Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι βομβάρδισαν σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις για τη μεταφορά όπλων από ξένες χώρες

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι βομβάρδισαν σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις για τη μεταφορά όπλων από ξένες χώρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

02:Για 61η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ μετέβησαν χθες Κυριακή στο Κίεβο, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων στην Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία.

Στη διάρκεια της επίσκεψής τους ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν ανακοίνωσαν τη σταδιακή επιστροφή των Αμερικανών διπλωματών στην Ουκρανία, τον διορισμό νέου Αμερικανού πρεσβευτή στη χώρα και την παροχή επιπλέον βοήθειας στη χώρα ύψους άνω των 700 εκ. δολαρίων.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή «έξυπνων κυρώσεων» στο πετρέλαιο που εισάγει από τη Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:    

21:31:  Πολωνία: Ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι είπε ότι η Βαρσοβία έστειλε άρματα μάχης στην Ουκρανία  

Η Πολωνία έστειλε άρματα μάχης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει επανειλημμένως από τη Δύση να της στείλει κατεπειγόντως περισσότερα όπλα, ιδίως βαρέα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στη χώρα.

«Ναι» απάντησε ο Μοραβιέτσκι όταν ρωτήθηκε αν η Πολωνία έστειλε ή θα στείλει άρματα στην Ουκρανία. Απέφυγε να αποκαλύψει πόσα και τι είδους άρματα είναι αυτά.

Τον Μάρτιο η Πολωνία είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμη να στείλει όλα τα μαχητικά MiG-29 που σταθμεύουν στην Αεροπορική Βάση Ραμστάιν, στη Γερμανία και να τα θέσει στη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, όμως η Ουάσινγκτον απέρριψε την αιφνιδιαστική προσφορά.

«Δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, δεν υπάρχουν τέτοια αιτήματα», είπε ο Μοραβιέτσκι όταν ρωτήθηκε αν εξετάζει ακόμη την πιθανότητα να στείλει αεροπλάνα στην Ουκρανία.

20:32: Ουκρανία: Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ντονμπάς 

Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Πάβλο Κιριλένκο.

Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Κιριλένκο στο Telegram, μεταξύ των τεσσάρων θυμάτων ήταν ένα 9χρονο κορίτσι και ένα 14χρονο αγόρι.

20:29: Η Μόσχα λέει ότι βομβάρδισε σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις από τις οποίες μεταφέρονται όπλα στους Ουκρανούς στρατιώτες

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι πύραυλοι ακριβείας κατέστρεψαν έξι εγκαταστάσεις που τροφοδοτούσαν τις σιδηροδρομικές γραμμές οι οποίες χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ξένων όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς.

Νωρίτερα, η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε ότι η Ρωσία προσπαθεί να βομβαρδίσει τις σιδηροδρομικές υποδομές για να διαταράξει τον ανεφοδιασμό των Ουκρανών στρατιωτών με όπλα από ξένες χώρες.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης μια αποθήκη όπλων κοντά στο Σλαβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, εκτός των άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων που έπληξαν σήμερα.

20:02: Υπερδνειστερία: Σε επίθεση με εκτοξευτήρες ρουκετών οφείλονται οι εκρήξεις στο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας

Σε επίθεση με εκτοξευτήρες ρουκετών οφείλονται οι αλλεπάλληλες εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στην έδρα του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας στην Τιράσπολ, την πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία αυτής της αποσχισθείσας από τη Μολδαβία περιοχής.

«Τα παράθυρα των επάνω ορόφων έσπασαν. Καπνός υψώνεται από το κτίριο. Η περιοχή έχει περικυκλωθεί από αστυνομικούς» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 3 το μεσημέρι. Δεν υπάρχουν τραυματίες.

Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από αυτόπτες μάρτυρες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται η κατεστραμμένη πόρτα της εισόδου και τα σπασμένα παράθυρα ενός γειτονικού κτιρίου.

Πυροσβέστες και αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο και η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης διακόπηκε.

Η σημερινή ημέρα είναι αργία στην Υπερδνειστερία, λόγω των εορτασμών για το Πάσχα των Ορθοδόξων.

Η Υπερδνειστερία, μια περιοχή όπου κατοικούν 500.000 άνθρωποι, αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία έπειτα από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο, αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από τη διεθνή κοινότητα, ούτε από τη Ρωσία. Έχει όμως δικό της νόμισμα και δικές της δυνάμεις ασφαλείας. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, η οποία της παρέχει δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί 1.500 στρατιώτες.

19:30: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τους σιδηροδρόμους για να διακοπεί ο ανεφοδιασμός σε όπλα, υποστηρίζει ο ουκρανικός στρατός

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι η Ρωσία προσπαθεί να βομβαρδίσει τις σιδηροδρομικές υποδομές της χώρας με στόχο να διακοπεί ο ανεφοδιασμός σε όπλα από ξένες χώρες.

«Προσπαθούν να καταστρέψουν τις οδούς ανεφοδιασμού της στρατιωτικής-τεχνικής βοήθειας από τις χώρες-εταίρους (της Ουκρανίας). Για να γίνει αυτό, επικεντρώνονται (οι Ρώσοι) σε πλήγματα σε σιδηροδρομικούς κόμβους» ανέφερε η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων σε μια ανάρτηση στο Facebook.

19:18: Στόχος ρωσικών επιθέσεων, πέντε σιδηροδρομικοί σταθμοί στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας

18:46: Ρώσος αξιωματούχος λέει ότι η Μόσχα δεν βλέπει τον λόγο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός "σε αυτό το στάδιο" 

Ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν βλέπει κάποιο νόημα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία σε αυτό το στάδιο, επειδή το Κίεβο είναι πιθανόν να την χρησιμοποιήσει ως ευκαιρία για να δυσφημίσει τη Ρωσία, αφού αρνήθηκε να συμφωνήσει για το άνοιγμα ανθρωπιστικοόυ διαδρόμου στη Μαριούπολη.

Τις δηλώσεις αυτές μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό RIA.

«Η Ουκρανία υπονομεύει τις προσπάθειές μας να ανοίξουμε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και επομένως δεν πιστεύουμε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι καλή επιλογή τώρα» είπε ο Ντμίτρι Πολιάνκσι. Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, η κατάπαυση του πυρός θα ήταν «μια ευκαιρία για τις ουκρανικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν και να οργανώσουν περισσότερες προβοκάτσιες».

Σύμφωνα με το RIA, ο Ντμίτρι Πολιάνκσι είπε ότι η Ρωσία δεν έχει πλήξει κατοικημένες περιοχές στην Οδησσό. Το Σάββατο η αεροπορική διοίκηση της νότιας Ουκρανίας ανέφερε ότι δύο πύραυλοι έπληξαν μια στρατιωτική εγκατάσταση και δύο κτίρια κατοικιών στην πόλη αυτή, στη Μαύρη Θάλασσα.

Νωρίτερα σήμερα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα άνοιγε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να φύγουν οι άμαχοι από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ της Μαριούπολης. «Σήμερα, η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε και πάλι ότι υπάρχει ένας διάδρομος για τους αμάχους ώστε να φύγουν από το Αζοφστάλ. Αυτό θα μπορούσε να γίνει πιστευτό αν οι Ρώσοι δεν είχαν καταστρέψει ανθρωπιστικούς διαδρόμους πολλές φορές στο παρελθόν» απάντησε μέσω του Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνηση Ιρίνα Βέρεσουκ.

18:16:  Το Λονδίνο θα στείλει στην Ουκρανία θωρακισμένα οχήματα Stormer, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας  

Η Βρετανία θα στείλει στην Ουκρανία μικρό αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων Stormer, εξοπλισμένων με εκτοξευτήρες αντιαεροπορικών πυραύλων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

Ο Ουάλας είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βρετανικών υπηρεσιών περίπου 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο ενώ 2.000 θωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και 530 αρμάτων, καταστράφηκαν. Έχουν επίσης καταστραφεί 60 ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.

«Μπορώ να ανακοινώσω τώρα στη Βουλή (των Κοινοτήτων) ότι θα δωρίσουμε μικρό αριθμό θωρακισμένων οχημάτων, εξοπλισμένων με εκτοξευτήρες για αυτούς τους αντιαεροπορικούς πυραύλους», πρόσθεσε.

//--> //-->

18::08: Ρώσος αξιωματούχος λέει ότι η Μόσχα δεν βλέπει τον λόγο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός "σε αυτό το στάδιο"  

Ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν βλέπει κάποιο νόημα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία σε αυτό το στάδιο, καθώς φοβάται ότι το Κίεβο θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει για να σχεδιάσει «προβοκάτσιες».

Τις δηλώσεις αυτές μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό RIA.

Σύμφωνα με το RIA, ο Ντμίτρι Πολιάνκσι είπε ότι η Ρωσία δεν έχει πλήξει κατοικημένες περιοχές στην Οδησσό. Το Σάββατο η αεροπορική διοίκηση της νότιας Ουκρανίας ανέφερε ότι δύο πύραυλοι έπληξαν μια στρατιωτική εγκατάσταση και δύο κτίρια κατοικιών στην πόλη αυτή, στη Μαύρη Θάλασσα.

17:49: Η Ρωσία απελαύνει 40 μέλη του διπλωματικού προσωπικού της Γερμανίας 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως κηρύσσει 40 μέλη του διπλωματικού προσωπικού της Γερμανίας "persona non grata", στο πλαίσιο αντιποίνων, αφότου το Βερολίνο απέλασε τον ίδιο αριθμό Ρώσων διπλωματών, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σε μια ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι έλαβε την απόφαση αυτή, αφότου η Γερμανία, στις 4 Απριλίου, κήρυξε έναν «σημαντικό αριθμό» αξιωματούχων στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο «ανεπιθύμητο».

//--> //-->

17:26: Η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον του εργοστασίου στη Μαριούπολη, λέει το Κίεβο  

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα να επιτίθενται στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές, δήλωσε ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Ολεξίι Αρέστοβιτς.

«Ο εχθρός συνεχίζει να επιτίθεται εναντίον των αμυντικών γραμμών μας στην περιοχή του εργοστασίου Αζοφστάλ, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, πυροβολικό… ανοίγοντας πυρ με άρματα μάχης και προσπαθώντας να προωθηθεί με ομάδας εφόδου, παραβιάζοντας την εντολή του ίδιου τους του ανώτατου διοικητή», είπε ο Αρέστοβιτς σε ένα βιντεομήνυμα.

17:20: Ουκρανία: Τουλάχιστον 5 νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε σιδηροδρομικές υποδομές

Την ζωή τους έχασαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και 18 τραυματίστηκαν σήμερα σε ρωσικά πλήγματα εναντίον σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Βινίτσια, στην κεντροδυτική Ουκρανία, έγινε γνωστό από την τοπική εισαγγελία.

«Από τους βομβαρδισμούς του εχθρού, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν», αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου, όπου διευκρινίζεται πως πύραυλοι στοχοθέτησαν το πρωί «υποδομές μεταφορών», κοντά στις μικρές πόλεις Ζμέρινκα και Κοζιάτιν.

«Ο εχθρός επιχειρεί να πλήξει κρίσιμης σημασίας υποδομές», έγραψε ο περιφερειακός κυβερνήτης σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

15:59: Η Ουκρανία λέει πως ρωσικές επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της αποκρούονται  

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε σήμερα πως η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται στην ανατολική Ουκρανία, όμως οι επιθέσεις της αποκρούονται.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ είπε ότι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να σπάσουν την αμυντική γραμμή πόλεων, όπως η Ρουμπίζνε, η Ποπάσνα, το Σιεβιεροντονέτσκ, η Μαριίνκα και η Αντβιίβκα και επιχειρούν να προωθηθούν από την πόλη Ιζιούμ προς το Μπαρβίνκοβε και το Σλοβιάνσκ.

15:29:  Ο Πούτιν κατηγορεί τη Δύση ότι σχεδίαζε να σκοτώσει Ρώσους δημοσιογράφους  

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η κύρια υπηρεσία πληροφοριών της χώρας του ανέτρεψε αυτό που εκείνος περιέγραψε ως μια δυτική συνωμοσία για τη δολοφονία ενός επιφανούς Ρώσου δημοσιογράφου.

«Σήμερα το πρωί, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) σταμάτησε τις δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής ομάδας, που σχεδίαζε να επιτεθεί και να δολοφονήσει έναν διάσημο Ρώσο τηλεοπτικό δημοσιογράφο», είπε σε εισαγγελείς ο Πούτιν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Προχώρησαν στον τρόμο, να σχεδιάσουν τη δολοφονία των δημοσιογράφων μας», είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρουσίασε προς το παρόν στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς του. Το Reuters δεν έχει καταφέρει να επαληθεύσει αμέσως τα όσα υποστήριξε.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, σε τηλεγράφημα που αναμεταδίδει το Reuters, αναφέρει πως μέλη μιας εθνικιστικής ομάδας κρατούνται από τις ρωσικές αρχές. Το Interfax μεταδίδει, επίσης, ότι η ομάδα που ενεργεί υπό τις εντολές Ουκρανών κατασκόπων σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Ρώσο δημοσιογράφο Βλαντίμιρ Σολόβιεφ.

Ο Πούτιν σημείωσε πως η Δύση επιχειρεί να καταστρέψει τη Ρωσία εκ των έσω της, όμως τέτοιες προσπάθειες θα αποτύχουν. Κατήγγειλε, επιπλέον, πως η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών κατευθύνει τις προσπάθειες υπονόμευσης της Ρωσίας και συμβουλεύει την ουκρανική κυβέρνηση.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ξένα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται από τη Δύση για να κατασκευάσουν προκλήσεις εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Τέτοιες ενέργειες, τόνισε, θα πρέπει να σταματήσουν.

15:48: Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον διορισμό μιας νέας πρέσβειρας στην Ουκρανία  

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να διορίσει μια νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν περί μιας σταδιακής επιστροφής των Αμερικανών διπλωματών στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο.

Η Μπρίτζετ Μπρινκ, που διατελεί αυτή τη στιγμή πρέσβειρα της Σλοβακίας, «πέρασε 25 χρόνια καριέρας στους διπλωματικούς κόλπους, επικεντρωμένη στην προώθηση των αμερικανικών πολιτικών στην Ευρώπη και την Ευρασία», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο τύπου.

Το διπλωματικό πόστο στην Ουκρανία διευθύνεται από το 2019 από επιτετραμμένους.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο, χθες, μαζί με τον επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να διορίσει αυτήν τη διπλωμάτη καριέρας.

Ο διορισμός της θα πρέπει να εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία.

Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε, επιπλέον, κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, την επιστροφή μιας διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ουκρανία με πολύ σταδιακό τρόπο, με τις ΗΠΑ να επιδεικνύουν μεγαλύτερη προσοχή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν ήδη ανοίξει τις πρεσβείες τους στο Κίεβο.

14:43: Η γερμανική κυβέρνηση θα λάβει άμεσα απόφαση για την παράδοση 100 τεθωρακισμένων Marder στην Ουκρανία          

Η απόφαση σχετικά με την παράδοση 100 τεθωρακισμένων οχημάτων Marder στην Ουκρανία θα ληφθεί «άμεσα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, η κατασκευάστρια Rheinmetall προσπαθεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια εξαγωγής από την κυβέρνηση, με στόχο τα πρώτα οχήματα να είναι επιχειρησιακά έτοιμα εντός των προσεχών εβδομάδων. Τα εν λόγω συστήματα αποσύρονται σταδιακά από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και αντικαθίστανται από τα Puma. Πριν από την παράδοσή τους στην Ουκρανία θα πρέπει όμως να επισκευαστούν. Σύμφωνα με την εταιρία, τα πρώτα 20 θα μπορούσαν να είναι έτοιμα σε έξι έως οκτώ εβδομάδες, ενώ άλλα 50 θα παραδίδονταν εντός πέντε έως έξι μηνών.

Η Rheinmetall έχει ζητήσει ακόμη άδεια προκειμένου να παραδώσει άρματα μάχης Leopard 1, του προηγούμενου άρματος μάχης από αυτό που χρησιμοποιεί σήμερα η Γερμανία (Leopard 2).

13:37: ΕΕ: Εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την τροποποίηση του κανονισμού της Eurojust για να δοθεί στον Οργανισμό η νομική δυνατότητα να συλλέγει, να διατηρεί και να ανταλλάσσει στοιχεία σχετικά με εγκλήματα πολέμου. Λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, είναι δύσκολο να αποθηκευτούν και να διατηρηθούν αποδεικτικά στοιχεία με ασφάλεια στην Ουκρανία. Για να διασφαλιστεί ότι όσοι ευθύνονται για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία θα λογοδοτήσουν, είναι σημαντικό να υπάρχει ασφαλής αποθήκευση αποδεικτικών στοιχείων εκτός της Ουκρανίας, καθώς και η υποστήριξη των ερευνών και των διώξεων από διάφορες ευρωπαϊκές και διεθνείς δικαστικές αρχές. Από τον Μάρτιο, η Eurojust υποστηρίζει μια κοινή ομάδα έρευνας της ΕΕ που εξετάζει τα πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Ενώ η Eurojust έχει πρακτική εμπειρία σε διεθνή εγκλήματα, ο υφιστάμενος κανονισμός δεν προέβλεπε τέτοιας κλίμακας κατάσταση και εγκλήματα τέτοιας έκτασης, που απαιτούσε ενημέρωση της νομικής βάσης της Eurojust.

Η Αντιπρόεδρος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα, ανέφερε ότι «ο αγώνας της Ουκρανίας είναι ο αγώνας μας. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε ότι οι εγκληματίες πολέμου θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Πρέπει να ενισχύσουμε την Eurojust για να βεβαιωθούμε ότι διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει το μέγεθος των φρικαλεοτήτων στην Ουκρανία. Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε».

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, σημείωσε ότι «από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο κόσμος είναι μάρτυρας των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα, στο Κραματόρσκ και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας. Οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να λογοδοτήσουν. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία διατηρούνται, αναλύονται και ανταλλάσσονται με ασφάλεια με εθνικές και διεθνείς αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Σήμερα προτείνουμε να εξουσιοδοτηθεί η Eurojust να εκτελεί αυτά τα καθήκοντα. Η ατιμωρησία δεν θα γίνει ανεκτή».

13:59: Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ για την αποστολή επιπλέον όπλων στην Ουκρανία

Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ για την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρεσβευτής της Μόσχας στην Ουάσιγκτον, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας.

«Υπογραμμίσαμε ότι είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση, όταν οι ΗΠΑ δίνουν συνεχώς όπλα στην Ουκρανία και ζητήσαμε να μπει ένα τέλος σε αυτήν την πρακτική», είπε ο Ανατόλι Αντόνοφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 TV.

Ο Αντόνοφ έκανε, επίσης, γνωστό ότι μια επίσημη διπλωματική νότα επιδόθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου η Ρωσία εξέφραζε τις ανησυχίες της. Επισήμανε πως τέτοιες προμήθειες όπλων από τις ΗΠΑ θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση και θα κλιμακώσουν τη σύρραξη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, αργά χθες το βράδυ, οι οποίοι υποσχέθηκαν νέα βοήθεια ύψους 713 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση Ζελένσκι και άλλες χώρες στην περιοχή, που φοβούνται τη ρωσική επιθετικότητα.

13:08: Η Μόσχα ανακοίνωσε μια κατάπαυση του πυρός σήμερα για να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν το Αζοφστάλ   

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες προκειμένου να επιτρέψουν σε αμάχους να εγκαταλείψουν το υπό πολιορκία εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, από τις 14.00 ώρα Μόσχας (14.00 ώρα Ελλάδας) σήμερα.

Το υπουργείο λέει ότι οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στο εργοστάσιο μπορούν να φύγουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιλέξουν.

12:42: Μόσχα: Διάδρομος για αμάχους από το Azovstal της Μαριούπολης τη Δευτέρα

Η Ρωσία λέει ότι θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο για τους αμάχους από τον εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης τη Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

12:34: Μόσχα: Πλήγματα στο διυλιστήριο της ουκρανικής πόλης Κρεμεντσούκ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του έπληξαν το διυλιστήριο πετρελαίου της ουκρανικής πόλης Κρεμεντσούκ, βορειοδυτικά του Ντνίπρο. Σύμφωνα με το Reuters, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι η ρωσική αεροπορία έπληξε 56 στρατιωτικούς στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

12:31: Προειδοποίηση Ρωσίας σε ΗΠΑ να μην στείλει άλλα όπλα στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρεσβευτής της Μόσχας στην Ουάσιγκτον, μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση. «Τονίσαμε το απαράδεκτο αυτής της κατάστασης και ζητήσαμε να σταματήσει αυτή η πρακτική», είπε ο Ανατόλι Αντόνοφ σύμφωνα με το Reuters, σε συνέντευξή του στο Rossiya 24. Επεσήμανε, δε, ότι έχει σταλεί επίσημη διπλωματική νότα στην Ουάσιγκτον που εκφράζει τις ανησυχίες της Ρωσίας μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο.               

11:37:  Η Ρωσία βομβάρδισε δύο πόλεις στην κεντρική επαρχία Βινίτσια -- αναφορές για νεκρούς και τραυματίες               

Η Ρωσία εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον δύο πόλεων στην επαρχία Βινίτσια στην κεντρική Ουκρανία, με αποτέλεσμα αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων να σκοτωθούν και να τραυματιστούν, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σέρχιι Μπορζόφ.

"Σήμερα οι πόλεις Ζμέρινκα και Κοζιάτιν στην επαρχία Βινίτσια έγιναν εκ νέου στόχος βομβαρδισμών. Ο εχθρός προσπαθεί να πλήξει κρίσιμες υποδομές", επεσήμανε ο Μπορζόφ σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

10:30: Η Ρωσία κατέρριψε δύο ουκρανικά drones κοντά στα σύνορα  

Η Ρωσία κατέρριψε σήμερα δύο ουκρανικά drones κοντά στα σύνορα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

"Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικά drones σήμερα στις 04:15 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)" στην περιοχή Ριλσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε στο Telegram ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουρσκ Ρομέν Σταροβόιτ.

"Δεν υπάρχουν νεκροί, τραυματίες ή υλικές ζημιές. Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο", πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγο αφού οι ρωσικές αρχές επεσήμαναν ότι άγνωστης αιτίας πυρκαγιά μαίνεται σε αποθήκη καυσίμων στη γειτονική επαρχία Μπριάνσκ, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της Ριλσκ.

Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 02:00 σήμερα τα ξημερώματα στην αποθήκη καυσίμων Transneft Briansk-Droujba στην πόλη Μπριάνσκ, η οποία βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία και χρησιμοποιείται ως επιμελητειακή βάση για τη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

10:22: Πέντε σιδηροδρομικοί σταθμοί στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της χώρας έγιναν στόχος επιθέσεων-- αναφορές για θύματα 

Πέντε σιδηροδρομικοί σταθμοί στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας έγιναν σήμερα στόχος επιθέσεων, οι οποίες προκάλεσαν άγνωστο αριθμό θυμάτων, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση επικαλούμενη τον επικεφαλής των ουκρανικών σιδηροδρόμων.

Ο Ολεξάντερ Καμίσιν δήλωσε ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας.

10:18: Η χώρα μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο "αν έχει καλό εξοπλισμό", σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Όστιν -- η Ρωσία έχει ήδη αποτύχει, εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικων Μπλίνκεν

Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία αν διαθέτει καλό εξοπλισμό, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες Κυριακή στο Κίεβο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

"Το πρώτο πράγμα για να κερδίσει κανείς είναι να πιστεύει ότι μπορεί να το πράξει. Και εκείνοι (σ.σ. οι Ουκρανοί) είναι βέβαιοι ότι μπορούν να κερδίσουν", επεσήμανε ο Όστιν μιλώντας σε μερικούς δημοσιογράφους.

"Μπορούν να κερδίσουν αν έχουν καλό εξοπλισμό, καλή υποστήριξη", πρόσθεσε μετά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Κίεβο στη διάρκεια της οποίας ο ίδιος και ο Μπλίνκεν συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

"Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν οι συνομιλίες για τα πράγματα που θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε την τρέχουσα μάχη και επίσης να χτίσουμε για το αύριο", εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση "εποικοδομητική".

Σύμφωνα με τον Όστιν, ο Ζελένσκι είναι ευγνώμων για όσα κάνουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν τη χώρα του, ενώ πρόσθεσε ότι η φύση των μαχών έχει αλλάξει και για τον λόγο αυτό η Ουκρανία έχει ανάγκη από όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ το Κίεβο επεσήμανε ότι χρειάζεται άρματα μάχης.

Σε ό,τι αφορά τα όπλα που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σχολίασε ότι η Ουάσινγκτον είναι δύσκολο να παρακολουθεί τι συμβαίνει με αυτά καθώς δεν υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις επί του πεδίου, όμως τόνισε ότι ζήτησε από τους Ουκρανούς να παρακολουθούν όσο καλύτερα γίνεται πού πάνε αυτά τα όπλα.

"Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορεί να κάνει αντίστοιχα πράγματα όπως η εισβολή στην Ουκρανία", υπογράμμισε ο Όστιν.

"Έχει ήδη χάσει πολλές από τις στρατιωτικές της ικανότητες και πολλά στρατεύματα για να είμαστε ειλικρινείς και δεν επιθυμούμε να καταφέρει να αποκαταστήσει γρήγορα αυτές τις ικανότητές της", σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν εκτίμησε ότι "η Ρωσία δεν έχει πετύχει τους στρατιωτικούς της στόχους, η Ρωσία έχει ήδη αποτύχει και η Ουκρανία έχει ήδη πετύχει".

"Είδαμε ανθρώπους στους δρόμους του Κιέβου, απόδειξη ότι η μάχη για το Κίεβο έχει κερδιθεί", υπογράμμισε ο ίδιος, σχολιάζοντας ωστόσο ότι "αυτό έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, στα νότια και τα αντολικά, όπου η ρωσική βιαιότητα είναι απλώς φρικτή".

10:06: Πεντάγωνο: Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τον κατάλληλο εξοπλισμό

Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία αν διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες Κυριακή στο Κίεβο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.                                                

07:14: Επιστροφή της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη χώρα και νέα στρατιωτική βοήθεια

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ μετέβησαν χθες Κυριακή στο Κίεβο, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων στην Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία.

Στη διάρκεια της επίσκεψής τους ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν ανακοίνωσαν τη σταδιακή επιστροφή των Αμερικανών διπλωματών στην Ουκρανία, τον διορισμό νέου Αμερικανού πρεσβευτή στη χώρα και την παροχή επιπλέον βοήθειας στη χώρα ύψους άνω των 700 εκ. δολαρίων.

Οι δύο Αμερικανοί υπουργοί ταξίδεψαν στην Πολωνία το Σάββατο και μετέβησαν οδικώς στην Ουκρανία την Κυριακή, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και τον υπουργό Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ.

Για λόγους ασφαλείας η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη μυστικότητα και επιβεβαιώθηκε από την Ουάσινγκτον μόνο αφού ο Μπλίνκεν και ο Όστιν είχαν αποχωρήσει από το ουκρανικό έδαφος.

Ωστόσο ο Ζελένσκι είχε αναφερθεί σε αυτή ήδη από το Σάββατο, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν επιβεβαιώσει χθες την παρουσία των δύο Αμερικανών υπουργών στο Κίεβο.

Στη διάρκεια των συναντήσεών τους οι δύο Αμερικανοί υπουργοί ανακοίνωσαν τη σταδιακή επιστροφή της αμερικανικής διπλωματικής παρουσίας στην Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν επεσήμανε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να διορίσει τις επόμενες ημέρες νέα πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία την Μπρίτζετ Μπρινκ, νυν πρεσβευτή στη Σλοβακία.

Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πρεσβευτή στην Ουκρανία από το 2019 και τις υποθέσεις της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής διαχειρίζονται επιτετραμμένοι.

Η επιστροφή της διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα θα είναι σταδιακή.

«Από την αρχή των εχθροπραξιών διαθέτουμε μια ομάδα στην Πολωνία η οποία κάνει τη δουλειά αυτή. Από αυτή την εβδομάδα τα μέλη της ομάδας θα πραγματοποιούν ημερήσιες μετακινήσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας», εξήγησε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους που ανέμεναν τους δύο Αμερικανούς υπουργούς στην πολωνική πλευρά των συνόρων.

06:52: Η ΕΕ ετοιμάζεται για την επιβολή «έξυπνων κυρώσεων» στο πετρέλαιο που εξάγει η Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή «έξυπνων κυρώσεων» στο πετρέλαιο που εισάγει από τη Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η βρετανική εφημερίδα The Times.

«Εργαζόμαστε πάνω στο έκτο πακέτο κυρώσεων κι ένα από τα ζητήματα που εξετάζουμε είναι να επιβάλλουμε εμπάργκο κάποιας μορφής στο (ρωσικό) πετρέλαιο. Όταν θα προχωρήσουμε στην επιβολή των κυρώσεων, πρέπει να το κάνουμε κατά τρόπο που θα μεγιστοποιεί την πίεση στη Ρωσία ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιεί τις παράπλευρες απώλειες στη δική μας πλευρά», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις στους Τάιμς του Λονδίνου.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε πως οι λεπτομέρειες για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο ρωσικό αργό δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί οριστικά, όμως αναμένεται να συμπεριλάβουν τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό πετρέλαιο ή την επιβολή δασμών πέραν ενός συγκεκριμένου ορίου τιμών.

06:23: Δεν υπάρχει συμφωνία στην ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, δήλωσε ο Μπορέλ

Δεν υπάρχει επαρκής στήριξη από τις χώρες μέλη της ΕΕ για την επιβολή πλήρους εμπάργκο ή τιμωρητικών δασμών στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτή τη στιγμή, εμείς στην ΕΕ δεν έχουμε ενιαία θέση σε αυτό το ζήτημα», επεσήμανε ο Μπορέλ μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούν τη βασική πηγή ξένου συναλλάγματος για τη Μόσχα και πολλές χώρες στην ΕΕ έχουν ζητήσει να επιβληθεί εμπάργκο καθώς θεωρούν ότι οι αγορές ρωσικού πετρελαίου ουσιαστικά χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του πετρελαίου που εισήγαγε η ΕΕ το 2020 προήλθε από τη Ρωσία παρείχε, σύμφωνα με τη Eurostat, γεγονός που την καθιστά βασική χώρα από την οποία το μπλοκ εισάγει πετρέλαιο.

Ο Μπορέλ εξήγησε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Μαΐου, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει να ληφθεί νωρίτερα κάποια απόφαση για το θέμα.

«Μια τελική πρόταση για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο και το αέριο δεν βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι», τόνισε.

Η Welt ανέφερε εξάλλου, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανόν θα υποβάλει αυτή την εβδομάδα πρόταση για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Όλες οι χώρες της ΕΕ εργάζονται για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, επεσήμανε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι εκτιμά πως το μπλοκ θα καταφέρει κάποια στιγμή να μειώσει την εξάρτησή του από αυτή.

«Κάποια στιγμή θα συμβεί και τότε η Ρωσία θα νιώσει με επώδυνο τρόπο ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο χάνονται», υπογράμμισε.

04:17: Μεγάλη πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων στην Μπριάνσκ, κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας

Δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων βρίσκονται στις φλόγες σήμερα σε εγκατάσταση στην πόλη Μπριάνσκ, πρωτεύουσα της ομώνυμης δυτικής περιφέρειας της Ρωσίας η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Επιτόπου έσπευσαν και επιχειρούν πυροσβέστες.

Δεν είναι διαθέσιμη καμία πληροφορία για τα αίτια της πυρκαγιάς ως αυτό το στάδιο.

Οι ρωσικές αρχές έχουν κατηγορήσει τον ουκρανικό στρατό για επιδρομές εναντίον αποθηκών καυσίμων και όπλων σε περιοχές κοντά στη μεθόριο το τελευταίο διάστημα.

Η Μπριάνσκ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 380 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα Μόσχα.

01:43: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγχαίρει τον «αληθινό φίλο» της χώρας του Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας   

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη σήμερα τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του.

«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, αληθινό φίλο της Ουκρανίας, για την επανεκλογή του!», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω Twitter. «Του εύχομαι νέες επιτυχίες για το καλό του (γαλλικού) λαού. Εκτιμώ την υποστήριξή του και είμαι πεπεισμένος ότι μαζί θα προχωρήσουμε προς νέες κοινές νίκες. Προς μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη!», πρόσθεσε.

Οι κ.κ. Μακρόν και Ζελένσκι έχουν συνομιλήσει επανειλημμένα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Η Γαλλία έχει εφοδιάσει τον στρατό της Ουκρανίας με όπλα αξίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ, ιδίως με αντιαρματικούς πυραύλους Milan και πυροβόλα Caesar.

23:21: Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ στο Κίεβο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ζελένσκι          

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, έφτασαν στο Κίεβο και διεξάγουν συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε αργά απόψε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρέστοβιτς, με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από άλλη πηγή αν όντως οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται στο Κίεβο.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν και του Όστιν στην Ουκρανία είχε ανακοινωθεί χθες από τον ίδιο τον Ζελένσκι. Ο Λευκός Οίκος δεν το επιβεβαίωσε ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Η ουκρανική κυβέρνηση αναμένεται ότι θα ζητήσει από τους Αμερικανούς περισσότερα βαρέα όπλα, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία μπαίνει στον τρίτο μήνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News