Γερμανία: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στην Υπερδνειστερία -Φόβοι για περαιτέρω επίθεση σε Μολδαβία - Ουκρανία

Κόσμος
Γερμανία: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στην Υπερδνειστερία -Φόβοι για περαιτέρω επίθεση σε Μολδαβία - Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φόβοι για κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μολδαβία μέσω της Υπερνειστερίας εκφράζουν γερμανικές και ουκρανικές πηγές

Φόβοι για κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μολδαβία μέσω της Υπερνειστερίας εκφράζουν γερμανικές και ουκρανικές πηγές.

Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία, για να εξαπολύσει περαιτέρω επίθεση στην Ουκρανία ή στη Μολδαβία.

Όπως αναφέρει το Sky News, αρκετές επιθέσεις έχουν αναφερθεί στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, τις οποίες μια αμερικανική think tank χαρακτήρισε προβοκάτσια από τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο στο οποίο θα έπρεπε η Μόσχα να παρέμβει στην περιοχή, κάτι που μοιάζει τρομακτικά με τα σχόλια του υπουργείου λίγο πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κατάσταση στην Υπερδνειστερία (και τη Μολδαβία) είναι εξαιρετικά κρίσιμη

Σε δηλώσεις της η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έθεσε ερωτήματα για το ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις που συγκλόνισαν την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας τις τελευταίες ημέρες.

Σήμερα το πρωί, εκπρόσωποι της εκεί περιοχής ανέφεραν ότι υπήρξαν πυροβολισμοί από την Ουκρανία προς ένα χωριό που στεγάζει μια αποθήκη πυρομαχικών. Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά συμβάν, έπειτα από τις χθεσινές αναφορές για εκρήξεις που κατέστρεψαν τις δύο ραδιοφωνικές κεραίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπάερμποκ, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, αλλά η κατάσταση στη Μολδαβία είναι «εξαιρετικά κρίσιμη». Πάντως, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι η Ρωσία οργανώνει προβοκάτσια στην Υπερδνειστερία.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπερδνειστερία αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος της Μολδαβίας, αλλά στηρίζεται από τη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Μολδαβία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και φιλοξενεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με το Worldometer. Τοποθετημένη μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, έγινε ανεξάρτητη δημοκρατία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Φωτογραφία αρχείου Pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News