Κόσμος

Τσέρνομπιλ: «Συγγνώμη, λάθος μετάφραση» λέει το Γαλλικό Πρακτορείο

Η διόρθωση αναφέρεται σε προηγούμενο τηλεγράφημά του, το οποίο περιελάμβανε δήλωση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, σχετικά με την κατάσταση των επιπέδων ραδιενέργειας στην περιοχή

Στη διόρθωση τηλεφραφήματος με δηλώσεις του επικεφαλής της ΙΑΕΑ, οι οποίες είχαν προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό νωρίτερα σήμερα Τρίτη 26 Απριλίου 2022, προχώρησε το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Συγκεκριμένα, λόγο για «μη φυσιολογικά» επίπεδα ραδιενέργειας, έκανε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ανήμερα της επετείου της πυρηνικής καταστροφής του Τσέρνομπιλ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται στις εγκαταστάσεις και γύρω από το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ράφαελ Γκρόσι, 36 χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα, σήμανε συναγερμό λέγοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη μετά το πέρασμα και κατάληψη του εργοστασίου το προηγούμενο διάστημα απο τον Ρωσικό στρατό.

Πώς έγινε το λάθος

Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, το λάθος προέκυψε όταν η φράση «at normal» του Ραφαέλ Γκρόσι μεταφράστηκε αρχικά σαν «abnormal» (μη φυσιολογική) - Παρ' όλα αυτά, ο πυρηνικός κίνδυνος παραμένει, όπως είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο διόρθωσε προηγούμενο τηλεγράφημά του, το οποίο περιελάμβανε δήλωση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, σχετικά με την κατάσταση των επιπέδων ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ.

Συγκεκριμένα, το αρχικό κείμενο ήθελε τον Γκρόσι να λέει πως το επίπεδο της ραδιενέργειας στον σταθμό τελεί «υπό ανωμαλία», ωστόσο το νέο κείμενο θέλει τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ να λέει ακριβώς το αντίθετο, πως το επίπεδο της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι «κανονικό».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η αναστάτωση που προκλήθηκε, οφείλεται σε λανθασμένη μετάφραση των δηλώσεων του Γκρόσι, ο οποίος χρησιμοποίησε τη φράση «at normal» και όχι τη λέξη «abnormal» για να περιγράψει την κατάσταση στο εργοστάσιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια