Οξεία ηπατίτιδα: Σε συναγερμό η ΕΕ - Τα κρούσματα ανά χώρα που έχει εντοπιστεί

Ελλάδα
Οξεία ηπατίτιδα: Σε συναγερμό η ΕΕ - Τα κρούσματα ανά χώρα που έχει εντοπιστεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κατάσταση συναγερμού η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά - Τα κρούσματα σε παιδιά ανά τον κόσμο

Ανησυχία έχουν σκορπίσει στην παγκόσμια κοινότητα τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται σε εγρήγορση και να παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σε σχετική ερώτηση που της έγινε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του σώματος των Επιτρόπων της Κομισιόν, η κατάσταση με την ηπατίτιδα σε παιδιά είναι «ανησυχητική».

«Μέχρι τώρα υπάρχουν επιβεβαιωμένες 40 περιπτώσεις σε 12 κράτη-μέλη. Είναι άγνωστης προέλευσης. Επιπλέον 110-112 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από την αρχή το παρακολουθούμε πολύ στενά. Αυτή είναι η ευθύνη μας σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία, να είμαστε ικανοί, να είμαστε σε επαφή με όλες τις αρχές», τόνισε η κ. Κυριακίδου.

Από ενός μήνα μέχρι 16 ετών τα κρούσματα

Η επίτροπος συμπλήρωσε επί του θέματος, λέγοντας: «Το ECDC εργάζεται στενά με τον ΠΟΥ και με τα κράτη-μέλη για να συγκεντρώσουμε όλες τις πληροφορίες», για να προσθέσει ότι «οι περιπτώσεις που έχουμε φαίνεται ότι αφορούν σε παιδιά που είναι ενός μήνα, πραγματικά μωρά, μέχρι 16 ετών».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC) ανακοίνωσε χθες, Τρίτη 26 Απριλίου, ότι σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά.

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Περίπου 40 περιστατικά περιλαμβάνονταν μέχρι το προηγούμενο 24ωρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ECDC, Αντρέα Αμόν.

Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παιδική ηπατίτιδα: Τα κρούσματα ανά χώρα που έχει εντοπιστεί

Σημειώνεται ότι ύποπτα κρούσματα της μυστηριώδους ηπατίτιδας που σαρώνει τον κόσμο έχουν πλέον εντοπιστεί σε παιδιά και σε Ιαπωνία και Καναδά.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά αποκάλυψε χθες ότι «γνώριζε αναφορές για σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης» στη χώρα. Και το υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ένας ασθενής κάτω των 16 ετών νοσηλεύτηκε με ηπατίτιδα στις 21 Απριλίου.

Οι αξιωματούχοι των χωρών δεν αποκάλυψαν την ηλικία, το φύλο ή την τοποθεσία των ασθενών, αλλά είπαν ότι τα παιδιά βρέθηκαν αρνητικά σε τεστ για αδενοϊό, που πιστεύεται ότι είναι ο «ένοχος» της παγκόσμιας επιδημίας, και Covid-19.

Ο ασθενής πληροί της προϋποθέσεις για να είναι ένα «πιθανό κρούσμα» της ηπατίτιδας που έχει ήδη επιβεβαιωθεί σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ισπανία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Σχεδόν 200 παιδιά έχουν αρρωστήσει από την πάθηση σε όλο τον κόσμο σε έως και 14 χώρες από τον περασμένο Οκτώβριο. Ένα από αυτά πέθανε και 17 χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος.

Τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά ανά τον κόσμο

  • Μ. Βρετανία: 112
  • Νορβηγία: 2
  • Δανία: 6
  • Ολλανδία: 4
  • Ρουμανία: 1
  • Ισραήλ: 12
  • Ιταλία: 4
  • Γαλλία: 2
  • Ισπανία: 13
  • Βέλγιο: 1
  • Ιρλανδία: 5
  • ΗΠΑ: 14
  • Καναδάς (αδιευκρίνιστο)
  • Ιαπωνία: 1

Γκάγκα: Κανένα ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάκα, μέσω τηλεοπτικής της παρέμβασης την Τρίτη 26 Απριλίου, ανέφερε πως πρόκειται για μία νέα νόσο, την οποία ερευνά ακόμη η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρόκειται για πανδημία και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάποιο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα.

«Συζητείται πως πρόκειται για αδενοϊό, χωρίς ωστόσο να έχει κατασταλάξει κανείς πως αυτή είναι η αιτία», είπε. Επίσης, τόνισε πως είναι καλό τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με μικρόβια, ώστε να είναι έτοιμα ανοσολογικά να αντιμετωπίσουν τη νόσο.

«Θα ήθελα, πάντως, να ηρεμήσω τους γονείς. Δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή κάποιο ύποπτο περιστατικό στην Ελλάδα. Μπορεί και να μην έχουμε καθόλου», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, τόνισε πως εάν τα παιδιά έχουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, «βλέπουμε τα ούρα να χρωματίζονται σκούρα, ας δούμε τον γιατρό». Συμπλήρωσε ότι, το σύστημα υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Η κ. Γκάγκα ανέφερε επίσης ότι είναι σημαντικό να προσέχουμε τη διατροφή των παιδιών αν διαγνωσθούν με τη νόσο, να αποφεύγουν τα κράτα, τα λιπαρά, τα βούτυρα και τα τυριά και να προτιμούν φαγητά με ζάχαρη, όπως κομπόστες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News