του ΝΑΤΟ είναι απλά απαράδεκτη», είπε, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι υπονομεύει την πρόοδο που σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες.

«Πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Τουρκία δε συμμορφώνεται με καμία από τις κυρώσεις, κάτι που δε συνάδει με την ευρωπαϊκή οικογένεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός εν αναμονή της συνάντησης με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

Ποια είναι η στόχευση του Ερντογάν με τη νέα κλιμάκωση

Κυβερνητικά στελέχη και αναλυτές εκτιμούν πως τραβώντας στο σχοινί στο Αιγαίο, ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το momentum της αναγκαιότητας από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ (που προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει) του διαμεσολαβητικού ρόλου της χώρας του μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας, ώστε να εγείρει και εντός της Συμμαχίας τις παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, θέτοντάς τις ως όρο για την παραμονή της στο δυτικό στρατόπεδο.

Επιδιώκει δηλαδή να ασκήσει πίεση για να κερδίσει πόντους στους αναθεωρητικούς του στόχους, επαναφέροντας από το παράθυρο τον επεκτατισμό της Γαλάζιας Πατρίδας, των γκρίζων ζωνών και της σύνδεσης της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίησή τους, που αναγκάστηκε να βάλει προσωρινά στην άκρη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

(φωτογραφία αρχείου  Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News