Γαλλικές εκλογές: Στην μάχη του «τρίτου γύρου» Μακρόν, Μελανσόν και Λεπέν

Κόσμος
Γαλλικές εκλογές: Στην μάχη του «τρίτου γύρου» Μακρόν, Μελανσόν και Λεπέν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι έστω και με το... ζόρι ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν τού έδωσε το «φιλί της ζωής», σπεύδοντας ωστόσο εξαρχής να κάνει σαφείς τις προθέσεις του ενόψει των βουλευτικών του Ιουνίου, «φλερτάροντας» με τη θέση του πρωθυπουργού

Με το βλέμμα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όπου θα κριθεί το αν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα μπορέσει να ασκήσει άνετα την πολιτική του την επόμενη πενταετία ή θα αναγκαστεί σε μια δύσκολη «συγκατοίκηση», οι Γάλλοι πολιτικοί «τρέχουν» μαραθώνιο.

Ο Μακρόν άνοιξε την «αυλαία» της μακράς προεκλογικής περιόδου επιλέγοντας την αγορά του Κερζί, μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές στα βορειοδυτικά του Παρισιού, θέλοντας να δείξει για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι ο πρόεδρος των αστών και των πλουσίων, ωστόσο η «πρεμιέρα» αποδείχτηκε επεισοδιακή. Την ώρα που μιλούσε με κατοίκους και εμπόρους, κάποιος από το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισε να του πετάει... ντομάτες. Αμέσως οι άνδρες της ασφάλειάς του τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και άνοιξαν μια ομπρέλα για να προστατεύσουν τον πρόεδρο, ενώ άμεσα ο δράστης συνελήφθη. Μάλιστα, ο Μακρόν ακούστηκε να λέει στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Ο Μακρόν άδραξε την ευκαιρία για να προϊδεάσει για τον νέο πρωθυπουργό που θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες, και ο οποίος θα είναι επικεφαλής της κυβέρνησης ως τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, σημειώνοντας ότι θα είναι ένας πρωθυπουργός που θα επικεντρώσει την προσοχή του «στα κοινωνικά, στα περιβαλλοντικά και στα αναπτυξιακά ζητήματα». Δεν έδωσε ωστόσο καμία ένδειξη για το ποιο θα είναι αυτό το πρόσωπο, με τα σενάρια να συνεχίζουν να δίνουν και να παίρνουν. Ο Μακρόν γνωρίζει πολύ καλά ότι, μετά από την αναμέτρηση για το Ελιζέ στον δεύτερο γύρο της προηγούμενης Κυριακής, βγαίνει αποδυναμωμένος. Μπορεί να πέτυχε την καθαρή επανεκλογή του, ωστόσο δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι χοντρικά δύο στους πέντε Γάλλους ψήφισαν στον δεύτερο γύρο την υποψήφια της Ακροδεξιάς, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά. Ψήφος που δεν ήταν φυσικά υπέρ της Λεπέν, αλλά εναντίον του Μακρόν.

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι έστω και με το... ζόρι ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν τού έδωσε το «φιλί της ζωής», σπεύδοντας ωστόσο εξαρχής να κάνει σαφείς τις προθέσεις του ενόψει των βουλευτικών του Ιουνίου, «φλερτάροντας» με τη θέση του πρωθυπουργού. Ενδεχόμενο που σημειωτέον δεν έχει απορρίψει ούτε ο ίδιος ο Μακρόν, αν φυσικά «αυτό θέλουν οι Γάλλοι».

Ο Μελανσόν έχει βάλει ψηλά τον πήχη, φιλοδοξώντας - όσο και αν είναι δύσκολο - να σχηματίσει ένα ενιαίο αριστερό μέτωπο με τους κομμουνιστές, αλλά επίσης τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές, που δίνουν τη μάχη για μια αξιοπρεπή εκπροσώπηση στην Εθνοσυνέλευση. Και από την άλλη, η Μαρίν Λεπέν, που πέτυχε ιστορικό ποσοστό στον δεύτερο γύρο, δε σκοπεύει να καταθέσει τα όπλα, ελπίζοντας και αυτή σε μια δυναμική παρουσία στον καλούμενο και «τρίτο γύρο» της κάλπης.

(φωτογραφία AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News