Πόλεμος στην Ουκρανία: Από εφιάλτη σε... εφιάλτη - Νέες πυρηνικές «βολές» Λαβρόφ

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Από εφιάλτη σε... εφιάλτη - Νέες πυρηνικές «βολές» Λαβρόφ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ραδιενεργή γκάφα με το Τσέρνομπιλ σήμανε συναγερμό - Προς πλήρη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Πολωνία από τη Ρωσία

Μικρές δόσεις πυρηνικού τρόμου συνεχίζει να «βάζει στο τραπέζι» η Ρωσία, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ με την Υπερδνειστερία. Μετά την επίθεση που προκάλεσε ζημιές σε δύο παλιές ραδιοφωνικές κεραίες σοβιετικής εποχής, μέσω των οποίων εκπέμπει ρωσικός σταθμός, και την κλιμάκωση των επεισοδίων μεταξύ «διαφορετικών δυνάμεων», όπως δήλωσε η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σαντού, ήρθε την Τρίτη 26 Απριλίου, ο βομβαρδισμός γέφυρας στρατηγικής σημασίας στον ποταμό Δνείστερο, στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία, να κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη την κατάσταση.

Η Μολδαβία βρίσκεται μετά τα περιστατικά αυτά σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», ενώ το Κρεμλίνο εκφράζει την ανησυχία του για τα γεγονότα στην αποσχισθείσα από τη Μολδαβία φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα έπρεπε να επέμβει στην περιοχή, ενώ οι ΗΠΑ δηλώνουν μέσω του υπουργού Άμυνας ότι δεν είναι βέβαιοι για το τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά τα γεγονότα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε την Τρίτη 26 Απριλίου, τη Δύση ότι πιέζει την ουκρανική κυβέρνηση να σαμποτάρει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, τηρώντας μια σκληρή γραμμή, μια ημέρα αφότου προειδοποίησε για έναν «σοβαρό, πραγματικό» κίνδυνο πυρηνικού πολέμου. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας πυρηνικής σύγκρουσης, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αν και είπε ότι ενώ μια τέτοια προοπτική θα ήταν «απαράδεκτη» για τη Ρωσία, οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί επειδή το ΝΑΤΟ «εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία μέσω πληρεξουσίου που τον εξοπλίζει...».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, σε συνέντευξη Τύπου από την αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, όπου απεσταλμένοι από περισσότερες από 40 χώρες συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν για την Ουκρανία, τόνισε ότι η Δύση «θα κάνει τα πάντα» ώστε η σύγκρουση «να μην ξεφύγει από τον έλεγχο. Κανείς δε θέλει να δει έναν πυρηνικό πόλεμο. Κανείς δεν μπορεί να τον κερδίσει. Καθώς αναλαμβάνουμε δράση, προσέχουμε πάντα να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τη σωστή ισορροπία και ότι ακολουθούμε τη σωστή προσέγγιση», πρόσθεσε ο Όστιν.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και ένα λάθος στη μετάφραση να προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό. Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε πως το επίπεδο της ραδιενέργειας στον σταθμό του Τσέρνομπιλ τελεί «υπό ανωμαλία». Λίγο αργότερα ήρθε το διορθωμένο κείμενο να βάλει τα πράγματα στη θέση του, με τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ να λέει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή πως το επίπεδο της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι «κανονικό». Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η αναστάτωση που προκλήθηκε οφείλεται σε λανθασμένη μετάφραση των δηλώσεων του Γκρόσι, ο οποίος χρησιμοποίησε τη φράση «at normal», και όχι τη λέξη “abnormal”, για να περιγράψει την κατάσταση στο εργοστάσιο. Οι δηλώσεις έγιναν κατά την επίσκεψη του Γκρόσι στο Τσέρνομπιλ ακριβώς 36 χρόνια μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία, το 1986, με τον ίδιο να σημειώνει πως «η κατάσταση ήταν εντελώς ανώμαλη και πολύ-πολύ επικίνδυνη» κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής από τις 24 Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου.

Στο μεταξύ, προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί μετά την είδηση ότι η Ρωσία προτίθεται να προχωρήσει από σήμερα στην πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Πολωνία μέσω του αγωγού Γιαμάλ. Στη Μόσχα, μιλώντας μετά από συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε ότι η Ουκρανία «δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για διαπραγματεύσεις» και ότι είχε πιεστεί από τη Δύση να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δε θα κερδίσει στρατιωτικά. «Θα συνεχίσουν αυτή τη γραμμή γεμίζοντας την Ουκρανία με όπλα», είπε αναφερόμενος στις προσπάθειες των δυτικών χωρών να εξοπλίσουν την ουκρανική κυβέρνηση. «Αν συνεχιστεί αυτό, οι διαπραγματεύσεις δε θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα», πρόσθεσε. Μετά τις κατηγορίες της Ουκρανίας, ότι η Ρωσία βομβαρδίζει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο έξω από την πολιορκημένη πόλη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που συναντήθηκε με τον Γκουτέρες στη Μόσχα, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μαριούπολη ως «περίπλοκη» και «τραγική». Ο ίδιος διέψευσε ότι δε λειτουργούν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, λέγοντας στον Γκουτέρες: «Όχι, σας είπαν ψέματα. Δουλεύουν με το σύστημά μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News