Live: Ρωσία - Ουκρανία: Σε πλήρη εξέλιξη η ανθρωπιστική κρίση - Σκληραίνει την στάση της η Ε.Ε.

Κόσμος
Live: Ρωσία - Ουκρανία: Σε πλήρη εξέλιξη η ανθρωπιστική κρίση - Σκληραίνει την στάση της η Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους της Ουκρανίας αποδείχθηκε η χθεσινή (Σάββατο 26 Φεβρουαρίου), με ολονύχτιους βομβαρδισμούς.

Το αποτύπωμα της ρωσικής εισβολής στις γεωπολιτικές εξελίξεις

Πληροφορίες κάνουν λόγο για την ανατήναξη ενός αγωγού φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, ενώ ένας τερματικός σταθμός πετρελαίου στο Βασίλκιβο, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Κίεβο, έχει επίσης τεθεί στο στόχαστρο.

https://www.youtube.com/watch?v=ycFYyQcuL1w?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις:

22:39: Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην αποδέσμευση 450 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων από την ΕΕ στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, κάνοντας λόγο για «ιστορική στιγμή»  

22:37:  Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλεί σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα, κατόπιν αιτήματος των Δυτικών, απόφαση με την οποία συγκαλείται για αύριο, Δευτέρα, «έκτακτη κατεπείγουσα σύνοδος» της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για να εκφραστούν τα 193 μέλη της σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απόφαση, την οποία είχαν εισηγηθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αλβανία, υιοθετήθηκε από 11 χώρες. Η Ρωσία την καταψήφισε και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα και η Ινδία απείχαν της ψηφοφορίας. Δεν ήταν δυνατή η άσκηση βέτο για τη σύγκληση αυτή, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό του ΟΗΕ.

22:21:  Ο Ρώσος ολιγάρχης Μιχαήλ Φρίντμαν καταγγγέλλει τον πόλεμο στην Ουκρανία 

Ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Φρίντμαν κατήγγειλε τον πόλεμο στην Ουκρανία σε επιστολή του προς τους εργαζομένους της επενδυτικής εταιρείας του, της LetterOne, και έγινε έτσι ο πρώτος ρώσος ολιγάρχης που τάσσεται κατά της σύγκρουσης, μιας «τραγωδίας» που σύμφωνα με τον ίδιο θα «ρημάξει» τις δύο χώρες.

22:06:  Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Η Ουκρανία κατέθεσε προσφυγή κατά της Ρωσίας επικαλούμενη ψευδείς ισχυρισμούς περί γενοκτονίας 

Το κορυφαίο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε σήμερα πως η Ουκρανία κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Ρωσίας, λέγοντας πως ο ισχυρισμός της Ρωσίας ότι εισέβαλε στην Ουκρανία για να αποτρέψει μια γενοκτονία είναι ψευδής και ζητώντας από τους δικαστές να δώσουν εντολή για «προσωρινά μέτρα» για να προστατευθεί η Ουκρανία.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε δήλωσή του, το δικαστήριο επιβεβαίωσε πως έλαβε την προσφυγή της Ουκρανίας. Δεν έκανε γνωστό πότε θα εξετασθεί η υπόθεση.

22:00: Μπορέλ: Η Ε.Ε. θα στηρίξει την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 450 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία

21:41: Δανία: Η χώρα θα επιτρέψει στους εθελοντές να ενταχθούν στις διεθνείς ταξιαρχίες και θα δωρίσει στην Ουκρανία 2.700 αντιαρματικά όπλα

Η Δανία θα επιτρέψει στους εθελοντές να ενταχθούν στις διεθνείς ταξιαρχίες που θέλει να σχηματίσει η Ουκρανία για να πολεμήσει εναντίον της ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, λέγοντας πως δεν βλέπει να υπάρχει «νομικό κώλυμα».

«Είναι μια επιλογή που κάποιος μπορεί να κάνει. Αυτό ισχύει ασφαλώς για όλους τους Ουκρανούς που κατοικούν εδώ, αλλά επίσης για άλλους που σκέπτονται ότι μπορούν να συνεισφέρουν άμεσα στη σύγκρουση», δήλωσε η πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ακόμη πως η Δανία θα δωρίσει στην Ουκρανία 2.700 αντιαρματικά όπλα.

21:33: Μέτρα και από τη FIFA κατά της Ρωσίας

Η FIFA απαγορεύει τον εθνικό ύμνο και τη σημαία της Ρωσίας σε διεθνείς αγώνες, σύμφωνα με αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το AFP.

21:27: «Πράσινο φως» Ε.Ε. για απαγόρευση συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Η Ε.Ε. ανάβει «πράσινο φως» για απαγόρευση όλων των συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

https://twitter.com/europressos/status/1498004255164317696

21:17: Περισσότεροι από 300.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, τα 7 εκατομμύρια αναμένεται να ξεπεράσει ο αριθμός των εκτοπισμένων

Για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο εδώ και πολλά χρόνια έκανε λόγο ο Επίτροπος Διαχείρισης κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών μπορεί να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια.

«Για την ανθρωπιστική κατάσταση συνολικά, ο επί του παρόντος αναμενόμενος αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών είναι πάνω από 7 εκατομμύρια», τόνισε ο κ. Λέναρσιτς.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον ανέφερε ότι μέχρι τώρα 300.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και υπογράμμισε την αλληλεγγύη των των Ευρωπαίων πολιτών.

«Οι περισσότεροι από τις 300.000 που έχουν φτάσει έχουν βιομετρικό διαβατήριο που σημαίνει ότι μπορούν να μείνουν με ελεύθερη βίζα για 90 ημέρες, οι περισσότεροι απορροφώνται από τους συγγενείς τους, ένας περιορισμένος αριθμός έχει κάνει αίτηση για άσυλο, αλλά τα πράγματα θα αλλάξουν», επισήμανε η κ. Γιόχανσον και ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να έρθουν και τους οποίους θα πρέπει να καλωσορίσει η ΕΕ».

21:12: Ανεστάλη η συμμετοχή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA) ανακοίνωσε σήμερα «την άμεση αναστολή» της συμμετοχής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS στις τάξεις της, μετά «το νέο κανονισμό που εφαρμόζεται από τη ρωσική κυβέρνηση και περιορίζει ισχυρά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

«Το διοικητικό συμβούλιο, ως εκτελεστικό όργανο της Συμμαχίας, αποφάσισε ομόφωνα να αναστείλει αμέσως τη συμμετοχή του TASS στην EANA, μέχρι να αποφασίσει μια γενική συνέλευση, σύμφωνα με το καταστατικό, αν το TASS πρέπει να αποκλειστεί από τη Συμμαχία μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το διοικητικό συμβούλιο της EANA θεωρεί πως το TASS παραβιάζει το στόχο της EANA όπως αυτός καθορίζεται στο καταστατικό της Συμμαχίας, καθώς δεν μπορεί να παρέχει αμερόληπτες πληροφορίες, κάτι που βρίσκεται στην καρδιά της αποστολής της EANA», προστίθεται.

Το διοικητικό συμβούλιο της EANA αποτελείται συνολικά από 5 μέλη. Η EANA αριθμεί αυτή τη στιγμή 32 μέλη σε όλη την Ευρώπη.

Χθες, Σάββατο, η ρωσική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Roskomnadzor έδωσε εντολή στα εθνικά μέσα ενημέρωσης να καταργήσουν από τα περιεχόμενά τους κάθε αναφορά σε αμάχους που έχουν σκοτωθεί από το ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, καθώς και τους όρους «εισβολή», «επίθεση» ή «κήρυξη πολέμου».

«Υπογραμμίζουμε πως μόνο οι επίσημες ρωσικές πηγές διαθέτουν επίκαιρες και αξιόπιστες πληροφορίες», ανέφερε η Roskomnadzor σε ανακοίνωσή της. Η Μόσχα αποκαλεί επισήμως την εισβολή της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο «τη διατήρηση της ειρήνης».

21:04: Πρεσβεία Πολωνίας στην Ελλάδα: «213.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα από την Ουκρανία προς την Πολωνία»

20:49: «Δόξα στην Ουκρανία»: Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλοώνουν εναντίον της Ρωσίας σε ευρωπαϊκές πόλεις

«Σταματήστε τον πόλεμο! Σταματήστε τον Πούτιν!»: από το Βερολίνο μέχρι την Πράγα, περνώντας από τη Μαδρίτη και το Βίλνιους, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με τα χρώματα της Ουκρανίας, το κίτρινο και το μπλε, διαδήλωσαν σήμερα στην Ευρώπη για να καταγγείλουν τη ρωσική εισβολή και να εκφράσουν το φόβο τους για μια επέκταση της σύγκρουσης.

Μόνο στη γερμανική πρωτεύουσα, τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο, 70.000 στην Πράγα, 40.000 στη Μαδρίτη, 15.000 στο Άμστερνταμ, 10.000 στην Κοπεγχάγη.

Στο Βερολίνο, οι συγκεντρωμένοι ήταν πενταπλάσιοι απ' ό,τι περίμεναν οι οργανωτές, γεγονός που μαρτυρεί τη συγκίνηση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος ξυπνάει σκοτεινές μνήμες σ' αυτή τη μητρόπολη που μέχρι το 1990 ήταν το επίκεντρο του Ψυχρού Πολέμου.

«Το Βερολίνο στα 670 χιλιόμετρα από τη γραμμή του Μετώπου», «Stop the killer», «Όχι 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος», έγραφαν τα πανό και τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

«Slava Ukraini» (Δόξα στην Ουκρανία), φώναζαν επίσης διαδηλωτές μπροστά στην πρεσβεία της Ρωσίας κρατώντας ουκρανικές σημαίες.

20:29: Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, ανακοίνωσε ότι ξεκινά να αποσύρει τις επενδύσεις του από τη Ρωσία

Σημειώνεται πως πίσω στα τέλη του 2021, είχε μετοχές σε 47 ρωσικές εταιρείες και κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας σχεδόν 3 δισ. δολ. 

20:22:    Ρωσία: Νέες αντιπολεμικές διαδηλώσεις, 2.000 συλλήψεις, σύμφωνα με ΜΚΟ

Μερικές χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν και πάλι σήμερα την απαγόρευση των διαδηλώσεων στη Ρωσία για να πουν «όχι στον πόλεμο» στην Ουκρανία με συγκεντρώσεις που οδήγησαν σε περισσότερες από 2.000 συλλήψεις, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη μκο OVD-Info, 2.114 διαδηλωτές συνελήφθησαν σε όλη τη Ρωσία, αριθμός που, σύμφωνα με την ίδια, αυξάνει σε 5.250 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν συλληφθεί από την Πέμπτη επειδή διαδήλωσαν κατά της εισβολής του στρατού της Μόσχας στην Ουκρανία.

Στην Αγία Πετρούπολή, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, περίπου 400 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην εισβολή στην Ουκρανία που διατάχθηκε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Είμαι κατά του πολέμου. Γεννήθηκα το 1941, ξέρω τι είναι », δηλώνει η Βαλέρια Αντρέεβα, μια συνταξιούχος.

«Είμαστε εκατοντάδες ή χιλιάδες, όχι εκατομμύρια, είναι κρίμα. Δεν είμαι σίγουρος ότι η συγκέντρωσή μας θα αλλάξει οτιδήποτε, όμως είναι κάτι», προσθέτει ο Βλαντίμιρ Βολοχόνοφ, ένας 35χρονος μηχανικός που κρατάει στο χέρι ένα μπουκέτο με μπλε και κίτρινα λουλούδια, τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα και σε περίπου 40 άλλες πόλεις της χώρας.

Αυτές οι καθημερινές συγκεντρώσεις είναι σχετικά μικρές σε μέγεθος, όμως το γεγονός και μόνο ότι πραγματοποιούνται είναι αξιοσημείωτο, καθώς η κοινωνία των πολιτών είναι συρρικνωμένη λόγω της καταστολής που επικρατεί στη Ρωσία.

Η παραμικρή διαδήλωση χωρίς άδεια προκαλεί αμέσως την επέμβαση της αστυνομίας και μπορεί να συλληφθεί κάποιος ακόμη κι αν στέκεται μόνος του στο δρόμο με ένα πλακάτ.

20:14: Όρμπαν: Η Ουγγαρία θα παραμείνει έξω από τη σύγκρουση Ουκρανίας - Ρωσίας

Το συμφέρον της Ουγγαρίας είναι να μείνει έξω από τη στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουγγαρία δεν θα στείλει όπλα στη γειτονική Ουκρανία, αλλά θα βοηθήσει όλους τους πρόσφυγες από εκεί.

19:08: Μόσχα: Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ουκρανία

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί στη διάρκεια της επίθεσης στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε πως οι ρωσικές απώλειες είναι πολύ μικρότερες απ' αυτές που υπέστη η Ουκρανία, χωρίς να αναφέρει αριθμούς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Από την αρχή αυτού που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν πλήξει 1.067 ουκρανικές στρατιωτικές τοποθεσίες, ανακοίνωσε ακόμη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το Interfax.

19:54: Σουηδία: Η χώρα θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Άντερσον

Η Σουηδία θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, που θα περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα, κράνη και θωράκιση σώματος, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Η Σουηδία προτείνει τώρα άμεση υποστήριξη προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτή περιλαμβάνει 135.000 μερίδες μάχης, 5.000 κράνη, 5.000 θωρακίσεις σώματος και 5.000 αντιαρματικά όπλα», δήλωσε η Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου.

Η απόφαση αυτή της Σουηδίας δεν έχει προηγούμενο από το 1939, όταν η χώρα είχε βοηθήσει τη Φινλανδία που δεχόταν επίθεση από την ΕΣΣΔ, υπογράμμισε η πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

19:47: Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα να ρίξει το βάρος της υπέρ της ειρήνης και της διπλωματίας

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε στις παρεμβάσεις του ότι «η καταδίκη της ρωσικής εισβολής είναι δεδομένη και αυτονόητη, όπως είναι ολοφάνερη και η αντίθεση της στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών». Υπογράμμισε ότι «η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα- συμπεριλαμβανομένων ισχυρών και στοχευμένων κυρώσεων- για να τερματιστεί άμεσα η εισβολή και να επανέλθουμε στον δρόμο της διπλωματίας, με αποχώρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από την Ουκρανία» και ότι «πρέπει, παράλληλα, να στηρίξει ενεργά τον Ουκρανικό λαό, όπως και να καθιερώσει ένα μηχανισμό επανεγκατάστασης προσφύγων- πρόταση την οποία υποστηρίξαμε με συνέπεια και στην περίπτωση του Αφγανιστάν».

«Δυστυχώς, η ΕΕ για μια ακόμη φορά απέδειξε την γεωπολιτική αδυναμία της, καθώς απέτυχε να αποτρέψει τον πόλεμο, όπως απέτυχε και να εντάξει έγκαιρα τη Ρωσία σε μία πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας και ελέγχου εξοπλισμών στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «ειδικά την περίοδο 1999-2008 θεωρήθηκε, εσφαλμένα, ότι η Ρωσία είναι πλέον μιας δεύτερης κατηγορίας δύναμη η οποία μπορεί εύκολα να αγνοηθεί και ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από δυτικές επεμβάσεις, δεν θα τύχει εκμετάλλευσης από άλλες δυνάμεις στο μέλλον». Σημείωσε ότι «τίποτα από αυτά, όμως, δεν δικαιολογούν -πολλώ δε μάλλον νομιμοποιούν- τη ρωσική εισβολή» και πως «το άμεσο ζητούμενο είναι να σταματήσει ο πόλεμος. Να περάσει η σκυτάλη στη διπλωματία». Τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό «η Ευρώπη θα πρέπει να αποτελέσει αυτοτελή πόλο εξισορρόπησης στην διεθνή σκηνή, με αυτονομία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα της από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ».

19:40: Η BP ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τη συμμετοχή της στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft

Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί από τη γιγάντια ρωσική εταιρεία Rosneft, της οποίας κατέχει μερίδιο 19,75%, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή του ο όμιλος διευκρίνισε ότι ο γενικός διευθυντής του, ο Μπέρναρντ Λούνεϊ, παραιτείται από το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft «με άμεση ισχύ»

19:37: Στη δίνη του πολέμου για τέταρτο 24ωρο η Ουκρανία

https://www.youtube.com/watch?v=WrDCPd3guBk?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

19:31: ΟΗΕ: Επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας αύριο, Δευτέρα, για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει επειγόντως αύριο, Δευτέρα, στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) με θέμα την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, έπειτα από αίτημα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Αξιωματούχοι του τμήματος ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ και της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση αυτή, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

19:17: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Τηλεφωνική επικοινωνία, σε φιλικό κλίμα, με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν είχε νωρίτερα σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Μου μετέφερε τα συλλυπητήρια για το θάνατο των Ελλήνων ομογενών, ενώ τον ευχαρίστησα για τη δήλωσή του για την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Δένδια: «Είχα τηλεφωνική επικοινωνία σε φιλικό κλίμα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σχετικά με τις εξελίξεις σε Ουκρανία. Μου μετέφερε τα συλλυπητήρια για το θάνατο των Ελλήνων ομογενών, ενώ τον ευχαρίστησα για τη δήλωσή του για την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου».

19:07: Σύμφωνα με το Reuters ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy αναφέρει ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να διασφαλίσει την Ειρήνη στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα μεταξύ της Ρωσικής και της Ουκρανικής πλευράς.

18:49: Τουλάχιστον 100.000 άτομα διαδήλωσαν στο Βερολίνο κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη σημερινή διαδήλωση για την ειρήνη που διοργανώθηκε στο κέντρο του Βερολίνου.

Με συνθήματα «Όχι στον πόλεμο», «Αλληλεγγύη στην Ουκρανία», «Ελβετία, πάγωσε τους λογαριασμούς τους», αλλά και «Προτιμώ να μαγειρεύω στη φωτιά παρά να συνεργαστώ» και «Ο Πούτιν δεν είναι η Ρωσία», άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της Πύλης του Βραδεμβούργου κρατώντας σημαίες της Ουκρανίας, ενώ στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο βρισκόταν σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μεταξύ των διοργανωτών ήταν ομάδες της ουκρανικής διασποράς αλλά και γερμανικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αστυνομία είχε αποκλείσει τον δρόμο μπροστά από την πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία βρίσκεται στην ίδια περιοχή, ενώ από μεγάφωνα καλούσε τους συγκεντρωθέντες να τηρούν τα μέτρα υγιεινής, με αποστάσεις και μάσκες.

Η συγκέντρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε «σχεδόν χωρίς προβλήματα και ειρηνικά», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, διαλύθηκε τέσσερις ώρες μετά.

18:45: Χρηματοδότηση όπλων για την Ουκρανία, απαγόρευση ρωσικών αεροσκαφών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπλόκο σε Russia Today και Sputnik ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

H EE θα χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση που έκανε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο για την Ένωσή μας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, σημείωσε ότι ενισχύονται οι κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου και της Λευκορωσίας.

«Κλείνουμε τον εναέριο χώρο της ΕΕ για τους Ρώσους. Προτείνουμε απαγόρευση για όλα τα αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικής εγγραφής ή αεροσκάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν και εξήγησε ότι «αυτά τα αεροσκάφη δεν θα μπορούν πλέον να προσγειώνονται, να απογειώνονται ή να πετούν πάνω από το έδαφος της ΕΕ».

«Αυτό θα ισχύει για οποιοδήποτε αεροπλάνο ανήκει, ναυλώνεται ή ελέγχεται με άλλο τρόπο από ρωσικό νομικό ή φυσικό πρόσωπο», συμπλήρωσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «ο εναέριος χώρος μας θα είναι κλειστός σε κάθε ρωσικό αεροπλάνο -και αυτό περιλαμβάνει τα ιδιωτικά τζετ ολιγαρχών». Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε κυρώσεις και κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

«Θα απαγορεύσουμε στην ΕΕ τη μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου» είπε.

Υπογράμμισε ότι «το κρατικό Russia Today και το Sputnik, καθώς και οι θυγατρικές τους

δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν και να δούμε διχασμό στην Ένωσή μας».

«Αναπτύσσουμε εργαλεία για να απαγορεύσουμε την τοξική και επιβλαβή παραπληροφόρησή τους στην Ευρώπη», επισήμανε. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο επίσης για κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και του καθεστώτος Λουκασένκο και ειδικότερα μίλησε για περιοριστικά μέτρα κατά σημαντικών τομέων.

«Αυτό θα σταματήσει τις εξαγωγές προϊόντων από ορυκτά καύσιμα μέχρι τον καπνό, την ξυλεία, το τσιμέντο, τον σίδηρο και τον χάλυβα. Θα επεκτείνουμε και στη Λευκορωσία τους περιορισμούς στις εξαγωγές για τα προϊόντα διπλής χρήσης που ελήφθησαν και για τη Ρωσία», σημείωσε η κ. φον ντερ Λάιεν. Ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις για τους Λευκορώσους που βοηθούν την Μόσχα.

Η ίδια επανέλαβε παράλληλα ότι σημαντικές ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT, ενώ αναφέρθηκε και στις κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Τέλος, τόνισε την συμβολή της ΕΕ και στη βοήθεια που θα προσφέρει στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

18:42: Γερμανία: Η κυβέρνηση συμβουλεύει στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία

Η Γερμανία συμβουλεύει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς η εισβολή στη Μόσχα μπαίνει στην τέταρτη ημέρα.

Το υπουργείο ανέφερε πως η χρήση μη ρωσικών πιστωτικών καρτών στη Ρωσία είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένη.

Νωρίτερα σήμερα το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε πως θα κλείσει για τρεις μήνες τον γερμανικό εναέριο χώρο για τα ρωσικά αεροπλάνα και τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

18:36: Φον ντερ Λάιεν: Κλείνει ο εναέριος χώρος της Ε.Ε. για ρωσικά αεροσκάφη

18:35: Η κίνηση του Πούτιν με τα πυρηνικά όπλα κάνει την κατάσταση «πολύ, πολύ πιο επικίνδυνη», λέει αμερικανός αξιωματούχος

Η διαταγή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις στη διάρκεια της εισβολής που πραγματοποιεί στην Ουκρανία συνιστά κλιμάκωση και θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα «πολύ, πολύ πιο επικίνδυνα», δήλωσε σήμερα ανώτερος αμερικανός αμυντικός αξιωματούχος.

«Βάζει ξεκάθαρα στο παιγνίδι δυνάμεις που, αν υπάρξει ένας λάθος υπολογισμός, θα μπορούσαν να κάνουν τα πράγματα πολύ, πολύ πιο επικίνδυνα», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτή την κίνηση του Πούτιν «άχρηστη», καθώς η Ρωσία «ουδέποτε βρισκόταν υπό κάποια απειλή από τη Δύση».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, δεν θέλησε να πει αν οι ΗΠΑ πρόκειται να δώσουν μια απάντηση που να περιλαμβάνει κάποια αλλαγή θέσης αναφορικά με τις δικές τους πυρηνικές δυνάμεις.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να αμυνθούμε και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους και εταίρους μας. Και αυτό περιλαμβάνει τον τομέα της στρατηγικής αποτροπής», σχολίασε μόνο.

18:33: Νέες δηλώσεις Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι

  • Ουσιαστικές οι συνομιλίες που είχα σήμερα με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο. Με διαβεβαίωσε πως δεν θα μετακινηθούν στρατεύματα από τη Λευκορωσία στην Ουκρανία.  
  • Ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα.
  • Πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι με πραγματισμό.

18:24: Η Πορτογαλία έκλεισε τον πορτογαλικό εναέριο χώρο για τις πτήσεις των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία

Η Πορτογαλία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τις πτήσεις των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών σε μια κίνηση που συμβαδίζει με εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών «ως απάντηση στην επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανακοίνωσε σήμερα το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών.

18:19: Οι ελληνικές προτάσεις στο αυριανό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου με χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των Κρατών Μελών προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης προς το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.

18:09: Πάνω από 300.000 Ουκρανοί έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες της ΕΕ για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Πάνω από 300.000 Ουκρανοί έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες της ΕΕ για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

 Προσερχόμενη στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, την υποδοχή προσφύγων και τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η Ίλβα Γιόχανσον είπε ότι θα δοθεί στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δέχονται πρόσφυγες. «Ήδη οι χώρες αυτές κάνουν πάρα πολλά», είπε, «αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε για πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που θα φτάσει εκεί τις επόμενες ημέρες».

Η Γιόχανσον είπε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ενεργοποιηθεί το καθεστώς «προσωρινής προστασίας», για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, για να έχουν την κατάλληλη προστασία, αλλά και τη δυνατότητα μετακίνησης στην Ε.Ε. «Αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί σήμερα και θα ακούσω προσεκτικά τα διάφορα κράτη-μέλη, ειδικά τα άμεσα ενδιαφερόμενα», είπε η Επίτροπος.

18:05: Η Ουκρανία δεν θα υποχωρήσει μπροστά στη Μόσχα 

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει μπροστά στη Μόσχα, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τον συναγερμό στον οποίο τέθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις αποτροπής των πυρηνικών ως μια απόπειρα άσκησης «πίεσης».

«Δεν θα παραδοθούμε, δεν θα υποχωρήσουμε, δεν θα παραδώσουμε ούτε ένα εκατοστό της επικράτειάς μας», διαβεβαίωσε ο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που έχουν προβλεφθεί με τη Μόσχα στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, ο Κουλέμπα διαβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί πηγαίνουν εκεί «για να ακούσουν όσα έχει να πει η Ρωσία».

«Επομένως, αυτό που είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε είναι ο τρόπος για να σταματήσει ο πόλεμος και να μπει ένα τέλος στην κατοχή των εδαφών μας», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει τις δυνάμεις αποτροπής πυρηνικών της Ρωσίας σε συναγερμό σήμερα είναι μια «απόπειρα να ζητήσει περισσότερα και να ασκήσει πίεση στην ουκρανική αντιπροσωπεία».

Η περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου «θα είναι μια καταστροφή για τον κόσμο», όμως αυτή η απειλή «δεν θα μας "σπάσει"», κατέληξε ο Κουλέμπα.

https://twitter.com/DmytroKuleba/status/1497953201525444610

18:00: Οικουμενικός Πατριάρχης: Να τερματισθεί τώρα ο πόλεμος!

Νέα έκκληση να τερματιστούν αμέσως ο πόλεμος και κάθε πράξη βίας στην Ουκρανία απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του, σήμερα, Κυριακή των Απόκρεω, μετά τη Θεία Λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους της Κοινότητος Βεβεκίου. Ο Παναγιώτατος επισήμανε ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκτυλίσσεται τραγική ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία και εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τις οικογένειες όλων των θυμάτων και των τραυματιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Παναγιώτατος, μεταξύ άλλων, επανέλαβε «τη στήριξή του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά και προς το σύνολο του ουκρανικού έθνους, το οποίο επέλεξε να ζήσει ελεύθερο και να καθορίζει το ίδιο την πορεία του».

17:51: Αναχώρησαν τα C-130 και πολιτκά αεροσκάφη για τη μεταφορά αμυντικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πτήσεις των δυο αεροσκαφών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρουν αμυντικό υλικό στην Ουκρανία. Τα δυο αεροσκάφη απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

Την ίδια ώρα απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αεροσκάφος της Aegean μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Τη συγκεκριμένη αποστολή συνοδεύει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ έγινε γνωστό ότι για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας διατέθηκε και δεύτερο αεροσκάφος το οποίο αναμένεται να απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Υπενθυμίζεται ότι σε σύσκεψη που έγινε το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, αποφασίστηκε η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην ΕΕ και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό να αποστέλλει αμυντικό υλικό, καθώς και σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

17:47: Οδησσός: Εγκλωβισμένο πλοίο υπό ελληνική σημαία με Έλληνες ναυτικούς

Εγκλωβισμένο στον λιμένα Γιούζνε της Οδησσού βρίσκεται φορτηγό πλοίο ελληνική σημαία, με έξι Έλληνες ναυτικούς.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο πλοίο δεν χορηγείται απόπλους από τις ουκρανικές αρχές λόγω της αναστολής λειτουργίας, με εντολή του ουκρανικού ναυτικού, των λιμένων της χώρας εξαιτίας του πολέμου.

17:44: Καταρρίφθηκε το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών.                                                                                                                         

Σε ανάρτηση του στο twitter, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba, αναφέρει ότι το Ουκρανικό αεροσκάφος Antonov AN-225, καταστράφηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

17:41: Ο γ.γ του ΝΑΤΟ θεωρεί τη διαταγή Πούτιν για συναγερμό ανεύθυνη, κάνει λόγο για «επικίνδυνη ρητορική»

Η κίνηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει τις ρωσικές δυνάμεις σε συναγερμό είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη και προστίθεται στο επιθετικό μοτίβο του Ρώσου προέδρου σχετικά με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πρόκειται για μια επικίνδυνη ρητορική. Είναι μια ανεύθυνη συμπεριφορά. Και φυσικά όταν συνδυάζεις αυτήν τη ρητορική με το τι κάνουν στο πεδίο στην Ουκρανία, το να διεξάγουν πόλεμο εναντίον ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου έθνους, να πραγματοποιούν πλήρη εισβολή στην Ουκρανία, αυτό προστίθεται στη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε ο Στόλτενμπεργκ στην εκπομπή State of the Union του CNN.

17:33: Τα τελευταία στοιχεία από το ουκρανικό μέτωπο

  • Οι ρωσικές δυνάμεις απωθήθηκαν από το Χάρκοβο
  • Η Ουκρανία συμφωνεί για  συνομιλίες με τη Ρωσία στα σύνορα με τη Λευκορωσία
  • 400.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία
  • Η Ρωσία θέτει σε επιφυλακή τις πυρηνικές «δυνάμεις αποτροπής».
https://twitter.com/AFP/status/1497954184968249349

17:26: Δεν έχει αναφερθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα από τους πλοιάρχους των ελληνικών εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα

Δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής κάποιο πρόβλημα στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας από τους πλοιάρχους όλων των ελληνικών εμπορικών πλοίων που βρίσκονται στα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και στα αγκυροβόλια των ως άνω λιμένων.

Το μοναδικό καταγεγραμμένο πρόβλημα, μέχρι ώρας, εντοπίζεται στο λιμένα Γιούζνε της Οδησσού όπου βρίσκεται παραβεβλημένο ένα φορτηγό πλοίο υπό Ελληνική σημαία, με έξι Έλληνες ναυτικούς.

Στο συγκεκριμένο πλοίο δεν χορηγείται απόπλους από τις ουκρανικές αρχές λόγω της αναστολής λειτουργίας, με εντολή του ουκρανικού ναυτικού, των λιμένων της χώρας εξαιτίας του πολέμου.

17:13: Κλειστός από σήμερα ο εναέριος χώρος για τα ρωσικά αεροσκάφη

Η Αυστρία έκλεισε σήμερα το απόγευμα τον εναέριο χώρο της για ρωσικά αεροσκάφη, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το πρωί η κυβέρνηση. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δείξουμε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν αποδεχόμαστε τη στρατιωτική του εισβολή στην Ουκρανία», εξήγησε ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.

«Ο αποκλεισμός των ρωσικών αεροσκαφών είναι ένα ακόμη μέτρο που αποτελεί ξεκάθαρη απάντηση στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τον Πούτιν», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων APA και πρόσθεσε ότι η Βιέννη βρίσκεται σε συντονισμό με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Αεροσκάφη που είναι καταγεγραμμένα στη Ρωσία, είναι ιδιοκτησία Ρώσων πολιτών ή ναυλωμένα από Ρώσους δεν θα επιτρέπεται πλέον να εισέρχονται στον αυστριακό εναέριο χώρο ή να προσγειώνονται σε αυστριακά αεροδρόμια. Οι μόνες εξαιρέσεις αφορούν πτήσεις έκτακτης ανάγκης και θα πρέπει να λαμβάνουν έγκριση από την αυστριακή κυβέρνηση.

17:10: Ο συναγερμός του Πούτιν για τα πυρηνικά αποτελεί μέρος ενός μοτίβου κατασκευασμένων απειλών, απαντά η Ουάσιγκτον

Η διαταγή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις αποτελεί μέρος ενός μοτίβου των κατασκευασμένων απειλών της Μόσχας προκειμένου να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

«Τον έχουμε δει να το κάνει ξανά και ξανά. Σε καμία χρονική στιγμή η Ρωσία δεν απειλήθηκε από το ΝΑΤΟ, δεν απειλήθηκε από την Ουκρανία», είπε η Ψάκι στην εκπομπή This Week του ABC.

«Πρόκειται για ένα μοτίβο του προέδρου Πούτιν και θα ορθώσουμε το ανάστημά μας σε αυτό. Διαθέτουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, όμως πρέπει επίσης να φωνάξουμε για το τι βλέπουμε εδώ από τον πρόεδρο Πούτιν», συμπλήρωσε η Ψάκι.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ είναι ανοικτές στο ενδεχόμενο να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Αμερικανίδα αξιωματούχο. Η Ουάσιγκτον δεν έχει αποσύρει από το τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας, πρόσθεσε η Τζεν Ψάκι.

«Δεν τις έχουμε απορρίψει, όμως θέλουμε να κάνουμε κι αυτό και να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στη διεθνή αγορά και να το κάνουμε με ενωμένο τρόπο», τόνισε η ίδια.

17:02: Δηλώσεις Ουκρανού ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα:

  • Οι Ρώσοι πολίτες που διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο είναι η φωνή της λογικής
  • Ακόμη και στενοί συνεργάτες του Πούτιν είναι ενάντια στον πόλεμο αλλά εκείνος δεν τους ακούει
  • Εάν η Μόσχα κάνει χρήση πυρηνικών κατά της Ουκρανίας, θα είναι καταστροφικό για ολόκληρο τον κόσμο
  • Δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε ουκρανικά εδάφη
  • Η πλευρά της Λευκορωσίας μας διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να εμπλακεί στον πόλεμο για όσο διάστημα συνεχίζονται οι συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών
  • Θα πάμε να ακούσουμε όσα θέλει να πει η ρωσική πλευρά
  • Οι Ρώσοι έχουν αποσύρει τα τελεσίγραφα έπειτα από τις στρατιωτικές ήττες που υπέστησαν
  • Ο στόχος τους είναι να μας καταστρέψουν αλλά εμείς δεν θα πέσουμε

16:53: Και η Ιαπωνία θα συμμετάσχει στον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το SWIFT

Η Ιαπωνία θα ακολουθήσει το παράδειγμα δυτικών χωρών για να αποκλείσει ορισμένες ρωσικές τράπεζες από την πλατφόρμα SWIFT, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

16:47:  Ο Καναδάς κλείνει τον εναέριο χώρο του στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες

Ο Καναδάς έκλεισε τον εναέριο χώρο του για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, μια απόφαση με άμεση ισχύ, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της χώρας.

«Θα καταστήσουμε υπόλογη τη Ρωσία για τις απρόκλητες επιθέσεις της εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε ο Ομάρ Αλγκάμπρα σε μήνυμά του στo Twitter.

16:34: Η Ιαπωνία θα συμμετάσχει στον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το χρηματοπιστωτικό δίκτυο Swift

Η Ιαπωνία θα ακολουθήσει το παράδειγμα δυτικών χωρών για να αποκλείσει ορισμένες ρωσικές τράπεζες από την πλατφόρμα Swift, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, επιτείνοντας με αυτόν τον τρόπο την πίεση στη Μόσχα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν μέτρα «για να απομονώσουν τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία, ιδίως τον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το Swift» και «ζήτησαν από την Ιαπωνία να συμμετάσχει. Η Ιαπωνία θα συμμετάσχει σε αυτήν την πρωτοβουλία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

16:31: «Η Λευκορωσία ξεκινά εισβολή στην Ουκρανία», γράφει στο Twitter η ουκρανική πρεσβεία στη Ρώμη

Η ουκρανική πρεσβεία στην Ιταλία ανέφερε σήμερα το μεσημέρι σε tweet της ότι «λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις επιβιβάζονται σε αεροσκάφη, με στόχο τη διεξαγωγή ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία» και την πραγματοποίηση «αεροπορικής επίθεσης».

«Αυτό σημαίνει ότι η Λευκορωσία ξεκινά εισβολή στην Ουκρανία. Οι προσγειώσεις θα γίνουν στο Κίεβο και το Ζιτόμιρ», προσθέτει η ουκρανική πρεσβεία στην Ιταλία.

16:19: Ισπανία-Ρωσία: Η Ισπανία κλείνει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη (υπουργείο Μεταφορών)

Η Ισπανία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Μεταφορών της χώρας.

Μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ τους η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, έχουν ήδη λάβει ανάλογα μέτρα ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

16:07: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κλιμακώνει την ένταση με απαράδεκτο τρόπο, θέτοντας σε συναγερμό τις δυνάμεις για τα πυρηνικά (πρέσβειρα ΗΠΑ στον ΟΗΕ)  

Η εντολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει τις δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας, που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα, σε συναγερμό είναι μια απαράδεκτη κλιμάκωση, δήλωσε σήμερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

"Σημαίνει ότι ο πρόεδρος Πούτιν συνεχίζει να κλιμακώνει αυτόν τον πόλεμο με έναν απολύτως απαράδεκτο τρόπο και πρέπει να συνεχίσουμε να ανακόπτουμε τις ενέργειές του με τον σθεναρότερο δυνατό τρόπο", είπε η Γκρίνφιλντ σε μια συνέντευξη με την εκπομπή του CBS "Face the Nation".

16:00:Το Κίεβο επιβεβαίωσε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας

Η ουκρανική προεδρία ανέφερε σήμερα πως αποδέχθηκε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, που θα πραγματοποιηθούν στα σύνορα με τη Λευκορωσία, κοντά στο Τσερνόμπιλ, μια απόφαση που ελήφθη μετά τη μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

"Η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική (αντιπροσωπεία), χωρίς να έχουν οριστεί προαπαιτούμενα, στα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα, στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ", δήλωσε η προεδρία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

15:50: Βολοντιμίρ Ζελένσκι: Επιβεβαιώνει την συμφωνία για διαπραγματεύσεις

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε επίσημα ότι συμφωνήθηκαν διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός με την ρωσική πλευρά αλλά στα σύνορα Λευκορωσίας - Ουκρανίας.

«Το αποτέλεσμα της συνομιλίας με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο. Συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι την ώρα της αποχώρησης, των διαπραγματεύσεων και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, όλα τα αεροπλάνα, ελικόπτερα και πύραυλοι που τοποθετήθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο Facebook.

15:49: Το Βέλγιο στέλνει επιπλέον στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία - 3.000 αυτόματα τουφέκια και 200 αντιαρματικά όπλα

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, ανακοίνωσε ότι το Βέλγιο θα στείλει επιπλέον οπλικό υλικό στον ουκρανικό στρατό

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική εισβολή. Ως εκ τούτου, θα παράσχουμε 3.000 επιπλέον αυτόματα τουφέκια και 200 αντιαρματικά όπλα», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, με μήνυμα του στο Twitter.

Επιπλέον, το Βέλγιο στέλνει στην Ουκρανία 3.800 τόνους καυσίμων και 2.000 πολυβόλα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση

15:44: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε σε συναγερμό τις δυνάμεις για τα πυρηνικά

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη στρατιωτική διοίκησή του να θέσει τις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής, μια αναφορά στις μονάδες που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα, σε συναγερμό, επικαλούμενος τις επιθετικές δηλώσεις ηγετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Διατάζω το υπουργείο Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων να θέσουν τις δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού στο ειδικό καθεστώς του συναγερμού για μάχη», δήλωσε ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Όπως μπορείτε να δείτε, οι δυτικές χώρες όχι μονάχα λαμβάνουν εχθρικά μέτρα εναντίον της χώρας μας σε οικονομικό επίπεδο— εννοώ τις παράνομες κυρώσεις που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι ηγετικών κρατών του ΝΑΤΟ επιτρέπουν στους εαυτούς τους να κάνουν επιθετικές δηλώσεις προς τη χώρα μας», είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να τεθούν οι ρωσικές πυρηνικές αποτρεπτικές  δυνάμεις σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής έπειτα από «επιθετικές δηλώσεις» του ΝΑΤΟ, γράφει το Sputnik.

15:25: Η Ουκρανία θα συγκροτήσει μια λεγεώνα ξένων για να τη βοηθήσει να πολεμήσει τους Ρώσους

Η Ουκρανία συγκροτεί μια λεγεώνα ξένων μαχητών για να τη βοηθήσουν να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, που εισέβαλαν στη χώρα, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία σε ένα δελτίο τύπου σήμερα.

«Όλοι οι ξένοι υπήκοοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αντίσταση έναντι των Ρώσων εισβολέων και να προστατεύσουν την παγκόσμια ασφάλεια καλούνται από τις ουκρανικές αρχές να ενταχθούν στις δυνάμεις άμυνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται πως μια ειδική μονάδα θα συγκροτηθεί υπό το όνομα «Διεθνής Λεγεώνα».

Οι εθελοντές καλούνται να μεταβούν στις πρεσβείες της Ουκρανίας στις χώρες τους.

Ήδη από την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ευρωπαίους που έχουν μια εμπειρία στο πεδίο της μάχης να μεταβούν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν εναντίον του ρωσικού στρατού.

15:05: Πάπας Φραγκίσκος: «Με καταπονεμένη καρδιά επαναλαμβάνω: πρέπει να σιγήσουν τα όπλα» - Ζήτησε την ενεργοποίηση ανθρωπιστικών διαδρόμων

Μετά τη σημερινή θεία λειτουργία στον 'Αγιο Πέτρο, ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στους πιστούς, ζήτησε και πάλι τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Με καταπονεμένη καρδιά, επαναλαμβάνω: πρέπει να σιγήσουν τα όπλα», είπε ο Φραγκίσκος και πρόσθεσε: «Βλέπω στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και πολλές σημαίες της Ουκρανίας. Δόξα σοι, Κύριε».

«Όποιος κάνει πόλεμο ξεχνά την ανθρωπότητα, δεν είναι με τον κόσμο, δεν ενδιαφέρεται για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, αλλά βάζει σε πρώτη μοίρα το συμφέρον της εξουσίας. Παραδίδεται στη διαβολική και διεστραμμένη λογική των όπλων, η οποία απέχει, όσο τίποτε άλλο, από την βούληση του Θεού», είπε ο ποντίφικας. Ο πάπας ζήτησε από όλους τους καθολικούς πιστούς, να προσευχηθούν για την Ουκρανία στις 2 Μαρτίου, ημέρα που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επέλεξε για μια προσευχή υπέρ της ειρήνης.

Ο Φραγκίσκος, τέλος, τάχθηκε υπέρ της ενεργοποίησης ανθρωπιστικών διαδρόμων, με στόχο την ευκολότερη πρόσβαση των Ουκρανών πολιτών σε ασφαλείς περιοχές.

15:02: Η Γαλλία κλείνει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη (υπουργός Μεταφορών)

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη, προκειμένου να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, έγραψε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας Ζαν Μπατίστ Ντζεμπαρί σε ένα τουίτ.

"Η Γαλλία κλείνει τον εναέριο χώρο της προς όλα τα ρωσικά αεροσκάφη και τις αεροπορικές εταιρείες από απόψε", έγραψε ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών.

14:57: Ο ΥΦΕΘΑ για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία  

"Στον πόνο του πολέμου η Ελλάδα απαντάει άμεσα με τόλμη και έμπρακτη αλληλεγγύη! Στο πλευρό του δοκιμαζόμενου Ουκρανικού λαού... Ποτέ κανένας μόνος... ". Αυτό έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο τουίτερ ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Χαρδαλίας, ο οποίος θα συνοδεύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοηθειας της Ελλάδας προς την Ουκρανία.

14:50: «Ναι» της Ουκρανίας σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στη Λευκορωσία υποστηρίζει η ρωσική αντιπροσωπεία

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Λευκορωσία, η Ουκρανία συμφώνησε να παρευρεθεί στις διαπραγματεύσεις στο Γόμελ.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε ανακοινώσει την άρνηση του να διαπραγματευτεί σε «εχθρικό έδαφος», προτείνοντας άλλες πόλεις, και συγκεκριμένα την Κωνσταντινούπολη, την Πράγα, το Μπακού και τη Βαρσοβία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Λευκορωσία, η Ουκρανία συμφώνησε να παρευρεθεί στις διαπραγματεύσεις στο Γόμελ.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε ανακοινώσει την άρνηση του να διαπραγματευτεί σε «εχθρικό έδαφος», προτείνοντας άλλες πόλεις, και συγκεκριμένα την Κωνσταντινούπολη, την Πράγα, το Μπακού και τη Βαρσοβία.

//--> //-->

14:30: Το Κίεβο συνεχίζει να κρατάει την άμυνά του (δήμαρχος)

Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία κρατάει άμυνα έναντι των επιθέσεων.

"Όμως, ο στρατός μας, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου και οι ομάδες άμυνας συνεχίζουν να εντοπίζουν και να εξουδετερώνουν τους δολιοφθορείς", έγραψε ο Βιτάλι Κλίτσκο στον λογαριασμό του στο Telegram.

14:23: Ολλανδία, Ισλανδία, Λουξεμβούργου κλείνουν τον εναέριο χώρο τους για τα ρωσικά αεροσκάφη

Η Ολλανδία θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη από απόψε το βράδυ, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών της χώρας.

«Δεν υπάρχει χώρος στον ολλανδικό εναέριο χώρο για ένα καθεστώς που ασκεί περιττή και στυγνή βία», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Μαρκ Χάρμπερς.

«Επομένως, η Ολλανδία προετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη απόψε».

Παράλληλα, η Ισλανδία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έγραψε σε tweet ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τόρντις Κόλμπρουν Γκιλφαντοτίρ.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε επίσης, σε ένα δελτίο τύπου, ότι «προετοιμάζει τις απαραίτητες ειδοποιήσεις για να κλείσει» τον εναέριο χώρο της στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες από σήμερα.

14:05: Ο πρόεδρος Ζελένσκι έκανε γνωστό πως μίλησε με τον ηγέτη της Λευκορωσίας Λουκασένκο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σήμερα, σε μήνυμά του στο δίκτυο Telegram, ότι μίλησε με τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, αφότου το Κίεβο απέρριψε τη διεξαγωγή συνομιλιών στο Μινσκ, κατηγορώντας το ότι επιτρέπει σε ρωσικά στρατεύματα να περνούν από την επικράτειά του.

Ο Ζελένσκι δεν έχει δώσει προς το παρόν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία.

13:54: Πρεσβεία Γερμανίας στην Ελλάδα: «Συλλυπητήρια στους συγγενείς των 10 αμάχων ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τη ρωσική επίθεση»

«Πενθούμε για όλα τα θύματα του ρωσικού επιθετικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας» αναφέρει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρεσβεία της Γερμανίας στην Ελλάδα. «Εκφράζουμε σήμερα τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των 10 αμάχων ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τη ρωσική επίθεση» τονίζει στην ίδια ανάρτηση η γερμανική πρεσβεία.

13:50: Ο αρχηγός του CDU Φρ. Μερτς επαινεί τον καγκελάριο Ό. Σολτς για την απόφαση ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων - "Αυτόν τον δρόμο θα τον πάμε μαζί"

«Θα περπατήσουμε αυτόν τον δρόμο μαζί σας», δήλωσε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, υποσχόμενος στην κυβέρνηση στήριξη στην προσπάθεια ενίσχυσης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Το CDU στηρίζει την πολιτική του Όλαφ Σολτς για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων (…) δεν υπάρχει εδώ χώρος για κομματική πολιτική», δήλωσε ο κ. Μερτς, αναφερόμενος στην εξαγγελία του καγκελάριου για τη δημιουργία ειδικού ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Bundestag για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Αυτή είναι η ιστορική πρόκληση της θητείας σας», πρόσθεσε ο κ. Μερτς απευθυνόμενος στον Όλαφ Σολτς και συμφώνησε ότι η Γερμανία «πρέπει να επανεξετάσει τα συμφέροντά της σε αυτόν τον κόσμο». Η Bundeswehr δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να υπερασπιστεί επαρκώς τον εαυτό της και είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για αυτό, συνέχισε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αυτή η πολιτική πρέπει να εφαρμοστεί «όχι φορτώνοντας νέα βάρη στη νέα γενιά».

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε «ντροπιασμένος» και «θλιμμένος» επειδή «δεν μπορέσαμε να βοηθήσουμε νωρίτερα» και εξέφρασε τον σεβασμό του για τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Υπεύθυνη για όλα είναι η ρωσική κυβέρνηση, «αλλά και σε δεύτερο επίπεδο κάποιοι άλλοι, "φίλοι των Ρώσων", ακόμη και στη Γερμανία», δήλωσε, υπονοώντας και τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος εργάζεται πλέον για τους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς.

13:48: Την παροχή βοήθειας στον ουκρανικό στρατό και στον ουκρανικό λαό, αλλά και τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας θα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

Στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα το απόγευμα συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ αναμένεται να προτείνει στους υπουργούς τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη για την παροχή βοήθειας στον «ηρωϊκό ουκρανικό στρατό», όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του.

Η πρόταση του Ζοζέπ Μπορέλ ακολουθεί άμεσο αίτημα του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ κατά την ομιλία του την περασμένη Παρασκευή. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα προτείνει την παροχή εξοπλισμού, όπως πυρομαχικά, αλλά και καύσιμα και ιατρικές προμήθειες.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν σχετικά με την ανακοίνωση επιπλέον σκληρών οικονομικών κυρώσεων, που έγιναν από μια σειρά από χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο αποκλεισμός ορισμένου αριθμού ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, το μπλόκο στη ρωσική Κεντρική Τράπεζα στο να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα και οι ενέργειες κατά των ανθρώπων και των οντοτήτων που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

13:36: Στo έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ν. Δένδιας

O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα, στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συγκαλείται εκ νέου προκειμένου οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών – μελών της ΕΕ να συζητήσουν για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στην Ουκρανία στο πλαίσιο της εξελισσόμενης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

13:33: H Ιταλία έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη

Πριν από λίγο η κυβέρνηση Ντράγκι έκανε γνωστό οτι η Ιταλία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη.

13:32: Ταμείο ενόπλων δυνάμεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς - Σημείο καμπής η 24η Φεβρουαρίου 2022, δήλωσε από την Bundestag

Ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μιλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση της Bundestag για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η 24η Φεβρουαρίου 2022 αποτελεί σημείο καμπής (…) Ο κόσμος μετά δεν θα είναι ίδιος με τον κόσμο πριν» από αυτή την ημερομηνία, δήλωσε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι οι ενέργειες του Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από κανέναν και με τίποτα». Ξέρω ποιες είναι οι ανησυχίες των πολιτών, συνέχισε ο καγκελάριος, «για τους νεότερους, ένας πόλεμος στην Ευρώπη είναι δύσκολο να κατανοηθεί (…) το ερώτημα όμως είναι αν μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για να εμποδίσουμε τον Πούτιν να γυρίσει το ρολόι πίσω στην εποχή των ηγεμόνων του 19ου αιώνα».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «έβαλε τον εαυτό του στο περιθώριο όλης της διεθνούς κοινότητας με μια επαίσχυντη παραβίαση του διεθνούς δικαίου (…) ήθελε να διχάσει την ήπειρο με τη δύναμη των όπλων», πρόσθεσε ο Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι η Γερμανία βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, στη «νέα πραγματικότητα» που δημιούργησε ο Ρώσος πρόεδρος. Σύμφωνα με τον καγκελάριο, μια απάντηση σε αυτό δόθηκε με την απόφαση της Γερμανίας να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία. Επιπλέον, τόνισε, είναι κρίσιμης σημασίας να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης σε άλλες χώρες, για αυτό και η Γερμανία επιμένει στο καθήκον της να παρέχει βοήθεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Ας μην υποτιμά ο Πούτιν την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.

13:27: Υπό τον πλήρη έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων το Χάρκοβο

Η Ουκρανία έχει τον πλήρη έλεγχο της πόλης Χάρκοβο, στο βορειοανατολικό τμήμα της, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός διοικητής με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσής του.

"Ο έλεγχος του Χαρκόβου είναι απόλυτα δικός μας! Οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και οι δυνάμεις άμυνας εργάζονται (γιαυτό) και η πόλη έχει καθαριστεί πλήρως από τον εχθρό", έγραψε στο Telegram ο Όλεχ Σινεγκούμποφ.

13:23: Στη Χάγη προσφεύγει η Ουκρανία κατά της Ρωσίας

Η Ουκρανία κατέθεσε αγωγή κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελενσκι, το δικαστήριο που επιλύει διαφορές μεταξύ κρατών σχετικά με το διεθνές δίκαιο.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1497885721931268103

«Ζητάμε μια επείγουσα απόφαση που θα διατάξει τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα», σημείωσει μεταξύ άλλων ο Ουκρανός πρόεδρος.

13:20: Ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία έφθασε τους 368.000

Τους 368.000 έφθασαν οι πρόσφυγες που έφυγαν για να γλυτώσουν από τις μάχες στην Ουκρανία, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής την Πέμπτη, καταφεύγοντας σε γειτονικές χώρες και ο αριθμός τους «συνεχίζει να αυξάνεται», έγινε σήμερα γνωστό από τα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτός ο αριθμός «βασίζεται σε στοιχεία που διατέθηκαν από τις αρχές των χωρών» υποδοχής, υπογραμμίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε ένα tweet.

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μεταξύ αυτών έχει πάει στην Πολωνία, όπου οι αρχές μετρούν περίπου 156.000 Ουκρανούς να έχουν φθάσει εκεί από την Πέμπτη, την έναρξη της εισβολής από τα ρωσικά στρατεύματα.

13:12: Η Άγκυρα χαρακτηρίζει για πρώτη φορά «πόλεμο» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η Τουρκία αποκάλεσε σήμερα «πόλεμο» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε μια αλλαγή ρητορικής που θα μπορούσε να προλειαίνει το έδαφος ώστε η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να επικαλεστεί μια διεθνή συνθήκη για να περιορίσει τον διάπλου ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ (1936), η Τουρκία ελέγχει τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου που συνδέουν τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων σε περίοδο πολέμου ή εάν απειληθεί.

Ισορροπώντας τις δυτικές δεσμεύσεις της με τους στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, η Άγκυρα έχει πει πως η ρωσική επίθεση είναι απαράδεκτη, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε χαρακτηρίσει ως πόλεμο την κατάσταση

«Κατά την τέταρτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, επαναλαμβάνουμε την έκκληση του προέδρου Ερντογάν για άμεση διακοπή των ρωσικών επιθέσεων και την έναρξη διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Φαχρετίν Ατούν, διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκίας, δήλωσε «γινόμαστε μάρτυρες ακόμη ενός πολέμου στην περιοχή μας», και επανέλαβε την πρόταση του Ερντογάν να μεσολαβήσει.

13:09: Ανθρωπιστική βοήθεια στον Ουκρανικό λαό από τον ΙΣΑ             

Ανθρωπιστική βοήθεια, για την στήριξη του πληττόμενου Ουκρανικού λαού οργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Σε ετοιμότητα θα τεθει η Ομάδα 'Αμεσης Δράσης του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση του προέδρου του ΙΣΑ και περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, ενώ το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής πρόκειται να αποστείλει 20 κούτες, με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του Προξενείου της Ουκρανίας.

Παράλληλα ο ΙΣΑ, ζήτησε από όσα μέλη του γνωρίζουν Ουκρανικά και Ρωσικά να συμβάλλουν στην περίθαλψη των προσφύγων. Ήδη 15 γιατροί έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ομάδα του ΙΣΑ.

Τη θλίψη του για όσα συμβαίνουν στον Ουκρανικό λαό, εξέφρασε ο κ. Πατούλης. «Κανένας πόλεμος δεν είναι ανεκτός τον 21ο αιώνα. Οφείλουμε ως χώρα να σταθούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας που αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται σκληρά», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής οργανώνουν δράσεις ενίσχυσης των αμάχων και των προσφύγων. «Έστω και την ύστατη στιγμή, προσευχόμαστε και ελπίζουμε για κατάπαυση του πυρός. Πρέπει άμεσα να σταματήσει η εισβολή και να σωθούν χιλιάδες ζωές που κινδυνεύουν», κατέληξε.

12:58: Η Σουηδία ετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη

Η Σουηδία ετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε σήμερα ένας υπουργός της σουηδικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Χανς Ντάλγκρεν δήλωσε στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο SR ότι η χώρα του θα ασκήσει, επίσης, πιέσεις για το κλείσιμο του εναέριου χώρου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

12:49: Το Βέλγιο αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο του για όλες τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες      

Το Βέλγιο αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο του για όλες τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, με μήνυμά του στο Twitter, τονίζει: "Οι ευρωπαϊκοί μας ουρανοί είναι ανοιχτοί ουρανοί. Είναι ανοιχτοί για εκείνους που συνδέουν τους ανθρώπους, όχι για εκείνους που επιδιώκουν να επιτεθούν βάναυσα.

12:49: Διάβημα διαμαρτύριας του ΥΠΕΞ προς τον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα   

Διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ αναφορικά με τις αεροπορικές επιθέσεις στα χωριά Σαρτανά και Μπουγά, πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο γενικός γραμματέας επέδωσε και σχετική Ρηματική Διακοίνωση, στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις ως άνω απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις και καλεί τη Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών «επαναλαμβάνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής ομογένειας στα εδάφη της Ουκρανίας και επαναλαμβάνει την έκκληση του προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία πραγματοποιεί επιθέσεις στην περιοχή, για σεβασμό των δικαιωμάτων τους και προστασία της ζωής τους».

12:46: Η Τσεχία θα εγκρίνει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Τσεχίας θα εγκρίνει τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας σε αμυντικούς εξοπλισμούς για την Ουκρανία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ρωσική επίθεση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη βοήθεια αυτή. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως, αργότερα σήμερα, επί του θέματος.

12:45: Η σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια    

Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει "αρκετά χρόνια" λόγω των "σημαντικών δυνάμεων" της Ρωσίας, εκτίμησε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, σύμφωνα με την οποία η Μόσχα μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει "ακόμη χειρότερα όπλα".

"Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει απολύτως την Ουκρανία σε αυτή την πολύ μακρά και δύσκολη σύγκρουση", δήλωσε η Τρας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News κατά την τέταρτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μπορεί να διαρκέσει "πολλά χρόνια γιατί ξέρουμε πως η Ρωσία έχει σημαντικές δυνάμεις", συνέχισε, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα των Ουκρανών να "πολεμήσουν" για να υπεραπιστούν "την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους".

"Η σύγκρουση αυτή μπορεί να είναι πολύ, πολύ αιματηρή. Έχουμε ήδη δει αμάχους να τίθενται στο στόχαστρο από τη ρωσική κυβέρνηση", συνέχισε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. "Καλώ την κυβέρνηση να μην εντείνει τη σύγκρουση, αλλά πρέπει να ετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο η Ρωσία να επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ακόμη χειρότερα όπλα", κάτι που θα ήταν "τρομερά καταστρεπτικό".

Η Τρας είπε ακόμη πως έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με στόχο Ρώσους ολιγάρχες και ανά εβδομάδες η κυβέρνηση θα στοχοποιεί τα ιδιωτικά τους τζετ, τις ιδιοκτησίες τους και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

"Έχω καταρτίσει έναν κατάλογο ολιγαρχών... Εργαζόμαστε για τη συνένωση των υποθέσεων και ανά εβδομάδες θα επιβάλλουμε κυρώσεις σε νέους ολιγάρχες. Θα υπάρξει ένα απανωτό πρόγραμμα κυρώσεων... Δεν θα υπάρχει τόπος που να μπορούν να κρυφτούν", είπε.

Σχετικά με τη ρωσική πρόταση για συνομιλίες με την Ουκρανία, η Λιζ Τρας εκτίμησε πως η Μόσχα πρέπει πρώτα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα. "Δεν μπορούν να διαπραγματεύονται με το πιστόλι στον κρόταφο των Ουκρανών, πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους", επέμεινε.

12:39: Διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα, Andrey Maslov αναφορικά με τις αεροπορικές επιθέσεις στα χωριά Σαρτανά και Μπουγά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας επέδωσε και σχετική Ρηματική Διακοίνωση, στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις ως άνω απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις και καλεί την Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού.

Επίσης, το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής ομογένειας στα εδάφη της Ουκρανίας και επαναλαμβάνει την έκκληση του προς την Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία πραγματοποιεί επιθέσεις στην περιοχή, για σεβασμό των δικαιωμάτων τους και προστασία της ζωής τους.

12:16 Η Ρωσία έχει χάσει περίπου 4.300 άνδρες από την έναρξη της εισβολής (αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας)

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει περίπου 4.300 στρατιώτες κατά την εισβολή τους στην Ουκρανία, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, η οποία πρόσθεσε ωστόσο πως ο αριθμός αυτός είναι σε διαδικασία αποσαφήνισης.

Έγραψε ακόμη στη σελίδα της στο Facebook πως τα ρωσικά στρατεύματα έχασαν περίπου 146 άρματα μάχης, 27 αεροσκάφη και 26 ελικόπτερα.

11:56: Απομακρύνονται 80 ομογενείς από χωριό Σαρτανά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η απομάκρυνση 80 ομογενών από το χωριό Σαρτανά προς τη Μαριούπολη στην Ουκρανία. Ο γενικός πρόξενος της Μαριούπολης ενημέρωσε πως ο δήμαρχος του χωριού ζήτησε την εκκένωση για να είναι ασφαλείς οι πολίτες.

11:46: Ν. Αναστασιάδης: Βαθιά η λύπη μας για την απώλεια των δέκα Ελλήνων ομογενών που έχασαν άδικα τη ζωή τους στη Μαριούπολη

Βαθιά η λύπη μας για την απώλεια των δέκα Ελλήνων ομογενών που έχασαν άδικα τη ζωή τους στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει: ''Πενθούμε. Μαζί με όλους τους Έλληνες. Μαζί με όλους τους Ευρωπαίους''.

11:44: Η Μόσχα δίνει διορία στο Κίεβο «ως τις 16:00» για απάντηση

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο βοηθός του Βλαντιμίρ Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι εγγυήθηκε για την ασφάλεια της ουκρανικής αποστολής, σε περίπτωση που βρεθεί στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως η ρωσική αντιπροσωπεία έχει ήδη φτάσει στην πόλη Γόμελ και θα περιμένει την απάντηση των Ουκρανών μέχρι τις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα  (16:00 ώρα Ελλάδας).

//--> //-->

11:43: Αλ.Τσίπρας: Τα Ρωσικά στρατεύματα να σταματήσουν τώρα την εισβολή και να αποχωρήσουν από την Ουκρανία

«Η πολεμική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, οι σκηνές φρίκης που παρακολουθούμε από τους δέκτες της τηλεόρασής μας, οι βομβαρδισμοί, οι μάχες, ο θάνατος που σκορπά στους δρόμους μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, είναι πισωγύρισμα στις πιο φρικτές στιγμές της ιστορίας», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Facebook.

«Τα Ρωσικά στρατεύματα να σταματήσουν ΤΩΡΑ την εισβολή και να αποχωρήσουν από την Ουκρανία», ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει: «η Διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ να στηρίξουν τον ουκρανικό λαό και να εξαντλήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα για να επιστρέψουμε στον δρόμο της διπλωματίας». «Όχι άλλο αίμα αθώων. Όχι στον Πόλεμο! Ναι στην Ειρήνη!», τονίζει.

11:34: Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι το ουκρανικό τάγμα «Αζόφ» χτύπησε με πολλαπλούς εκτοξευτές το χωριό Σαρτανά στη Μαριούπολη

«Στις 26 Φεβρουαρίου από τις 16:00 έως τις 16:20 Ουκρανοί εθνικιστές από το τάγμα "Αζόφ" χτύπησαν με αεριωθούμενα συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων "Γκραντ" κατοικημένα τετράγωνα του χωριού Σαρτανά στα περίχωρα της Μαριούπολης και το σχολείο αρ. 8 της Μαριούπολης. Ως αποτέλεσμα υπάρχουν νεκροί μεταξύ των αμάχων και καταστροφές κατοικιών. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποιούσε ότι από τους Ουκρανούς εθνικιστές προετοιμάζονταν παρόμοιες προβοκάτσιες», ανακοίνωσε σήμερα κατά τον ημερήσιο απολογισμό του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ.

//--> //-->

Ο Ρώσος στρατηγός υποστήριξε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν καταφέρουν χτυπήματα εναντίον πόλεων και οικισμών, λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την προστασία της ζωής των αμάχων πολιτών».

Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πραγματοποιήθηκε και χθες χτύπημα με όπλο υψηλής ακρίβειας και χρήση βαλλιστικού πυραύλου εναντίον στόχων της στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας. Αναλυτικά έχουν καταστραφεί 975 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών 23 κέντρα διοίκησης και επικοινωνιών, 51 ραντάρ, 31 αντιαεροπορικά συστήματα S-300, Buk M-1, Osa, 36 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, 11 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 2 τακτικοί πύραυλοι Tochka-U, 223 τεθωρακισμένα, 39 πολλαπλούς εκτοξευτήρες, 86 μονάδες πυροβολικού και 143 οχήματα και τεχνικά μέσα.

Ο υποστράτηγος Κονασένκοφ υποστήριξε ότι συνεχίζεται η «μαζική άρνηση των Ουκρανών στρατιωτικών να συνεχίσουν τις εχθροπραξίες» και αναφέρει ως τελευταίο παράδειγμα το 302ο αντιαεροπορικό Σύνταγμα στο Χάρκοβο, που είναι εξοπλισμένο με Buk M-1, το οποίο κατέθεσε τα όπλα και παραδόθηκε σύσσωμο. Οι 471 άνδρες του θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους μετά τις τυπικές διαδικασίες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τους Ρώσους στρατιωτικούς, κατά το τελευταίο 24ωρο οι δυνάμεις της διεθνώς μη αναγνωρισμένης αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τους οικισμούς Νοβοαχτίρκα, Σμολιανίνοβο, Στανίτσνο-Λουγκάνσκοε, καθώς προωθήθηκαν κατά 52 χιλιόμετρα από τις αρχικές θέσεις τους. Οι δυνάμεις της δεύτερης αναγνωρισμένης μόνο από τη Ρωσία Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ έχει προωθηθεί κατά 12 χιλιόμετρα από τις αρχικές της θέσεις, κινούμενες προς τον οικισμό Πετρόφσκοε, έχοντας θέσει υπό τον έλεγχό τους Παβλόπολ και Πισεβίκ.

11:23: Ο Ζελένσκι χαιρετίζει τον σχηματισμό ενός διεθνούς "συνασπισμού" που βοηθάει την Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα τον σχηματισμό ενός διεθνούς "συνασπισμού" χωρών που παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία, κατά την τέταρτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στη χώρα του.

"Λαμβάνουμε όπλα, φάρμακα, τρόφιμα, καύσιμα, χρήματα. Ένας ισχυρός διεθνής συνασπισμός σχηματίζεται για να υποστηρίξει την Ουκρανία, ένας αντιπολεμικός συνασπισμός", είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χαιρέτισε την παράδοση νέων όπλων από τη Γερμανία και το Βέλγιο, καθώς και την ευρωπαϊκή συμφωνία για τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πολωνό πρωθυπουργό Αντρέι Ντούντα για τις προσπάθειές του προκειμένου να ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ.

Καταγγέλλοντας τις "εγκληματικές ενέργειες" της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, εκτίμησε πως αυτές έχουν "τα χαρακτηριστικά μιας γενοκτονίας" και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στερήσει από τη Μόσχα το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

11:11: Ν. Δένδιας: Η ασφάλεια και η προστασία των Ελλήνων πολιτών και Ομογενών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη χώρα μας - Εκκενώνεται το χωριό Σαρτανά

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε νωρίτερα σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον αποσπασμένο στο Γενικό Προξενείο Μαριούπολης Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, τον Γενικό Πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη και τον Γενικό Πρόξενο στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση.

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν να υπάρξει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για τις δυνατότητες αρωγής προς τους Έλληνες πολίτες και τους Ομογενείς στην Ουκρανία.

//--> //-->

Στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη ενημέρωσε ότι ο Δήμαρχος του χωριού Σαρτανά ζήτησε από τον πληθυσμό του χωριού να το εκκενώσει και να μετακινηθεί στην Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται περίπου δέκα χιλιόμετρα μακριά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στους ανωτέρω την ευγνωμοσύνη του για το έργο που συντελούν και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους, δεδομένου ότι η ασφάλεια και η προστασία των Ελλήνων πολιτών και Ομογενών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη χώρα μας.

Παρούσα στην τηλεδιάσκεψη ήταν και η Πρέσβης στο Βουκουρέστι Σοφία Γραμματά, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό της υποδοχής πολιτών που έρχονται στην Μολδαβία και την Ρουμανία από την Ουκρανία.

11:08: Εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο, πληροφορίες για μάχες στη γύρω περιοχή

Σειρά εκρήξεων ακούστηκαν δυτικά του κέντρου της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, μερικά λεπτά αφότου ήχησαν οι σειρήνες, μετέδωσε ανταποκριτής του Reuters.

Ουκρανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για εκρήξεις και ανταλλαγή πυροβολισμών σε έναν γειτονικό δήμο.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Segodnya.ua, μια γέφυρα ανατινάχθηκε κοντά στην πόλη Μπούκα, δυτικά του Κιέβου. Δεν είναι σαφές αν βομβαρδίστηκε από ρωσικά στρατεύματα ή αν καταστράφηκε από την ουκρανική πλευρά.

Ο Άντον Χερασένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, είπε πως μάχες διεξάγονται στην Μπούκα με τις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να προωθηθούν προς το Κίεβο.

10:54: Gazprom: Η μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη συνεχίζεται κανονικά

Η μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας συνεχίζεται κανονικά και ο αγωγός δεν έχει πληγεί από εκρήξεις, δήλωσε ο διαχειριστής του αγωγού αερίου της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν πει πως ρωσικά στρατεύματα ανατίναξαν έναν αγωγό αερίου στη βορειοανατολική επαρχία Χάρκοβο όμως δεν είναι σαφές αν ο τομέας που επλήγη ήταν τμήμα ενός αγωγού διαμετακόμισης αερίου ή ένα περιφερειακό δίκτυο διανομής.

Εξάλλου, ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές εξαγωγές αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη συνεχίζονται κανονικά, συμβαδίζοντας με τα αιτήματα από τους πελάτες.

Η εταιρία ανέφερε πως τα αιτήματα για αέριο μέσω αυτής της διαδρομής ανέρχονταν σήμερα στα 107,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

10:45: Στέλνει αμυντικό υλικό στο Κίεβο η Ελλάδα - Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022 στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη στρατιωτική εικόνα στην Ουκρανία. Με απόφασή του, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, αποστέλλει εντός της ημέρας, αμυντικό υλικό με 2 C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα στέλνει πυρομαχικά, τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ και αντιαρματικά όπλα.

10:39: Συλλυπητήρια πρεσβείας Πολωνίας για τους 10 ομογενείς που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία

Η πρεσβεία της Πολωνίας στην Ελλάδα, με ανάρτησή του πρέσβη της Άρθουρ Λομπάρτ στο Twitter, εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στο υπουργείο Εξωτερικών και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τον θάνατο δέκα αθώων Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία, από τις «βάρβαρες αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας κοντά στη Μαριούπολη», όπως αναφέρει. Επίσης, ο Άρθουρ Λομπάρτ επισημαίνει πως συμμετέχει στον πόνο των οικογενειών και προσεύχεται με τους Έλληνες για ειρήνη στην Ουκρανία.

10:38: Συλλυπητήρια πρεσβείας της Σουηδίας στην Ελλάδα για τους ομογενείς που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία

Ειλικρινή συλλυπητήρια στον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση, για τον θάνατο των δέκα ομογενών στην Ουκρανία, εκφράζει μέσω Twitter η πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα. Επίσης, στην ανάρτησή της, τονίζει πως «η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως την αιματοχυσία στην Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της από το κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας».

Στην ανάρτηση παρατίθεται και το Tweet του πρωθυπουργού: «10 αθώοι πολίτες ελληνικής καταγωγής σκοτώθηκαν σήμερα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Μαριούπολη. Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα!».

10:28: Ο Πούτιν χαιρετίζει τον «ηρωισμό» των ρωσικών δυνάμεων

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμο να διαπραγματευθεί με την Ουκρανία, προτείνοντας ως χώρο συνάντησης την πόλη Γόμελ στη Λευκορωσία, απ΄όπου η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική χώρα, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε "τον ηρωισμό" των δυνάμεών του.

Αντιπροσωπεία με εκπροσώπους των "υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας και άλλων υπηρεσιών, κυρίως της προεδρικής διοίκησης έφθασε στη Λευκορωσία για συνομιλίες με τους Ουκρανούς", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

//--> //-->

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, αλλά όχι στην πόλη Γόμελ της Λευκορωσίας, επειδή η χώρα αυτή λειτουργεί ως βάση οπισθοφυλακής στην εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι "οποιαδήποτε άλλη πόλη" θα ήταν κατάλληλη.

"Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού. Προτείναμε όλες αυτές τις πόλεις. Και οποιαδήποτε άλλη πόλη θα μας βόλευε", είπε σε βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο.

Το Κρεμλίνο είχε κάνει ήδη λόγο για συνομιλίες προχθές Παρασκευή, όμως Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν πει πως δεν επρόκειτο για σοβαρή πρόταση, με τη Μόσχα να επιδιώκει να εξασφαλίσει την παράδοση της Ουκρανίας.

Εξάλλου, αμέσως πριν από την πρόταση για διάλογο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε καλέσει τον ουκρανικό στρατό να κάνει πραξικόπημα και είχε χαρακτηρίσει τις αρχές της χώρας "συμμορία ναρκομανών και νεοναζί".

Ο Πούτιν, με την ευκαιρία της Ημέρας των Ειδικών Δυνάμεων, χαιρέτισε τον ρόλο αυτών των τελευταίων στην εισβολή, εκφράζοντας "μια ιδιαίτερη αναγνώριση σε εκείνους που με ηρωισμό κάνουν το καθήκον τους" στην Ουκρανία στην οποία εισέβαλε η Ρωσία, παρά τη διεθνή κατακραυγή, την περασμένη Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου.

09:54: Ο Ζελένσκι απέρριψε τη ρωσική πρόταση για συνομιλίες στη Λευκορωσία         

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε σήμερα τη ρωσική πρόταση για συνομιλίες στη Λευκορωσία, λέγοντας πως και το ίδιο το Μινσκ συνεργεί στη ρωσική εισβολή, αλλά αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για συνομιλίες σε άλλες τοποθεσίες.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, πως η αντιπροσωπεία του είναι έτοιμη να συναντήσει Ουκρανούς αξιωματούχους στην πόλη Γόμελ της Λευκορωσίας.

09:48: Ρωσική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ουκρανία στη Λευκορωσία

Ρωσική αντιπροσωπεία έφθασε στη Λευκορωσία για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ifax, οι πρώτες συνομιλίες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η ρωσική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει αξιωματούχους από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και από το γραφείο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και περιμένει την άφιξη της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην πόλη Γόμελ της Λευκορωσίας.

09:40: Οδομαχίες στο Χάρκοβο ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και στον ρωσικό στρατό

Οδομαχίες ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τον ρωσικό στρατό σημειώνονται σήμερα στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας όπου οι αρχές έκαναν λόγο για "διείσδυση" στρατευμάτων της Μόσχας, μεταδίδει δημοσιογράφος του AFP.

Οι μάχες σημειώνονται από το πρωί με ελαφρά τεθωρακισμένα που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν τυλιχθεί στις φλόγες να είναι ορατά στους δρόμους, ενώ ακούγεται ο ήχος πυροβολισμών και σποραδικών εκρήξεων στην πόλη, που είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος έρημη, με τους κατοίκους να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.

09:08: Εκρήξεις στο Κίεβο           

Έκρηξη ακούστηκε δυτικά του κέντρου του Κιέβου μερικά λεπτά αφότου ήχησαν οι σειρήνες, μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters.

Άλλες δύο εκρήξεις ακούστηκαν περίπου 20 λεπτά αργότερα, γύρω στις 8:40 π.μ.

08:53: Ο ρωσικός στρατός περικύκλωσε τη Χερσώνα και το Μπερντιάσκ

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι περικύκλωσε δύο μεγάλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, τη Χερσώνα και το Μπερντιάνσκ, κατά την τέταρτη ημέρα της εισβολής του στη χώρα.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέκλεισαν πλήρως τις πόλεις Χερσώνα και Μπερντιάσκ» που καταμετρούν αντίστοιχα 290.000 και 110.000 κατοίκους, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS.

Από την πλευρά τους, οι αρχές του Χάρκοβου (βορειοανατολικά), της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν σήμερα μια "διείσδυση" του στρατού μέχρι το κέντρο της πόλης.

«Σημειώθηκε μια διείσδυση ελαφρών οχημάτων του ρωσικού εχθρού στην πόλη Χάρκοβο, περιλαμβανομένου του κεντρικού τμήματος», ανέφερε στο Twitter τοπικός αξιωματούχος, ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, ο οποίος είπε πως οι μάχες συνεχίζονται και κάλεσε τους περίπου 1,4 εκατ. κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

08:36: Συνεχίζεται η μάχη για το Κίεβο, ενώ η Δύση αυξάνει την πίεση στη Ρωσία         

Η μάχη για τον έλεγχο του Κιέβου συνεχίζεται σήμερα, ενώ οι Δυτικοί αυξάνουν την πίεση στη Μόσχα, αποκλείοντας τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT και λέγοντας πως είναι έτοιμοι να παραδώσουν και άλλα όπλα στην Ουκρανία.

Οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο στη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε η επίσημη Υπηρεσία ειδικών επικοινωνιών, καλώντας τους κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια της πρωτεύουσας.

Ρωσικά πυρά έπληξαν επίσης τον περίβολο κέντρου αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων, ανέφεραν οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine.

Οι ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν την επίθεσή τους προκειμένου να αποκλείσουν το Κίεβο» αφού «ολοκλήρωσαν την ανασύνταξή τους» στο βόρειο μέτωπο, ανέφερε από την πλευρά του χθες, Σάββατο, το βράδυ ο ουκρανικός στρατός.

Περίπου 30 χμ. νοτιοδυτικά του Κιέβου, οι μάχες συνεχίζονται για τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Βασίλκιβ, εμποδίζοντας τους πυροσβέστες να επέμβουν για να σβήσουν μια μεγάλη πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης πετρελαίου που επλήγη στη διάρκεια της νύχτας από ρωσικό πύραυλο κοντά στην πόλη αυτή, δήλωσε σήμερα την αυγή ο επικεφαλής της διοικητικής περιοχής του Κιέβου Ολέκσι Κουλέμπα.

Στο Χάρκοβο (ανατολικά), μια γυναίκα σκοτώθηκε από ρωσικά πυρά χθες βράδυ σε ένα κτίριο με κατοικίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης.

Ο ρωσικός στρατός έλαβε χθες το απόγευμα εντολή να διευρύνει την επιχείρησή του εναντίον της Ουκρανίας, λέγοντας πως το Κίεβο αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις. «Όλες οι μονάδες έλαβαν τη διαταγή να διευρύνουν την επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις, σύμφωνα με το σχέδιο επίθεσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

06:56: Ο Έλον Μασκ δηλώνει πως η διαδικτυακή υπηρεσία Stralink έχει ενεργοποιηθεί πάνω από την Ουκρανία               

Ο Έλον Μασκ ανέφερε χθες, Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, σε ένα τουίτ με το οποίο απαντούσε στην έκκληση Ουκρανού αξιωματούχου, πως ο όμιλός του SpaceX ενεργοποίησε τη υπηρεσία παροχής ίντερνετ μέσω δορυφόρου Starlink στην Ουκρανία και πως η εταιρία στέλνει εξοπλισμό στη χώρα.

«Η υπηρεσία Starlink είναι τώρα σε λειτουργία. Κι άλλοι τερματικοί σταθμοί είναι καθ΄οδόν», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της Tesla και του αστροναυτικού ομίλου SpaceX.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Μιχαΐλο Φεντόροφ είχε αποδοκιμάσει τον δισεκατομμυριούχο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας από αυτόν να προμηθεύσει στην Ουκρανία σταθμούς Starlink.

«Ενόσω προσπαθείτε να εποικίσετε τον Άρη, η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει την Ουκρανία! Μπορεί οι πύραυλοί σας να προσγειώνονται με επιτυχία από το διάστημα, όμως οι ρωσικοί πύραυλοι επιτίθενται σε Ουκρανούς αμάχους! Σας ζητάμε να παράσχετε στην Ουκρανία σταθμούς Starlink», έγραψε το πρωί του Σαββάτου ο Ουκρανός αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τον ψηφιακό τομέα.

https://twitter.com/KyivIndependent/status/1497816106676985856

05:44: Η SWIFT δηλώνει έτοιμη να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς σε ρωσικές τράπεζες

Η Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία (SWIFT) δήλωσε χθες Σάββατο πως ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις επόμενες ημέρες τα νέα μέτρα που αποφάσισαν χώρες της Δύσης, τα οποία στοχεύουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες σε αντίποινα για την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Συνεργαζόμαστε με τις ευρωπαϊκές αρχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της SWIFT, που αναμένει λεπτομερώς τα στοιχεία των τραπεζών που θα υπόκεινται σε περιορισμούς, συμπληρώνοντας ότι «προετοιμαζόμαστε για να συμμορφωθούμε με τις επίσημες οδηγίες».

04:55: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram, διακρίνεται ένα μεγάλο πύρινο μανιτάρι μετά την έκρηξη.

Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας.

04:04: Πυραυλική επίθεση στα περίχωρα του Κιέβου, διυλιστήριο παραδόθηκε στις φλόγες   

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα την πόλη Βασίλκιβ, στα νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ένα διυλιστήριο να παραδοθεί στις φλόγες, ανέφερε η δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

«Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω», ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, η Νατάλια Μπαλασίνοβιτς.

Φωτογραφίες και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τεράστιες φλόγες να υψώνονται στον ουρανό.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1497712754878300166

03:57: Ο Τραμπ καταδικάζει τη ρωσική εισβολή και λέει ότι προσεύχεται για τον ουκρανικό λαό          

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε χθες Σάββατο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και είπε ότι προσεύχεται για τον ουκρανικό λαό, σε μια μεταστροφή της στάσης του από την περασμένη εβδομάδα όταν είχε επαινέσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Τραμπ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο συνέδριο των Συντηρητικών (CPAC) στη Φλόριντα, λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις με τις οποίες θα αποκλειστούν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT και θα περιοριστεί η δυνατότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να στηρίξει το ρούβλι.

«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι αποτρόπαιη. Προσευχόμαστε όλοι για τον υπερήφανο λαό της Ουκρανίας. Ο Θεός να τους ευλογεί όλους», δήλωσε ο Τραμπ.

02:50: Ο Μακρόν ζήτησε από τον Λουκασένκο την «απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της χώρας του»      

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε χθες Σάββατο από τον λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο να απαιτήσει την άμεση απόσυρση από τη χώρα του των ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία συμμετέχουν στην επίθεση της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της γαλλικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε λόγο για «μονομερή και άδικο πόλεμο» και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Η Λευκορωσία θα πρέπει να αρνηθεί να γίνει υποτελής της Ρωσίας και de facto συνεργός της στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», τόνισε ο Μακρόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Λουκασένκο φέρεται να χαρακτήρισε «fake news» τις αναφορές για ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1497725179874713600

02:02: Μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά για τον θάνατο 10 ομογενών στη Μαριούπολη 

Την θλίψη του για τον θάνατο δέκα ομογενών στην Ουκρανία, εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπογραμμίζει «Απόψε σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα, που έχασε άδικα δέκα ομογενείς».

Ειδικότερα, στην ανάρτηση που έκανε στα ελληνικά, ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρει: «Δεν είναι μόνο ο λαός της Ουκρανίας που πενθεί σήμερα εξαιτίας του πολέμου που προκάλεσε η Ρωσία, αλλά όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Απόψε σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα που έχασε άδικα δέκα ομογενείς που ζούσαν στην Ουκρανία, κοντά στην Μαριούπολη.»

01:39: Αναφορές για βομβαρδισμούς στα περίχωρα του Κιέβου            

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την περιοχή Βασίλκιβ στην περιφέρεια του Κιέβου, καθώς συνεχίζεται η στρατιωτική εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Telegram o σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γκεραστσένκο, οι πύραυλοι έπληξαν το Βασίλκιβ και ξέσπασε φωτιά, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Λίγα λεπτά πριν από τη 01:00, ισχυρή έκρηξη ακούστηκε κοντά στην περιοχή της γέφυρας Paton στην ουκρανική πρωτεύουσα.

01:03: Νέα περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας αποφασίζουν οι ηγέτες της ΕΕ

Tην απόφαση για αφαίρεση ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT ανακοίνωσαν με κοινή τους δήλωση οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών καταδικάζουμε τον πόλεμο επιλογής του Πούτιν και τις επιθέσεις στο κυρίαρχο έθνος και τον λαό της Ουκρανίας. Στεκόμαστε στο πλευρό της ουκρανικής κυβέρνησης και του ουκρανικού λαού στις ηρωικές προσπάθειές τους να αντισταθούν στην εισβολή της Ρωσίας. Ο πόλεμος της Ρωσίας αντιπροσωπεύει μια επίθεση σε θεμελιώδεις διεθνείς κανόνες που έχουν επικρατήσει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τους οποίους έχουμε δεσμευτεί να υπερασπιστούμε. Θα ζητήσουμε από τη Ρωσία να λογοδοτήσει και θα διασφαλίσουμε συλλογικά ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια στρατηγική αποτυχία για τον Πούτιν» αναφέρει η δήλωση.

«Παράλληλα με τις διπλωματικές μας προσπάθειες και τη συλλογική μας εργασία για να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας και να βοηθήσουμε την ουκρανική κυβέρνηση και τον λαό στον αγώνα τους, εμείς, όπως και οι άλλοι σύμμαχοι και εταίροι μας σε όλον τον κόσμο, επιβάλαμε αυστηρά μέτρα σε βασικούς ρωσικούς θεσμούς και τράπεζες, και στους αρχιτέκτονες αυτού του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν» επισημαίνεται.

Επιπροσθέτως, εκφράζουν την αποφασιστικότητα για επιβολή επιπλέον μέτρων «που θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες μας», σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός των επόμενων ημερών.

Ειδικότερα, τα μέτρα είναι τα εξής:

  • Διασφάλιση ότι οι επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT. Αυτό θα διασφαλίσει ότι αυτές οι τράπεζες θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν παγκοσμίως.
  • Επιβολή περιοριστικών μέτρων που θα εμποδίσουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα με τρόπους που υπονομεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων.
  • Δράση ενάντια στους ανθρώπους και τις οντότητες που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιβλαβείς δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης.

«Συγκεκριμένα, δεσμευόμαστε να λάβουμε μέτρα για τον περιορισμό της πώλησης ιθαγένειας — τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια — που επιτρέπουν στους πλούσιους Ρώσους που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση να γίνουν πολίτες των χωρών μας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρηματοοικονομικά μας συστήματα» σημειώνει η κοινή δήλωση.

Επίσης, αναφέρει ότι «την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκροτηθεί μια διατλαντική ειδική ομάδα που θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων εντοπίζοντας και δεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία των υπό κυρώσεις ατόμων και εταιρειών που υπάρχουν στις δικαιοδοσίες μας».

«Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, δεσμευόμαστε να επιβάλλουμε κυρώσεις και άλλα οικονομικά μέτρα σε πρόσθετους Ρώσους αξιωματούχους και την ελίτ κοντά στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και στις οικογένειές τους και στους φορείς να εντοπίσουν και να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν στις δικαιοδοσίες μας» επισημαίνεται.

«Θα δεσμεύσουμε επίσης άλλες κυβερνήσεις και θα εργαστούμε για να εντοπίσουμε και να διακόψουμε τη διακίνηση παράνομων κερδών και να αρνηθούμε σε αυτά τα άτομα τη δυνατότητα να κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε δικαιοδοσίες σε όλον τον κόσμο» επισημαίνουν οι ηγέτες.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για ενίσχυση ή συντονισμό ενάντια στην παραπληροφόρηση και άλλες μορφές υβριδικού πολέμου.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού σε αυτήν τη σκοτεινή ώρα. Ακόμη και πέρα από τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να λογοδοτήσει η Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία» καταλήγει η κοινή δήλωση.

00:57: ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς μπλοκάρουν την πρόσβαση της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και ο Καναδάς αποφάσισαν χθες Σάββατο να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, στο πλαίσιο ενός νέου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, η οποία συνεχίζει την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας.

00:42: Δημιουργεί «κυβερνοστρατό» για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις         

Η Ουκρανία θα δημιουργήσει έναν κυβερνοστρατό για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές ψηφιακές επιθέσεις, δήλωσε χθες Σάββατο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μιχάιλο Φεντόροφ.

Στο πλαίσιο αυτό έχει απευθύνει κάλεσμα στους χάκερ της χώρας να βοηθήσουν στην προστασία κρίσιμων υποδομών και στη διαξαγωγή αποστολών κυβερνοκατασκοπείας εναντίον των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως μετέδωσε αποκλειστικά το πρακτορείο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

«Δημιουργούμε έναν κυβερνοστρατό», έγραψε ο Φεντόροφ σε ανάρτησή του στο Twitter που παρέπεμπε στην εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων Telegram, η οποία δημοσίευσε μία λίστα με εξέχοντες ρωσικούς ιστότοπους. «Θα υπάρχουν αποστολές για όλους. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο μέτωπο του κυβερνοχώρου. Η πρώτη αποστολή είναι στο κανάλι για τους ειδικούς του κυβερνοχώρου».

00:08: Το YouTube απαγόρευσε στο RT και σε άλλα ρωσικά κανάλια να έχουν έσοδα από τις διαφημίσεις στην πλατφόρμα του

Το YouTube απαγόρευσε σήμερα στο κρατικής ιδιοκτησίας ρωσικό μέσο ενημέρωσης RT και άλλα ρωσικά κανάλια να έχουν έσοδα από διαφημίσεις οι οποίες παίζουν μαζί με τα βίντεό τους στην πλατφόρμα του, κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανε το Facebook, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Επικαλούμενο «εξαιρετικές συνθήκες», το YouTube ανακοίνωσε πως «αναστέλλει τη δυνατότητα αριθμού καναλιών να έχουν έσοδα από το YouTube, περιλαμβανομένων ρωσικών καναλιών που σχετίζονται με πρόσφατες κυρώσεις», όπως αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τοποθέτηση διαφημίσεων ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το YouTube.

23:29: Η Lufthansa διακόπτει τις πτήσεις προς Ρωσία και μέσω του εναέριου χώρου της για επτά ημέρες         

H Lufthansa ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ότι δεν θα πετά πλέον προς τη Ρωσία και δεν θα χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της.

Μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, εκπρόσωπος της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας δήλωσε ότι «η Lufthansa δεν θα χρησιμοποιεί τον ρωσικό εναέριο χώρο για τις επόμενες επτά ημέρες, λόγω της τρέχουσας και εξελισσόμενης κατάστασης». Οι πτήσεις προς τη Ρωσία ακυρώνονται, ενώ όσα αεροσκάφη βρίσκονται ήδη εντός του ρωσικού εναέριου χώρου θα αποχωρήσουν σύντομα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της εταιρίας.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι δύο πτήσεις της Lufthansa, προς Τόκιο και προς Σεούλ, επέστρεφαν στη Γερμανία ενώ πετούσαν εντός των ορίων του ρωσικού εναέριου χώρου.

23:17: Η Πολωνία υπέρ μιας ενταξιακής διαδικασίας - εξπρές για την Ουκρανία στην ΕΕ           

Η Πολωνία τάσσεται υπέρ μιας διαδικασίας - εξπρές για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα με ανάρτησή του στο Twitter.

«Το στάτους της υποψήφιας προς ένταξη χώρας πρέπει να δοθεί άμεσα και να αρχίσουν κατόπιν οι ενταξιακές συνομιλίες. Η Ουκρανία πρέπει επίσης να αποκτήσει πρόσβαση στους πόρους της ΕΕ για ανοικοδόμηση. Αυτό αξίζει η Ουκρανία», έγραψε ο κ. Ντούντα και έκανε λόγο για «ηρωισμό» του ουκρανικού έθνους, των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και του προέδρου Ζελένσκι. «Αυτός ο ηρωισμός καθίσταται κομμάτι της ιστορίας του ελεύθερου κόσμου. Αποτελεί δέσμευσή μας, των ήδη ελεύθερων, να διασφαλίσουμε ότι θα νικήσουν. Πρέπει να δράσουμε, ο χρόνος τελειώνει», τόνισε.

23:04: Μητσοτάκης για την απώλεια των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία: Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα    

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter στα αγγλικά για τις απώλειες δέκα Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία: «10 αθώοι πολίτες ελληνικής καταγωγής σκοτώθηκαν σήμερα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Μαριούπολη. Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα!».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News