Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυρηνικές απειλές - Η Μόσχα εκβιάζει με τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυρηνικές απειλές - Η Μόσχα εκβιάζει με τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας σε Βουλγαρία και Πολωνία απειλεί με αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες χώρες - Τον πυρηνικό κίνδυνο επαναφέρει ο Πούτιν

Ο πόλεμος στα μέτωπα της Ουκρανίας προσλαμβάνει ολοένα και πιο επικίνδυνες διαστάσεις. Αφενός εκείνον του φυσικού αερίου μετά την υλοποίηση της ρωσικής απειλής για διακοπή της παροχής προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία και αφετέρου του πυρηνικού εφιάλτη μετά τις νέες - έμμεσες αυτή τη φορά - απειλές από το στόμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού, ωστόσο προειδοποίησε και άλλες χώρες για αντίστοιχα μέτρα αν «απορρίψουν να πληρώσουν με βάση το νέο σύστημα», δηλαδή σε ρούβλια.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία επανέφερε και πάλι τον πυρηνικό κίνδυνο, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προειδοποιεί για τις συνέπειες της εξωτερικής ανάμειξης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αφήνοντας, μάλιστα, έμμεσες αιχμές ακόμα και για τη χρήση πυρηνικών. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, εάν κάποιος προσπαθήσει να παρέμβει στα γεγονότα και να δημιουργήσει απαράδεκτες στρατηγικές απειλές για τη Ρωσία, τότε η απάντηση θα είναι «αστραπιαία και γρήγορη». «Διαθέτουμε όλα τα εργαλεία για τον σκοπό αυτό. Ανάμεσα σε αυτά είναι ένα για το οποίο κανείς δεν μπορεί να καυχηθεί. Και δε θα καυχηθούμε. Θα το χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί. Και θέλω να το γνωρίζουν όλοι αυτό», τόνισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε ότι «όλοι οι στόχοι σίγουρα θα πραγματοποιηθούν» στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα εγγυηθεί την ασφάλεια» των ανθρώπων στο Ντονμπάς και την Κριμαία.

Η κίνηση της Μόσχας να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών και ευρωπαϊκών χωρών, με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να δηλώνει ότι οι δύο χώρες λαμβάνουν φυσικό αέριο από γειτονικές τους χώρες, επισημαίνοντας ότι η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει για εισαγωγές ρωσικής ενέργειας σε ρούβλια, ενώ είναι συνολικά δέκα οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς με σκοπό να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Το ίδιο πρακτορείο αποκάλυψε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, μετά τη νέα εξέλιξη με τη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς Πολωνία και Βουλγαρία. Το Βερολίνο θα υποστήριζε μια σταδιακή απαγόρευση αντί για άλλες επιλογές που έχουν πέσει το τραπέζι, όπως το ανώτατο όριο τιμών ή μηχανισμοί πληρωμής για παρακράτηση μέρους των εσόδων της Μόσχας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο. Η απαγόρευση θα πρέπει επίσης να έρθει με μια μεταβατική περίοδο, κατά τις ίδιες πηγές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ένα έκτο πακέτο κυρώσεων, με τις σχετικές διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, η κατάσταση παραμένει τρομακτική. Την Τετάρτη 27 Απριλίου, ο διοικητής των ουκρανικών στρατευμάτων της Μαριούπολης ανέφερε ότι περισσότεροι από 600 τραυματισμένοι στρατιώτες παραμένουν χωρίς φάρμακα στα χαλυβουργεία του Aζοβστάλ. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή και δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για θεραπεία για τους τραυματίες, προσθέτοντας ότι εκατοντάδες άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες και στερούνται τροφής και νερού. Προχώρησε δε σε μια επείγουσα έκκληση για εκκένωση στρατευμάτων και αμάχων από τη Μαριούπολη όπως έγινε στη Δουνκέρκη.

Επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση και την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία, με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας να ισχυρίζεται ότι η Ρωσία θα τη χρησιμοποιήσει για να εξαπολύσει περαιτέρω επίθεση στην Ουκρανία ή στη Μολδαβία. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες έχουν αναφερθεί αρκετές επιθέσεις στην περιοχή, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως προσχηματικού χαρακτήρα από τη Ρωσία.

Τέλος, αργά την Τετάρτη 27 Απριλίου, έφτασε στην Ουκρανία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ενημέρωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Twitter.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News