Κόσμος

Οι συσκευές που «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς ακόμα κι όταν είναι απενεργοποιημένες

Πρόκειται για μικρές ηλεκτρονικές συσκευές που τείνουμε να αφήνουμε στην πρίζα κατά τη διάρκεια της νύχτας

Τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων, ζητούν οι περισσότεροι καταναλωτές, λόγω της ακρίβειας, του φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και του αυξημένου κόστους διαβίωσης. 

Εκτός από τις συσκευές που γνωρίζουμε ότι καταναλώνουν πολύ ενέργεια, υπάρχουν και άλλες, οι οποίες ακόμη και αν τις απενεργοποιήσουμε, εξακολουθούν να απορροφούν ενέργεια και να μας κοστίζουν χρήματα.

Πρόκειται για μικρές ηλεκτρονικές συσκευές που τείνουμε να αφήνουμε στην πρίζα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ποιές είναι οι συσκευές αυτές; 

Οι πιο συνηθισμένες συσκευές που καταναλώνουν ενέργεια ακόμη και αν τις απενεργοποιήσουμε αλλά τις αφήσουμε στην πρίζα είναι οι επιτραπέζιοι υπολογιστές, οι οθόνες, τα φαξ, οι εκτυπωτές, τα δορυφορικά και καλωδιακά κουτιά, τα στερεοφωνικά, οι τηλεοράσεις, οι φούρνοι μικροκυμάτων, οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και οι φορτιστές τηλεφώνων και ταμπλετών. Οι λυχνίες LED τείνουν να είναι πιο ενεργειακά αποδοτικές από τις τηλεοράσεις LCD ή Plasma.

Οποιαδήποτε συσκευή με εξωτερική τροφοδοσία ρεύματος, είναι πιθανό να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από όσο νομίζετε, ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένη.

Το ίδιο και οι συσκευές που χρησιμοποιούν τηλεχειριστήριο επειδή είναι πάντα ενεργοποιημένες.

Οτιδήποτε έχει οθόνη, όπως το ρολόι στο φούρνο μικροκυμάτων, επίσης καταναλώνει ενέργεια.

Επίσης, οι φορτιστές τηλεφώνων καταναλώνουν ενέργεια όταν είναι συνδεδεμένοι στην πρίζα, ακόμη και αν δεν φορτίζουν το κινητό σας τηλέφωνο.

Ο λόγος που καταναλώνουν ενέργεια

 Οι συσκευές αυτές έχουν μικρούς μετασχηματιστές στο εσωτερικό τους, που χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες ενέργειας όσο είναι συνδεδεμένοι στην πρίζα.

Έρευνα της British Gas έδειξε ότι τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο δαπανούν 2,2 δισ. λίρες ετησίως όταν αφήνουν αυτές τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής.

Αυτό ισοδυναμεί με 147 λίρες ετησίως για το μέσο νοικοκυριό – το ισοδύναμο των χρεώσεων ηλεκτρικού ρεύματος δύο μηνών.

Πως μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια

Για εξοικονόμηση ενέργειας, ο ειδικός σε θέματα ενέργειας της British Gas, Μαρκ Ρόμπσον, συνιστά τη χρήση καλώδιου προέκτασης, το οποίο μπορεί να απενεργοποιηθεί τη νύχτα. 

«Υπάρχουν έξυπνες πρίζες που μπορείτε να αγοράσετε και οι οποίες θα σας επιτρέπουν να ελέγχετε ότι όλα είναι απενεργοποιημένα», σύστησε.

«Δοκιμάστε να απενεργοποιείτε τις συσκευές από το δίκτυο και όχι να τις θέτετε σε κατάσταση αναμονής, καθώς ακόμη και το φως αναμονής σε μια τηλεόραση αντλεί ηλεκτρισμό. Προσπαθήστε να μην υπερφορτίζετε άσκοπα το κινητό σας τηλέφωνο και τον φορητό σας υπολογιστή. Μόλις η συσκευή σας φορτιστεί, θα πρέπει να την βγάζετε από την πρίζα. Αυτό όχι μόνο θα εξοικονομήσει ενέργεια, αλλά θα παρατείνει και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ένας έξυπνος μετρητής μπορεί να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε πόση ενέργεια χρησιμοποιείται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας».

Φωτογραφία: pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια