Πόλεμος στην Ουκρανία: Θρίλερ με τη Μαριούπολη - Ισοπεδώνουν τα πάντα οι Ρώσοι

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Θρίλερ με τη Μαριούπολη - Ισοπεδώνουν τα πάντα οι Ρώσοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζονται οι μάχες - Ο Πούτιν τιμάει τους σφαγείς Μπούκα ως ήρωες

Με τους Ουκρανούς υπερασπιστές της Μαριούπολης να έχουν απορρίψει το ρωσικό τελεσίγραφο παράδοσης, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα προειδοποιεί ότι οι Ρώσοι έχουν αποφασίσει να ισοπεδώσουν πάση θυσία την πόλη στην Αζοφική Θάλασσα. Η μάχη για την πόλη συνεχίζεται, όπως δηλώνουν οι Ουκρανοί, με ανώτερο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας να χαρακτηρίζει τη Μαριούπολη «διαφιλονικούμενη».

Το Κίεβο κάλεσε τη Ρωσία να διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση από τη Μαριούπολη και από το εργοστάσιο χαλυβουργίας που είναι η τελευταία σημαντική περιοχή ουκρανικής αντίστασης στην περιοχή γυναικών, παιδιών και άλλων αμάχων, με εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας να σημειώνει ότι η κατάσταση στην πόλη είναι «εξαιρετικά δύσκολη», αλλά η Μαριούπολη δεν έχει τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού δημάρχου, οι Ρώσοι έχουν επιβάλει αυστηρότατο περιορισμό κυκλοφορίας στο μεγάλο κομμάτι της Μαριούπολης που ελέγχουν, εκδίδοντας άδειες κυκλοφορίες για τους πολίτες που μένουν παγιδευμένοι στην πόλη.

Νέοι βομβαρδισμοί συγκλόνισαν και το Χάρκοβο, με πέντε ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, ενώ άλλοι 13 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με το γραφείο της τοπικής εισαγγελίας, μια οβίδα το πρωί της Μ. Δευτέρας 18 Απριλίου, έπληξε μια παιδική χαρά σε μια οικιστική περιοχή σκοτώνοντας έναν άνδρα και μια γυναίκα, και προκαλώντας ζημιές σε κτήρια. Βομβαρδισμούς αναφέρει και ο διοικητής της περιφέρειας του Μικολάιβ στον ουκρανικό Νότο, ενώ σειρήνες ακούγονταν όλη νύχτα σε πολλές ακόμη πόλεις, όπως στο Ντνίπρο.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απένειμε τιμητικό τίτλο για «ηρωισμό» στην 64η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων, η οποία κατηγορείται από το Κίεβο ότι συμμετείχε σε σφαγές που διαπράχθηκαν στην Μπούκα.

Στο μεταξύ, σε νέες προειδοποιήσεις προς την Ευρώπη προχώρησε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στον εαυτό της εάν οδηγήσει το ρωσικό δημόσιο σε πτώχευση. Κατηγόρησε επίσης την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι έχει σκοπό να οδηγήσει τη χώρα του σε πτώχευση, μιλώντας περί «κρυφής πρόθεσης των μαζοχιστών στις Βρυξέλλες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News