Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό τελεσίγραφο για τη Μαριούπολη - Προς νέο γύρο κυρώσεων η Δύση κατά Ρωσίας

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό τελεσίγραφο για τη Μαριούπολη - Προς νέο γύρο κυρώσεων η Δύση κατά Ρωσίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 55η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ από τις ουκρανικές αρχές.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι μάχες στα ουκρανικά εδάφη για 55η ημέρα, με τη Ρωσία να ενισχύει της δυνάμεις της στον ανατολικό και στον νότιο τομέα της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την έναρξη μιας μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας λόγο για τη «μάχη του Ντονμπάς», «Μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

22:26: Ουκρανία: Περίπου 10-20.000 μισθοφόροι της Βάγκνερ πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο  

Περίπου 10-20.000 μισθοφόροι της ρωσικής παραστρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ ή Σύροι και Λίβυοι μαχητές πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Οι άνδρες αυτοί «δεν έχουν οχήματα ή βαρύ οπλισμό» και έρχονται για να ενισχύσουν τα ρωσικά στρατεύματα, ανέφερε ο αξιωματούχος αυτός που μίλησε σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, έχουν παρατηρηθεί «μεταφορές, από ζώνες όπως η Συρία και η Λιβύη, προς την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς», όπου η Ρωσία έχει εξαπολύσει τη νέα φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεών της. Ο αξιωματούχος είπε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι ακριβώς από αυτούς τους «10-20.000 άνδρες» είναι της Βάγκνερ και πόσοι είναι μαχητές από τη Λιβύη ή τη Συρία.

Στα τέλη Μαρτίου, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανέφερε ότι «περισσότεροι από 1.000 μισθοφόροι» της Βάγκνερ, μεταξύ των οποίων και στελέχη της εταιρείας, επρόκειτο να αναπτυχθούν στην ανατολική Ουκρανία για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε επίσης ότι μέσα σε διάστημα «τεσσάρων έως έξι μηνών» οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την περιοχή του Λουχάνσκ, ένα μέρος του Ντονμπάς και μια μικρή «γέφυρα ξηράς» στην περιοχή της Ζαπορίζια. Αναμένει, όπως είπε, ότι η Μαριούπολη θα καταστραφεί «πλήρως» και εξέφρασε τον φόβο ότι οι απώλειες θα είναι «χειρότερες από την Μπούτσα».

22:19:  Γερμανία: Ο αγριόχοιρος «Πούτιν» αλλάζει όνομα εξαιτίας του πολέμου  

Ζωολογικός κήπος στη Βαυαρία της Γερμανίας, ο οποίος είχε δώσει το όνομα «Πούτιν» σε έναν από τους αγριόχοιρούς του λόγω της ρωσικής γενετικής κληρονομιάς του, «ξαναβάφτισε» το αγριογούρουνο σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Ο λόγος ήταν προφανής: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Έκαρντ Μίκις, υπεύθυνος του πάρκου άγριας ζωής κοντά στην κωμόπολη Μέλμαϊζελ, δήλωσε ότι είχε δώσει στον αγριόχοιρο το επώνυμο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από τρία χρόνια, όταν ήρθε στον ζωολογικό κήπο, λόγω της καταγωγής του.

Με βάρος που ξεπερνά τα 200 κιλά, ο συγκεκριμένος αγριόχοιρος ζυγίζει περίπου όσο τρία κοινά αγριογούρουνα που συναντά κανείς στη Γερμανία, σημείωσε.

Τον τελευταίο καιρό, όμως, κάθε φορά που ο Μίκις έπρεπε να φωνάξει το όνομά του ενώπιον των επισκεπτών, αισθανόταν μια «ανατριχίλα» φέρνοντας στο μυαλό του την επίθεση που εξαπέλυσε ο ρώσος πρόεδρος στην Ουκρανία. Ανησυχούσε επίσης για το πώς θα μπορούσαν να αισθάνονται οι ουκρανοί επισκέπτες του πάρκου.

Κατέληξε έτσι στην απόφαση ότι κανένα ζώο του πάρκου δεν άξιζε να έχει αυτό το όνομα, προαναγγέλλοντας σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αναζήτηση νέου ονόματος για τον ρωσικό αγριόχοιρο.

Οι προτάσεις έπεσαν «βροχή», ξεπερνώντας τις 2.700. Επικράτησε το «Έμπερχόφερ» - το επώνυμο ενός αστυνομικού από μια δημοφιλή σειρά της γερμανικής λογοτεχνίας.

Ο αγριόχοιρος «ξαναβαφτίστηκε» σήμερα σε ειδική εκδήλωση που περιελάμβανε μια τούρτα με αμυγδαλωτά και μπισκότα, η οποία ήταν διακοσμημένη με πέντε χαμογελαστά γουρουνάκια.

21:46: Ουκρανικό κοινοβούλιο: Κάθε χαμένη ζωή είναι ένα επιχείρημα για την Ουκρανία

«Εμείς, ο κόσμος και η ιστορία θα πάρουμε από τη Ρωσία πολύ περισσότερα από όσα θα πάρουν οι πύραυλοι από την Ουκρανία. Κάθε χαμένη ζωή είναι ένα επιχείρημα για την Ουκρανία και άλλα ελεύθερα έθνη να αντιλαμβάνονται τη Ρωσία αποκλειστικά ως απειλή από γενιά σε γενιά. Και οποιαδήποτε υποδομή μπορεί να αποκατασταθεί. Και θα το κάνουμε», τονίζει σε ανάρτηση του το Ουκρανικό κοινοβούλιο.

21:40:  Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα στείλει περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, όπως είπε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με ηγέτες συμμαχικών χωρών σχετικά με τη ρωσική εισβολή.

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θα στείλουν περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε «Ναι».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους που συνόδευαν τον πρόεδρο Μπάιντεν στο Νιου Χαμσάιρ ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να παρέχει πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι και η Βρετανία θα στείλει περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παράλληλα αποκάλυψε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων Brimstone.

21:35: Η Ρωσία αύξησε τις δυνάμεις της στο Ντονμπάς

Τις τελευταίες 24 ώρες η Ρωσία έχει προσθέσει δύο επιπλέον τάγματα στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ σε ενημέρωση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 78.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία έχει ακόμα περίπου το 75% από τη δύναμη -στρατιώτες και τα όπλα- που είχε πριν από την εισβολή.

21:20:  Το Λονδίνο εξετάζει την πιθανότητα να στείλει πυραύλους Brimstone στην Ουκρανία

Η Βρετανία εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εφοδιάσει την Ουκρανία με πυραύλους κατά πλοίων, όπως για παράδειγμα τοποθετώντας τους βρετανικούς πυραύλους Brimstone σε οχήματα, δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Όταν ρωτήθηκε τι είδους αντιπλοϊκά όπλα σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία για να στηρίξει την άμυνά της απέναντι στη ρωσική εισβολή, ο Τζόνσον απάντησε: «Ένα από τα συστήματα που εξετάζουμε (…) είναι να δούμε αν θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε μερικούς Brimstone στο πίσω μέρος οχημάτων για να δούμε αν λειτουργεί».

Ο Τζόνσον πρόσθεσε ωστόσο ότι εξετάζονται και άλλες επιλογές.

Οι πύραυλοι Brimstone έχουν χρησιμοποιηθεί από τις βρετανικές δυνάμεις στη Λιβύη και τη Συρία και συνήθως εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη. Η κατασκευάστρια εταιρεία MBDA λέει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον ταχέως κινούμενων στόχων στην ξηρά και τη θάλασσα.

20:57: Η οικονομική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας θα συνεχιστεί, δηλώνει ο καγκελάριος Σολτς, όμως το Βερολίνο δεν θα δώσει άρματα Leopard στο Κίεβο

Η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία, μολονότι έχει ουσιαστικά φτάσει στο μέγιστο αριθμό των όπλων που μπορεί να της παράσχει από τα δικιά της αποθέματα και πλέον βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αμυντικές βιομηχανίες, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλους δυτικούς ηγέτες, νωρίτερα σήμερα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σολτς είπε ότι μεταξύ των όπλων που οι κατασκευάστριες εταιρείες λένε ότι θα μπορούσαν να παραδώσουν γρήγορα –και τα οποία χρειάζεται η Ουκρανία– είναι αντιαρματικά και αμυντικά όπλα. «Θα παράσχουμε τα αναγκαία χρήματα για την αγορά. Ο στόχος είναι να ενισχύσουμε τον ουκρανικό στρατό ώστε να μπορεί να απωθήσει τη ρωσική επίθεση» είπε ο Γερμανός καγκελάριος.

Όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία θα μπορούσε να στείλει υπερσύγχρονα άρματα Leopard στην Ουκρανία, ο Σολτς είπε ότι το Βερολίνο και οι Δυτικές χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι πιο λογικό να παραδίδονται όπλα τα οποία ξέρουν να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί. Οι σύμμαχοι συντονίζουν τις παραδόσεις, πρόσθεσε.

Ο Σολτς επανέλαβε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν φέρει την ευθύνη για τα «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία και ότι «η ρωσική εισβολή είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Από τη Ρώμη, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία μετείχε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι πιέσεις στο Κρεμλίνο, κυρίως μέσω της υιοθέτησης νέων κυρώσεων.

20:54:  Το Λονδίνο στέλνει περισσότερα όπλα πυροβολικού στην Ουκρανία

Η Βρετανία θα στείλει περισσότερα όπλα πυροβολικού στην Ουκρανία καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία εισέρχεται σε μια νέα φάση, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

"Αυτός θα μετατραπεί σε μια σύρραξη με όπλα πυροβολικού, χρειάζονται υποστήριξη με περισσότερο πυροβολικό, αυτό θα τους δώσουμε... εκτός από πολλές άλλες μορφές υποστήριξης", είπε ο Τζόνσον στην Βουλή των Κοινοτήτων.

20:40: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θα αυστηροποιήσουμε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε τη βοήθεια προς την Ουκρανία

Για πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την τηλεδιάσκεψη που συνεκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποστηρίζουν σταθερά την Ουκρανία. Θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε την οικονομική βοήθεια και τη βοήθεια στην ασφάλεια προς την Ουκρανία. Ευχαριστούμε, πρόεδρε των ΗΠΑ, για τη σύγκληση αυτής της σημαντικής επικοινωνίας.

Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» σημείωσε σε ανάρτησή της στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

20:17:  Η Μαριούπολη μπορεί να πέσει "μέσα σε μερικές ημέρες", σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχ

Η Μαριούπολη μπορεί να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μέσα σε μερικές ημέρες, εκτίμησε σήμερα ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι τα δεινά της πόλης μπορεί να είναι χειρότερα από αυτά που βίωσε η Μπούτσα, όπου οι Ρώσοι κατηγορούνται για ωμότητες, τις οποίες διαψεύδει το Κρεμλίνο.

«Τελικά, αναμένουμε όντως την πλήρη καταστροφή της πόλης και πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων στη Μαριούπολη», είπε ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του «ευαίσθητου» θέματος για το οποίο μιλούσε. «Φοβάμαι ότι θα είναι χειρότερα από την Μπούτσα. Και μέχρι τις 9 Μαΐου ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι απελευθέρωσε τη Μαριούπολη… Για αυτό, υποθέτω ότι η Μαριούπολη θα είναι υπό τον έλεγχο τις επόμενες ημέρες» είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας σε Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Οι τοπικές αρχές λένε ότι χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πολιορκία της Μαριούπολης και η Ρωσία έχει δώσει τελεσίγραφο στους τελευταίους υπερασπιστές του χαλυβουργείου Αζοφστάλ να παραδοθούν.

Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι πιστεύει πως ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Ρωσίας είναι να θέσει υπό τον έλεγχό της τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, στην περιφέρεια του Ντονμπάς και να εξασφαλίσει μια «γέφυρα ξηράς» μέχρι την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα χρειαστούν τέσσερις έως έξι μήνες για να γίνει αυτό και η σύρραξη μπορεί στη συνέχεια να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

20:14: Η Μαριούπολη «θα μπορούσε να πέσει μέσα σε λίγες μέρες»

Η πολιορκημένη Μαριούπολη θα μπορούσε να καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις «μέσα σε ημέρες», σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.

Η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η Μαριούπολη μπορεί να υποφέρει περισσότερο από την πόλη Μπούκα, όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κατηγορηθεί για φρικαλεότητες.

«Στο τέλος της ημέρας, αναμένουμε την πλήρη καταστροφή της πόλης και πολλές απώλειες αμάχων στη Μαριούπολη», είπε.

«Ο φόβος μου είναι ότι θα εξελιχθεί σε χειρότερη κατάσταση από την Μπούκα. Και μέχρι τις 9 Μαΐου, ο Πούτιν θα μπορούσε να δηλώσει ότι απελευθέρωσε την πόλη της Μαριούπολης. Έτσι, υποθέτω ότι η Μαριούπολη θα ελεγχθεί τις επόμενες ημέρες», τόνισε.

20:13: Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι 120 άμαχοι εγκατέλειψαν το πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα στη Μαριούπολη

Περίπου 120 άμαχοι που είχαν καταφύγει στο εργοστάσιο χάλυβα «Αζοφστάλ» στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, εγκατέλειψαν το εργοστάσιο μεσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας νωρίτερα είχε ανοίξει έναν διάδρομο για τις ουκρανικές δυνάμεις που θα αποδέχονταν την ρωσική πρόταση να παραδώσουν τον οπλισμό τους και να φύγουν με ασφάλεια.

19:57: Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ευθύνεται για την αυξανόμενη παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια, δηλώνει η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ευθύνεται για την επιδείνωση της «ήδη σε δεινή κατάσταση» παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας, με τους κλυδωνισμούς σε τιμές και προσφορά να προστίθενται στις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι - ή το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού - υπέφεραν από χρόνια επισιτιστική ανασφάλεια, είπε η Γέλεν, και οι εκτιμήσεις έδειξαν ότι μόνο οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν να ωθήσουν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια.

Η Αμερικανίδα υπουργός ανέφερε σε ένα πάνελ όπου συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ότι οι χώρες πρέπει να αποφύγουν τις απαγορεύσεις εξαγωγών που μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές, ενισχύοντας παράλληλα την υποστήριξη προς τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και τους μικροκτηματίες αγρότες, ένα μήνυμα που υπογράμμισε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

«Θέλω να είμαι σαφής: οι ενέργειες της Ρωσίας ευθύνονται για αυτό», είπε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται με εταίρους και συμμάχους επειγόντως για να «βοηθήσουν στον μετριασμό των επιπτώσεων του απερίσκεπτου πολέμου της Ρωσίας στους πιο ευάλωτους στον κόσμο».

Ο Λίντνερ, μιλώντας εξ ονόματος της G7, σημείωσε ότι απαιτείται στοχευμένη και συντονισμένη δράση, αλλά κάλεσε όλες τις χώρες να «διατηρούν ανοιχτές τις αγορές γεωργικών προϊόντων, να μην συγκεντρώνουν αποθέματα και να μην επιβάλλουν αδικαιολόγητους περιορισμούς εξαγωγών σε γεωργικά προϊόντα ή θρεπτικά συστατικά».

19:42: Σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης διαψεύδει ότι στο νοσοκομείο κοντά στο εργοστάσιο «Αζοφστάλ» υπήρχαν άμαχοι με παιδιά

Ο σύμβουλος του δημάρχου της Μριούπολης Πιότρ Αντριούσενκο, με ανάρτηση του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, διέψευσε την πληροφορία που είχε μεταδοθεί νωρίτερα σύμφωνα με την οποία στο νοσοκομείο που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο «Αζοφστάλ» στο οποίο ο ρωσικός στρατός έριξε μια βόμβα μεγάλης ισχύος, κρυβόντουσαν άμαχοι με παιδιά, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Πράγματι, η Μαριούπολη, ιδιαίτερα η ζώνη του «Αζοφστάλ», δέχεται πυκνούς βομβαρδισμούς με βόμβες μεγάλης ισχύος. Όμως στην ζώνη γύρω από το εργοστάσιο «Αζοφστάλ» έδω και καιρό κανείς δεν κρύβεται, ιδιαίτερα στο κτίριο του νοσοκομείου που είχε καταστραφεί από πριν. Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο να σχολιάσω», έγραψε ο Ανριούσενκο.

Κατά την άποψη του, την ψευδή αυτή πληροφορία, ο Ουκρανός βουλευτής που κατάγεται από την Μαριούπολη την έδωσε για να στρέψει την προσοχή στο πρόσωπο του»

Νωρίτερα ο Ουκρανός βουλευτής Σεργκέι Ταρούτα από την Μαριούπολη σε ανάρτηση του στο Facebook είχε γράψει ότι ο ρωσικός στρατός έριξε μια ισχυρή βόμβα στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, με αποτέλεσμα κάτω από ερείπια να βρίσκονται 300 άνθρωποι μαζί με παιδιά.

18:58: Η Ρωσία σφυροκοπά το τελευταίο Ουκρανικό οχυρό στη Μαριούπολη

Μαχητές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία επιχειρούν εισβολή στην περιοχή όπου βρίσκονται οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης - το εργοστάσιο Azovstal, ένα τεράστιο εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα - σύμφωνα με αξιωματούχο που υποστηρίζει τη Μόσχα.

Ο Έντουαρντ Μπασουρίν, ο οποίος εκπροσωπεί την αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ», σημειώνει ότι τα στρατεύματα που επιχειρούν την επίθεση βοηθούνται από ρωσικά αεροσκάφη και πυροβολικό.

18:55: Μεντβέντεβ: «Η Μόσχα πρέπει να προετοιμάζεται για μια πιθανή επιθετική ενέργεια»

Κλιμακώνει λεκτικά την ένταση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, ο Ντμίτρι Μενβέντεφ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι η ενίσχυση των συνόρων του ΝΑΤΟ με την Ρωσία δεν συνιστά πλέον σχήμα λόγου και «η Μόσχα πρέπει να προετοιμάζεται για μια πιθανή επιθετική ενέργεια», μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο Μεντβέντεφ, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα είχε προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι αν η Σουηδία και η Φιλανδία ενταχθούν στην υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία, η Ρωσία θα πρέπει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον ευρωπαϊκό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Η αμερικανική εταιρεία Meta άσκησε έφεση κατά της απόφασης ρωσικού δικαστηρίου, η οποία της απαγορεύει να λειτουργεί στη Ρωσία λόγω «εξτρεμιστικής δραστηριότητας», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο Interfax.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram που ανήκουν στην εταιρεία Meta έχουν μπλοκαριστεί στη Ρωσία, αλλά η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp δεν επηρεάστηκε από την απόφαση που έλαβε δικαστήριο της Μόσχας στις 21 Μαρτίου.

18:50: Η αμερικανική εταιρεία Meta προσφεύγει κατά της απαγόρευσης λόγω «εξτρεμιστικής» δραστηριότητας

Η αμερικανική εταιρεία Meta άσκησε έφεση κατά της απόφασης ρωσικού δικαστηρίου, η οποία της απαγορεύει να λειτουργεί στη Ρωσία λόγω «εξτρεμιστικής δραστηριότητας», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο Interfax.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram που ανήκουν στην εταιρεία Meta έχουν μπλοκαριστεί στη Ρωσία, αλλά η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp δεν επηρεάστηκε από την απόφαση που έλαβε δικαστήριο της Μόσχας στις 21 Μαρτίου.

18:45: Ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι ηγέτες συμμαχικών χωρών συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε σήμερα με τους συμμάχους των ΗΠΑ τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η συζήτηση αυτή, μέσω βιντεοκλήσης, ξεκίνησε στις 9.57 (ώρα Ουάσινγκτον, 16.57 ώρα Ελλάδας), με τον Μπάιντεν να βρίσκεται στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου.

Στόχος της επικοινωνίας αυτής ήταν «να συζητηθεί η συνεχιζόμενη στήριξή μας στην Ουκρανία και οι προσπάθειες να καταστεί υπόλογη η Ρωσία, στο πλαίσιο του στενού συντονισμού μας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εκτός του Μπάιντεν, στη βιντεοκλήση αυτή μετείχαν ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Ρουμανίας, Αντρέι Ντούντα και Κλάους Γιοχάνις και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

18:37: Ο Καναδάς επιβάλλει κυρώσεις στις κόρες του Πούτιν

Ο Καναδάς ακολουθώντας το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και τις ΗΠΑ προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων στις δύο ενήλικες κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Katerina Vladimirovna Tikhonova και η Maria Vladimirovna Vorontsova, οι οποίες πιστεύεται ότι κρύβουν την περιουσία του πατέρα τους, ήταν μεταξύ των 14 ατόμων του ρωσικού καθεστώτος που έγιναν πρόσφατα στόχος των καναδικών μέτρων.

18:24: Ο Γκουτέρες ζητεί 4ήμερη εκεχειρία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταγγέλλει την επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και καλεί σε 4ήμερη εκεχειρία για τον εορτασμό της Μεγάλης Εβδομάδας της Ορθόδοξης.

https://twitter.com/AFP/status/1516437094075412486

18:14: Οι Ρώσοι έριξαν ισχυρή βόμβα στην περιοχή του Αζοφστάλ, κάτω από τα ερείπια βρίσκονται περίπου 300 άνθρωποι –ουκρανός βουλευτής

Ο ρωσικός στρατός έριξε μια ισχυρή βόμβα στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, με αποτέλεσμα κάτω από ερείπια να βρίσκονται 300 άνθρωποι μαζί με παιδιά, έγραψε ο Ουκρανός βουλευτής Σεργκέι Ταρούτα από την Μαριούπολη σε ανάρτηση του στο Facebook, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Οι Ρώσοι φασίστες έριξαν μια ισχυρή βόμβα στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή της χαλυβουργίας Αζοφστάλ. Με βάση τις δικές μου πληροφορίες, κάτω από τα ερείπια βρίσκονται περίπου 300 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και παιδιά. Στο τμήμα του νοσοκομείου που δεν καταστράφηκε υπήρχαν τραυματίες υπερασπιστές και κρυβόντουσαν κάτοικοι της Μαριούπολης με παιδιά. Επειδή στην κατεστραμμένη πόλη δεν έχει που να κρυφτείς!!» έγραψε ο Ταρούτα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι σήμερα 19 Απριλίου, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) παρουσίασε συνομιλία που κατέγραψε ενός από τους ρώσους κατακτητές, στην οποία αναφέρεται ότι στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ θα ρίξουν βόμβες τριών τόνων.

Όπως μετέδωσε το Ukrinform η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, κοινοποίησε συνομιλία στην οποία ρώσος στρατιωτικός ακούγεται να λέει για την εντολή της ηγεσίας να «ισοπεδώσουν» το εργοστάσιο «Αζόφστάλ» στην Μαριούπολη.

17:43: Η Μόσχα καλεί «όλους τους Ουκρανούς στρατιώτες» να καταθέσουν τα όπλα

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα ολόκληρο τον ουκρανικό στρατό να «καταθέσει τα όπλα» και τους τελευταίους υπερασπιστές της πόλης της Μαριούπολης να τερματίσουν την «χωρίς νόημα αντίστασή τους», σε μια έκκληση που έρχεται καθώς η Μόσχα φαίνεται να έχει ξεκινήσει στη μεγάλη της επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

«Μην προκαλείτε την μοίρα σας, πάρτε τη μόνη σωστή απόφαση, αυτή της διακοπής των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της κατάθεσης των όπλων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους στρατιώτες του ουκρανικού στρατού και σε ξένους μισθοφόρους: σας περιμένει μια άσχημη μοίρα λόγω του κυνισμού των αρχών του Κιέβου», πρόσθεσε.

Ο ρωσικός στρατός υποσχέθηκε σε Ουκρανούς μαχητές από τη Μαριούπολη που εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τη βιομηχανική περιοχή του Azovstal, ότι «όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί» εάν παραδοθούν σήμερα.

17:40:  Οι οδομαχίες συνεχίζονται στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Ντονέτσκ

Οι οδομαχίες στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου, συνεχίζονται ακόμη, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Μάχες διεξάγοναι στη Μαριούπολη. Πρόκειται για οδομαχίες, όχι μόνο με ελαφρά όπλα αλλά και συγκρούσεις τεθωρακισμένων στους δρόμους της πόλης», είπε ο Πάβλο Κιριλένκο, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Οι ζώνες όπου είναι συγκεντρωμένοι οι Ουκρανοί μαχητές –αρχίζοντας από το αχανές βιομηχανικό συγκρότημα Αζοφστάλ– υφίστανται σφοδρούς βομβαρδισμούς, όμως η άμυνα κρατάει γερά», είπε. «Υπάρχουν ορισμένες συνοικίες όπου οι οδομαχίες συνεχίζονται», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι Ρώσοι τις ελέγχουν».

«Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι χίλιοι Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στη Μαριούπολη. Όμως πολλές εκατοντάδες άλλοι, σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές, είναι ακόμη περιχαρακωμένοι στο τεράστιο εργοστάσιο του Αζοφστάλ, απ’ όπου προβάλλουν σθεναρή αντίσταση».

«Τουλάχιστον 1.000 άμαχοι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι» είναι επίσης κρυμμένοι στα υπόγεια καταφύγια του εργοστασίου» ανέφερε την Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε ανάρτηση στο Telegram.

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τον ουκρανικό στρατό «να καταθέσει τα όπλα» και τους τελευταίους υπερασπιστές της Μαριούπολης να σταματήσουν την αντίσταση, 24 ώρες αφότου τους έδωσε τελεσίγραφο να παραδοθούν, το οποίο παρέμεινε κενό γράμμα.

17:32: Το Κίεβο διαψεύδει ότι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν ένα ρωσικό χωριό κοντά στα σύνορα

Το Κίεβο αρνήθηκε τις κατηγορίες του Ρώσου κυβερνήτη της ρωσικής επαρχίας Μπέλγκοροντ ότι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν ένα ρωσικό χωριό κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ, κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ, δήλωσε ότι τρία άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά στην καταγγελλόμενη επίθεση, και ότι περισσότερα από 30 σπίτια υπέστησαν ζημιές.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε: "Πρόκειται για αβάσιμες κατηγορίες από τη Ρωσία. Η Ουκρανία διεξάγει μια αμυντική επιχείρηση στο έδαφός της και πολεμά αποκλειστικά εναντίον των Ρώσων κατακτητών, όχι εναντίον αμάχων".

Δεν ήταν εφικτό να επαληθευτεί ανεξάρτητα το περιστατικό ή να προσδιοριστεί ποιος ήταν υπεύθυνος.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουκρανία –όπου εισέβαλαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις την 24η Φεβρουαρίου– για επίθεση με ελικόπτερα εναντίον χώρου αποθήκευσης καυσίμων στην Μπελγκορόντ, επανειλημμένους βομβαρδισμούς χωριών στην ίδια επαρχία, καθώς και πυραυλικά πλήγματα με στόχο εγκατάσταση αποθήκευσης πυρομαχικών.

17:26: Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Τινκόφ τάχθηκε κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Τινκόφ, η περιουσία του οποίου εκτιμάται σύμφωνα με το περιοδικό Foerbes ότι ανέρχεται στα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια, τάχθηκε κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Στην σελίδα του στο Instagram έγραψε ότι δεν γνωρίζει ούτε έναν άνθρωπο που θα είχε όφελος από τον πόλεμο αυτό, τον οποίο χαρακτήρισε παράλογο.

«Πεθαίνουν αθώοι άνθρωποι και στρατιώτες... Οι στρατηγοί ξύπνησαν αφού ξεμέθυσαν και κατάλαβαν ότι ο στρατός τους είναι σκ….Οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν σοκαριστεί, και όχι μόνο αυτοί, αλλά και τα παιδιά τους τώρα πια το καλοκαίρι δεν θα πάνε στην Μεσόγειο (για διακοπές- σ.σ). Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να σώσουν ό,τι τους έχει απομείνει από την περιουσία τους», έγραψε ο Τινκόφ.

Σύμφωνα με τον Τινκόφ, η Ρωσία έχει βυθισθεί στον νεποτισμό, τη δουλοπρέπεια και την εξουσιομανία. «Και πώς θα είναι ο στρατός καλός, εάν όλα τα υπόλοιπα στην χώρα είναι σκ...» έγραψε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος κατά την άποψη του οποίου το 90% των Ρώσων είναι κατά του πολέμου, ενώ το γράμμα Ζ ως ένδειξη υποστήριξής του, «το ζωγραφίζουν μόνο οι ηλίθιοι και ηλίθιοι υπάρχουν σε κάθε χώρα».

Ο Τινκόφ κάλεσε τη «συλλογική Δύση» να δώσει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «μια σαφή έξοδο από την κατάσταση» που θα του επέτρεπε ως πολιτικός «να διατηρήσει το πρόσωπό του» και να σταματήσει τις μαζικές δολοφονίες. «Παρακαλώ να είστε πιο λογικοί και ανθρώπινοι».

Ο Τινκόφ είναι ένας επιχειρηματίας που συμπεριελήφθη στον κατάλογο των πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας αφού εισήχθη στο χρηματιστήριο η τράπεζά του Tinkoff bank, που έγινε ένα από τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η περιουσία του μειώθηκε κατά πέντε φορές και ως προς τα περιουσιακά του στοιχεία τον Μάρτιο έπαψε να είναι δισεκατομμυριούχος. Στα τέλη Μαρτίου συμπεριελήφθη στον κατάλογο των ατόμων στους οποίους επέβαλε κυρώσεις η Βρετανία.

Στις 28 Φεβρουαρίου ο Τινκόφ είχε ήδη καταδικάσει τον πόλεμο. «Αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία σκοτώνονται καθημερινά αθώοι άνθρωποι. Αυτό είναι αδιανόητο, είναι ανεπίτρεπτο! Τα κράτη πρέπει να δαπανούν τα χρήματα τους για την θεραπεία των ανθρώπων, για έρευνες που στοχεύουν στο να νικηθεί ο καρκίνος και όχι για τον πόλεμο. Είμαστε κατά του πολέμου», έγραψε τότε ο Τινκόφ. Στις 14 Απριλίου έγραψε ότι στα σχέδιά του είναι να βοηθήσει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία και στην Ρωσία αυτούς που τραυματίσθηκαν στον πόλεμο (εννοώντας προφανώς τους Ρώσους στρατιωτικούς).

16:45: Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και 16 τραυματίσθηκαν σε βομβαρδισμό της ουκρανικής πόλης Χάρκοβο

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και 16 τραυματίσθηκαν σήμερα κατά την διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Όλεχ Σινεχούμποφ, σε ανάρτηση του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

16:30: Πατέρας αναζητά πληροφορίες για τον γιο του μετά τη βύθιση του Moskva

Ένας πατέρας μπήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αναζητήσει πληροφορίες για τους ναύτες που αγνοούνται μετά τη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού Moskva, εν μέσω περιορισμένων πληροφοριών στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την έκταση των απωλειών.

Οι ρωσικές αρχές αναγνώρισαν ότι το σκάφος βυθίστηκε, αλλά υποστήριξαν ότι αυτό έγινε μετά από πυρκαγιά στο πλοίο και έκρηξη πυρομαχικών. Ο Ντμίτρι Σκρέμπετς, πατέρας ενός ναύτη στο πλοίο, έκανε μια ανάρτηση στο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο Vkontakte υποστηρίζοντας ότι ο γιος του, Γεγκόρ Σκρέμπετς, ήταν στο πλοίο και υπηρετούσε ως μάγειρας.

16:24: Eικόνες μετά από σφοδρό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

Σε ένα βίντεο που κοινοποίησε ο επικεφαλής ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Bild, ερείπια είναι σκορπισμένα στους ερημικούς δρόμους, ενώ στο βάθος ακούγονται βομβαρδισμοί.

Ο Μπιόρν Στρίτζελ μετέφερε την πληροφορία ότι ένας Ουκρανός διοικητής στο Χάρκοβο του είπε ότι «το σημαντικό πράγμα» που χρειάζεται τώρα ήταν το βαρύ πυροβολικό.

16:07: «Εάν οι Ρώσοι πετύχουν στην ανατολική Ουκρανία, θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο Κίεβο»

Ο Βλαντίμιρ Κλίτσικο, αδερφός του δημάρχου του Κιέβου, είπε ότι η Ρωσία «φυσικά» θα προσπαθήσει να πάει πιο δυτικά εάν πάρει τον έλεγχο της ανατολικής επικράτειας της Ουκρανίας.

16:00:  Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν το εργοστάσιο Azovstal στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις και οι άμαχοι παραμένουν περικυκλωμένοι.

Όπως μετέδωσε το CNN, ο Πέτρο Αντριουσένκο, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «δεν χτυπούν μόνο το Azovstal με βόμβες αλλά και με πυροβολικό και τανκ, συνεχίζοντας τις επιθέσεις τους στην κατοικημένη περιοχή της Αριστερής Όχθης (Livoberezhnyi) κατά μήκος της τη γραμμή από τη λεωφόρο Meotidy».

Η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, διαμεσολαβήτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ουκρανικού κοινοβουλίου, είπε ότι περίπου 1.000 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, παραμένουν στο υπόγειο του εργοστασίου, αριθμός που συνάδει με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών μονάδων που υπερασπίζονται το εργοστάσιο.

Η Ντενίσοβα υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέταξαν τους κατοίκους να φορούν λευκά περιβραχιόνια -παρόμοια με αυτά που φορούσαν ως αναγνωριστικά φίλου ή εχθρού από τις ρωσικές και αυτονομιστικές δυνάμεις- όταν κινούνταν στη Μαριούπολη, γεγονός που τους έκανε πιο δύσκολο να ξεχωρίσουν από τους μαχητές.

15:54: Η Ουκρανία παρέλαβε 76 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμους σε ανταλλαγή με την Ρωσία, ανακοίνωσε το Κίεβο

Η Ρωσία παρέδωσε πάνω από 60 στρατιώτες και 16 αμάχους στην Ουκρανία με αντάλλαγμα αιχμαλώτους πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ.

"Αυτή είναι η πέμπτη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου. Συνολικά 76 άνθρωποι", τόνισε η Βερεσούκ.

Η ανταλλαγή περιελάμβανε 10 Ουκρανούς αξιωματικούς, υπογράμμισε.

15:55: Η Ρωσία λέει ότι άνοιξε διάδρομο στη Μαριούπολη για Ουκρανούς στρατιώτες που καταθέτουν τα όπλα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι άνοιξε διάδρομο για τις ουκρανικές δυνάμεις που θέλουν να δεχθούν την ρωσική πρόταση να καταθέσουν τα όπλα και να αποχωρήσουν με ασφάλεια από τo εργοστάσιο της Azovstal στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης. Η Ρωσία είχε καλέσει νωρίτερα τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μαχητές που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της Azovstal να καταθέσουν τα όπλα έως το μεσημέρι στις 12.00 ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας).

15:36: Η Ρωσία απελαύνει 36 Ευρωπαίους διπλωμάτες

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι απελαύνονται 36 Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

https://twitter.com/AFP/status/1516392757492858894

15:00: Ο Τσετσένος ηγέτης Καντίροφ λέει πως οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν σήμερα τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της ρωσικής περιφέρειας της Τσετσενίας και σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν σήμερα πλήρως τη χαλυβουργία Azovstal όπου αντιστέκονται οι Ουκρανοί υπερασπιστές της πολιορκούμενης Μαριούπολης.

"Σήμερα, με τη βοήθεια του Παντοδύναμου, θα... καταλάβουμε πλήρως το Azovstal", είπε ο Καντίροφ σε ηχητικό μήνυμα στο κανάλι του στο Telegram.

Η Ρωσία κάλεσε νωρίτερα τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μαχητές, που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της Azovstal, να καταθέσουν τα όπλα τους έως τις 12:00 το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας), αν θέλουν να ζήσουν.

14:53:  Καταδρομικό Moskva: Το Κρεμλίνο αρνείται να μιλήσει για τις ανθρώπινες απώλειες

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις μαρτυρίες για τους αγνοούμενους ναύτες μετά την βύθιση του καταδρομικού Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αφού επλήγη την περασμένη εβδομάδα από ουκρανικούς πυραύλους, σύμφωνα με το Κίεβο.

«Ολες οι πληροφορίες δίνονται από το υπουργείο Αμυνας. Δεν έχουμε αρμοδιότητα να ενημερώνουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, την στιγμή που ούτε ο Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, ούτε το υπουργείο Αμυνας έχουν δώσει την δημοσιότητα απολογισμό της βύθισης του ρωσικού πολεμικού πλοίου στο οποίο επέβαιναν εκατοντάδες μέλη πληρώματος.

Τις τελευταίες ημέρες, ρωσόφωνα μέσα και κοινωνικά δίκτυα έχουν δημοσιεύσει πληθώρα μαρτυριών για αγνοούμενους ναύτες, πολλοί από τους οποίους υπηρετούσαν την στρατιωτική τους θητεία.

14:45: Η Βαρσοβία είναι έτοιμη να υποδεχτεί τουλάχιστον 10.000 τραυματισμένους ουκρανούς στρατιώτες

Οι υπηρεσίες υγείας της Πολωνίας έχουν την δυνατότητα να νοσηλεύσουν για θεραπεία τουλάχιστον 10.000 τραυματισμένους ουκρανούς στρατιώτες, είπε σήμερα ο πολωνός πρωθυπουργός καθώς η Ρωσία εξαπολύει μια νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι είπε στους δημοσιογράφους, στη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, ότι η Πολωνία ήδη νοσηλεύει "πολλές δεκάδες" στρατιώτες και είναι έτοιμη να δεχτεί και άλλους.

"Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τουλάχιστον 10.000 (στρατιώτες), αν χρειαστεί. Κάνουμε τα πάντα για να υποδεχτούμε και να νοσηλεύσουμε όλους τους τραυματισμένους στρατιώτες από την Ουκρανία", είπε ο υπουργός.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή στο CNN ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μεταξύ 2.500 και 3.000 ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στον πόλεμο με τη Ρωσία και άλλοι 10.000 έχουν τραυματιστεί.

Ο Μοραβιέτσκι επισκέφθηκε την Λβιβ για να εγκαινιάσει μια "πόλη από εμπορευματοκιβώτια", η κατασκευή της οποίας χρηματοδοτήθηκε από την Πολωνία και η οποία μπορεί να προσφέρει προσωρινή στέγαση σε 300 με 350 πρόσφυγες σε φορητά σπιτάκια.

14:10: Επανεμφάνιση Σοϊγκού με κατηγορίες κατά Δύσης

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες «κάνουν τα πάντα για να καθυστερήσουν τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία», σύμφωνα με το πρακτορείο TASS. Πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εφαρμόζουν μεθοδικά ένα σχέδιο για την «απελευθέρωση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».

Κατά το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Ρωσίας Rossiya 24, στο οποίο προβλήθηκαν οι δηλώσεις Σοϊγκού, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας μίλησε σε σύσκεψη με ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους της χώρας στη Μόσχα. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν η συνάντηση μεταδόθηκε ζωντανά ή σε μαγνητοσκόπηση. Εφόσον επιβεβαιωθεί, αυτή είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Σοϊγκού έπειτα από πολλές ημέρες, εν μέσω αναφορών ότι ενδέχεται να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, όπως παρατηρεί το BBC.

14:08: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Κρεμίνα, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία και τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από την πόλη, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Η Κρεμίνα, μια πόλη άνω των 18.000 κατοίκων περίπου 574 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Κίεβο, φαίνεται να είναι η πρώτη πόλη που καταλαμβάνεται στο πλαίσιο μιας νέας ρωσικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία.

"Η Κρεμίνα είναι υπό τον έλεγχο των Ορκ (Ρώσων). Εισήλθαν στην πόλη", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σέρχιι Γκαϊντάι, κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ.

"Οι υπερασπιστές μας αναγκάστηκαν να αποσυρθούν. Έχουν οχυρωθεί σε νέες θέσεις και εξακολουθούν να πολεμούν τον ρωσικό στρατό."

Είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν "από όλες τις πλευρές".

"Είναι αδύνατο να υπολογιστεί ο αριθμός των νεκρών ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό. Έχουμε επίσημα στατιστικά στοιχεία --περίπου 200 νεκροί-- όμως στην πραγματικότητα είναι πολλοί περισσότεροι", είπε, χωρίς να αποσαφηνίζει ποια περίοδο κάλυπτε ο εκτιμώμενος απολογισμός των θανάτων.

13:38: Η Μόσχα επιδιώκει να "απελευθερώσει" στρατιωτικά την ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σοϊγκού - Κατηγορεί τη Δύση ότι προσπαθεί να παρατείνει την σύγκρουση προμηθεύοντας το Κίεβο με όπλα

Η Ρωσία θέλει "να απελευθερώσει" στρατιωτικά το Ντονμπάς, καθώς η Μόσχα θεωρεί την περιοχή αυτή της Ουκρανίας ανεξάρτητη, δήλωσε σήμερα ο υπουργος Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, κατηγορώντας τη Δύση ότι "παρατείνει" την σύγκρουση παραδίδοντας όπλα στο Κίεβο.

"Ο ρωσικός στρατός εκτελεί τα καθήκοντα που έχει ορίσει ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων (Βλαντίμιρ Πούτιν) για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Κατά συνέπεια, το σχέδιο απελευθέρωσης των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ τίθεται σε εφαρμογή", σημείωσε, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Σοϊγκού, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις που κάνει από τα τέλη Μαρτίου.

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες κάνουν τα πάντα για να παρατείνουν την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε επίσης ο Σοϊγκού, σύμφωνα με το TASS.

"Ο αυξανόμενος όγκος προμηθειών ξένων όπλων καταδεικνύει ξεκάθαρα τις προθέσεις τους να προκαλέσουν το καθεστώς του Κιέβου να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό", σημείωσε ο Σοϊγκού, σύμφωνα με το TASS.

11:40: Την δημιουργία παγκόσμιου αρχείου για τον εντοπισμό των κρυμμένων περιουσιών των ρώσων ολιγαρχών ζητούν διεθνούς εμβέλειας οικονομολόγοι

Επιφανείς οικονομολόγοι καλούν, σε επιστολή τους που δημοσιεύεται σήμερα στην βρετανική εφημερίδα The Guardian, τους ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) για την δημιουργία παγκόσμιου αρχείου περιουσιακών στοιχείων για να εντοπισθούν οι κρυμμένες περιουσίες των ρώσων ολιγαρχών.

«Η περίπτωση των ρώσων ολιγαρχών είναι αποκαλυπτική σε ό,τι αφορά την απόκρυψη περιουσιών εντός σκοτεινών δομών», αναφέρουν στην επιστολή τους οι οικονομολόγοι, ανάμεσά τους ο Γάλλος Τομά Πικετί και ο Αμερικανός Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Κατέχουν «τουλάχιστον 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια πλούτου στο εξωτερικό», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή, η οποία υπογράφεται επίσης από τον Γάλλο Γκαμπριέλ Ζουκμάν και όλα τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Μεταρρύθμιση της Διεθνούς Φορολογίας των Εταιρειών (ICRICT).

Αυτές οι περιουσίες κρύβονται συχνά σε υπεράκτιες εταιρείες οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι δύσκολο να εντοπισθούν, προειδοποιούν προσθέτοντας ότι «σε αυτό ακριβώς τον τοίχο της αδιαφάνειας προσκρούουν σήμερα οι προσπάθειες των χωρών για την επιβολή κυρώσεων».

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δυτικές κυρώσεις στόχευσαν τις μεγάλες περιουσίες Ρώσων, ανάμεσά τους ο ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς ή ο επικεφαλής της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν.

11:30: Η Μόσχα καλεί τους ουκρανούς και του ξένους μαχητές να παραδώσουν τη χαλυβουργία Azovstal μέχρι το μεσημέρι

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη μέχρι σήμερα το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας).

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα σήμερα υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι προσπαθούν να καταλάβουν με έφοδο τη χαλυβουργία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο των αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν.

11:08: Η Μόσχα ανακοίνωσε πως στη διάρκεια της νύκτας έπληξε 1.260 στόχους

Ρωσικοί πύραυλοι και δυνάμεις πυροβολικού έπληξαν 1.260 στόχους στη διάρκεια της νύκτας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε εκτεταμένη επίθεση στο Ντονμπάς.

Ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό αεριωθούμενο MiG-29 στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, πρόσθεσε το υπουργείο.

«Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων εξουδετέρωσαν 13 οχυρές θέσεις των μονάδων του ουκρανικού στρατού», καθώς και «συγκεντρώσεις» στρατευμάτων κοντά στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε επίσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

11:00: Ουκρανία: Δεν θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων για τρίτη συνεχόμενη μέρα

Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από εμπόλεμες περιοχές δεν θα ανοίξει σήμερα στην Ουκρανία, ελλείψει συμφωνίας με τη ρωσική πλευρά, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

"Σήμερα, 19 Απριλίου, δεν θα υπάρξει δυστυχώς κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος. Οι σφοδροί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο Ντονμπάς", στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν, σύμφωνα με το Κίεβο, μεγάλη επίθεση χθες, Δευτέρα, αναφέρει η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Telegram.

Όσον αφορά τη Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, στην νοτιοανατολική Ουκρανία, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου, "οι Ρώσοι αρνούνται να ανοίξουν διάδρομο για την έξοδο αμάχων προς την κατεύθυνση του Μπερντιάνσκ", προσθέτει η Βερεστσούκ.

"Συνεχίζουμε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για ανθρωπιστικούς διαδρόμους στις περιφέρειες της Χερσώνας (νότια) και του Χαρκόβου (ανατολική)", υπογραμμίζει η Ουκρανή αξιωματούχος.

08:37: 21.028 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (18/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 259 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 59 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα: 134

Από Ευζώνους: 7

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 32

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 68, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 15 και σε άλλα αεροδρόμια 3.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 21.028 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.975 ανήλικοι.

08:12: Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γέλεν θα πιέσει διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς για την ανάγκη μιας συντονισμένης αντίδρασης κατά της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα συγκαλέσει σήμερα μία διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων, προκειμένου να συζητηθεί η παγκόσμια αντίδραση στην κρίση διατροφικής ασφάλειας που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στη διευρυμένη αυτή σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως επίσης και υπουργοί που εκπροσωπούν τις ομάδες χωρών G7 και G20, με τη συμμετοχή και τεχνικών συμβούλων από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί έχουν ενημερωθεί σχετικά με τις βασικές αιτίες που κλιμακώνουν τη διατροφική αστάθεια, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ώστε να τους πιέσουν για να επιταχύνουν την αντίδραση τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος του ίδιου υπουργείου.

“Η υπουργός Γέλεν ανησυχεί βαθιά σχετικά με τις επιπτώσεις του απερίσκεπτου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία για την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένου και του κινδύνου κλιμάκωσης της διατροφικής ανασφάλειας στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο,” σύμφωνα με έναν δεύτερο αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών.

Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι έχει εμπλακεί “σε μία ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία.

Η κρίση πλήττει τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες μάχονται ιδιαίτερα σκληρά για να ανακάμψουν από την πανδημία COVID-19, επεσήμανε ο αξιωματούχος.

Ένας τρίτος αξιωματούχος του υπουργείου των Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι το υπουργείο, δεν έχει καθορίσει κάποιο συγκεκριμένο στόχο βοήθειας για τη σύσκεψη αυτή, επισημαίνοντας ότι οι αξιωματούχοι αναλύουν την έκταση του προβλήματος.

07:27: Πλήγματα της Ουκρανίας σε χωριό στα σύνορα, μια τραυματισμένη

Ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν χωριό κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, τραυματίζοντας μια κάτοικό του, δήλωσε ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στην επαρχία Μπελγκορόντ.

Δεν είναι σαφές αν τα πλήγματα στο Γκολόβτσινο, στα οποία αναφέρθηκε ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ μέσω Telegram, έγιναν από πυροβόλα, ολμοβόλα, πυραύλους, ή από αέρος.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουκρανία –όπου εισέβαλαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις την 24η Φεβρουαρίου– για επίθεση ελικοπτέρων εναντίον χώρου αποθήκευσης καυσίμων στην Μπελγκορόντ, επανειλημμένους βομβαρδισμούς χωριών στην ίδια επαρχία, καθώς και πυραυλικά πλήγματα με στόχο εγκατάσταση αποθήκευσης πυρομαχικών.

06:38: Η Βρετανία σχεδιάζει να στείλει Stormer              

Η κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει να στείλει σύντομα στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Stormer, τεθωρακισμένα εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας για την κατάληψη του Ντονμπάς.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επέδειξε σε Ουκρανούς το σύστημα, το λεγόμενο Stormer High Velocity Missile (HVM) launcher, πριν από δύο εβδομάδες, στο πεδίο δοκιμών Σάλσμπερι Πλέιν, σύμφωνα με τον στρατιωτικό συντάκτη της εφημερίδας The Sun.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας τονίζεται πως αρκετά τέτοια οχήματα, βάρους 13 τόνων, μπορούν να φθάσουν στην Ουκρανία με μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 εντός ημερών.

Τα Stormer, που κατασκευάζει η BAE Systems, χρειάζονται τριμελές πλήρωμα. Εκτοξεύουν πυραύλους Starstreak, που μπορούν να καταρρίπτουν αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλό ύψος ή επιθετικά ελικόπτερα.

04:56: Ο ΟΗΕ συζητά την εγκατάσταση στην Τουρκία «ομάδας επαφής για ανθρωπιστικά ζητήματα»

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία συζητούν τη δημιουργία «ομάδας επαφής για ανθρωπιστικά ζητήματα», που θα συνεδριάζει στο τουρκικό έδαφος –υπό την αιγίδα του ΟΗΕ–, με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ανέφερε χθες Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού.

Η Ουκρανία έχει ήδη δώσει θετική απάντηση την πρόταση. Η Ρωσία, που ενημερώθηκε στις αρχές του μήνα, δεν έχει κάνει ακόμη σαφή τη θέση της.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Δευτέρα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία, είπε πως σκόπευε να ταξιδέψει αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη στην Τουρκία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όμως λίγο αργότερα αναγκάστηκε να αναβάλει το ταξίδι μέχρι νεοτέρας, αφού διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο το περιβάλλον του Βρετανού.

Την Κυριακή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συζήτησε τηλεφωνικά με τον τούρκο πρόεδρο το σχέδιο αυτό.

Όσον αφορά τις προτάσεις του ΟΗΕ, η Ουκρανία «ανταποκρίθηκε πολύ θετικά», διευκρίνισε ο αξιωματούχος, αλλά «δεν έχουμε ακόμη λάβει παρόμοια απάντηση από τη Ρωσία».

04:19: Η Ρωσία ανέπτυξε περισσότερες δυνάμεις σε ανατολή και νότο

Ο στρατός της Ρωσίας ανέπτυξε περισσότερες δυνάμεις στον ανατολικό και στον νότιο τομέα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Βλέπουμε τους Ρώσους να συνεχίζουν τη ροή (...) δυνατοτήτων που θα τους βοηθήσουν στη μάχη για το Ντονμπάς», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ο Τζον Κέρμπι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Διευκρίνισε πως αναφέρεται σε «πυροβολικό», σε «αεροσκάφη και ελικόπτερα» και μέσα «διοίκησης και ελέγχου». «Πιστεύουμε ότι ενίσχυσαν τον αριθμό των ταγμάτων τους στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο κ. Κέρμπι σημείωσε πως δεν επρόκειτο να δώσει λεπτομέρειες για τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων, πάντως συμπλήρωσε ότι «ανεξαρτήτως αυτού», η Ουάσινγκτον παρατηρεί συγκέντρωση των αεροπορικών επιδρομών και των πληγμάτων του πυροβολικού στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ντονμπάς και στον νότο, «ιδιαίτερα γύρω από την και μέσα στην Μαριούπολη».

«Τις τελευταίες ημέρες (...) οι Ρώσοι κάνουν αυτό που αποκαλούμε διαμόρφωση» του πεδίου, συνέχισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για πιο επιθετικούς, πιο ανοικτούς και πιο μεγάλους χερσαίους ελιγμούς στο Ντονμπάς».

Αναφέρθηκε επίσης στις «χρόνιες δυσκολίες» που βλέπει η Ουάσινγκτον στην επιμελητεία, στις επικοινωνίες, στον συντονισμό των επιχειρησιακών ελιγμών και στη συνεργασία αεροπορικών και χερσαίων πόρων. «Μένει να φανεί εάν ‘επέλυσαν’ αυτά τα προβλήματα και είναι πλέον έτοιμοι να εκτελέσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο (σ.σ. τα επιχειρησιακά τους σχέδια) στο Ντονμπάς».

02:33: Δεν σχεδιάζεται επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο

Δεν σχεδιάζεται επί του παρόντος επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, επανέλαβε χθες Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, παρά την έκκληση που απηύθυνε για αυτό ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχθές Κυριακή.

Η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται επί του παρόντος στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και «δεν προβλέπεται να πάει ο πρόεδρος εκεί, επιτρέψτε μου να επαναλάβω», ανέφερε η κυρία Ψάκι.

Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετέβησαν στην πρωτεύουσα της χώρας όπου εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση σκέφτεται να στείλει απεσταλμένο ή απεσταλμένους στο Κίεβο, αλλά ο Λευκός Οίκος μέχρι τώρα έχει αποκλείσει την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν για λόγους ασφαλείας. «Αν κάποιος πάει, δεν θα το πούμε από εδώ», αλλά μόνο μετά την άφιξή τους, τόνισε η κυρία Ψάκι, για τους ίδιους λόγους.

Η Ουάσινγκτον φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να προκρίνει επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν ή του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

23:25: Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε τη «μάχη του Ντονμπάς», ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι          

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε την έναρξη μιας μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας λόγο για τη «μάχη του Ντονμπάς», μέρος του οποίου βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

«Μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram.

Νωρίτερα, ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου είχε δηλώσει ότι «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου», αναφερόμενος στη νέα επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. «Πιστέψτε στον στρατό μας, είναι πολύ δυνατός» δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ σε ανάρτησή του στο Telegram, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αποκρούσουν τους επιτιθέμενους.

23:12: Τουλάχιστον 8 άμαχοι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας               

Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι βρήκαν σήμερα τον θάνατο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται οι μάχες, σύμφωνα με τις τοπικές ουκρανικές αρχές.

«Πολλοί άνθρωποι ήθελαν να φύγουν» από την Κρεμίνα, μια μικρή κοινότητα στην περιοχή του Λουχάνσκ που έπεσε νωρίτερα σήμερα στα χέρια των Ρώσων, όπως ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram o περιφερειακός κυβερνήτης Σεργκίι Γκαϊντάι. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέσσερις άμαχοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά, ενώ άλλος ένας τραυματίστηκε.

Στη γειτονική περιοχή του Ντονέτσκ, περίπου 20 χιλιόμετρα μακρύτερα, τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν σε ρωσικό βομβαρδισμό, σύμφωνα με τον Πάβλο Κιριλένκο, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντονέτσκ. «Δύο στο Τόρσκε, ένας στο Χαντριγκαλόβε και ένας στο Ραζντόλνε (σκοτώθηκαν). Άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν», γνωστοποίησε μέσω Telegram.

Μετά την υποχώρηση των στρατευμάτων της γύρω από το Κίεβο, η Ρωσία συγκέντρωσε τον κύριο όγκο των δυνάμεών της στην ανατολική Ουκρανία, στόχο συχνών βομβαρδισμών μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, στο Χάρκοβο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δεκαπέντε, μεταξύ αυτών και ένα 14χρονο αγόρι, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News