Live: Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε «στενό» κλοιό το Κίεβο - Ατέλειωτο δράμα για τους αμάχους

Κόσμος
Live: Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε «στενό» κλοιό το Κίεβο - Ατέλειωτο δράμα για τους αμάχους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Για 15η ημέρα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στα ουκρανικά εδάφη. Δεν έφερε ουσιαστικά οφέλη η συνάντηση μεταξύ του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Ουκρανού ομολόγου του Ντμίμτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις:

22:50: Sky News: Τραγικές εικόνες από ομαδικούς τάφους στην Μαριούπολη

22:45: Σύμφωνα με το Reuters, η Walt Disney Co ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία

22:37: Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην ατζέντα ξανά τα κρητικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων

22:31: ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τη Μόσχα να επιτρέψει την ασφαλή απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα από τη Μόσχα να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τις πόλεις της Ουκρανίας που πολιορκούνται από τον ρωσικό στρατό, συμπληρώνοντας ότι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις περικυκλώνουν πόλεις-κλειδιά αφότου κατέστρεψαν πολλές υποδομές ζωτικής σημασίας.

«Το στρατιωτικό σχέδιο του Πούτιν για ταχεία κατάληψη της Ουκρανίας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχει αποτύχει. Έτσι, καταφεύγει σε μια στρατηγική ερήμωσης των μεγάλων αστικών κέντρων για να κάμψει το ηθικό του ουκρανικού λαού, κάτι που δεν θα μπορέσει να επιτύχει», είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα ανοίγει καθημερινά ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους Ουκρανούς που θέλουν να καταφύγουν στη Ρωσία, στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδος). Υπογράμμισε ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία θα ανοίγουν χωρίς να χρειάζεται έγκριση από το Κίεβο. Όσον αφορά σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς άλλους προορισμούς, διευκρινίζει ότι πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.

22:20: Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία επιβραδύνθηκε επειδή επιχειρούν να περικυκλώσουν πόλεις-κλειδιά

Η Ρωσία έχει δώσει εντολή σε μεγάλο μέρος των στρατιωτικών της δυνάμεων στην Ουκρανία να περικυκλώσουν πόλεις-κλειδιά, επιβραδύνοντας έτσι την προέλασή της, υποστήριξε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

«Εξαιτίας της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση έχει δεσμεύσει έναν αυξημένο αριθμό των δυνάμεων που έχει αναπτύξει για να περικυκλώσει πόλεις-κλειδιά. Ως εκ τούτου έχουν μειωθεί οι διαθέσιμες δυνάμεις που θα συνέχιζαν την προέλασή τους και επιβραδύνεται περαιτέρω η ρωσική πρόοδος», αναφέρει σχετική ανάρτηση στο λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαδηλώσεις κατά της ρωσικής κατοχής αναφέρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε πόλεις της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας. Στην Χερσώνα, μάλιστα, ο ρωσικός στρατός φέρεται να προχώρησε σε περίπου 400 συλλήψεις διαδηλωτών.

22:12: Ουκρανία: Στη Μαριούπολη, οι κάτοικοι δεν έχουν πλέον τρόφιμα

22:07: Η Μόσχα θα επιτρέψει σε Ουκρανούς ειδικούς να προσεγγίσουν τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας γύρω από το Τσερνομπίλ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι συμφώνησε να επιτρέψει σε μια ομάδα Ουκρανών συντηρητών να προσεγγίσει τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Νωρίτερα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε ότι οι επικοινωνίες με το Τσερνόμπιλ αλλά και με τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια ήταν προβληματικές και ότι η κατάσταση ήταν ανησυχητική.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ σκοπεύει να παρουσιάσει εντός των επόμενων ωρών τις προτάσεις της στην Ουκρανία και τη Ρωσία για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Μια συνάντηση είναι πιθανόν να οργανωθεί «πολύ σύντομα», είπε ο επικεφαλής της, Ραφαέλ Γκρόσι.

«Είναι ενθαρρυντικό ένα σημαντικό πράγμα: η Ουκρανία και η Ρωσική Ομοσπονδία θέλουν να εργαστούν μαζί μας και συμφώνησαν να συνεργαστούν» με την ΙΑΕΑ, είπε ο Γκρόσι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά το ταξίδι του στην Τουρκία όπου συναντήθηκε, ξεχωριστά, με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντμίτρι Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ. «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα», πρόσθεσε.

22:00: ΝΕΧΤΑ: Βίντεο από το πεδίο της μάχης στην περιοχή του Κιέβου

https://twitter.com/nexta_tv/status/1502006827504087046

21:57: Έτσι υποδέχτηκαν οι Τούρκοι τον Λαβρόφ

21:45: ΝΥΤ: Μήνυμα υπέρ της Ειρήνης από την Ουκρανική Παραολυμπιακή ομάδα στο Πεκίνο

Σήμερα Πέμπτη η Ουκρανική αποστολή προέβη σε διαδήλωση υπέρ της ειρήνης, στο Παραολυμπιακό χωριό. Οι αθλητές σήκωσαν ένα πανό που έγραφε «Ειρήνη για όλους» και κράτησε ενός λεπτού σιγή, ως απάντηση στην συνεχιζόμενη Ρωσική εισβολή στην Πατρίδα τους.

https://twitter.com/nytimes/status/1502006411022249984

21:40: Ουκρανία: Η Μόσχα θα ανοίγει καθημερινά ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους αμάχους που θέλουν να καταφύγουν στη Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως θα ανοίγει καθημερινά ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους Ουκρανούς που θέλουν να καταφύγουν στη Ρωσία, στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδος), όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε απορρίψει ανάλογη πρόταση της Μόσχας, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως οι ρωσικές προτάσεις για δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Ουκρανία προς τη Ρωσία είναι «παράλογες».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία θα ανοίγουν χωρίς να χρειάζεται έγκριση από το Κίεβο. Όσον αφορά σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς άλλους προορισμούς, η Μόσχα διευκρινίζει ότι πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.

21:32: ΝΕΧΤΑ: Για πρώτη φορά η Κινεζική πλευρά, δια του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Wang Yi, χρησιμοποίησε την λέξη «πόλεμος» για να περιγράψει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

21:27: ΟΗΕ: 549 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (OHCHR), τουλάχιστον 549 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Τα στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν μέχρι την Τετάρτη και δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, ανέφεραν ότι άλλοι 957 έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής, αλλά η υπηρεσία του ΟΗΕ πιστεύει ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι «σημαντικά υψηλότεροι». 

21:20: UNICEF: Συνεχίζεται η μεταφορά προμηθειών προς την Ουκρανία την ώρα που ο αριθμός των παιδιών προσφύγων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο

https://twitter.com/UNICEFSupply/status/1501923757895602179

21:18: Εικόνες του AFP από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Λβιβ, Ουκρανοί στρατιώτες επιβιβάζονται βαγόνια για το Κίεβο

21:14: Βίντεο του Guardian δείχνει την καταστροφή Ρωσικού τανκ από ενέδρα των Ουκρανικών δυνάμεων

https://www.youtube.com/watch?v=4g68MmLrGvM?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

21:09: Στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πραγματοποίησε, σήμερα, η Έρικα Όλσον , υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο Τμήμα Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων.

Η κ. Όλσον έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επίκαιρα ζητήματα και ιδιαιτέρως την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.

21:02: Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών: 400.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις πολιορκημένες πόλεις

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εσωτερικών, Ντένις Μοναστίρσκι, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις.

Νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις αμάχων στην πόλη Σούμι.

Ωστόσο, η κατάπαυση πυρός δεν τηρήθηκε σε άλλες περιοχές, με συνέπεια χιλιάδες πολίτες να μένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη.

20:57: Λευκός Οίκος: Η αύξηση στην τιμή της βενζίνης και της ενέργειας θα είναι προσωρινή και δεν θα διαρκέσει πολύ

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά πως η αύξηση στην τιμή της βενζίνης και της ενέργειας, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα είναι προσωρινή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι «Περιμένουμε πράγματι ότι οι τιμές της βενζίνης και της ενέργειας θα αυξηθούν. Αυτό είναι κάτι που ο πρόεδρος έχει μεταφέρει απολύτως ξεκάθαρα στους Αμερικανούς. Πιστεύουμε επίσης ότι θα είναι κάτι προσωρινό και δεν θα διαρκέσει πολύ».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι υψηλότερος τους επόμενους μήνες από ό,τι θα ήταν χωρίς… τον πρόεδρο Πούτιν και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ειδικά εξαιτίας των αυξημένων τιμών στην ενέργεια», συμπλήρωσε.

20:50: Οι Έλληνες δημοσιογράφοι στο πλευρό των Ουκρανών συναδέλφων τους

20:44: Η Stellantis αναστέλλει τις εξαγωγές αυτοκινήτων στην Ρωσία και σταματάει τις εισαγωγές από την Ρωσία 

Η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis, ανακοίνωσε ότι ανέστειλε όλες τις εξαγωγές αυτοκινήτων προς την Ρωσία όπως και όλες τις εισαγωγές από την Ρωσία. «Όλες οι εξαγωγές αυτοκινήτων της Stellantis προς την Ρωσία και οι εισαγωγές από την Ρωσία ανεστάλησαν» αναφέρει η εταιρεία. 

H Stellantis που είναι η 4η αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, έχει εργοστάσιο στην πόλη Κάλουγκα της Ρωσίας όπου σε συνεργασία με την Mitsubishi κατασκευάζει αυτοκίνητα τύπου van.

20:37: Παγκόσμια κατακραυγή για τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στην Μαριούπολη - Ένα κοριτσάκι ανάμεσα στους 3 νεκρούς της χθεσινής επίθεσης

20:32: Ουκρανία: Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από πολιορκημένες πόλεις τις τελευταίες 48 ώρες

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από το Σούμι, μια πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία και από τα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική κυβέρνηση.

Στα βορειοανατολικά, από το Τροστιάνετς, το Σούμι και την Κρασνοπίλια αναχώρησαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι με προορισμό την Πολτάβα, 150 χιλιόμετρα νοτιότερα, όπως είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Telegram.

Από τα περίχωρα του Κιέβου (Μποροντιάνκα, Μπούτσα, Ιρπίν και Χοστόμελ) έφυγαν περίπου 20.000 άνθρωποι ενώ άλλες 3.000 κάτοικοι «έφυγαν, με δυσκολία», από το Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες 48 ώρες.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σε άλλο βίντεο, επίσης στο Telegram ότι στις χθεσινές εκκενώσεις των πολιορκημένων πόλεων απομακρύνθηκαν 60.000 Ουκρανοί.

Η Βέρεστσουκ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «κάνει τα πάντα για να λειτουργήσουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι» και να εφοδιαστούν οι πόλεις με φάρμακα, τρόφιμα και πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα τους μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία στην Ουκρανία.

20:26: Η εικόνα της Ουκρανικής επικράτειας κατά την 15η ημέρα της ρωσικής εισβολής

20:23: Μπορέλ: Πιο ενωμένοι από ποτέ εργαζόμαστε προς δύο κατευθύνσεις

Ως κύριους στόχους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όρισε το τέλος του πολέμου και της αιματοχυσίας όπως και την αύξηση της ανθεκτικότητας της Ε.Ε.

https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1501982141827239937

20:20: Μακρόν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αλλάξει την Ευρώπη

«Η Ευρώπη άλλαξε υπό την επίδραση της πανδημίας και θα αλλάξει γρηγορότερα και ισχυρότερα, λόγω του πολέμου», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις Βερσαλλίες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει τους «27» να λάβουν «ιστορικές αποφάσεις» για «να επανακαθορίσουν πλήρως την αρχιτεκτονική της Ευρώπης μας», πρόσθεσε, ευχόμενος να ληφθούν αποφάσεις για τον ενεργειακό τομέα «και ίσως για τη γεωργία» μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει όμως να ληφθούν και «αποφάσεις σε ό,τι αφορά την άμυνα», σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα οργανωθεί για το θέμα αυτό πιθανότατα τον Μάιο.

20:16: Λευκός Οίκος: Πιθανή η χρήση χημικών και βιολογικών όπλων στην Ουκρανία

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξη του στο Sky News εξέφρασε το φόβο του ότι ο Πούτιν μπορεί να κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία

20:14: Πόλεμος στην Ουκρανία: Η φρίκη του πολέμου για 15η ημέρα (εικόνες, βίντεο)

20:10: Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αλλάξει την Ευρώπη, με τις «ιστορικές αποφάσεις» που θα λάβουν οι 27, δηλώνει ο πρόεδρος Μακρόν

Η Ευρώπη άλλαξε υπό την επίδραση της πανδημίας και θα αλλάξει γρηγορότερα και ισχυρότερα, λόγω του πολέμου», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις Βερσαλλίες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει τους «27» να λάβουν «ιστορικές αποφάσεις» για «να επανακαθορίσουν πλήρως την αρχιτεκτονική της Ευρώπης μας», πρόσθεσε, ευχόμενος να ληφθούν αποφάσεις για τον ενεργειακό τομέα «και ίσως για τη γεωργία» μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει όμως να ληφθούν και «αποφάσεις σε ό,τι αφορά την άμυνα», σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα οργανωθεί για το θέμα αυτό πιθανότατα τον Μάιο.

20:06: ΝΕΧΤΑ: Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν 400 κατοικίες αναφέρει ο δήμαρχος της Μαριούπολης

«Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται που θα μείνουν. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ήδη σκεφτόμαστε που να στεγάσουμε τους πολίτες αυτούς», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης, Ιγκόρ Τερέχοφ

20:01: Το Twitter «κατέβασε» ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο για την επίθεση στο νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι τρία άτομα, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής στο νοσοκομείο.

https://twitter.com/JamesClayton5/status/1501963772042235918

19:58: Ουκρανία: Συγκινεί η ιστορία ενός ζευγαριού που γλίτωσε από το πυρηνικό δυστύχημα του Τσέρνομπιλ

19:55: Η Ρωσία απαγορεύει τις εξαγωγές αυτοκινήτων, αεροσκαφών έως το τέλος του 2022

Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τις εξαγωγές αυτοκινήτων, αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έως το τέλος του τρέχοντος έτους, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το TASS.

Νωρίτερα σήμερα, η Ρωσία σε απάντηση των δυτικών κυρώσεων σε σχέση με την εισβολή της στην Ουκρανία, απαγόρευσε τις εξαγωγές ορισμένων αγαθών και γεωργικών προϊόντων.

19:50: Τα χαρακτηριστικά των πολυβόλων των Ρωσικών δυνάμεων

19:46: Βρετανία:Ο Μπόρις Τζόνσον εκφράζει φόβους ότι η Ρωσία θα αναπτύξει χημικά όπλα στην Ουκρανία

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει χημικά όπλα στην Ουκρανία.

«Αυτά που ακούτε για χημικά όπλα, αποτελούν μέρος του σχεδίου τους», είπε ο Τζόνσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News.

«Αρχίζουν να λένε πως υπάρχουν χημικά όπλα που έχουν αποθηκευτεί από τους αντιπάλους τους ή τους Αμερικανούς… Έτσι, όταν οι ίδιοι αναπτύξουν χημικά όπλα, όπως φοβάμαι ότι μπορεί να κάνουν, έχουν ήδη έτοιμη μια κατασκευασμένη ιστορία».

19:43: Σε πλήρη εξέλιξη οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις

//-->//-->

19:40: Ντράγκι: «Η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, πριν από την έναρξη της άτυπης συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που διεξάγεται στις Βερσαλλίες, δήλωσε ότι «η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή».

«Είχα μακρά συνάντηση με τον πρόεδρο (της Γαλλίας, Εμανουέλ) Μακρόν. Μιλήσαμε για τον πόλεμο και για τις συνέπειές του για την Ευρώπη και την Ιταλία. Η Γαλλία και η Ιταλία είναι ευθυγραμμισμένες με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά την απάντηση των κυρώσεων, όσο και την αναγκαία στήριξη που θα χρειαστούν οι χώρες μας, λόγω των κυρώσεων αυτών», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να ζητά από τον Πούτιν να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και ιδίως κατά του άμαχου πληθυσμού» και κατέστησε σαφές ότι «η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή». Διαπίστωσε, επίσης, ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται αλλά με βραδύτερους ρυθμούς, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων, του χάλυβα, της παραγωγής χαρτιού και της κεραμικής.

«Πρέπει να απαντήσουμε σε όλα αυτά στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με την ίδια πεποίθηση και ταχύτητα με την οποία στηρίξαμε την απάντηση στην Ρωσία», είπε ο Ντράγκι.

Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την δυνατότητα να στηριχθούν, οι επιχειρήσεις και οι ευρωπαίοι πολίτες, «με ένα ενιαίο ευρωπαϊκό χρέος», υπογράμμισε ότι «οι θέσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας ταυτίζονται πλήρως και σε αυτό το θέμα».

19:35: Η Ρωσία θα πληρώνει το εξωτερικό της χρέος σε ρούβλια αν οι λογαριασμοί της στο εξωτερικό παραμείνουν μπλοκαρισμένοι

Η Ρωσία θα εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό σε ρούβλια, αν οι λογαριασμοί συναλλάγματος που διαθέτει στο εξωτερικό η Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση παραμείνουν μπλοκαρισμένοι λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση, φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Οι δεσμεύσεις της Ρωσίας προς τους ξένους επενδυτές θα τηρηθούν σε κάθε περίπτωση δήλωσε ο Σιλουάνοφ, σύμφωνα με το TASS.

19:30: Ιστορική αναδρομή σε μεγάλες πετρελαϊκές κρίσεις - Αβεβαιότητα για το αύριο της ενέργειας

19:28: Η Ρωσία λέει ότι δεν υπήρξε αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο της Μαριούπολης

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με σημερινή του ανακοίνωση, αρνήθηκε ότι η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε το μαιευτήριο και νοσοκομείο παίδων στην πόλη Μαριούπολη της Ουκρανίας την προηγούμενη μέρα, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι ήταν «μια σκηνοθετημένη προβοκάτσια».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι η Ρωσία δεν πραγματοποίησε χθες Τετάρτη αεροπορικές επιδρομές κατά επίγειων στόχων στην περιοχή αυτή.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε νωρίτερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το νοσοκομείο, ενώ το Κρεμλίνο δήλωσε ότι χρειάζεται να επιβεβαιωθούν τα σαφή γεγονότα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κατηγόρησε την Ρωσία ότι διαπράττει γενοκτονία, δήλωσε σήμερα ότι κατά την διάρκεια της χθεσινής αεροπορική επιδρομής κατά του νοσοκομείου της Μαριούπολης σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι μεταξύ των οποίων ένα παιδί.

19:25: Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία - Να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες

19:22: Απέτυχε η εκκένωση της Μαριούπολης, γιατί οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν την κατάπαυση του πυρός   

Ούτε ένας άμαχος δεν κατάφερε να φύγει σήμερα από την περικυκλωμένη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η αντιπρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία της εκκένωσης στη ρωσική πλευρά καθώς, όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

19:18: Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: «Μη ρεαλιστικό» να γίνουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα σε πόλεμο, δηλώνει ο πρόεδρος Μακρόν για το αίτημα της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα, ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες, ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συμφωνήσουν τον ρυθμό με τον οποίο θα απεξαρτηθούν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Για το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί με «ταχείες διαδικασίες» στην ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος, είπε ότι πιστεύει πως είναι «μη ρεαλιστικό» να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει μια διπλωματική λύση στον πόλεμο τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

19:14: ΟΗΕ: «Η τυφλή βία πρέπει να σταματήσει. Βάλτε τέλος στην αιματοχυσία»

https://twitter.com/UN/status/1501966864469184519

19:10: Εικόνες του AFP από γυμναστήριο του Lviv όπου φιλοξενούνται εκτοπισμένοι πολίτες υπό τον φόβο της ρωσικής εισβολής

19:04: «Στημένο» από τους Ουκρανούς το χτύπημα στο μαιευτήριο της Μαριούπολης αναφέρει η ρωσική πλευρά

https://twitter.com/nexta_tv/status/1501967258654060548

19:00: Διεθνής Αμνηστία: Οι Ρωσικές αρχές έχουν εξαπολύσει ένα πρωτοφανές κυνηγητό ανά την επικράτεια στοχοποιόντας  την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Προς ώρας: Το Facebook και το Twitter είναι κλειστά, πάνω από 150 δημοσιογράφοι έχουν φύγει από την Ρωσία, πάνω από 13.800 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί κατά την διάρκεια αντιπολεμικών συλλαλητηρίων ενώ οι νέες αποφάσεις οδηγούν σε τιμωρία έως και 15 ετών όσους δημοσιογράφους χρησιμοποιούν τους όρους «πόλεμος» ή ζητούν την «ειρήνη»

18:55: ANADOLU: Ερντογάν σε Μπάιντεν: Ακόμη και η οργάνωση μιας τριμερούς συνάντησης μεταξύ Τουρκίας - Ρωσίας - Ουκρανίας στην Αττάλεια αποτελεί μια διπλωματική νίκη από μόνη της

https://twitter.com/anadoluagency/status/1501963644904607752

18:50: AFP: Η ανάπτυξη των Ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία από την πρώτη ημέρα της εισβολής

18:45: Ουκρανία: Ρωσικά άρματα μάχης έχουν φθάσει στις βορειοανατολικές παρυφές του Κιέβου

18:41: Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. : «Δεν υπάρχουν ταχείες διαδικασίες» ένταξης στην ΕΕ, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας

Είναι σημαντικό ότι η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως δεν υπάρχει κάποια ταχεία διαδικασία ένταξης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλλίες.

Η Ουκρανία ζήτησε την ένταξή της στην ΕΕ λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφός της, πριν από δύο εβδομάδες.

18:38: Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά οι επιθέσεις επέφεραν σημαντικά χτυπήματα στους Ρώσους

//-->//-->

18:34: Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη Ιζιούμ

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εμπόδισαν σήμερα αμάχους που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους στην πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Όλεχ Σινεγκούμποφ.

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές κατάφεραν να βοηθήσουν περίπου 1.600 πολίτες να φύγουν από το τμήμα της πόλης που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου, ανέφερε ο ίδιος σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Η ανατολική Ευρώπη ετοιμάζεται σήμερα για αύξηση του αριθμού των προσφύγων από τις βομβαρδισμένες πόλεις της Ουκρανίας καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μετά την κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι πάνω από 2,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

18:30: Ζωντανή εικόνα από το κέντρο του Κιέβου

https://www.youtube.com/watch?v=cM_aHfdUpRk?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

18:24: Για fake news κατηγορεί την Ρωσική Πρεσβεία η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού

Η αναφορά της Βρετανίδα υπουργού, Nadine Dorries, έγινε με αφορμή ένα tweet από τη Ρωσική Πρεσβεία στο Λονδίνο αναφορικά με τη βομβιστική επίθεση στο νοσοκομείο της Μαριούπολης, το οποίο ισχυριζόταν ότι το μαιευτήριο που βομβαρδίστηκε στην Ουκρανία ήταν «για πολύ καιρό μη λειτουργικό».

18:20: Η οδός στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, όπου βρίσκεται η Ρωσική Πρεσβεία μετονομάστηκε και επίσημα σε «Οδό Ουκρανών Ηρώων»

https://twitter.com/nexta_tv/status/1501952801995247620

18:16: Ο Πούτιν προειδοποιεί τη Δύση ότι η Ρωσία θα γίνει πιο ισχυρή   

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα γίνει πιο ισχυρή και πιο ανεξάρτητη όταν ξεπεράσει τις παράνομες, όπως τις χαρακτήρισε, κυρώσεις της Δύσης.

Ο Πούτιν είπε ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική σ’ αυτό που η Ρωσία αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία δεν είναι η χώρα η οποία θα διακινδυνεύσει την κυριαρχία της για να αποκομίσει κάποια βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη.

«Αυτές οι κυρώσεις θα επιβάλλονταν ούτως ή άλλως» δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης. «Υπάρχουν κάποια ζητήματα, προβλήματα και δυσκολίες τα οποία όπως τα ξεπεράσαμε τα προηγούμενα χρόνια θα τα ξεπεράσουμε και τώρα».

18:12: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός στο μαιευτήριο της Μαριούπολης

« Ο βομβαρδισμός του μαιευτηρίου της Μαριούπολης αποτελεί πράξη απάνθρωπη, σκληρή και τραγική. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό μπορεί να είναι έγκλημα πολέμου. Χρειαζόμαστε πλήρη έρευνα», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

18:09: Ζωντανή εικόνα από την Σύνοδο της Ε.Ε. στις Βερσαλίες

18:05: Ουκρανός υπουργός Άμυνας: Η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνθηκολόγηση με την Ρωσία

Σε ανάρτηση του στο tweeter ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Oleksii Reznikov, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι όλο το κυβερνητικό επιτελείο εργάζεται κανονικά και βρίσκεται στις θέσεις του.

18:00: Βέλγιο: Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει "δεκάδες χιλιάδες" θέσεις φιλοξενίας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Η βελγική κυβέρνηση υποσχέθηκε σήμερα να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου «δεκάδες χιλιάδες» θέσεις φιλοξενίας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός άφιξής τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Βέλγιο, το δημόσιο δίκτυο φιλοξενίας του οποίου για αιτούντες άσυλο (περίπου 30.000 θέσεις) είναι ήδη υπερπλήρες, εναπόθετε αρχικά τις ελπίδες του στην αλληλεγγύη των πολιτών ώστε να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα εισροή ανθρώπων. Την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης Σαμί Μαχντί, έκανε λόγο για τη συμβολή των κοινοτήτων που θα προσφέρουν θέσεις φιλοξενίας σε ιδιώτες.

Σήμερα ωστόσο η στρατηγική αυτή άλλαξε: την υποδοχή των Ουκρανών αναλαμβάνει το Εθνικό Κέντρο Κρίσεων, που είναι αρμόδιο για την αντιμετώπιση των επειγουσών καταστάσεων, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο. Οι τρεις περιφέρειες (Φλάνδρα, Βαλονία, Βρυξέλλες), καλούνται να δημιουργήσουν κέντρα φιλοξενίας μεγάλης χωρητικότητας. Από την περασμένη Παρασκευή το Βέλγιο έχει ήδη υποδεχτεί περισσότερους από 3.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία.

17:57: Η Δύση εξαπέλυσε έναν χρηματοοικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, αναφέρει ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ, Anton Siluanov

https://twitter.com/nexta_tv/status/1501946667716677645

17:53: Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα: Δεν παρακαλάμε τη Δύση

Σε ανάρτηση της στο twitter η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα ανάρτησε ένα tweet με δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ: «Η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε ποτέ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ως όπλο. Η Ρωσία δεν θα παρακαλεί τη Δύση να αγοράζει το πετρέλαιο και το αέριό μας, έχουμε άλλες αγορές».

17:50: Boυλή - «Επί του Περιστυλίου»: Ομόθυμη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κυριαρχεί στη θεματολογία του 38ου τεύχους του ηλεκτρονικού περιοδικού της Βουλής "Επί του... Περιστυλίου!". Παρουσιάζεται αναλυτικά η σχετική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια, ενώ φιλοξενείται επίσης άρθρο του διεθνολόγου Ιωάννη Παπαφλωράτου για το πώς οι δύο χώρες οδηγήθηκαν σταδιακά σε πολεμική κρίση.

17:47: Πούτιν: Οι δυτικές κυρώσεις μας δημιουργούν κάποια προβλήματα αλλά θα τα επιλύσουμε

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας σήμερα κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την έναρξη, της αποκαλούμενης από τη Ρωσία ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, έγιναν αισθητές.

«Είναι σαφές ότι σε τέτοιες στιγμές η ζήτηση εκ μέρους του κόσμου για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών αυξάνεται, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα εργαζόμενοι με ήρεμο τρόπο», δήλωσε ο Πούτιν.

«Σταδιακά, ο κόσμος θα προσανατολισθεί και θα καταλάβει ότι απλώς δεν υπάρχουν κάποια γεγονότα τα οποία δεν θα μπορούσαμε να τα κλείσουμε και να τα λύσουμε», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

17:45: Ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν εγκατάλειψη της Ουκρανία

Σύμφωνα με ανάρτηση της αξιωματούχου της UNICEF, Catherine Russell.

https://twitter.com/unicefchief/status/1501943717220929540

17:41: «Δεν θα γίνουμε ποτέ σκλάβοι», ανέφερε σε νέο μήνυμα του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι

//-->//-->

17:37: Ουκρανία: Εβδομήντα ένα παιδιά έχουν σκοτωθεί αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή

Τουλάχιστον 71 παιδιά σκοτώθηκαν στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής μέχρι τις 11:00 της 10ης Μαρτίου, 71 παιδιά σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση στο Telegram.

Ο χθεσινός βομβαρδισμός ενός κτιρίου που στέγαζε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο και ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη (νοτιοανατολική Ουκρανία) προκάλεσε τρεις θανάτους, εκ των οποίων ενός μικρού κοριτσιού, σύμφωνα με τον δήμο της αυτής της πόλης-λιμάνι που βρίσκεται σε κλοιό ανάμεσα στον ρωσικό στρατό και τις φιλορωσικές δυνάμεις των αυτονομιστών του ουκρανικού Ντονμπάς.

Την προηγουμένη, σύμφωνα με απολογισμό της ίδιας πηγής, 17 ενήλικες τραυματίστηκαν.

Στη Μαλίν, στην περιοχή Ζίτομιρ (δυτικά), πέντε άνθρωποι εκ των οποίων τρία πολύ μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους όταν επτά σπίτια καταστράφηκαν από αεροπορικά πλήγματα, είπε ακόμη η Ντενίσοβα, η οποία παρέθεσε σειρά παραδειγμάτων από πρόσφατα πλήγματα κατά τα οποία ανήλικοι έχασαν τη ζωή τους.

Την περασμένη νύχτα, δύο γυναίκες και δύο παιδιά σκοτώθηκαν όταν μια οβίδα έπεσε στο σπίτι τους στο Σλομπογιάνσκε, ένα χωριό της επαρχίας Ιζιούμ, ανατολικά, είπε ακόμη, υπογραμμίζοντας πως ένα κοριτσάκι πέντε ετών επέζησε.

Στο Ιρπίν, όχι μακριά από την πρωτεύουσα Κίεβο, συνέχισε, ένα δεκάχρονο κοριτσάκι τραυματίστηκε σοβαρά και βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου στο νοσοκομείο.

17:33: Η Ρωσία σχεδιάζει να αλλάξει τους κανόνες στρατολόγησης

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΝΕΧΤΑ, η Ρωσία σχεδιάζει να αλλάξει τους κανόνες στρατολόγησης ώστε να μπορεί να σταλεί κλήτευση ταχυδρομικώς.

Εάν ένας στρατεύσιμος δεν λάβει επιστολή και δεν μεταβεί ο ίδιος στο γραφείο πρόσληψης, θα θεωρείται ποινικό αδίκημα. 

https://twitter.com/nexta_tv/status/1501930145673744392

17:28: Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι συζήτησε για τη σύγκρουση με τους ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε για περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία από τη Βρετανία με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και ότι συζήτησε για ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Συνεχίζεται ο διάλογος με τους ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Ενημερώθηκαν για τα νέα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του λαού», έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι, χωρίς να δώσει αμέσως περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που είχε.

17:25: Μελιτόπολη: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των Ουκρανών στην ρωσοκρατούμενη πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας

https://twitter.com/oonuch/status/1501932215755698176

17:23: Ο Πούτιν προειδοποιεί για αυξήσεις στις τιμές τροφίμων παγκοσμίως αν εφαρμοσθούν περιορισμοί στις εξαγωγές

Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα αυξηθούν περαιτέρω εάν οι δυτικές χώρες εντατικοποιήσουν τις πιέσεις προς την Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

Ο Ρώσος υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Ντμίτρι Πατρούσεφ δήλωσε κατά την διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης της οποίας προήδρευσε ο Πούτιν, ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι διασφαλισμένη και ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δεσμεύσεις της στον τομέα των εξαγωγών για τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων.

17:21: Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Ο χάρτης των ρωσικών επιχειρήσεων ανά την ουκρανική επικράτεια

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1501887804833419273

17:18: Λαγκάρντ: Μελετάμε τρόπους για να στηρίξουμε την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «μελετά» την πιθανότητα να αναπτύξει νομισματικά «εργαλεία» για να στηρίξει την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ένας από τους στόχους είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση του Κιέβου στη διατραπεζική αγορά, διευκρίνισε η Λαγκάρντ.

«Εξετάζουμε, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αγορά, πώς θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε εργαλεία για τη στήριξη του λαού και των ουκρανικών αρχών», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, διευκρινίζοντας ότι αυτά θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στα ήδη υπάρχοντα εργαλεία ανταλλαγής συναλλάγματος ή να στηριχθούν σε «άλλες μεθόδους».

17:14: Reuters: Εκτός Ρωσίας και η Goldman Sachs

https://twitter.com/Reuters/status/1501933484369055745

17:11: Εξώφυλλο της νέα έκδοσης του Economist «Η σταλινοποίηση της Ρωσίας»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι απομονωμένος και ηθικά «νεκρός». Γίνεται ένας Στάλιν του 21ου αιώνα, προβαίνοντας όσο ποτέ σε ψεύδη, βία και παράνοια στο εσωτερικό του.

17:08: Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία τηρεί τις ενεργειακές της δεσμεύσεις, χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις παράνομες

Η Ρωσία τηρεί τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τις ενεργειακές προμήθειες δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να διακόψουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία είναι παράνομες και πως οι δυτικές κυβερνήσεις εξαπατούν τους λαούς τους. Η Ρωσία μπορεί να επιλύσει ήρεμα τα προβλήματα της.

Μιλώντας κατά την διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, είπε ότι η Ρωσία έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων και ότι η χώρα θα εξυπηρετεί τα εξωτερικά της δάνεια σε ρούβλια.

17:05: ΝΥΤ: Η πόλη του Χελμ στην Πολωνία σχεδιάζει την δημιουργία προσφυγικής δομής για του Ουκρανούς πολίτες, η οποία θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 2.000 ανθρώπους.

Η δομή θα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες στην χώρα.

https://twitter.com/nytimes/status/1501928118923243520

17:02: Ουκρανία: Οι ζημιές του πολέμου ξεπερνούν τα 100 δισεκ. δολάρια μέχρι στιγμής

Ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, o Όλεγκ Ουστένκο, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής υποδομές, κτίρια και άλλα φυσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ουστένκο, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το κέντρο μελετών Peterson Institute for International Economics ότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει το πλήρες κλείσιμο του 50% των ουκρανικών επιχειρήσεων, ενώ οι άλλες μισές λειτουργούν πολύ κάτω από τις δυνατότητές τους.

16:59: Φωτορεπορτάζ του AFP από την Ουκρανία – Οι εικόνες αποτυπώνουν το ανθρώπινο δράμα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

«Πριν την φυγή από την Ουκρανία, το τελευταίο αντίο πίσω από ένα παράθυρο»

https://twitter.com/AFPphoto/status/1501905722061295618

16:54: Ρωσία: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο Τσερνομπίλ

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι Λευκορώσοι ειδικοί αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, στην Ουκρανία.

Το Τσερνομπίλ είχε μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εν μέσω των μαχών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

16:50: Πούτιν: Δεν είναι νόμιμες οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Συνάντηση με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με θέμα τα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών των κυρώσεων για τη ρωσική οικονομία.

Κατά την αρχή της τοποθέτησης του ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε:

  • «Θα λύσουμε τα προβλήματα που θα προκύψουν».
  • «Η Δύση απατά τους δικούς της πληθυσμούς».
  • Αναφερόμενος στο ενεργειακό εμπάργκο από τις ΗΠΑ, είπε: «Η Δύση προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στη Ρωσία για τα δικά της σφάλματα».
  • «Ο πληθωρισμός ανεβαίνει», πρόσθεσε.
  • «Η Ρωσία εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της για την παροχή ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη», τόνισε κάνοντας λόγο για «ασφαλείς χώρες».
  • «Έχουμε καλή δυνατότητα για εξαγωγές στη γεωργία» και «ο σχεδιασμός της συγκομιδής μας πάει καλά».

16:40: UNICEF: Τα παιδιά της Ουκρανίας χρειάζονται Ειρήνη

«Τα παιδιά δεν πρέπει να είναι ποτέ στόχοι», αναφέρει στην ανάρτηση της η UNICEF, προσθέτοντας:

«Οι επιθέσεις ενάντια σε πολίτες και κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, συστημάτων ύδρευσης, δομών υγείας αλλά και σχολείων πρέπει να σταματήσουν άμεσα.»

16:35: Γερμανία: Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ συναντάται απόψε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμρ Πούτιν

Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ βρίσκεται στη Μόσχα προκειμένου να συναντηθεί ήδη σήμερα με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μετέδωσε πριν από λίγο το περιοδικό Politico.

Ο κ. Σρέντερ βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο πολιτικών αντιπάλων, αλλά και φίλων και συνεργατών του, λόγω της επιμονής του να παραμένει στέλεχος των κρατικών ρωσικών κολοσσών ενέργειας.

16:30: Ζαχάροβα: Απειλές για επιθέσεις σε εμπορικές πτήσεις στις χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

16:25: Μπορέλ: «Έγκλημα πολέμου» ο βομβαρδισμός του παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης

«Έγκλημα πολέμου» χαρακτηρίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ το βομβαρδισμό του παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης από ρωσικές δυνάμεις.

Με μήνυμά του στο twitter , ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ καταδικάζει την αποτρόπαιη αυτή πράξη, δηλώντας τα εξής: «Η Μαριούπολη είναι υπό πολιορκία. Ο βομβαρδισμός του μαιευτηρίου από τη Ρωσία είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως τα πλήγματα από αέρος σε κατοικημένες περιοχές, καθώς και την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε νηοπομπές βοήθειας. Απαιτείται ασφαλής διέλευση, τώρα».

https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1501898514107973639

16:19: Καμάλα Χάρις: Το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό και η Ρωσία πιο αδύναμη μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δήλωσε σήμερα στη Βαρσοβία πως το ΝΑΤΟ έχει γίνει «πιο ισχυρό» και η Ρωσία «πιο αδύναμη» λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρή και η Ρωσία είναι πιο αδύναμη λόγω αυτού που έκανε (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν), είναι πολύ σαφές για εμάς», είπε η Κάμαλα Χάρις, ενώ ο οικοδεσπότης της, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, κατήγγειλε τη «βαρβαρότητα» των ρωσικών δυνάμεων, την οποία παρομοίασε με «γενοκτονία».

«Πρέπει να σώσουμε την Ουκρανία», είπε ο αρχηγός του πολωνικού κράτους.

«Πρέπει να επιβάλουμε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε στρατιωτικές δραστηριότητες που φέρουν τα χαρακτηριστικά μιας γενοκτονίας», είπε.

Αφού αναφέρθηκε στους ρωσικούς βομβαρδισμούς νοσοκομείων στην Ουκρανία, ο Ντούντα είπε πως οι εισαγγελείς του Δικαστηρίου της Χάγης βρίσκονται τώρα στην Πολωνία προκειμένου να συγκεντρώσουν αποδείξεις για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου, στη βάση μαρτυριών προσφύγων και βίντεο που κατέγραψαν με τα κινητά τους τηλέφωνα.

"Πιστεύω πως αυτή η εργασία θα έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ σοβαρό κατηγορητήριο και πως θα καταλήξει στην καταδίκη των εγκληματιών πολέμου", είπε.

Αναφερόμενη επίσης σε "απίστευτες θηριωδίες" τις τελευταίες 24 ώρες και στον βομβαρδισμό ενός κτιρίου όπου στεγαζόταν ένα παιδιατρικό νοσοκομείο και ένα μαιευτήριο, η Χάρις υπογράμμισε από την πλευρά της πως το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συνέστησε δική του ομάδα εργασίας προκειμένου να διερευνήσει "εγκληματικές δραστηριότητες" που φέρεται να διαπράχθηκαν "από θεσμούς και άτομα, περιλαμβανομένων ολιγαρχών".

16:15: Ο Κινέζος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε για πρώτη φορά την κατάσταση στην Ουκρανία «πόλεμο»

Η Κίνα ελπίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα σταματήσει το ταχύτερο δυνατό, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υπ. Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, χαρακτηρίζοντας για πρώτη φορά την κατάσταση στην Ουκρανία «πόλεμο».

«Ελπίζουμε να δούμε τις συγκρούσεις και τον πόλεμο να σταματούν το ταχύτερο δυνατό», μετέδωσε το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV, επικαλούμενο τις δηλώσεις που έκανε ο Ουάνγκ σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Ο Ουάνγκ κάλεσε όλες τις πλευρές να ηρεμήσουν και να κάνουν περισσότερες ενέργειες για να προληφθεί κλιμάκωση στην Ουκρανία, μετέδωσε επίσης το CCTV.

Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, την οποία επίσης δεν έχει χαρακτηρίσει «εισβολή».

16:12: Η Μαριούπολη μετράει ακόμη τις πληγές της από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς. Οι δορυφορικές εικόνες από την Maxara Technologies είναι χαρακτηριστικές.

https://twitter.com/Maxar/status/1501631264750805000

16:08: AFP: Ο χάρτης με τις προσφυγικές ροές ανά την Ουκρανική επικράτεια - Πάνω από 2.3 εκατομμύρια οι πολίτες που άφησαν την χώρα

16:04 Ιταλικά μουσεία θα επιστρέψουν έργα δανεισμένα από ρωσικές πινακοθήκες

Δύο μουσεία στο Μιλάνο θα επιστρέψουν έργα τέχνης που έχουν δανειστεί από τη Ρωσία έπειτα από αιτήματα για την πρόωρη επιστροφή τους, ανακοίνωσαν σήμερα οι ιταλικές πινακοθήκες σε μια περαιτέρω ένδειξη των ευρύτερων εντάσεων που προκαλεί η εισβολή στην Ουκρανία.

Το Μουσείο Ερμιτάζ με έδρα την Αγία Πετρούπολη έγραψε στο Παλάτσο Ρεάλε του Μιλάνου ζητώντας να επιστραφούν δύο πίνακες ζωγραφικής -ο ένας είναι το «Πορτρέτο νεαρής γυναίκας με καπέλο με φτερό» του βενετσιάνου ζωγράφου Τιτσιάνο-- τους οποίους είχε δανείσει για την έκθεση με τίτλο «Ο Τιτσιάνο και η εικόνα των γυναικών στη Βενετία του 16ου αιώνα».

«Πιστεύω ότι τα δύο έργα θα επιστραφούν μέχρι το τέλος Μαρτίου», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου Ντομένικο Πιραΐνα, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αντιταχθεί στο αίτημα.

«Το έργο του Τιτσιάνο είναι σίγουρα σημαντικό, όμως η έκθεση μπορεί να προχωρήσει και χωρίς αυτό», δήλωσε.

Η έκθεση άρχισε στις 23 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει ως τις 5 Ιουνίου.

«Όταν διάβασα την επιστολή πικράθηκα, επειδή ο πολιτισμός θα πρέπει να προστατεύεται από τον πόλεμο, όμως οι καιροί είναι δύσκολοι», πρόσθεσε ο Πιραΐνα.

Ο οργανισμός Galerie d' Italia, ο οποίος διευθύνει ένα άλλο μουσείο στο Μιλάνο, ανακοίνωσε ότι δέχθηκε αίτημα για την επιστροφή 23 έργων -από τα σχεδόν 200 που περιλαμβάνει η τρέχουσα έκθεση με τίτλο «Μεγάλη Περιοδεία, Όνειρο της Ιταλίας από τη Βενετία στην Πομπηία»- τα οποία είναι δάνεια από τρία ρωσικά μουσεία.

«Θα επιστραφούν πριν κλείσει η έκθεση στις 27 Μαρτίου», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας Intesa Sanpaolo στην οποία ανήκει η συλλογή στην πινακοθήκη.

Το Ίδρυμα Fendi, που έχει την έδρα του στη Ρώμη, καθώς και ένα άλλο μουσείο στη βόρεια πόλη Ούντινε έχουν δεχθεί παρόμοια αιτήματα.

16:02 Άτομα με ειδικές ανάγκες στην Ουκρανία ζητούν βοήθεια

Στην Ουκρανία είναι εγγεγραμμένα 2,7 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF). Σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ευρωπαϊκές οργανώσεις και κάτοικοι του Κιέβου περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες αυτό το διάστημα.

«Ζούμε δυο εβδομάδες τρόμου», αναφέρει η Γιούλια Κλεπετς. «Είμαι στο Κίεβο με την ενήλικη κόρη μου, η οποία έχει αυτισμό και ψυχική διαταραχή. Δεν μπορούμε να φύγουμε από την πρωτεύουσα και το διαμέρισμά μας καθώς είναι εδώ και η μητέρα μου η οποία είναι 82 χρονών και δεν μπορεί να κουνηθεί. Σε αυτή την κατάσταση δεν βρισκόμαστε μόνο εμείς», συμπληρώνει.

«Από την έναρξη του πολέμου, άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν σύνθετα εμπόδια, τα οποία ήδη προϋπήρχαν αυξάνοντας το ρίσκο τής εγκατάλειψης, της βίας, των τραυματισμών και του θανάτου» τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Αναπηρία (IDA), Ιωάννης Βαρδακαστάνης. «Υπάρχει ελλιπής πρόσβαση και σχεδιασμός εκκένωσης, έλλειψη της πρόσβασης στην πληροφορία και έλλειψη της πρόσβασης στα καταφύγια. Κορίτσια και γυναίκες με αναπηρίες είναι δυσανάλογα έκθετες στην αντιμετώπιση ρίσκου τής σεξουαλικής και έμφυλης βίας. Ειδικότερα οι γυναίκες με διανοητικές αναπηρίες» προσέθεσε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Όπως σημειώθηκε στην συνέντευξη Τύπου, αρκετά ινστιτούτα φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες έχουν ξεμείνει από νερό, φαγητό, φάρμακα και καύσιμα για θέρμανση. Επιπλέον, άτομα από το προσωπικό έχουν αποχωρήσει αφήνοντας τους τρόφιμους αβοήθητους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κυρίας Άνκα: «Ο γιός μου, 30 χρονών, με αυτισμό και μένουμε μαζί. Ο πατέρας μου είναι 92 χρονών, τυφλός. Είμαι μόνη μου και ανήμπορη να υπερασπιστώ και τους δυο».

Η γενική γραμματέας Ευρωπαϊκής Ένωσης Παρόχων Υπηρεσιών για Άτομα με Αναπηρία (EASPD), Μάγια Ντόνεβα ανέφερε: «Τα συστήματα δεν ανταποκρίνονται όπως θα έπρεπε και όλα έχουν αφεθεί στους ανθρώπους και τις κοινότητες. Στην υποστήριξη των εθελοντών και στην υποστήριξη των φροντιστών, το οποίο είναι σημαντικό αλλά δεν θα έπρεπε να βασιζόμαστε μόνο σε αυτό. Οι ευρωπαϊκές αξίες, τις οποίες υπερασπιζόμαστε, τα συστήματα που έχουμε πρέπει να είναι πιο υπεύθυνα γι' αυτό το οποίο έχει ανάγκη αυτή την ώρα η Ουκρανία».

15:53: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β.Ζελένσκι θα απευθυνθεί αύριο στην Άνω Βουλή

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει αύριο -μέσω ψηφιακής σύνδεσης- στη γερμανική Άνω Βουλή (Bundesrat), κατά τη διάρκεια συζήτησης για την έκδοση ψηφίσματος σχετικού με την αλληλεγγύη προς τη χώρα του.

Ο κ. Ζελένσκι θα απευθυνθεί στις ηγεσίες των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, σε μία διαδικασία η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σώματος και πρωθυπουργό της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο, δεν έχει προηγούμενο. Το ψήφισμα που αναμένεται να εκδοθεί αύριο, Παρασκευή, θα τονίζει μεταξύ άλλων τη συμπαράσταση των γερμανικών κρατιδίων στον ουκρανικό λαό και στους πρόσφυγες που θα αναζητήσουν καταφύγιο στη Γερμανία, αλλά και την στήριξη των κυρώσεων που αποφάσισε η Δύση σε βάρος της Ρωσίας.

Εδώ και μέρες το κτίριο της Bundesrat στο Βερολίνο έχει υψώσει την ουκρανική σημαία, δίπλα από τις σημαίες της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

15:52: Η Ρωσία αλλάζει στάση αναφορικά με τον βομβαρδισμό νοσοκομείου που προκάλεσε διεθνή καταδίκη

Η Ρωσία άλλαξε σήμερα τη στάση σε ό,τι αφορά τον βομβαρδισμό ουκρανικού νοσοκομείου στη Μαριούπολη, με μια σειρά δηλώσεων που κινούνταν από επιθετικές διαψεύσεις έως το αίτημα του Κρεμλίνου να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό χθες και απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι δεν υπήρχαν ασθενείς εκεί.

«Όπως πάντα, λένε ψέματα με αυτοπεποίθηση», δήλωσε ο Ζελένσκι που κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διαπράττει γενοκτονία στον πόλεμο που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες.

Υπό το φως της διεθνούς καταδίκης, υπάρχουν ασυνήθιστες ενδείξεις ασυνέπειας στην απάντηση Ρώσων αξιωματούχων, που από την αρχή της εισβολής της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου εμμένουν σταθερά στο ίδιο αφήγημα για αυτό που η Ρωσία χαρακτηρίζει ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’ στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, κληθείς να σχολιάσει αμέσως μετά, δήλωσε χθες στο Reuters: «Οι ρωσικές δυνάμεις δεν βάλλουν κατά στόχων αμάχων».

Σήμερα, ο ίδιος δήλωσε ότι το Κρεμλίνο θα εξετάσει το περιστατικό.

«Οπωσδήποτε θα ζητήσουμε πληροφορίες από τον στρατό μας, διότι εσείς και εγώ δεν έχουμε ξεκάθαρη πληροφόρηση για το συνέβη εκεί», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Και ο στρατός είναι πολύ πιθανόν να παράσχει κάποιες πληροφορίες».

Άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν πιο επιθετική γραμμή, απορρίπτοντας τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου ως «ψευδή είδηση».

«Είναι τρομοκρατία της πληροφορίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έβαλε κατά αυτού που χαρακτήρισε «αξιοθρήνητες φωνές για τις υποτιθέμενες θηριωδίες από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Ο ίδιος είπε σε δημοσιογράφους ύστερα από τη συνάντησή του με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών στην Τουρκία ότι το κτίριο του νοσοκομείου ήταν για μέρες υπό τον έλεγχο των ριζοσπαστικών ουκρανικών δυνάμεων, που είχαν απομακρύνει τους γιατρούς και τους ασθενείς –μια εκδοχή που απορρίφθηκε από τον Ζελένκσι ως ψέμα.

Η Μόσχα λέει ότι εκτελεί μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση και την αποστρατιωτικοποίηση και «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Το Κίεβο και η Δύση το απορρίπτουν αυτό ως ψευδή προσχήματα για μια εισβολή σε μια δημοκρατική χώρα 44 εκατ. ανθρώπων.

15:46: Οι Ουκρανοί πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, θα μπορούν να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους σε μια ιστοσελίδα 

Οι Ουκρανοί πολίτες, που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω της ρωσικής εισβολής, θα μπορούν να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους στην ΕΕ και το καθεστώς προσωρινής προστασίας σε μια ιστοσελίδα που εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ιστοσελίδα (https://ec.europa.eu/info/index_en) περιέχει πληροφορίες στα ουκρανικά και σε άλλες γλώσσες, σχετικά με τη διέλευση των συνόρων, τα δικαιώματα των Ουκρανών προσφύγων κατά την άφιξή τους στην ΕΕ, τις δυνατότητες ταξιδιών εντός της ΕΕ, καθώς και χρήσιμες διευθύνσεις στα διάφορα κράτη-μέλη.

«Μέχρι στιγμής, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναγκάσει πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια, προστασία και βοήθεια. Πολλοί περισσότεροι εκτοπισμένοι μετακινούνται εντός και εκτός της χώρας και χρειάζονται καταφύγιο και βασικές πληροφορίες για τα δικαιώματά τους όταν έρχονται στην ΕΕ», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το καθεστώς προσωρινής προστασίας, το οποίο οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν με άνευ προηγουμένου ταχύτητα να δώσουν στους Ουκρανούς πρόσφυγες, ισχύει για τουλάχιστον ένα έτος, με τη δυνατότητα να ανανεωθεί για δύο επιπλέον χρόνια, αν χρειαστεί. Η ΕΕ παραχωρεί στους ουκρανούς υπηκόους και τις οικογένειές τους που εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων, άδεια διαμονής στην ΕΕ καθώς και πρόσβαση στις υπηρεσίες στέγασης, υγείας, εκπαίδευσης και εργασίας.

15:41 Απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών και λαδιού και μείωση κατά 20% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ανήγγειλε ο Αλ. Βούτσιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανήγγειλε, σε συνέντευξη Τύπου, έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και να αποφευχθούν ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής όπως και μεγάλες ανατιμήσεις στα ορυκτά καύσιμα. Όπως ανέφερε αποφασίστηκε να απαγορευτούν οι εξαγωγές σίτου, αραβόσιτου, αλεύρων και σπορέλαιου. Επίσης αποφασίστηκε η μείωση κατά 20% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ώστε να κρατηθούν οι τιμές σε λογικά επίπεδα. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να υιοθετηθούν σήμερα από την κυβέρνηση. Ο σέρβος πρόεδρος ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εξαγωγές σιτηρών και λαδιού. «Μόνο την περασμένη Δευτέρα έφτασαν παραγγελίες από το εξωτερικό για 200.000 τόνους σίτου ενώ μέσα σε τρεις ημέρες οι εξαγωγές σπορέλαιου αυξήθηκαν κατά 109%», δήλωσε. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις αλεύρων και σπορέλαιου στην εσωτερική αγορά. «Αυτήν την στιγμή έχουμε αποθέματα 800,000 τόνων σιταριού και ένα εκατομμύριο τόνους καλαμπόκι ενώ τον Αύγουστο θα φτάσει και η νέα σοδειά. Οι ανάγκες της χώρας για σιτάρι ετησίως είναι 1,2 εκατομμύριο τόνοι συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να κάνουν τα νοικοκυριά αποθέματα», δήλωσε ο Βούτσιτς καθησυχάζοντας τους πολίτες της χώρας. Τόνισε ότι η Σερβία θα βοηθήσει και τις γειτονικές χώρες όπως την Βόρεια Μακεδονία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, εάν παρουσιάσουν ελλείψεις σε σιτηρά.

Για τα καύσιμα ο Βούτσιτς τόνισε ότι το κράτος προετοιμάζεται για το πιο απαισιόδοξο σενάριο δημιουργώντας αποθέματα. «Για την ώρα υπάρχει επάρκεια καυσίμων για μερικούς μήνες, τα διυλιστήρια λειτουργούν κανονικά το κράτος επιχορηγεί με εκατό εκατομμύρια ευρώ την αποθήκευση καυσίμων, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν ο πόλεμος διαρκέσει μήνες. Γι' αυτό και προετοιμαζόμαστε», δήλωσε ο Βούτσιτς. Ανέφερε ότι η τιμή των καυσίμων απασχολεί περισσότερο την πολιτική ηγεσία, εκτίμησε ωστόσο ότι η μείωση κατά 20% του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα περιορίσει τις ανατιμήσεις. Το μέτρο αυτό θα αποφέρει μείωση των κρατικών εσόδων κατά 35 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως, δήλωσε ο Βούτσιτς. Σημειώνεται ότι από αύριο, Παρασκευή, παύει να ισχύει το πλαφόν στην τιμή των καυσίμων που επέβαλε πριν από ένα μήνα η σερβική κυβέρνηση. Ο Βούτσιτς εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να διακοπεί στο άμεσο μέλλον - είτε εξαιτίας του πολέμου είτε εξαιτίας κάποιας απόφασης από την ΕΕ ή και της ίδιας της Ρωσίας - η εισροή του ρωσικού πετρελαίου και αερίου που φτάνουν στο μεγαλύτερο μέρος τους, μέσα από αγωγούς που διασχίζουν την Ουκρανία. Για το ηλεκτρικό ρεύμα ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και «η τιμή του θα παραμείνει η χαμηλότερη στην Ευρώπη» μιας και παράγεται με την χρήση λιγνίτη, ενός ορυκτού που διαθέτει η Σερβία.

15:32: Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη

Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη

Πριν τη ρωσική εισβολή, το Κίεβο εκτιμάται πως είχε πληθυσμό περίπου 2,8 εκατ. κατοίκων.

15:17 : Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η άμυνα και η ενέργεια, βασικά θέματα της διήμερης άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η άμυνα και η ενέργεια, θα είναι τα βασικά θέματα της διήμερης άτυπης Συνόδου Κορυφής που ξεκινάει σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, στις 6.30 (ώρα Ελλάδας) στις Βερσαλλίες, στο Παρίσι.

Όσον αφορά την Ουκρανία, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση επί του πεδίου καθώς συνεχίζονται οι μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και το ανθρωπιστικό ζήτημα, με την εισροή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ να ξεπερνά τα 2,1 εκατομμύρια. Οι «27» αναμένεται να δεσμευτούν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστική και οικονομική υποστήριξη στους πρόσφυγες και στις χώρες που τους φιλοξενούν.

Επιπλέον, θα συζητηθεί η αίτηση της Ουκρανίας, αλλά και της Γεωργίας και της Μολδαβίας, για ένταξη στην ΕΕ. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα ότι οι χώρες αυτές ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ωστόσο δεν αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για να ξεκινήσει μια διαδικασία ταχείας ένταξης στην ΕΕ. Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, οι «27» αναμένεται να δεσμευτούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία και να εμβαθύνουν την εταιρική τους σχέση. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι διχασμένα μεταξύ εκείνων που θέλουν να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία προσχώρησης της Ουκρανίας και εκείνων που έχουν περισσότερες επιφυλάξεις. «Δεν υπάρχει ταχεία διαδικασία», ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή, η οποία εξήγησε ότι η διαδικασία διεύρυνσης είναι χρονοβόρα, επομένως η ιδέα είναι να ενισχυθούν οι δεσμοί με τη χώρα.

15:13: Ο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι εκφράζει την ελπίδα ο πόλεμος στην Ουκρανία να σταματήσει το ταχύτερο δυνατό        

Η Κίνα ελπίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα σταματήσει το ταχύτερο δυνατό, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, χαρακτηρίζοντας για πρώτη φορά την κατάσταση στην Ουκρανία «πόλεμο». 

«Ελπίζουμε να δούμε τις συγκρούσεις και τον πόλεμο να σταματούν το ταχύτερο δυνατό», μετέδωσε το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV, επικαλούμενο τις δηλώσεις που έκανε ο Ουάνγκ σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Ο Ουάνγκ κάλεσε όλες τις πλευρές να ηρεμήσουν και να κάνουν περισσότερες ενέργειες για να προληφθεί κλιμάκωση στην Ουκρανία, μετέδωσε επίσης το CCTV. 

Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, την οποία επίσης δεν έχει χαρακτηρίσει «εισβολή».

15:11 Ρωσία: Απαγορεύονται οι εξαγωγές ορισμένων προϊόντων και ξένου εξοπλισμού

Η Ρωσία απαγόρευσε σήμερα τις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων και εξοπλισμού από τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σοβαρές οικονομικές κυρώσεις που ενέκριναν οι Δυτικοί λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Το μέτρο αφορά προϊόντα και εξοπλισμό που εισάγονταν προηγουμένως στη Ρωσία από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η απαγόρευση αυτή αφορά τεχνολογίες που συνδέονται με τις τηλεπικοινωνίες, την ιατρική, αγροτικά μηχανήματα ή ακόμη ηλεκτρικό εξοπλισμό. Πρόκειται επίσης για μηχανές, τουρμπίνες, μηχανές επεξεργασίας μετάλλου και λίθων, μόνιτορ και προβολείς.

«Το μέτρο αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της ρωσικής αγοράς», ανέφερε η κυβέρνηση σε μια ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται πως η απαγόρευση θα ισχύει μέχρι τα τέλη του έτους.

Εξαγωγές θα είναι δυνατές ωστόσο προς τις χώρες μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (UEE), μιας τελωνειακής ένωσης υπό την ηγεσία της Μόσχας, και προς τις αυτονομιστικές δημοκρατίες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Οι εξαγωγές ορισμένων ειδών ξύλου προς «μη φιλικές» χώρες περιορίζονται επίσης μέχρι τα τέλη του 2022.

Τα μέτρα αυτά ακολουθούν τις κυρώσεις που ενέκριναν οι Δυτικοί εναντίον της Μόσχας αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

14:52: Νέο διάγγελμα Ζελένσκι: «Δεν υπήρξαμε σκλάβοι και δεν θα γίνουμε ποτέ» 

Ένα νέο μήνυμα λίγο μετά τις άκαρπες συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια, έστειλε στους συμπατριώτες του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

«Μετά από 15 ημέρες πολέμου δεν γίναμε σκλάβοι και δεν θα γίνουμε ποτέ», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος. 

«Υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας για 15η μέρα. Σηκωθήκαμε όρθιοι. Ο ουκρανικός στρατός αντεπιτίθεται σε βασικές κατευθύνσεις. Χάρη στους στρατιωτικούς, εθνοφύλακες, συνοριοφύλακες, αστυνομικούς και όλους όσους μπήκαν στην άμυνα, δεν γίναμε σκλάβοι. Και δεν θα είμαστε ποτέ. Γιατί αυτό είναι το πνεύμα μας, αυτή είναι η μοίρα μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι.

14:43: Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς νοσοκομείου στη Μαριούπολη

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν στη χθεσινή αεροπορική επιδρομή σε ένα μαιευτήριο και νοσοκομείο παίδων στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε πως ο ισχυρισμός της Ρωσίας πως το νοσοκομείο δεν είχε ασθενείς δεν είναι αλήθεια. "Όπως πάντα, ψεύδονται με σιγουριά", είπε.

14:12: Βρετανία: Η κυβέρνηση απλοποιεί τη διαδικασία για την είσοδο Ουκρανών προσφύγων

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απλοποιεί από την ερχόμενη εβδομάδα τη διαδικασία εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους Ουκρανούς που φεύγουν από την εμπόλεμη χώρα τους, έπειτα από πολλές επικρίσεις για την πολυπλοκότητα των υφιστάμενων διαδικασιών.

"Από την ερχόμενη Τρίτη, [μπορώ να ανακοινώσω πως] οι Ουκρανοί κάτοχοι διαβατηρίου δεν θα χρειάζεται πλέον να μεταβαίνουν σε ένα κέντρο αίτησης βίζας προκειμένου να δώσουν τα βιομετρικά στοιχεία τους προτού έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Διευκρίνισε πως θα μπορούν να εξασφαλίσουν διαδικτυακά την άδεια προκειμένου να έλθουν στη χώρα και θα δίνουν τα βιομετρικά στοιχεία τους όταν φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Αυτό σημαίνει πως τα κέντρα αίτησης βίζας στην Ευρώπη θα μπορούν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη βοήθεια στους Ουκρανούς χωρίς διαβατήρια", πρόσθεσε.

13:58: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για αύξηση στον αριθμό των Ουκρανών προσφύγων από περιοχές με τις σφοδρότερες συγκρούσεις

Η ανατολική Ευρώπη ετοιμάζεται σήμερα για αύξηση του αριθμού των προσφύγων από τις βομβαρδισμένες πόλεις της Ουκρανίας καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μετά την κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι πάνω από 2,3 εκατ. άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα.

Η Ουκρανία ελπίζει να αρχίσει να απομακρύνει αμάχους μέσω επτά «ανθρωπιστικών διαδρόμων» σήμερα, μία ημέρα αφού ανακοίνωσε ότι νοσοκομείο παίδων επλήγη σε ρωσική αεροπορική επίθεση στη Μαριούπολη, όπου χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι χωρίς πρόσβαση σε νερό, φάρμακα ή τρόφιμα.

Οι δύο πλευρές εξαπολύουν εκατέρωθεν κατηγορίες για την αποτυχία προηγούμενων προσπαθειών απομάκρυνσης των αμάχων. Η Ρωσία χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου «ψευδή είδηση». Ο κυβερνήτης της περιοχής δήλωσε ότι 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Βλέπουμε μόνο την αρχή, δυστυχώς, και νομίζω ότι θα υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ακόμα», δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον στο σουηδικό ραδιόφωνο.

13:52: Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αξίωσαν από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία            

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αξίωσαν άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι δύο δυτικοί ηγέτες δήλωσαν επίσης στον Ρώσο πρόεδρο σήμερα ότι οποιαδήποτε λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να προέλθει από "διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

"Οι κ. Μακρόν και Σολτς επέμειναν στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση σε αυτήν την κρίση θα πρέπει να προέλθει από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία", δήλωσε η πηγή αυτή της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι κατά την συνομιλία τους οι δύο δυτικοί ηγέτες "αξίωσαν" επίσης "από την Ρωσία άμεση εκεχειρία" στην Ουκρανία.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τις ερχόμενες ημέρες, κατέληξε ο αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

13:47: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Παρακολουθούμε αδύναμοι σε απευθείας μετάδοση την θανάτωση του ανεξάρτητου ρωσικού Τύπου» και της ενημέρωσης

Η μέγγενη της Μόσχας έχει σφίξει γύρω από τα ήδη ελάχιστα ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, καθώς η περιγραφή του πολέμου γίνεται αυστηρά με βάση το αφήγημα του Κρεμλίνου που πλέκεται γύρω από τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η ρωσική επίθεση κήρυξε το τέλος των δύο θεματοφυλάκων της ρωσικής δημοσιογραφικής ακεραιότητας: ο ιστορικός ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχας και το τηλεοπτικό δίκτυο Dojd (Η Βροχή) έκλεισαν εδώ και μία εβδομάδα τις πόρτες τους μετά το μπλοκάρισμα των ιστοσελίδων τους.

Η εφημερίδα Novaïa Gazeta, ο διευθυντής της οποίας τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021, ανακοίνωσε ότι αποσύρει από την ιστοσελίδα της τα αρχεία για την Ουκρανία.

Διότι η Μόσχα, τα στρατεύματα της οποίας προωθούνται με πολύ αργούς ρυθμούς σε σχέση με τα σχέδια, καταγράφοντας βαριές ανθρώπινες και υλικές απώλειες, εννοεί να επιβάλει απόλυτο έλεγχο των πληροφοριών στην ρωσική επικράτεια. Νόμος που πέρασε την περασμένη εβδομάδα τιμωρεί με βαριές ποινές φυλάκισης την μετάδοση «ψευδών πληροφοριών για τον στρατό».

13:42: Το Κίεβο ζητά από τη Μόσχα πρόσβαση για να επιδιορθώσει τις γραμμές ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ που βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων

Ο παροπλισμένος πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, εξακολουθεί να μην είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας για δεύτερη ημέρα σήμερα, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουσένκο.

Ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί με εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ.

"Ζητήσαμε επισήμως οι (Ρώσοι) κατακτητές να μας παραχωρήσουν διαδρόμους για να επιδιορθώσουμε τις γραμμές ηλεκτροδότησης του σταθμού", σημείωσε.

13:19: Η Ρωσία εμποδίζει σκοπίμως την εκκένωση της Μαριούπολης, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχo

Η Ρωσία εμποδίζει σκοπίμως την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, επειδή δεν κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της αυτή τη στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξιι Αρεστόβιτς.

Λίγο νωρίτερα το Κίεβο είχε ανακοινώσει ότι οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια που προσπαθούσε να φτάσει στην πολιορκημένη πόλη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω των συγκρούσεων. Η Ρωσία αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους κατά την, όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια, "ειδική επιχείρησή" της στην Ουκρανία.

12:52: Το ανθρωπιστικό κομβόι προς τη Μαριούπολη γύρισε πίσω λόγω των μαχών

Ανθρωπιστικό κομβόι που προσπαθούσε να φθάσει στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω σήμερα λόγω των μαχών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανακοίνωσε πως σημειώνονται νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί.

«Οι βόμβες χτυπούν σπίτια», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε διαδικτυακή ανάρτησή του.

//-->//-->

12:51: Τρεις σκανδιναβικές εφημερίδες θα κυκλοφορήσουν με άρθρα τους μεταφρασμένα στα ρωσικά για να αμφισβητήσουν την «προπαγάνδα» του Κρεμλίνου

Τρεις μεγάλες σκανδιναβικές εφημερίδες ανακοίνωσαν σήμερα πως ένα μέρος των άρθρων τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα είναι μεταφρασμένο στα ρωσικά ώστε να μπορέσουν να προσεγγίσουν το κοινό στη Ρωσία και να αμφισβητήσουν την «προπαγάνδα» του Κρεμλίνου.

«Ο στόχος μας είναι να δώσουμε στους Ρώσους πρόσβαση σε μια αμερόληπτη και αξιόπιστη κάλυψη», γράφουν οι διευθυντές των εφημερίδων αναφοράς Politiken (Δανία), Dagens Nyheter (Σουηδία) και Heslingin Sanomat (Φινλανδία) σε κοινό άρθρο τους.

«Η ουκρανική τραγωδία δεν πρέπει να επικοινωνείται στο ρωσικό κοινό μέσω διαύλων προπαγάνδας», υπογραμμίζουν και καταγγέλλουν το πρόσφατο κλείσιμο «των τελευταίων ανεξάρτητων οπτικοακουστικών μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία, του ραδιοσταθμού Ηχώ της Μόσχας και του τηλεοπτικού διαύλου της αντιπολίτευσης Dojd.

Πολυάριθμα ξένα μέσα ενημέρωσης αποφάσισαν επίσης να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μετά την υιοθέτηση από τη Δούμα ενός νόμου ο οποίος τιμωρεί αυστηρά οποιαδήποτε «ψευδή πληροφορία» μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

12:33: Η Μαριούπολη δέχεται αεροπορική επίθεση - έχουν πληγεί κτίρια κατοικιών (δημοτικό συμβούλιο)

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι η πόλη δέχεται επίθεση από αέρος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν πληγεί κτίρια κατοικιών.

12:19: Αδιέξοδο στη συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα

Χωρίς να σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος ολοκληρώθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, αντίστοιχα.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο υπουργών ανέδειξαν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, αν και εξαρχής δεν υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για πρόοδο.

Στις δηλώσεις του ο Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε σαφές ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, αφού ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν άλλαξε τη ρωσική στάση.

Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη, είπε, τονίζοντας ότι στην πόλη η κατάσταση είναι απελπιστική. «Έκανα ότι μπορούσα. Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί».

«Θέσαμε, συνέχισε, το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα αλλά ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία».

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ανέφερε πως δεν καταγράφηκε πρόοδος στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, ανέφερε, όμως πως συμφωνήθηκε να υπάρξει εκ νέου συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του «στο βαθμό που υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν λύσεις».

//-->//-->

Η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα, κατήγγειλε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ -- Δεν υπήρχαν ασθενείς στο νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εκεί προχωρά βάσει σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας, ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι η Δύση δημιουργεί έναν κίνδυνο στην περιοχή ο οποίος θα παραμείνει για χρόνια και πρόσθεσε ότι «όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους».

«Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία», εκτίμησε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες Τετάρτη ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό.

«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.

«Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε εναντίον άλλων χωρών. Να σταματήσει η τακτική των απειλών της Δύσης κατά της Ρωσίας», είπε ακόμα.

Η Ουκρανοί σχεδίαζαν να επιτεθούν στους ρωσόφωνους, ισχυρίστηκε ακόμη ο Ρώσος υπουργός και υπογράμμισε ότι αυτοί που γεμίζουν την Ουκρανία με όπλα πρέπει να καταλάβουν ότι φέρουν μεγάλη ευθύνη γι' αυτές τις ενέργειες.

12:16: Κρεμλίνο: Η ρωσική οικονομία σε «σοκ» λόγω ενός πρωτοφανούς οικονομικού πολέμου

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η οικονομία της Ρωσίας διέρχεται ένα σοκ και πως έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες ενός «απολύτως πρωτοφανούς», όπως είπε, οικονομικού πολέμου εναντίον της Μόσχας.

Η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

«Η οικονομία μας δέχεται τώρα την επίδραση ενός σοκ και υπάρχουν αρνητικές συνέπειες, θα ελαχιστοποιηθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

//-->//-->

Χαρακτήρισε την κατάσταση ταραχώδη, αλλά είπε πως ήδη λαμβάνονται μέτρα για να ηρεμήσει και να σταθεροποιηθεί.

«Είναι απολύτως πρωτοφανές. Ο οικονομικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει εναντίον της χώρας μας δεν έχει γίνει ποτέ πριν. Άρα είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί οτιδήποτε», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σύμφωνα με το Reuters.

11:54:Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν για άλλη μια φορά να αρχίσουν να απομακρύνουν αμάχους από την Μαριούπολη

Η Ουκρανία ελπίζει να αρχίσει να απομακρύνει αμάχους από την Μαριούπολη σήμερα μέσω "ανθρωπιστικού διαδρόμου", μια ημέρα αφού ανακοίνωσε ότι νοσοκομείο παίδων του λιμανιού αυτού στη νότια Ουκρανία επλήγη σε ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι η Μαριούπολη είναι μια από τις επτά πόλεις από τις οποίες ελπίζει η κυβέρνηση να απομακρύνει αμάχους που έχουν παγιδευτεί στην σύγκρουση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Διάφορες προηγούμενες προσπάθειες να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος από την Μαριούπολη έχουν αποτύχει και ο κόσμος στην πόλη αυτή των άνω των 400.000 κατοίκων δεν έχει νερό ή ρεύμα για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν την ευθύνη η μια στην άλλη για την κατάρρευση των συμφωνιών για τοπική κατάπαυση του πυρός, και γύρω από την Μαριούπολη, ενώ την ίδια ώρα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι πληροφορίες ότι βομβάρδισε νοσοκομείο παίδων εκεί είναι "ψευδείς ειδήσεις". Σύμφωνα με τη Μόσχα, η εγκατάσταση αυτή δεν χρησιμοποιείτο πλέον ως νοσοκομείο και είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από τον ουκρανικό στρατό.

11:53: Ρομάν Αμπράμοβιτς: «Πάγωσαν» τα περιουσιακά του στοιχεία

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία επτά ρώσων επιχειρηματιών, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Ρόμαν Αμπράμοβιτς, Ιγκόρ Σέτσιν, Όλεγκ Ντεριπάσκα και Ντμίτρι Λεμπέντεφ, αφού τα πρόσωπα αυτά περιελήφθησαν στον κατάλογο των βρετανικών κυρώσεων.

«Δεν μπορεί να υπάρξουν ασφαλή καταφύγια γι' αυτούς που υποστήριξαν την άγρια επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο Αμπράμοβιτς είναι ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, ο Ντεριπάσκα έχει μετοχές στον όμιλο En+ Group, ο Σετσίν είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft και ο Λεμπέντεφ είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου Διευθυντών της Bank Rossiya.

11:45: Αποτροπιασμός για τον βομβαρδισμό σε μαιευτήριο της Μαριούπολης

Παγκόσμια κατακραυγή προκάλεσε ο αεροπορικός βομβαρδισμός μαιευτηρίου χθες στην Μαριούπολη.

Οι εικόνες των εγκύων να μεταφέρονται αιμόφυρτες πάνω σε φορεία μετά το ρωσικό χτύπημα από αέρος, συγκλόνισαν τόσο τη διεθνή κοινή γνώμη, όσο και κορυφαίες προσωπικότητες του πλανήτη, αναδεικνύοντας έντονα μια ακόμα πτυχή της ανθρωπιστικής τραγωδίας που βιώνουν οι πολίτες της Ουκρανίας.

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν από τον ρωσικό βομβαρδισμό, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές της πόλης αυτής στην Ουκρανία.

//-->//-->

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 17 τραυματίες.

11:05: Ξεκίνησε στην Αττάλεια η συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Κουλέμπα

Ξεκίνησε στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία, η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε η Μόσχα και επιβεβαίωσε Τούρκος διπλωμάτης.

«Η συνάντηση ξεκίνησε» , δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες που δείχνουν την ουκρανική αντιπροσωπεία να κάθεται απέναντι από τη ρωσική.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με Τούρκο διπλωμάτη, στόχος των συνομιλιών είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Ρώσο και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι είχαν φθάσει χθες Τετάρτη το βράδυ στην Αττάλεια και διαμένουν σε διαφορετικά ξενοδοχεία.

Αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με έναν χαμογελαστό Κουλέμπα, τον οποίο χαιρέτισε αγκαλιάζοντάς τον. Ο Λαβρόφ αντίθετα εμφανίστηκε βλοσυρός.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία, αναμένεται ότι θα επιμείνει σε «τρία σημεία κλειδί» στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου του: «Άμεση κατάπαυση του πυρός, βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μαριούπολη, τη Χάρκιβ, τη Σούμι, τη Βολνοβάχα και άλλες ουκρανικές πόλεις, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας».

Πριν την αναχώρησή του ο Κουλέμπα είχε αναφέρει σε βίντεο που είχε αναρτήσει στο Facebook ότι έχει «περιορισμένες» προσδοκίες από τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ διότι η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει σφοδρά και να πολιορκεί μεγάλες πόλεις στην Ουκρανία.

«Είναι σημαντικό ότι οι δύο υπουργοί δέχθηκαν να συναντηθούν στην Τουρκία αντί για αλλού», επεσήμανε Τούρκος διπλωμάτης στο AFP. «Η Τουρκία ελπίζει πάνω απ’ όλα να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε ο ίδιος.

11:04: Ουκρανία: Το πετρέλαιο μπρεντ καταγράφει άνοδο πάνω από 5%

Η τιμή του μαύρου χρυσού κατέγραψε και πάλι μεγάλη άνοδο σήμερα, με το μπρεντ να ενισχύεται πάνω από 5% ύστερα από τις δηλώσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που περιόρισαν τις ελπίδες για μια αύξηση της παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ).

Στις 10:40 ώρα Ελλάδας, το βαρέλι του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας σημείωσε άνοδο 5,09% στα 116,80 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) ενισχύθηκε κατά 3,74% στα 112,67 δολάρια, ύστερα από σημαντική πτώση χθες.

10:57: Η χώρα θα δημιουργήσει κρατικό απόθεμα τροφίμων, δήλωσε ο πρωθυπουργός

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα δημιουργήσει κρατικό απόθεμα τροφίμων που θα είναι αρκετά μεγάλο για να σιτίσει τον λαό της χώρας και τις ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, δήλωσε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

"Το κράτος θα αγοράσει σιτηρά και άλλα αποθέματα στις ποσότητες που καταναλώνει ετησίως ολόκληρη η χώρα με δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό", ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης επικαλούμενη τις δηλώσεις του Σμίγκαλ.

"Αυτό θα παράσχει στη χώρα επαρκή τρόφιμα", δήλωσε ο Σμίγκαλ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η Ουκρανία είναι μια χώρα με μεγάλη παραγωγή και εξαγωγή τροφίμων, αλλά αναλυτές του αγροτικού τομέα έχουν επισημάνει ότι η εισβολή της Ρωσίας --η οποία χαρακτηρίζει "ειδική επιχείρηση" τις ενέργειές της στην Ουκρανία-- θα μπορούσε να μειώσει απότομα τις καλλιεργημένες εκτάσεις για τη συγκομιδή σιτηρών του 2022, προκαλώντας ελλείψεις για τον υπόλοιπο κόσμο, όπως και για την Ουκρανία.

10:41: Η Μόσχα κατηγορεί το Πεντάγωνο ότι χρηματοδότησε στην Ουκρανία έρευνες για βιολογικά όπλα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρηματοδότησαν ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι βρήκε αποδείξεις προς την κατεύθυνση αυτή σε ουκρανικά εργαστήρια.

«Ο στόχος αυτών των χρηματοδοτημένων από το Πεντάγωνο βιολογικών ερευνών στην Ουκρανία ήταν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός κρυφής εξάπλωσης φονικών παθογόνων», δήλωσε κατά την πρωινή ενημέρωση που έκανε για τη σύγκρουση στην Ουκρανία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ.

10:27: Ουκρανία: Η ένταξη της χώρας στην ΕΕ "θα πάρει χρόνο", σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπον -- για "απάνθρωπες και δειλές" επιθέσεις της Ρωσίας, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ατάλ

Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν είναι κάτι που θα συμβεί «αύριο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

«Θα πάρει χρόνο», πρόσθεσε ο Μπον αναφερόμενος στις συνομιλίες που διεξάγονται για το αν θα πρέπει η Ουκρανία να ενταχθεί με ταχείς διαδικασίες στην ΕΕ ως ένδειξη αλληλεγγύης μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ κατήγγειλε τις «απάνθρωπες και δειλές» επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά τον βομβαρδισμό χθες, Τετάρτη, ενός νοσοκομείου παίδων στη Μαριούπολη.

«Μπορώ να το πω εξ ονόματος της γαλλικής κυβέρνησης: τα πλήγματα της Ρωσίας εναντίον του νοσοκομείου παίδων στη Μαριούπολη είναι απάνθρωπα και δειλά. Στόχος έγιναν γυναίκες, παιδιά, υγειονομικό προσωπικό, είναι αχαρακτήριστο και ζητούμε εκ νέου να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Ατάλ στο RTL.

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι, σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου αυτού και τουλάχιστον 17 μέλη του προσωπικού τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών.

10:09: Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε περιοχές της Μαριούπολης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας

Ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει κάποιες συνοικίες της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία, μια πόλη την οποία πολιορκούν εδώ και ημέρες, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει 2.911 ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές από την έναρξη του πολέμου.

//-->//-->

10:02: Ουκρανία: Οι ουκρανικές αρχές ανοίγουν 7 "ανθρωπιστικούς διαδρόμους" σήμερα - Άρχισε η αποχώρηση αμάχων από την Σούμι - Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες από χωριά και πόλεις γύρω από το Κίεβο

Η Ουκρανία ανοίγει σήμερα 7 "ανθρωπιστικούς διαδρόμους" για τους αμάχους που θέλουν να εγκαταλείψουν πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, το λιμάνι στην νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Άμαχοι άρχισαν σήμερα να αποχωρούν από την πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία μέσω "ανθρωπιστικού διαδρόμου" για τρίτη ημέρα, έπειτα από συμφωνία για τοπική κατάπαυση του πυρός, δήλωσε παράλληλα ο περιφερειακός κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκιι.

Μερικές χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη αυτήν την εβδομάδα βάσει συμφωνιών με τη Ρωσία, η οποία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία. Κόσμος επίσης εγκαταλείπει τους κοντινούς οικισμούς στην Κρασνοπίλια και Τροστιάνετς, πρόσθεσε ο Ζιβίτσκιι.

"Οι οχηματαπομπές (αυτών που απομακρύνονται) φεύγουν. Υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός!", σημείωσε.

Παράλληλα ο περιφερειακός κυβερνήτης του Κιέβου Ολέκσιι Κουλέμπα δήλωσε σήμερα σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες, Τετάρτη, από χωριά και πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

10:01: Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο έκανε δωρεά 10 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο έκανε δωρεά 10 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία, η οποία μάχεται κατά της ρωσικής εισβολής τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο 47χρονος ηθοποιός έχει προσωπική σχέση με τη χώρα που πλήττεται από τον πόλεμο, καθώς η γιαγιά του από τη μητέρα του, Χελένε Ιντερμπίρκεν το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Γέλενα Στεπάνοβα Σμίρνοβα γεννήθηκε στην Οδησσό και μετανάστευσε στη Γερμανία με τους γονείς της το 1917.

Ο Ντι Κάπριο ήταν αρκετά δεμένος με τη γιαγιά του, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα, υποστήριζε πάντα την καριέρα του στην υποκριτική.

Η Χελένε Ιντερμπίρκεν πέθανε σε ηλικία 93 ετών το 2008. Συνόδευε τον ηθοποιό στις πρεμιέρες πολλών από τις ταινίες του.

Σύμφωνα με το Polish News, η δωρεά του ηθοποιού στην Ουκρανία ανακοινώθηκε από το Διεθνές Ταμείο του Βίσεγκραντ, διεθνή οργανισμό δωρητών που προωθεί την ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Ομάδας του Βίσεγκαντ (V4).

Τις τελευταίες ημέρες και άλλοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ έκαναν δωρεές για να ενισχύσουν οικονομικά την Ουκρανία, μεταξύ άλλων, η ηθοποιός Μίλα Κούνις, η οποία είναι από τη χώρα και ο σύζυγός της Άστον Κούτσερ, ο Ράιαν Ρέινολντς και η Μπλέικ Λάιβλι.

09:54: Ουκρανία: Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι, σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου παίδων στη Μαριούπολη

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν από τον ρωσικό βομβαρδισμό παιδιατρικού νοσοκομείου στη Μαριούπολη χθες, Τετάρτη, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές της πόλης αυτής στην Ουκρανία.

«Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι», ανέφεραν οι αρχές στον λογαριασμό τους στο Telegram.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 17 τραυματίες.

09:44: Η Μόσχα τελικά θα βγει νικήτρια από τις κυρώσεις, δήλωσε ο Σεργκέι Σεμεζόφ επικεφαλής της Rostec και σύμμαχος του Πούτιν

Ο Σεργκέι Σεμεζόφ, επικεφαλής της ρωσικής κρατικής αμυντικής εταιρείας Rostec και στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία απέτρεψε μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, ενώ τόνισε ότι η χώρα του θα βγει νικήτρια από τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση.

«Δεν θα είναι μια εύκολη ζωή», επεσήμανε ο Σεμεζόφ. «Οι κυρώσεις είναι αρκετά σοβαρές», πρόσθεσε.

«Αλλά αν κοιτάξετε την Ιστορία της Ρωσίας, η Ρωσία στη διάρκεια όλης της Ιστορίας της μαχόταν εναντίον διάφορων κυρώσεων, εχθρών που την περικύκλωναν και πάντα έβγαινε νικήτρια», τόνισε.

«Το ίδιο θα συμβεί και τώρα», κατέληξε.

09:30: Ρωσία: Η χώρα δεν θα μετέχει πλέον στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Η Ρωσία δεν θα μετέχει πλέον στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο προσθέτει στην ανακοίνωσή του ότι το NATO και οι χώρες της ΕΕ υπονομεύουν τον ευρωπαϊκό οργανισμό που προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

09:27: Ουκρανία: Η δημόσια επιχείρηση ENI της Ιταλίας παύει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία

Η δημόσια εταιρεία ενέργειας της Ιταλίας, η ENI, ανακοίνωσε σήμερα πως αποφάσισε να σταματήσει την αγορά πετρελαίου από την Ρωσία.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου έως τώρα συνεχίζονται κανονικά. Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι όμως έχει διαμηνύσει πως μέχρι τα τέλη του Ιουνίου θα έχει μειώσει κατά 50% τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Όπως σημειώνει ο ιταλικός Τύπος, πρόκειται για απόφαση που επεκτείνεται σε πεδίο το οποίο δεν είχε θιγεί ακόμη από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Μόσχας.

H ιταλική εταιρεία εξήγησε με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ότι «αναστέλλει την υπογραφή νέων συμβολαίων για την αγορά πετρελαίου από την Ρωσία» και παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα του φυσικού αερίου.

Την περασμένη εβδομάδα η ENI ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τον Blue Stream, τον αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Τουρκία. Η ENI ήταν μέτοχος στην κοινοπραξία που λειτουργεί τον αγωγό, μαζί με την Gazprom.

08:25:Ρωσία: «Ψευδείς ειδήσεις» χαρακτήρισε η Μόσχα τις καταγγελίες περί ρωσικού βομβαρδισμού ενός νοσοκομείου παίδων στη Μαριούπολη

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι καταγγελίες της Ουκρανίας σύμφωνα με τις οποίες ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη είναι "ψευδείς ειδήσεις", εξηγώντας πως επρόκειτο για μια πρώην μαιευτική κλινική η οποία έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον στρατό.

«Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι ψευδείς ειδήσεις», ανέφερε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Πολιάνσκι επεσήμανε ότι η Ρωσία είχε προειδοποιήσει στις 7 Μαρτίου ότι το νοσοκομεία είχε μετατραπεί σε στρατιωτική θέση από τον οποίοι οι Ουκρανοί έριχαν πυρά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διεξάγει γενοκτονία αφού Ουκρανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε το νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη χθες Τετάρτη.

06:58: Η απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Η πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης (σ.σ. τοπική ώρα· σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) σχέδιο νόμου που προβλέπει την επιβολή απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία, εξαιτίας της επίθεσης του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Η ψηφοφορία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο προχθές Τρίτη. Η ελεγχόμενη από το κόμμα του Βουλή θα εγκρίνει νομοσχέδιο που επικυρώνει το εκτελεστικό διάταγμά του, που κατόπιν θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Γερουσία.

05:44: Πρώτο βήμα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για τη χορήγηση βοήθειας σχεδόν 14 δισεκ. δολαρίων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες Τετάρτη το βράδυ (σ.σ. τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) σχέδιο νόμου που προβλέπει δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισεκ. δολαρίων και συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Το κείμενο περιλαμβάνει οικονομική και ανθρωπιστική πτυχή, καθώς και την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών. Μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία προτού φθάσει στο γραφείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να το υπογράψει και να το κάνει νόμο του κράτους.

Τα κεφάλαια αυτά θα επιτρέψουν μεταξύ άλλων στο Κίεβο να προστατεύσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης, να αμυνθεί έναντι κυβερνοεπιθέσεων και να εξοπλιστεί.

Προβλέπει επίσης τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας 2,6 δισεκ. δολαρίων και 1 και πλέον δισεκ. δολαρίων για να προσφερθεί βοήθεια στους ουκρανούς πρόσφυγες.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον θαρραλέο ουκρανικό λαό που μάχεται για τη χώρα του», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν μέσω Twitter.

Το νομοσχέδιο εγγυάται επίσης χρηματοδότηση για το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ ως την 30ή Σεπτεμβρίου.

05:34: Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν μετά τις 09:00 στη Σούμι       

Οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν τρεις ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιοχή της πόλης Σούμι (βορειοανατολικά), ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Οι διάδρομοι αυτοί θα επιτρέψουν άμαχοι να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, περίπου 170 χιλιόμετρα νότια, διευκρίνισε ο κ. Ζιβίτσκι μέσω Telegram. Υπενθύμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, σχεδόν 50.000 κάτοικοι έφυγαν από τη Σούμι προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη.

05:28: Πρώτο βήμα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για τη χορήγηση βοήθειας σχεδόν 14 δισεκ. δολαρίων      

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες Τετάρτη το βράδυ (σ.σ. τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) σχέδιο νόμου που προβλέπει δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισεκ. δολαρίων και συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Το σχέδιο νόμου εξασφαλίζει επίσης χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ ως την 30ή Σεπτεμβρίου.

Η ψηφοφορία βρίσκεται σε εξέλιξη. Αφού εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Γερουσία.

05:05: Πληροφορίες για νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε αρκετές πόλεις

Τοπικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε αρκετές ουκρανικές πόλεις.

Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, ο περιφερειάρχης στην περιοχή όπου βρίσκεται η πόλη Σούμι (βορειοανατολικά), έκανε λόγο για ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Βομβαρδίστηκαν επίσης κατοικημένες περιοχές στην πόλη Οχτίρκα, νοτιότερα, σύμφωνα με τον ίδιο. Υπάρχουν αναφορές πως χτυπήθηκε τμήμα του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου εκεί.

Ο δήμαρχος της Μικολάιφ, ο Ολεξάντρ Σιενκέβιτς, ανέφερε μέσω Facebook πως του αναφέρθηκαν εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών στον βορρά. «Είτε δοκιμάζουν πόσο ισχυρά είναι τα φυλάκιά μας ή ετοιμάζονται για έφοδο», εκτίμησε ο αιρετός, αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις.

Εξάλλου το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του επιβραδύνουν και ανακόπτουν τη ρωσική επίθεση. Όπως αναφέρει ανακοίνωσή του, οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες και φέρνουν εφεδρείες.

Ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται για να περικυκλώσουν το Κίεβο και ενισχύουν τις θέσεις τους στη Μικολάιφ, ενώ επιθέσεις αναφέρονται στη Χαρκίβ, στην Ιζιούμ, τη Σούμι και την Οχτίρκα, πάντα κατά το επιτελείο.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

04:04: Κάπου 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη από ουκρανικές πόλεις

Τουλάχιστον 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη από διάφορες ουκρανικές πολιορκημένες πόλεις, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ανέφερε ότι κάτοικοι των πόλεων Σούμι, Ενεργκοντάρ και περιοχών κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μπόρεσαν να φύγουν μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Πρόσθεσε πως ελπίζει η απομάκρυνση των αμάχων να συνεχιστεί σήμερα με το άνοιγμα άλλων τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων στις πόλεις Μαριούπολη –που πολιορκείται εδώ και εννέα ημέρες–, Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και Ιζιούμ (ανατολικά).

Η απομάκρυνση των αμάχων γίνεται δυνάμει της συμφωνίας της Τετάρτης ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο για την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων, που πρόσφερε μια ελπίδα στους πολίτες που έχουν παγιδευτεί σε πόλεις που βομβαρδίζονται.

Πάνω από 5.000 άμαχοι είχαν φύγει προχθές Τρίτη από τη Σούμι, πόλη 250.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Όμως η απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη έχει αποτύχει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες. Κίεβο και Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις αποτυχίες αυτές.

Η δημοτική αρχή της πόλης έκανε λόγο χθες μέσω Telegram για 1.207 νεκρούς αμάχους τις τελευταίες 9 ημέρες.

03:38: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συνομίλησε με τον ουκρανό ομόλογό του Ολεξίι Ρέζνικοφ    

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ο Λόιντ Όστιν, συζήτησε χθες Τετάρτη με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, τον Ολεξίι Ρέζνικοφ, σχετικά με τη συνέχιση της χορήγησης αμερικανικής βοήθειας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

03:30: Κάπου 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη από ουκρανικές πόλεις

Τουλάχιστον 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη από διάφορες ουκρανικές πολιορκημένες πόλεις, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ανέφερε ότι κάτοικοι των πόλεων Σούμι, Ενεργκοντάρ και περιοχών κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μπόρεσαν να φύγουν μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων.

02:54: Οι ΗΠΑ διαψεύδουν τα «ψέματα» της Ρωσίας περί όπλων μαζικής καταστροφής, κατηγορούν την Κίνα πως υιοθετεί τις ρωσικές «θεωρίες συνομωσίας»   

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε χθες τις καταγγελίες της Ρωσίας πως η Ουκρανία αναπτύσσει με αμερικανική βοήθεια πυρηνικά και βιολογικά όπλα, μιλώντας για «παραλογισμό», για «προφανές τέχνασμα» με σκοπό τη δικαιολόγηση της ρωσικής επίθεσης.

«Καταγράψαμε τους ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας για φερόμενα αμερικανικά εργαστήρια ανάπτυξης βιολογικών και χημικών όπλων στην Ουκρανία. Είδαμε επίσης κινέζους αξιωματούχους να απηχούν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας», ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι.

«Αυτό είναι παραλογισμός. Είναι το είδους της επιχείρησης παραπληροφόρησης που έχουμε δει επανειλημμένα από τους Ρώσους στην πορεία των ετών στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, που έχει αποδειχθεί ότι είναι ψευδής, και παράδειγμα του είδους των ψευδών προσχημάτων που είχαμε προειδοποιήσει ότι θα εφεύρισκαν οι Ρώσοι», συνέχισε.

Έκανε λόγο για «προφανές τέχνασμα» της Μόσχας γα να «προσπαθήσει να δικαιολογήσει την περαιτέρω, προμελετημένη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεσή της στην Ουκρανία».

«Τώρα που η Ρωσία έκανε αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς και η Κίνα κατά τα φαινόμενα ενστερνίζεται αυτή την προπαγάνδα, πρέπει όλοι να επαγρυπνούμε για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία ή να διεξαγάγει επιχείρηση με σκοπό να φορτώσει στην άλλη πλευρά τη χρήση τους», συνέχισε η κυρία Ψάκι.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για δίκτυο εργαστηρίων κατασκευής βιολογικών όπλων στην Ουκρανία που λειτουργούν για λογαριασμό και με την υποστήριξη του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, υπερθεμάτισε, κατηγορώντας τη Ρωσία και την Κίνα ότι διασπείρουν «εσκεμμένα» τα «ψέματα» για τα υποτιθέμενα ουκρανικά-αμερικανικά εργαστήρια και κατηγορώντας με τη σειρά του τη Μόσχα πως θέλει να χρησιμοποιήσει βιολογικά ή χημικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι απαγορευμένο δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία εφευρίσκει τέτοιες ψευδείς κατηγορίες εναντίον μιας άλλης χώρας», πρόσθεσε.

02:21: Η ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει στην επιβολή πλήρους εμπάργκο στους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας

Η Γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, η Μπαρμπαρά Πομπιλί, τόνισε χθες Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ότι οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να προχωρήσουν στην επιβολή πλήρους εμπάργκο στις εισαγωγές υδρογονανθράκων από τη Ρωσία, όπως οι ΗΠΑ.

Ενώ Ουάσινγκτον και Λονδίνο ανακοίνωσαν πως τερματίζουν τις εισαγωγές αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία, η ΕΕ, πολύ πιο εξαρτημένη, δεν είναι έτοιμη να ακολουθήσει τα βήματά τους, πάντως εργάζεται για να μειώσει κατά τα δύο τρίτα τις αγορές αερίου από τη Μόσχα μέσα στη χρονιά.

Η κυρία Πομπιλί, η οποία εκφράστηκε εξ ονόματος της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στον ΟΗΕ, διαβεβαίωσε ότι οι 27 θα πάρουν «πολύ βαριά μέτρα» ώστε «ως το τέλος της χρονιάς» να μπορέσουν να μειώσουν «κατά τα δύο τρίτα τις εισαγωγές» ρωσικού φυσικού αερίου.

Επέμεινε στη σημασία που θα έχει αυτό σε σύγκριση «με την εξάρτηση που έχουμε σήμερα».

Σύμφωνα με την κυρία Πομπιλί, η οποία είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον με την αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας, την Τζένιφερ Γκράνχολμ, «ο (Αμερικανός) πρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν αναγνώρισε κι ο ίδιος πως η κατάσταση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη δεν είναι συγκρίσιμη και ότι δεν εννοεί να μας ζητήσει να πάρουμε τέτοια απόφαση».

Για να μειωθεί η ευρωπαϊκή εξάρτηση –οι 27 εισάγουν το 45% του αερίου και του άνθρακα και το 25% του πετρελαίου που καταναλώνουν από τη Ρωσία– χωρίς να διακινδυνεύσουν να πλήξουν την οικονομία των πιο εκτεθειμένων χωρών, οι Βρυξέλλες εισηγήθηκαν στα κράτη μέλη να διαφοροποιήσουν τις προμήθειές τους, να αυξήσουν τα αποθέματά τους και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.

Ο οδικός χάρτης θα συζητηθεί σήμερα και αύριο Παρασκευή από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών. Θα δεσμευτούν να μειώσουν «την εξάρτησή (τους) από τις εισαγωγές αερίου, πετρελαίου και άνθρακα» από τη Ρωσία, κατά το κείμενο συμπερασμάτων που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αυτή η γεωπολιτική κρίση θα διαρκέσει» και η ΕΕ δεν θα πάρει «μέτρα που θα είχαν πολύ βαρύ αντίκτυπο στις οικονομίες μας» και θα ήγειραν κίνδυνο «να αποσταθεροποιηθούν οι κοινωνίες μας», σημείωσε η κυρία Πομπιλί, εξηγώντας ότι «δεν μπορούμε να περάσουμε από το 40% στο μηδέν μέσα σε πέντε λεπτά».

01:22: Για 1.207 άμαχους νεκρούς στη Μαριούπολη σε 9 ημέρες ρωσικής πολιορκίας μιλά η δημοτική αρχή     

Η εννιαήμερη ρωσική πολιορκία της Μαριούπολης, λιμανιού στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, στοίχισε τη ζωή σε 1.207 άμαχους, ανέφερε χθες Τετάρτη η δημοτική αρχή μέσω της πλατφόρμας Telegram.

«Εννιά ημέρες. Εννιά ημέρες αποκλεισμού της Μαριούπολης. Εννιά ημέρες ασταμάτητου βομβαρδισμού του άμαχου πληθυσμού. Εννιά ημέρες που μισό εκατομμύριο κόσμος ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση, επικοινωνίες. Εννιά ημέρες που η πόλη έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Εννιά ημέρες — 1.207 άμαχοι κάτοικοι της Μαριούπολης νεκροί. Εννιά ημέρες γενοκτονίας του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε η δημοτική αρχή στο κείμενο.

Η ουκρανική προεδρία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της. «Δεν έχουμε τον ακριβή αριθμό, αλλά ο προσωρινός αριθμός είναι σωστός», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Βαστάμε γερά», πρόσθεσε στο κείμενο η δημοτική αρχή της Μαριούπολης, που συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς από τον ρωσικό στρατό. Χθες οι αρχές κατήγγειλαν ότι στους ρωσικούς βομβαρδισμούς επλήγη παιδιατρικό νοσοκομείο σε συγκρότημα που περιλαμβάνει επίσης μαιευτήριο της πόλης. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «έγκλημα πολέμου».

Λιμάνι-κλειδί στην Αζοφική Θάλασσα, η βιομηχανική πόλη της Ουκρανίας αριθμούσε πάνω από 450.000 κατοίκους πριν αρχίσει η ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.

00:17: Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι ότι θα αυστηροποιήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας             

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε χθες, Τετάρτη, στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι δεσμεύεται να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, προκειμένου να επιφέρει το μέγιστο οικονομικό κόστος στη Μόσχα, σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Τετάρτης για τις εξελίξεις στην Ουκρανία εν όψει της κρίσιμης συνάντησης Λαβρόφ-Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε χαρακτηρίσει «ανήθικο» τον βομβαρδισμό μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, από τον οποίο 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Υπάρχουν λίγα πράγματα πιο ανήθικα από το να στοχεύεις ανυπεράσπιστους ανθρώπους», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, κοινοποιώντας μέσω Twitter ένα άρθρο σχετικά με τη ρωσική επίθεση στη Μαριούπολη.

23:58: Δεν εγκαταλείπουν το Κίεβο ο πρόεδρος Ζελένσκι και το επιτελείο του – Έφθασε στην Αττάλεια ο ΥΠΕΞ Κουλέμπα          

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το επιτελείο του παραμένουν στο Κίεβο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας Κύριλλο Τιμοσένκο.

«Ο εχθρός δεν μπορεί να μας νικήσει στο πεδίο της μάχης και επιδίδεται σε μια σειρά από ψευδείς ειδήσεις ότι δήθεν το επιτελείο του προέδρου έχει εγκαταλείψει το Κίεβο. Δεν είναι αλήθεια. Σας μιλώ από την οδό Μπανκόβα, κοντά στο κτίριο όπου ο πρόεδρος και το επιτελείο του εργάζονται. Θα προσπαθήσω να ανεβάζω τέτοια βίντεο όσο συχνότερα μπορώ» δήλωσε στο μήνυμά του ο Τιμοσένκο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα έφθασε απόψε στην Αττάλεια της Τουρκίας για την αυριανή συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με στόχο τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ Όλεγκ Νικολένκο μέσω ανάρτησης στο Twitter.

23:25: Ο Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Τουρκία για τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του

Η Τουρκία υποδέχεται αύριο, Πέμπτη, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρο Κουλέμπα θα γίνουν δεκτοί από τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, στον νότο, παραθαλάσσιο θέρετρο δημοφιλές στους Ρώσους τουρίστες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ενέτεινε τις μεσολαβητικές προσπάθειες από την αρχή της κρίσης, δήλωσε σήμερα ότι "η Τουρκία μπορεί να μιλά ταυτόχρονα στην Ουκρανία και στη Ρωσία".

"Εργαζόμαστε για να αποφύγουμε η κρίση να εξελιχθεί σε τραγωδία", επέμεινε.

Οι δύο εμπόλεμες πλευρές συμφώνησαν σήμερα σε μια κατάπαυση του πυρός 12 ωρών, περιμετρικά των ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Σήμερα, ο Κουλέμπα δήλωσε σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook, ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι "συνομιλίες να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές", λέγοντας παράλληλα ότι έχει "περιορισμένες προσδοκίες".

"Δεν έχουμε μεγάλες ελπίδες, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αξιοποιήσουμε (τις συνομιλίες) στο μέγιστο" βαθμό, δήλωσε και τόνισε ότι "όλα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα έχει λάβει ο Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες αυτές".

Ωστόσο το κλίμα κινδυνεύει να είναι τεταμένο, καθώς ο Ουκρανός υπουργός αποκάλεσε πρόσφατα στο CNN τον Ρώσο ομόλογό του "σύγχρονο Ρίμπεντροπ", χρησιμοποιώντας το όνομα του υπουργού του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Αττάλεια είναι η πρώτη έξοδος του Λαβρόφ από τη Ρωσία, η οποία είναι όλο και πιο απομονωμένη λόγω των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της, από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έφθασε απόψε στην τουρκική παραθαλάσσια πόλη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News