Mobile money: Ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια η αξία των συναλλαγών μέσω smartphones

Οικονομία
Mobile money: Ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια η αξία των συναλλαγών μέσω smartphones

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους 1,35 δισ. υπολογίζονται οι ενεργοί λογαριασμοί σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω κινητών τηλεφώνων και φορητών συσκευών

Η συστηματική στροφή των καταναλωτών στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έχει υποχρεώσει τις τράπεζες σε ένα ψηφιακό fast forward μιας και τα ποσά παρέχονται μέσω κινητών τηλεφώνων και φορητών συσκευών αυξάνονται ραγδαία. Η αγορά του λεγόμενου «mobile money» προσθέτει καθημερινά, όλο και περισσότερους νέους χρήστες, εν μέσω πανδημίας.

Η αξία των συναλλαγών μέσω κινητών τηλεφώνων και φορητών συσκευών εκτοξεύθηκε το 2021, ξεπερνώντας το ορόσημο του 1 τρισ.δολ. Η αξία αυτή είναι αυξημένη κατά 31% σε σχέση με το 2020. Στο μεταξύ, οι εγγεγραμμένοι λογαριασμοί σε υπηρεσίες «mobile money» αυξήθηκαν κατά 18%, φτάνοντας το 1,35 δισ., παγκοσμίως, το περασμένο έτος.

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει η 10η ετήσια έκθεση «State of the Industry Report on Mobile Money» του GSMA. Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των συναλλαγών, που διενεργούνται μέσω smartphones και φορητών συσκευών, ως βασικού πυλώνα χρηματοοικονομικής ένταξης πολιτών ανά τον κόσμο, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το sepe.gr, «η βιομηχανία του mobile money πέραν από τις μεταφορές χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων και τις συναλλαγές με εμπόρους, διαδραματίζει πλέον κομβικό ρόλο στην καθημερινή ζωή πολιτών και επιχειρήσεων, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος» σημειώνουν οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης.

Σε άνοδο παγκοσμίως

Από την ανάλυση των στοιχείων της μελέτης προκύπτει ότι οι πληρωμές μεταξύ εμπόρων (B2B) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας mobile money το 2021. Η αξία των συγκεκριμένων συναλλαγών σχεδόν διπλασιάστηκε το περασμένο έτος, φτάνοντας σε αξία τα 5,5 δισ.δολ. ανά μήνα.

«Εκτός από τις παραδοσιακές συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων, όπως η μεταφορά χρημάτων σε οικογένεια ή φίλους, ο κλάδος είναι πλέον κομβικός για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς τις βοηθά να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να εξυπηρετούν καλύτερα τους πελάτες τους αναφέρει η έκθεση του GSMA. 

Εκδημοκρατισμός των συναλλαγών

Η διείσδυση του mobile money θεωρείται σήμερα ως ένας επιπλέον τρόπος για τον εκδημοκρατισμό των χρηματοοικονομικών συναλλαγών για αποκλεισμένους πληθυσμούς του πλανήτη. Οι πρόσφυγες ή οι άνθρωποι, που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, περιλαμβάνονται σε αυτές της κατηγορίες πολιτών, σύμφωνα με την έκθεση.

Είναι ενδεικτικό ότι αριθμός των ανθρώπων, που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια προβλέπεται να εκτιναχθεί φέτος στα 280 εκατ. «Οι υπηρεσίες mobile money διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στις περιπτώσεις δωρεών, όπου τα συστήματα παράδοσης γίνονται πιο αποτελεσματικά και διαφανή τόσο για τους ανθρωπιστικούς φορείς όσο και για τους ίδιους τους δικαιούχους. 

Ο όρος mobile money περιγράφει την εναλλακτική πραγματοποίηση συναλλαγών, που εξυπηρετούν πληθυσμούς, οι οποίοι είτε δεν καλύπτονται καθόλου (unbanked) ή υπο-εξυπηρετούνται (underbanked) από τις τραπεζικές υπηρεσίες, όπως οι κάτοικοι των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής. 

Μια mobile money υπηρεσία έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο για την πραγματοποίηση συναλλαγών. Η κεντρική διαφορά με τα προίόντα e-wallet σχετίζεται με το γεγονός ότι οι χρήστες δεν έχουν προηγουμένως συμπεριληφθεί στο οικονομικό σύστημα (μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων).

(φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News