Eurostat: Στο 8% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Οικονομία
Eurostat: Στο 8% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορικό ρεκόρ 7,5% στην Ευρωζώνη

Στο 8% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, αντλώντας ώθηση από το ράλι των τιμών της ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας, σε ετήσια βάση, έφτασε στο 8% τον προηγούμενο μήνα έναντι 6,3% τον Φεβρουάριο του 2022.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό το Μάρτιο (44,7% έναντι 32% το Φεβρουάριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (5%, έναντι 4,2% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,4%, έναντι 3,1% τον Φεβρουάριο) και τις υπηρεσίες (2,7%, έναντι 2,5% τον Φεβρουάριο).

Στην Ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 7,5% από 5,9% τον Φεβρουάριο, με τις τιμές της ενέργειας να συνιστούν τον πρωταρχικό παράγοντα των ανατιμήσεων, καθώς αυξήθηκαν κατά 44,7% από 32% τον προηγούμενο μήνα.

Παρότι η Ελλάδα βρίσκεται άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, υπάρχουν χώρες, στις οποίες ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε διψήφια επίπεδα. Ενδεικτικά, στη Λιθουανία έφθασε το 15,6%, στην Εσθονία το 14,8%, ενώ στις Ολλανδία – Λετονία υπερέβη το 11%.

Αντίθετα, τα χαμηλότερα επίπεδα παρατηρήθηκαν σε Φινλανδία, Πορτογαλία και Γαλλία, όπου διαμορφώθηκε περίπου στο 5%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News