Live - Πούτιν: «Το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή αφοσίωση στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης»

Κόσμος
Live - Πούτιν: «Το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή αφοσίωση στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν με το πυροβολικό και την αεροπορία τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ουκρανίας, κατά την 20η ημέρα της εισβολής.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών σύμφωνα με στενό συνεργάτη του προέδρου Ζελένσκι.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

22:35: ΗΠΑ: Και δεύτερος δημοσιογράφος του Fοχ News σκοτώθηκε στην Ουκρανία  

Ένας δεύτερος δημοσιογράφος που εργαζόταν για το Fox News Channel σκοτώθηκε στην Ουκρανία στο ίδιο δυστύχημα στο οποίο ένας εικονολήπτης του Fox έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητό τους επλήγη τη Δευτέρα από εισερχόμενα πυρά, ανακοίνωσε σήμερα το καλωδιακό δίκτυο.

Η Ολεκσάντρα "Σάσα" Κουβσινόβα, που εργαζόταν ως σύμβουλος του Fox News, σκοτώθηκε μαζί με τον εικονολήπτη Πιέρ Ζακρζέφσκι, ανακοίνωσε το αμερικανικό δίκτυο.

22:12:  Το Κίεβο βλέπει «περιθώριο για συμβιβασμό» στις συνομιλίες με τη Μόσχα – Νέος γύρος συνομιλιών την Τετάρτη 

Κορυφαίος ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε απόψε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου ήταν πολύ δύσκολες, αλλά υπογράμμισε ότι υπήρχε «σίγουρα περιθώριο για συμβιβασμό».

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι υπήρχαν ουσιαστικές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Συμπλήρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη.

22:00: Η Marina Ovsyannikova στο αυριανό πρωτοσέλιδο της Libération

À la une de @libe ce mercredi :

🔴 Guerre en Ukraine : Poutine se prend un direct https://t.co/nj2k4mQp7h#MarinaOvsyannikova pic.twitter.com/8CSPTBVHoY

— Libération (@libe) March 15, 2022

21:56: Ο Πούτιν «γειώνει» την αισιοδοξία των συνομιλιών

Το Κρεμλίνο δημοσίευσε μια δήλωση σχετικά με τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέθεσε τις εκτιμήσεις του για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων σχετικά με μια συμφωνία που θα λάμβανε υπόψη προηγούμενες απαιτήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που προσθέτει ότι «το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων».

21:53: ΗΠΑ: Σκωπτική η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις ρωσικές κυρώσεις

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι η Ρωσία μπορεί να επέβαλε κατά λάθος κυρώσεις σε βάρος του πατέρα του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν βρίσκεται στη ζωή, επειδή παρέλειψε το «τζούνιορ» στο ακριβές όνομα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών (σ.σ. Τζόζεφ Ρόμπινετ Μπάιντεν τζούνιορ).

Σε αντίποινα για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της, η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι συμπεριέλαβε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών Λόιντ Όστιν, τον αρχηγό της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι και άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ σε μια λίστα απαγόρευσης εισόδου στη Ρωσία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι «τζούνιορ», επομένως μπορεί να έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του πατέρα του, ας αναπαυθεί εν ειρήνη», δήλωσε σκωπτικά η Ψάκι και συμπλήρωσε: «Κανείς μας δεν σχεδιάζει ταξίδια αναψυχής στη Ρωσία, κανείς μας δεν έχει τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους δεν θα έχει πρόσβαση, οπότε θα προχωρήσουμε μπροστά», συμπλήρωσε.

Η κίνηση της Ρωσίας είχε μάλλον συμβολικό χαρακτήρα, αφού το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι εάν χρειαστεί θα διασφαλίσει πως τυχόν επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τη συγκεκριμένη λίστα θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν.

«Νομίζω πως είμαστε βέβαιοι ότι εάν χρειαστεί να έχουμε… άμεσες ή έμμεσες διαβουλεύσεις με τη Ρωσία, θα μπορέσουμε να τις πραγματοποιήσουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

21:44: Reuters: Σχεδόν 29.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν από διάφορες Ουκρανικές πόλεις, σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου, κατά την διάρκεια επιχειρήσεων εκκένωσης, χρησιμοποιώντας του ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των προσφύγων προήλθε από την Μαριούπολη

21:33: Πυραυλική επίθεση στην Οδησσό σύμφωνα με το Interfax

Ως αναφέρει το πρακτορείο Interfax της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση σε περιοχή της Οδησσού, αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο τραυματισμός δύο ανθρώπων.

21:25: ΟΗΕ: Βίντεο με Ουκρανούς πρόσφυγες να φτάνουν στην Σλοβακία - Σε πλήρη εξέλιξη η ανθρωπιστική κρίση

21:20: ΗΠΑ: Το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία παραμένει υπό συζήτηση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε σήμερα με τον ουκρανό ομόλογό του Νμίτρο Κουλέμπα για τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας μεσούσης της ρωσικής εισβολής, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Αίσθηση προκάλεσε νωρίτερα η τοποθέτηση του ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, του Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος είπε ότι η ιδέα της ενίσχυσης της Ουκρανίας με μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών από την Πολωνία παραμένει υπό συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ απέρριψαν πρόταση της Πολωνίας να διαθέσει ρωσικής κατασκευής μαχητικά MiG-29 για την ενίσχυση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

21:10: Νόμο που προβλέπει βοήθεια ύψους 13,6 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

Όπως σημείωσε κατά την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος, τα χρήματα για την Ουκρανία θα διατεθούν τόσο για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων που φεύγουν από τη χώρα, όσο και για τον αμυντικό εξοπλισμό και την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού.

https://twitter.com/POTUS/status/1503804282532859905

21:02: Ουκρανικό βίντεο δείχνει την καταστροφή Ρωσικού τανκ, πιθανώς η έκρηξη να συνδέεται ουκρανική αντιαρματικής νάρκης

20:55: Σλοβακία: Εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο η ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη χώρα

Το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε σήμερα την ανάπτυξη στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας.

Ο αριθμός των ξένων στρατιωτών μπορεί να ανέλθει σε 2.100. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθεί μια μονάδα της «Ενισχυμένης Προωθημένης Παρουσίας», αποτελούμενη από περίπου 1.200 άνδρες από την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία και τη Σλοβενία. Η ανάπτυξη αυτή θα περιλαμβάνει και ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ.

«Στο εγγύς μέλλον αναμένουμε στρατιωτικές επιθέσεις εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο αεροδρόμιο του Ούτζχοροντ (στην Ουκρανία) κοντά στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Σλοβακίας», είπε ο Ναντ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASR.

Η πρόταση αυτή είχε ήδη εγκριθεί από την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σλοβακίας στις 9 Μαρτίου και σήμερα πήρε το πράσινο φως και από το κοινοβούλιο, με 96 ψήφους υπέρ και 15 κατά επί 134 παρόντων βουλευτών.

Η παρουσία ξένων στρατευμάτων είναι αμφιλεγόμενο θέμα στη Σλοβακία, μια χώρα που ανήκε στο ανατολικό μπλοκ (ως μέρος της Τσεχοσλοβακίας) και εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004. Την Πέμπτη πρόκειται να επισκεφθεί την Μπρατισλάβα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η Σλοβακία έχει υποδεχτεί περισσότερους από 200.000 πρόσφυγες.

20:49: Novartis - Merck αναστέλουν επενδύσεις και εμπορικές δραστηριότητες στη Ρωσία

Την ίδια ώρα, η Roche υπογραμμίζει πως θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη ρωσική αγορά μέχρι νεοτέρας.

20:42: Sky News: Οι Ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως την περιοχή της Χερσώνας στην νότιο Ουκρανία, αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου του Ρωσικού Στρατού, Ιγκόρ Κονασένκοφ

https://twitter.com/SkyNews/status/1503800699754369036

20:34: Ζωντανά οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν

20:31: Ουκρανία: Οι πρωθυπουργοί Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας έφτασαν στο Κίεβο

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο μαζί με τους ομολόγους του από την Τσεχία και τη Σλοβενία, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πολωνός πρωθυπουργός νωρίς σήμερα το βράδυ.

«Πρέπει να σταματήσουμε την τραγωδία που συμβαίνει στην Ανατολή το συντομότερο δυνατό», έγραψε ο Ματέους Μοραβιέτσκι με ανάρτηση στο Facebook.

«Γι’ αυτό, μαζί με τον (Πολωνό) αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιαρoσλάβ Κατσίνσκι και τους πρωθυπουργούς Πετρ Φιάλα και Γιάνεζ Γιάνσα βρισκόμαστε στο Κίεβο».

20:27: AFP: Συγκλονίστηκες εικόνες από μαιευτήριο στην πόλη Μικολάιφ

Είναι έξι το απόγευμα, ο φρικτός ήχος της σειρήνας απλώνεται πάνω από την νότια Ουκρανική πόλη του Μικολάιφ. Πολύ ψύχραιμα, με τα χέρια πάνω στην κοιλιά, οι γυναίκες κατεβαίνουν δύο ορόφους στο υπόγειο του μαιευτηρίου Νούμερο 3.

20:20: Ομρπάν: «Πρέπει να μείνουμε μακριά από αυτόν τον πόλεμο»

Η Ουγγαρία δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία και θα μείνει έξω από τον πόλεμο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σε σημερινή συγκέντρωση υποστηρικτών του, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να παρασύρει την Ουγγαρία στον πόλεμο που μαίνεται στα ανατολικά της σύνορα.

Ο συντηρητικός εθνικιστής ηγέτης βρίσκεται εν μέσω μιας σκληρής κούρσας για να εκλεγεί για τέταρτη συνεχόμενη θητεία στις εκλογές της 3ης Απριλίου, επειδή για πρώτη φορά από το 2010 το δεξιό κόμμα του Fidesz θα αντιμετωπίσει ένα ενιαίο μέτωπο έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης.

20:17: Ουκρανία: Τουλάχιστον 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χαρκίβ από τους βομβαρδισμούς

Περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χαρκίβ (Χάρκοβο), τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε σήμερα ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ.

«Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση.

Ο Τερέχοφ σημείωσε πάντως ό,τι όποιος θέλει να φύγει από την πόλη έχει ακόμη τη δυνατότητα να το κάνει, είτε οδικώς είτε με τρένο.

20:12: NEXTA: Δηλώσεις της Marina Ovsyannikova μετά την έξοδο της από το δικαστήριο

«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την για την στήριξη», σημείωσε η ίδια.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1503778449076502532

20:07: Ράντεφ: Τίποτα δεν δικαιολογεί την παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας, τα θύματα, την καταστροφή

Όποιο και αν είναι το παρασκήνιο, όποιο κι αν είναι το πρόσχημα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επίθεση κατά της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, τις απώλειες, την καταστροφή και τα τεράστια δεινά, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του Κλάους Γιοχάνις στο Βουκουρέστι, όπου ο Ράντεφ πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας.

Ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους δήλωσε ότι "ο πόλεμος στην άμεση γειτονιά των συνόρων μας αλλάζει το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή μας. Το σύστημα ασφαλείας στην Ευρώπη, που χρειάστηκε δεκαετίες για να οικοδομηθεί, καταρρέει μπροστά στα μάτια μας".

Ο Ράντεφ δήλωσε ότι διαταραχή των συστημάτων εφοδιασμού, των δρομολογίων και των γραμμών επικοινωνίας, κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα, η απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια, η επιβολή πρωτοφανών κυρώσεων στη Ρωσία, θέτουν τις οικονομίες μας και τα κοινωνικά συστήματα σε μεγάλη δοκιμασία.

Όλες αυτές οι διαδικασίες εδραιώνουν την ενότητα και την αποφασιστικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για συντονισμένες ενέργειες σε όλο το φάσμα των διεθνών σχέσεων, δήλωσε ο πρόεδρος Ράντεφ.

Έχει προγραμματίσει επίσης να συναντηθεί με Βούλγαρους αξιωματικούς από τo Αρχηγείο της Πολυεθνικής Μεραρχίας Νοτιο-Ανατολικά στο Βουκουρέστι.

20:00: Η ΕΕ πρόσθεσε τον Ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς στην λίστα των κυρώσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριέλαβε σήμερα Τρίτη στην μαύρη λίστα των κυρώσεων τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς και άλλους ολιγάρχες σε ένα νέο γύρο κυρώσεων που επιβάλλονται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις απαγορεύουν επίσης συναλλαγές με τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft, Transneft και Gazprom Neft εξαιρώντας εκείνες που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα και άλλες πρώτες ύλες, αναφέρει η επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

19:54: Καλωσορίζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες

«Η υπερατλαντική ενότητα και ο συντονισμός παραμένουν βασικές προϋποθέσεις ώστε να ενταθεί η πίεση στο Κρεμλίνο και να σταματήσει ο αναίτιος πόλεμος.» Σημείωσε σε ανάρτηση της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

19:47: Τουρκία: Ο Ερντογάν στέλνει τον Τσαβούσογλου σε Ρωσία και Ουκρανία

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Μόσχα και Κίεβο, την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα, στο πλαίσιο της μεσολαβητικής προσπάθειας της Τουρκίας για την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν έκανε την ανακοίνωση μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.

19:41: Ο δήμαρχος του Κιέβου προσκαλεί τον πάπα Φραγκίσκο στο Κίεβο εν μέσω του πολέμου 

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο προέτρεψε τον πάπα Φραγκίσκο να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας μεσούσης της ρωσικής εισβολής, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για να σταματήσει ο πόλεμος και να σωθούν ζωές.

Η επιστολή του δημάρχου και πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή της πυγμαχίας προς τον πάπα Φραγκίσκο ακολούθησε προσκλήσεις που είχαν απευθύνει νωρίτερα ο αρχιεπίσκοπος της ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας και ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βατικανό.

19:35: Επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη, την ερχόμενη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος

Ο Μπάιντεν θα παρευρεθεί την 24η Μαρτίου στις Βρυξέλλες, συμμετέχοντας στην σύσκεψη του ΝΑΤΟ.

https://twitter.com/AP/status/1503783157644079112

19:26: Έχασε το πόδι του Βρετανός δημοσιογράφος

Ο ακρωτηριασμός, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, ήταν αποτέλεσμα της ίδιας ρωσικής επίθεσης που κόστισε την ζωή στον Pierre Zakrevsky και την Oleksandra Kurshynova.

19:19: Ο χάρτης των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων ανά την Ουκρανική επικράτεια κατά της 20η ημέρα της εισβολής

19:13: ΝΑΤΟ: Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής συγκάλεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ για τις 24 Μαρτίου

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της συμμαχίας στις 24 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

https://twitter.com/AFP/status/1503782938755936260

19:08: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Μαριούπολης

//--> //-->

18:59: Νεκρή 24χρονη δημοσιογράφος στο Κίεβο

Σύμφωνα με παραγωγό του Fox News, μια νεαρή Ουκρανή δημοσιογράφος, η Ολεκσάνδρα Κουσνίνοβα έχασε την ζωή της χθες, στα περίχωρα του Κιέβου. 

18:52: Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Ρωσία διέκοψε σήμερα τυπικά την συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης που εδρεύει στο Στρασβούργο, θεσμικός ρόλος του οποίου είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προβλέποντας την πιθανή αποπομπή της σε σχέση με την επίθεση κατά της γειτονικής Ουκρανίας.

Ο Πιοτρ Τολστόϊ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έλαβε μια επιστολή από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς τη γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης με την οποία ανακοινώνει την απόφαση της Μόσχας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

18:38: Πάνω από 100 λεωφορεία με αμάχους αναχώρησαν από το Σούμι

Περισσότερα από 100 λεωφορεία που μεταφέρουν αμάχους αναχώρησαν από την πολιορκούμενη πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία με προορισμό μια ασφαλή περιοχή ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

«Συνολικά περισσότερα από 100 λεωφορεία ταξιδεύουν σε δύο διαφορετικές οχηματοπομπές, μια κοινή επιχείρηση μεταξύ ημών και του ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού», δήλωσε στο Reuters στη Γενεύη ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Τζέισον Στραζιούσο.

Τα λεωφορεία πορεύονται προς την Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, αλλά ενδέχεται να μην μπορούν να φτάσουν απευθείας σε αυτό τον προορισμό, είπε, σημειώνοντας ότι η ρωσική πλευρά έδωσε το πράσινο φως για την απομάκρυνση αμάχων.

18:35: Το βαρύ χτύπημα των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία

18:30: Ελεύθερη αφέθηκε η Μαρίνα Οβσιανίκοβα

Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε σήμερα πρόστιμο 30.000 ρουβλίων (255 ευρώ) στην Μαρίνα Οβσιάνικοβα, αφότου κρίθηκε ένοχη για παραβίαση του νόμου περί διαδηλώσεων, για τη χθεσινή διαμαρτυρία της κατά του πολέμου στην Ουκρανία στο πλατό του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το RIA Novosti.

Η Μαρίνα Οβσιάνικοβα, εργαζόμενη στο πρώτο κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης, διέκοψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού κρατώντας πλακάτ πίσω από την παρουσιάστρια με μηνύματα κατά του πολέμου στην Ουκρανία και φωνάζοντας συνθήματα κατά της ρωσικής εισβολής.

Στην επιγραφή αναφερόταν: «Όχι πόλεμος! Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε στην προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα εδώ!»

Η πρωτοφανής διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε 19 ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

https://twitter.com/AFP/status/1503767134043840527

18:26: Πόλεμος στην Ουκρανία: 20η ημέρα εισβολής - Μετρούν νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους

  • Κίεβο: Νέοι αιματηροί βομβαρδισμοί σε σπίτια
  • Μετρούν νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους
  • Σφυροκοπείται ανελέητα η Μαριούπολη
  • Συγκινούν τα νεογέννητα του πολέμου

18:23: Ο Μπάιντεν αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των 27 στις 24 Μαρτίου με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει «κατά πάσα πιθανότητα» στη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου με αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Πηγές είπαν στο Reuters τη Δευτέρα ότι ο Μπάιντεν αναμένεται να συμμετάσχει με τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου για να συζητήσουν τον πόλεμο που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

Τα κεντρικά γραφεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

https://twitter.com/AFP/status/1503776733799063553

18:20: Υπουργείο Ενέργειας ΗΠΑ: Βγαίνει από το συρτάρι ο αγωγός EastMed

18:17: UNICEF: Τίποτα δεν δικαιολογεί τις επιθέσεις σε αμάχους

Όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι δομές υγείας αποτελούν στόχο επιθέσεων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και τον θάνατο ασθενών, συμπεριλαμβανομένων εγκύων γυναικών και παιδιών.

Η ασυνείδητη αγριότητα πρέπει να σταματήσει. Τα παιδιά της Ουκρανίας χρειάζονται ειρήνη, τώρα.

18:11: Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι αμφισβητεί τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στο άρθρο 5

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενέτεινε την κριτική που ασκεί στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του, αμφισβητώντας τη δέσμευση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο άρθρο 5, τη ρήτρα της συλλογικής άμυνάς του.

Σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του ο Ζελένσκι είπε ότι το άρθρο 5 «δεν έδειχνε ποτέ τόσο αδύναμο όσο είναι σήμερα».

Το ΝΑΤΟ δεν έχει στείλει στρατό για να υπερασπιστεί την Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του. Ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι το ΝΑΤΟ θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο εάν κάποιο μέλος του δεχόταν επίθεση από τη Ρωσία.

Η ηγεσία του ΝΑΤΟ έχει απορρίψει στο παρελθόν τέτοιες εικασίες. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, όταν επισκέφθηκε τη Λιθουανία την περασμένη εβδομάδα είπε ότι η Ουάσινγκτον έχει αναλάβει μια «απαραβίαστη» δέσμευση για την αμοιβαία άμυνα των χωρών μελών, την οποία εγγυάται το άρθρο 5.

18:05: The Associated Press: Οι κάτοικοι της πόλης Μικολάγιφ προετοιμάζονται για νέες Ρωσικές

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στο Μικολάγιφ δεν δεν μπορούν να το περιγράψουν οι λέξεις. Μας βομβαρδίζουν μέρα νύχτα.»

https://twitter.com/AP/status/1503760935525093376

18:00: Ολλανδία: Πάγωμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ

Ολλανδικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν μέχρι στιγμής παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ που υπόκεινται σε κυρώσεις, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

Σε επιστολή της προς το κοινοβούλιο, η Σίγκριντ Κάαγκ είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις εξακολουθούν να αξιολογούνται και ότι θα εκδίδει τακτικές ενημερώσεις.

17:55: Ζελένσκι: 97 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την αρχή του Ουκρανικού πολέμου

Ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Ζελένσκι μιλώντας μέσω κάμερας στην Βουλή του Καναδά

17:50: Sky News: Μήνυμα του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Καναδική Βουλή

«Πόσοι πύραυλοι cruise πρέπει να πέσουν ακόμη στις πόλεις μας;», διερωτήθηκε κατά την τοποθέτηση του στην Βουλή του Καναδά ο Ουκρανός. Για άλλη μια φορά ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε από την Δύση τον αποκλεισμό του ουκρανικού εναέριου χώρου.

https://twitter.com/SkyNews/status/1503759274614349832

17:44: Ουκρανία: Επτά πτώματα βρέθηκαν σε σχολείο που βομβαρδίστηκε την Κυριακή στο Μικολάγιφ

Επτά πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια ενός σχολείου στην περιοχή του Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, το οποίο χτυπήθηκε από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα το πρωί της Κυριακής, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανασύρθηκαν επίσης τρεις τραυματίες.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο σημείο έχει ολοκληρωθεί.

17:40: Ρωσία: Κυρώσεις σε επιπλέον 13 Αμερικανούς αξιωματούχους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι επέβαλε κυρώσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όπως και σε άλλους υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, δίνοντας στη δημοσιότητα «μια λίστα απαγόρευσης» η οποία απαγορεύει στους εν λόγω αξιωματούχους την είσοδο στην χώρα.

Στην λίστα με τα ονόματα των 13 Αμερικανών αξιωματούχων περιλαμβάνονται ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο αρχηγός της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και άλλοι. Σε όλους απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία, και οι κυρώσεις αυτές είναι η απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε Ρώσους αξιωματούχους. Στην λίστα περιλαμβάνεται επίσης το όνομα της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι επίσημες σχέσεις με την Ουάσινγκτον διατηρούνται και αν χρειασθεί, είναι βέβαιο ότι οι υψηλού επιπέδου επαφές με τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα θα γίνουν.

17:35: Εν εξελίξει το προσφυγικό δράμα στην Ουκρανία

17:30: Επίθεση εναντίον συμμάχου σημαίνει επίθεση στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

//--> //-->

17:25: Για «παράνομη διαδήλωση» κατηγορείται η Μαρίνα Οβσιάνικοβα - Κινδυνεύει να της επιβληθεί φυλάκιση 10 ημερών

Η Μαρίνα Οβσιάνικοβα, η οποία εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων σε ένα ρωσικό κανάλι κρατώντας ένα πλακάτ με το οποίο καταδίκαζε τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσήχθη σε δικαστήριο και κατηγορείται για «παράνομη διαδήλωση».

Η ακροαματική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, ανέφερε το δικαστήριο της περιφέρειας Οστάνκινο της Μόσχας. Εφόσον κριθεί ένοχη, μπορεί να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης 10 ημερών.

Μέχρι στιγμής η Οβσιάνικοβα δεν κατηγορείται για διάδοση «ψευδών πληροφοριών» που αφορούν τον στρατό. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 15 ετών.

https://twitter.com/SkyNews/status/1503754865310371840

17:22: Νεκρός εικονολήπτης του FOX NEWS στην Ουκρανία

Ένας εικονολήπτης του αμερικανικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News σκοτώθηκε ενώ κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Πιέρ Ζακρζέφσκι συνόδευε τον δημοσιογράφο Μπέντζαμιν Χολ, ο οποίος τραυματίστηκε όταν το όχημά τους δέχθηκε πυρά στη Χορένκα, κοντά στο Κίεβο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος του Fox News Media, Σούζαν Σκοτ.

17:21: Διεθνής Αμνηστία: Συνεχίζονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις στην Ρωσία

Οι θαρραλέοι Ρώσοι που εναντιώνονται στον πόλεμο και διαδηλώνουν κατά της άδικης εισβολής της Ρωσίας αντιμετωπίζουν σοβαρό προσωπικό ρίσκο.

https://twitter.com/amnesty/status/1503405648880541699

17:17: Ουκρανία: Το Κίεβο συγκέντρωσε 185 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία μονοετών ομολόγων ουκρανικού δημοσίου για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά των ρωσικών δυνάμεων

Το Κίεβο συγκέντρωσε σήμερα 5,4 δισεκατομμύρια γρίβνα (εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας) - 185 εκατομμύρια δολάρια - σε μια τρίτη δημοπρασία μονοετών ομολόγων ουκρανικού δημοσίου για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά των ρωσικών δυνάμεων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι ήλπιζε να συγκεντρώσει περίπου 1,36 δισ. δολάρια μέσω εκδόσεων νέων ομολόγων εθνικού νομίσματος.

17:13: Φωτορεπορτάζ του AFP αφιέρωμα στην Ουκρανή γυναίκα

17:08: Ρωσία: Η Μόσχα επιβάλλει κυρώσεις στον Μπάιντεν και τον Μπλίνκεν

Η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ρωσικές κυρώσεις επιβάλλονται επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, στον σύμβουλο επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, στον αρχηγό της CIA και σε άλλους.

17:04: Η Μόσχα θα δαπανήσει 9 δισεκατομμύρια δολάρια για να ανασυγκροτήσει την εφοδιαστική αλυσίδα

Η Ρωσία σχεδιάζει να δαπανήσει 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (9 δισεκατομμύρια δολάρια ) στο πλαίσιο των λεγόμενων μέτρων κατά της κρίσης, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί μερικώς τουλάχιστον να περιορίσει τις επιπτώσεις από τις νέες δυτικές κυρώσεις.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει 100 προτάσεις και πρόκειται να επικαιροποιηθεί, δήλωσε ο Μισούστιν, για να ανασυγκροτηθεί η παραγωγή και εφοδιαστική αλυσίδα.

17:00: ΟΗΕ: Η Μόσχα ζητά ψηφοφορία αύριο στο ΣΑ για ένα ψήφισμα για την «ανθρωπιστική κατάσταση» στον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία προτείνει στους 14 εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσουν αύριο Τετάρτη για ένα ψήφισμα για την «ανθρωπιστική κατάσταση» που σχετίζεται με τη ρωσική «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα Ρώσοι διπλωμάτες.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, εξέφρασε τη λύπη του που η Γαλλία και το Μεξικό παραιτήθηκαν από την υποβολή του σχεδίου ψηφίσματός τους για την ανθρωπιστική βοήθεια σε ψηφοφορία μετά από 15 ημέρες συζητήσεων, προτιμώντας να ζητήσουν ψηφοφορία απευθείας από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η Μόσχα αναφέρεται στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

https://twitter.com/AFP/status/1503744545695092744

16:55: Νέες κυρώσεις της Ουάσινγκτον κατά Λουκασένκο και Ρώσων ιδιωτών και οντοτήτων

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε σήμερα νέες κυρώσεις κατά του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και της συζύγου του, καθώς και Ρώσων ιδιωτών και οντοτήτων, για διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Αυτές οι κυρώσεις στοχεύουν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, "αρχηγό μιας διεφθαρμένης κυβέρνησης στη Λευκορωσία, του οποίου το δίκτυο ευνοιοκρατίας ωφελεί το περιβάλλον και το καθεστώς του", καθώς και τη σύζυγό του, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, στοχοποιούνται μεμονωμένα τέσσερις Ρώσοι και μια οργάνωση.

16:49: Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι «παραδέχεται» ότι η χώρα του δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

«Πρέπει να παραδεχτούμε» ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που το θέμα αυτό ήταν μία από τις αιτίες που επικαλέστηκε η Ρωσία για να δικαιολογήσει την εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

«Ακούγαμε επί χρόνια ότι οι πόρτες ήταν ανοιχτές, όμως ακούσαμε επίσης ότι δεν θα μπορούσαμε να ενταχθούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την παραδεχτούμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στη σύνοδο των ηγετών της JEF (Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη), μιας στρατιωτικής συμμαχίας της οποίας ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο Κίεβο ανέρχονται στους πέντε.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς.

Όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες, είπε ότι λειτούργησαν «εν μέρει» σήμερα.

16:44: Δένδιας: «Σε εξέλιξη η προσπάθεια εκκένωσης του Έλληνα προξένου από την Μαριούπολη μαζί με το προσωπικό του ΟΑΣΕ»

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με παρέμβασή του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλή, ενημέρωσε ότι «αυτή την στιγμή εξελίσσεται η προσπάθεια εκκένωσης και του Έλληνα προξένου από την Μαριούπολη μαζί με το προσωπικό του ΟΑΣΕ».

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «οι εικόνες που μεταφέρει ο τηλεοπτικός φακός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία είναι τραγικές, τις βλέπουμε όλοι και μέσα σε αυτό το πολεμικό πλαίσιο που προεκλήθη από τη ρωσική εισβολή, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και ομογενείς μας και Έλληνες διπλωμάτες» και προσέθεσε.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αυτή την στιγμή εξελίσσεται η προσπάθεια εκκένωσης του Έλληνα προξένου από την Μαριούπολη μαζί με το προσωπικό του ΟΑΣΕ. Και εάν οι πληροφορίες είναι ακριβείς βρίσκονται ήδη στην κατεύθυνση προς Ζαπορίζια. Έχω την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιστρέψει ασφαλής στην πατρίδα μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε, επίσης, πως «μαζί με τις ευχές όλων μας που τον συνοδεύουν θέλω να πω ξεκάθαρα πως η παρουσία του στην Μαριούπολη και η προσπάθεια του να προστατεύσει και βοηθήσει τους ομογενείς μας, όπως άλλωστε και η προσπάθεια του πρέσβη Φραγκίσκου Κωσταντέλου, του Δημήτρη Δόχτση και του προξένου μας στην Μαριούπολη τιμούν την πατρίδα μας και τους απευθύνω και πάλι τα θερμότερα συγχαρητήριά μου»

https://twitter.com/NikosDendias/status/1503749782128443402

16:38: Η γαλλική εταιρεία ελαστικών Michelin, σταματάει την εξαγωγή προϊόντων της, όπως και τις παραγωγικές δραστηριότητες της στην Ρωσία

16:31: Πρόσφυγες συνεχίζουν να συρρέουν στην πόλη Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία

//--> //-->

16:25: Ντι Μάιο: «Η διαπραγμάτευση με τη Ρωσία βρίσκεται σε ανηφορικό δρόμο, παρά τα ανοίγματα του Ουκρανού προέδρου»

«Η διαπραγμάτευση με την Ρωσία βρίσκεται σε ανηφορικό δρόμο, παρά τα ανοίγματα του Ουκρανού προέδρου», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Μολδαβία.

Σύμφωνα με τον Ντι Μάιο, «ο Ζελένσκι προχώρησε σε ξεκάθαρο άνοιγμα τόσο σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, όσο και στο εδαφικό θέμα της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αλλά ο Πούτιν αποδεικνύει ότι δεν θέλει την ειρήνη».

Ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας υπογράμμισε παράλληλα ότι «πρόκειται για την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση Ντράγκι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον επαναπατρισμό Ιταλών πολιτών που βρίσκονται αποκλεισμένοι σε πόλεις της Ουκρανίας».

16:21: Ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Έλληνα πρόξενου στην Μαριούπολη

Ξεκίνησε πριν από λίγο η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με ενημέρωση διπλωματικών πηγών.

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι ανωτέρω αναμένεται να κινηθούν με κατεύθυνση τα δυτικά και για λόγους ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν λεπτομέρειες.

16:20: Στόλτενμπεργκ: Ανησυχίες του ΝΑΤΟ για πιθανή χρήση χημικών όπλων από τους Ρώσους στα πλαίσια κάποιας προβοκάτσιας

https://twitter.com/anadoluagency/status/1503735626327339013

16:18: Ουκρανία: Πάνω από 70 λεωφορεία έτοιμα για την απομάκρυνση αμάχων από το Σούμι 

Περισσότερα από 70 λεωφορεία είναι έτοιμα στην πολιορκημένη πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία για να απομακρύνουν αμάχους που έχουν συγκεντρωθεί πριν από μια επιχείρηση «ασφαλούς διέλευσης» την οποία ο Ερυθρός Σταυρός ελπίζει να ξεκινήσει σήμερα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

«Οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί», δήλωσε στο Reuters στη Γενεύη ο Γουάτσον, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). «Ελπίζουμε τουλάχιστον να ξεκινήσουμε αυτήν την επιχείρηση σήμερα».

Νωρίτερα, ο Γουάτσον είπε σε ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη ότι η ΔΕΕΣ και ο Ουκρανικός Ερυθρός Σταυρός ελπίζουν να οργανώσουν την απομάκρυνση αμάχων με δύο νηοπομπές με περίπου 30 λεωφορεία σε ασφαλή περιοχή.

16:14: Associated Press: Ο ανηλεής ρωσικός βομβαρδισμός της Ουκρανίας φτάνει όλο και πιο κοντά στο κέντρο του Κιέβου

Σειρά επιθέσεων έλαβε χώρα σήμερα Τρίτη σε κατοικημένη περιοχή της Ουκρανικής πρωτεύουσας.

16:11: Λουκασένκο: Το Μινσκ αντιστέκεται στις προσπάθειες να παρασυρθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι η Λευκορωσία αναχαίτισε έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε εναντίον της επικράτειάς της πριν από δύο ημέρες από την Ουκρανία, αλλά ότι θα αντισταθεί στις απόπειρες να παρασυρθεί το Μινσκ σε έναν πόλεμο πέρα από τα σύνορα της χώρας.

«Σας προειδοποίησα ότι θα μας ωθήσουν σε αυτή την επιχείρηση, σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Λουκασένκο σε Λευκορώσους στρατιώτες, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

«Δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε εκεί και δεν έχουμε προσκληθεί», είπε ο Λουκασένκο. «Θέλω να τονίσω ξανά... Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε αυτή την επιχείρηση που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία».

16:08: Ζωντανά οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ

https://twitter.com/Reuters/status/1503734096685514754

16:07: BBC: Βίντεο από έκρηξη πυραύλου μπροστά σε άμαχο πολίτη στο Κίεβο

16:03: Ζελένσκι: Η Ουκρανία αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι στο ΝΑΤΟ και ζητά εγγυήσεις ασφαλείας

Η Ουκρανία αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει μια ανοιχτή πόρτα στο ΝΑΤΟ για να γίνει μέλος και ως εκ τούτου προτείνει ένα τρόπο για να προστατευθεί η ίδια ξεχωριστά υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εγγυήσεις ασφαλείας δήλωσε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αν δεν μπορούμε να μπούμε μέσω των ανοιχτών θυρών, τότε πρέπει να συνεργαστούμε με τις ενώσεις με τις οποίες μπορούμε, οι οποίες θα μας βοηθήσουν, θα μας προστατεύσουν…έχοντας ξεχωριστές εγγυήσεις» δήλωσε σε μια βίντεο έκκληση του ο Ουκρανός πρόεδρος.

15:58: Πόλεμος στην Ουκρανία: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο από το βράδυ

15:53: Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις σε περισσότερους Ρώσους λόγω της εισβολής στην Ουκρανία

Η Βρετανία επέβαλε σήμερα κυρώσεις σε εκατοντάδες πρόσωπα και οντότητες από τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας ένα νέο νόμο προκειμένου να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, στοχοθετώντας ανθρώπους που κατηγορούνται ότι στηρίζουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Βρετανία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι οι κυρώσεις θα αποτρέψουν τον Πούτιν από το να συνεχίσει την εισβολή του στην Ουκρανία.

Στον τελευταίο γύρο κυρώσεων, που ήρθαν γρήγορα μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου περί Οικονομικού Εγκλήματος, η Βρετανία κινήθηκε εναντίον αυτών που ήταν κοντά στον Πούτιν, όπως τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και το στέλεχος τηλεοπτικού σταθμού Κονσταντίν Ερνστ.

Οι Ρώσοι επιχειρηματίες Μιχαήλ Φρίντμαν και Πετρ Αβεν, ολιγάρχες που συγκέντρωσαν τον πλούτο τους πριν ανέλθει ο Πούτιν στην εξουσία, βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο των κυρώσεων, όπως επίσης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ο νεότερος γύρος κυρώσεων περιλαμβάνει ανθρώπους της ελίτ με περιουσία αξίας 100 δισεκ. λιρών (130,63 δισεκ. δολαρίων).

«Προχωρούμε παραπέρα και με ταχύτερους ρυθμούς από ποτέ, πλήττοντας αυτούς που είναι πιο κοντά στον Πούτιν –από μεγάλους ολιγάρχες, έως τον πρωθυπουργό του, και τους προπαγανδιστές που διασπείρουν τα ψέματα και την παραπληροφόρησή του. Τους θεωρούμε υπεύθυνους για τη συνέργειά τους σε ρωσικά εγκλήματα στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

«Συνεργαζόμενοι στενά με τους συμμάχους μας, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση στον Πούτιν και θα αποκόψουμε τη χρηματοδότηση για τη ρωσική πολεμική μηχανή», ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωση.

Η Τρας δήλωσε ότι η Βρετανία επέβαλε πάνω από 370 νέες κυρώσεις, ανεβάζοντας το σύνολο σε πάνω από 1.000 από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία .

Η Βρετανία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα απαγορεύσει την εξαγωγή προϊόντων πολυτελείας στη Ρωσία και θα επιβάλει νέους δασμούς ύψους 35% σε ρωσικές εισαγωγές αξίας 900 εκατ. λιρών (1,2 δισεκ. δολαρίων), συμπεριλαμβανομένης της βότκας, των μετάλλων, των λιπασμάτων και άλλων εμπορευμάτων.

https://twitter.com/trussliz/status/1503716658036228096

15:49: Ο Εμανουέλ Μακρόν θα προσφέρει προξενική προστασία στην Ρωσίδα δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιάνικοβα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα προσφέρει προξενική προστασία μέσω της γαλλικής πρεσβείας στην Μόσχα στην Μαρίνα Οβσιάνικοβα, την ρωσίδα δημοσιογράφο του Pervy Kanal που πραγματοποίησε χθες την ενέργεια διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στην Ουκρανία στην διάρκεια του δελτίου ειδήσεων.

Κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε κέντρο υποδοχής ουκρανών προσφύγων, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί διαδικασία για την χορήγηση ασύλου από την Γαλλία στην δημοσιογράφο και ότι θα μιλήσει για το θέμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επόμενη συνομιλία τους.

15:45: Ουκρανία: Επανέναρξη διαπραγματεύσεων - Εκεχειρία και απόσυρση ρωσικών δυνάμεων στις συζητήσεις

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία ξεκίνησαν και πάλι και βρίσκονται σε εξέλιξη, γνωστοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Ξεκίνησαν και πάλι οι διαβουλεύσεις για την κύρια πλατφόρμα των διαπραγματεύσεων. Γενικά θέματα κανονιστικών ρυθμίσεων, κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων από το έδαφος της χώρας», ανέφερε στο Twitter ο Ποντόλιακ.

https://twitter.com/Podolyak_M/status/1503718859219554312

15:42: The Kyiv Independent: Η Ρωσικές απώλειες μέχρι την 15η Μαρτίου σύμφωνα με την Ουκρανική πλευρά

15:38: Συνάντηση Ντράγκι- Σάλιβαν, με θέμα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε σήμερα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, το Παλάτσο Κίτζι. Κύριο θέμα συζήτησης, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, ήταν οι εξελίξεις και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός και ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας «καταδίκασαν την αδικαιολόγητη επίθεση από μέρους της Ρωσίας» και συμφώνησαν στο ότι «πρέπει να συνεχίσει να δίδεται στην Μόσχα μια ενιαία και σε αποφασιστικούς τόνους απάντηση».

Ο Μάριο Ντράγκι και ο Τζέικ Σάλιβαν συμφώνησαν τέλος να εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι επαφές των δυο χωρών τους σε όλα τα επίπεδα, «υπό το φως των άριστων διμερών και διατλαντικών σχέσεων».

15:35: Λβιβ: Φωτογραφίες από την κηδεία 4 Ουκρανών στρατιωτών οι οποίοι έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια ρωσικών βομβαρδισμών στην στρατιωτική βάση Γιαβορίν

Ανάμεσα στους νεκρούς και ο Κύριλλος Βουσουβανί, ο αδερφός του οποίου σκοτώθηκε στις 3 Μαρτίου από ρωσικά πυρά. Οι μητέρες τους οδυρόμενη ακολούθησε το φέρετρο του πρεσβύτερου γιού της. Μεταδίδει ο απεσταλμένος του BuzzFeedNews, Christopher Miller.

https://twitter.com/ChristopherJM/status/1503662235331305476

15:32: Φωτογραφίες του Άρη Μεσσήνη από το πολιορκούμενο Κίεβο

15:27: Bloomberg: Στο Κίεβο κατευθύνεται η πομπή από την Πολωνία για τη συνάντηση με Ζελένσκι

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Bloomberg, η πομπή από την Πολωνία για τη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει περάσει το Λβιβ και κατευθύνεται προς το Κίεβο.

https://twitter.com/mariatad/status/1503696877300113411

15:21: AFP: Περίπου 2.000 αυτοκίνητα κατάφεραν να φύγουν από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης στα πλαίσια εκκένωσης μέσω ανθρωπιστικής οδού

Η δορυφορική φωτογραφία πάρθηκε την 14η Μαρτίου και δείχνει καιόμενα και βομβαρδισμένα κτήρια στην πλατεία Πρυμόσκυι της Μαριούπολης

15:17: Δήμαρχος Κιέβου στο Sky News: Οι Ουκρανοί δεν παλεύουν μόνο για την χώρα τους, αλλά για τις αξίες και τις αρχές τους

https://twitter.com/SkyNews/status/1503719342751588358

15:11: Βρετανικός υπουργείο Άμυνας: Ο χάρτης με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ανά την ουκρανική επικράτεια κατά την 20η ημέρα της ρωσικής εισβολής

15:06: Ουκρανία: Σχεδόν 2.000 οχήματα έφυγαν από τη Μαριούπολη μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές

Περίπου 2.000 οχήματα κατόρθωσαν να φύγουν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από την ουκρανική πόλη Μαριούπολη, που βρίσκεται υπό πολιορκία από ρωσικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος.

«Έως τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) δύο χιλιάδες έφυγαν από την πόλη», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, το οποίο δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη-λιμάνι όπου οι συνθήκες είναι καταστροφικές μετά από μέρες βομβαρδισμών και πολιορκίας.

15:00: AFP: Σε πλήρη εξέλιξη το δράμα των προσφύγων στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο αριθμός των εκτοπισμένων έχει ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια

14:56: Η Μπρατισλάβα κατηγορεί δύο πρόσωπα για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας

Η Σλοβακία κατηγόρησε πρώην αξιωματικό στρατιωτικής ακαδημίας και έναν ακόμα άνδρα για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία και ειδικός εισαγγελέας.

Η ανακοίνωση ήλθε μία ημέρα αφού η χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ απέλασε τρεις Ρώσους διπλωμάτες. Η Ρωσία δήλωσε ότι θα απαντήσει σε αυτό που χαρακτήρισε αδικαιολόγητη απέλαση.

Ο εκτελών χρέη επικεφαλής της αστυνομίας Στέφαν Χάμραν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Μπρατισλάβα, που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, ότι η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση και κατηγόρησε πρώην αντιπρύτανη σε στρατιωτική ακαδημία, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως Πάβολ Β., για συνεργασία με τη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών GRU από το 2013.

«Το πρόσωπο αυτό ήταν μια επαφή πληροφοριών των αξιωματικών της ρωσικής GRU … για τους οποίους αναζητούσε, συγκέντρωνε και αποκάλυπτε πληροφορίες στρατηγικής σημασίας», δήλωσε ο Χάμραν.

Ο Χάμραν ταυτοποίησε τον άλλο άνδρα ως Μπόχους Γκ., συνεργάτη ιστοσελίδας την οποία έκλεισε η κυβέρνηση νωρίτερα αυτό τον μήνα για τη διασπορά παραπληροφόρησης. Ο άνδρας αυτός παραδέχθηκε ότι αναζητούσε πληροφορίες από απόρρητες αναφορές για το Κοινοβούλιο, δήλωσε ο Χάμραν.

Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές από 4 χρόνια φυλάκισης έως 13 έτη κάθειρξης, εάν καταδικαστούν. Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο άλλα πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση, αλλά αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς κατηγορίες.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ντάνιελ Λίπσιτς δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία επανέφερε στο προσκήνιο τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει κατηγοριοποιήσει τη Σλοβακία ως μη φιλική χώρα και γι’ αυτό τον λόγο, αυτές οι υποθέσεις θα συγκεντρώνουν μεγάλη προσοχή», δήλωσε.

14:55:Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στέλνει 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία

Νέα μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στέλνει στην Ουκρανία ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, συνεχίζοντας την έμπρακτη στήριξη και ενίσχυση των πληγέντων του πολέμου.

Συγκεκριμένα αναχώρησαν σήμερα το πρωί από την Κεντρική Αποθήκη του Ε.Ε.Σ. στην Αθήνα τρία φορτηγά εφοδιασμένα με 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη πρώτης ανάγκης, αντισηπτικά, ηλεκτρικές γεννήτριες κ.α.) με προορισμό αρχικά το Σιρέτ (σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας) και εν συνεχεία το Τσερνιβτσί της Ουκρανίας, προκειμένου να παραδώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια απευθείας στον Ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό. Σημειώνεται ότι την ανθρωπιστική αποστολή του Ε.Ε.Σ. θα ενισχύσει Κινητή Μονάδα Υγείας του Ε.Ε.Σ. με επαγγελματίες νοσηλεύτριες αλλά και διασωστικό όχημα με εθελοντές Σαμαρείτες - Διασώστες. Οι εθελοντές και το προσωπικό του Ε.Ε.Σ. θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου υπάρχει ανάγκη, ενισχύοντας σημαντικά το δύσκολό έργο του Ουκρανικού και του Ρουμανικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ευχαριστεί θερμά πολίτες, εταιρείες και οργανισμούς, σε όλη την Ελλάδα, για την τεράστια και συγκινητική ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του για ενίσχυση των πληγέντων του πολέμου.

Για να δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους πληγέντες μέσω του Ε.Ε.Σ ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: www.redcross.gr

14:53:Ουκρανία και Δυτ. Βαλκάνια στο επίκεντρο της συνομιλίας Ν. Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Αγίας Έδρας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, Αρχιεπίσκοπο Πολ Ρίτσαρντ Γκάλαχερ είχε νωρίτερα ο σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας συζήτησε με τον ομόλογό του την κατάσταση στην Ουκρανία καθώς και τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του τελευταίου στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Κατά τη συνομιλία τους, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Βατικανό για την ανθρωπιστική βοήθεια της οργάνωσης Caritas στον Έλληνα γενικό πρόξενο στη Μαριούπολη και το έμπρακτο ενδιαφέρον για την ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία. Συμφωνήθηκε η συνέχιση των συχνών επαφών και ο στενός συντονισμός.

14:29: Τα Ηνωμένα΄Εθνη καλούν την Μόσχα να μην προβεί σε αντίποινα εις βάρος της αντιπολεμικής διαδηλώτριας που διέκοψε ένα δελτίο ειδήσεων ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου για να διαμαρτυρηθεί

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η αντιπολεμική διαδηλώτρια, η οποία διέκοψε το δελτίο ειδήσεων που μεταδιδόταν ζωντανά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας Channel One, δεν θα τιμωρηθεί επειδή άσκησε το δικαίωμά της στην ελευθερία του λόγου.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα "χουλιγκανισμό" την ενέργεια της διαδηλώτριας Μαρίνας Οβσιανίκοβα, η οποία στάθηκε πίσω από την παρουσιάστρια των ειδήσεων με ένα πλακάτ που έγραφε «Όχι στον Πόλεμο», για να διαμαρτυρηθεί για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και φώναζε συνθήματα κατά του πολέμου.

Η Ραβίνα Σαμντασανί, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, είπε σήμερα κατά την ενημέρωση του Τύπου στη Γενεύη ότι οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να εγγυηθούν πως η γυναίκα "δεν θα υποστεί αντίποινα για την άσκηση του δικαιώματός της στην ελευθερία της έκφρασης".

14:27: Χιλιάδες Σύροι στρατολογούνται από τη Ρωσία για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει καταρτίσει καταλόγους 40.000 μαχητών του συριακού στρατού και των συμμαχικών του πολιτοφυλακών, οι οποίοι είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ουκρανία, υποστήριξε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου ότι οι εθελοντές, περιλαμβανομένων αυτών που φθάνουν από τη Συρία, είναι ευπρόσδεκτοι για να πολεμήσουν στο πλευρό του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, στην οποία ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ρώσοι αξιωματικοί, σε συντονισμό με το συριακό στρατό και συμμαχικές του πολιτοφυλακές, άνοιξαν γραφεία στρατολόγησης στις ζώνες που ελέγχονται από το καθεστώς του Δαμασκού.

«Περισσότεροι από 40.000 Σύροι έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα για να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που έχει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Ρώσοι αξιωματικοί, που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία στο πλαίσιο της επέμβασης της Μόσχας το 2015 για να υποστηρίξει το καθεστώς της Δαμασκού, έχουν εγκρίνει την υποψηφιότητα 22.000 εξ αυτών, σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.

Οι μαχητές αυτοί προέρχονται είτε από μονάδες του τακτικού συριακού στρατού είτε από τις τάξεις φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών που έχουν εκπαιδευτεί από τους Ρώσους και έχουν πείρα σε μάχες μέσα σε πόλεις, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Σε μια χώρα όπου οι στρατιώτες κερδίζουν από 13 ως 32 ευρώ το μήνα, η Ρωσία τους υπόσχεται ένα μισθό 1.100 δολαρίων (1.000 ευρώ) για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Έχουν επίσης δικαίωμα σε 7.700 δολάρια αποζημίωσης σε περίπτωση τραυματισμού, ενώ η οικογένειά τους θα πάρει 16.500 δολάρια, σε περίπτωση θανάτου τους στη μάχη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Άλλοι τουλάχιστον 18.000 μαχητές θα τεθούν υπό την καθοδήγηση της νεφελώδους ομάδας Βάγκνερ, μιας ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας παραστρατιωτικών που έχει σχέσεις με το Κρεμλίνο, αναφέρει το Παρατηρητήριο, το οποίο διευκρινίζει ότι δεν έχει διαπιστώσει προς το παρόν αναχώρηση στρατολογημένων Σύρων για την Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης διέψευσε την ύπαρξη τέτοιας εκστρατείας στρατολόγησης.

«Μέχρι τώρα, κανένα όνομα δεν έχει εγγραφεί, κανένας στρατιώτης δεν έχει καταχωριστεί και κανένας δεν έχει πάει στη Ρωσία για να πολεμήσει στην Ουκρανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Όμαρ Ραχμούν της Επιτροπής Εθνικής Συμφιλίωσης.

Σύροι μισθοφόροι έχουν ήδη πολεμήσει στη Λιβύη και στον καυκασιανό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

14:25: Οι ισπανικές αρχές δέσμευσαν θαλαμηγό που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Αλεξάντρ Μιχέγεφ

Οι ισπανικές αρχές δέσμευσαν σήμερα την θαλαμηγό "Lady Anastasia", που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Αλεξάντρ Μιχέγεφ, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters αστυνομική πηγή.

Στην θαλαμηγό δεν επιτρέπεται να αποπλεύσει από την μαρίνα του Πορτ Αδριάνο στην Μαγιόρκα, όπου είναι αγκυροβολημένη, σύμφωνα με την πηγή αυτή της αστυνομίας.

Οι ισπανικές αρχές έδρασαν συμμορφούμενες με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων ενός καταλόγου πλούσιων Ρώσων που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

13:32: Βοηθήστε τον εαυτό σας βοηθώντας εμάς, λέει ο Ζελένσκι σε ηγέτες της βόρειας Ευρώπης        

Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τη δική της ασφάλεια με το βοηθά την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνεδρίαση των ηγετών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF) στο Λονδίνο μέσω τηλεδιάσκεψης, καλώντας τους να αποστείλουν περισσότερα όπλα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φιλοξενεί σύνοδο των ηγετών της Βόρειας Ευρώπης για να συζητήσουν την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Είμαστε όλοι οι στόχοι της Ρωσίας και όλα θα είναι εναντίον της Ευρώπης εάν η Ουκρανία δεν αντέξει, άρα θα ήθελα να σας ζητήσω να βοηθήσετε τον εαυτό σας, βοηθώντας εμάς», δήλωσε ο Ζελένσκι στους ηγέτες.

«Γνωρίζετε το είδος του οπλισμού που χρειαζόμαστε…χωρίς τη στήριξή σας θα είναι πολύ δύσκολο, είμαι πολύ ευγνώμων, αλλά θέλω να πω ότι χρειαζόμαστε περισσότερα…Πραγματικά ελπίζω ότι θα είστε σε θέση να βελτιώσετε αυτό το πλαίσιο και θα δείτε πώς αυτό θα προστατεύσει την ασφάλειά σας».

13:15: Η τουρκική κυβέρνηση αναμένει ότι σύντομα θα απομακρυνθούν τούρκοι πολίτες από την Μαριούπολη               

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι αναμένει να απομακρυνθούν τούρκοι πολίτες από την Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας σήμερα Τρίτη ή αύριο Τετάρτη έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

"Ξεκαθαρίζουν οι συνθήκες για την απομάκρυνση των πολιτών μας από τη Μαριούπολη. Αναμένουμε καλές ειδήσεις σήμερα ή αύριο", δήλωσε από την Αγκυρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, 14.800 τούρκοι πολίτες έχουν απομακρυνθεί από την Ουκρανία μέχρι τώρα μεσούσης της ρωσικής εισβολής και σήμερα συναντήθηκαν τούρκοι αξιωματούχοι με ουκρανούς διαπραγματευτές.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το τέμενος του σουλτάνου Σουλεϊμάν στη Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 80 ενήλικες και παιδιά, ανάμεσά τους και Τούρκοι.

12:50: Σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο ένα παιδί γίνεται πρόσφυγας (Unicef) -- 2,95 εκατ. Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους (ΟΗΕ)         

Σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο που περνά ένα παιδί στην Ουκρανία γίνεται πρόσφυγας, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

Τις τελευταίες 20 ημέρες περίπου 1,4 εκ. παιδιά αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ουκρανία, κατά μέσο όρο 73.000 την ημέρα, κάτι που σημαίνει περίπου 55 το λεπτό ή «πρακτικά ένα παιδί το δευτερόλεπτο», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της Unicef στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ από τη Γενεύη.

Συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν φύγει από την Ουκρανία ξεπερνά τα 2,95 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που έγινε σήμερα περίπου στις 12:00.

«Αυτή η κρίση, σε ό,τι αφορά την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται και την κλίμακά της, είναι πρωτοφανής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε ο Έλντερ.

Ο εκπρόσωπος της Unicef, απηχώντας τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, υπογράμμισε ότι αυτά τα παιδιά «διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να πέσουν θύματα χωρισμού, βίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και διακίνησης».

«Πλέον φτάσαμε το όριο των 3 εκατομμύριων σε ό,τι αφορά την κίνηση του πληθυσμού εκτός Ουκρανίας», επιβεβαίωσε και ο Πολ Ντίλον, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, από τη Γενεύη στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Από τους σχεδόν 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, οι 157.000 είναι πολίτες άλλων χωρών, διευκρίνισε ο ΔΟΜ.

12:49: Κήρυξη γενικού αντιαεροπορικού συναγερμού

Η βόρεια περιφέρεια Τσερνίχιβ της Ουκρανίας εξέδωσε προειδοποίηση για αεροπορικές επιθέσεις σε ολόκληρη την χώρα σήμερα, καλώντας τους κατοίκους να μεταβούν στα καταφύγια.

Δεν είναι γνωστό αν και άλλες ουκρανικές περιφέρειες έχουν κηρύξει αντίστοιχο συναγερμό για νέες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

«Προσοχή. Αεροπορικές επιθέσεις σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Μεταβείτε στα καταφύγια!», είναι το μήνυμα που ανέβηκε στο Ιντερνετ.

12:21: Θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία; Το Κρεμλίνο απαντά ότι δεν κάνει προβλέψεις 

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς να κάνει προβλέψεις για την πιθανή έκβαση των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Το έργο είναι δύσκολο και στην παρούσα κατάσταση το γεγονός και μόνο ότι συνεχίζονται είναι πιθανόν θετικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Δεν θέλουμε να κάνουμε προβλέψεις. Περιμένουμε αποτελέσματα».

Η Ρωσία, δήλωσε ο Πεσκόφ, είναι απογοητευμένη που δεν υπήρξε καμία δημόσια δήλωση από αξιωματούχους της Δύσης για το γεγονός ότι σκοτώθηκαν 20 και πλέον άνθρωποι στην ελεγχόμενη από αυτονομιστές πόλη του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία κατηγόρησε χθες, Δευτέρα, την Ουκρανία ότι πραγματοποίησε επίθεση με πύραυλο εναντίον της πόλης. Η Ουκρανία το αρνήθηκε και δήλωσε ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν ρωσικός.

12:16: Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε "χουλιγκανισμό" την αντιπολεμική διαμαρτυρία μιας γυναίκας στη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης δελτίου ειδήσεων             

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα "χουλιγκανισμό" την ενέργεια μιας γυναίκας, η οποία διέκοψε το δελτίο ειδήσεων που μεταδιδόταν ζωντανά από το κρατικό ρωσικό δίκτυο Channel One, εισβάλλοντας στο στούντιο με ένα πλακάτ που έγραφε «Όχι στον Πόλεμο», για να διαμαρτυρηθεί για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η διαδηλώτρια Μαρίνα Οβσιανίκοβα στάθηκε πίσω από την παρουσιάστρια των ειδήσεων με το πλακάτ της και φώναζε συνθήματα κατά του πολέμου.

"Σχετικά με αυτή τη γυναίκα, αυτό είναι χουλιγκανισμός", είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξαίροντας το τηλεοπτικό αυτό δίκτυο για το ποιοτικό, αντικειμενικό και έγκαιρο πρόγραμμά του.

12:12:  Απαγόρευση κυκλοφορίας για 36 ώρες στο Κίεβο -- σημαντικές ζημιές στο αεροδρόμιο του Ντνίπρο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην ουκρανική πρωτεύουσα για 36 ώρες, από σήμερα το βράδυ, λόγω των «επικίνδυνων και δύσκολων στιγμών» που ζουν οι κάτοικοί της.

«Από σήμερα» στις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και έως τις 07:00 το πρωί της Πέμπτης θα απαγορεύεται η κυκλοφορία στο Κίεβο, ανακοίνωσε στο Telegram ο Κλίτσκο, αφού η ουκρανική πρωτεύουσα έγινε στόχος πολλών βομβαρδισμών σήμερα το πρωί.

«Σήμερα είναι μια δύσκολη και επικίνδυνη στιγμή», τόνισε ο ίδιος.

«Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά της Ουκρανίας και θα την υπερασπιστούμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε το Κίεβο, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή το σύμβολο και την προκεχωρημένη βάση της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης», σημείωσε ο Κλίτσκο.

Στο μεταξύ το αεροδρόμιο της πόλης Ντνίπρο στην ανατολική Ουκρανία υπέστη «μαζικές καταστροφές» έπειτα από τον βομβαρδισμό του δύο φορές στη διάρκεια της νύκτας από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.

Εξάλλου περίπου 300 άμαχοι από τη Μαριούπολη κατάφεραν να φτάσουν στη Ζαπορίζια, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πολιορκημένης πόλης.

«Όπως ανακοινώθηκε περίπου 160 οχήματα έφυγαν από τη Μαριούπολη χθες. Στις 10:00 σήμερα ενημερωθήκαμε ότι περίπου 300 κάτοικοι της Μαριούπολης έφτασαν στη Ζαπορίζια», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη να φύγουν από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών αρχών.

12:07: Κήρυξη γενικού αντιαεροπορικού συναγερμού 

Οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν κατάσταση αντιαεροπορικού συναγερμού σε ολόκληρη την χώρα.

12:07: Το Λονδίνο θα απαγορεύσει τις εξαγωγές προϊόντων πολυτελείας στη Ρωσία και θα επιβάλει νέους δασμούς σε εισαγωγές

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορεύσει την εξαγωγή προϊόντων πολυτελείας στη Ρωσία και θα επιβάλει νέους δασμούς ύψους 35% σε ρωσικές εισαγωγές αξίας 900 εκατ. λιρών (1,2 δισεκ. δολαρίων), συμπεριλαμβανομένης της βότκας, των μετάλλων, των λιπασμάτων και άλλων εμπορευμάτων.

Το βήμα αυτό είναι το τελευταίο σε μια σειρά οικονομικών κυρώσεων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για να τιμωρηθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία. Αργότερα σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος πλούσιων Ρώσων.

«Οι νέοι μας δασμοί θα απομονώσουν περαιτέρω τη ρωσική οικονομία από το παγκόσμιο εμπόριο, διασφαλίζοντας ότι δεν θα ευνοηθεί από το βασιζόμενο σε κανόνες διεθνές σύστημα το οποίο δεν σέβεται», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ σε ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ορίσει ποια προϊόντα επηρεάζονται από την απαγόρευση εξαγωγών, αλλά προσέθεσε ότι πιθανόν θα περιλαμβάνουν ακριβά είδη μόδας, έργα τέχνης και αυτοκίνητα πολυτελείας.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι τα προϊόντα, που υπόκεινται σε πρόσθετο δασμό 35%, επιλέχτηκαν για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στη Βρετανία, μεγιστοποιώντας παράλληλα τον αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία.

Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι αποσύρει όλη τη χρηματοδοτική στήριξη εξαγωγών προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

11:50:  Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι, είτε θα υπάρξει συμφωνία, είτε νέα ρωσική επίθεση, δηλώνει σύμβουλος του Ζελένσκι

"Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι", δήλωσε σήμερα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, διευκρινίζοντας ότι είτε θα υπάρξει συμφωνία στις συνομιλίες με τη Ρωσία είτε νέα ρωσική επίθεση.

"Βρισκόμαστε σε έναν σταυροδρόμι. Είτε θα συμφωνήσουμε στις τρέχουσες συνομιλίες είτε οι Ρώσοι θα κάνουν μια δεύτερη απόπειρα (επίθεσης) και τότε θα υπάρξουν ξανά συνομιλίες", δήλωσε σήμερα ο Ολέκσι Αρεστόβιτς.

Η Ουκρανία ελπίζει να ανοίξει 9 ανθρωπιστικούς διαδρόμους σήμερα για να απομακρύνει αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις και θα προσπαθήσει να παραδώσει ανθρωπιστικές προμήθειες στη Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που βρίσκεται περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε παράλληλα σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ότι η απομάκρυνση αμάχων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην περιοχή του.

Η Βερεστσούκ έκανε την ανακοίνωση αυτή την ώρα που ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ρίβνε, στην βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωνε ότι ο απολογισμός των νεκρών από ρωσική αεροπορική επιδρομή που έγινε χθες, Δευτέρα, σε πύργο της τηλεόρασης στην περιφέρειά του αυξήθηκε σε τουλάχιστον 19.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι επέτρεψε στο πρώτο κομβόι αμάχων να εγκαταλείψει την Μαριούπολη, αλλά υψηλόβαθμος σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε ότι η Ρωσία απέκλεισε ξανά οχηματοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και προσπαθούσε να φτάσει στην πόλη με προμήθειες.

Η εγγύηση ενός ασφαλούς περάσματος για να φτάσει η βοήθεια στη Μαριούπολη και να μπορούν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν την πόλη έχει αποτελέσει βασικό αίτημα του Κιέβου σε διάφορους κύκλους συνομιλιών με τη Μόσχα. Προηγούμενες προσπάθειες για την επίτευξη μιας τοπικής κατάπαυσης του πυρός έχουν αποτύχει.

11:41: Οι πρωθυπουργοί της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας που βρίσκονται στο Κίεβο θα παρουσιάσουν ένα πακέτο βοηθείας της ΕΕ για την Ουκρανία

Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβενίας θα παρουσιάσουν ένα πακέτο βοήθειας της ΕΕ για την Ουκρανία στη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Κίεβο σήμερα, όπως δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος του πολωνού πρωθυπουργού Μίχαλ Ντβορτσίκ προσθέτοντας ότι οι ηγέτες θα μιλήσουν για λογαριασμό της ΕΕ.

"Στο Κίεβο, πέραν μιας ισχυρής ένδειξης στήριξης προς την Ουκρανία, ένα πακέτο ξεκάθαρης στήριξης θα παρουσιαστεί από τους πρωθυπουργούς", είπε ο Ντβορτσίκ και πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία πέρασε το σύνορο Πολωνίας-Ουκρανίας γύρω στις 09:00 ώρα Ελλάδος.

Οι πρωθυπουργοί, οι οποίοι ταξιδεύουν με τρένο, θα είναι οι πρώτοι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται την ουκρανική πρωτεύουσα μετά την ρωσική εισβολή τον περασμένο μήνα.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έγραψε στο Facebook ότι η επίσκεψη λαμβάνει χώρα την 20η ημέρα της "εγκληματικής επιθετικότητας εις βάρος της Ουκρανίας" από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Σε τέτοιους ανατρεπτικούς καιρούς για τον κόσμο είναι καθήκον μας να βρισκόμαστε εκεί όπου γράφεται η ιστορία. Γιατί δεν πρόκειται για εμάς, αλλά για το μέλλον των παιδιών μας που τους αξίζει να ζουν σε έναν κόσμο χωρίς τυραννία", έγραψε.

"Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να επιβεβαιωθεί η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη σύσσωμης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εθνική κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Ο σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι επίσης να παρουσιαστεί ένα ευρύ πακέτο στήριξης για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς", ανέφερε ο Φιάλα σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε και από την πολωνική κυβέρνηση.

11:34: Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε σήμερα να επιβάλει ένα τέταρτο πακέτο οικονομικών και ατομικών κυρώσεων σχετικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε σήμερα να επιβάλει ένα τέταρτο πακέτο οικονομικών και ατομικών κυρώσεων σχετικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

"Καθώς ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν κατά του ουκρανικού λαού συνεχίζεται, το ίδιο ισχύει και για την αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να πλήξουμε τη χρηματοδότηση του πολεμικού μηχανισμού του Κρεμλίνου. Αυτό το τέταρτο πακέτο κυρώσεων είναι άλλο ένα σημαντικό πλήγμα στην οικονομική και υλικοτεχνική βάση στην οποία βασίζεται η Ρωσία για να πραγματοποιήσει εισβολή στην Ουκρανία. Στόχος των κυρώσεων είναι ο Πρόεδρος Πούτιν να σταματήσει αυτόν τον απάνθρωπο και παράλογο πόλεμο», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Το Συμβούλιο αποφάσισε ειδικότερα τα εξής μέτρα:

- Να απαγορεύσει όλες τις συναλλαγές με ορισμένες ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις.

- Να απαγορεύσει την παροχή οποιωνδήποτε υπηρεσιών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς και την πρόσβαση σε οποιεσδήποτε υπηρεσίες συνδρομής σε σχέση με δραστηριότητες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα της Ρωσίας.

- Να επεκτείνει τον κατάλογο των προσώπων που συνδέονται με την αμυντική και βιομηχανική βάση της Ρωσίας, στα οποία επιβάλλονται αυστηρότεροι περιορισμοί στις εξαγωγές όσον αφορά αγαθά και προϊόντα διπλής χρήσης και τεχνολογία που ενδέχεται να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας,

- Να απαγορεύσει νέες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, καθώς και τη θέσπιση ολοκληρωμένου περιορισμού των εξαγωγών σε εξοπλισμό, τεχνολογία και υπηρεσίες για την ενεργειακή βιομηχανία.

- Να απαγορεύσει εισαγωγές στην ΕΕ προϊόντων χάλυβα που υπόκεινται επί του παρόντος στα μέτρα διασφάλισης της ΕΕ, ύψους περίπου 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ως χαμένα έσοδα από τις εξαγωγές για τη Ρωσία. Οι αυξημένες ποσοστώσεις εισαγωγών θα διανεμηθούν σε άλλες τρίτες χώρες για αντιστάθμιση.

- Να απαγορεύσει τις εξαγωγές από την ΕΕ σε είδη πολυτελείας (π.χ. πολυτελή αυτοκίνητα, κοσμήματα κ.λπ.) για να πλήξουν άμεσα τις ρωσικές ελίτ.

Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να επεκτείνει τον κατάλογο των προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις και να συμπεριλάβει περισσότερους ολιγάρχες και επιχειρηματίες που συνδέονται με το Κρεμλίνο, λομπίστες και προπαγανδιστές που προωθούν την αφήγηση του Κρεμλίνου για την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και βασικές εταιρείες στους τομείς της αεροπορίας, της στρατιωτικής και διπλής χρήσης, της ναυπηγικής και της μηχανουργικής.

10:55: Η Βουδαπέστη λέει πως οι ενεργειακές προμήθειές της αποτελούν «κόκκινη γραμμή» σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας     

Το τελευταίο πακέτο κυρώσεων, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας, δεν επηρεάζει τις ενεργειακές προμήθειες της Ουγγαρίας και ο όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου MOL μπορεί επίσης να συνεχίσει την παραγωγή αργού στη Ρωσία, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, ο Πέτερ Σιγιάρτο δηλώνει πως είναι σημαντικό για την ουγγρική κυβέρνηση να διατηρήσει την ευρωπαϊκή ενότητα στις κυρώσεις, όμως προσθέτει πως «έχουμε μια κόκκινη γραμμή, η οποία είναι η ασφάλεια των ουγγρικών ενεργειακών προμηθειών».

10:52: Η επί μακρόν διστακτική να φιλοξενήσει πρόσφυγες Ιαπωνία ετοιμάζεται να υποδεχτεί Ουκρανούς

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι ουκρανοί πρόσφυγες θα μπορούν να μετατρέπουν την βραχυπρόθεσμη βίζα εισόδου σε πιο μακροπρόθεσμη που θα τους επιτρέπει να εργάζονται, η πιο πρόσφατη κίνηση του Τόκιο, που επί μακρόν υπήρξε διστακτικό απέναντι στο προσφυγικό, να υποδεχτεί Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου.

Ο αριθμός των προσφύγων που έχουν μέχρι στιγμής φύγει από την Ουκρανία, από τις 24 Φεβρουαρίου που εισέβαλε στη χώρα η Ρωσία, ξεπέρασε χθες τα 2,8 εκατομμύρια.

Η Ιαπωνία, παρότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, έχει υπάρξει για πολύ καιρό επιφυλακτική να δεχτεί πρόσφυγες.

Το 2020, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, δέχτηκε 47 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 44 ήταν για "ανθρωπιστικούς" λόγους.

Ωστόσο, εντός ημερών από την εισβολή ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία θα δεχτεί κάποιους Ουκρανούς πρόσφυγες στο έδαφός της.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι αιτήσεις θα είναι αρχικά περιορισμένες για συγγενείς και φίλους των περίπου 1.900 Ουκρανών που βρίσκονται ήδη στην Ιαπωνία.

Σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιοσιχίσα Φουρουκάουα δήλωσε ότι οι Ουκρανοί, οι οποίοι αρχικά θα εισέρχονται στην Ιαπωνία με βραχυπρόθεσμη βίζα 90 ημερών, θα μπορούν να αποκτούν ένα ειδικό καθεστώς βίζας που θα τους επιτρέπει να εργάζονται, ένα βασικό βήμα προς την απόκτηση μιας μεγαλύτερης διάρκειας άδειας παραμονής στην Ιαπωνία.

10:04: Η Κίνα διέψευσε τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι η Ρωσία της ζήτησε βοήθεια-- το Πεκίνο αρνείται "να επηρεαστεί" από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

Η Κίνα διέψευσε σήμερα τους ισχυρισμούς Αμερικανών αξιωματούχων ότι η Ρωσία της ζήτησε στρατιωτική βοήθεια για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι διαδίδει «κακόβουλη παραπληροφόρηση» που κινδυνεύει να οξύνει τη σύγκρουση.

«Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα διαδώσει κακόβουλη παραπληροφόρηση εναντίον της Κίνας στο θέμα της Ουκρανίας», ανέφερε η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο σε ανακοίνωσή της προς το Reuters.

«Η Κίνα διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών», πρόσθεσε.

«Πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να αμβλυνθεί η κατάσταση, αντί να προσθέσουμε λάδι στη φωτιά και να εργαστούμε προς μια διπλωματική διευθέτηση, αντί να κλιμακώνουμε περαιτέρω την κατάσταση».

09:58: Οι πρωθυπουργοί της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας θα ταξιδέψουν σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Οι πρωθυπουργοί της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας θα ταξιδέψουν σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

"Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να επιβεβαιωθεί η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη σύσσωμης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εθνική κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Ο σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι επίσης να παρουσιαστεί ένα ευρύ πακέτο στήριξης για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς", έγραψε ο Φιάλα.

09:50: Έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ουκρανία

Στα Γιάννενα έφτασαν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι πρώτοι εννέα πρόσφυγες από την Ουκρανία. Είναι μητέρες με τα παιδιά τους από την Οδησσό, που μετά από ένα πολύωρο ταξίδι από τη βομβαρδισμένη πατρίδα τους βρήκαν μία ανοιχτή αγκαλιά στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου.

«Με αίσθημα ευθύνης της αποστολής του, το Κέντρο Πρόνοιας υποδέχεται σήμερα στην Ήπειρο, στη Μονάδα Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων, εννέα πρόσφυγες από την Οδησσό, που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ», αναφερει η πρόεδρος του Κεντρου, Μ. Τσολάκη.

«Με τη στήριξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, της αρμόδιας υφυπουργού κ. Δόμνας Μιχαηλίδου, του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Σταμάτη Γεωργίου, αλλά και όλων των πολιτών της περιοχής μας, θα παρέχουμε ό,τι απαιτείται για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των προσφύγων. Δίπλα μας, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, που παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια με προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης. Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά είναι επιβεβλημένη και το καθήκον όλων μας είναι να προσφέρουμε κάθε αρωγή στους συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται από τον όλεθρο του πολέμου. Με την ευχή όλων ότι ο πόλεμος αυτός θα σταματήσει σύντομα, υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες στις μονάδες μας και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας», προσθέτει η κ. Τσολάκη.

09:48: Το Κίεβο σκοπεύει να παραδώσει βοήθεια στη Μαριούπολη, προγραμματίζει να ανοίξει 9 ανθρωπιστικούς διαδρόμους - Σε 19 ανήλθαν οι νεκροί ρωσικής επιδρομής σε πύργο της τηλεόρασης

Η Ουκρανία σκοπεύει να ανοίξει σήμερα εννέα "ανθρωπιστικούς διαδρόμους" για να απομακρύνει αμάχους από περιοχές που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις και θα προσπαθήσει να παραδώσει ανθρωπιστικές προμήθειες στη Μαριούπολη, η οποία έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις που έκανε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ρίβνε, στη βόρεια Ουκρανία, Βιτάλι Κόβαλ σημείωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών από ρωσική αεροπορική επιδρομή σε πύργο της τηλεόρασης στην περιοχή του χθες, Δευτέρα, ανήλθε σε τουλάχιστον 19.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους όλο το έδαφος της περιφέρειας της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν 6 Bayraktar TB-2 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) σε τουλάχιστον 24 ώρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο.

08:54: Συνοικίες του Κιέβου χτυπήθηκαν από ρωσικά πυρά, τουλάχιστον δύο νεκροί· τους 2.537 έχουν φθάσει οι νεκροί άμαχοι στη Μαριούπολη             

Ρωσικά πυρά έπληξαν σήμερα το πρωί τουλάχιστον δύο τομείς του Κιέβου όπου βρίσκονται κατοικίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών· οι πρώτες πληροφορίες που έδωσαν κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς, την ώρα που οι μάχες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία επιδιώκει να περικυκλώσει ο ρωσικός στρατός, δεν σταματούν να κλιμακώνονται.

Πλήγμα σε δεκαπενταώροφη πολυκατοικία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους που ζούσαν σε αυτή, στη δυτική συνοικία Σβιάτοσιν, ανέφεραν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ενώ προκάλεσε επίσης μεγάλη πυρκαγιά.

«Δύο άψυχα σώματα βρέθηκαν επιτόπου», κατά την ίδια πηγή, ενώ διασώθηκαν 27 άλλοι ένοικοι του κτιρίου.

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν επίσης μέσω Facebook ότι χτυπήθηκε εννιαώροφη πολυκατοικία σε βορειοδυτικό τομέα της ουκρανικής πρωτεύουσας, στη συνοικία Πόντιλ.

Προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από πυροσβέστες. Ένα πρόσωπο διακομίστηκε σε νοσοκομείο, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, οι οποίες δεν διευκρίνισαν τι είδους όπλο έπληξε το κτίριο.

Η έκρηξη έσπασε σχεδόν όλα τα παράθυρα του ακινήτου και όλων όσα βρίσκονται γύρω του, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος μετέβη επιτόπου. Αρκετοί κάτοικοι πέταγαν από τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους γυαλιά και συντρίμμια.

Σε χωριστή ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν πως προκλήθηκε πυρκαγιά από ρωσικά πυρά σε σπίτι στη συνοικία Οσοκόρκι, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κιέβου. Το χτύπημα αυτό δεν προκάλεσε θύματα, κατά τις ίδιες πηγές.

Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίτερα σήμερα από δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στο κέντρο του Κιέβου.

Η σφοδρότητα των μαχών γύρω από το Κίεβο έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες. Η ουκρανική πρωτεύουσα έχει περικυκλωθεί σχεδόν τελείως από τα ρωσικά στρατεύματα, είκοσι ημέρες αφού εισέβαλαν στη χώρα, την 24η Φεβρουαρίου. Οι μισοί και πλέον από τους 3 εκατ. κατοίκους της πόλης την έχουν εγκαταλείψει από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

08:45: Δεν θα υπάρξουν ελλείψεις προϊόντων στην εγχώρια αγορά

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης προϊόντων στην εγχώρια αγορά και ζήτησαν από τους καταναλωτές να μην σπεύσουν να αποθηκεύσουν τρόφιμα, αφού η Δύση επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η ρωσική οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση της μετά το 1991 και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αφού η ΕΕ και οι ΗΠΑ της επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις.

«Δεν υπάρχει (…) κίνδυνος ελλείψεων ή περιορισμού των επιλογών στα προϊόντα», δήλωσε η Βικτόρια Αμπραμτσένκο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης. «Δεν αξίζει να αυξάνουμε τεχνητά τη ζήτηση με αγορές για το μέλλον», πρόσθεσε.

Η Ρωσία έχει ήδη λάβει μέτρα για να προστατεύσει την αγορά τροφίμων της.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν υπέγραψε χθες Δευτέρα διάταγμα για την απαγόρευση των εξαγωγών λευκής και ακατέργαστης ζάχαρης μέχρι τις 31 Αυγούστου και των εξαγωγών σιταριού, σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού μέχρι τις 30 Ιουνίου στις γειτονικές χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

08:34:  Ουκρανία: Ένας Βρετανός δημοσιογράφος που εργάζεται για το Fox News τραυματίστηκε στο Κίεβο  

Ένας Βρετανός δημοσιογράφος που κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία για το Fox News τραυματίστηκε και διακομίστηκε χθες Δευτέρα σε νοσοκομείο κοντά στο Κίεβο, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο χωρίς να διευκρινίσει τη σοβαρότητα των τραυμάτων του.

«Νωρίτερα σήμερα ο απεσταλμένος μας Μπέντζαμιν Χολ τραυματίστηκε την ώρα που συγκέντρωνε πληροφορίες έξω από το Κίεβο», επεσήμανε το Fox News σε ανακοίνωσή του.

«Προς το παρόν δεν έχουμε πολλές πληροφορίες, αλλά ο Μπεν διακομίστηκε σε νοσοκομείο και οι ομάδες μας επί του πεδίου προσπαθούν να συγκεντρώσουν επιπλέον στοιχεία, την ώρα που η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα», πρόσθετε η ανακοίνωση.

«Πρόκειται για μια σκληρή υπενθύμιση για όλους τους δημοσιογράφους που κινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους για να μεταφέρουν πληροφορίες από τη ζώνη του πολέμου», υπογράμμισε το Fox News.

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα είχε ανακοινώσει χθες στον λογαριασμό της στο Facebook ότι ένας Βρετανός δημοσιογράφος τραυματίστηκε στα πόδια από έναν όλμο και νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

07:45:  Η Ιαπωνία ανακοινώνει κυρώσεις σε δισεκατομμυριούχο, 11 μέλη της Δούμας και άλλους Ρώσους

Το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να παγώσει τυχόν πόρους στην ιαπωνική δικαιοδοσία άλλων 17 Ρώσων, αυξάνοντας το σύνολο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στους 61.

Το μέτρο ανακοινώθηκε μερικά 24ωρα αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν την Παρασκευή κυρώσεις σε αρκετούς ακόμη Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων του δισεκατομμυριούχου Βίκτορ Βέξελμπεργκ και 12 μελών της Δούμας, της κάτω Βουλής της Ρωσίας.

Ο κ. Βέξελμπεργκ συμπεριλήφθηκε στα πρόσωπα στα οποία επιβάλλει επίσης κυρώσεις το Τόκιο, όπως και 11 μέλη της Δούμας και πέντε μέλη της οικογένειας του ρώσου τραπεζίτη Γιούρι Κοβάλτσουκ, διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών.

Η Ιαπωνία θα συντονιστεί με τα υπόλοιπα κράτη της G7 σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, δήλωσε ο Χιροκάζου Ματσούνο, κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το Τόκιο είχε ήδη ανακοινώσει κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και επτά ιδιωτικές ρωσικές τράπεζες, καθώς και σε Λευκορώσους, λευκορωσικές τράπεζες και λευκορωσικούς οργανισμούς εξαιτίας της υποστήριξης του Μινσκ στη Μόσχα.

Στο πλαίσιο των μέτρων σε βάρος της Μόσχας, το Τόκιο ανακοίνωσε επίσης πως διευρύνει την απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία 31 ειδών, ιδίως ημιαγωγών, επικοινωνιακού εξοπλισμού, αισθητήρων, ραντάρ και 26 ακόμη ειδών τεχνολογίας από την Παρασκευή.

07:18: Ο Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τους ηγέτες των κρατών-μελών του NATO

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες με τους ηγέτες των υπολοίπων κρατών-μελών του NATO για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με αμερικανικές και άλλες πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τρεις από τις πηγές, ο κ. Μπάιντεν σκοπεύει να συναντηθεί με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών του NATO στις Βρυξέλλες την 23η Μαρτίου, ωστόσο επισήμαναν ότι οι σχεδιασμοί του Λευκού Οίκου βρίσκονται ακόμη υπό οριστικοποίηση και μπορεί να μεταβληθούν ανάλογα με την πορεία του πολέμου.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στην Ουκρανία, έχουν περικυκλώσει το Κίεβο και άλλες πόλεις.

Μια από τις πηγές αυτές είπε ότι ο κ. Μπάιντεν ενδέχεται να ταξιδέψει επίσης στην Πολωνία, όπου η ανησυχία έχει κλιμακωθεί μετά την επίθεση της Ρωσίας σε βάση εκπαίδευσης μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, δήλωσε χθες ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να συντονίζεται με τους εταίρους της στο NATO και τους ευρωπαίους συμμάχους της, ωστόσο, πρόσθεσε, για την ώρα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το πιθανολογούμενο ταξίδι του κ. Μπάιντεν στις Βρυξέλλες.

06:56: Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου 

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η αιτία τους δεν είναι γνωστή μέχρι στιγμής.

Ο δημοσιογράφος είδε στήλη καπνού να υψώνεται στον ουρανό όχι μακριά από το σημείο όπου βρίσκεται, ωστόσο αδυνατούσε να πάει εκεί εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβάλλουν οι ουκρανικές αρχές ως τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι εκρήξεις ενίοτε οφείλονται στις συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας της ουκρανικής πρωτεύουσας.

06:50: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο Τσερνόμπιλ

Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, μετέδωσε σήμερα το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 24, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Χθες Δευτέρα η ουκρανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, η Ukrenergo, ανέφερε πως η εγκατάσταση βασιζόταν σε γεννήτριες που δουλεύουν με πετρέλαιο ντίζελ, διότι το δίκτυο στην περιοχή υπέστη εκ νέου ζημιές.

06:37: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στην ουκρανική πρωτεύουσα.

05:41: Ο πόλεμος μπορεί να έχει τελειώσει τον Μάιο, εκτιμά σύμβουλος της προεδρίας            

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό να έχει τελειώσει στις αρχές του Μαΐου, όταν θα εξαντληθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία για να συνεχίσει την επίθεσή της στη γειτονική της χώρα, έκρινε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, χθες Δευτέρα το βράδυ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, στις οποίες δεν συμμετέχει ο κ. Αρεστόβιτς, ελάχιστα απτά αποτελέσματα έχουν φέρει πέρα από τη συμφωνία για την οργάνωση των λεγόμενων ανθρωπιστικών διάδρομων, που επιτρέπουν στους άμαχους να φύγουν από πολιορκημένες ουκρανικές πόλεις.

Ο κ. Αρεστόβιτς εκτίμησε πως η χρονική στιγμή που η σύρραξη θα τελειώσει θα εξαρτηθεί από το πόσους πόρους είναι διατεθειμένο να ρίξει το Κρεμλίνο στην εκστρατεία αυτή.

«Νομίζω πως όχι αργότερα από τον Μάιο, τις αρχές Μαΐου, θα έχουμε ειρηνευτική συμφωνία, ίσως πολύ νωρίτερα, θα δούμε», είπε ο σύμβουλος της προεδρίας.

«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι: είτε θα συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία πολύ γρήγορα, μέσα σε μία ως δύο εβδομάδες, με απόσυρση των στρατευμάτων και των πάντων, ή θα γίνει μια προσπάθεια να μαζευτούν μερικοί, ας πούμε, Σύροι, για τον δεύτερο γύρο, κι αφού τους κάνουμε κιμά κι αυτούς, (θα συναφθεί) συμφωνία στα μέσα Απριλίου ή στα τέλη Απριλίου».

Άλλο ένα σενάριο, «εντελώς τρελό» για τον κ. Αρεστόβιτς, είναι η Ρωσία να αρχίσει να στέλνει στον πόλεμο νεοσύλλεκτους έπειτα από εκπαίδευση ενός μήνα, πρόσθεσε.

05:21: Η Σλοβακία απελαύνει εργαζόμενους στην πρεσβεία της Ρωσίας που κατηγορεί για κατασκοπεία        

Η Σλοβακία απελαύνει τρεις εργαζόμενους στην πρεσβεία της Ρωσίας που βαρύνουν υποψίες για κατασκοπεία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Μπρατισλάβα αργά χθες Δευτέρα.

Στους ρώσους διπλωμάτες δόθηκε προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψουν τη χώρα διότι παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες της διπλωματικής πρακτικής, ανέφερε το ΥΠΕΞ, αποφεύγοντας να τους κατονομάσει ή να αποκαλύψει ποιες θέσεις είχαν στην πρεσβεία.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι τρεις Σλοβάκοι, που κατηγορούνται πως πληρώνονταν για να κατασκοπεύουν για λογαριασμό της Μόσχας, τέθηκαν υπό κράτηση. «Αυτή είναι μόνο η αρχή», διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Pravda.sk.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Dennik N, συνελήφθησαν αξιωματικός που εργαζόταν στο υπουργείο Άμυνας, υπάλληλος της σλοβακικής αντικατασκοπείας SIS και ένα τρίτο πρόσωπο που εργαζόταν για φιλορωσικά ΜΜΕ.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι διενεργεί έρευνα για κατασκοπεία, αλλά απέφυγε να δημοσιοποιήσει περισσότερα στοιχεία για τα πρόσωπα που συνελήφθησαν. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα.

Η SIS διέψευσε ότι το ένα από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν εργάζεται σε αυτή το τρέχον διάστημα, τονίζοντας ότι δεν θα ανακοινώσει λεπτομέρειες προς το παρόν.

Η Μόσχα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα αντιποίνων για την απέλαση των διπλωματών.

04:40: Συνεισφορές-ρεκόρ από τον ιδιωτικό τομέα για τη χορήγηση βοήθειας έλαβε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες               

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι ο ιδιωτικός τομέας συνεισέφερε ποσό-ρεκόρ, που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια δολάρια, για να προσφερθεί βοήθεια στους Ουκρανούς μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

«Μέσα σε κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες, εταιρείες, ιδρύματα και φιλάνθρωποι συνεισέφεραν πάνω από 200 εκατ. δολάρια στην αντίδραση της UNHCR», στην κρίση στην Ουκρανία, διευκρίνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Σύμφωνα με την Αρμοστεία, πάνω από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή, ενώ τουλάχιστον άλλοι 2 εκατ. έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.

Η UNHCR «φοβάται ότι εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη θα εκτοπιστούν αν ο πόλεμος συνεχιστεί».

Η υπηρεσία είχε απευθύνει έκκληση να συγκεντρωθούν 510 εκατ. δολάρια για να προσφέρει επειγόντως βοήθεια στους εσωτερικά εκτοπισμένους και στους πρόσφυγες, προειδοποιώντας πως το ποσό που θα απαιτηθεί για την αρωγή «χωρίς αμφιβολία θα αυξηθεί».

03:39: Μόνο 7 από τους 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους λειτούργησαν

Μόνο οι επτά από τους δέκα ανθρωπιστικούς διαδρόμους που είχε συμφωνηθεί να ανοίξουν για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από περιοχές όπου μαίνονται μάχες στην Ουκρανία λειτούργησαν, σύμφωνα με αξιωματούχους στο Κίεβο.

Περίπου 4.000 άνθρωποι έφυγαν και είναι πλέον ασφαλείς, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Περίπου 2.000 έφυγαν από την περιφέρεια του Κιέβου.

Η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη πρακτικά απέτυχε χθες, 19η ημέρα των εχθροπραξιών, σύμφωνα με την κυρία Βέρεστσουκ. Οχηματοπομπή που μεταφέρει νερό και φάρμακα στην πολιορκημένη πόλη συνεχίζει να εμποδίζεται να περάσει, πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν εξάλλου τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ με ολμοβόλα εναντίον αυτοκινήτων που μετέφεραν αμάχους καθώς έφευγαν από την πόλη Γκοστομέλ, κοντά στο Κίεβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια γυναίκα και να τραυματιστούν δύο άνδρες. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

03:13: Οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας συνεχίζονται σήμερα

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά χθες Δευτέρα ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με αυτή της Ρωσίας θα συνεχιστούν σήμερα.

Πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, να υπάρξει «δίκαιη ειρήνη».

«Η αντιπροσωπεία μας εργάζεται για αυτό στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι. Τα πράγματα πήγαν «αρκετά καλά, μου είπαν. Αλλά θα δούμε», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως οι συνομιλίες «θα συνεχιστούν» σήμερα.

01:50: Η Νέα Ζηλανδία υπόσχεται επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας θα προσφέρει περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 4 εκατ. νεοζηλανδικών δολαρίων (2,7 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ) στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, η Νανάια Μαχούτα.

«Μας προκαλούν φρίκη οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στην Ουκρανία, ειδικά οι επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον ανθρωπιστικών διαδρόμων και η στοχοποίηση αμάχων», ανέφερε η κυρία Μαχούτα.

Διευκρίνισε ότι το ποσό θα προστεθεί στα 2 εκατομμύρια δολάρια που χορηγήθηκαν ήδη και ότι θα βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται στα πεδία των μαχών, ενώ η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να μελετά τρόπους να βοηθήσει τους Ουκρανούς.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφέρει άσυλο σε περίπου 4.000 Ουκρανούς.

00:58: Η Ισπανία ακινητοποιεί τη θαλαμηγό ρώσου ολιγάρχη 

Η θαλαμηγός ρώσου ολιγάρχη, σκάφος εκτιμώμενης αξίας κάπου 128 εκατομμυρίων ευρώ, ακινητοποιήθηκε χθες Δευτέρα στη Βαρκελόνη της Ισπανίας στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Ακινητοποιήσαμε προσωρινά το γιοτ ενός από τους κυριότερους ρώσους ολιγάρχες, με αξία που εκτιμάται πως φθάνει τα 140 εκατομμύρια δολάρια (128 εκατ. ευρώ), στη Βαρκελόνη», ανέφερε ο κ. Σάντσεθ, διευκρινίζοντας πως η θαλαμηγός έχει μήκος «85 μέτρα» και διαμηνύοντας ότι θα ακολουθήσουν «και άλλες», χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País, πρόκειται για τη θαλαμηγό Valérie, που πιστεύεται ότι ανήκει στον Σεργκέι Τσέμεζοφ, τον επικεφαλής του Rostec, ρωσικού ομίλου της αμυντικής βιομηχανίας, άνθρωπο που θεωρείται πως ανήκει στον στενό κύκλο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

23:38: Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε να παραταθεί η ισχύς του στρατιωτικού νόμου μέχρι τα τέλη Απριλίου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέθεσε απόψε στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου που προβλέπει την παράταση ισχύος του στρατιωτικού νόμου στη χώρα του για άλλες 30 ημέρες, αρχής γενομένης από τις 24 Μαρτίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε την επίθεση -- την οποία αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News