Κίνα: Σκηνές πανικού στο Πεκίνο υπό τον φόβο ενός σκληρού lockdown τύπου Σαγκάης

Κόσμος
Κίνα: Σκηνές πανικού στο Πεκίνο υπό τον φόβο ενός σκληρού lockdown τύπου Σαγκάης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απειλή της Covid σε συνδυασμό με την προηγούμενη εμπειρία του πολυήμερου σκληρού lockdown της Σαγκάης που προκάλεσε σοκ διεθνώς, έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό πανικού πίσω στο Πεκίνο

Η απειλή της Covid σε συνδυασμό με την προηγούμενη εμπειρία του πολυήμερου σκληρού lockdown της Σαγκάης που προκάλεσε σοκ διεθνώς, έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό πανικού πίσω στο Πεκίνο.

Τα κρούσματα αυξάνονται στην κινεζική πρωτεύουσα, με τους πολίτες να σπεύδουν να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ υπό τον φόβο ότι θα μπορούσαν και εκείνοι να μπουν σε καθεστώς σκληρού lockdown όπως έγινε τις περασμένες εβδομάδες στη Σαγκάη.

Στη μητρόπολη των συνολικά 21 εκατομμυρίων κατοίκων τα κρούσματα ήταν τα περασμένα 24ωρα ελάχιστα και το Σαββατοκύριακο μόλις 40. Ωστόσο ακόμα και αυτά ήταν αρκετά για να προκαλέσουν  συναγερμό και συνακόλουθο πανικό σε μια χώρα όπως η Κίνα που έχει θέσει ως στόχο τα κρούσματα να είναι μηδενικά και πλέον φοβάται την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κινεζικές Αρχές προχώρησαν σε μαζικά τεστ συνολικά πολλών εκατομμυρίων κατοίκων στο Πεκίνο τα τελευταία 24ωρα.

Το αποτέλεσμα ήταν οι πολίτες της κινεζικής πρωτεύουσας, υπό τον φόβο όσων θα μπορούσαν να ακολουθήσουν, να σπεύσουν να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ συγκεντρώνοντας προμήθειες ενόψει ενός επαπειλούμενου λοκντάουν.

Και σαν να μην έφτανε αυτό η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ένα τετράχρονο αγόρι από την επαρχία Χενάν έχει επιβεβαιωθεί ως το πρώτο κρούσμα μόλυνσης σε άνθρωπο από το στέλεγος της γρίπης των πτηνών.

Το αγοράκι εμφάνισε πυρετό και άλλα συμπτώματα στις 5 Απριλίου, ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, καμία στενή επαφή του μικρού αγοριού δεν μολύνθηκε από τον ιό. Όπως έγινε γνωστό το παιδί ερχόταν σε καθημερινή επαφή με κοτόπουλα και κοράκια που εκτρέφονταν στο σπίτι του.

Σημειώνεται ότι η πρώτη αξιολόγηση έδειξε ότι η παραλλαγή αυτή δεν είναι ιδιαίτερα μολυσματική και ότι ο κίνδυνος μεγάλης κλίμακας επιδημίας είναι χαμηλός.   

Φωτογραφία αρχείου AP

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News