Γαλλικές εκλογές: Με το βλέμμα στον «τρίτο γύρο» ο Μακρόν

Κόσμος
Γαλλικές εκλογές: Με το βλέμμα στον «τρίτο γύρο» ο Μακρόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζητούμενο αν θα αποφύγει τη «συγκατοίκηση» στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου - Για τον Μακρόν «τα δύσκολα μόλις αρχίζουν», κάνει λόγο ο γαλλικός Τύπος

Η Ευρώπη ανάσανε με τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, την οποία είχαν προεξοφλήσει εδώ και καιρό οι δημοσκοπήσεις. Μια νίκη που του προσφέρει δύο ρεκόρ, καθώς από το βράδυ της Κυριακής 24 Απριλίου, έγινε ο τρίτος πρόεδρος που επανεκλέγεται επί πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, εδώ και εξήντα χρόνια, μετά τους Φρανσουά Μιτεράν και Ζακ Σιράκ.

Παράλληλα ο Μακρόν έγινε ο μόνος Γάλλος πρόεδρος που επανεκλέγεται χωρίς να έχει χάσει βουλευτικές εκλογές κατά την πρώτη του θητεία και να έχει υποχρεωθεί σε αυτό που στη Γαλλία ονομάζουν «συγκατοίκηση»... Κάτι που μένει να φανεί αν θα το αποφύγει στη δεύτερη θητεία του, με δεδομένο το γεγονός ότι ο Ζαν Λικ Μελανσόν της «Ανυπότακτης Γαλλίας» πλέον βλέπει προς τις κάλπες του Ιουνίου, του περίφημου «τρίτου γύρου», με βάσιμες προσδοκίες που του προσφέρει το παρά λίγο 22% του πρώτου γύρου πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Μελανσόν «φλερτάρει» ανοικτά με τους Οικολόγους και τους Κομμουνιστές σε μια προσπάθεια κοινής καθόδου στις κάλπες του Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι το εγχείρημα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.

Από την άλλη, η ήττα της Μαρίν Λεπέν δε σημαίνει και συντριβή. Το αντίθετο. Η επικεφαλής της άκρας Δεξιάς κατάφερε να καταγράψει ιστορικές επιδόσεις στις εξωχώριες κτήσεις, στις οποίες αναδείχτηκε νικήτρια με σχεδόν 60% των ψήφων, όπως στις Αντίλλες, τη Γουιάνα, τη Ρεϊνιόν και τη Μαγιότ. Η Λεπέν σχεδιάζει την τακτική της εξετάζοντας ακόμα και το μάλλον απίθανο σενάριο της κοινής εμφάνισης της ίδιας και του ακόμα πιο ακραίου δεξιού Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος ωστόσο «έκοψε τις γέφυρες» ήδη από το βράδυ της Κυριακής 24 Απριλίου, πετώντας ένα «καρφί», ότι εδώ και 50 χρόνια οι Λεπέν χάνουν στις εκλογές.

Όσον αφορά στον Μακρόν, περιμένοντας την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του έχει αποσυρθεί στην κρατική βίλα των προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας, μπροστά σε μια λίμνη στις Βερσαλλίες, όπου όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του ξεκουράζεται, σκέφτεται και φυσικά περιμένει τις διαβουλεύσεις των άλλων κομμάτων για να προχωρήσει στους δικούς του σχεδιασμούς. Μπροστά του έχει τον χάρτη των αποτελεσμάτων, που μοιάζει όπως σημειώνουν οι αναλυτές να σκιαγραφεί δύο... Γαλλίες. Εκείνη που ψήφισε Εμανουέλ Μακρόν, η οποία ζει στις μεγάλες πόλεις, ανήκει στις μεσαίες και ανώτερες τάξεις, ή παίρνει ήδη σύνταξη. Και από την άλλη η πιο λαϊκή Γαλλία, που αισθάνεται συχνά αποκλεισμένη, ζει σε βορειοανατολικές περιοχές ή στα παράλια, στη Μεσόγειο και παρασύρθηκε από τη ρητορική της Λεπέν για να την ψηφίσει.

Τα επινίκια - Ωδή στη χαρά χωρίς υπερβολές αυτή τη φορά

Ο νικητής των εκλογών φάνηκε να αναγνωρίζει πως πολλοί Γάλλοι «δε με ψήφισαν επειδή υποστηρίζουν τις ιδέες μου, αλλά για να βάλουν φραγμό σ' αυτές της άκρας Δεξιάς», προσθέτοντας πως «θέλω να τους ευχαριστήσω και να τους πω ότι έχω συναίσθηση» της υποχρέωσης να λαμβάνονται υπόψη στην πολιτική που θα χαράξει. Ωστόσο ταυτόχρονα, είπε πως θα επιδιώξει να δώσει «απάντηση» σε όσους ψήφισαν από «οργή» ή ως «διαμαρτυρία» τη Μαρίν Λεπέν.

Ο Μακρόν αυτή τη φορά απέφυγε τη θριαμβική παρουσία όπως το 2017 στο Λούβρο. Το βράδυ της Κυριακής επέλεξε το Πεδίο του Άρεως, κάτω από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, όπου επίσης υπό τους ήχους του «ευρωπαϊκού ύμνου» - δηλαδή την “Ωδή στη χαρά” του Μπετόβεν - περιστοιχισμένος από τη σύζυγό του Μπριζίτ, τα παιδιά της και τα εγγόνια της μίλησε στους οπαδούς του. Ο Μακρόν υποσχέθηκε πως θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικολογικής ευαισθησίας, ενώ υπενθύμισε «τις τραγικές στιγμές που ζούμε λόγω του Ουκρανικού».

Υποσχέθηκε επίσης πως η νέα πενταετία του στην προεδρία δε θα είναι απλά η συνέχεια της προηγούμενης, και υποσχέθηκε πως θα είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων.

Οι επόμενες κινήσεις του είναι θέμα ημερών και σχεδόν σίγουρα πριν τις αρχές Μαΐου, οπότε και η επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του για πέντε ακόμη χρόνια. Σίγουρο επίσης θεωρείται ότι, ως είθισται για τους Γάλλους προέδρους, το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό θα γίνει στο Βερολίνο, όπου όπως και πριν από πέντε χρόνια θα επισκεφτεί ένα στρατιωτικό νοσοκομείο και τον τάφο της μητέρας του. Ουδόλως τυχαία η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την επανεκλογή του ήταν με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Από τους πρώτους που συνεχάρησαν το Μακρόν ήταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Συγχαρητήρια, Εμανουέλ Μακρόν! Μία σημαντική νίκη για τη Γαλλία, την Ευρώπη, τη δημοκρατία!», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Twitter.

Για τον Μακρόν, «τα δύσκολα μόλις αρχίζουν»

«Μια νίκη, χίλιες προκλήσεις» είχε ως τίτλο το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Télégramme”... «Μένει να γίνουν τα πάντα» ήταν αυτό της “La Croix”, η οποία σχολιάζει ότι, μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν καλείται να ενώσει δύο... Γαλλίες. Η εφημερίδα “Le Monde” συνόψισε κάνοντας λόγο για «επανεκλογή χωρίς περίοδο χάριτος», επισημαίνοντας την αποχή «που πλησίασε ρεκόρ», και το ότι η άκρα Δεξιά που «ενσάρκωσε» η Μαρίν Λεπέν «έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 40% των ψήφων».

Η αποχή (28%) ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι πριν από πέντε χρόνια (25,44%) και η υψηλότερη από τις προεδρικές εκλογές του 1969 (31%).

Κάποια πρωτοσέλιδα ήταν ουδέτερα, ξερά, ειδησεογραφικά, όπως «Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεκλέγεται» (“Ouest-France”) ή «Ο Μακρόν επανεκλέγεται με το 58,5%» (“La Dépêche du Midi”), άλλα πιο αφαιρετικά, όπως το «Πράξη δεύτερη» (“Sud Ouest”), κάποια κάπως πιο ενθουσιώδη, όπως το «Ο Μακρόν υπόσχεται “πέντε καλύτερα χρόνια”» (“Le Parisien/Aujourd'hui en France”), ή «Νέο ξεκίνημα» (“Echos”), ενώ η συντηρητική “Figaro” είδε «Μεγάλη νίκη, μεγάλες προκλήσεις».

Εκ πρώτης όψεως, το αποτέλεσμα μοιάζει με «αποθέωση», καθώς, «έπειτα από μια «καταραμένη» πενταετία, με τα «Κίτρινα γιλέκα», την υπόθεση Σαμουέλ Πατί, την καταστροφή της Νοτρ Νταμ, την πανδημία του νέου κορωνοϊού και τον πόλεμο την Ουκρανία,·η επίδοση του κ. Μακρόν είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη», σημείωσε ο διευθυντής σύνταξης της “Figaro” Αλεξίς Μπρεζέ, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν αρμόζουν θριαμβολογίες, καθώς κανένας δεν «μπορεί να πιστέψει στ’ αλήθεια» ότι ο 44χρονος αρχηγός του κράτους έχει τόσο ευρεία λαϊκή απήχηση.

Στην άλλη πλευρά, η “Libération” έβαλε στο πρωτοσέλιδό της να πλανάται ένα μεγάλο «Χάρη σε ποιον;» πάνω από το κεφάλι του νικητή των εκλογών, ενώ στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας γίνεται λόγος για «άδοξη νίκη» και απαριθμούνται τα πολλά δύσκολα ζητήματα που καλείται να επιλύσει ο κ. Μακρόν.

Κανείς δεν είδε θρίαμβο, λοιπόν. Ούτε χάος: «Αυτές οι εκλογές επέτρεψαν να αποφευχθεί το χάος, ασφαλώς όχι όμως να κατευναστεί η οργή», κρίνει ο Ζαν-Πιερ Ντοριάν της “Sud Ouest”. Καθώς ο Ζαν-Λικ Μελανσόν της ριζοσπαστικής Αριστεράς καλεί τους Γάλλους να τον εκλέξουν πρωθυπουργό, η “L'Humanité” βάζει στο πρωτοσέλιδό της τσαλακωμένο ψηφοδέλτιο της Μαρίν Λεπέν με τη σφραγίδα «νικήθηκε» κι από κάτω το πρόσταγμα: «Και τώρα, δώστε μάχη εναντίον του Μακρόν».

(φωτογραφία AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News