Πόλεμος στην Ουκρανία: Η φρίκη του πολέμου για 15η ημέρα (εικόνες, βίντεο)

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η φρίκη του πολέμου για 15η ημέρα (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μαριούπολη σφυροκοπήθηκε στην κυριολεξία, ενώ το γύρο του κόσμου κάνουν εικόνες από την επίθεση σε παιδιατρικό νοσοκομείο και μαιευτική κλινική

Η επίθεση στην Ουκρανία συνεχίζεται για 15η μέρα σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 και η φρίκη του πολέμου αποτυπώνεται στις εικόνες από τα θύματα και τους τραυματίες μεταξύ των αμάχων. Την ίδια ώρα, ασφαλές καταφύγιο σε χώρες μακριά από την Ουκρανία, επιχειρούν να βρουν εκατοντάδες χιλιάδες ουκρανοί που περνώντας τα σύνορα της χώρας τους, αγνοούν που θα μπορούσαν να βρουν ένα σημείο για να μείνουν.

Ασφαλέστερο καταφύγιο που τους θυμίζει τη ζεστασιά των σπιτιών τους, είναι οι οικίες πολωνών που χωρίς δεύτερη σκέψη, ανοίγουν τις πόρτες τους για φιλοξενήσουν γυναίκες από την Ουκρανία με τα παιδιά τους. 

Η Μαριούπολη στη δύνη του πολέμου

Η Μαριούπολη σφυροκοπήθηκε στην κυριολεξία, ενώ το γύρο του κόσμου κάνουν εικόνες από την επίθεση σε παιδιατρικό νοσοκομείο και μαιευτική κλινική. Τρεις άνθρωποι - ανάμεσά τους ένα παιδί - σκοτώθηκαν στη ρωσική αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη, όπως γνωστοποίησε ο αντιδήμαρχος της πολιορκημένης πόλης, μιλώντας στο BBC. Τουλάχιστον άλλοι δεκαεπτά τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και έγκυες γυναίκες. 

Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας στη σκιά ενός χτυπήματος που μούδιασε την παγκόσμια κοινότητα. 

Με τρόμο, τραυματισμένοι από παιδιατρικό νοσοκομείο και μαιευτήριο της περιοχής, μεταξύ τους μικρά παιδιά, οι γονείς τους αλλά και έγκυες γυναίκες με απόγνωση στο βλέμμα,  επιχειρούν να προστατευθούν. 

«1.207 νεκροί άμαχοι σε 9 μέρες στη Μαριούπολη», αναφέρει η δημοτική αρχή κάνοντας μια εκτίμηση της φρίκης που επικρατεί στην περιοχή. 

Για τους Ρώσους η Μαριούπολη αποτελεί μία από τις περιοχές που θεωρούν στρατηγικής σημασίας λιμάνι που όμως τώρα έχει μετατραπεί σε ένα χερσαίο τμήμα από συντρίμμια. 

Το πριν και το μετά συγκλονίζει... Κτίρια κατεστραμμένα, φωτιές και καταστροφή παντού. Ο πόλεμος και η ειρήνη σε ένα κοντραστ που σοκάρει. 

Με θέση στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η Μαριούπολη σύμφωνα με αναλυτές είναι μία από τις περιοχές  που αν έπεφτε στα χέρια των Ρώσων  θα έδινε στη Μόσχα τον έλεγχο ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ουκρανίας και θα δημιουργούσε χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας και των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις στα περίχωρα του Κιέβου

Σε οχυρό έχει μετατραπεί το Κίεβο που καθόλη τη διάρκεια της νύχτας χθες Τετάρτη, δεχόταν επίθεση στα περίχωρά του. 

Το Κίεβο, επίσης αποτελεί στρατηγικής σημασίας στόχο για τους Ρώσους.

Εν μέσω προσπάθειας για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση περιοχών από τους αμάχους, ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποιούν πλέον πτήσεις πάνω από την Ουκρανική πρωτεύουσα. 

Με τον ουκρανικό στρατό και τους εθελοντές να συνεχίζουν τη σθεναρή αντίσταση, οδοφράγματα έχουν στηθεί παντού, η πόλη θυμίζει οχυρό ενώ όσοι  από τους πολίτες δεν έχουν φύγει προτρέπονται να είναι έτοιμοι για να αποχωρήσουν και πάντως η διαμονή τους πλέον είναι αποκλειστικά σε καταφύγια, καθώς οι σειρήνες ηχούν ακατάπαυστα. 

Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις στην Αττάλεια

Την ίδια ώρα οι όποιες προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις στην Αττάλεια της Τουρκίας, ναυάγησαν, με τους υπουργούς εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας να μην εντοπίζουν σημεία σύγκλισης. 

Εν μέσω πολέμου και των όσων δραματικών καθημερινά αποτυπώνονται ως συνέπειες, οι όποιες ελπίδες για πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, διαψεύστηκαν, καθώς οι διαπραγματεύσεις που συνεχίστηκαν σήμερα σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Αντιθέτως, η συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του και Ντμίτρο Κουλέμπα ανέδειξαν το χάσμα  μεταξύ των δύο πλευρών. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο ουκρανός ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές ότι η ρωσική στάση δεν έχει αλλάξει και πως ο ίδιος έλαβε αρνητική απάντηση σε πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη από την οποία πρέπει να αποχωρήσει άμαχος πληθυσμός.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην πιθανότητα συνάντησης μεταξύ των  ηγετών Ρωσίας – Ουκρανίας, σχολίασε ότι δεν  μπορεί να γίνει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι απλά  για να γίνει και πως ο Πούτιν θα είναι παρών όταν υπάρχει μια σοβαρή βάση διαπραγμάτευσης. 

Σε ότι αφορά το χτύπημα στο παιδιατρικό νοσοκομείο και μαιευτήριο ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το  συγκεκριμένο κτήριο είχε καταληφθεί από τους Ουκρανούς της ομάδας Αζόφ, που χρησιμοποιούσαν τις μητέρες και τα μωρά ως ανθρώπινη ασπίδα. 

Η δύναμη του ανθρώπου αντιστέκεται

Ο πόλεμος στην Ουκρανία όπως κάθε πόλεμος έχει απώλειες, πόνο και φόβο, επιφυλάσσει όμως και στιγμές που η δύναμη του ανθρώπου αντιστέκεται ακόμη και στη δύναμη των όπλων, προτάσσοντας την ειρήνη και την ελπίδα για το αύριο.

Ο ήχος από το βιολί μιας μουσικού που έβαλε το επίσημο φόρεμά της για να παίξει μέσα στο καταφύγιο του Κιέβου που μένει τα τελευταία 24ωρα, κάνει το γύρο του διαδικτύου. 

Είναι η μουσική της ελπίδας που βρίσκει χώρο για να ανθίσει ακόμη και στο πιο απροσδόκητο σημείο. Αυτό που πολιορκείται, αυτό που οι βομβαρδισμοί το συνταράσσουν, το σημείο εκείνο που ο πόλεμος σκορπάει το σκοτάδι,,,,,, η ελπίδα όμως για ειρήνη έχει αφήσει αρκετές χαραμάδες ανοιχτές, όσο και αν το πνιχτό σκοτάδι είναι αυτό που φαίνεται στον ορίζοντα.

Το ίδιο ακριβώς επιχείρησε να κάνει η κλασική ορχήστρα του Κιέβου σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Ουκρανικής Πρωτεύουσας. Η συναυλία των μουσικών με ύμνους στην ειρήνη, ήχησε για κάποια λεπτά, ως αντίσταση στους ήχους από τις σειρήνες του πολέμου που έχουν πια μετατραπεί στον πιο χαρακτηριστικό ήχο της καθημερινότητας στην Πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Συγκλονιστικές οι στιγμές που διαδραματίζονται

Καθημερινά στις περιοχές που βομβαρδίζονται καταγράφονται εικόνες που μόνο θλίψη και πόνο προκαλούν. 

Στο Χάρκοβο που πολιορκήθηκε από τους Ρώσους, Ουκρανοί θάβουν τους νεκρούς τους, ανάμεσά τους στρατιώτες και αξιωματικοί που πάλεψαν παλικαρίσια και που θάβονται στα σημεία των μαχών που άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Ο γιος ενός θύματος τοποθετεί την φωτογραφία του πατέρα του στον πρόχειρο τάφο του. 

«Θα επιστρέψω  και θα τον τιμώ όσο ζω»,  λέει με δάκρια στα μάτια, υποσχόμενος ότι θα προστατεύσει τη μητέρα του, που θέλησε να μείνει πίσω μαζί με τους δικούς της. 

Στις αποβάθρες των τρένων οι άνδρες αποχαιρετούν γυναίκες και παιδιά. Ακόμη μερικές από τις ιστορίες που συγκλονίζουν και έχουν στον πυρήνα τους τον πόνο του αποχωρισμού, που γέννησε ο πόλεμος. 

Η 12χρονη από την Ουκρανία, στο μακρύ ταξίδι προς την Ιρλανδία που ξεκίνησε ως πρόσφυγας, επί της ουσίας έχει την ευθύνη και της ηλικιωμένης γιαγιάς της, που αδυνατεί να συνεννοηθεί εκτός της χώρας της. 

Από λεωφορείο σε λεωφορείο και από τρένο σε τρένο, η ώρα που θα μιλήσει με τους γονείς της, είναι αυτή που την κάνει όσο δυνατή χρειάζεται  να είναι, για να φτάσει στον τελικό της προορισμό  ασφαλής. 

Η αφετηρία όμως είναι για πολλούς και ο τελικός προορισμός σε αυτόν τον πόλεμο. Υπερήλικες με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν μπόρεσαν να φύγουν και μένουν πίσω με τους φροντιστές τους. Όπως η 80χρονη Τατιάνα στο Κίεβο που λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας είναι καθηλωμένη στο κρεβάτι. Η γυναίκα που τη φροντίζει δείχνει τη φωτογραφία της ηλικιωμένης, απ’ όταν ήταν νέα. Δακρύζει όταν λέει πως η 80χρονη της ζητάει να φύγει για να προστατευθεί και πως η ίδια θα παλέψει μέχρι το τέλος για να δει και πάλι ελεύθερο τη χώρα της. 

Πέρα από τα σύνορα στην Πολωνία, χιλιάδες σπίτια έχουν ανοίξει για τους πρόσφυγες. Όπως για την Οκσάνα και τους δυο γιους της που βρήκαν καταφύγιο στο σπίτι ενός ζευγαριού που δεν έκανε δεύτερη σκέψη. Η πόρτα τους άνοιξε και δεν θα κλείσει μέχρι να βρουν ασφαλές σημείο για να μείνουν το επόμενο διάστημα, λένε, αναγνωρίζοντας ότι μέσα στη δύνη του πολέμου το να μπορείς να είσαι και να συμπεριφέρεσαι ως άνθρωπος, μπορεί να αλλάξει το πώς νιώθουν αυτή την ώρα όσοι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News