Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλες οι ρωσικές απώλειες στο Ντονμπάς

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλες οι ρωσικές απώλειες στο Ντονμπάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 65η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, για 65η  ημέρα, με τα ρωσικά στρατεύματα να  βομβαρδίζουν τα ουκρανικά εδάφη.

Ένας από τους στόχους των ρωσικών βομβαρδισμών έγινε η ουκρανική πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ ουρανικές τοπικές στρατιωτικές αρχές έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς σε Οδησσό και Μικολάιφ. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, την ώρα που η Μόσχα μοιάζει να κλιμακώνει τα πλήγματά της στη νότια Ουκρανία.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 29 Απριλίου, η Μόσχα απέρριψε τις εκκλήσεις να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να απομακρυνθούν μαχητές και άμαχοι που βρίσκονται παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

Την ίδια στιγμή σύμβουλος του Ουκρανού πρόεδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε πως η Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, η Ρωσία όμως έχει χάσει πολύ περισσότερους στρατιώτες.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

22:00: Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά την 65η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

21:54: Ρώσος ΥΠΕΞ: Δεν είμαστε σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία δεν είναι σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ.

Προειδοποίησε πως κάτι τέτοιο θα αύξανε τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου, και πως αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί.

Υποστήριξε πως η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικό πόλεμο και πως είναι, αντιθέτως, οι Δυτικοί που επιμένουν να αναφέρονται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπογράμμισε πως Ρωσία και Ουκρανία θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία, πράγμα που δεν έγινε επειδή η ουκρανική πλευρά συνεχώς αλλάζει θέση παίζοντας παιχνίδια.

Υπενθύμισε πως οι αποστολές οπλισμού στην Ουκρανία από το εξωτερικό αποτελούν νόμιμους στόχους για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εντός των ουκρανικών συνόρων.

21:45: Ζελένσκι: Υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν οι συνομιλίες με τη Μόσχα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σταματήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, λέγοντας ότι αιτία είναι η οργή του λαού για τις «κτηνωδίες» των ρωσικών δυνάμεων.

«Ο [ουκρανικός] λαός θέλει να τους σκοτώσει. Όταν υπάρχει αυτή η στάση, είναι δύσκολο να συνομιλήσεις για όσα συμβαίνουν», είπε ο Ζελένσκι σε Πολωνούς δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Interfax.

21:37: Πεντάγωνο: Οι ρωσικές ενέργειες είναι η πιο ψυχρή και διαστροφική κτηνωδία

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου χαρακτήρισε τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία ως την ψυχρότερη και πιο διεστραμμένη μορφή κτηνωδίας.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι δύσκολο να δικαιολογήσει ένας ηθικός άνθρωπος όσα κάνει ο Πούτιν στην Ουκρανία.

21:31: Οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν ουκρανικές δυνάμεις στη Γερμανία

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν πρόσθετη εκπαίδευση για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

«Αυτές οι προσπάθειες βασίζονται στην αρχική εκπαίδευση πυροβολικού που έχουν ήδη λάβει οι δυνάμεις της Ουκρανίας αλλού, και περιλαμβάνει επίσης εκπαίδευση στα συστήματα ραντάρ και τεθωρακισμένα οχήματα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ως μέρος των πακέτων βοήθειας για την ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

Ο ίδιος είπε ότι η Γερμανία είναι μία από τις «περίπου τρεις» τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ για την εκπαίδευση Ουκρανών εκτός Ουκρανίας, αλλά δεν αποκάλυψε τις άλλες.

21:20: Ουκρανός διοικητής στο Αζόφσταλ καλεί για ασφαλή διέλευση αμάχων

Ένας διοικητής μέσα στο συγκρότημα Azovstal στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης είπε στο CNN για τον ανελέητο βομβαρδισμό του εργοστασίου, όπου εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες και πολίτες έχουν παγιδευτεί εδώ και εβδομάδες.

Ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ του Συντάγματος του Αζόφ είπε ότι χθες το βράδυ σημειώθηκε έντονος βομβαρδισμός του εργοστασίου τόσο από πλοία όσο και από αεροσκάφη. «Ταυτόχρονα μας βομβαρδίζουν από το έδαφος», υπογράμμισε.

«Από τη μία πλευρά, οι Ρώσοι είχαν δηλώσει τη σιωπή και τη μη μάχη, αλλά παράλληλα προσπαθούν να εισβάλουν στο εργοστάσιο», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε επίσης πολίτες που θα σκοτωθούν αν εισβάλουν στο εργοστάσιο».

Ο Παλαμάρ είπε ότι το πρωί της Πέμπτης, ένα καταφύγιο για τους τραυματίες στο εργοστάσιο βομβαρδίστηκε. «Είναι πολύ δύσκολο να παρέχουμε ιατρική βοήθεια στα παιδιά μας, επειδή το χειρουργείο μας καταστράφηκε όπου ήταν αποθηκευμένα τα υπόλοιπα φάρμακα και ο χειρουργικός εξοπλισμός», δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν τα ουκρανικά στρατεύματα που έμειναν μέσα στο Azovstal ήταν έτοιμα να παραδοθούν, σχολίασε: «Δεν σκεφτόμαστε κανένα σενάριο εγκατάλειψης. Το βλέπουμε μόνο δυνατό μέσω εγγύησης τρίτων πολιτικών, ηγετών, πιθανώς των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΗΒ, του Ισραήλ ή της Τουρκίας, μια εγγύηση που θα επέτρεπε σε κάθε στρατιώτη να φύγει με ασφάλεια».

21:12: Η Ευρώπη κοντά σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα σταδιακό εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, ξεπερνώντας τις βαθιές διαφορές μεταξύ των μελών που εξαρτώνται από τη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

21:00: Η αστυνομία λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα βασάνισαν, σκότωσαν μάχιμο ιατρό

Ο 27χρονος δολοφονήθηκε στην περιοχή Ιζιούμτης Περιφέρειας του Χαρκόβου, δήλωσε στις 29 Απριλίου ο Σερχίι Μπολβίνοβ, επικεφαλής ερευνητής της αστυνομίας της περιφέρειας του Χαρκόβου.

20:47: Πεντάγωνο: Η ρωσική επιχείρηση στο Ντονμπάς έχει καθυστερήσει λόγω της ουκρανικής αντίστασης

Η ρωσική επιχείρηση στο Ντονμπάς, που προχωρά «αργά και άνισα» λόγω της αντίστασης που προβάλλει ο ουκρανικός στρατός, έχει καθυστερήσει, με βάση το χρονοδιάγραμμα που προβλεπόταν αρχικά, υποστήριξε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

«Πιστεύουμε ότι έχουν καθυστερήσει (οι Ρώσοι) όσον αφορά αυτό που ήλπιζαν να πετύχουν στο Ντονμπάς», είπε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Έχουν καθυστερήσει αρκετές ημέρες», διευκρίνισε. «Απέχουν ακόμη πολύ από το να ενώσουν» τις δυνάμεις που μπήκαν στο ουκρανικό έδαφος από την περιοχή του Χαρκόβου, στα βόρεια του Ντονμπάς, με εκείνες που ήρθαν από τα νότια. Αυτός ήταν ένας στόχος του ρωσικού στρατού ώστε να αποκόψουν τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη γραμμή του μετώπου, γύρω από τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

«Δεν προωθούνται πολύ γρήγορα. Μερικά χιλιόμετρα την ημέρα, είναι το μέγιστο που μπορούν να κάνουν, επειδή απωθούνται» από τον ουκρανικό στρατό, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, οι ρωσικές δυνάμεις «δεν θέλουν να κάνουν τα ίδια λάθη» που έκαναν στο Κίεβο, όπου οι φάλαγγες των αρμάτων ακινητοποιήθηκαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και δεν έλαβαν επιμελητειακή υποστήριξη.

«Τα πυρά του πυροβολικού και τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύουν στις ουκρανικές δυνάμεις δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, επειδή οι Ουκρανοί εξακολουθούν να αντιστέκονται», σημείωσε. «Για αυτό πιστεύουμε ότι η προώθησή τους ήταν αργή και άνιση τις τελευταίες 24 ώρες».

20:35: Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχουν «κολοσσιαίες» απώλειες στις μάχες

Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, ο Ολεκσέι Αρέστοβιτς, παραδέχτηκε ότι ο στρατός της χώρας του έχει υποστεί μεγάλες απώλειες καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας, έχοντας αποτύχει να καταλάβουν την πρωτεύουσα, διπλασίασαν τις προσπάθειές τους για την πλήρη κατάληψη της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς.

Ο ίδιος είπε ότι οι απώλειες στον Ρωσικό στρατό είναι ακόμη χειρότερες. «Έχουμε σοβαρές απώλειες, αλλά οι απώλειες των Ρώσων είναι πολύ μεγαλύτερες… Έχουν κολοσσιαίες απώλειες», υπογράμμισε.

20:24: Human Rights Watch: Η Πολωνία πρέπει να προστατεύει καλύτερα τους πρόσφυγες από κινδύνους κακοποίησης

Η Πολωνία πρέπει να ενισχύσει επειγόντως τα μέτρα πρόληψης και επιτήρησης για την προστασία ων Ουκρανών προσφύγων στο έδαφός της, κυρίως των γυναικών, θυμάτων εμπορίας, βίας και βιασμών, προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ανεπαρκή και ασυνεπή μέτρα για τον έλεγχο των οχημάτων και των κατοικιών ιδιωτών που προσφέρονται στους πρόσφυγες αυξάνουν τους κινδύνους της εμπορίας, της εκμετάλλευσης και της σεξιστικής βίας», εκτιμά το HRW σε έρευνα που βασίζεται σε συνεντεύξεις με 20 πρόσφυγες, εθελοντές και εκπροσώπους ΜΚΟ.

20:18: Στη δημοσιότητα βίντεο με Βρετανό που αιχμαλωτίσθηκε στην Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει έναν τραυματία Βρετανό, ο οποίος αιχμαλωτίσθηκε στην Ουκρανία και ανακρίνεται από ρωσικές δυνάμεις αγνώστου ταυτότητας. Ο άνδρας ο οποίος λέει πως τον λένε Άντριου Χιλ και μιλάει με βρετανική προφορά, έχει μπανταρισμένο το αριστερό του χέρι, μερικούς πρόχειρους επιδέσμους γύρω από το κεφάλι του και αίμα στο δεξί του χέρι.

20:11: Ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου επέστρεψε στο Κίεβο

Εβδομάδες μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τις περιοχές γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, πολλές πρεσβείες άνοιξαν ξανά στην πόλη. Μεταξύ αυτών είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου η πρεσβευτής δημοσίευσε αυτήν την εικόνα και το μήνυμα σήμερα.

https://twitter.com/MelSimmonsFCDO/status/1520039482317316096

20:05: Ο Ζελένσκι στο περιοδικό TIME: Ρώσοι αλεξιπτωτιστές προσπάθησαν να με σκοτώσουν

Ένα κονδύλι μαμούθ ύψους 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων για βοήθεια προς την Ουκρανία, ζήτησε να απελευθερώσει το Κογκρέσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εκτιμά πως ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει και χρόνια, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο περιοδικό TIME, περιγράφει τις στιγμές που προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν οι Ρώσοι.

//--> //-->

19:52: Το πακέτο των 33 δισ. για την Ουκρανία θα εγκριθεί «το συντομότερο δυνατό»

Το πακέτο βοήθειας 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία που ζήτησε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα εγκριθεί «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Το αίτημα περιελάμβανε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία και 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια.

Είναι περισσότερο από διπλάσιο από το αρχικό πακέτο άμυνας των 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θέσπισε το Κογκρέσο τον περασμένο μήνα.

19:41: Το Πεντάγωνο καλεί τους Αμερικανούς να μην πηγαίνουν στην Ουκρανία

Ένας Αμερικανός που είχε φύγει από τις ΗΠΑ για να πολεμήσει στην Ουκρανία εναντίον των ρωσικών δυνάμεων σκοτώθηκε, σύμφωνα με μέλη της οικογένειάς του, με το Πεντάγωνο να απευθύνει μια προειδοποίηση στους Αμερικανούς υπηκόους που προσπαθούν να πάνε στο πεδίο αυτής της φονικής σύγκρουσης.

Ο Γουίλι Τζόζεφ Κάνσελ, που σκοτώθηκε τη Δευτέρα, 25 Απριλίου σε ηλικία 22 ετών, είχε φθάσει στην Ουκρανία στα μέσα Μαρτίου, δήλωσε η μητέρα του Ρεμπέκα Καμπρέρα στο CNN.

«Εξακολουθούμε να προτρέπουμε τους Αμερικανούς να μην πηγαίνουν στην Ουκρανία», δήλωσε, επίσης στο CNN, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, που χαρακτήρισε το νέο θλιβερό και εξέφρασε την υποστήριξή του στην οικογένεια του σκοτωμένου.

19:25: ΗΠΑ: Τα πλήγματα στο Κίεβο στοχεύουν ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Τα ρωσικά πλήγματα στην ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου φαίνεται ότι έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέψουν εγκαταστάσεις παραγωγής και αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας περιορισμού της ικανότητας του ουκρανικού στρατού να ενισχύεται, δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

«Μερικά από τα χτυπήματα στο Κίεβο, πιστεύουμε, προορίζονταν για στρατιωτικές παραγωγικές δυνατότητες», είπε ο αξιωματούχος.

«Τώρα, ξέρω ότι υπάρχουν αναφορές ότι έπληξαν κατοικημένες περιοχές. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλλουμε ότι έπληξαν, αλλά δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι σκόπευαν να χτυπήσουν κατοικημένες περιοχές», είπε.

Χθες το βράδυ, δύο ρωσικοί πυραύλοι έπληξαν το Κίεβο, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισκεπτόταν την πρωτεύουσα.

19:18: Βίντεο από ρωσικούς πυραύλους Κρουζ να πλήττουν μέσω θαλάσσης ουκρανικούς στόχους στην Μαύρη Θάλασσα

18:55: Το Κρεμλίνο βλέπει λιγότερα θύματα στην Ουκρανία, αλλά οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι «αρκετά υψηλοί»

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δει λιγότερα θύματα στην Ουκρανία καθώς περιορίζουν τη φύση της επιχείρησής τους και επικεντρώνονται εκ νέου στα ανατολικά, αλλά οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι «αρκετά υψηλοί», δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι.

«Η φύση των επιχειρήσεων έχει μειωθεί ως προς τη γεωγραφική εξάπλωση, επομένως ο συνολικός αριθμός μειώνεται», είπε ένας αξιωματούχους και πρόσθεσε: «Το επίπεδο των απωλειών που βλέπουμε όσον αφορά τις περιοχές στις οποίες εμπλέκονται οι ουκρανικές δυνάμεις παραμένει αρκετά υψηλό».

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι 1.351 από τους στρατιώτες της είχαν σκοτωθεί πολεμώντας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το SkyNews, o αριθμός αυτός είναι πιθανόν μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού απολογισμού.

18:42: Η Ευρώπη και ο «πόλεμος αερίου»

18:30: Πεντάγωνο: Kαλεί τους Αμερικανούς να μην πηγαίνουν στην Ουκρανία μετά τον θάνατο ενός ημεδαπού νεαρού

18:23: ΗΠΑ: Δεν πιστεύουν πως υπάρχει κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία

18:15: Αξιωματούχος ΗΠΑ: Ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο έχουν ως στόχο τη στρατιωτική παραγωγή

Κάποιες ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο φαίνονται σχεδιασμένες να καταστρέψουν εγκαταστάσεις παραγωγής, σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο της Άμυνας, ο οποίος τις χαρακτήρισε ως μέρος μιας ευρύτερης ρωσικής προσπάθειας για περιορισμό της ικανότητας του ουκρανικού στρατού να ανανεώσει το οπλοστάσιό του και να ενισχύσει τις δυνάμεις του.

«Κάποιες από τις επιθέσεις στο Κίεβο, θεωρούμε ότι στόχευαν στις ικανότητες στρατιωτικής παραγωγής», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Ξέρω πως υπάρχουν αναφορές ότι στοχοποιούν κατοικημένες περιοχές. Δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλουμε ότι το έκαναν, αλλά... δεν είμαστε 100% βέβαιοι ότι ο σκοπός τους ήταν να χτυπήσουν κατοικημένες περιοχές».

18:03: Δυτικοί αξιωματούχοι: Επιβράδυνση στις ρωσικές απώλειες, αλλά ο αριθμός παραμένει μεγάλος

Η Ρωσία έχει υποστεί λιγότερες απώλειες στην Ουκρανία, από τότε που περιορίστηκε η κλίμακα της εισβολής της, αλλά οι αριθμοί παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι σήμερα Παρασκευή.

«Η φύση των επιχειρήσεων έχει περιοριστεί σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική τους εξάπλωση, έτσι ο συνολικός αριθμός μειώνεται», είπε ένας από τους αξιωματούχους.

«Όμως, τα επίπεδα των απωλειών που παρατηρούμε σε ό,τι αφορά τις περιοχές όπου βρίσκονται σε μάχη με τις ουκρανικές δυνάμεις, παραμένουν αρκετά υψηλά», πρόσθεσε.

17:54: Επιζώντες του Ολοκαυτώματος απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εκκένωσης επιζώντων του Ολοκαυτώματος από την Ουκρανία καθώς ο πόλεμος μπαίνει στην ένατη εβδομάδα, αναφέρουν οι New York Times.

Συνολικά 78 επιζώντες του Ολοκαυτώματος αναζητούν καταφύγιο στη Γερμανία καθώς δύο μεγάλες εβραϊκές οργανώσεις διοργάνωσαν αποστολές διάσωσης για τους πιο ηλικιωμένους και εύθραυστους στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Μεταξύ αυτών που διασώθηκαν είναι η 90χρονη Γκαλίνα Πλοτσένκο, η οποία ταξίδεψε για τρεις ημέρες από την πόλη της στο Ντνίπρο σε ένα κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Ανόβερο της Γερμανίας.

17:41: Δημοσιογράφος νεκρή κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στο Κίεβο

Η Βίρα Χίριτς, μια 55χρονη Ουκρανή δημοσιογράφος του αμερικανικού σταθμού Radio Liberty, έπεσε νεκρή κατά τους χθεσινούς ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο.

Το πτώμα της βρέθηκε σήμερα το πρωί αφού πύραυλος έπληξε το σπίτι της στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας την Πέμπτη, σύμφωνα με δήλωση του ραδιοφωνικού σταθμού.

«Ένας υπέροχος άνθρωπος έφυγε», είπε ο συνάδελφός της Ολεξάντρ Ντεμτσένκο στο Facebook.

Οι ρωσικές πυραυλικές επιδρομές σημειώθηκαν καθώς ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες βρισκόταν στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι έπληξε ουκρανικούς στόχους, αλλά δεν σχολίασε το χτύπημα στο κτίριο.

17:30: Ομάδα Βρετανών ειδικών στην Ουκρανία

Η Βρετανία στέλνει εμπειρογνώμονες εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για τις ρωσικές φρικαλεότητες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Φόρεϊν Όφις.

Ανέφερε ότι η ομάδα ειδικών θα βοηθήσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας και θα περιλαμβάνει ειδικούς στη σεξουαλική βία που σχετίζεται με συγκρούσεις.

17:14: Κρεμλίνο για σύνοδο G20: Δεν έχει αποφασιστεί αν ο Πούτιν θα παραστεί αυτοπροσώπως

Η Ρωσία προετοιμάζεται για την σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Ινδονησία, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραστεί αυτοπροσώπως ή μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ινδονησία, η οποία φιλοξενεί εφέτος την Ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, έχει προσκαλέσει στην σύνοδο κορυφής των G20 και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά τις πιέσεις που δέχεται από μερικές δυτικές χώρες να εξαιρεθεί ο Ρώσος πρόεδρος.

17:03: Ουκρανία: Ζητεί άμεση συνεδρίαση του ΠΟΥ για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Υγεία

Η Ουκρανία, υποστηριζόμενη από δεκάδες άλλες χώρες, ζητεί άμεση συνεδρίαση του ΠΟΥ σχετικά με τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Υγεία, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

16:56: Η Ουκρανία λαμβάνει ηλιακά πάνελ από τον Έλον Μασκ

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ δώρισε ηλιακά πάνελ από την εταιρεία του, Tesla, για να εξασφαλίσει την αδιάλειπτη παροχή ρεύματος σε ιατρικές εγκαταστάσεις κοντά στο Κίεβο. Η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι παρέλαβε τα πάνελ σήμερα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε κέντρα υγειονομικής περίθαλψης στο Ιρπίν και την Μποροντιάνκα.

Ιατρικές προμήθειες εστάλησαν επίσης από την Ισπανία και το Βέλγιο.

16:45: Ο Πούτιν μέσα από τα μάτια του Λετονού καλλιτέχνη Kriss Salmanis, έξω από την Ρωσική πρεσβεία στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας

 

AP Photo/Vadim Ghirda

16:41: Αμερικανοί και Δανοί μαχητές σκοτώθηκαν στην Ουκρανία

Άλλοι δύο ξένοι μαχητές φέρεται να σκοτώθηκαν ενώ πολεμούσαν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο 22χρονος πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ Willy Joseph Cancel σκοτώθηκε τη Δευτέρα. Η μητέρα του, Rebecca Cabrera, είπε στο CNN ότι εργαζόταν σε μια στρατιωτική εταιρεία που τον έστειλε στην Ουκρανία. Είναι ο πρώτος πολίτης των ΗΠΑ που επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκε στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η χήρα του, Brittany Cancel, είπε στο Fox News ότι ο σύζυγός της ήταν ένας ήρωας που άφησε πίσω του έναν μικρό γιο.

Τα μέσα ενημέρωσης της Δανίας αναφέρουν ότι ένας 25χρονος Δανός σκοτώθηκε στο Μικολάιβ στις 26 Απριλίου, ενώ πολεμούσε για τη International Legion Ukraine.

Το όνομά του δεν δόθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών στην Κοπεγχάγη είπε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την αναφορά.

Χθες το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι ο Βρετανός βετεράνος Scott Sibley πέθανε σε μάχες.

16:30: Κλίτσκο: Το Κίεβο παραμένει ο βασικός στόχος της Ρωσίας αλλά δεν έχουν καμία πιθανότητα

Εικόνες καταστροφής από την ουκρανική πρωτεύουσα.

https://www.youtube.com/watch?v=tDNgJdDrqMA?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

16:12: Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχουν υποστεί «κολοσσιαίες απώλειες»

Η Ουκρανία παραδέχθηκε σήμερα Παρασκευή ότι μετρά σοβαρές απώλειες από τη ρωσική επίθεση στα ανατολικά, προσθέτοντας όμως ότι η απώλειες της Ρωσίας είναι ακόμη μεγαλύτερες, τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να στείλει έως και 33 δισ. δολάρια ώστε να βοηθήσει το Κίεβο να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων.

«Έχουμε υποστεί σοβαρές απώλειες, αλλά οι ρωσικές απώλειες είναι πολύ πολύ μεγαλύτερες... Έχουν υποστεί κολοσσιαίες απώλειες», δήλωσε ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Ολέξιι Αρεστόβιτς.

15:54: Νορβηγία: Κλείνει τα λιμάνια της για τα ρωσικά πλοία, εκτός από τα αλιευτικά

Η Νορβηγία θα ακολουθήσει τα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας δεν είναι μέλος, και θα κλείσει όλα τα λιμάνια της για τα ρωσικά πλοία, εκτός από τα αλιευτικά, ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική κυβέρνηση.

Η απαγόρευση των σκαφών που φέρουν ρωσική σημαία να αγκυροβολούν στα νορβηγικά λιμάνια θα τεθεί σε ισχύ στις 7 Μαΐου και δεν θα αφορά τα αλιευτικά σκάφη, πολλά από τα οποία ξεφορτώνουν την ψαριά τους στη Νορβηγία, ούτε το Σβάλμπαρντ.

15:32: Ρουμανία: Το πρώτο πλοίο με ουκρανικό καλαμπόκι απέπλευσε από το λιμάνι της Κωστάντζας

Το πρώτο πλοίο που μεταφέρει ουκρανικό καλαμπόκι απέπλευσε σήμερα από το λιμάνι της Κωστάντζας στην Ρουμανία, δίνοντας το σύνθημα για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών μετά την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, έγινε γνωστό από την εξαγωγική εταιρεία Comvex.

Τα ουκρανικά λιμάνια είναι αποκλεισμένα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Το πλοίο που μεταφέρει 70.000 τόνους καλαμποκιού σήκωσε άγκυρα στις 04.20», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βιορέλ Πανέ, χωρίς να αποκαλύψει τον προορισμό του φορτίου.

«Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή που μαρτυρά την δέσμευση της Ρουμανίας στο πλευρό της Ουκρανίας σε έλεος του πολέμου», πρόσθεσε ικανοποιημένος από τον ρόλο του πρωτεργάτη στην επιχείρηση αυτή.

Το πλοίο, το Unity T, μήκους 229 μέτρων, φέρει σημαία των Νήσων Μάρσαλ, σύμφωνα με λιμενική πηγή.

Το Βουκουρέστι δεσμεύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες για τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών και σιδηροδρομικών υποδομών για να διευκολύνει τις εξαγωγές προϊόντων από την Ουκρανία, με την οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 650 χιλιομέτρων.

«Αρχίζει να διαμορφώνεται ένα μεταφορικό δίκτυο στην Ρουμανία για να βοηθηθεί η Ουκρανία να κάνει εξαγωγές αγροτικών προϊόντων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Comvex, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιτρέψει την αποφυγή του κινδύνου του λιμού στον κόσμο.

Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία εξήγε 4,5 εκατομμύρια τόνους αγροτικών προϊόντων μηνιαίως μέσω των ουκρανικών λιμανιών - το 12% του σίτου, το 15% και το 50% του ηλιελαίου της παγκόσμιας παραγωγής».

Όμως ο ρωσικός αποκλεισμός «σταμάτησε ντε φάκτο τις εξαγωγές μας, είχε δηλώσει στο τέλος του Μαρτίου ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Μίκολα Σόλσκι.

15:21: Οι ρωσικές απώλειες από την αρχή της εισβολής σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό

15:13: Διαρκής η απειλή για πυρηνικά όπλα

Με το πυρηνικό οπλοστάσιο της Μόσχας σε πρώτο πλάνο, έγινε η πρόβα για τη παρέλαση της εθνικής εορτής των Ρώσων. Στο Κίεβο σοκ προκαλεί πυραυλική επίθεση μετά την συνάντηση Ζελένσκι-Γκουτέρες.

//--> //-->

15:00: Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά την 65η ημέρα της ρωσικής εισβολής

14:30: Κρεμλίνο: Υπό συζήτηση σύνδεση της τιμής του χρυσού με το ρούβλι

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είναι υπό συζήτηση η ιδέα της σύνδεσης της ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος με την τιμή του χρυσού. Η ρωσική κυβέρνηση δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό.

Η Μόσχα αναζητά τρόπους να απαντήσει στις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

14:15: «Χώρο της Ελεύθερης Ουκρανίας» θα ονομάσει η Στοκχόλμη ένα πάρκο δίπλα στη ρωσική πρεσβεία

Η σουηδική πρωτεύουσα θα ονομάσει «Χώρο της Ελεύθερης Ουκρανίας» ένα τμήμα πάρκου δίπλα στη ρωσική πρεσβεία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, ανακοίνωσαν οι δημοτικές αρχές της Στοκχόλμης.

Η δήμαρχος της σουηδικής πρωτεύουσας Ανα Κένιγκ Γιέρλμιρ είπε ότι η απόφαση ελήφθη χθες, Πέμπτη, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Θα είναι ένα σύμβολο διαρκείας της αλληλεγγύης της Πόλης της Στοκχόλμης προς τον ουκρανικό λαό και ένα σημαντικό μήνυμα κατά των ενεργειών του ρωσικού καθεστώτος», έγραψε η δήμαρχος στη σελίδα της στο Facebook.

Η απόφαση της Σουηδίας να ονομάσει έτσι το πάρκο ακολουθεί αλλαγές ονομάτων σε τοποθεσίες στις οποίες προχώρησαν αρκετές άλλες χώρες για να δείξουν την αλληλεγύη τους προς την Ουκρανία.

Η πρωτεύουσα της Λετονίας, η Ρίγα, έχει μετονομάσει τον δρόμο όπου βρίσκεται η ρωσική πρεσβεία σε «Οδό Ανεξάρτητης Ουκρανίας», ενώ το Βίλνιους στη γειτονική Λιθουανία ονόμασε τον δρόμο όπου βρίσκεται η ρωσική πρεσβεία «Οδό Ηρώων της Ουκρανίας».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αναγκάσει τη Σουηδία και την γειτονική της Φινλανδία να εξετάσουν αν η μακροχρόνια στρατιωτική τους ουδετερότητα παραμένει ο καλύτερος τρόπος που θα εγγυάται την εθνική ασφάλειά τους.

Οι δύο χώρες θα εκφράσουν από κοινού την επιθυμία τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τον Μάιο, έγραψαν την Δευτέρα οι ταμπλόιντ εφημερίδες Iltalehti της Φινλανδίας και Expressen της Σουηδίας, επικαλούμενες πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

14:06: Σουηδία: Ενισχύει την στρατιωτική της θωράκιση στο νησί Γκότλαντ

Τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο σουηδικό νησί Γκότλαντ της Βαλτικής ανακοίνωσε πως ενισχύει η Στοκχόλμη, με το βλέμμα στραμμένο στη Μόσχα.

13:52: Ουκρανή παραγωγός του Radio Liberty σκοτώθηκε από το χθεσινό ρωσικό πλήγμα στο Κίεβο

Μια ουκρανή παραγωγός του Radio Liberty σκοτώθηκε από το χθεσινό ρωσικό πλήγμα στο Κίεβο, ανακοίνωσε ο ραδιοσταθμός στον οποίο εργαζόταν.

«Η Βίρα Γίριτς έχασε της ζωή της από το πλήγμα ρωσικού πυραύλου στην πολυκατοικία στην οποία κατοικούσε», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το Radio Liberty, που χρηματοδοτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

13:40 Το Παρίσι καταδίκασε τα ρωσικά «τυφλά πλήγματα»

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν καταδίκασε τα «τυφλά πλήγματα» που κατέφεραν χθες, Πέμπτη, οι ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες βρισκόταν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

13:00: Η Ολλανδία ξανανοίγει την πρεσβεία της στο Κίεβο

Η Ολλανδία θα ξανανοίξει την πρεσβεία του στο Κίεβο σήμερα, ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η χώρα απομάκρυνε το διπλωματικό της προσωπικό από την Ουκρανία δύο ημέρες μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου. Την περασμένη εβδομάδα η Ολλανδία ξανάνοιξε την πρεσβεία της στην Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.

"Μια μικρή ομάδα της πρεσβείας εκεί (στο Κίεβο) θα συνεργάζεται στενά με τις ουκρανικές αρχές κι άλλες χώρες εταίρους που έχουν επιστρέψει", ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χέκστρα σε μήνυμά του στο Twitter. "Είναι σημαντικό να παρέχουμε επιτόπου υποστήριξη στην Ουκρανία", πρόσθεσε.

Η πρεσβεία στο Κίεβο δεν θα είναι ακόμη προσβάσιμη για προξενική βοήθεια.

Κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι μεταφέρουν τις πρεσβείες τους πίσω στο Κίεβο.

12:37: Ο πρόεδρος της Δούμας κατηγορεί την Ουκρανία ότι υποθηκεύει το μέλλον της στις ΗΠΑ           

Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία υποθηκεύει τον εαυτό της στις ΗΠΑ επιζητώντας να λάβει από την Ουάσινγκτον δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε χθες Πέμπτη από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, τα 20 δισεκ. των οποίων θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια, 8,5 δισεκ. θα δοθούν ως άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα 3 δισεκ. ως ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια.

Ο Βολόντιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να επωφεληθούν από τον πόλεμο ενώ παράλληλα δημιουργούν χρέη στις επόμενες γενιές στην Ουκρανία.

«O νόμος εκμισθώσεων- δανεισμού (lend- lease) είναι ένα δάνειο εγγυημένο με εμπορεύματα και δεν είναι φθηνό: πολλές μελλοντικές γενιές Ουκρανών θα πληρώσουν για τα πυρομαχικά, τον εξοπλισμό και τα τρόφιμα που θα προσφέρουν οι ΗΠΑ», τόνισε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ «Ζελένσκι οδηγεί τη χώρα σε ένα λάκκο χρέους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Κογκρέσο υιοθέτησε νομοθεσία η οποία επικαλείται τον νόμο Lend-Lease του 1941 τον οποίο είχε προτείνει αρχικά ο πρώην πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ για να βοηθήσει τον βρετανικό στρατό που μαχόταν εναντίον των ναζί. Στόχος είναι να επιτραπεί στην κυβέρνηση Μπάιντεν να προσφέρει όπλα με τη μορφή δανείου στην Ουκρανία, μετέδωσαν οι New York Times.

12:11: Ρωσικό υποβρύχιο έπληξε στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία

Η Ρωσία χρησιμοποίησε υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα για να πλήξει ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους με πυραύλους κρουζ «Kalibr», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

11:30: Τουλάχιστον ένας νεκρός από το χθεσινό ρωσικό πλήγμα κατά του Κιέβου στη διάρκεια της επίσκεψης του Γκουτέρες, η Μόσχα λέει πως έγινε με όπλα «υψηλής ακριβείας»        

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από ρωσικό πλήγμα εναντίον του Κιέβου που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, κατά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα, και για το οποίο η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως χρησιμοποιήθηκαν όπλα «υψηλής ακριβείας».

Οι διασώστες «ανέσυραν ένα πτώμα» από τα συντρίμμια στην τοποθεσία που επλήγη, κοντά στο κέντρο της πόλης, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, πρόσθεσε με διαφορετικό μήνυμά του στην εφαρμόγή Telegram και διευκρίνισε πως συνολικά περισσότεροι από 100 κάτοικοι του Κιέβου έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής, πριν από δύο μήνες.

Η Ρωσία ανακοίνωσε από την πλευρά της πως οι δυνάμεις της κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενός εργοστασίου της διαστημικής υπηρεσίας Artiom στο Κίεβο χρησιμοποιώντας υψηλής ακριβείας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Υψηλής ακριβείας όπλα μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις παραγωγής της διαστημικής επιχείρησης Artiom στην πόλη του Κιέβου», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

11:22: Το Λονδίνο στέλνει στο Κίεβο ειδικούς για διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου

H Bρετανία ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ειδικούς στην Ουκρανία, προκειμένου να συμβάλλουν στη συλλογή στοιχείων για να κινηθεί νομική διαδικασία σχετικά με διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

«Η Ρωσία έφερε τη βαρβαρότητα στην Ουκρανία και διέπραξε φρικαλεότητες, και κατά γυναικών. Οι Βρετανοί ειδικοί θα βοηθήσουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να λογοδοτήσει το καθεστώς Πούτιν για τις πράξεις του», είπε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας.  

11:09: Δήμαρχος Κιέβου: Ένας νεκρός από ρωσικό βομβαρδισμό στο Κίεβο

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε ρωσική επίθεση στο Κίεβο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του γ.γ. του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

11:00: 221 Ουκρανοί πρόσφυγες εισήλθαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο Πέμπτη 28 Απριλίου, στην Ελλάδα εισήλθαν 221 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 36 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα: 121

Από Ευζώνους: 10

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 41

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 44, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 3 και στα λοιπά αεροδρόμια 2.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 23.279 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.409 ανήλικοι.

10:28: Μπορέλ: Επιζήμια για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μολδαβίας τα όσα συμβαίνουν στην Υπερδνειστερία

«Επιζήμια για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας» χαρακτηρίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στην περιοχή της Υπερδνειστερίας. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τους υπεύθυνους παράγοντες να αποφύγουν την αποσταθεροποίηση», σημειώνει ο κ. Μπορέλ, χαιρετίζοντας «τις συγκρατημένες αντιδράσεις των αρχών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της ηρεμίας στη χώρα».

Επίσης, εκφράζει την αλληλεγγύη της Ε.Ε. στη Μολδαβία και υπογραμμίζει «την ακλόνητη υποστήριξή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και με ειδικό καθεστώς για την περιοχή της Υπερδνειστερίας». Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι η Ε.Ε. παρέχει ολοκληρωμένη βοήθεια στη Μολδαβία για την αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων της εισροής προσφύγων και έχει αυξήσει την υποστήριξή της για την ενίσχυση της συνολικής ανθεκτικότητας της χώρας.

09:47: Στόχος βομβαρδισμών έγινε ρωσικό σημείο ελέγχου στην επαρχία Κουρσκ        

Στόχος βομβαρδισμών έγινε σήμερα σημείο ελέγχου σε χωριό στην επαρχία Κουρσκ της Ρωσίας, που συνορεύει με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

"Όλμοι εκτοξεύθηκαν εναντίον σημείου ελέγχου στο χωριό Κρουπέτς", δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουρσκ Ρομάν Σταροβόιτ.

Ο Σταροβόιτ επεσήμανε ότι Ρώσοι συνοριοφύλακες και ο στρατός απάντησαν στα πυρά.

"Δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές", τόνισε ο ίδιος.

09:34: Το Κίεβο ελπίζει να απομακρύνει σήμερα αμάχους από το Αζοφστάλ στη Μαριούπολη               

Η Ουκρανία ελπίζει σήμερα να απομακρύνει αμάχους που έχουν καταφύγει στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, οι οποίοι βρίσκονται μαζί με τους τελευταίους πολεμιστές που υπερασπίζονται αυτήν την πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία.

"Σήμερα προγραμματίζεται επιχείρηση για να απομακρύνουμε τους αμάχους από το εργοστάσιο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε έπειτα από συνάντηση που είχε χθες, Πέμπτη, στο Κίεβο με τον Ζελένσκι ότι εντατικές συνομιλίες διεξάγονται για να καταστεί δυνατή η εκκένωση της χαλυβουργίας Azovstal, την οποία σφυροκοπούν οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει την Μαριούπολη.

08:48: Οι πρώτες βρετανικές και αμερικανικές απώλειες ζωής

Τους πρώτους τους νεκρούς στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας θρηνούν Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες, με επιβεβαιωμένους νεκρούς μαχητές που πολεμούσαν στο πλευρό των Ουκρανών.

Το CNN επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι ένας 22χρονος μισθοφόρος, ο Γουίλι Τζόζεφ Κάνσελ, σκοτώθηκε στις μάχες την Δευτέρα του Πάσχα.

Ο Κάνσελ υπηρετούσε σε ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία (PMC) και διέσχισε τα πολωνο-ουκρανικά σύνορα στα μέσα Μαρτίου. Η σορός του ακόμη δεν έχει εντοπιστεί πάντως.

Την Πέμπτη το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ένας Βρετανός έχει σκοτωθεί στην Ουκρανία και άλλος ένας αγνοείται, χωρίς να είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο Βρετανοί υπήκοοι πολεμούσαν κατά των ρωσικών δυνάμεων ως εθελοντές.

08:04: Πάνω από 1.900 ρωσικοί πύραυλοι έχουν πλήξει την Ουκρανία

Περισσότερους από 1.900 πυραύλους έχουν στείλει οι Ρώσοι κατά ουκρανικών στόχων από την έναρξη του πολέμου, ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Οι περισσότερες από τις εκτοξεύσεις πυραύλων και τα αεροπορικά πλήγματα κατά της Ουκρανίας εξακολουθούν να σημειώνονται στη Μαριούπολη και στην περιοχή της επιχείρησης των ρωσικών δυνάμεων και των αυτονομιστών στο Ντονμπάς, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης στην Ουάσιγκτον.

07:58: Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η Κίνα, θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συζητήσεων του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα

O Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα αναχώρησε σήμερα για μία παρατεταμένη επίσκεψη στη Νοτιοανατολική Ασία με στόχο να βάλει σε μία τάξη τις περιφερειακές αντιδράσεις για την πολεμική κρίση στην Ουκρανία, όπως επίσης και να αντιδράσει στις κλιμακούμενες κινεζικές διεκδικήσεις που εκδηλώνονται στην περιοχή.

Η Ιαπωνία είναι η μοναδική ασιατική χώρα που συμμετέχει στην ομάδα χωρών G7.

Το Τόκιο ελπίζει ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα συγκεντρώσει τις αντιδράσεις στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου μία μόνο χώρα, η Σιγκαπούρη, συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι.

Η Ιαπωνία επιδιώκει επίσης, να συζητήσει ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας σχετικά με τις συνεχώς αυξανόμενες διεκδικήσεις της Κίνας. Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ανησυχούν για το ενδεχόμενο να χάσουν την πρόσβαση τους στην κινεζική οικονομία, επιδιώκοντας να κρατήσουν αποστάσεις από την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον.

05:28: Η χώρα έχει υποστεί μεγάλες απώλειες, η Ρωσία όμως έχει υποστεί πολύ περισσότερες

Η Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στον πόλεμο με τη Ρωσία, όμως η Μόσχα έχει χάσει πολλούς περισσότερους στρατιώτες, υποστήριξε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο κ. Αρεστόβιτς χαρακτήρισε εξάλλου την κατάσταση στα μέτωπα δύσκολη, αλλά ελέγξιμη.

05:11: Ο Μπάιντεν αρνείται πως η χώρα του εμπλέκεται σε πόλεμο δι’ ενδιαμέσων με τη Ρωσία          

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέρριψε χθες Πέμπτη την κατηγορία της Ρωσίας ότι οι ΗΠΑ και το NATO έχουν εμπλακεί σε πόλεμο δι’ ενδιαμέσων εναντίον της Μόσχας στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας ψευδή και ανησυχητική τη «ρητορική του Κρεμλίνου» και διαβεβαιώνοντας πως «δεν επιτιθέμεθα εμείς στη Ρωσία».

Η Ουάσινγκτον, είπε ο κ. Μπάιντεν, βοηθά το Κίεβο να αμυνθεί μετά τη ρωσική επίθεση. «Η Ρωσία είναι η επιτιθέμενη», επέμεινε και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να φροντίσει να λογοδοτήσει.

Αναφερόταν εμμέσως στα σχόλια του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υπογράμμισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ και το NATO εμπλέκονται σε πόλεμο δι’ ενδιαμέσων εναντίον της Ρωσίας, με δεδομένες τις παραδόσεις μεγάλων ποσοτήτων οπλισμού στην Ουκρανία. Χαρακτήρισε τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους. Προειδοποίησε ακόμη ότι η τρέχουσα κατάσταση εγείρει κίνδυνο να ξεσπάσει 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο κ. Μπάιντεν αντέτεινε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία, αποκαλώντας ταυτόχρονα «ανεύθυνες» τις ρωσικές προειδοποιήσεις περί 3ου Παγκοσμίου Πολέμου και περί της ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων.

02:24: Η ΕΕ διένειμε 3,5 δισεκ. ευρώ στα κράτη-μέλη για να προσφέρουν βοήθεια στους ουκρανούς πρόσφυγες               

Ποσό ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων διανεμήθηκε στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη των προσφύγων από την Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ποσό προορίζεται για την προσφορά τροφής, στέγης, υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσιών εκπαίδευσης στους πρόσφυγες, εξήγησε ο επίτροπος Νικολά Σμιτ (Απασχόληση και Κοινωνικά Δικαιώματα) κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κ. Σμιτ, η Πολωνία, η χώρα που υποδέχθηκε τους περισσότερους πρόσφυγες, έλαβε το υψηλότερο ποσό, 560 εκατομμύρια ευρώ. Η Ρουμανία και η Ουγγαρία, χώρες που γειτονεύουν με την Ουκρανία, έλαβαν 450 και 300 εκατ. αντίστοιχα. Η Γερμανία έλαβε 75 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό διανεμήθηκε στις 23 εναπομείνασες χώρες.

02:01: Ο ρωσικός στρατός έπληξε 114 στόχους

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι επλήγησαν τουλάχιστον 114 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας «έπληξε 76 στρατιωτικούς στόχους», είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με τον οποίο ανάμεσα στους στόχους ήταν δύο αποθήκες πυρομαχικών, συγκεντρώσεις στρατευμάτων και οχηματοπομπές. Υπολόγισε ότι η ουκρανική πλευρά έχασε τουλάχιστον 320 στρατιώτες.

Ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον άλλων 38 στρατιωτικών στόχων, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως καταστράφηκαν έξι αποθήκες πυρομαχικών και καταρρίφθηκαν αρκετοί ουκρανικοί πύραυλοι Tochka-U.

Οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

01:53: Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Οδησσό και Μικολάιφ

Η Οδησσός και η Μικολάιφ βομβαρδίστηκαν από στρατεύματα της Ρωσίας, ανέφεραν χθες οι ουκρανικές τοπικές στρατιωτικές αρχές, καθώς η Μόσχα μοιάζει να κλιμακώνει τα πλήγματά της στη νότια Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των δυνάμεων της νότιας Ουκρανίας, η Μικολάιφ «χτυπήθηκε ξανά από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch» με αποτέλεσμα σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα να υποστούν ζημιές. Η διοίκηση, που ενημέρωσε σχετικά μέσω Facebook, δεν έκανε λόγο για απώλειες.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην Οδησσό, όπου πάντως ο Σερχίι Μπρατσούκ, ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, διαβεβαίωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα ελέγχει την κατάσταση, χωρίς να αναφερθεί σε ζημιές ή θύματα.

01:42: Η Ρωσία απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την Αζοφστάλ          

Η Μόσχα απέρριψε τις εκκλήσεις να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να απομακρυνθούν μαχητές και άμαχοι που βρίσκονται παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

«Ο πρόεδρος (σ.σ. της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) το είπε καθαρά: οι άμαχοι μπορούν να φύγουν, μπορούν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν· όμως οι στρατιωτικοί πρέπει να βγουν έξω και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Ρωσία εγγυάται τις ζωές τους και ότι θα τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη εάν χρειάζονται, αλλά τίποτα περισσότερο, πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεν προτίθεται να τους επιτρέψει ασφαλή διέλευση και ο κ. Πεσκόφ επέμεινε στο ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγματεύσεων για αυτό.

00:29: Δέκα τραυματίες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο

Το Κίεβο έγινε χθες Πέμπτη στόχος ρωσικών βομβαρδισμών, στη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) ανέφεραν σημαντικές ζημιές σε ένα κτίριο που είχε τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ επί τόπου είχαν σπεύσει σωστικά συνεργεία και αστυνομικοί.

«Αυτό λέει πολλά για την αληθινή στάση της Ρωσίας απέναντι στους διεθνείς θεσμούς, για τις προσπάθειες των ρώσων ηγετών να ταπεινώσουν τον ΟΗΕ και όλα όσα πρεσβεύει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έκανε λόγο για «πέντε πυραύλους» που έπληξαν την πρωτεύουσα «λίγο μετά το τέλος των συζητήσεων» με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είμαστε ασφαλείς», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ στους δημοσιογράφους και μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω WhatsApp συμπλήρωσε: «Είναι μια εμπόλεμη ζώνη, αλλά είναι σοκαριστικό που αυτό συνέβη κοντά στο σημείο όπου βρισκόμασταν».

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, πυρκαγιά ξέσπασε ύστερα από βομβαρδισμούς σε κτιριακό συγκρότημα 25 ορόφων, του οποίοι οι δύο πρώτοι όροφοι υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν πέντε ενοίκους, ανέφεραν.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επιβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο Telegram δύο επιθέσεις στη συνοικία Σεφτσενκόβσκι της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News