Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν επιστρέφει στα δύσκολα με φόντο τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου

Κόσμος
Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν επιστρέφει στα δύσκολα με φόντο τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου θα κρίνουν αν ο πρόεδρος θα κυβερνήσει τα επόμενα πέντε χρόνια με αυτοδυναμία ή αν θα υποχρεωθεί σε κάποιου είδους πολιτική «συγκατοίκηση»

Μετά την πρώτη βαθιά «ανάσα» που πήρε ο Εμανουέλ Μακρόν με την επανεκλογή του στην προεδρία, επιστρέφει στα δύσκολα, καθώς η Γαλλία εισέρχεται στη νέα - επίσης κρίσιμη - προεκλογική περίοδο για τις βουλευτικές του Ιουνίου, οι οποίες θα κρίνουν αν ο πρόεδρος θα κυβερνήσει τα επόμενα πέντε χρόνια με αυτοδυναμία ή αν θα υποχρεωθεί σε κάποιου είδους πολιτική «συγκατοίκηση».

Το γεγονός ότι ο Μακρόν απέφυγε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην πρώτη του θητεία, κάτι που καταγράφηκε σαν ρεκόρ για τον ίδιο, δε σημαίνει ότι θα τα καταφέρει και τώρα. Άλλωστε, όλοι οι πρόεδροι της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας που έκαναν δύο θητείες - ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Ζακ Σιράκ - κάποια στιγμή υποχρεώθηκαν σε αυτή τη «συγκατοίκηση» στην Εθνοσυνέλευση. Το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί διακαή πόθο και στόχο κυρίως του επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος έχει βάσιμες ελπίδες να το επιτύχει μετά το σχεδόν 22% που κατέκτησε στον πρώτο γύρο. Μάλιστα, ο 70χρονος πολιτικός έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Για να τα καταφέρει, βέβαια, θα πρέπει να πείσει και άλλα κόμματα της Αριστεράς-Κεντροαριστεράς να τον στηρίξουν, πράγμα που δε φαίνεται να επιτυγχάνεται, τουλάχιστον προς το παρόν. Ο λόγος είναι ότι ο όρος που έχει θέσει ο Ζαν Λικ Μελανσόν, όσοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί του να μην αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία του, ήδη έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις κυρίως στον χώρο των Οικολόγων, αλλά και των πάλαι ποτέ κραταιών Σοσιαλιστών, που μαζί με την παραδοσιακή Δεξιά υπέστησαν συντριβή.

Ο εν πολλοίς ατεκμηρίωτος ισχυρισμός του Μελανσόν ότι ο Μακρόν είναι ο πιο «κακοεκλεγμένος» πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας έχει ενοχλήσει πολλούς, με πρώτο τον υποψήφιο των Οικολόγων στις προεδρικές εκλογές, Γιανίκ Ζαντό, ο οποίος άλλωστε δεν έχει κρύψει την αντίθεσή του και έναντι των αντιλήψεων του Μελανσόν για την Ευρώπη. Σημειώνεται, πάντως, ότι ακόμα και ο Μακρόν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να οριστεί ο Μελανσόν πρωθυπουργός, αν βεβαίως αυτό επιθυμούν οι Γάλλοι ψηφοφόροι.

Εκτός από τις ζυμώσεις στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στη μάχη των συμμαχιών έχει ριχτεί και το επιτελείο του Μακρόν. Ο στόχος του είναι να καταφέρει να πάρει με το μέρος του κάποια από τα κόμματα της ευρύτερης Κεντροδεξιάς, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν. Αν τα καταφέρει, τότε οι πιθανότητες να αποφύγει τη «συγκατοίκηση» είναι υπέρ του.

Τον δημοσκοπικό «αέρα» του προέδρου επιβεβαιώνει μια έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων “Harris Interactive”, σύμφωνα με την οποία ο 44χρονος Μακρόν υπό αυτή την προϋπόθεση θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια μάλλον «άνετη» πλειοψηφία 326 με 366 εδρών σε σύνολο 577 στην Εθνοσυνέλευση. Στο πλαίσιο ενός τέτοιου σεναρίου, τα κόμματα της Ακροδεξιάς παρουσιάζονται να συγκεντρώνουν από 117 έως και 147 έδρες, και τα κόμματα της Αριστεράς από 73 έως 93.

Οι προθέσεις ψήφου, πάντως, δεν καθησυχάζουν τον Μακρόν, καθώς ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως ένα αρνητικό αποτέλεσμα τον Ιούνιο θα μπορούσε να τον υποχρεώσει σε μια δύσκολη «συγκατοίκηση», με ένα κοινοβούλιο που θα βάζει εμπόδια σε πολλές από τις προεδρικές επιλογές. Προς το παρόν, πάντως, όλοι αναμένουν τον νέο πρωθυπουργό και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που θα ανακοινώσει ο Μακρόν, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, και η οποία θα παραμείνει ως την ανάδειξη της νέας Βουλής. Για τη θέση του πρωθυπουργού η ονοματολογία καλά κρατεί, με το μόνο δεδομένο να είναι η προεκλογική δήλωση του Μακρόν πως, όποιος ή όποια κι αν είναι, θα ασχοληθεί πρωτίστως με το περιβαλλοντικό ζήτημα.

Μαρίν Λεπέν: Θα επιδιώξει επανεκλογή στις βουλευτικές εκλογές

Δεν το βάζει κάτω η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν... Μπορεί να έχασε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, ωστόσο θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όπως τουλάχιστον δήλωσε την Τρίτη 26 Απριλίου, ένας αξιωματούχος του κόμματός της.

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (RN), Λουί Αλιό, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο “CNEWS” πως η Λεπέν θα είναι υποψήφια στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 και 19 Ιουνίου. «Σε κάθε περίπτωση θα είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο Αλιό και πρόσθεσε πως η Λεπέν προσωποποιεί σήμερα τη βασική αντιπολίτευση απέναντι στον Μακρόν. Πρόσθεσε πως το κόμμα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 15 έδρες, που θα επιτρέψουν στο RN να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα. Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2017 το κόμμα της Λεπέν είχε κερδίσει οκτώ έδρες. Ζητούμενο είναι αν το κόμμα της Λεπέν θα καταφέρει να εμφανιστεί με κοινό ψηφοδέλτιο με τον επίσης ακροδεξιό Ζεμούρ απέναντι στον Μακρόν, κάτι που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Ο ακόμα πιο ακραίος δοκιμιογράφος, πολιτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός στη Γαλλία για τις αντιφιλελεύθερες και κατά της μετανάστευσης θέσεις του, καθώς και για τις πολυάριθμες αντιπαραθέσεις στις οποίες έχει εμπλακεί, προχώρησε σε... «πρόταση γάμου» στη Λεπέν αμφισβητώντας ταυτόχρονα την ικανότητά της να κερδίζει εκλογές, πετώντας ένα μεγάλο «καρφί» το βράδυ της Κυριακής 24 Απριλίου, που φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ζεμούρ δήλωσε ότι οι Λεπέν (πατέρας και κόρη) εδώ και 50 χρόνια χάνουν τις εκλογές, δήλωση που φυσικά δε διευκολύνει μια ούτως η άλλως προβληματική συμμαχία με τη Μαρίν Λεπέν. Η ίδια η Λεπέν, που επωφελήθηκε από την ακραία προεκλογική ρητορική του Ζεμούρ, η οποία τη βοήθησε να αποτινάξει τη «ρετσινιά» της ακροδεξιάς και να εμφανιστεί ως υπέρμαχος των αδυνάτων και φτωχότερων, γνωρίζει πολύ καλά πως, αν ο Ζεμούρ δε συνεργαστεί μαζί της, ενδέχεται το κόμμα του να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη, κάτι που μακροπρόθεσμα τη συμφέρει.

Συγχαρητήρια Μπάιντεν στον Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια ενός «συγχαρητηρίου» τηλεφωνήματος εκ μέρους του δεύτερου για την επανεκλογή του πρώτου, ότι θα έχουν σύντομα πιο λεπτομερείς συζητήσεις για τα διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του πολέμου στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να εντείνουν τον διάλογό τους «για τα μεγάλα, παγκόσμια θέματα (...) και ιδίως για εκείνα που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως η επισιτιστική ασφάλεια».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν μετέφερε στον Μακρόν το μήνυμα ότι είναι έτοιμος να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους στα θέματα που αποτελούν προτεραιότητα και των δύο. Τον Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για την επανεκλογή του και του ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στη νέα του θητεία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. «Σας εύχομαι ειλικρινά καλή επιτυχία στη δημόσια δράση σας, καθώς και καλή υγεία», ανέφερε ο Πούτιν στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον Μακρόν.

(φωτογραφία AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News