Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες ενεργειακές απειλές της Ρωσίας προς την Δύση

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες ενεργειακές απειλές της Ρωσίας προς την Δύση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 63η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Για 63η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στα ουκρανικά εδάφη, από την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Τις πρωινές ώρες η Ρωσία ανακοίνωσε πως σημειώθηκε μια σειρά εκρήξεων στην Μπιέλγκοροντ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών.

Από την άλλη μεριά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι στόχοι της Ρωσίας πάνε πολύ παραπέρα από τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας. «Σε τελευταία ανάλυση στόχος της ηγεσίας της Ρωσίας δεν είναι απλώς να καταλάβει την επικράτεια της Ουκρανίας, αλλά να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει πλήγμα στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι

Νωρίτερα ο ρωσικός στρατός υποστήριξε πως κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, ιδίως καταλαμβάνοντας την περιφέρεια της Χερσώνας.

«Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας της Χερσώνας, τμημάτων των περιφερειών του Χαρκόβου, της Ζαπορίζιας και του Μικολάιφ, καθώς και μεγάλων τμημάτων των (σ.σ. αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», δήλωσε ο υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

22:00: Σε πλήρη εξέλιξη για 63η ημέρα ο εφιάλτης στην Ουκρανία

21:54: Ουκρανικό πλήγμα στο νησί των φιδιών

Ο στρατός της Ουκρανίας είπε ότι τα στρατεύματά της χώρας χτύπησαν ρωσικές θέσεις στο νησί των φιδιών της Μαύρης Θάλασσας, υποστηρίζοντας ότι έπληξαν ένα σημείο ελέγχου και ένα αντιαεροπορικό σύστημα.

Σε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο στρατός είπε ότι οι δυνάμεις του «πραγματοποίησαν πλήγματα σε εχθρικές θέσεις» στο νησί των φιδιών, το οποίο έχει γίνει σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης.

Η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει την επίθεση στο νησί, το οποίο η Μόσχα κατέλαβε λίγο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

21:41: Ζελένσκι: Η ΕΕ «πρέπει να συμπεριλάβει» το εμπάργκο πετρελαίου στις κυρώσεις της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προτεινόμενη αναστολή των δασμών σε όλα τα ουκρανικά προϊόντα για να βοηθήσει την οικονομία της χώρας.

Ο Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι μίλησε με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία καθώς και για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο είπε ότι «πρέπει να περιλαμβάνει εμπάργκο πετρελαίου».

21:34: Στριμωγμένος ο Πούτιν προχωρά και σε ενεργειακό πόλεμο

Οι νέες ρωσικές απειλές για κλείσιμο της στρόφιγγας. Η τοποθέτηση του καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο, Κώστα Υφαντή.

//--> //-->

21:20: Προειδοποίηση ΠΟΥ για επιδημία ιλαράς στην Ουκρανία

Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την πρόληψη της επιδημίας ιλαράς λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου και των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Ανακοίνωση του ΠΟΥ σημειώνει ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα, το 85% των επιλέξιμων παιδιών στην Ουκρανία έλαβε την πρώτη δόση εμβολίου ιλαράς το 2020.

Αν και αυτή ήταν σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το χαμηλό του 42% το 2016 και σημαντικό επίτευγμα για τη χώρα, ο ΠΟΥ συνιστά εμβόλιο κάλυψη 95% ή υψηλότερη κάθε χρόνο για την επίτευξη και τη διατήρηση της ανοσίας της αγέλης και την προστασία του πληθυσμού.

Καθώς ο συνεχιζόμενος πόλεμος οδηγεί σε σοβαρές διαταραχές στο ουκρανικό σύστημα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών ρουτίνας, ο ΠΟΥ ανησυχεί σοβαρά για μια πιθανή επιδημία ιλαράς, η οποία θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία.

Υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό μεταξύ παιδιών, εφήβων και ενηλίκων στην Ουκρανία.

21:04: Microsoft: 37 ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις πραγματοποιήθηκαν εντός της Ουκρανίας

Χάκερ της ρωσικής κυβέρνησης πραγματοποίησαν συνολικά 37 καταστροφικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εντός της Ουκρανίας μεταξύ 23 Φεβρουαρίου και 8 Απριλίου, σύμφωνα με έκθεση της Microsoft.

Οι αναφερόμενες εισβολές -μερικές από τις οποίες δεν έχουν αποκαλυφθεί προηγουμένως- υποδηλώνουν ότι η κυβερνοπειρατεία έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο στη σύγκρουση από ό,τι ήταν δημοσίως γνωστό.

Η Microsoft είπε ότι η ψηφιακή επίθεση μπορεί επίσης να έθεσε τις βάσεις για διαφορετικές στρατιωτικές αποστολές.

«Ρώσοι στρατηγοί και κατάσκοποι προσπάθησαν να κάνουν τις κυβερνοεπιθέσεις μέρος της πολεμικής τους προσπάθειας, ενώ αγωνίζονταν στο πεδίο της μάχης», είπε ο Thomas Rid, καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

20:47: Λουχάνσκ: Βομβαρδισμό νοσοκομείου καταγγέλλουν οι Ουκρανικές αρχές

https://twitter.com/nexta_tv/status/1519332570776879104

20:35: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έφθασε στο Κίεβο

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έφθασε σήμερα στην Ουκρανία, στην πρώτη του επίσκεψη στην πολύπαθη χώρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ενημέρωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Twitter.

«Έφθασα στην Ουκρανία μετά την επίσκεψή μου στη Μόσχα» έγραψε, αναφέροντας ότι θέλει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για «την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διασφάλιση της απομάκρυνσης των αμάχων από τα πεδία των μαχών».

Ο Γκουτέρες αναμένεται να επισκεφθεί το πρωί της Πέμπτης την Μποροντιάνκα, το Ιρπίν και την Μπούτσα -- περιοχές όπου καταγγέλθηκαν εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής -- και ακολούθως θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

20:23: Παγκόσμια Τράπεζα: Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί το μεγαλύτερο σοκ στον τομέα των εμπορευμάτων εδώ και μισό αιώνα

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέβαλε σε ένα ιστορικό σοκ στις αγορές εμπορευμάτων που θα διατηρήσει τις παγκόσμιες τιμές στα ύψη μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια είναι η μεγαλύτερη από την πετρελαϊκή κρίση του 1973, ενώ η άνοδος στις τιμές των τροφίμων είναι η μεγαλύτερη από το 2008, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της για τις προοπτικές των αγορών εμπορευμάτων.

«Συνολικά, αυτό ισοδυναμεί με το μεγαλύτερο σοκ στον τομέα των εμπορευμάτων που έχουμε βιώσει από τη δεκαετία του 1970», δήλωσε ο Indermit Gill, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Ρωσία είναι κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, ενώ η Ουκρανία είναι σημαντική πηγή σιταριού και καλαμποκιού. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την άνοδο του κόστους των λιπασμάτων και τις αυξήσεις των τιμών για βασικά μέταλλα.

Μετά από το διπλασιασμό πέρυσι, οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να εκτιναχθούν περισσότερο από 50% φέτος πριν υποχωρήσουν το 2023 και το 2024, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα. Οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν κατά 22,9% εφέτος.

«Αυτές οι εξελίξεις έχουν αρχίσει να αυξάνουν το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού», προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σε «ιστορικά υψηλά επίπεδα» μέχρι το τέλος του 2024, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο φόβος είναι ότι οι υψηλές τιμές για τα είδη πρώτης ανάγκης θα πλήξουν περισσότερο τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

20:12: The Guardian: Βίντεο από την χθεσινή καταστροφή του μνημείου Ρωσοουκρανικής φιλίας στο Κίεβο

https://www.youtube.com/watch?v=vzYuecWK7P8?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

20:05: Βρετανικό υπ. Άμυνας: Πάνω από 5.000 αντιαρματικοί πύραυλοι στην Ουκρανία

Το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε τα τελευταία στοιχεία για τη βοήθεια που αποστέλλεται στην Ουκρανία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 5.000 αντιαρματικοί πύραυλοι έχουν σταλεί στις ουκρανικές δυνάμεις μαζί με 1.360 πυρομαχικά.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στείλει 4,5 τόνους εκρηκτικών και πέντε συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια, καθώς η Ουκρανία πολεμά την παράνομη εισβολή του Προέδρου Πούτιν».

19:47: Η Ρωσία κήρυξε ενεργειακό πόλεμο κατά της Ευρώπης

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι πρώτες χώρες - θύματα της νέας πολιτικής του Κρεμλίνου.

//--> //-->

19:30: Η Ρωσία προειδοποιεί ότι το φυσικό αέριο κι άλλων χωρών μπορεί να διακοπεί

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού, λέγοντας ότι η χώρα είναι αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

Ο Πεσκόφ δεν αποκάλυψε πόσες χώρες συμφώνησαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, αλλά είπε ότι η Ρωσία εισήγαγε τον νέο κανόνα λόγω των κυρώσεων από «μη φιλικές χώρες εναντίον μας».

«Αυτή η ανάγκη υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι, όπως γνωρίζετε, ένα σημαντικό ποσό των αποθεματικών μας μπλοκαρίστηκε ή -με άλλα λόγια- κλάπηκε. Επομένως, δεν τίθεται θέμα εκβιασμού», είπε.

Τόνισε ότι εάν άλλοι καταναλωτές «απορρίψουν να πληρώσουν με βάση το νέο σύστημα», τότε το διάταγμα του Προέδρου Πούτιν, βάσει του οποίου μπορεί να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου, «φυσικά θα εφαρμοστεί».

19:18: Bloomberg: «Ναι» Γερμανίας σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αν γίνει σταδιακά

Το Βερολίνο προτιμά μια απαγόρευση με μεταβατική περίοδο, σύμφωνα με το Bloomberg, τη στιγμή που Ευρωπαίοι διπλωμάτες συζητούν διάφορους μηχανισμούς κυρώσεων.

19:10: Ρωσικό αέριο: Το κλείσιμο της στρόφιγγας για Πολωνία και Βουλγαρία

18:53: Η ΕΕ χορηγεί στην Ουκρανία μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναστολή των δασμών σε όλα τα ουκρανικά προϊόντα για να βοηθήσει την οικονομία της χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία.

Η προτεινόμενη αναστολή ενός έτους έρχεται μια ημέρα αφότου η Βρετανία ανακοίνωσε ότι καταργεί όλους τους δασμούς στα ουκρανικά προϊόντα.

Θα χρειαστεί να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα 27 κράτη μέλη του για να τεθεί σε ισχύ.

Ο επίτροπος οικονομίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είπε ότι η κίνηση ήταν «ζωτικής σημασίας για να κερδίσουμε τον πόλεμο και να ανακάμψουμε μετά τον πόλεμο».

https://twitter.com/VDombrovskis/status/1519274203341590528

18:31: Ο αντιπρόεδρος της Gazprombank έφυγε από τη Ρωσία και κατετάγη στην πολιτοφυλακή της Ουκρανίας

Ο αντιπρόεδρος της Gazprombank Ίγκορ Βαλαμπούγεφ ανακοίνωσε ότι έφυγε από την Ρωσία και κατετάγη στην πολιτοφυλακή του Κιέβου. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε στο The Insider.

Ο Βαλαμπούγεφ δήλωσε ότι δεν μπορούσε να βρίσκεται περισσότερο στην Ρωσία: «Ως προς την εθνικότητα μου είμαι Ουκρανός, γεννήθηκα στην Αχτίρκα, δεν μπορούσα περισσότερο να παρακολουθώ από μακριά, το τι κάνει η Ρωσία στην πατρίδα μου… Ήρθα με το όπλο στο χέρι να υπερασπίσω την πατρίδα μου…» , λέει και προσθέτει: «Η επίσκεψη μου είναι σαν μετάνοια, θέλω να απαλλαγώ από το ρωσικό μου παρελθόν. Θέλω να μείνω στην Ουκρανία έως την νίκη».

Αναφέρει ότι ο πατέρας του επί ένα μήνα ζούσε σ’ ένα σκοτεινό υπόγειο, ενώ χαρακτήρισε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία «διεθνές έγκλημα». Δηλώνει επίσης ότι για περισσότερο από έξι χρόνια εργαζόταν στην Gazprombank, ενώ πριν επί 16 χρόνια ήταν συνεργάτης της Gazprom «από τα οποία εννιά χρόνια στην ουσία ήμουν επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου».

Εξέφρασε την άποψη του για τον θάνατο του πρώην αντιπροέδρου της Gazprombank Βλαντισλάβ Αβάγεφ. «Δεν γνωρίζω με τι ασχολούνταν, ποτέ δεν τον είχα γνωρίσει και τίποτα δεν είχα ακούσει για αυτόν πριν. Επίσης ξέρω ότι τη στιγμή της δήθεν αυτοκτονίας του ήταν ενεργός πρώτος αντιπρόεδρος της Gazprombank. Δεν πιστεύω ότι θα σκότωνε την γυναίκα του και την κόρη του, πιστεύω ότι αυτό ήταν σκηνοθετημένο. Γιατί; Είναι δύσκολο να ειπωθεί. Ίσως να γνώριζε κάτι και να συνιστούσε κάποιο κίνδυνο».

Στις 21 Απριλίου στην Ισπανία βρέθηκαν νεκροί ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Novatec Σεργκέι Προτοσένια, η γυναίκα του Νατάλια και η 18χρονη κόρη τους. Στα σώματα της μητέρας και της κόρης υπήρχαν τραύματα από μαχαίρι, ενώ ο πατέρας βρέθηκε κρεμασμένος στο κήπο του σπιτιού τους. Δίπλα βρέθηκαν ένα τσεκούρι και ένα μαχαίρι με ίχνη αίματος. Στις 18 Απριλίου στη Μόσχα βρέθηκαν νεκροί, ο πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank Βλαντισλάβ Αβάγεφ, η σύζυγός του και η 13χρονη κόρη τους. Στα σώματα όλων εντοπίσθηκαν τραύματα από πυροβόλο όπλο.

Με πληροφορίες από Ukrinform και The insider

18:12: Δραματική έκκληση για εκκένωση του Azovstal

Ο διοικητής των ουκρανικών στρατευμάτων της Μαριούπολης λέει ότι περισσότεροι από 600 τραυματισμένοι στρατιώτες παραμένουν χωρίς φάρμακα στα χαλυβουργεία του Azovstal.

Ο Σέρχιι Βολίνα, εν ενεργεία διοικητής της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών, είπε ότι δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή και δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για θεραπεία για τους τραυματίες, προσθέτοντας ότι εκατοντάδες άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες και στερούνται τροφής και νερού.

Προχώρησε δε σε μια επείγουσα έκκληση για εκκένωση στρατευμάτων και αμάχων από τη Μαριούπολη όπως έγινε στη Δουνκέρκη.

18:00: Τηλεφωνική συνομιλία Ντράγκι - Ζελένσκι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως έκανε γνωστό η ιταλική κυβέρνηση, κύρια θέματα της συνομιλίας τους ήταν «οι εξελίξεις στο πεδίο μάχης στην Ουκρανία και η παροχή βοήθειας στην χώρα».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης του στις ουκρανικές αρχές και τη διάθεση της χώρας να συμβάλει στην αναζήτηση μιας μόνιμης λύσης της κρίσης.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1519305325433733126

17:41: Πούτιν: Αν κάποιος παρέμβει στην Ουκρανία, η απάντηση της Ρωσίας θα είναι γρήγορη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι «όλοι οι στόχοι σίγουρα θα πραγματοποιηθούν» στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο Συμβούλιο των Βουλευτών στην Αγία Πετρούπολη, τόνισε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία «θα εγγυηθεί την ασφάλεια» των ανθρώπων στο Ντονμπάς και την Κριμαία.

Έστειλε μία προειδοποίηση προς τη Δύση, λέγοντας ότι τα σχέδιά να «μας στραγγαλίσουν οικονομικά απέτυχαν».

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι όποιες χώρες επιχειρήσουν να παρέμβουν στη σύγκρουση θα αντιμετωπίσουν «γρήγορα» αντίποινα. «Έχουμε πάρει όλες τις αποφάσεις για αυτό», δήλωσε.

17:28: Φόβοι για ανάφλεξη στην Υπερδνειστερία: Καταγγελίες για πυρά από ουκρανικό έδαφος

Η Υπερδνειστερία, όπου ζουν σήμερα πάνω από 200.000 ρώσοι διακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1990. Ενώ υπάρχει κατάπαυση του πυρός από το 1992, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης».

//--> //-->

17:00: Πούτιν: Αν κάποιος παρέμβει στην Ουκρανία, η απάντηση της Ρωσίας θα είναι γρήγορη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι «όλοι οι στόχοι σίγουρα θα πραγματοποιηθούν» στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο Συμβούλιο των Νομοθετών στην Αγία Πετρούπολη, τόνισε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία «θα εγγυηθεί την ασφάλεια» των ανθρώπων στο Ντονμπάς και την Κριμαία.

Έστειλε μία προειδοποίηση προς τη Δύση, λέγοντας ότι τα σχέδιά να «μας στραγγαλίσουν οικονομικά απέτυχαν».

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι όποιες χώρες επιχειρήσουν να παρέμβουν στη σύγκρουση θα αντιμετωπίσουν «γρήγορα» αντίποινα. «Έχουμε πάρει όλες τις αποφάσεις για αυτό», δήλωσε.

Νωρίτερα, η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις σε περισσότερους από 200 Βρετανούς βουλευτές και πρώην βουλευτές.

https://twitter.com/DeItaone/status/1519309389273911298

16:43: Ουκρανία: Η Ρωσία έτοιμη να χρησιμοποιήσει την Υπερδνειστερία

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία, για να εξαπολύσει περαιτέρω επίθεση στην Ουκρανία ή στη Μολδαβία.

Αρκετές επιθέσεις έχουν αναφερθεί στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως επιθέσεις προσχηματικού χαρακτήρα από τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο στο οποίο θα έπρεπε να παρέμβει η Μόσχα.

16:32: Η Ουκρανία διατηρεί τον έλεγχο του εναερίου χώρου της

Πληροφορίες από Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες, που μετεφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος, Ραγκίπ Σοϊλού, σημειώνουν ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο της πλειονότητας του εναέριου χώρου της δύο μήνες μετά την εισβολή.

Οι ίδιες πληφορορίες υποστηρίζουν ότι η Ρωσία απέτυχε να καταστρέψει αποτελεσματικά την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ή να καταστείλει την ουκρανική αεροπορική άμυνα. Η Ουκρανία συνεχίζει να προκαλεί υψηλό τίμημα όσον αφορά στο ρίσκο στα ρωσικά αεροπορικά.

16:20: Φον ντερ Λάιεν: Είμαστε προετοιμασμένοι για τον ρωσικό εκβιασμό με το φυσικό αέριο

16:08: Οι ρωσικές απώλειες από την αρχή την αρχή της εισβολής, σύμφωνα με τον Ουκρανικό στρατό

15:52: Γερμανική ανησυχία για την Μολδαβία

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, σε δηλώσεις της, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να πούμε εάν οι εκρήξεις στην Υπερδνειστερία ήταν μία προσχηματική επιχείρηση, αλλά η κατάσταση στη Μολδαβία είναι κρίσιμη».

15:40: Η Ρωσία απελαύνει 3 Νορβηγούς διπλωμάτες

Η Ρωσία απελαύνει τρεις Νορβηγούς διπλωμάτες, δήλωσε την Τετάρτη το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών, εβδομάδες αφότου το Όσλο απέλασε ανάλογο αριθμό Ρώσων διπλωματών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η ρωσική πλευρά δεν έχει καμία βάση να κατηγορήσει τους Νορβηγούς διπλωμάτες ότι κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από την κανονική διπλωματική εργασία», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

15:31: The Sun: Ουκρανικός πύραυλος υψηλής ακρίβειας καταστρέφει ρωσικό τανκ

https://www.youtube.com/watch?v=Y8F9_0ydvKI?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

15:20: Οι Βρυξέλλες προτείνουν την άρση των δασμών για τα ουκρανικά προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την άρση όλων των τελωνειακών δασμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ουκρανικά προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ για διάστημα ενός έτους, με στόχο την υποστήριξη της οικονομίας της χώρας που δέχεται την επίθεση της Ρωσίας.

Η πρόταση, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, «αποτελεί μία πρωτοφανή κίνηση υποστήριξης προς μία χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ήδη την Δευτέρα την κατάργηση των τελωνειακών δασμών για όλα τα εισαγόμενα από την Ουκρανία προϊόντα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι αποφάσισε την εφαρμογή του μέτρου έπειτα από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Συμφωνούμε και οι δύο για την ζωτική σημασία της άρσης των δασμών με στόχο την υποστήριξη της ουκρανικής οικονομίας», δηλώνει στην ανακοίνωσή της.

Το διμερές εμπόριο ΕΕ-Ουκρανίας ήταν ύψους 52 δισεκατομμυρίων ευρώ τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την Κομισιόν. Ο αριθμός έχει διπλασιασθεί από το 2016.

Ομως, από το τέλος του Φεβρουαρίου και την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, η αγροτική και βιομηχανική παραγωγή της Ουκρανίας έχει πληγεί σκληρά, καθώς και οι εμπορικές της σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς η πρόσβαση της Ουκρανίας στην θάλασσα έχει αποκλεισθεί από το ρωσικό ναυτικό.

Το ουκρανικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 35% φέτος, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύθηκε στις 19 Απριλίου.

15:12: Μπόρις Τζόνσον: Οι βουλευτές θα πρέπει να θεωρούν τις ρωσικές κυρώσεις ως «τίτλο τιμής»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επιβάλει κυρώσεις σε 287 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων. Αυτοί οι βουλευτές απαγορεύεται να εισέλθουν στη Ρωσία και κατηγορούνται από το Κρεμλίνο για «κλιμάκωση της ρωσοφοβικής υστερίας στο Ηνωμένο Βασίλειο».

15:00: Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά την 63η ημέρα της ρωσικής εισβολής

14:45: Η χώρα αποσύρθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ενόψει του αποκλεισμού της από αυτόν

Η Ρωσία αποφάσισε σήμερα να αποσυρθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (WTO), οι χώρες μέλη του οποίου πρόκειται να ψηφίσουν για τον αποκλεισμό της από αυτόν, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα τη Μαδρίτη.

"Η Ρωσία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσυρθεί από τον WTO" στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, έγραψε στο Twitter η υπηρεσία του ΟΗΕ. Η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας "έχει άμεση ισχύ", πρόσθεσε.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, που έχει επιφορτιστεί με την προώθηση του τουρισμού σε όλο τον κόσμο, είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι εξετάζει τον αποκλεισμό της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η απόφαση αυτή, που εγκρίθηκε από το εκτελεστικό συμβούλιο του WTO, θα πρέπει να εγκριθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων των κρατών-μελών κατά τη γενική συνέλευση προκειμένου να καταστεί ενεργή.

Ο WTO διευκρίνισε ωστόσο στο Twitter πως η απόσυρση που αποφάσισε η Μόσχα δεν θα εμποδίσει τη διαδικασία αποκλεισμού να συνεχίσει την πορεία της. "Τα μέλη πρέπει να εκφραστούν μέσω μιας δημοκρατικής ψήφου". διαβεβαίωσε.

"Το στάτους μας είναι σαφές: η προώθηση του τουρισμού για την ειρήνη και τον οικουμενικό σεβασμό των δικαιωμάτων του Ανθρώπου", επέμεινε ο γενικός γραμματέας του WTO, ο Γεωργιανός Ζουράμπ Πολολικασβίλι, επίσης στο Twitter.

"Μόνο τα μέλη που συμμορφώνεται με αυτό μπορούν να είναι μέλη του WTO", είπε ακόμη.

14:37: Οι Βρυξέλλες προτείνουν την άρση των δασμών για τα ουκρανικά προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την άρση όλων των τελωνειακών δασμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ουκρανικά προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ για διάστημα ενός έτους, με στόχο την υποστήριξη της οικονομίας της χώρας που δέχεται την επίθεση της Ρωσίας.

Η πρόταση, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, «αποτελεί μία πρωτοφανή κίνηση υποστήριξης προς μία χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ήδη την Δευτέρα την κατάργηση των τελωνειακών δασμών για όλα τα εισαγόμενα από την Ουκρανία προϊόντα.

14:20: Το Κρεμλίνο αρνείται ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως εργαλείο εκβιασμού μετά τη διακοπή της παροχής στην Πολωνία και τη Βουλγαρία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού, μετά τη διακοπή των εξαγωγών στην Πολωνία και την Βουλγαρία από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί άλλη μια απόπειρα από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως εργαλείο εκβιασμού.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας και ότι δεν συμμετέχει σε εκβιασμό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε αλλαγή των πληρωμών για το φυσικό αέριο σε ρούβλια σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε τον περασμένο μήνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

14:05: Η Μόσχα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε 287 βρετανούς βουλευτές

Η Ρωσία απαγόρευσε σήμερα σε 287 βρετανούς βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων την είσοδο στη χώρα κατηγορώντας τους ότι υποδαυλίζουν "αδικαιολόγητη ρωσοφοβική υστερία", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

"Τα πρόσωπα που στοχοποιούνται, των οποίων απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα, έχουν συμμετάσχει με τον πιο ενεργό τρόπο στην επιβολή των αντιρωσικών κυρώσεων από το Λονδίνο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ συνοδευόμενη από τον κατάλογο με τα ονόματα των 287 από τους 650 βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων.

Το υπουργείο σημειώνει ότι οι κυρώσεις αυτές έγιναν ως αντίποινα στις κυρώσεις εις βάρος 386 μελών της ρωσικής κάτω βουλής στις 11 Μαρτίου.

11:54: Η Renault SA θα μεταβιβάσει το ποσοστό του 68% των μετοχών της στην Avtovaz AO, σε ένα ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο έναντι συμβολικού τιμήματος

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault SA θα μεταβιβάσει το ποσοστό του 68% των μετοχών που έχει στη βιομηχανία παραγωγής οχημάτων Avtovaz AO, σε ένα ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο έναντι συμβολικού τιμήματος, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υπουργό Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ.

Η Renault θα έχει το δικαίωμα εξαγοράς του μετοχικού κεφαλαίου της, μέσα στα επόμενα πέντε η έξι χρόνια, όπως μετέδωσε το Interfax, επικαλούμενο τον ίδιο υπουργό.

Ο ίδιος υπουργός δήλωσε ότι το μερίδιο της γαλλικής εταιρίας στο εργοστάσιο παραγωγής της Μόσχας, θα μεταβιβαστεί στο τοπικό συμβούλιο διοίκησης της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η Renault, είναι η αυτοκινητοβιομηχανία της Δύσης που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στη ρωσική αγορά, ενώ είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα .ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητες της στο εργοστάσιο, μετά την κλιμάκωση της πίεσης σχετικά με τη συνέχιση της παρουσίας της στη ρωσική αγορά, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

11:52: Η Ρωσία δηλώνει ότι κατέστρεψε "μεγάλη ποσότητα" όπλων που έχουν παραδοθεί από τη Δύση

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε σε πλήγμα του "μεγάλη ποσότητα" όπλων που έχουν παραδοθεί στο Κίεβο από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που εντείνονται οι δυτικές προσπάθειες για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας απέναντι στη Μόσχα.

"Υπόστεγα με τεράστια ποσότητα ξένων όπλων και πυρομαχικών, που έχουν παραδοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, καταστράφηκαν με πυραύλους υψηλής ακρίβειας Kalibr που ερίφθησαν από τη θάλασσα στο εργοστάσιο αλουμινίου της Ζαπορίζια", στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Δεν έχει διευκρινιστεί τι είδους όπλα καταστράφηκαν σε αυτό το πλήγμα, ενώ επίσης δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή η ρωσική ανακοίνωση.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα κατά 59 ουκρανικών στόχων, μεταξύ των οποίων 50 στους οποίους βρίσκονταν στρατεύματα και 4 αποθήκες πυρομαχικών.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά τη συνάντηση που είχαν χθες, Τρίτη, αξιωματούχοι περίπου σαράντα χωρών στη Γερμανία, κατόπιν προσκλήσεως των ΗΠΑ, για να ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι οι μεγάλες παραδόσεις όπλων από τους Δυτικούς στην Ουκρανία τροφοδοτούν την σύγκρουση που ξέσπασε πριν εννέα εβδομάδες.

Αφού αρχικά είχαν δείξει απροθυμία να παράσχουν επιθετικά όπλα στο Κίεβο, οι ΗΠΑ, όπως και η Βρετανία, η Γαλλία και η Τσεχική Δημοκρατία, έκαναν το βήμα.

Οι ΗΠΑ και το NATO έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποστείλουν δικές τους δυνάμεις στην Ουκρανία, αλλά η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της έχουν προμηθεύσει με μεγάλες ποσότητες όπλων το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και αντιαεροπορικών και αντιαρματικών πυραύλων.

Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός αναγνώρισε σήμερα την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, με την κατάληψη αρκετών περιοχών στην περιφέρεια του Χαρκόβου και στο Ντονμπάς. Μέχρι στιγμής το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει τις ανακοινώσεις αυτές.

11:51: Το Κίεβο ανακοίνωσε την κατάληψη κωμοπόλεων από τις ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην ανατολική Ουκρανία καταλαμβάνοντας κωμοπόλεις στην περιφέρεια του Χαρκόβου και στο Ντονμπάς.

Από το Ιζιούμ, που βρισκόταν ήδη υπό τον έλεγχό τους, οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν μια επίθεση προς την κατεύθυνση του Μπαρβίνκοφ, που βρίσκεται νοτιότερα. Έχουν καταλάβει την κωμόπολη Ζαβόντι και τα βορειοανατολικά προάστια της κωμόπολης Βέλικα Κομισούβαχα, ανακοίνωσε το πρωί το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ανατολικότερα, προς την κατεύθυνση του Λιμάν, ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την κωμόπολη Ζάριτσνε και «αποπειράται επίθεση κοντά στο Γιάμπιλ», συνέχισε.

Κοντά στο Σεβεροντονέτσκ, μία από τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας με 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, οι δυνάμεις της Μόσχας πήραν τον έλεγχο της κωμόπολης Νοβοτοσκίβσκε και διεξάγουν επίθεση προς την κατεύθυνση των Νίζνιε και Ορίχοβε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, ο ουκρανικός στρατός σπάνια έχει κάνει λόγο για προώθηση των ρωσικών δυνάμεων ή για κατάληψη κωμοπόλεων.

10:46: Η Gazprom ανέστειλε την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία κα τη Βουλγαρία, οι οποίες καταγγέλλουν αθέτηση συμβολαίου

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία διότι οι δύο αυτές χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, όμως διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει της ζήτησης.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η Gazprom έχει αναστείλει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και τη PGNiG (Πολωνία) λόγω της μη καταβολής των πληρωμών σε ρούβλια», επεσήμανε η ρωσική εταιρεία.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

10:45: Η Βαρσοβία θέλει να επιταχύνει την ολοκλήρωση τερματικού σταθμού LNG - Η ρωσική απόφαση επιτείνει τη θέση της Ρωσίας ως παρία, τονίζει η Βρετανία - Η Πολωνία προτίθεται να βοηθήσει τη Γερμανία να εισάγει μη ρωσικό πετρέλαιο

Η Πολωνία θέλει να ολοκληρώσει τον πλωτό της τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2025, νωρίτερα απ' ό,τι προγραμματιζόταν, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα ενεργειακής ασφάλειας Πιοτρ Ναΐμσκι.

"Θέλουμε η εγκατάσταση να είναι έτοιμη το 2025, αυτό το επιταχύνουμε. Το σχέδιο ήταν να την έχουμε έτοιμη το 2027", δήλωσε ο Ναΐμσκι στον ραδιοσταθμό RMF FM μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι σταματάει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία.

Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε πριν από λίγο "την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Gazprom στο πλαίσιο του συμβολαίου του (αγωγού) Γιαμάλ".

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία θα επιτείνει τη θέση της ως οικονομικού και πολιτικού παρία, αντέδρασε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ.

"Αυτό (η διακοπή παροχής αερίου) θα έχει έναν (...) πολύ επιζήμιο αντίκτυπο στη Ρωσία επίσης διότι καθίσταται περαιτέρω, ολοένα και περισσότερο, όχι μονον ένας πολιτικός παρίας, αλλά και ένας οικονομικός παρίας", δήλωσε ο Ράαμπ στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

10:21: "Η Ουκρανία ενισχύεται" μετά τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να στείλουν περισσότερο βαρύ οπλισμό (ουκρανός προεδρικός σύμβουλος)

Ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχάιλο Ποντόλιακ χαιρέτισε σήμερα τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να στείλουν περισσότερο βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία έπειτα από τις συνομιλίες που διενεργήθηκαν σε μια γερμανική αεροπορική βάση.

"Ενα από τα περίεργα αιτήματα της Ρωσίας στην έναρξη του πολέμου ήταν η 'πλήρης αποστρατιωτικοποίηση' της Ουκρανίας. Επειτα από την χθεσινή καθοριστική συνάντηση 40 υπουργών Αμυνας έχω κακές ειδήσεις για τη Ρωσία. Ικανότητα, ταχύτητα, επιμελητεία, διευρυμένο φάσμα όπλων--η Ουκρανία ενισχύεται", έγραψε ο Ποντόλιακ στο Twitter.

10:12: Δεν έχει περιοριστεί η ροή ρωσικού φυσικού αερίου στην Αυστρία, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Αυστρία συνεχίζονται χωρίς περιορισμούς και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό θα αλλάξει, δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό ORF η Αυστριακή υπουργός Ενέργειας Λεονόρε Γκεβέσλερ.

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις για διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη χώρα της, όπως συμβαίνει στην Πολωνία ή τη Βουλγαρία, η Γκεβέσλερ απάντησε: "Όχι, δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις (...) οι παραδόσεις στην Αυστρία εξακολουθούν να γίνονται άνευ περιορισμού".

Η Αυστρία εξασφαλίζει το 80% του φυσικού αερίου που χρειάζεται από τη Ρωσία.

10:03: Σόφια: Η αναστολή παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου θα αποτελούσε αθέτηση του συμβολαίου

Η Βουλγαρία έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom, δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοβ.

Ο Νικόλοβ πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία ακολουθεί τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία καλεί τις χώρες να μην πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως έχει ζητήσει ο Ρώσος προέδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο", εκτίμησε ο Βούλγαρος υπουργός.

10:00: Ομαλή η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Σερβίας και Βουλγαρίας στην Ουγγαρία, σύμφωνα με τον Ούγγρο ΥΠΕΞ Σιγιάρτο

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία συνεχίζονται προς το παρόν, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Βλαντίμιρ Μαλίνοφ, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης του βουλγαρικού δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz.

Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας έχει ανακοινώσει ότι η Gazprom ενημέρωσε την βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου Bulgargaz ότι θα σταματήσει τις προμήθειες αερίου από σήμερα.

Το υπουργείο θα παραχωρήσει αργότερα σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει για την κατάσταση.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε ότι η χώρα του λαμβάνει κανονικά ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας παρά τη διένεξη μεταξύ της τελευταίας και της ρωσικής εταιρείας προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom.

Αυτή η τελευταία ανακοίνωσε σήμερα ότι σταμάτησε τις παραδόσεις στην Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή δεν έγινε πληρωμή σε ρούβλια.

09:50: Η Gazprom ανέστειλε την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία διότι οι δύο αυτές χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες, τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές», να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Η Πολωνία έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι δεν θα πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο και δεν σκοπεύει να παρατείνει το συμβόλαιό της με την Gazprom μετά τη λήξη του στο τέλος του έτους.

«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως», επισήμανε σήμερα η Gazprom.

09:00: 22.861 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (26/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 135 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 19 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα: 58

Από Ευζώνους: 4

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 24

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 42, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 5 και στα λοιπά αεροδρόμια 2.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 22.861 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.343 ανήλικοι.

08:26: Εκρήξεις σε τρεις επαρχίες στα σύνορα με την Ουκρανία τη νύχτα

Σειρές ισχυρών εκρήξεων ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε τρεις επαρχίες της Ρωσίας που γειτονεύουν με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, με αποθήκη πυρομαχικών κοντά στη ρωσική πόλη Μπιέλγκοροντ να παίρνει φωτιά.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της επαρχίας Μπιέλγκοροντ, τον Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, η πυρκαγιά στον χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών στο χωριό Στάραγια Νελίντοφκα κατασβέστηκε και δεν τραυματίστηκε κανείς άμαχος.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι τοπικές αρχές κατηγόρησαν ουκρανικές δυνάμεις ότι επιτέθηκαν σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων με ελικόπτερα και άνοιξαν πυρ εναντίον διαφόρων χωριών.

Η περιφέρεια Μπιέλγκοροντ γειτονεύει με τις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Σούμι και Χάρκοβο της Ουκρανίας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Ο Ρομάν Σταρόβοιτ, αξιωματούχος στην επαρχία Κουρσκ, η οποία επίσης γειτονεύει με την Ουκρανία, δήλωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην ομώνυμη πρωτεύουσά της, που πιθανόν οφείλονταν στην ενεργοποίηση συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Στη Βορονέζ, πρωτεύουσα επαρχίας που γειτονεύει με την Ουκρανία, το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις και ότι διενεργείται έρευνα.

07:36: Η Αυστραλία στέλνει πυροβόλα και πυρομαχικά              

Η Αυστραλία θα διαθέσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενημέρωσαν σήμερα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον και ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον με κοινή τους ανακοίνωση.

Το νέο πακέτο εξοπλισμού, αξίας 26,7 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (19,7 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει την παράδοση έξι ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 και πυρομαχικών. Θα αυξήσει τη συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας που χορηγεί η Καμπέρα στο Κίεβο στα 211 εκατ. ευρώ, χωρίς να λογαριάζονται τα 65 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και οι 70.000 τόνοι άνθρακα που έχει ανακοινωθεί πως θα προσφέρει.

Οι κ.κ. Μόρισον και Ντάτον είπαν ότι αποφάσισαν να χορηγηθεί η επιπλέον βοήθεια προκειμένου η Ουκρανία να μπορέσει να αποκρούσει τη «βάρβαρη» και «παράνομη» εισβολή της Ρωσίας και θα επιδιώξουν να καλύψουν και κάποιες ακόμη από τις ανάγκες του Κιέβου «άμεσα».

05:45: Νέες εκρήξεις στην Μπιέλγκοροντ, αποθήκη πυρομαχικών στις φλόγες

Σειρά εκρήξεων σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη ρωσική πόλη Μπιέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, διευκρινίζοντας πως ξέσπασε πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην πόλη.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δεν τραυματίστηκε κανείς άμαχος εξαιτίας των εκρήξεων και της πυρκαγιάς στο χωριό Στάραγια Νελίντοφκα.

Ο κ. Γκλάντκοφ δεν διευκρίνισε εάν οι εκρήξεις και η πυρκαγιά οφείλονταν σε ουκρανική επιδρομή.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ταραγμένη νύχτα στην περιοχή. Το προηγούμενο βράδυ ανακοινώθηκε ότι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν δύο χωριά, με δύο άμαχους να τραυματίζονται στο ένα από αυτά.

04:40: Ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί όλο το 2022

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς δήλωσε ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου ίσως συνεχιστεί όλη τη χρονιά.

Ωστόσο ταυτόχρονα είπε πως τα όπλα που παρέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν «σοβαρό αντίκτυπο» στην πορεία του πολέμου από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Ο πόλεμος πιθανόν θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη, πρόσθεσε. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρά σύρραξη».

Ακόμη κι αν σταματήσουν οι μάχες στο Ντονμπάς που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό δεν θα σημάνει το τέλος του πολέμου, πρόσθεσε ο κ. Αρεστόβιτς.

04:29: Η Ρωσία έχει πολύ ευρύτερους στόχους, λέει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι 

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι στόχοι της Ρωσίας πάνε πολύ παραπέρα από τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου.

«Σε τελευταία ανάλυση στόχος της ηγεσίας της Ρωσίας δεν είναι απλώς να καταλάβει την επικράτεια της Ουκρανίας, αλλά να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει πλήγμα στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Στον «ελεύθερο κόσμο» πρακτικά οι πάντες αντιλαμβάνονται πως η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι παρά η αρχή, υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι.

Οι συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις, στην Οδησσό (νότια), στο Ντονμπάς (ανατολικά), το μόνο που θα φέρουν στη Ρωσία είναι «κι άλλες απώλειες», απείλησε εξάλλου ο ουκρανός πρόεδρος.

Θα φέρουν επίσης νέες κυρώσεις της ΕΕ και περισσότερους περιορισμούς στο εμπόριο, προεξόφλησε.

Η πλειονότητα των Ρώσων θα πληρώσει για την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης καθώς θα καταδικαστεί στη φτώχεια, υποστήριξε ακόμη ο κ. Ζελένσκι.

04:02: Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα καλεί τη Γερμανία να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων               

Ο λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα παρότρυνε τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης Leopard και να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο.

«Δεν βρίσκομαι στη θέση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Μπορώ μόνο να πω τι θα έκανα στη θέση του: θα παρέδιδα άρματα μάχης», τόνισε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, δηλώσεις του οποίου δημοσιεύουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ουκρανία να λάβει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται αμέσως. Όχι αύριο, ούτε μεθαύριο, τότε μπορεί να είναι αργά», επέμεινε.

Ο πρόεδρος της χώρας-μέλους του NATO είπε επίσης ότι η συμμαχία πρέπει να περάσει από την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Λιθουανίας στην αντιαεροπορική άμυνα.

03:22: Η Ρωσία λέει πως έπληξε 65 στρατιωτικούς στόχους       

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέστρεψε τέσσερις αποθήκες όπλων των ουκρανικών δυνάμεων στη Σλοβιάνσκ από αέρος.

Συνολικά, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε 32 στρατιωτικούς στόχους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ακόμη επλήγησαν 33 στόχοι από πυροβολικό ή πυραύλους, σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσά τους συγκεντρώσεις στρατευμάτων, θέσεις του πυροβολικού, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αποθήκες πυρομαχικών και όπλων.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μίλησε για περίπου 200 ουκρανούς στρατιωτικούς νεκρούς και 40 στρατιωτικά οχήματα που καταστράφηκαν.

Είναι αδύνατο οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

03:22: Η Ολλανδία προσφέρει αυτοκινούμενα πυροβόλα

Η Ολλανδία θα προμηθεύσει με «περιορισμένο αριθμό» τεθωρακισμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων Panzerhaubitze 2000 το Κίεβο, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η ολλανδική κυβέρνηση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποσπούν εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Πρόκειται για τα «πιο βαριά» αυτοκινούμενα πυροβόλα που διαθέτει ο ολλανδικός στρατός, εξήγησε το υπουργείο Άμυνας. Μπορούν να πλήττουν στόχους σε απόσταση ως και 50 χιλιομέτρων υπό όλες τις μετεωρολογικές συνθήκες.

Η Γερμανία –όπου κατασκευάζονται– θα εγγυηθεί την εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση τους και θα προμηθεύσει πυρομαχικά.

«Ανταποκρίνονται ακριβώς στις ανάγκες της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή», συνόψισε η υπουργός Άμυνας Κάισα Όλονγκρεν, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

02:46: Η Ρωσία διατείνεται πως κυρίευσε όλη την περιφέρεια της Χερσώνας  

Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε χθες Τρίτη πως κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, ιδίως καταλαμβάνοντας την περιφέρεια της Χερσώνας.

«Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας της Χερσώνας, τμημάτων των περιφερειών του Χαρκόβου, της Ζαπορίζιας και του Μικολάιφ, καθώς και μεγάλων τμημάτων των (σ.σ. αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», δήλωσε ο υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Η ομαλότητα αποκαθίσταται στις περιοχές που καταλήφθηκαν, επιδιορθώνονται υποδομές και άρχισε σπορά, σύμφωνα με τον ίδιο ρώσο ανώτερο αξιωματικό.

Τον ισχυρισμό της Μόσχας για την Χερσώνα όμως διέψευσε χθες ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή: κατ’ αυτόν, γραμμές άμυνας συνεχίζουν να βρίσκονται μέσα στην περιφέρεια και οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να τις διασπάσουν.

Είναι αδύνατο οι ισχυρισμοί των αντιμαχόμενων πλευρών να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

02:24: «Επικίνδυνη» για τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν η ρητορική της Ρωσίας περί Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου            

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επέκρινε χθες Τρίτη την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ περί επαπειλούμενου 3ου Παγκοσμίου Πολέμου, που δεν αποκλείται να σημάνει τη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι αυτό το είδος ρητορικής είναι πολύ επικίνδυνο και ανώφελο», είπε ο κ. Όστιν μετά τη διεθνή σύνοδο για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν (Γερμανία).

«Κανένας δεν θέλει να δει να ξεσπά πυρηνικός πόλεμος. Η επικίνδυνη ρητορική είναι ξεκάθαρα ανώφελη. Δεν θα εμπλακούμε σε αυτή», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη ρωσική κρατική τηλεόραση προχθές Δευτέρα ο επικεφαλής, της ρωσικής διπλωματίας είπε πως ο κίνδυνος είναι πραγματικός και δεν μπορεί να υποτιμάται. Ο Σεργκέι Λαβρόφ συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News