Σιτάρι: Φόβοι για την προμήθεια και τις τιμές στην Ελλάδα - Προς πλαφόν εξαγωγών από αρκετές χώρες

Οικονομία
Σιτάρι: Φόβοι για την προμήθεια και τις τιμές στην Ελλάδα - Προς πλαφόν εξαγωγών από αρκετές χώρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει η ανοδική πορεία και των τιμών των αγροτικών προϊόντων με αιχμή του δόρατος το σιτάρι, δεδομένης της υψηλής παραγωγής που μετρά τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία

Προβλήματα στον εφοδιασμό και της ελληνικής αγοράς με σιτάρι προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, γεγονός, που θα επηρεάσει εκ των πραγμάτων και το κόστος παραγωγής αλεύρου, προκαλούν οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες μεταξύ των δύο χωρών.

Η ευρωπαϊκή τιμή -ρεκόρ στα σιτηρά έφτασε τα 424 ευρώ ο τόνος, με τις χώρες της Ευρώπης, να αναζητούν απεγνωσμένα εναλλακτικούς προμηθευτές, πέραν της Ρωσίας και της Ουκρανίας που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Συγκριμένα, η  ευρωπαϊκή τιμή στα σιτηρά, ανέβηκε επιπλέον 14% σήμερα, αγγίζοντας την τιμή ρεκόρ των 424 ευρώ τον τόνο.

Τα παράγωγα των σιτηρών στην Ευρώπη εκτοξεύτηκαν κατά 40% την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι χώρες της περιοχής προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές, καθώς οι εισαγωγές από την Ρωσία και την Ουκρανία έχουν ήδη πέσει στο μισό και πιθανότατα θα μειωθούν κι άλλο.

Διαβάστε επίσης

⇒ Κεγκέρογλου: Να αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές για σιτάρι και πρώτες ύλες ζωοτροφών

Ανατιμήσεις: Έρχεται «τσουνάμι» επισιτιστικής κρίσης – Οι εκτιμήσεις των φορέων του νησιού

Κρήτη - Εκτόξευση τιμών σε ρεύμα, σιτηρά και καύσιμα μέχρι το καλοκαίρι φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία (βίντεο)

Η Ρωσία, ως γνωστόν, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 18% των διεθνών εξαγωγών.

Μαζί με την Ουκρανία αντιπροσωπεύουν από κοινού περίπου το 30% των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού.

Δεν είναι τυχαίο πως με τους Ευρωπαίους εισαγωγείς να περιμένουν με αγωνία τις νέες προμήθειες, στην ευρωπαϊκή αγορά του κλάδου έχει αρχίσει να καλλιεργείται κλίμα πανικού, γεγονός που αποτυπώνεται στις τιμές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πολλές χώρες αποφασίζουν να διακόψουν τις εξαγωγές και να κρατήσουν τις όποιες ποσότητες παράγουν αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση.

Ως προς αυτή την κατεύθυνση για παράδειγμα η Ουγγαρία ήδη ανακοίνωσε πως μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών.

Επίσης, Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν δρομολογήσει ένα μερικό περιορισμό, καθυστερώντας εσκεμμένα τη διαδικασία της εξαγωγής σιτηρών.

Αν και ο Ρουμάνος υπουργός Γεωργίας, Αντριάν Σεσνόιου υποστήριξε πως η χώρα έχει αρκετά αποθέματα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου, οπότε για την ώρα τουλάχιστον δεν θα προχωρήσει σε μπλόκο των εξαγωγών.

Εξάλλου, και η ίδια Ουκρανία, εν μέσω πολέμου, επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές σειράς γεωργικών προϊόντων, όπως το σιτάρι και το ηλιέλαιο.

Εναλλακτικοί δυνητικοί προμηθευτές

Στη δεκάδα των κορυφαίων εξαγωγέων σίτου περιλαμβάνονται ακόμα οι ΗΠΑ (2η θέση), ο Καναδάς (3η θέση), η Γαλλία (4η), ενώ στη δεύτερη πεντάδα βρίσκουμε την Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Γερμανία, το Καζακστάν και την Πολωνία.

Στην επόμενη δεκάδα υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν λύσεις για την κάλυψη ενδεχόμενων ελλείψεων, όπως π.χ. η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία κ.ά., μολονότι ανάλογα προβλήματα με εμάς θα έχουν και τα υπόλοιπα κράτη.

Η ελληνική παραγωγή

Σκληρό σιτάρι: Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας αναφορικά με το ελληνικό σκληρό σιτάρι, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2011-2019 τόσο οι εκτάσεις, όσο και η παραγωγή παρουσίασαν έντονα πτωτικές τάσεις (από 4 εκατ. στρέμματα σε 2,95 εκατ., και από 1,47 εκατ. τόνους σε 0,77 εκατ. αντίστοιχα).

Πάντως, η εγχώρια παραγωγή υπερκαλύπτει την εγχώρια κατανάλωση, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο του προϊόντος είναι θετικό. Σημαντική είναι η παρουσία της συμβολαιακής γεωργίας μεγάλων εταιρειών στην παραγωγή του σκληρού σιταριού.

Μαλακό σιτάρι: Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2011-2019, τόσο η καλλιεργήσιμη έκταση μαλακού σίτου, όσο και η παραγωγή του παρουσιάζουν έντονα πτωτικές τάσεις (μείωση κατά 29,5% και 55,3%, αντίστοιχα). Παρότι η κατανάλωση του προϊόντος εμφάνισε μικρή αύξηση, η εγχώρια παραγωγή καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση σε ποσοστά χαμηλότερα του 50%, ενώ οι εισαγωγές υπερβαίνουν κατά πολύ τις εξαγωγές.

Ελπίζουν σε άμεση εξομάλυνση της κατάστασης

Η ανησυχία στις τάξεις των ελληνικών μύλων είναι εμφανής, με τις επιχειρήσεις να τηρούν αυτή τη στιγμή μια στάση αναμονής, ελπίζοντας ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα εξομαλυνθεί εντός βραχυπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα και δεν θα χρειαστεί να αναζητήσουν άλλες επιλογές προμήθειας της πρώτης ύλης.

Παράγοντες της αγοράς πάντως κάνουν λόγο για επικίνδυνη μείωση των αποθεμάτων σιταριού στους μύλους της χώρας μας, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του αλευριού ήδη αγγίζουν το 80%.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Ελλάδα έχει χαμηλά αποθέματα σιταριού τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού για διάστημα 30-45 ημερών, αν και υπογραμμίζεται ότι δεν αναμένεται τελικά να παρουσιαστεί πρόβλημα επάρκειας στη χώρα μας, αφού και παραγωγός είναι και εναλλακτικές επιλογές υπάρχουν στο τραπέζι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News