Live: Πόλεμος στην Ουκρανία - Η πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής

Κρήτη
Live: Πόλεμος στην Ουκρανία - Η πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, σε πολλές πόλεις της οποίας ακούγονται ισχυρές εκρήξεις και οι σειρήνες της αεράμυνας, καθώς το Κίεβο διαβεβαιώνει πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ρωσική «εισβολή ευρείας κλίμακας».

Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενημέρωσε πως κηρύσσει στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια. «Μην πανικοβάλλεστε», προέτρεψε τους συμπολίτες του, υποσχόμενος «θα νικήσουμε».

Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στην Κραματόρσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκεται το γενικό αρχηγείο του ουκρανικού στρατού, στη Χαρκίβ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και στην Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα.

  • Γιώργος Φίλης στην ΚΡΗΤΗ TV: Περνάμε σε μία νέα ψυχροπολεμική εποχή

  • Σάββας Καλεντερίδης: Οι ρωσικές συνάμεις σφυροκοπούν το Κίεβο

Ακολουθεί live ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο:

22:44: Οι ΗΠΑ απελαύνουν το Νο 2 της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέλασαν τον δεύτερο στην ιεραρχία της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ως απάντηση στην απέλαση που ανακοινώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου ενός Αμερικανού διπλωμάτη στη Ρωσία.

Ο Σεργκέι Τρεπέλκοφ ενημερώθηκε την Τετάρτη ότι έπρεπε να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, την ώρα που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας οι χώρες μας να διαθέτουν το απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό για να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεων μας. Ωστόσο, δεν θα αφήσουμε ενέργειες όπως αυτές να περάσουν χωρίς απάντηση», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

22:40: Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν απόψε να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, βάζοντας στο «στόχαστρο» τους κλάδους της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τις πράξεις της», αναφέρεται στο ανακοινωθέν των «27» μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι κυρώσεις καλύπτουν τους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, προϊόντα διπλής χρήσης (σ.σ. που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς), περιορισμούς στις εξαγωγές και στη χρηματοδότησή τους, την πολιτική βίζας, ενώ προστίθενται στη «μαύρη λίστα» περισσότερα φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

22:17: Ο Πούτιν πρέπει να καταλάβει ότι και το ΝΑΤΟ είναι πυρηνική δύναμη, δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να καταλάβει, όταν απειλεί με πυρηνικά όπλα, ότι και το ΝΑΤΟ είναι πυρηνική δύναμη.

Όταν ρωτήθηκε αν η απειλή που εξαπέλυσε ο Πούτιν, ότι η Δύση θα υποστεί «τέτοιες συνέπειες που δεν έχει βιώσει ποτέ στην ιστορία της», ισοδυναμεί με απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, ο Λε Ντριάν απάντησε ότι έτσι το καταλαβαίνει ο ίδιος.

«Ναι, νομίζω ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει επίσης να καταλάβει ότι και η Ατλαντική Συμμαχία είναι μια πυρηνική συμμαχία. Αυτά έχω να πω για αυτό το θέμα», απάντησε, στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1.

Ο Γάλλος υπουργός χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Πούτιν και προειδοποίησε ότι οι δυτικές κυρώσεις «θα πλήξουν την καρδιά» της Ρωσίας και θα στραγγαλίσουν την οικονομία της.

22:12: Πρωθυπουργός Σλοβενίας υπέρ των σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα δήλωσε απόψε ότι είναι υπέρ του πιο σκληρού πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας στο οποίο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι ηγέτες της ΕΕ.

«Ξυπνήσαμε σήμερα σε μία διαφορετική Ευρώπη, σε έναν διαφορετικό κόσμο», δήλωσε ο Γιάνσα αναφερόμενος στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ για τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Υποστήριξε ότι ήταν καταλυτική η απόφαση της Γερμανίας να «παγώσει» τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ώστε να διασφαλιστεί ότι η Μόσχα θα πληρώσει μεγαλύτερο τίμημα από ό,τι μετά τον πόλεμο με τη Γεωργία το 2008 και την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014.

Αναφερόμενος στην ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας, ο σλοβένος πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει μέλος της ΕΕ μέχρι το 2030.

22:10: Το Κίεβο ζητά την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να συζητηθεί η ρωσική επιθετικότητα 

22:03: Nέα notam για απαγόρευση πτήσεων και στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας

Απαγορεύονται οι διελεύσεις των πολιτικών αεροσκαφών και στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας, με νέα συμπληρωματική ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σε συνέχεια της notam που δημοσιεύτηκε νωρίτερα σήμερα, για την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι εκδόθηκε νέα συμπληρωματική αεροπορική οδηγία (notam), για την απαγόρευση διελεύσεων των πολιτικών αεροσκαφών και στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας. 

Η νέα συμπληρωματική notam προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Όλα τα πολιτικά αεροπλάνα απαγορεύεται να εισέρχονται στον εναέριο χώρο (FIR) της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας λόγω υψηλής επικινδυνότητας από την στρατιωτική δραστηριότητα που συνεχίζεται στην ευρύτερη περιοχή.
  • Υπενθυμίζεται ότι ισχύει απαγόρευση πτήσεων πολιτικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο (FIR) της Ουκρανίας και σύσταση να αποφεύγονται οι πτήσεις στους εναέριους χώρους (FIR) που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. 

Όπως και η προηγούμενη αεροπορική οδηγία, έτσι και η νέα, έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει από σήμερα Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022 έως την Τρίτη 24 Μαΐου 2022.  

21:56: Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε Έλληνας ομογενής που μένει στην Ουκρανία τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Οδησσού.

21:53: Το Λονδίνο απαγορεύει την Aeroflot και επιβάλλει κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και Ρώσους επιχειρηματίες

Η Βρετανία επέβαλε σήμερα μια νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία, απαγορεύοντας την αεροπορική εταιρεία Aeroflot και στοχοθετώντας τον τραπεζικό τομέα, τις εξαγωγές τεχνολογιών και πέντε επιχειρηματίες.

«Ο Πούτιν (…) δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπλύνει από τα χέρια του το αίμα της Ουκρανίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ανακοινώνοντας «το σημαντικότερο και σοβαρότερο πακέτο οικονομικών κυρώσεων που έχει ποτέ δει η Ρωσία».

Η αεροπορική εταιρεία Aeroflot, μέλος της διεθνούς συμμαχίας SkyTeam μαζί με την Air France-KLM, δεν θα μπορεί πλέον να εξυπηρετεί τη Βρετανία.

Επιπλέον των πέντε τραπεζών σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν ήδη κυρώσεις την Τρίτη, ο κρατικός τραπεζικός κολοσσός VTB στοχοθετήθηκε, καθώς «πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεία του στο βρετανικό έδαφος. Γενικότερα, τα νέα μέτρα «θα μας επιτρέψουν να αποκλείσουμε πλήρως τις ρωσικές τράπεζες από τον βρετανικό χρηματοπιστωτικό τομέα, που είναι σίγουρα ο σημαντικότερος της Ευρώπης», εξήγησε ο Μπόρις Τζόνσον.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των κυρώσεων, οι ρωσικές κρατικές αλλά και ιδιωτικές εταιρείες δεν θα μπορούν να συγκεντρώνουν κεφάλαια στη Βρετανία, ενώ περιορίζονται τα ποσά που οι Ρώσοι μπορούν να διατηρούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους στη Βρετανία.

Συνολικά, 100 νέα πρόσωπα και οντότητες στοχοθετούνται, όπως ο όμιλος Rostec (άμυνα, αεροδιαστημική, τεχνολογίες…). Πέντε άνδρες και γυναίκες επιχειρηματίες, ο Κίριλ Σαμάλοφ (πετροχημική βιομηχανία), που περιγράφεται από ΜΜΕ ως ο πρώην γαμπρός του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γιούρι Σλιούσαρ (αεροναυτική), ο Πιότρ Φράντκοφ (τράπεζες), ο Ντένις Μπορτνίκοφ (τραπεζικός τομέας) και η Ελένα Γκεοργκίεβα (τραπεζικός τομέας) προστέθηκαν στον κατάλογο των προσώπων που τους απαγορεύεται η είσοδος στο βρετανικό έδαφος ή τα περιουσιακά στοιχεία τους δεσμεύονται.

Ένας νέος νόμος θα εισαχθεί στοχοθετώντας τις εξαγωγές τεχνολογίας προς τη Ρωσία, κάτι που θα «περιορίσει τις στρατιωτικές, βιομηχανικές και τεχνολογικές δυνατότητές της Ρωσίας για χρόνια», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Κυρώσεις θα επιβληθούν, επίσης, σε βάρος της Λευκορωσίας, απ’ όπου κάποιες ρωσικές μονάδες επιτέθηκαν σήμερα στην Ουκρανία.

«Αντιστεκόμαστε σε κάθε απόπειρα να γίνει αποδεκτό αυτό που ο Πούτιν έκανε σήμερα ως ένα τετελεσμένο γεγονός, δεν μπορεί να υπάρξει σε αυτό καμία σταδιακή ομαλοποίηση, όχι τώρα, όχι αύριο, όχι τους επόμενους μήνες», επισήμανε ο Μπόρις Τζόνσον.

Οι νέες κυρώσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν στοχοθετούν ολιγάρχες πρώτης γραμμής, την ώρα που ένας βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών έθεσε σήμερα το πρωί στην κυβέρνηση το θέμα του Ρομάν Αμπράμοβιτς, του πολυδισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι.

21:47: OHE: Σχεδόν 100.000 Ουκρανοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί πέρασαν σε γειτονικές χώρες, κυρίως στη Μολδαβία και στη Ρουμανία, ενώ σχεδόν 100.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους και ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δήλωσε ότι τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από αναφορές των εθνικών αρχών, του προσωπικού της UNHCR και συνεργαζόμενων υπηρεσιών. "Είναι ένας κατά προσέγγιση αριθμός", είπε στο Reuters.

21:43 Συντριβή ρώσικου στρατιωτικού αεροσκάφους An-26 κοντά στα ουκρανικά σύνορα

Ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου An-26 συνετρίβη στην περιοχή Βορονές της νότιας Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Interfax, που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, δεν υπάρχουν επιζώντες μεταξύ των μελών του πληρώματος. Παράλληλα αναφέρεται ότι η πτώση του αεροσκάφους πιθανόν να οφείλεται σε μηχανική βλάβη.

Νωρίτερα, πάντως, ουκρανικά μέσα ανέφεραν πως καταρρίφθηκε ρωσικό αεροσκάφος An-26, κάνοντας λόγο για πέντε νεκρούς.

21:22: Ουκρανία: Πανικός κι φόβος μεταξύ των κατοίκων στο Κίεβο - «Ελπίζουμε οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί να σταματήσουν τον Πούτιν»

«Πρέπει να τελειώσω την δουλειά που κάνω με μια ομάδα Γερμανών δημοσιογράφων και μετά να βρω τρόπο να φύγω με την οικογένειά μου». Η δημοσιογράφος από το Κραματόρσκ ηχεί τον πανικό που επικρατεί σε ολόκληρη την Ουκρανία. Ένας άλλος κάτοικος από το Ντόνετσκ δεν απαντά σε μηνύματα. Άνθρωποι από όλη την Ουκρανία ανεβάζουν βίντεο με βομβαρδισμούς σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας. Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν στη μέση της νύχτας στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.

«Πολλοί άνθρωποι φεύγουν από το Κίεβο ή κρύβονται σε υπόγεια. Είναι δύσκολο να εξηγήσεις στα παιδιά τι συμβαίνει. Τους λέμε ότι είναι παιχνίδι. Κύριε, προστάτεψε τα παιδιά μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ελληνοουκρανός δημοσιογράφος. «Φεύγω για την οικογένειά μου στην περιοχή της Πολτάβα», λέει η Ανίχα, 22χρονών που ζει στο Κίεβο.

Το χειρότερο σενάριο της ουκρανικής κρίσης έγινε πραγματικότητα.

«Επικρατεί πανικός στο Κίεβο», λέει η Κέιτ δημοσιογράφος. «Φοβάμαι» λέει η Κατερίνα, 37 ετών από το Ντόνετσκ. «Η εισβολή βρίσκεται σε εξέλιξη». «Δεν φεύγω από το διαμέρισμά μου» λέει η Αναστασία 24 ετών από το Κίεβο.

«Ο κόσμος είναι σε πανικό. Με καλούν να τους πάω στο αεροδρόμιο. Τους λέω ότι ο εναέριος χώρος έχει κλείσει», λέει ο οδηγός ταξί Αλεξέι. «Είναι τρομακτικό. Κρυβόμαστε», λέει σε γραπτό της μήνυμα η Ευγενία, 39 ετών, από τον Χάρκοβο.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια ουκρανική επίθεση με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» τα ξημερώματα της Πέμπτης, εν μέσω προειδοποιήσεων από παγκόσμιους ηγέτες ότι θα μπορούσε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945.

Ώρες πριν ο Πούτιν ανακοινώσει μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Μόσχα και το Πεκίνο ότι συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια «βαθέως ανελεύθερη» παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του Πούτιν, περίπου στις 5 το πρωί, ακούστηκαν εκρήξεις κοντά σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κιέβου.

«Δεν νιώθω ασφαλής. Τώρα είμαι σπίτι και φοβάμαι λίγο», λέει η Ντάσα, 26 ετών από το Κίεβο.

«Η επέκταση του ΝΑΤΟ και η χρήση του ουκρανικού εδάφους δεν είναι αποδεκτή», τόνισε ο Πούτιν ενώ πρόσθεσε ότι στόχος των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων ήταν η «προστασία των ανθρώπων». Οι συνθήκες, είπε, «απαιτούν μια αποφασιστική δράση της Ρωσίας». Προειδοποίησε επίσης τις άλλες χώρες να μην επέμβουν.

«Ο Πούτιν μόλις ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Αυτός είναι ένας επιθετικός πόλεμος. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα κερδίσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον Πούτιν. Η ώρα για δράση είναι τώρα», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Τις πρώτες ώρες του πρωινού της Πέμπτης εκρήξεις ακούγονταν στο Κίεβο. Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και ρουκέτες εναντίον ουκρανικών μαχητικών αεροπλάνων ακούστηκαν επίσης από αεροδρόμιο έξω από την πόλη.

Σύμφωνα με επίσημες και τοπικές αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας και αποβίβασαν στρατεύματα στη νότια ακτή της την Πέμπτη.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του ΑΠΕ-ΜΠΕ δύο μεγάλες εκρήξεις ακούστηκαν από την πόλη της Μαριούπολης η μία μετά την άλλη με κατεύθυνση προς τα ανατολικά.

«Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σε ομιλία του. 

Η Ναταλία, 65 ετών, από το Ντόνετσκ είπε: "Δεν είδα την ομιλία Πούτιν. Δεν ήθελα να την ακούσω, τίποτα δεν με ενδιέφερε. Άκουσα μόνο τις εκρήξεις και είδα στον ουρανό . Δεν φεύγω από το σπίτι μου. Τίποτα δεν θα αλλάξει τη ζωή μου. Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί να τον σταματήσουν».

 «Επικρατεί πανικός εδώ» λέει η Ιρίνα από το Λουχάνσκ.

«Δεν νιώθω ότι είμαι στο σπίτι μου τώρα και είμαι λίγο φοβισμένη», λέει η Ντάσα 26 ετών, από το Κίεβο.

21:16: Μητσοτάκης: Σκληρές κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία - Να ληφθούν μέτρα υποστήριξης των κρατών μελών

 «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξέλιξη που πριν από λίγο φάνταζε αδιανόητη, τη μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή σε ανεξάρτητη χώρα μετά τον β' παγκόσμιο πόλεμο. Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν παραβιάζουν απλά το διεθνές δίκαιο, θέτουν σε αμφισβήτηση ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

   «Για αυτό και η απάντηση της ΕΕ θα είναι εξαιρετικά δυναμική. Είμαστε εδώ πέρα ενωμένοι για να πάρουμε αποφάσεις λήψης σκληρών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, είμαστε εδώ για να ζητήσουμε το συντομότερο δυνατόν την παύση όλων των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

   Επιπλέον πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε, να οικοδομήσουμε την άμυνα μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πλήξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Έχω ζητήσει να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα της έκτακτης συνόδου μια πρόβλεψη, η οποία θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο, τη λήψη έκτακτων μέτρων υποστήριξης των κρατών μελών, απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας».

   Καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευθούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στο δρόμο υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».

21:14: Η ΟΑΣΕ καταγγέλλει «ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Η προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατήγγειλε σήμερα «ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτήν την πράξη επίθεσης», δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία αυτού του οργανισμού ο οποίος διαθέτει επί τόπου διεθνείς παρατηρητές.

Η Πολωνία συγκάλεσε σήμερα νέα έκτακτη συνεδρίαση, μετά την έναρξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της εισβολής στην Ουκρανία, με αεροπορικές επιδρομές και είσοδο χερσαίων δυνάμεων.

21:09: G7 - Ντράγκι: «H κρίση αυτή μπορεί να διαρκέσει πολύ, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι»

O Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, στην παρέμβασή του στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κρίση αυτή μπορεί να είναι μακρά και όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για το ότι μοιράστηκε με τους συμμάχους τις πληροφορίες που είχε τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πακέτο κυρώσεων που επεξεργάσθηκε.

«Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την ΕΕ. Πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα, να είμαστε ενωμένοι και να επαναλάβουμε, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, την πλήρη υποστήριξή μας στην Ουκρανία», τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

21:03: Σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ζητά ο πρόεδρος της Λιθουανίας

Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε απόψε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει τις σκληρότερες δυνατές κυρώσεις στη Ρωσία και να δώσει στην Ουκρανία «έναν πολύ πιο διαφανή και ορατό δρόμο» για να γίνει μέλος του μπλοκ.

Κατά την άφιξή του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ναουσέντα είπε: «Πρόκειται για μια απολύτως ανάρμοστη επιθετική πράξη… Δυστυχώς, δεν καταφέραμε, δεν ήμασταν αρκετά αποφασιστικοί, ώστε να εμποδίσουμε τη Ρωσία να κάνει αυτό το βήμα».

«Και αυτό είναι μια τραγωδία για την Ουκρανία, για την Ευρώπη και για την ίδια τη Ρωσία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε μια λέσχη συζητήσεων. Πιστεύω ακόμη στις δυνατότητες της ΕΕ να εμποδίζει τέτοιες ενέργειες στο μέσον της Ευρώπης».

«Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά», κατέληξε.

21:00: Αναλυτικά οι δηλώσεις Μητσοτάκη πριν τη σύνοδο κορυφής

//--> //-->

20:50: Live το διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε απόψε νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, μετά την στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία.

Ειδικότερα οι περιορισμοί στις εξαγωγές εκτιμάται πως θα μπλοκάρουν σχεδόν το 50% των εισαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε άλλες τέσσερις ρωσικές τράπεζες, περιλαμβανομένης της VTB. Όπως είπε, οι κυρώσεις θα έχουν «σοβαρό κόστος στη ρωσική οικονομία, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα».

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας ότι «εδώ και εβδομάδες είχαμε προειδοποιήσει ότι θα γινόταν αυτό και τώρα το βλέπουμε να ξεδιπλώνεται σε μεγάλη έκταση όπως είχαμε προβλέψει». Επανέλαβε ότι πρόκειται για μία «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ενώ υποστήριξε ότι οι φιλοδοξίες του Πούτιν ξεπερνούν την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης.

20:49: Ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ο Καναδός πρωθυπουργός

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, βάζοντας στο στόχαστρο 62 πρόσωπα και οντότητες, μεταξύ αυτών μέλη της ρωσικής ελίτ και μεγάλες ρωσικές τράπεζες. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως προχωρά και στην κατάργηση όλων των αδειών εξαγωγής.

20:45: Αμοιβαία ενημέρωση Δένδια - Πάιατ για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Σε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα, ο ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας και ο Πρέσβης ΗΠΑ G.Pyatt πραγματοποίησαν αμοιβαία ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις σε Ουκρανία» αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1496912361688637445

20:42: σύστημα», δήλωσε ο Αλεξάντερ ντε Κρο. «Δεν χρειαζόμαστε κυρώσεις που… γαβγίζουν. Χρειαζόμαστε κυρώσεις που δαγκώνουν!» σημειώνει ο Βέλγος πρωθυπουργός

Την ανάγκη να ενισχυθεί με πρόσθετα οικονομικά μέτρα, το πακέτο με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που θα τεθεί προς υιοθέτηση στους ευρωπαίους ηγέτες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ΕΕ δεν έχει ανάγκη μόνο από δηλώσεις, αλλά από «ισχυρές αποφάσεις» για τις κυρώσεις. «Για το Βέλγιο, το πακέτο που βρίσκεται στο τραπέζι πρέπει να συμπληρωθεί με χρηματοοικονομικά μέτρα που θα εμποδίσουν τη ρωσική οικονομία να λειτουργήσει στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Αλεξάντερ ντε Κρο. «Δεν χρειαζόμαστε κυρώσεις που… γαβγίζουν. Χρειαζόμαστε κυρώσεις που δαγκώνουν!» είπε χαρακτηριστικά ο Βέλγος πρωθυπουργός.

20:37: Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις στα περίχωρα της Μαριούπολης

Σφοδρά πυρά και εκατοντάδες ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της Μαριούπολης, ανέφερε μια διπλωματική πηγή στο πρακτορείο Reuters, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται με τους Ρώσους εισβολείς σε τρία μέτωπα.

Η Μόσχα έχει εξαπολύσει τη μεγαλύτερη επίθεση, από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, εναντίον ευρωπαϊκού κράτους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

20:35: Η Βρετανία επιβάλλει όριο 50.000 λιρών στις καταθέσεις Ρώσων υπηκόων στις βρετανικές τράπεζες

Οι υπήκοοι Ρωσίας δεν θα μπορούν να διατηρούν καταθέσεις άνω των 50.000 λιρών στις βρετανικές τράπεζες, ανακοίνωσε σήμερα το Φόρεϊν Όφις, δίνοντας λεπτομέρειες σχετικά με το τελευταίο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

«Βάσει των νέων τραπεζικών περιορισμών, θα απαγορεύεται σε όλους τους Ρώσους να διατηρούν σημαντικές καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς στη Βρετανία», επισημαίνει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση, με την οποία καθόρισε το όριο καταθέσεων.

20:33: Ο γνωστός ακτιβιστής Λεβ Πανομαριόφ ξεκίνησε συλλογή υπογραφών κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Ο γνωστός Ρώσος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λεβ Πονομαριόφ ξεκίνησε συλλογή υπογραφών στην ιστοσελίδα Change.org, με αίτημα την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και την κατάπαυση του πυρός από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Θεωρούμε εγκληματίες πολέμου όλους εκείνους που έλαβαν την απόφαση να ξεκινήσουν εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία, που ενέκριναν και δικαιολογούν την προπαγάνδα πολέμου στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που εξαρτώνται από την κυβέρνηση. Θα επιδιώξουμε να τους καταστήσουμε υπεύθυνους για τις πράξεις τους» αναφέρεται στο κείμενο διαμαρτυρίας, το οποίο έχουν ήδη υπογράψει πάνω από 150.000 άτομα.

«Ο Πούτιν διέταξε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας παρά το τρομερό τίμημα που σίγουρα θα πληρώσουν τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία για αυτόν τον πόλεμο, παρά τις φωνές της λογικής που ακούγονται στη Ρωσία και όχι μόνο» αναφέρεται στο κείμενο, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι «η επίσημη ρητορική της Ρωσίας ισχυρίζεται ότι αυτό γίνεται για να "υπερασπιστεί τον εαυτό της". Αλλά την Ιστορία δεν μπορείς να την ξεγελάσεις. Ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ αποκαλύφθηκε και σήμερα δεν χρειάζονται πλέον αποκαλύψεις - όλα είναι εξ αρχής προφανή».

20:27: Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Μόσχα παρά τις συλλήψεις

Πλατεία Πούσκιν, λιγότερο από 1.000 μέτρα από την Κόκκινη Πλατεία και το Κρεμλίνο, 100άδες διαδηλώνουν κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με αναφορές συνελήφθη μεγάλος αριθμός ατόμων.

20:25: Η G7 καταδικάζει τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και τονίζει την αποφασιστικότητά της για αυστηρές κυρώσεις

Οι ηγέτες της G7 «εκφράζουν την απογοήτευσή τους και καταδικάζουν τη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, η οποία διευθύνεται εν μέρει από λευκορωσικό έδαφος», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η γερμανική προεδρία της Ομάδας, μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της.

«Αυτής της απρόκλητης και εντελώς αδικαιολόγητης επίθεσης στο δημοκρατικό κράτος της Ουκρανίας είχαν προηγηθεί κατασκευασμένοι ισχυρισμοί και αβάσιμες κατηγορίες. Η επίθεση συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και όλων των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Ρωσία», τονίζεται στο ανακοινωθέν. «Ως G7 επιβάλλουμε αυστηρές και συντονισμένες οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις», τονίζουν οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου και καλούν τους εταίρους τους και τα μέλη της διεθνούς κοινότητας «να καταδικάσουν την επίθεση με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας και να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε αυτήν την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». Ο πρόεδρος Πούτιν «επανέφερε τον πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Έβαλε τον εαυτό του στη λάθος πλευρά της Ιστορίας», τονίζουν οι ηγέτες και εκφράζουν τη δέσμευσή τους για στήριξη «του λαού της Ουκρανίας και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης» της χώρας, αλλά και όσων ενδεχομένων εγκαταλείψουν τη χώρα αναζητώντας ασφάλεια.

«Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει την αιματοχυσία, να αποκλιμακώσει αμέσως και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία», συνεχίζουν οι επτά ηγέτες και καταδικάζουν ταυτόχρονα και τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτήν την επίθεση. Υπενθυμίζουν ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ αποτελεί παραβίαση βασικών αρχών των Ηνωμένων Εθνών και ζητούν από τις χώρες - μέλη του ΟΗΕ «να μην ακολουθήσουν την παράνομη απόφαση» της Μόσχας. Σημειώνουν μάλιστα ότι «η κατεχόμενη Κριμαία και οι αυτοαποκαλούμενες "Λαϊκές Δημοκρατίες" αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ουκρανίας».

Η G7 καταδικάζει, τέλος, τον Πρόεδρο Πούτιν «για τη συνεχή άρνησή του να συμμετάσχει σε μια διπλωματική διαδικασία για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια, παρά τις επανειλημμένες προσφορές» και επισημαίνει την αποφασιστικότητα των εταίρων «να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της βασιζόμενης σε κανόνες διεθνούς τάξης». Σε αυτό το πλαίσιο, «παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου (…) Υποστηρίζουμε τη συνεπή και εποικοδομητική δέσμευση και τον συντονισμό των μεγάλων παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας προς το συλλογικό συμφέρον για τη σταθερότητα του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού και είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε όπως απαιτείται για την αντιμετώπιση πιθανών διαταραχών», καταλήγει η ανακοίνωση της G7.

20:19: Δένδιας: Σε εφαρμογή το σχέδιο που είχε εκπονηθεί για τους Έλληνες στην Ουκρανία

«Έχει εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και των κατόχων του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς» ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, έκανε γνωστό πως «ήδη πολλοί συμπατριώτες μας έχουν έρθει σε επαφή με τις Αρχές μας και έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες» και επισήμανε πως «είμαστε, όμως, εκ των πραγμάτων, αναγκασμένοι να προσαρμόζουμε το σχέδιο μας στις συνθήκες επί του εδάφους».

//--> //-->

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ενεργοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών Ειδική Μονάδα για την παροχή βοήθειας τόσο στους Έλληνες πολίτες όσο και στους συγγενείς τους.

   Απευθυνόμενος στους Έλληνες που βρίσκονται ακόμα στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών τούς κάλεσε να είναι σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Αφού υπενθύμισε ότι πριν από δέκα ημέρες, «είχαμε αποθαρρύνει τους Έλληνες από το να ταξιδεύουν στην Ουκρανία και είχαμε ζητήσει από τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα», διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμπαρασταθεί στους Έλληνες και στους ομογενείς που βρίσκονται εκεί.

   Αναφερόμενος στην σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είπε πως τη συγκάλεσε άμεσα λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία και μετά από συνεργασία με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. «Σκοπός της σύσκεψης ήταν να εξετάσουμε τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για την προστασία των συμπατριωτών μας, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών, που βρίσκονται στην Ουκρανία, καθώς και της πολυπληθούς ομογένειας που έχουμε εκεί» εξήγησε.

   Κατά τη σύσκεψη, υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Κίεβο και με τους προξένους στη Μαριούπολη και στην Οδησσό. Με αφορμή αυτό, ο Νίκος Δένδιας επαίνεσε τον επαγγελματισμό τους και τους ευχαρίστησε θερμά για τις υπηρεσίες τους εν μέσω κρίσης. Θύμισε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που διατηρεί τις διπλωματικές της αποστολές στην Ουκρανία και προσέθεσε πως «σκοπός είναι να συντονίζουμε τις προσπάθειες αρωγής επί του εδάφους».

   Επίσης, θύμισε ότι πριν από δύο εβδομάδες είχε επισκεφθεί την περιοχή, τόσο τη Μαριούπολη όσο και διάφορα χωριά στα οποία κατοικεί η ελληνική μειονότητα και πως είχε τονίσει ότι, κατ' εντολή του πρωθυπουργού, η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει κάθε προσπάθεια για την ασφάλεια και την προστασία των Ελλήνων στην περιοχή αυτή. Μάλιστα, επανέλαβε ότι η υπόσχεση αυτή θα τηρηθεί.

   Σε ό,τι αφορά στα επείγοντα πολιτικά θέματα, όπως είπε, γνωστοποίησε ότι πριν από λίγο, και κατόπιν οδηγιών του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Δεμίρης πραγματοποίησε διάβημα στον πρέσβη της Ρωσίας κ. Μάσλοφ. Σημείωσε ότι είναι το δεύτερο διάβημα εντός ολίγων ωρών και ανέφερε πως «υπογραμμίσαμε στον Ρώσο πρέσβη ότι η χώρα μας καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία».

   Περαιτέρω, θέλησε να υπογραμμίσει ότι η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί ιερό Ευαγγέλιο και θεμέλιο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τις αρχές αυτές οφείλουν να σέβονται όλες οι χώρες, τόνισε και προσέθεσε: «Καλέσαμε, λοιπόν, τη ρωσική πλευρά στον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, εκτός των άλλων, θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των αμάχων πολιτών, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής ομογένειας».

   Μετά τη σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, ο Νίκος Δένδιας θα συνομιλήσει με τον με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τους πρεσβευτές της Ουκρανίας κ. Shutenko, της Πολωνίας κ. Lompart, της Εσθονίας κα Rannu, καθώς και με τους επιτετραμμένους της Λετονίας κ. Jaunzems και της Λιθουανίας κα Vaiciuniene.

   Αύριο το πρωί, ο Νίκος Δένδιας θα συναντήσει διαδοχικά τους πρέσβεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου κ.κ. Maisonnave και Lodge αντίστοιχα. Αργότερα, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

20:17: Ινδία: Έκκληση Μόντι στον Πούτιν για τερματισμό των εχθροπραξιών

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ζήτησε τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως γνωστοποίησε σήμερα η ινδική κυβέρνηση.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται ότι: «Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας και για συντονισμένες προσπάθειες από όλες τις πλευρές για την επιστροφή στο μονοπάτι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων και του διαλόγου».

20:15: Δεκατρείς άμαχοι και εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη Χερσώνα

Δεκατρείς άμαχοι και εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, η οποία ελέγχεται πλέον εν μέρει από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι αρχές της επαρχίας αυτής.

«Δεκατρείς πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν, καθώς και εννέα Ουκρανοί στρατιώτες, στην επίθεση εναντίον της Χερσώνας», ανέφεραν οι τοπικές αρχές στο Facebook.

Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, η πόλη Χενιτσέσκ, ένα λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, ελέγχεται από τους Ρώσους.

Όλες οι διοικητικές υπηρεσίες πέρασαν υπό τον έλεγχο των εισβολέων. Σταθμεύουν στην πόλη Χενιτσέσκ, υπάρχουν φυλάκια ελέγχου και Ρώσοι στρατιώτες στην περιφέρεια της πόλης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν επίσης τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόφκα και την πόλη Ολέτσκι. «Οι ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις καταστράφηκαν από την αεροπορία του εχθρού», ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Υπό ρωσικό έλεγχο βρίσκεται επίσης ο διάπλους του ποταμού Δνείπερου.

20:12: Βρετανία: Κυρώσεις σε βάρος περισσότερων από 100 προσώπων και οντοτήτων, ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος πάνω από 100 προσώπων και οντοτήτων από τη Ρωσία, αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε μια επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

«Συνολικά, θα επιβάλουμε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε βάρος περισσότερων από 100 νέων οντοτήτων και προσώπων πέραν των εκατοντάδων άλλων που έχουν ήδη ανακοινωθεί», είπε ο Τζόνσον σε βουλευτές.

«Αυτό περιλαμβάνει όλους τους μεγάλους κατασκευαστές που στηρίζουν τη μηχανή του πολέμου του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν. Επιπλέον, απαγορεύουμε την Aeroflot από τη Βρετανία».

Επιπροσθέτως, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι οι ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Λονδίνου, στο πλαίσιο των κυρώσεων.

20:11: Η πρεσβεία της Κίνας στο Κίεβο οργανώνει πτήσεις για την απομάκρυνση κινέζων πολιτών

Η πρεσβεία της Κίνας στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι οργανώνει πτήσεις τσάρτερ για να απομακρύνει από την Ουκρανία πολίτες της Κίνας, του Χονκ Γκόνγκ, του Μακάο και «ταϊβανέζους συμπατριώτες».

Στην ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας αναφέρεται ότι «την παρούσα χρονική περίοδο η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται ραγδαία» και «οι Κινέζοι πολίτες και επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Ουκρανία εκτίθενται σε υψηλούς κινδύνους στον τομέα ασφαλείας».

20:10: Γερμανία: «Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

«Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Το μέλλον της Ευρώπης θα είναι ένα μέλλον ειρήνης και ελευθερίας», δήλωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε νέο τηλεοπτικό μήνυμά του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι ούτε η Γερμανία ούτε το ΝΑΤΟ πρόκειται να παρέμβουν στρατιωτικά στη διένεξη. «Αυτό θα οδηγούσε στην καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, «με την πρώτη εδώ και σχεδόν 80 χρόνια απόπειρα δια της βίας μετατόπισης συνόρων» στην Ευρώπη, συνέχισε. «Πρόκειται για επίθεση σε μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα. Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει», τόνισε ο κ. Σολτς και ζήτησε απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και ανάκληση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Ο καγκελάριος, μπροστά από τις σημαίες της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας, εξέφρασε εκ νέου την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας του προς την Ουκρανία και διαβεβαίωσε ότι η παραβίαση της κυριαρχίας της δεν θα γίνει αποδεκτή. «Ο Πούτιν θέλει να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Αλλά δεν υπάρχει επιστροφή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δεν υπάρχει επιστροφή στον 19ο αιώνα, δεν υπάρχει επιστροφή στο 1989», τόνισε και υπενθύμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει τον ρώσο πρόεδρο να μην προχωρήσει σε αυτό το βήμα. «Του είπα ξεκάθαρα, αυτός ο πόλεμος θα είναι σοβαρό λάθος. Ο Πούτιν αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις και τις προσπάθειες. Εκείνος μόνος φέρει την πλήρη ευθύνη», υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς και επανέλαβε ότι «δεν αποφάσισε ο ρωσικός λαός αυτόν τον πόλεμο, αυτός είναι πόλεμος του Πούτιν».

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η διεθνής κοινότητα ότι υποτίμησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κ. Σολτς τόνισε ότι «ελπίζαμε, αλλά δεν ήμασταν αφελείς» και έκανε λόγο για «πολύ σκληρές κυρώσεις», οι οποίες θα πλήξουν σοβαρά τη ρωσική οικονομία - ανάμεσά τους και η αναστολή της διαδικασίας πιστοποίησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί.

Ο πρόεδρος Πούτιν παραβιάζει σκόπιμα τις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της ευρωπαϊκής τάξης ειρήνης, υποστήριξε. «Μόλις δύο ώρες με το αεροπλάνο από το Βερολίνο, οικογένειες βρίσκονται σε καταφύγια αεροπορικών επιδρομών, γυναίκες και παιδιά φοβούνται για τη ζωή τους, πολίτες παίρνουν τα όπλα», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός καγκελάριος και προειδοποίησε το Κρεμλίνο «να μην υποτιμά την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ». Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της «ξέρουν πώς να προστατεύονται», δήλωσε και πρόσθεσε ότι τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη θα έχουν απόλυτη προστασία και στήριξη, άνευ όρων.

«Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει. Οι πολίτες της Ουκρανίας θέλουν δημοκρατία και ελευθερία και το μέλλον της Ευρώπης θα είναι ένα μέλλον ειρήνης και ελευθερίας. Θα το διασφαλίσουμε, από κοινού με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», κατέληξε ο καγκελάριος Σολτς.

20:08: «Δεν περιμένουμε κανέναν να πολεμήσει για μας»

Η πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον λέει ότι η χώρα «δεν περιμένει από κανέναν»να πολεμήσει για εκείνη καθώς μάχεται με τις ρωσικές δυνάμεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρεσβεία της Ουκρανίας, η Oksana Markarova είπε ότι «το Κίεβο βρίσκεται υπό τον πλήρη κυβερνητικό έλεγχο» αλλά ότι τα ρωσικά ελικόπτερα βρίσκονται «ακριβώς έξω» από την πόλη.

 «Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Markarova, δεκάδες ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί από το πρωί της Πέμπτης.

https://twitter.com/USATODAY/status/1496882278399631371

20:06: Οι G7 συμφώνησαν στην εφαρμογή του μεγάλου πακέτου κυρώσεων προς την Ρωσία

Εν αναμονή του διαγγέλματος του Αμερικανού Προέδρου

20:01 Ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα με την Ουγγαρία

Στη συνοριακή διάβαση της Λουζάνκα με την Ουγγαρία στη δυτική Ουκρανία, εκατοντάδες αυτοκίνητα περίμεναν σε μια ουρά πάνω από 2 χιλιόμετρα πίσω από τα σύνορα το απόγευμα της Πέμπτης.

Επιπλέον, μια σταθερή ροή ανθρώπων διέσχιζε το σημειο με τα πόδια, κουβαλώντας βαλίτσες. Πολλοί ήταν Ουκρανοί από την ουγγρική μειονότητα που ζει στα δυτικά της χώρας και είπαν ότι ταξίδευαν για να μείνουν με συγγενείς για λίγες μέρες με την ελπίδα ότι ο κίνδυνος θα περάσει.

Άλλοι είχαν έρθει από άλλα μέρη της Ουκρανίας και σχεδίαζαν να κατευθυνθούν προς τη δυτική Ευρώπη.

«Οι άνθρωποι που έχουν χρήματα φεύγουν», είπε ένας από τους τελωνειακούς στο ταχυδρομείο. Ο ίδιος λέει ότι πάνω από 1.500 άνθρωποι είχαν φύγει από τη διάβαση μέχρι τις 4 το απόγευμα της Πέμπτης, σε αντίθεση με λίγες μόνο εκατοντάδες μια κανονική μέρα.

https://twitter.com/shaunwalker7/status/1496891842847440899

19:55: Κυρώσεις από ΗΠΑ: Θα βάζουν στο στόχαστρο τον ίδιο τον Πούτιν

Το νέο πακέτο κυρώσεων που αναμένεται να ανακοινωθεί από την πλευρά της Ουάσιγκτον θα βάζει στο στόχαστρο τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Bloomberg που επικαλείται ως πηγή Αμερικανό γερουσιαστή.

19:53: Αποχωρούν από την Ουκρανία τα μέλη του ΟΑΣΕ, λόγω της ρωσικής εισβολής

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αποφάσισε να απομακρύνει όλο το προσωπικό του από την Ουκρανία μόλις μπορέσει να το κάνει με ασφάλεια, ανέφερε μια διπλωματική πηγή στο πρακτορείο Reuters.

19:50: Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Ουκρανών έξω από το ρωσικό προξενείο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ρωσικό προξενείο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν Ουκρανοί που ζουν στην πόλη.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν με τα πανό τους να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ καταφέρθηκαν και κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν.

19:49: Ευρωλίγκα: Αναβλήθηκαν τρεις αγώνες ρωσικών ομάδων

Η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε και επισήμως ότι οι προγραμματισμένοι για αυτήν την εβδομάδα αγώνες Μπάγερν Μονάχου – ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπασκόνια – Ούνικς Καζάν και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης – Μπαρτσελόνα για την 27η αγωνιστική δεν θα διεξαχθούν.

19:47: Συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» στην Μαριούπολη

Διπλωματική πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters, κάνει λόγο για σφοδρά πυρά και εκατοντάδες εκρήξεις στη Μαριούπολη.

19:42: ΗΠΑ: Μετατέθηκε για μία ώρα το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν

Για τις 20.30 (ώρα Ελλάδας) μετατέθηκε το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, στο οποίο αναμένεται να ανακοινώσει την απάντηση των ΗΠΑ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν, οι πρώτες αφότου ξεκίνησαν οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα.

19:41: Το ρωσικό σχέδιο επίθεσης προβλέπει την περικύκλωση του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά, σύμφωνα με Δυτικούς ειδικούς

Τα στρατιωτικά πλήγματα της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαν ως στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για την εμπλοκή των χερσαίων δυνάμεων, ώστε να περικυκλωθεί ο ουκρανικός στρατός που έχει συγκεντρωθεί στα ανατολικά της χώρας, δηλώνουν εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρόκειται για μια επίθεση που στοχεύει όλο το ουκρανικό έδαφος», σχολίασε μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Αφού συγκέντρωσε 150.000-200.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης, κατά κύριο λόγο με αεροπορικά πλήγματα. Η Μόσχα, που διαθέτει συντριπτική δύναμη πυρός σε σύγκριση με την Ουκρανία, υποστηρίζει ότι έχει ήδη καταστρέψει 74 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και 11 αεροδρόμια, καθώς και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας.

Αεροπορικές επιθέσεις έγιναν στο Κίεβο, την πόλη Κραματόρσκ όπου εδρεύει το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, το Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, την Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μαριούπολη, την κοντινότερη πόλη στη γραμμή οριοθέτησης με τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονμπάς.

«Οι Ρώσοι ξεκίνησαν μια φάση προετοιμασίας του πεδίου της μάχης, τη λεγόμενη διαμόρφωση: εξουδετέρωση όλων των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, των αεροπορικών βάσεων, καταστολή των μέσων ηλεκτρονικού πολέμου» είπε ένας υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος, εκτιμώντας ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει η χερσαία επέμβαση από τη Λευκορωσία, την Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία. «Οι Ρώσοι ξεκινούν για να κατακτήσουν όλη την Ουκρανία», εκτίμησε.

«Παρακολουθούμε προς το παρόν μια ταχεία στρατιωτική εκστρατεία με στόχο την περικύκλωση και την καταστροφή των ουκρανικών δυνάμεων, μέσω πολλών, ταυτόχρονων επιθέσεων που εξαπολύθηκαν τη νύχτα» από τον βορρά, τα ανατολικά και τον νότο, σχολίασε ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι, ειδικός σε στρατιωτικά θέματα στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS). «Η Ρωσία θα επιδιώξει να τελειώσει γρήγορα τη σύγκρουση», πρόσθεσε.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με τις υποτιθέμενες δημοκρατίες (σ.σ. του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ), στα χαρακώματα», παρατήρησε ο Φρανσουά Εσμπούρ, ειδικός σύμβουλος στο Ίδρυμα Στρατηγικής Έρευνας (FRS) του Παρισιού. «Όμως τα ρωσικά τεθωρακισμένα φαίνεται ότι θέλουν να περικυκλώσουν το Ντονμπάς από τα δυτικά, ερχόμενα από τον βορρά».

Παράλληλα, «ξεκινώντας από την Κριμαία, θα προσπαθήσουν να απομονώσουν τον ουκρανικό στρατό απέναντι από το Ντονμπάς, για να τον εξουδετερώσουν και να τον αναγκάσουν να παραδοθεί», πρόσθεσε.

Της «συμβατικής» επίθεσης είχε προηγηθεί μια ευρεία εκστρατεία παραπληροφόρησης και ένα κύμα κυβερνοεπιθέσεων. Οι ιστότοποι πολλών τραπεζών και ουκρανικών υπουργείων, μεταξύ των οποίων και εκείνος του υπουργείου Εξωτερικών, έχουν μπει στο στόχαστρο χάκερ από την Τετάρτη και είναι μη προσβάσιμοι. Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία, η οποία ωστόσο διαψεύδει κάθε ανάμιξή της στο θέμα αυτό.

Η Μόσχα βασίστηκε στο γεγονός ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα επενέβαιναν για να εμποδίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της. Είχε φροντίσει να κάνει μια επίδειξη «αποτροπής», προχωρώντας πριν από μερικές ημέρες σε μια σειρά πυραυλικών δοκιμών.

«Περίπου το 75% των χερσαίων ρωσικών δυνάμεων βρίσκονται στην Ουκρανία ή γύρω από αυτήν. Αν (οι Ρώσοι) φοβούνταν μια επίθεση του ΝΑΤΟ ή μιας δυτικής χώρας, η Μόσχα δεν θα το είχε κάνει αυτό», παρατήρησε ο Φραντς-Στεφάν Γκαντί.

«Το ΝΑΤΟ δεν έχει στρατεύματα στην Ουκρανία και δεν έχει κανένα σχέδιο και καμία πρόθεση να αναπτύξει στρατό σε αυτήν τη χώρα», επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ.

19:38: ΥΠΕΞ: Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων - Στοιχεία επικοινωνίας ελληνικών αρχών στην Ουκρανία

Τα στοιχεία επικοινωνίας με τις Αρχές μας στην Ουκρανία και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι τα εξής:

Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 3630781, 00380 3630782

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380 730429453

Email / Website: [email protected] , http://www.mfa.gr/kiev

Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη:

Διεύθυνση: 10, Soborna Str., Mariupol, Ukraine  87555

Τηλέφωνα: 00380629 47-04-38, 00380629  34-53-84, 00380629  52-84-90, 00380629  33-24-92

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380967047885

Email: [email protected]

Γενικό Προξενείο στην Οδησσό:

Διεύθυνση: Hoholia Street, 21, Οδησσός, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380487860570, 00380487860503, 00380487860007

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380933140101

Email / Website: [email protected] , http://www.mfa.gr/odessa

Κρυπτογραφική Υπηρεσία: 210-368-1000 και 210-368-1730

Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων: [email protected]

19:36: Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Έντονη ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία

Την έντονη ανησυχία του «για την κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης», εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Αντόνιο Βιτορίνο.

Ο κ. Βιτορίνο επαναλαμβάνει την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για άμεση παύση των εχθροπραξιών και προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών και υπενθυμίζει ότι τα οκτώ χρόνια συγκρούσεων στην Ουκρανία έχουν εκτοπίσει πάνω από 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους, που τώρα βασίζονται σε ανθρωπιστική βοήθεια για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και την ανθρωπιστική κοινότητα, συνεχίζει ο κ. Βιτορίνο, «δεσμεύεται να παραμείνει και να συνεχίσει την παροχή ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Ουκρανίας», επιχειρώντας «με έναν ουδέτερο και αμερόληπτο τρόπο, προτεραιοποιώντας το ανθρωπιστικό καθήκον».

19:34: Ρωσικός στρατός: Καταστρέψαμε 83 ουκρανικούς στόχους

Σύμφωνα με το Interfax, το ρωσικό υπουργείο Αμύνης υποστηρίζει ότι ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 83 ουκρανικούς εδαφικούς στόχους και «ότι όλοι οι στόχοι για την Πέμπτη» επετεχύθησαν.

19:32: Εκατοντάδες συλλήψεις πολιτών στην Ρωσία

Σύμφωνα με τον Guardian τουλάχιστον 705 πολίτες έχουν συλληφθεί σήμερα σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε πάνω από 40 ρωσικές πόλεις.

https://twitter.com/idreesali114/status/1496890190270373892

19:29: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Τσερνόμπιλ δηλώνει Ουκρανός αξιωματούχος

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλκατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Reuters.

19:28: Αδειάζουν οι πρεσβείες στο Κίεβο

Η Σουηδία μετακίνησε στην Πολωνία όλο το προσωπικό της πρεσβείας της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε. «Η ρωσική στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας σημαίνουν ότι η Σουηδία, όπως άλλες χώρες, αποφάσισε πως όλο το προσωπικό της στην πρεσβεία θα φύγει προσωρινά από την Ουκρανία. Το προσωπικό της πρεσβείας είναι τώρα ασφαλές στην Πολωνία», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ταυτόχρονα, το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό πως η μόνιμη αποστολή και όλοι οι Φινλανδοί πολίτες που εργάζονται στην πρεσβεία της Φινλανδίας στην Ουκρανία έφυγαν από τη χώρα. «Η ασφάλεια του προσωπικού αποτελεί προτεραιότητα και τους δόθηκε η δυνατότητα να φύγουν από το Κίεβο», σημειώνει το υπουργείο.

Στο μεταξύ, οι Εσθονοί που βρίσκονται στη Λευκορωσία θα πρέπει να επιστρέψουν στην Εσθονία, εφόσον είναι δυνατόν και θα πρέπει να αποφεύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια στη χώρα, είπε, από την πλευρά του, το εσθονικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν νωρίτερα σήμερα στην Ουκρανία, ορισμένα μέσω της Λευκορωσίας.

19:23: Σύσταση υπουργείου Ναυτιλίας προς τα ελληνικά πλοία να απομακρυνθούν από τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα

Επείγουσα σύσταση προς όλα τα ελληνικά πλοία να απομακρυνθούν άμεσα και να μην προσεγγίζουν στα λιμάνια και τα αγκυροβόλια καθώς και τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μαύρη Θάλασσα εξέδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Επίσης οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής βρίσκονται σε επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών για ενημέρωση επί των εξελίξεων και ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών και ενεργειών.

Σημειώνεται ότι στη θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται 8 πλοία με ελληνική σημαία, καθώς και ένα ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Μάλτας. Στα εννέα αυτά πλοία υπηρετούν 66 Έλληνες ναυτικοί. Από τα οκτώ ελληνικά εμπορικά πλοία (3 φορτηγά και 5 δεξαμενόπλοια) τα δύο βρίσκονται στην Οδησσό, τα τρία στο Στενό του Κερτς και τα τρία στο Νοβοροσίσκ. Το ελληνόκτητο πλοίο (φορτηγό) βρίσκεται στην Οδησσό.

Ήδη από τα ξημερώματα με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους πλοιάρχους των εν λόγω πλοίων, όσο και με τους υπευθύνους Ασφαλείας (DPI), των ναυτιλιακών εταιριών υπό την διαχείριση των οποίων βρίσκονται τα πλοία αυτά.

Στο μεταξύ, η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή του Lloyd's Market Association (LMA) κατέταξε τα ρωσικά και ουκρανικά ύδατα της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας στον κατάλογο περιοχών αυξημένων στρατιωτικών, πειρατείας, τρομοκρατίας και συναφών κινδύνων. Με βάση την ανωτέρω ανακοίνωση της LMA, αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφάλισης των πλοίων κατά κινδύνων πολέμου που βρίσκονται στην υπόψη περιοχή και θα αποτελούν αντικείμενο ειδικής διαπραγμάτευσης μεταξύ πλοιοκτητών και ασφαλιστών.

Όσον αφορά στους ναυτικούς, η ανακοίνωση δεν επηρεάζει προς το παρόν τους όρους ναυτολόγησής τους.

Από το ΥΝΑΝΠ ενημερώθηκε ήδη η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα (ΝΕΕ, ΕΕΕ και ΕΕΝΜΑ) και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και η ΠΕΠΕΝ για την ανωτέρω εξέλιξη. Επίσης, από πλευράς Κλάδου Ελέγχου Πλοίων εξετάζεται η αύξηση του επιπέδου ασφαλείας των υπό ελληνική σημαία πλοίων κατά Διεθνή Κώδικα Aσφαλείας ISPS.

19:21: Τζόνσον: Βρετανικές κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και Aeroflot

Κυρώσεις στις σημαντικότερες ρωσικές τράπεζες ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας ότι θα αποκλειστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και δεν θα έχουν πρόσβαση στη βρετανική λίρα. Παράλληλα, θα απαγορευθεί η προσγείωση αεροσκαφών της Aeroflot στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θα επιβληθούν περιορισμοί στις εμπορικές συναλλαγές με τη Μόσχα. Επιπλέον, στη λίστα κυρώσεων προστέθηκε σειρά Ρώσων ολιγαρχών.

«Αυτές οι εξουσίες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αποκλείσουμε πλήρως τις ρωσικές τράπεζες από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο φυσικά είναι μακράν το μεγαλύτερο της Ευρώπης, εμποδίζοντάς τους από το αν έχουν πρόσβαση στη στρελίνα και σε συναλλαγές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν παρόμοια μέτρα.

19:17: Την 1η Μαρτίου η έκτακτη σύνοδος της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων αποφάσισαν να συγκαλέσουν έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 1 Μαρτίου στις 14.00 (ώρα Ελλάδας). Θα συζητήσουν την απάντηση του Κοινοβουλίου στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία της 24ης Φεβρουαρίου και αναμένεται να εγκρίνουν σχετικό ψήφισμα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, η Διάσκεψη των Προέδρων καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και χαρακτήρισε την εισβολή αδικαιολόγητη και παράνομη. Η Ουκρανία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και η εδαφική της ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, δήλωσαν.

18:15: Λετονία: Αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι έφθασαν στη χώρα

Περίπου 20 αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι προσγειώθηκαν σήμερα στην αεροπορική βάση Λιελβάρντε της Λετονίας, λίγες ώρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η άφιξη των ελικοπτέρων είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης Saber Strike. Ωστόσο, θεωρείται μέρος των αμερικανικών ενισχύσεων στις χώρες της Βαλτικής. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα οι ΗΠΑ έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Εσθονία και στη Λιθουανία και παρέτειναν την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή της Βαλτικής, όπως ανέφερε το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα περίπου 40 αμερικανοί στρατιώτες έφθασαν στη Λετονία από την Ιταλία. Πρόκειται για την πρώτη ομάδα μίας δύναμης άνω των 300 στρατιωτών που θα αναπτυχθεί εκεί, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Λετονίας.

19:11: Διάγγελμα Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς

Κατά το διάγγελμά του ο Γερμανός καγκελάριος σημείωσε τα κάτωθι:

  • Ο Πούτιν θέλει να γυρίσει τον χρόνο πίσω με αυτήν την επίθεση
  • Μόνος ο Πούτιν φέρει ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο, όχι ο ρωσικός λαός
  • Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος δεν θα περάσει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης
  • Η Δύση έχει ετοιμάσει πακέτο κυρώσεων – Ο Πούτιν θα πληρώσει υψηλό τίμημα για αυτήν την επίθεση
  • Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει
  • Ο Πούτιν καλά θα κάνει να μην υποτιμήσει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ  

19:04: Μόσχα: Έτοιμη να διαπραγματευτεί με το Κίεβο τους όρους παράδοσης

Όπως μεταδίδει το Russia Today, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί με το Κίεβο τους όρους παράδοσης, στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ουκρανία.

18:59: Εναντίων της Μόσχας οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες Πολωνίας, Σουηδίας και Τσεχίας

Σύμφωνα με το Bloomberh, οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Πολωνίας, της Σουηδίας και της Τσεχίας καταδίκασαν την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και δήλωσαν ότι θα αρνηθούν να παίξουν απέναντι στη Ρωσία τον Μάρτιο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

18:57: Δεκάδες νεκροί στρατιώτες και άμαχοι

Υπό πολιορκία το Κίεβο, σε δεκάδες εκτιμώνται προς ώρας οι νεκροί.

//--> //-->

18:55: ΗΠΑ: Στόχος της Ρωσίας είναι να εγκαταστήσει ένα φιλορωσικό καθεστώς στην Ουκρανία

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει ως στόχο την «καρατόμηση» της κυβέρνησης του Κιέβου και την αντικατάστασή της με ένα φιλορωσικό καθεστώς, υποστήριξε σήμερα ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση, με περίπου 100 βαλλιστικούς πυραύλους, στοχοθετώντας, όπως είπε η πηγή αυτή, κατά κύριο λόγο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. «Έχουν σκοπό να καρατομήσουν την κυβέρνηση και να εγκαταστήσουν μια δική τους διοίκηση», είπε, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Η αρχική φάση επικεντρώνεται, όπως είπε, σε πόλεις-κλειδιά και το Πεντάγωνο αναμένει ότι η Ρωσία θα επιτεθεί και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

«Δεν έχουμε ξαναδεί μια επιχείρηση τέτοιου είδους, από ένα κράτος-έθνος εναντίον ενός άλλου κράτους-έθνους, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σίγουρα όχι κάτι τέτοιου εύρους και κλίμακας», υποστήριξε.

Μέχρι τώρα, σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, οι Ρώσοι δεν έχουν μπει ακόμη στη δυτική Ουκρανία και «δεν υπάρχει καμία ένδειξη» για αμφίβιες επιχειρήσεις στον νότο, από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η πηγή, την οποία επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και AFP, δεν έδωσε καμία εκτίμηση για τις ζημίες που έχει υποστεί ο ουκρανικός στρατός. «Είδαμε ενδείξεις ότι (οι Ουκρανοί) αντιστέκονται και αντεπιτίθενται», διαβεβαίωσε.

18:53: Ο Ερυθρός Σταυρός φοβάται για «έναν τεράστιο αριθμό θυμάτων»

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) Πίτερ Μάουρερ προειδοποίησε σήμερα έναντι της κλιμάκωσης της σύρραξης στην Ουκρανία, που υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει «νεκρούς και καταστροφές μιας κλίμακας με την οποία είναι τρομακτικό να έρθουμε αντιμέτωποι».

«Φοβάμαι τώρα για μια επιδείνωση των δοκιμασιών, με το ενδεχόμενο ενός τεράστιου αριθμού θυμάτων και σημαντικών καταστροφών πολιτικών υποδομών (…), όπως και μαζικών εκτοπισμών, τραυματισμών, χωρισμών οικογενειών και εξαφανίσεων», επισήμανε σε μια γραπτή ανακοίνωση.

Οι άμαχοι και οι ζωτικής σημασίας υποδομές, όπως τα δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, στην Ουκρανία πρέπει να προστατευθούν από επιθέσεις, σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου, είπε επίσης.

Ο πρόεδρος της ICRC, στην ανακοίνωση που εξέδωσε αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία και έπληξε μεγάλες πόλεις με πυραύλους, δήλωσε:

«Η χρήση όπλων με ευρείας κλίμακας επιπτώσεις θα πρέπει να αποφεύγεται στις κατοικημένες περιοχές».

«Οι αναγκαίες υποδομές θα πρέπει να προφυλάσσονται, μεταξύ άλλων τα συστήματα ύδρευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτροδότησης, τα οποία, για παράδειγμα, τροφοδοτούν τις κατοικίες των αμάχων, τα σχολεία και τις ιατρικές εγκαταστάσεις με ζωτικής σημασίας νερό και ηλεκτρισμό. Οι επιθέσεις που διαπράττονται με νέες τεχνολογίες και κυβερνο-μέσα πρέπει επίσης να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε.

18:50: Οι σκληρές κυρώσεις που επιβάλει η Δύση στη Ρωσία

//--> //-->

18:48: Στρατόπεδο παραγωγής ενέργειας κατέλαβε η Ρωσία

Όπως επιβεβαίωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην περιοχή της Κακόβκα, βόρεια της Κριμαίας.

18:46: Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας φοβάται για την ύπαρξη της χώρας του αλλά και για τη ζωή του, δήλωσε ο αυστριακός Κάγκελάριος

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι φοβάται τόσο για το εάν η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να υφίσταται ως κράτος, αλλά και για την ίδια του τη ζωή, δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία μαζί του.

«Ο ουκρανός πρόεδρος ξεκίνησε λέγοντας ότι μιλάει από μια χώρα που δεν ξέρει πια για πόσο ακόμη θα υπάρχει και ως πρόεδρος που δεν ξέρει για πόσο ακόμη θα είναι ζωντανός», ανέφερε σε δραματικό τόνο ο κ. Νεχάμερ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, στη Βιέννη. «Υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Ο ουκρανός πρόεδρος ζητά από την Ευρώπη και τον κόσμο βοήθεια και φοβάται για την επιβίωση της χώρας του», δήλωσε ο καγκελάριος και τόνισε ότι η Μόσχα «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν διεκδικεί την ισχύ του νόμου, αλλά τον νόμο της ισχύος». Ως ουδέτερη χώρα εντός ΕΕ, η Αυστρία αυτό το απορρίπτει κατηγορηματικά, τόνισε.

Τόσο ο Καρλ Νεχάμερ όσο και ο Μάρκους Ζέντερ διαβεβαίωσαν ότι θα στηρίξουν τις χώρες που θα πληγούν άμεσα από ενδεχόμενες προσφυγικές ροές.

18:45: Πούτιν: Δεν είχαμε άλλη επιλογή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή και αναγκάστηκε να λάβει αυτά τα μέτρα.

Ενώ επεσήμανε παράλληλα σε νέες δηλώσεις του, ότι η Μόσχα παραμένει κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας και δεν σχεδιάζει να πλήξει το σύστημα στο οποίο ανήκει.

Παράλληλα ζήτησε, από τους εταίρους της Ρωσίας να το καταλάβουν και να μην σπρώξουν τη Μόσχα έξω από αυτό το σύστημα.

18:42: Η αστυνομία άρχισε να συλλαμβάνει διαδηλωτές σε αντιπολεμική διαδήλωση στην Μόσχα και σε άλλες πόλεις

Η ρωσική αστυνομία άρχισε να συλλαμβάνει άτομα που συμμετείχαν σε αντιπολεμική διαδήλωση κατά της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία στην πλατεία Πούσκιν στο κέντρο της Μόσχας μεταδίδει το πρακτορείο RIA

Η αστυνομία απέκλεισε όλη την περιοχή, μετέδωσε ρεπόρτερ του πρακτορείου Reuters.

Νωρίτερα η εισαγγελία της Μόσχας είχε προειδοποιήσει για τις «αρνητικές συνέπειες» που θα είχε η συμμετοχή σε «συγκεντρώσεις που δεν έχουν την έγκριση των αρχών» στις 24 Φεβρουαρίου.

Στην Μόσχα συνελήφθη η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μαρίνα Λιτβινόβιτς. Η Λιτβινόβιτς είχε απευθύνει νωρίτερα έκκληση στον κόσμο να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Novaya Gazeta σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, έχουν συλληφθεί 167 άτομα.

18:42: Πάνω από 4.000 Ουκρανοί έχουν περάσει τα σύνορα με τη Μολδαβία

Πάνω από 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν περάσει μέχρι στιγμής τα σύνορα από την Ουκρανία στη Μολδαβία, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές εάν σκοπεύουν να μείνουν εκεί ή να περάσουν στη Ρουμανία, σύμφωνα με το BBC.

«Γνωρίζουμε ότι σχηματίζονται μεγάλες ουρές στα σύνορα και ετοιμάζουμε ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφεραν οι αρχές της Μολδαβίας.

18:40: Από τις 22:00 έως τις 07:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιέβου, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ σήμερα στις 10 το βράδυ.

Τα μέσα μεταφοράς θα παραμείνουν εκτός λευτουργίας, ωστόσο οι σταθμοί του μετρό θα παραμείνουν ανοιχτοί, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια.

18:39: Γερμανία: «Θα υλοποιήσουμε κάθε αίτημα του ΝΑΤΟ»

Η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ διαβεβαίωσε ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα υλοποιήσουν «κάθε αίτημα» των ανατολικών κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και απέρριψε την κριτική για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Bundeswehr.

«Ως Γερμανία, θα ανταποκριθούμε σε κάθε αίτημα σε αυτόν τον τομέα, σε κάθε ανάγκη που θα προκύψει. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε», δήλωσε η κυρία Λάμπρεχτ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής 'Αμυνας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και επισήμανε ότι η Γερμανία αύξησε πρόσφατα τις δυνάμεις της στη Λιθουανία, ενώ τώρα δόθηκε η εντολή για διεύρυνση της παρουσίας των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και στη Ρουμανία, για την επιτήρηση του εναέριου χώρου της περιοχής. «Θα ακολουθήσουν και άλλα. Είμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας για όλα», τόνισε η υπουργός και υπογράμμισε ότι «κάνουμε το παν προκειμένου να εκπληρώσουμε τα αναμενόμενα αιτήματα του ΝΑΤΟ».

Η κυρία Λάμπρεχτ απέρριψε πάντως την κριτική που δέχονται οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητά τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τεχνικό εξοπλισμό. Νωρίτερα, ο πρώην στρατιωτικός επιθεωρητής Αλφόνς Μάις είχε δηλώσει ότι έπειτα από χρόνια λιτότητας, η Bundeswehr είναι «λίγο πολύ άσφαιρη» και διαθέτει μόνο περιορισμένες επιλογές έναντι της Ρωσίας.

18:36: Προς το Κίεβο κινούνται οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη Λευκορωσία

Όπως αναφέρει ο Guardian, κατά το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονταν στην Λευκορωσία κινούνται πλέον προς το Κίεβο.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1496877661594931203

18:32: Μήνυμα συμπαράστασης προς τον ουκρανικό λαό από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

Μήνυμα υποστήριξης και συμπαράστασης προς τον ουκρανικό λαό αποστέλλει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

«Οι καρδιές μας είναι βαριές, σημειώνει, και οι σκέψεις μας είναι στις αδελφές και στους αδελφούς στην Ουκρανία που υφίστανται τη βάναυση εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Προσευχόμαστε για την ασφάλειά τους και για τη δύναμή τους. Προσευχόμαστε, συνεχίζει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, να τελειώσει άμεσα αυτός ο πόλεμος και να επικρατήσει η λογική, καθώς ο λαός της Ουκρανίας δεν πρέπει να υποφέρει άλλο».

18:29: Οι έφεδροι του ουκρανικού στρατού παίρνουν τα φύλλα πορείας τους

Σε βίντεο της διεύθυνσης συνοριοφυλακής της Ουκρανίας φαίνονται οι έφεδροι Ουκρανοί να σχηματίζουν ουρές, ώστε να παραλάβουν τα φύλλα πορείας τους.

Όπως τονίζεται, «οι συνοριοφύλακες, οι ένοπλες δυνάμεις και η εθνική φρουρά της Ουκρανίας κρατούν την άμυνα της χώρας. Οι εισβολείς θα καταστραφούν».

18:27: «Σφυροκοπείται» το Κίεβο

Οι Ουκρανικές στρατιωτικές αναφέρουν ότι 20 ελικόπτερα καθώς και  αεροσκάφη MI-8 έχουν ρίξει αλεξιπτωτιστές στο ξενοδοχείο Hostomel στην περιοχή του Κιέβου.

18:26: Ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα «χωρίζει τη Ρωσία από τον πολιτισμένο κόσμο», δηλώνει ο πρόεδρος Ζελένσκι

Ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα χωρίζει πλέον τη Ρωσία από τον «πολιτισμένο κόσμο», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η χώρα του οποίου δέχτηκε εισβολή από τη Μόσχα.

Ο Ζελένσκι είπε ότι «ακούει» τον ήχο του νέου αυτού σιδηρού παραπετάσματος που πέφτει καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται στο εσωτερικό της χώρας του και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτό που ακούσαμε σήμερα δεν είναι μόνο οι εκρήξεις των πυραύλων, των μαχών και των αεροσκαφών. Είναι ο ήχος ενός νέου σιδηρού παραπετάσματος, το οποίο έπεσε και αποκλείει τη Ρωσία από τον πολιτισμένο κόσμο», είπε στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

«Το εθνικό καθήκον μας είναι να φροντίσουμε αυτό το παραπέτασμα να μην πέσει στη χώρα μας», πρόσθεσε.

18:23: Η Τσεχία σταματά να εκδίδει βίζα στους Ρώσους πολίτες   

Η Τσεχία θα σταματήσει να χορηγεί βίζα σε Ρώσους πολίτες, ανακοίνωσε σήμερα ο Τσέχος πρωθυπουργός, μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Αναστέλλουμε τη διεκπεραίωση των αιτήσεων βίζας από Ρώσους πολίτες σε όλες τις διπλωματικές μας αντιπροσωπείες, εκτός αν πρόκειται για ανθρωπιστικές υποθέσεις», δήλωσε ο Πετρ Φιάλα σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας επίσης το κλείσιμο των προξενείων της Τσεχίας στην Αγία Πετρούπολη και στο Εκατερίνμπουργκ.

Την ίδια ώρα, η Πράγα αποσύρει την έγκρισή της για τη λειτουργία των ρωσικών προξενείων σε δύο πόλεις της Τσεχίας, το Κάρλοβι Βάρι και το Μπρνο.

Ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν χαρακτήρισε σήμερα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «απρόκλητη πράξη επίθεσης», εκτιμώντας ότι «ο τρελός πρέπει να απομονωθεί».

«Πριν από λίγες μέρες είπα ότι οι Ρώσοι δεν ήταν τρελοί και ότι δεν θα επιτίθενταν στην Ουκρανία. Ομολογώ ότι έκανα λάθος (...). Ο τρελός πρέπει να απομονωθεί. Και είναι θέμα να μην αμυνθείς μόνο με λόγια, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα», είπε ο Ζέμαν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Την περασμένη άνοιξη, οι τσεχικές αρχές αποφάσισαν να απελάσουν αρκετές δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες μετά τις αποκαλύψεις για εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στο τσεχικό έδαφος το 2014.

Οι ρωσικές αρχές είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή και μείωσαν στο απολύτως ελάχιστο το προσωπικό της πρεσβείας της Τσεχίας στη Μόσχα.

Έκτοτε, η Τσεχική Δημοκρατία συμπεριλαμβάνεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν «κατάλογο μη φιλικών χωρών» που κατάρτισαν οι ρωσικές αρχές.

18:20: Κατά του πολέμου στην Ουκρανία τάχθηκαν Ρώσοι δημοσιογράφοι

Ρώσοι δημοσιογράφοι με «ανοιχτή επιστολή» που έδωσαν στην δημοσιότητα καταδικάζουν την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας που ανακοινώθηκε το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Εμείς, οι δημοσιογράφοι ρωσικών μέσων ενημέρωσης που γράφουμε για την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας καταδικάζουμε την στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε η Ρωσία στην Ουκρανία» γράφουν στην ανοιχτή επιστολή τους, στην οποία επισημαίνουν ότι «ο πόλεμος ποτέ δεν ήταν και δεν θα είναι μέθοδος επίλυσης των διενέξεων και δεν υπάρχουν γι' αυτόν δικαιολογίες».

Μέχρι στιγμής την επιστολή έχουν υπογράψει περισσότεροι από 70 δημοσιογράφοι , μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι των εφημερίδων Kommersant, του τηλεοπτικού καναλιού Dozd, της “Noviye Izvestia”, της Novaya Gazeta, της εφημερίδας RBK, του ραδιοφωνικού σταθμού EchoMoskvi, του ιστότοπου The Bell, του τηλεοπτικού δικτύου RTVI, των ιστόποπων Snob, της εφημερίδας “Isvestia” και άλλων.

Κατά των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία τάχθηκε επίσης πλήθος Ρώσων ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων επιστημονικών θεμάτων.

18:18: Ακριβώς έξω από το Κίεβο οι τα ρωσικά στρατεύματα

Είναι βέβαιο πια πως οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την αεροπορική βάση Αντόνοφ, περίπου 15 έως 20 μίλια έξω από το Κίεβο, από νωρίς το πρωί.

Το CNN μεταδίδει live από την περιοχή με τα αλεξίπτωτα να είναι διακριτά στην περίμετρο.

Η Ουκρανική εθνοφρουρά λέει ότι έχει εξαπολύσει αντεπίθεση. Όπως είχαν προβλέψει οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, η επίθεση εκτυλίχθηκε γρήγορα, ίσως πιο γρήγορα από όσο ανεμένετο. Εχοντας στήσει μια βάση επιχείρησης, αυτό που ίσως αναμένεται είναι η προέλαση των ρωσικών τεθωρακισμένων ή η χρήση της βάσης για επιθέσεις  στο Κίεβο.

18:15: Η Ρωσία κατέλαβε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο επιβεβαιώνει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία κατέλαβε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

https://twitter.com/AFP/status/1496877233667026945

18:13: Οι εκτιμήσεις του καθηγητή διεθνών σχέσεων του Παντείου, Κώστα Υφαντή για τις συγκρούσεις στην Ουκρανία

//--> //-->

18:10: Ηγέτες G7: Έτοιμοι για σκληρές και συντονισμένες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι ηγέτες των χωρών της ομάδας των G7 παρουσιάζονται έτοιμοι να επιβάλουν κατά τρόπο συντονισμένο σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ως αντίποινα για την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

18:06: Ευρώπη: «Σταματήστε αυτή την τρέλα!»

«Σταματήστε αυτήν την τρέλα!»: από το Βερολίνο στο Παρίσι, τη Βαρσοβία και τη Χάγη, διαδηλωτές βγήκαν σήμερα στους δρόμους κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Σταματήστε αυτήν την τρέλα, σώστε τη ζωή, όχι άλλα ψέματα»: μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο, ένας διαδηλωτής κρατούσε ένα πλακάτ με το παραπάνω σύνθημα. Άλλοι κρατούσαν ή είχαν σκεπαστεί με την ουκρανική σημαία.

Μεταξύ των διαδηλωτών, Ρώσοι επικρίνουν τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Μόσχα.

«Όλος ο κόσμος θα έπρεπε να έρθει εδώ σήμερα και να στηρίξει την Ουκρανία και να πει ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Όλγα Κουπρισίνα, 32 ετών, με καταγωγή από το Καλίνιγκραντ, η οποία έχει εγκατασταθεί στη Γερμανία από τον Οκτώβριο.

«Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι αδελφοί και αδελφές. Όλοι οι φίλοι μου και οι γονείς μου βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και δεν θέλουν τον πόλεμο».

«Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε αντίθετοι με τον πόλεμο. Είμαστε Ρώσοι και ερχόμαστε από τη Ρωσία. Η Ουκρανία ήταν πάντα μια φιλική προς εμάς χώρα και μια κοντινή σε εμάς χώρα», είπε από την πλευρά της 40χρονη Εκατερίνα Στουντνίσκι, η οποία ζει 16 χρόνια στη Γερμανία.

Ουκρανοί πολίτες πήραν μέρος σε μια άλλη συγκέντρωση, έξω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας.

Στο Παρίσι, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία, μεταξύ αυτών υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, όπως εκείνος των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό ή η πρώην υπουργός Κριστιάν Τομπιρά.

Στη Βαρσοβία, ένας διαδηλωτής έβαλε φωτιά και έκαψε μια σημαία της Ρωσίας, μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία.

Νωρίτερα, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις στη Βηρυτό και το Τόκιο. Στο Δουβλίνο, τη Χάγη και το Άμστερνταμ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης σήμερα μπροστά από τις ρωσικές αντιπροσωπείες.

18:04: Διμοιρία Ρώσων στρατιωτών παραδόθηκε στο Τσέρνιγιβ 

Σύμφωνα με Ουκρανό ανώτατο στρατιωτικό, μία αναγνωριστική διμοιρία παραδόθηκε σε Ουκρανούς στρατιώτες κοντά στην πόλη Τσέρνιγιβ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

18:02: «Έπεσε» το σάιτ του Κρεμλίνου

Εκτός λειτουργίας τίθεται κατά διαστήματα ο ιστότοπος της ρωσικής προεδρίας και άλλα ρωσικά κυβερνητικά σάιτ, για χρήστες του διαδικτύου από Ρωσία και Καζακστάν, σύμφωνα με το Reuters.

18:01: Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να αποτρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα να καταλάβουν το Τσερνόμπιλ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν για να αποτρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα να καταλάβουν το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

17:58: Επιβεβαίωσε η Ουάσινγκτον την παρουσία αμερικάνικων μαχητικών F-35 σε Εσθονία και Λιθουανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν σήμερα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Εσθονία και στη Λιθουανία και παρέτειναν την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή της Βαλτικής, όπως ανέφερε το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας.

Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσονται μαχητικά F-35 στις χώρες της Βαλτικής.

Περίπου 500 αμερικανοί στρατιώτες με άρματα μάχης Abrams και τεθωρακισμένα οχήματα Bradley έχουν σταλεί από πέρυσι στη Λιθουανία και ήταν προγραμματισμένο να αποχωρήσουν τον Απρίλιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι πότε θα παραταθεί η αποστολή τους στην περιοχή.

17:54: Πλακιωτάκης: 8 πλοία με ελληνική σημαία, καθώς και ένα Ελληνόκτητο στην περιοχή της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας

«Πρώτη μας προτεραιότητα, είναι η ασφάλεια των ναυτικών μας. Ήδη από τα ξημερώματα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και σε διαρκή επικοινωνία με τους πλοιάρχους των πλοίων που βρίσκονται στη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα και έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες. Συνομίλησα ο ίδιος με τους πλοιάρχους των πλοίων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού και τους διαβεβαίωσα ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε όποια δράση τυχόν απαιτηθεί για την ασφάλεια των ιδίων και των πληρωμάτων τους».

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας στη θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται 8 πλοία με ελληνική σημαία, καθώς και ένα Ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Μάλτας.

  • Στα εννέα αυτά πλοία υπηρετούν 66 Έλληνες ναυτικοί.
  • Από τα οκτώ Ελληνικά εμπορικά πλοία τα δύο βρίσκονται στην Οδησσό, τα τρία στο Στενό του Κερτς και τα τρία στο Νοβοροσίσκ. Το Ελληνόκτητο πλοίο βρίσκεται στην Οδησσό.
  • Επίσης από τα οκτώ πλοία με Ελληνική σημαία τα τρία είναι φορτηγά και τα πέντε δεξαμενόπλοια. Το Ελληνόκτητο πλοίο είναι φορτηγό.
  • Η κινητοποίηση του Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ήταν άμεση.
  • Ήδη από τα ξημερώματα με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους Πλοιάρχους των εν λόγω πλοίων, όσο και με τους Υπευθύνους Ασφαλείας (DPI), των ναυτιλιακών εταιριών υπό την διαχείριση των οποίων βρίσκονται τα πλοία αυτά.
  • Η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή του Lloyd's Market Association (LMA) κατέταξε τα ρωσικά και ουκρανικά ύδατα της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας στον κατάλογο περιοχών αυξημένων στρατιωτικών, πειρατείας, τρομοκρατίας και συναφών κινδύνων.
  • Με βάση την ανωτέρω ανακοίνωση της LMA, αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφάλισης των πλοίων κατά κινδύνων πολέμου που βρίσκονται στην υπόψη περιοχή και θα αποτελούν αντικείμενο ειδικής διαπραγμάτευσης μεταξύ πλοιοκτητών και ασφαλιστών.
  • Όσον αφορά στους ναυτικούς, η ανακοίνωση δεν επηρεάζει προς το παρόν τους όρους ναυτολόγησής τους.
  • Από το ΥΝΑΝΠ ενημερώθηκε ήδη η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα (ΝΕΕ, ΕΕΕ και ΕΕΝΜΑ) και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και η ΠΕΠΕΝ για την ανωτέρω εξέλιξη. Επίσης, από πλευράς Κλάδου Ελέγχου Πλοίων εξετάζεται η αύξηση του επιπέδου ασφαλείας των υπό ελληνική σημαία πλοίων κατά Διεθνή Κώδικα Aσφαλείας ISPS.

17:52: Ξανά σειρήνες στο Κίεβο, φόβοι για αεροπορικά πλήγματα

Το ΒΒC μεταδίδει ότι αυτή την ώρα ακούγονται σειρήνες στο κέντο του Κιέβου ενώ εντείνονται οι φόβοι για πιθανά ρωσικά χτυπήματα από αέρος.

Στον κόσμο έχει δοθεί σύσταση να αναζητήσει καταφύγιο και πολλοί Ουκρανοί έχουν από το πρωί καταφύγει στους σταθμούς του Μετρό.

17:51: Οι καταγεγραμμένες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, σήμερα Πέμπτη

Σύμφωνα με το γραφικό του Guardian:

17:47: ΟΗΕ: Ασφαλές το προσωπικό στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουγιάριτς όλο το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία είναι ασφαλές, ενώ κάποιοι μετεγκαθίστανται, αλλά η βασική του ομάδα παραμένει στα ανατολικά της χώρας. Υπάρχουν περίπου 1.500 εργαζόμενοι του ΟΗΕ στην Ουκρανία, δήλωσε.

17:45: Η Ρωσία σχεδιάζει ανατροπή της κυβέρνησης στην Ουκρανία δηλώνει η Ουάσιγκτον

Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σχεδιαστεί για να ανατραπεί η κυβέρνηση της Ουκρανίας και ένας από τους τρεις βασικούς άξονες επίθεσης στοχεύει στην πρωτεύουσα, Κίεβο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

17:42: Λευκορωσία: Για «εσχάτη προδοσία» κατηγορεί τον Λουκασένκο η αντιπολίτευση

Η εξόριστη ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για «εσχάτη προδοσία» γιατί «βοήθησε» τη Ρωσία του Πούτιν να εξαπολύσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, με τη βοήθεια του καθεστώτος Λουκασένκο, εξαπέλυσαν πλήγματα κατά των ουκρανικών πόλεων. Τα πλήγματα αυτά επίσης εξαπολύθηκαν από το έδαφος της Λευκορωσίας», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρεσβεία της Λιθουανίας στο Παρίσι. «Αυτό καθιστά τη Λευκορωσία επιτιθέμενο κράτος» και «μια από τις πλευρές αυτής της ένοπλης σύγκρουσης», πρόσθεσε.

«Είναι εσχάτη προδοσία και πράξη προδοσίας κατά των συμφερόντων του λαού μας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», συνέχισε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι ο Λουκασένκο «έχασε το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματος του λευκορωσικού λαού». «Από σήμερα, αναλαμβάνω την ευθύνη να εκπροσωπώ τον λαό και τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας», πρόσθεσε η Τιχανόφσκαγια, η οποία θεωρείται από τους Δυτικούς η πραγματική νικήτρια των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου 2020 έναντι του απερχόμενου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Ντρεπόμαστε για τον ρόλο που παίζει η χώρα μας σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια απευθυνόμενη στους Ουκρανούς.

Το Παρίσι καταδίκασε σήμερα τη χρήση από τη Ρωσία του εδάφους της γείτονός της και συμμάχου της Λευκορωσίας για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Ουκρανίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Λευκορωσία να «μην λάβει μέρος» στην επίθεση.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις εισήλθαν στο έδαφός της από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς συνοριοφύλακες, ρωσικές στρατιωτικές μονάδες εισήλθαν στην περιοχή του Κιέβου σήμερα από τη Λευκορωσία, για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους.

17:40: Ζελένσκι: Έχουμε απώλειες

Η Ουκρανία έχει απώλειες, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας πως καταστράφηκαν πολλά αεροσκάφη και στρατιωτικά οχήματα.

17:39: Ουκρανία: Μάχες στο Τσερνόμπιλ

Ρωσικά στρατεύματα από την πλευρά της Λευκορωσίας εισήλθαν σήμερα σε μια περιοχή κοντά στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, έγινε γνωστό από έναν σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, καθώς συνεχίζονται οι μάχες στη χώρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στον χώρο αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, επικαλούμενο τον σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο.

"Τα στρατεύματα των εισβολέων εισχώρησαν από τη Λευκορωσία στη ζώνη του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ. Τα μέλη της Εθνοφρουράς που προσταεύουν τον χώρο αποθήκευσης προβάλλουν πεισματικά αντίσταση", έγραψε στο Telegram.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του Κιέβου δήλωσε ότι 4 σταθμοί του μετρό θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια για τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ η ουκρανική ηγεσία στην περιοχή του Ντονέτσκ ανέφερε πως ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα νοσοκομείο εκεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

17:37: Εννέα ελληνικά εμπορικά πλοία βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας

Οκτώ πλοία με ελληνική σημαία, καθώς και ένα ελληνόκτητο με σημαία Μάλτας, βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, όπως ενημερώνει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με το ΥΝΑΝΠ, στα εννέα αυτά πλοία υπηρετούν 66 Έλληνες ναυτικοί, ενω τρία βρίσκονται στην Οδησσό, τρία στο Στενό του Κερτς και τρία στο Νοβοροσίσκ.

17:36: Τμήμα της Χερσώνας δεν είναι πια υπό ουκρανικό έλεγχο, ανέφεραν οι τοπικές αρχές

Ορισμένα τμήματα της Χερσώνας, μιας επαρχίας στη νότια Ουκρανία που συνορεύει με την Κριμαία δεν είναι πλέον υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τις τοπικές αρχές.

Νωρίτερα, ένας σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία αλλά και στις περιοχές του Σούμι, του Χαρκόβου, της Χερσώνας, της Οδησσού και σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι ανέφερε πριν από λίγο ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να καταλάβουν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

17:34: Φωτογραφία από την αντιπολεμική συγκέντρωση στο Μοναστηράκι

17:32:  Πούτιν: Αποστρατικοποίηση και «αποναζικοποίηση» της Ουκρανίας  - Εδώ και 8 χρόνια το Κίεβο διαπράττει γενοκτονία

«O σκοπός αυτής της επιχείρησης είναι να προστατεύσει ανθρώπους που εδώ και 8 χρόνια είναι αντιμέτωποι με μια γενοκτονία, την οποία διαπράττει το καθεστώς του Κιέβου. 

Για το σκοπό αυτό, θα επιδιώξουμε να αποστρατικοποιήσουμε και να «αποναζικοποιήσουμε» την Ουκρανία, να δικάσουμε όσους διέπραξαν αιματηρά εγκλήματα εναντίον πολιτών», ανέφερε σε δήλωσή του ο Βλαντιμίρ Πούτιν

https://twitter.com/mfa_russia/status/1496867272740114434

17:30: Στις 19:30 το διάγγελμα Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα απευθύνει διάγγελμα, στις 19.30 ώρα Ελλάδας, στον αμερικανικό λαό για «την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση στην Ουκρανία από τη Ρωσία», όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την απάντηση των ΗΠΑ στην εξέλιξη αυτή. Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει βαριές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία, σε συντονισμό με τις άλλες χώρες της G7.

17:29: Μολδαβία: Στο κοινοβούλιο η πρόταση για επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 60 ημέρες, εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας.

Το κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως στις επόμενες ώρες.

Νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος Μάγια Σάντου είχε προαναγγείλει ότι η Μολδαβία θα κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη γειτονική Ουκρανία. «Θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», σημείωσε.

Από το μεσημέρι η Μολδαβία έκλεισε τον εναέριο χώρο της εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

17:27: Τουρκικό πλοίο χτυπήθηκε από βόμβα στα ανοιχτά της Οδησσού

Ένα πλοίο τουρκικής ιδιοκτησίας χτυπήθηκε από βόμβα στα ανοιχτά της Οδησσού, ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Ναυτιλίας της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Το πλοίο κατευθύνεται με ασφάλεια στα ρουμανικά χωρικά ύδατα.

Η Γενική Διεύθυνση ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι το πλοίο Yasa Jupiter, υπό σημαία των Νήσων Μάρσαλ, χτυπήθηκε από βόμβα αλλά δεν ζήτησε βοήθεια και δεν ανέφερε να έχει τραυματιστεί κάποιο μέλος του πληρώματος.

17:25: Αμερικανικά F-35 σε Εσθονία και Λιθουανία

Αμερικανικά αεροσκάφη F-35 αναπτύχθηκαν σε Εσθονία και Λιθουανία, σύμφωνα με το Υπουργείο Αμύνης της Λιθουανίας.

17:24: Κυρώσεις στην Λευκορωσία εξετάζει η Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Guardian, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει κυρώσεις προς την Λευκορωσία εξαιτίας του υποστηρικτικού ρόλου που η τελευταία έπαιξε κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. αναμένεται να συσκευθούν επί του θέματος το βράδυ της Πέμπτης.

17:20: Πρώην καγκελάριος Σρέντερ: «Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο»

«Πρέπει να τερματιστούν το συντομότερο ο πόλεμος και τα συνδεδεμένα με αυτόν δεινά για τους ανθρώπους στην Ουκρανία. Αυτό αποτελεί ευθύνη της Ρωσίας», δήλωσε ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, υψηλόβαθμο στέλεχος των ρωσικών ενεργειακών κολοσσών. Ο κ. Σρέντερ έκανε λόγο για «λάθη και από τις δύο πλευρές», τονίζοντας ωστόσο ότι «τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας δεν δικαιολογούν τη χρήση στρατιωτικών μέσων».

«Πολλά έχουν ειπωθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με λάθη και παραλείψεις στη σχέση μεταξύ Δύσης - Ρωσίας. Και υπήρξαν πολλά λάθη - και από τις δύο πλευρές. Αλλά και τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας δεν δικαιολογούν τη χρήση στρατιωτικών μέσων», δήλωσε ο κ. Σρέντερ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης Linkedin.

«Με το βλέμμα στο μέλλον», τονίζει, «ισχύει ότι τώρα σε απαραίτητες κυρώσεις, πρέπει να προσέξει κανείς ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαρραγούν εντελώς οι εναπομείναντες πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί και οι δεσμοί της κοινωνίας των πολιτών μεταξύ Ρωσίας και Δύσης». Διότι αυτά, όπως λέει, είναι -παρόλη τη δραματική κατάσταση- η βάση για την ελπίδα που έχουμε όλοι: ότι ένας διάλογος για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ήπειρό μας θα είναι και πάλι εφικτός.

17:18: ΠΟΥ: Ανησυχία για ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία

Την ανησυχία του εξέφρασε νωρίτερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφορικά με τα συμβαίνοντα στην Ουκρανία μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

«Εν μέσω της σύγκρουσης που εξελίσσεται ταχέως στην Ουκρανία, ο  ΠΟΥ Ευρώπης εκφράζει εκ νέου τη βαθύτατη ανησυχία του για την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία όλων των πολιτών που πλήττονται από την κρίση εντός της χώρας και πιθανόν πέρα από αυτήν», αναφέρει ο Οργανισμός, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή. 

«Ο ΠΟΥ Ευρώπης συνεργάζεται στενά με όλους τους εταίρους του στον ΟΗΕ ώστε να τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, που έχει προκαλέσει η σύγκρουση, προστατεύοντας το προσωπικό μας, και ελαχιστοποιώντας τα εμπόδια στην παροχή ζωτικής σημασίας υγειονομικών υπηρεσιών», ανέφερε ο Οργανισμός.

17:14: Αγωνία για τους Έλληνες της Μαριούπολης

Εικόνες πανικού στους δρόμους του Κιέβου, συνεχίζεται η αγωνιά για τους Έλληνες της Μαριούπολης.

//--> //-->

17:12: Η κυβέρνηση της Μολδαβίας ζητεί να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η κυβέρνηση της Μολδαβίας θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες.

17:10: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS, την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας αποφάσισε να επιβάλει στο Κίεβο ο δήμαρχος της πόλης.

17:08: Ο Πέδρο Σάντσεθ ζητάει από τον Πούτιν να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον Guardian ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, με τηλεοπτικό του μήνυμα κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει άμεσα την εισβολή στην Ουκρανία και να αναγνωρίσει τις περιοχές του Ντόντσκ και του Λουχάνσκ ως κομμάτια της ουκρανικής επικράτειας.

17:04: Ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ αναφέρει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

17:03: Η Δανία θα αναπτύξει στρατιώτες στην Εσθονία στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η Δανία θα αυξήσει τη συμβολή της στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ αναπτύσσοντας περίπου 200 στρατιώτες στην Εσθονία, όπως και δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16, που θα επιτηρούν από αέρος τον εναέριο χώρο της Πολωνίας, έγινε σήμερα γνωστό από την κυβέρνηση της χώρας, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι παραπάνω αποφάσεις θα χρειαστούν την έγκριση του κοινοβουλίου, την οποία η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λάβει αργότερα σήμερα.

17:00: Η Ε.Ε. κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ε.Ε. για να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η διπλωματική υπηρεσία της Ε.Ε.

16:57 Σκληρές μάχες στο Χάρκοβο - Ουκρανοί συνοριοφύλακες εγκατέλειψαν τα σύνορα με τη Ρωσία

Πυραυλικές επιθέσεις δέχθηκαν ρώσικα εμπορικά πλοία στη θάλασσα της Αζοφικής

//--> //-->

16:53: Άμεση στρατιωτική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει η Ουκρανία

Σύμφωνα με τον Guardian η Ουκρανία ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να της χορηγήσουν συστήματα αεράμυνας και αντιτορπιλικά συστήματα ώστε να αποκρούσει το «σφυροκόπημα» των ρωσικών δυνάμεων.

16:50: Καταδικάζει την κήρυξη πολέμου κατά της Ουκρανίας ο Ρώσος νομπελίστας Ντμίτρι Μουράτοφ

Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, o διευθυντής της οποίας Ντμίτρι Μουράτοφ τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, κυκλοφόρησε σήμερα και στα ουκρανικά ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, ενώ ο διευθυντής της απηύθυνε το δικό του μήνυμα που έχει ως εξής:

«Όλοι μας σήμερα από νωρίς συγκεντρωθήκαμε στα γραφεία μας . Είμαστε θλιμμένοι.

»Η χώρα μας με εντολή του προέδρου Πούτιν άρχισε πόλεμο με την Ουκρανία. Και δεν υπάρχει κανείς να σταματήσει τον πόλεμο. Γι' αυτόν τον λόγο μαζί με την θλίψη, εμείς και εγώ νιώθουμε ντροπή.

»Στα χέρια του, ο αρχιστράτηγος, σαν ένα ακριβό μπρελόκ αυτοκινήτου, περιστρέφει το "πυρηνικό κουμπ". Είναι το επόμενο βήμα μιας πυρηνικής ομοβροντία; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ερμηνεύσει κανείς τα λόγια του Βλαντιμίρ Πούτιν για ένα όπλο αντιποίνων.

»Όμως αυτό το φύλλο της Novaya Gazeta θα το εκδώσουμε σε δύο γλώσσες, στην ουκρανική και την ρωσική. Επειδή δεν θεωρούμε την Ουκρανία εχθρό, και την ουκρανική γλώσσα, γλώσσα του εχθρού .Και ποτέ δεν θα την θεωρήσουμε.

»Και κάτι τελευταίο. Μόνο το αντιπολεμικό κίνημα των Ρώσων μπορεί να σώσει την ζωή σ’ αυτόν τον πλανήτη».

16:48: Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες έξω από την Ουκρανική πρωτεύουσα

Στο βίντεο των New York Times φαίνονται ρωσικά ελικόπτερα να επιτίθονται στις ουκρανικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο του Γκοστομέλ.

16:45: Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι αναμένει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από τους συμμάχους

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως αναμένει από τους συμμάχους της Ουκρανίας να επιβάλουν χειροπιαστές κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ ο στρατός ανακοίνωσε πως τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον του ουκρανικού εδάφους από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Στην ανατολική ουκρανική πόλη Μαριούπολη, το δημοτικό συμβούλιο ανέφερε πως οι βομβαρδισμοί έπληξαν μια περιοχή κατοικιών και έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος μερικών ανθρώπων.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία αναμένει χειροπιαστή βοήθεια από τους συμμάχους της.

Εξάλλου, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τις άλλες χώρες να επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία αμέσως και να παράσχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία.

16:43: Notam για απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας

Την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας προβλέπει αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Επίσης συνιστάται να αποφεύγονται όλες οι διελεύσεις πολιτικών αεροσκαφών από τους εναέριους χώρους (FIR) που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι εκδόθηκε αεροπορική οδηγία (notam), με ισχύ από σήμερα και με τρίμηνη διάρκεια, μετά από το Δελτίο Πληροφοριών του Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΑSA), σχετικά με το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας και την απαγόρευση διελεύσεων των πολιτικών αεροσκαφών λόγω της υψηλής επικινδυνότητας που υπάρχει στην περιοχή από την στρατιωτική δραστηριότητα.

Επίσης, η αεροπορική οδηγία συνιστά στους αερομεταφορείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τη χρήση του εναέριου χώρου και στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας.

Συγκεκριμένα η notam προβλέπει τα ακόλουθα: 

  • Τα πολιτικά αεροπλάνα απαγορεύεται να εισέρχονται σε όλο τον εναέριο χώρο (FIR) της Ουκρανίας.
  • Λόγω υψηλής επικινδυνότητας συνιστάται να αποφεύγονται όλες οι διελεύσεις πολιτικών αεροσκαφών από τους εναέριους χώρους (FIR) που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Η αεροπορική οδηγία έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει από σήμερα Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022 έως την Τρίτη 24 Μαΐου 2022.

16:42: Συμβούλιο Ευρώπης: Να υποδεχθούν τους ανθρώπους που φεύγουν από την Ουκρανία «με ανοιχτές αγκάλες» 

Σε δήλωσή της σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, καλεί τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας να θέσουν τέλος στις στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία, και τα κράτη μέλη του Συμβουλίου τής Ευρώπης «να υποδεχθούν τους ανθρώπους που φεύγουν από την Ουκρανία με ανοιχτές αγκάλες για να βοηθήσουν στην προστασία της αξιοπρέπειας, της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους».

 Η επίτροπος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «αυτό που φαινόταν αδιανόητο στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα, μόλις συνέβη» και προσθέτει: «Η ήπειρός μας σύρεται σήμερα για άλλη μια φορά σε ένοπλη σύγκρουση. Η ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία έχει ήδη οδηγήσει σε απώλεια ανθρωπίνων ζωών και τρομερό ανθρώπινο πόνο. Εκθέτει εκατομμύρια ανθρώπους στην Ουκρανία και όχι μόνο στον κίνδυνο παράλογης βίας, στον εκτοπισμό και σε άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

 Η κυρία Μιγιάτοβιτς καταλήγει ότι «οι σκέψεις μου είναι με τον λαό της Ουκρανίας και όλους όσοι επλήγησαν από αυτά τα τρομερά γεγονότα και ως επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα κάνω ό,τι μπορώ για να αντιμετωπίσω τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκύπτουν από αυτή την κατάσταση».

16:40 Τέσσερις σταθμοί του μετρό μπορούν να λειτουργήσουν ως καταφύγια αναφέρει ο δήμαρχο του Κιέβου

Ως αναφέρει το Reutres, ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας έκανε γνωστό, πως η κυκλοφορία των συρμών έχει διακοπεί σε τέσσερις σταθμούς του μετρό, προκειμένου να λειτουργήσουν ως καταφύγια.

16:37: Χτυπήθηκε τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Οδησσού, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται τις τουρκικές αρχές, πλοίο τουρκικών συμφερόντων χτυπήθηκε από βόμβα. Κατά την ίδια πηγή, το πλοίο είναι ασφαλές και δεν υπάρχουν θύματα.

16:33: Διαδηλώσεις στο Λονδίνο

Εκατοντάδες Ουκρανοί διαμαρτυρήθηκαν σήμερα έξω από την Downing Street δηλώνοντας την αγανάκτηση τους λόγω της ρωσικής εισβολής στην χώρα τους, σύμφωνα με τον Guardian.

https://twitter.com/BenQuinn75/status/1496813089769074689

16:29: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καταδικάζει την απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Συγκλονισμένος από την εισβολή των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Δημοκρατίας της Ουκρανίας σήμερα τα ξημερώματα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιο, προς τον οποίο εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του γι' αυτή την κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας, καθώς και τη συμπαράστασή του στον αγωνιζόμενο υπέρ βωμών και εστιών ουκρανικό λαό και στις οικογένειες των αθώων θυμάτων.

Ο Παναγιώτατος καταδικάζει την απρόκλητη αυτή επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Ευρώπης, ως και την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την ωμή βία εναντίον των συνανθρώπων μας και πρωτίστως εναντίον των αμάχων. Προσεύχεται μάλιστα ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης να φωτίσει την ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ώστε να κατανοήσει τις τραγικές επιπτώσεις των αποφάσεων και των ενεργειών της, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν έναυσμα ακόμη και για μια παγκόσμια πολεμική σύρραξη. Απευθύνει έκκληση προς τους ηγέτες όλων των κρατών, των ευρωπαϊκών θεσμών και των διεθνών οργανισμών, να εργασθούν για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσιμης αυτής κατάστασης με ειλικρινή διάλογο, ο οποίος αποτελεί το μόνο μέσο επίλυσης κάθε προβλήματος και αντιμετώπισης κάθε διαφοράς.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλεί αδελφικά τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, καθώς και όλους τους Χριστιανούς, αλλά και κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, σε αδιάλειπτη προσευχή υπέρ του ουκρανικού λαού και υπέρ της επικράτησης της ειρήνης και της δικαιοσύνης στην Ουκρανία.

16:26: Αβραμόπουλος: Ο Πούτιν δεν θα είναι τόσο αφελής να κλιμακώσει την κρίση

«Ο Πούτιν δεν θα είναι τόσο αφελής και επικίνδυνα ανόητος, ώστε να κλιμακώσει την κρίση, αυτό που ήθελε σχεδόν το κατάφερε», εκτίμησε ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σχολίασε, επίσης, πως το γεγονός ότι βρίσκονται στρατεύματα στις αυτονομημένες περιοχές δείχνει ότι «μέχρι εκεί μπορεί να πάει». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως πρόσθεσε, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή της μεταπολεμικής ασφάλειας, μέσα από την αλλαγή συνόρων και θα βάλει τον κόσμο σε περιπέτειες. Ειδικά δε στο σενάριο της γενικευμένης σύρραξης, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι θα υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι, καταστροφές υποδομών, ενεργειακή, αλλά και προσφυγική κρίση και για όλα αυτά θα είναι υπεύθυνος ο ίδιος ο Πούτιν.

Εκτίμησε δε ότι ο Ρώσος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε το «άνοιγμα» των ΗΠΑ στην Ασία: «Ο Πούτιν, όταν είδε ότι η προσοχή της Αμερικής στράφηκε περισσότερο στην Ασία, "άρα", λέει, "εγώ μπορώ να στήσω τη νέα ρωσική αυτοκρατορία στην Ευρώπη", να ανακτήσει τον ηγεμονικό του ρόλο όπως έκανε το 2014, δεν το ενδιαφέρει τι θα γίνει στον κόσμο». Πρόσθεσε ότι «αυτό που συμβαίνει τώρα ναι μεν φέρει την υπογραφή του Πούτιν, αλλά πρέπει να μας οδηγήσει πολύ πίσω και στο 1990, όταν διαλύθηκε η Σοβιετική αυτοκρατορία, και από τότε το βαθύ ρωσικό σύστημα είχε βάλει τις κόκκινες γραμμές και μια από αυτές ήταν η Ουκρανία».

Όσον αφορά στην απάντηση της Δύσης, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι υιοθετεί μια στάση αρχών. «Σε αυτή, όμως, την περίπτωση, συγκρούονται οι αρχές της με τα συμφέροντα της Ρωσίας και η ιστορία μάς έχει δείξει ότι τα συμφέροντα υπερέχουν των αξιών, λυπάμαι που το λέω», κατέληξε.

16:25: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Είναι κοινό καθήκον ΕΕ-ΝΑΤΟ η αντίσταση στη σοβαρότερη επιθετική ενέργεια σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και δεκαετίες

To νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας «θα περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις που περιορίζουν σκληρά την πρόσβαση της Ρωσίας στις κεφαλαιαγορές», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

« Αυτές οι κυρώσεις θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο (στη Ρωσία). Η οικονομία της Ρωσίας έχει ήδη αντιμετωπίσει έντονες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες», τόνισε συμπληρώνοντας ότι «θα καταστείλουν την οικονομική ανάπτυξή» της. Επίσης, η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι «ο δεύτερος βασικός πυλώνας των κυρώσεων αφορά τον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας σε κρίσιμης σημασίας τεχνολογία».

«Τα μέτρα μας θα αποδυναμώσουν την τεχνολογική θέση της Ρωσίας σε βασικούς τομείς, από τους οποίους η ελίτ κερδίζει τα περισσότερα χρήματά της», ανέφερε.

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι «είναι ο Πρόεδρος Πούτιν που θα πρέπει να το εξηγήσει αυτό στους πολίτες του. Γνωρίζω ότι ο ρωσικός λαός δεν θέλει αυτόν τον πόλεμο».

Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ εργάστηκαν στενά και αυτή η κρίση θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά. Είναι κοινό μας καθήκον να αντισταθούμε στη σοβαρότερη επιθετική ενέργεια σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και δεκαετίες. Η ενότητά μας είναι η καλύτερη δύναμή μας».

16:21: Μεταξύ των 70 στόχων των ρωσικών επιθέσεων και 11 αεροδρόμια

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η Ρωσία κατέστρεψε 74 υπέργειους στόχους στρατιωτικών υποδομών, «μεταξύ των οποίων 11 αεροδρόμια, τρία κέντρα διοίκησης, σημείο ναυτικής βάσης του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, καθώς και 18 σταθμούς ραντάρ αντιαεροπορικής άμυνας των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Buk-M1».

//--> //-->

16:15: Η αποτύπωση των βομβαρδισμών στην Ουκρανία μέσα από σεισμολογικό σταθμό του Κιέβου

Την αποτύπωση των βομβαρδισμών στην Ουκρανία, μέσα από τις κυματομορφές σταθμού του Κιέβου, του Παγκόσμιου Σεισμολογικού Δικτύου (GSN), ανήρτησε στην προσωπική της σελίδα στο twitter, η σεισμολόγος Kasey Aderhold.

Στο γράφημα του σεισμολογικού σταθμού, ο οποίος βρίσκεται δυτικά του Κιέβου, αποτυπώνονται τουλάχιστον πέντε βομβαρδισμοί σε διάστημα μιας ώρας, ξεκινώντας περίπου στις 5:50 π.μ.

https://twitter.com/KaseyAderhold/status/1496761985664311299

Live - Υπό πολιορκία το Κίεβο - Σκληρές μάχες σε όλη την Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις

16:12 Στο Κίεβο νωρίτερα ήχησαν οι σειρήνες των βομβαρδισμών και χιλιάδες πολίτες επιχειρούν να φύγουν σε καταφύγια, δημιουργώντας μποτιλιάρισμα και ουρές χιλιομέτρων.

//--> //-->

16:10: Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας έδωσε εντολή να αντιμετωπίζονται με σεβασμό οι Ουκρανοί στρατιωτικοί

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έδωσε ειδική εντολή σε όλους τους διοικητές των στρατιωτικών μονάδων να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους Ουκρανούς στρατιωτικούς, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ.

Στην εντολή υπογραμμίζεται ότι «δεδομένου ότι οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σε αντίθεση με τους εθνικιστές, έδωσαν όρκο στον ουκρανικό λαό και υπακούουν σε εντολές, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό».

Ο Κανασένκοφ δήλωσε ότι η Ρωσία κατέστρεψε 74 υπέργειους στόχους στρατιωτικών υποδομών, «μεταξύ των οποίων 11 αεροδρόμια, τρία κέντρα διοίκησης, σημείο ναυτικής βάσης του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, καθώς και 18 σταθμούς ραντάρ αντιαεροπορικής άμυνας των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Buk-M1».

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, κατά την πορεία των πολεμικών ενεργειών παραδόθηκαν 14 Ουκρανοί στρατιωτικοί ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα μαχητικό ελικόπτερο και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Ουκρανίας.

16:08: Έτοιμα τα νοσοκομεία στην Πολωνία

Ο υπουργός Υγείας της Πολωνίας, Άνταμ Νιετζίλσκι αναφέρει ότι έχουν ήδη προετοιμαστεί 120 νοσοκομεία για να περιθάλψουν τα θύματα του πολέμου, σύμφωνα με τον Guardian.

16:06:  Κατσανιώτης: Είμαστε δίπλα στους Έλληνες της Ουκρανίας

Το μήνυμα πως «είμαστε δίπλα και σε συνεχή επικοινωνία με τους ομογενείς μας στην Ουκρανία που δοκιμάζονται» στέλνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1». «Όλο το προηγούμενο διάστημα προετοιμαζόμασταν για κάθε σενάριο. Ακόμα και για το απευκταίο που δυστυχώς υλοποιείται με ευθύνη της Ρωσίας. Ενισχύσαμε το Γενικό Προξενείο μας στη Μαριούπολη, εκεί όπου ζει η μεγαλύτερη κοινότητα των Ελλήνων της Ουκρανίας. Την ώρα που άλλες χώρες απέσυραν τους διπλωμάτες τους, εμείς αυξήσαμε το προσωπικό μας με νέο γενικό πρόξενο και υψηλόβαθμα διπλωματικά στελέχη» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή του. Τόνισε πως «έχουμε ήδη ενημερώσει με κάθε μέσο τους ομογενείς μας για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επικοινωνούν και να ζητούν οποιαδήποτε βοήθεια από τις διπλωματικές μας αρχές. Είμαστε σε εγρήγορση και επιφυλακή για να ενισχύσουμε περαιτέρω το προξενείο μας εάν χρειαστεί».

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι το σύνολο των ελληνικών αρχών στην Ουκρανία (πρεσβεία στο Κίεβο, γενικά προξενεία στη Μαριούπολη και στην Οδησσό) βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή.

 «Για την ώρα οι ομογενείς μας δεν έχουν εκφράσει την επιθυμία να φύγουν από τις εστίες τους. Ζουν στην περιοχή αρκετούς αιώνες και κατανοείτε ότι για αυτούς η αποχώρηση από τις πατρογονικές τους εστίες ισοδυναμεί με ξεριζωμό» είπε μεταξύ άλλων.

 Ο κ. Κατσανιώτης τόνισε, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, πως «καταδικάζουμε τη ρώσικη εισβολή που παραβιάζει κατάφορα κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κοινότητας. Βρισκόμαστε σε διαρκή συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και Νατοϊκούς συμμάχους μας αναφορικά με την απάντηση στην παραβίαση της Διεθνούς Νομιμότητας» για να υπογραμμίσει «Η απάντηση στον αναθεωρητισμό – από όπου και αν προέρχεται – πρέπει να είναι αποτρεπτική, αποφασιστική και ισχυρή».

16:04: Νέα έκκληση του ουκρανού ΥΠΕΞ για κυρώσεις στη Ρωσία

«Αυτή τη στιγμή, ο Πούτιν βυθίζει την Ευρώπη στην πιο σκοτεινή της εποχή από το 1939. Οποιαδήποτε κυβέρνηση ελπίζει να το αποτρέψει είναι αφελής. Μην επαναλαμβάνετε λάθη του παρελθόντος. Χτυπήστε τη Ρωσία με αυστηρές κυρώσεις τώρα. Βοηθήστε την Ουκρανία με στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη. Μαζί μπορούμε να #StopRussianAgression». τόνισε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα.

16:02: Η Πολωνία ετοιμάζει κλίνες σε νοσοκομεία και ειδικό τρένο για τη μεταφορά Ουκρανών τραυματιών

Η Πολωνία ετοιμάζει ένα τρένο με ειδικό ιατρικό εξοπλισμό για τη μεταφορά Ουκρανών τραυματιών από την επίθεση της Ρωσίας κατά της γειτονικής της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι τα πολωνικά νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν χιλιάδες ασθενείς.

«Η Πολωνία ετοιμάζεται να δεχθεί μετανάστες από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανόμενων Ουκρανών πολιτών που επηρεάστηκαν από την ένοπλη σύγκρουση», ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε e-mail που εστάλη στο Reuters.

Στην Ουκρανία, εκρήξεις ακούγονταν πριν από το ξημέρωμα και καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού στην πρωτεύουσα Κίεβο, μια πόλη 3 εκατ. κατοίκων. Ο αυτοκινητόδρομος που οδηγεί εκτός πόλης είχε κυκλοφοριακή συμφόρηση καθώς οι κάτοικοι εγκατέλειπαν την πρωτεύουσα ενώ ακούγονταν κρότοι από πυρά και σειρήνες.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι ο κάθε άνθρωπος που εισέρχεται στο έδαφος της Πολωνίας έχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας. Σε νοσοκομεία ετοιμάζονται κλίνες για την υποδοχή των τραυματιών», ανέφερε το πολωνικό υπουργείο.

Ο Πολωνός υπουργός Υγείας Άνταμ Νιτζέλσκι είπε ότι η Πολωνία έχει ετοιμάσει έναν κατάλογο 120 νοσοκομείων για τη νοσηλεία τραυματιών από τη σύρραξη στην Ουκρανία.

«Συνολικά, εκτιμούμε αυτή τη στιγμή ότι είναι δυνατόν να υποδεχθούμε αρκετές χιλιάδες τραυματισμένους ασθενείς ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρά τραυματισμένων», δήλωσε ο Νιτζέλσκι σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα wp.pl.

Είπε επίσης ότι η Πολωνία ετοιμάζει έναν ειδικό τρένο για τη μεταφορά των τραυματιών, με ιατρικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, κάτι που ποτέ πριν δεν έχει χρησιμοποιηθεί στη χώρα.

«Τις επόμενες ημέρες σχεδιάζονται ασκήσεις για τη χρήση του. Θα παραλάβει τους τραυματίες από τα σύνορα με την Ουκρανία», είπε ο υπουργός.

Ο Νιτζέλκσι είπε επίσης ότι η Πολωνία εξετάζει την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει νοσοκομεία εκστρατείας που δημιουργήθηκαν για τους ασθενείς με COVID.

«Εξετάζονται τα νοσοκομεία εκστρατείας και ο μελλοντικός τους ρόλος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν όλο και λιγότεροι ασθενείς με COVID-19, άρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που γίνουν πραγματικότητα τα πιο απαισιόδοξα σενάρια».

16:01:  Γ.Στόλτενμπεργκ: Βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια της Ευρώπης

Για «απρόκλητη και συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Αυτό είναι βάρβαρο και το καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια της Ευρώπης», σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και προσέθεσε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι πίσω με τη βία» και «να υπονομεύσει τους παγκόσμιους κανόνες που κράτησαν την Ευρώπη ασφαλή για δεκαετίες». Επίσης επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στέκονται δίπλα στον γενναίο λαό της Ουκρανίας. Υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Υποστηρίζουμε το δικαίωμά τους στη νόμιμη άμυνα».

16:00: Βουτσινάς: Πρόσθετα μέτρα στήριξης από την άνοδο των τιμών της ενέργειας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία

Πρόσθετα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ζητάει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνι Γεωργιάδη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα απέστειλε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και Οικονομικός Επόπτης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Ιωάννης Βουτσινάς, προκειμένου να ληφθούν άμεσα, πρόσθετα μέτρα για την προστασία επιχειρήσεων και νοικοκυριών από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, που έχει προκαλέσει αλυσιδωτές ανατιμήσεις στο σύνολο της αγοράς.

Αναλυτικότερα στην επιστολή επισημαίνεται:

«Χωρίς καμία αμφιβολία το θέμα των ημερών δεν είναι άλλο από τα νέα προβλήματα που θα προκληθούν από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και αφορούν την περαιτέρω αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στη χώρα μας.

Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, καλούμε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να εξαντλήσει όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν, προκειμένου να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια και τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις που αυτές έχουν επιφέρει στο σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και της κατανάλωσης.

Ως άμεσο μέτρο συγκράτησης των τιμών στην ενέργεια, θα πρέπει να εξετασθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά και του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης. Ένα μέτρο που ναι μεν μπορεί να προκαλέσει δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά κρίνεται αναγκαίο για την επιβίωση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και μεγάλου μέρους της κοινωνίας και θα μπορούσε να είναι προσωρινό, έως ότου ομαλοποιηθούν οι διεθνείς τιμές των καυσίμων και επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα οι τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες.

Παράλληλα, η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για έργα υποδομής μακράς πνοής, με την δημιουργία επιπλέον αποθηκευτικών χώρων για ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), που η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της γεωγραφικής μορφολογίας της».

15:57: Ουκρανία: Η Μαριούπολη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας, ξύπνησε με τον ήχο εκρήξεων

Οι άνθρωποι στην Μαριούπολη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας στην νοτιοανατολική Ουκρανία, ξύπνησαν σήμερα με τον ήχο εκρήξεων και κάποιοι από αυτούς άρχισαν να μαζεύουν τα πράγματά τους για να φύγουν αφού η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η Μαριούπολη, το κύριο λιμάνι της ανατολικής Ουκρανίας, δεν δέχθηκε επίθεση κατά την έναρξη της εισβολής. Ωστόσο οι κάτοικοι φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο για τη Ρωσία λόγω της στρατηγικής της σημασίας και της μικρής απόστασής της, περίπου 10 χιλιόμετρα, από περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Παρά τις εκρήξεις που ακούγονταν από την πλευρά των ανατολικότερων προαστίων της, κάποιοι προσπάθησαν στην αρχή να συνεχίσουν την καθημερινή τους ρουτίνα. Η χαλυβουργία της Μαριούπολης --που είναι σημαντική για τις ουκρανικές εξαγωγές-- άνοιξε, ενώ ψαράδες πήραν θέση κατά μήκος του ποταμού Κάλμιους της πόλης αυτής με τους περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Ωστόσο γρήγορα φάνηκε καθαρά ότι πολλά καταστήματα δεν θα ανοίξουν και κάποιοι φόρτωναν τα πράγματά τους σε αυτοκίνητα για να φύγουν από την πόλη.

"Θα κρυφτούμε", δήλωσε μια μεσήλικη γυναίκα.

"Έχουμε ένα καταφύγιο στο σπίτι μας, αλλά δεν ξέρω αν είναι αρκετά μεγάλο και αν είναι τόσο ασφαλές", έγραψε μια άλλη κάτοικος της πόλης, η 17χρονη Γιούλια, σε μήνυμά της στο Telegram.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν επιτέθηκαν στην Μαριούπολη όταν κατέλαβαν ζώνες εδάφους στην ανατολική Ουκρανία κατά τη σύγκρουση που ξέσπασε το 2014.

Ενδεχόμενη κατάληψή της τώρα θα επέτρεπε στη Μόσχα να συνδέσει την Κριμαία, την οποία έχει προσαρτήσει, με τα εδάφη των θυλάκων των αυτονομιστών και να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, αυξάνοντας τις οικονομικές πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση.

Μια 19χρονη στην Μαριούπολη που ζήτησε να κατονομαστεί μόνον ως Άιρα δήλωσε ότι, μετά τις πρωινές εκρήξεις, "επικρατεί ηρεμία προς το παρόν. Όλες οι επικοινωνίες (με ηλεκτρονικά μέσα) λειτουργούν".

Δυτικά της πόλης, αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε ένα σύννεφο καπνού να υψώνεται στον ουρανό από φωτιά σε στρατιωτική εγκατάσταση.

Μια φάλαγγα τεθωρακισμένων των ουκρανικών δυνάμεων προχωρούσε σε δρόμο έξω από την πόλη. Οι στρατιώτες στα άρματα μάχης σχημάτιζαν το σήμα της νίκης στα διερχόμενα αυτοκίνητα, τα οποία ανταποκρινόμενα χτυπούσαν τις κόρνες τους.

Πιο κάτω στον δρόμο, στις πόλεις Μανγκούς και Μπερντιάνσκ στην Αζοφική Θάλασσα, αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές σε πρατήρια καυσίμων και άνθρωποι στέκονταν σε ουρές σε μηχανήματα ανάληψης χρημάτων.

Παραπλεύρως δρόμων της περιοχής μπορούσε κανείς να δει εκτοξευτήρες πυραύλων των ουκρανικών δυνάμεων.

15:55 Μεγάλες οι σειρές για το εισιτήριο της φυγής στον κεντρικό σταθμό τρένων του Κιέβου

https://twitter.com/lukeharding1968/status/1496840830581194753

15:53: Διπλωματικές πηγές: Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για συνεχή επικοινωνία με τους Έλληνες πολίτες στην Ουκρανία

Η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο και τα γενικά προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να παραμείνουν σε συνεχή επικοινωνία με τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Υφίσταται σχέδιο εκκένωσης, μη ανακοινώσιμο δεδομένης της ανάγκης προστασίας όσων θέλουν να αποχωρήσουν.

Βεβαίως, το σχέδιο αναπροσαρμόζεται με βάση τα δεδομένα στο έδαφος και θα ανακοινωθεί αναλόγως, τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει δύο ανακοινώσεις (στις 14 και στις 22 Φεβρουαρίου) με τις οποίες αποθάρρυνε έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, συνιστούσε στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να αναχωρήσουν άμεσα και προέτρεπε όσους Έλληνες πολίτες επιθυμούν αρωγή για την αποχώρηση τους από την Ουκρανία να έρθουν σε επαφή με τις Ελληνικές αρχές στην Ουκρανία.

Σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων και επαφές Δένδια με πρέσβεις

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει συγκαλέσει σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία θα λάβει χώρα σήμερα στις 17:30.

Στη συνέχεια, κατόπιν αιτήματός τους, θα έχει επικοινωνία με τον πρέσβη των ΗΠΑ στις 19:45 και συνάντηση με τους πρέσβεις Ουκρανίας, Πολωνίας, Λιθουανίας, Εσθονίας και Λετονίας στις 20:15.

Αύριο νωρίς το πρωί θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πρέσβεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα λάβει χώρα αύριο στις 16:00 (ώρα Ελλάδας).

Σημειώνεται τέλος ότι ο γενικός γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης θα καλέσει εκ νέου τον Ρώσο πρέσβη.

15:50: Τέσσερις νεκροί μετά από ρωσική επίθεση σε νοσοκομείο του Ντόνετσκ

Αξιωματούχοι του Ουκρανικού Στρατού αναφέρουν ότι τέσσερις Ουκρανοί πολίτες σκοτώθηκαν και δέκα τραυματιστήκαν κατά την διάρκεια ρωσικής επίθεσης σε νοσοκομείο στο Ντόνετσκ, σύμφωνα με τον Guardian.

15:47: Ουκρανία: Ο Μπ. Τζόνσον χαρακτηρίζει τον Πούτιν «δικτάτορα» και υπόσχεται «μαζικές» κυρώσεις

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε σήμερα πως οι Δυτικοί θα επιβάλουν «μαζικές» κυρώσεις με στόχο τη ρωσική οικονομία σε αντίδραση για την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά και, σε τελευταία ανάλυση, στρατιωτικά, αυτή η φρικαλέα και βάρβαρη επιχείρηση του Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να καταλήξει σε αποτυχία», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους Βρετανούς. "Δεν μπορούμε να αποστρέψουμε το βλέμμα και δεν θα το αποστρέψουμε".

«Σήμερα, σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας, θα καθορίσουμε ένα σύνολο μαζικών οικονομικών κυρώσεων προκειμένου να πληγεί εν καιρώ η ρωσική οικονομία», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Γι΄αυτό, οφείλουμε επίσης να βάλουμε συλλογικά τέλος στην εξάρτηση σε ό,τι αφορά το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο που, για πολύ καιρό, επέτρεψαν στον Πούτιν να ασκεί επιρροή στη δυτική πολιτική», πρόσθεσε.

Αφού προήδρευσε το πρωί μιας συνεδρίασης κρίσης στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί στη διάρκεια της ημέρας με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7). Αναμένεται να μιλήσει στο βρετανικό Κοινοβούλιο γύρω στις 17:00 ώρα Γκρίνουιτς (19:00 ώρα Ελλάδας).

Ο ίδιος εκτίμησε πως «η φλόγα της ελευθερίας» θα υψωθεί και πάλι στην Ουκρανία. "Παρόλες αυτές τις βόμβες, παρόλα αυτά τα άρματα μάχης και παρόλους αυτούς τους πυραύλους, δεν πιστεύω πως ο Ρώσος δικτάτορας θα καταφέρει ποτέ να υπονομεύσει το εθνικό αίσθημα των Ουκρανών και την παθιασμένη πεποίθησή τους ότι η χώρα τους πρέπει να είναι ελεύθερη", είπε.

Ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε να εργαστεί με τους συμμάχους «όσο καιρό χρειάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί πως η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας θα αποκατασταθούν», καταγγέλλοντας «μια επίθεση κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην Ανατολική Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε προχθές, Τρίτη, κυρώσεις σε πέντε τράπεζες και τρεις Ρώσους ολιγάρχες μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Τα μέτρα αυτά χαρακτηρίστηκαν από ορισμένους πολύ αδύναμα απέναντι στο εύρος της τρέχουσας κρίσης.

Μπορεί να πήρε μια σκληρή θέση απέναντι στη Μόσχα στην κρίση αυτή, όμως η βρετανική κυβέρνηση κατηγορείται την ίδια στιγμή πως κλείνει τα μάτια εδώ και χρόνια στην προέλευση των ρωσικών χρημάτων που συρρέουν στο Λονδίνο.

15:46 Πραγματοποιήθηκαν 203 ρωσικές επιθέσεις σύμφωνα με την Ουκρανική Αστυνομία

Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει 203 επιθέσεις από το πρωί, με τις μάχες να διεξάγονται σχεδόν σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ότι ορισμένα στελέχη ρωσικών δυνάμεων αιχμαλωτίστηκαν σε σφοδρές μάχες.

15:42: Ουκρανικός στρατός: Τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από Λευκορωσία

Τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της Λευκορωσίας με κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας σύμφωνα με το Reuters.

15:40: Υφ. Άμυνας της Ουκρανίας: Αιχμαλωτίστηκαν Ρώσοι στρατιώτες

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες δυνάμεις έχουν αιχμαλωτιστεί ύστερα από σκληρές μάχες στα ανατολικά της χώρας.

15:35: Αντιπολεμικές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα νωρίτερα έξω από την πρεσβεία της Ουκρανίας στην Μόσχα

15:34: Εταιρίες αναστέλλουν τη λειτουργία τους στην Ουκρανία ενώ η Ρωσία εισβάλλει στη χώρα

Η δανέζικη ζυθοποιία και μια εταιρία εμφιάλωσης της Coca-Cola έκλεισαν σήμερα τα εργοστάσιά τους στην Ουκρανία ύστερα από τη ρωσική εισβολή ενώ εταιρίες που κατασκευάζουν προϊόντα από κινητήρες για τζετ έως ημιαγωγούς προειδοποίησαν για προβλήματα στις προμήθειες βασικές πρώτων υλών.

Η Carlsberg, που έχει μερίδιο 31% στην ουκρανική αγορά μπύρας, σταμάτησε την παραγωγή και στις τρεις μονάδες παραγωγής στη χώρα, ενώ η Coca-Cola HBC είπε ότι έθεσε σε εφαρμογή τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που προβλέπουν την αναστολή λειτουργίας εργοστασίου εμφιάλωσης.

Η Lloyds, η μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, προειδοποίησε επίσης ότι είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση για κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία ενώ εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα είπαν ότι εξετάζουν το πώς να προστατεύσουν το προσωπικό τους από τις συγκρούσεις αυτές.

Πολλές εταιρίες με σημαντική έκθεση στη Ρωσία δήλωσαν ότι αναμένουν να δουν την πλήρη ισχύ των κυρώσεων της Δύσης πριν αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους, αν και οι εταιρίες που στήριξαν τον αγωγό αερίου Nord Stream 2 --η διαδικασία αδειοδότησης του οποίου έχει παγώσει-- έχουν ήδη δεχθεί πλήγμα.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε χθες κυρώσεις στην εταιρία που είναι πίσω από τον Nord Stream 2 και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν αργότερα σήμερα για να αποφασίσουν ποια τιμωρητικά μέτρα θα επιβάλουν ως αντίποινα για την ρωσική επίθεση.

Η μετοχή της γερμανικής εταιρίας Uniper, που έχει εργοστάσια ενέργειας στη Ρωσία και έκθεση ύψους 1 δισεκ. δολαρίων στον αγωγό Nord Stream 2, κατακρημνίστηκε σήμερα ενώ πλήγμα δέχθηκε και η φινλανδική Fortum που είναι βασικός μέτοχος της Uniper.

Άλλες διεθνείς εταιρίες με προσωπικό στην Ουκρανία, όπως ο ελβετικός κολοσσός καταναλωτικών προϊόντων Nestle, είπαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση και ότι η ασφάλεια του προσωπικού είναι η βασική τους προτεραιότητα.

15:32 Αφήνοντας πίσω τα υπάρχοντά τους πολλοί Ουκρανοί σπεύδουν στην Πολωνία

Ουκρανοί που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την εισβολή καταφεύγουν στην Πολωνία, με πολλούς να φτάνουν στο συνήθως ήσυχο πέρασμα στην πόλη Μέντικα σήμερα, κρατώντας βαλίτσες και συνοδευόμενοι από τα παιδιά τους. 

Αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών που συνορεύουν με την Ουκρανία – περιλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Σλοβακίας—έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει μεγάλη ροή προσφύγων προς το παρόν, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι αυξάνεται η κυκλοφορία των πεζών. 

Ο Αλεξάντερ Μπαζάνοφ έφυγε από το σπίτι του στην ανατολική Ουκρανία μαζί με τη σύζυγό του και το μικρό τους παιδί, παίρνοντας ό,τι μπορούσαν να κουβαλήσουν και διασχίζοντας τα τελευταία χιλιόμετρα προς την Πολωνία με τα πόδια. 

Ο Μπαζάνοφ, ένας 34χρονος από τη Μαριούπολη, που απέχει 113 χιλιόμετρα από το Ντονέτσκ, αποφάσισε να περάσει στην Πολωνία όταν ενημερώθηκε από έναν συνάδελφό του ότι ξεκίνησε πόλεμος. 

«Το μόνο που νιώθω είναι μεγάλος φόβος», τόνισε την ώρα που περίμενε σε ένα μεθοριακό πέρασμα περίπου 400 χιλιόμετρα από τη Βαρσοβία. «Θα επισκεφθώ τον πατέρα μου στην Ισπανία, αλλά δεν έχω χρήματα και δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρω». 

Το πέρασμα στη Μέντικα χρησιμοποιείται συνήθως από τους Ουκρανούς που πηγαίνουν στην Πολωνία για ψώνια ή για να εργαστούν. 

Σήμερα οι ουρές των ανθρώπων που περίμεναν να εισέλθουν στη μεθοριακή αυτή πόλη μεγάλωναν, με κάποιους Ουκρανούς να δηλώνουν ότι ανησυχούν πως η Ρωσία θα εισβάλει βαθιά στη χώρα τους. 

15:30: Μόσχα: 74 στόχοι στην Ουκρανία έχουν καταστραφεί

Σύμφωνα με την Ρώσικη πλευρά κατά τις αεροπορικές επιδρομές καταστράφηκαν 74 στόχοι στην Ουκρανία.

15:26 Αναλυτικά όσα υπόθηκαν νωρίτερα κατά τις κοινές δηλώσεις των εκπροσώπων Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

//--> //-->

15:24: Δύο ρώσικα προξενία θα κλείσει η Τσεχία, ανακαλεί τους πρέσβεις σε Ρωσία και Λευκορωσία

Ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα ανακοίνωσε ότι θα κλείσει δύο ρωσικά προξενεία στην πόλη Μπρνο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και στο Κάρλοβι Βάρι. Επίσης, θα κλείσουν τα προξενεία της Τσεχίας σε Αγία Πετρούπολη και Αικατερινούπολη στη Ρωσία.

Η Τσεχία ανακαλεί για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις σε Ρωσία και Λευκορωσία.

15:20 Ηχούν σειρήνες αυτή τη στιγμή στο Κίεβο

15:15: Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στην Ουκρανία, θα ζητήσει από τη Ρωσία να λογοδοτήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό επανέλαβε την στήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία.

Θα ζητήσουμε από την Ρωσία να δώσει λόγο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος επισημαίνοντας οτι οι κυρώσεις σε βάρος της θα είναι στο ύψος των πολεμικών πραξεών της.

Θα υποστηρίξουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία, σημείωσε ο Μακρόν και τόνισε πως τα όσα συνέβησαν την περασμένη νύχτα συνιστουν μία κρίσιμη καμπή στην ιστορία της Ευρώπης, θα επηρεάσουν τις ζωές των πολιτών και θα έχουν επιπτώσεις στην γεωπολιτική της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η Γαλλία θα προστατέψει τους πολίτες της αυτή την περίοδο που ξαναγεννιούνται τα φαντάσματα του παρελθόντος, είπε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος στο σχετικά σύντομο διάγγελμά του αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και άλλο στο εγγύς μέλλον.

15:13: Ρωσικά ελικόπτερα πάνω από το Κίεβο

Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από τα περίχωρα του Κιέβου.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό

//--> //-->

15:06: Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλεί τις χώρες να προσφέρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στους Ουκρανούς

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται γρήγορα μετά την εισβολή της Ρωσίας και έκανε έκκληση στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για ανθρώπους που θα αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

«Εχουμε ήδη αναφορές για θύματα και άνθρωποι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φιλίπο Γκράντι, ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι έχει εντείνει τις επιχειρήσεις της και ότι συνεργάζεται με τις ουκρανικές αρχές για να προσφέρει μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια.

Συνεργάζεται επίσης με τις κυβερνήσεις γειτονικών χωρών «τις οποίες καλεί να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για εκείνους που αναζητούν ασφάλεια και προστασία», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

//--> //-->

15:04 Ιταλία: «Ζητούμε την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, αναφέρθηκε στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις συνέπειές της. Πιο αναλυτικά, ο Ντράγκι τόνισε:

«Εκφράζουμε την πλήρη και αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον λαό της Ουκρανίας και τον πρόεδρο Ζελένσκι, προς μια δημοκρατία, η νόμιμη κυριαρχία της οποίας έχει πληγεί. Τα όσα συμβαίνουν μας αφορούν όλους, την ελεύθερη ζωή μας και τις δημοκρατίες μας».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η ιταλική πρεσβεία στο Κίεβο παραμένει ανοικτή.

«Η Ιταλία συμμερίστηκε την στάση για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης, με ειλικρινή και χρήσιμο διάλογο, αλλά οι πράξεις της ρωσικής κυβέρνησης καθιστούν τον διάλογο αυτό ανέφικτο», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να θέσει τέλος στην αιματοχυσία και να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας έξω από τα διεθνώς αναγνωρισμένα ουκρανικά σύνορα, αμέσως και άνευ όρων».

Ο Μάριο Ντράγκι πρόσθεσε ότι, μαζί με τους συμμάχους της, η Ιταλία αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας στο ανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ και ότι από την ΕΕ πρόκειται να επιβληθούν «ιδιαίτερα σκληρές κυρώσεις στην Ρωσία».

«Είχαμε ανακοινώσει ότι θα συνέβαινε, αν η Ρωσία απέρριπτε μια ειρηνική λύση», εξήγησε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η χώρα του είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους της και ότι, παράλληλα, η κυβέρνησή του «θέλει να εργαστεί ακατάπαυστα για την επίλυση της κρίσης».

«Με τους συμμάχους, θα κάνουμε κάθε τι αναγκαίο, υπέρ της κυριαρχίας της Ουκρανίας, της ασφάλειας της Ευρώπης και της διεθνούς έννομης τάξης, που βασίζονται σε κοινά αποδεκτούς κανόνες και αξίες» δήλωσε, τέλος, ο Μάριο Ντράγκι.

//--> //-->

Πολλοί φοβούνται ότι η κρίση στην Ουκρανία θα προκαλέσει τη σοβαρότερη ένοπλη σύρραξη στην Ευρώπη από το 1945. Η ρωσική επέμβαση θα μπορούσε να αναγκάσει «ως ακόμη και πέντε εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους να εκτοπιστούν», προειδοποίησε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Λίγη ώρα μετά την ομιλία του κ. Πούτιν η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου ξεπέρασε τα 100 δολάρια για πρώτη φορά έπειτα από επτά και πλέον χρόνια, ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια έπεφταν.

15:00: Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με τη μεθοριακή φρουρά

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου από την Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική μεθοριακή φρουρά.

Χωρίς να διευκρινίσει τη φύση αυτής της χερσαίας διείσδυσης στην περιοχή του Κιέβου, η συνοριακή φρουρά πρόσθεσε ότι αυτή έγινε από το σημείο ελέγχου της Βίλτσα, το οποίο βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Δημοσιογράφος του AFP διαπίστωσε την παρουσία αρκετών ελικοπτέρων, χωρίς να αναγνωρίσει την ταυτότητά τους, να πετούν ομαδικά σε χαμηλό ύψος στα προάστια του Κιέβου.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αυτή η ομαδική πτήση είχε ξεκινήσει από τη γειτονική Λευκορωσία.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας, χώρας συμμάχου της Ρωσίας, είχε ανακοινώσει το κλείσιμο από τις 11:00 ώρα Ελλάδος του λευκορωσικού εναέριου χώρου πάνω από τα σύνορα με την Ουκρανία, στο νότιο τμήμα της Λευκορωσίας, σημειώνοντας ότι προβαίνει στην κίνηση αυτή για να «εγγυηθεί την ασφάλεια της χρήσης του εναέριου χώρου» της.

14:50: Σφοδρές συγκρούσεις σε εξέλιξη σε πολλά σημεία, λέει σύμβουλος του πρωθυπουργού - Καταρρίφθηκε ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος, πέντε νεκροί, σύμφωνα με τις αρχές

Η Ουκρανία πολεμάει σήμερα κατά ρωσικών δυνάμεων πρακτικά κατά μήκος σχεδόν όλων των συνόρων της με τη Ρωσία και υπάρχουν σφοδρές συγκρούσεις στις περιοχές Σούμι, Χάρκοβου, Χερσώνας και Οδησσού και σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε πως υπάρχει φόβος ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να εισβάλουν στη χώρα από αέρος και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να διεισδύσουν στην περιοχή του Κιέβου.

//--> //-->

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες είχαν εγκαταλείψει όλες τις εγκαταστάσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε σήμερα και πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στη μαζική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

14:31: Πληροφορίες για ακόμη 18 νεκρούς από επίθεση με πυραύλους - Ακούγονται πολλές εκρήξεις - Ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Κίεβο, ενώ καπνός φαίνεται πάνω από το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας

Πληροφορίες για δεκαοκτώ ακόμη νεκρούς σε επίθεση με πυραύλους σε χωριό της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, επικαλούνται οι περιφερειακές αρχές.

"Οκτώ άνδρες και δέκα γυναίκες σκοτώθηκαν" στο χωριό Λιπέτσκε, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι περιφερειακές αρχές της Οδησσού.

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στην πόλη Μπρόβαρι που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν παράλληλα οι αρχές αυτής της πόλης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν παράλληλα ότι ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστόμελ, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τρία από αυτά, ενώ δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε ότι πολλές εκρήξεις ακούγονταν από το Κίεβο.

Μεθοριακοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να διεισδύσει στην περιοχή του Κιέβου και στην περιοχή Ζιτόμιρ που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία και ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραυλικά συστήματα Grad.

Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι φαίνεται μαύρος καπνός να υψώνεται πάνω από το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο κέντρο του Κιέβου.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα μέρος των κέντρων της στρατιωτικής της διοίκησης έχουν χτυπηθεί από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα μετά την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της γειτονικής της χώρας.

Ωστόσο το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού δεν έχει υποστεί ζημιές και ο καπνός δείχνει να υψώνεται από μεγάλη φωτιά δίπλα στο κτίριο αυτό όπου ένστολοι πετούσαν σακούλες, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ρόιτερς.

14:30: Κατάφωρη και απρόκλητη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η επίθεση της Ρωσίας" τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τον ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ

«Κατάφωρη και απρόκλητη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία εμείς στην Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικογένεια καταδικάζουμε απερίφραστα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά τη συνάντηση του με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα ως επικεφαλής του Κράτους του Ισραήλ.

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να εγκριθούν πολύ αυστηρά μέτρα, και κυρώσεις κατά της Ρωσίας, και προσέθεσε με νόημα ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά αφορά την αποσταθεροποίηση ολόκληρης της ευρωπαϊκής γεωπολιτικής τάξης πραγμάτων και την προστασία της ελευθερίας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «θα σταθούμε ενωμένοι στην υπεράσπιση των αξιών μας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «και οι σύμμαχοι από ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, θα στείλουν ένα ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο μήνυμα».

Προσέθεσε επίσης ότι αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να διακοπούν άμεσα οι εχθροπραξίες, τα ρωσικά στρατεύματα να απομακρυνθούν από το έδαφος της Ουκρανίας και να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στην κυριαρχία της.

Τέλος, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Ισραηλινό Πρόεδρο του υπενθύμισε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγνώρισε το Κράτος του Ισραήλ το 1990, αποκαθιστώντας όπως είπε, μια ιστορική αδικία.

14:29: Η κεντρική τράπεζα θέτει όρια στις αναλήψεις μετρητών καθώς η Ρωσία εισβάλλει στη χώρα

Η ουκρανική κεντρική τράπεζα ανέστειλε τις αναλήψεις χρημάτων σε ξένο νόμισμα και περιόρισε το ποσό των μετρητών σε τοπικό νόμισμα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες από τα μηχανήματα ανάληψης, με την εισβολή της Ρωσίας να προκαλεί μεγάλες ρευστοποιήσεις σε περιουσιακά στοιχεία.

Τα μέτρα εφαρμόστηκαν ενώ οι πολίτες σχηματίζουν ουρές προκειμένου να κάνουν ανάληψη χρημάτων, να προμηθευτούν νερό και τρόφιμα στο Κίεβο και άλλες πόλεις μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας διά ξηράς, αέρος και θαλάσσης, τη μεγαλύτερη επίθεση από μία χώρα σε άλλη στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κάποια κρατικά ουκρανικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο σημείωσαν πτώση άνω των 30 σεντς του δολαρίου, ενώ η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι καθόρισε την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία του χρίβνια.

Το χρίβνια, που καταγράφει διψήφιες σχεδόν πτώσεις από την αρχή του έτους, υποχώρησε σχεδόν 3% χθες στα 29,79 έναντι του δολαρίου, το ασθενέστερο επίπεδό του από τις αρχές του 2015.

Μεγάλες ρευστοποιήσεις καταγράφονται σε περιουσιακά στοιχεία σε όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, από τη Λευκορωσία έως την Ουκρανία και την ίδια τη Ρωσία.

Η κεντρική τράπεζα απαγόρευσε επίσης τις διασυνοριακές συναλλαγές συναλλάγματος καθώς και τις αναλήψεις μετρητών σε ξένο νόμισμα ενώ ανέστειλε τις αγορές συναλλάγματος στην διατραπεζική αγορά. Ο διοικητής Κιρίλο Σεβτσένκο ανακοίνωσε ότι η τράπεζα περιόρισε τις ημερήσιες αναλήψεις σε τοπικό νόμισμα στα 100.000 χρίβνια (3.356,67 δολάρια).

Οι συναλλαγές σε όλες τις κινητές αξίες, εξαιρουμένων αυτών από την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών, ανεστάλησαν επίσης προσωρινά, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι περαιτέρω διακυμάνσεις στις τιμές.

14:28: Ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Κιέβου

Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στα βόρεια της περιοχής του Κιέβου, πραγματοποιώντας επίθεση με πυραύλους Grad σε κυβερνητικές θέσεις, σύμφωνα με συνοριοφύλακες.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας της Ουκρανίας ανέφερ ότι είδε πολλά ελικόπτερα να πραγματοποιούν πτήσεις σε χαμηλό ύψος πάνω από την πόλη, εν μέσω αναφορών για σφοδρές μάχες κοντα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Γκοστομέλ τις οποίες επιβεβαίωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

14:26 Δήμαρχος Κιέβου: Η χώρα έχει ανάγκη από τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας

Ο δήμαρχος του Κιέβου, πρώην επαγγελματίας πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Ουκρανία καθώς αντιμετωπίζει τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας.

//--> //-->

"Βρισκόμαστε σε πόλεμο και δίνουμε μάχη για τη χώρα μας, αλλά χρειαζόμαστε τη στήριξη ολόκληρου του κόσμου και πραγματικά σκληρές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας άμεσα", δήλωσε ο Κλίτσκο στη γερμανική εφημερίδα Bild.

"Η κατάσταση στο Κίεβο είναι για την ώρα υπό έλεγχο, αλλά φυσικά και ο κόσμος ανησυχεί", συμπλήρωσε.

14:24: ΝΑΤΟ: Οι Σύμμαχοι καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ως "εντελώς αδικαιολόγητη και απρόκλητη"

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ (NAC), που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως, εξέδωσε δήλωση, με την οποία οι Σύμμαχοι καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «εντελώς αδικαιολόγητη και απρόκλητη».

«Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν και με τον λαό της Ουκρανίας. Καταδικάζουμε επίσης τη Λευκορωσία που επέτρεψε αυτή την επίθεση», επισημαίνει το NAC.

«Αυτή η ανανεωμένη επίθεση αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και είναι εντελώς αντίθετη με τις δεσμεύσεις της Ρωσίας στην Τελική Πράξη του Ελσίνκι, τον Χάρτη του Παρισιού, το Μνημόνιο της Βουδαπέστης και την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Αποτελεί πράξη επίθεσης εναντίον μιας ανεξάρτητης ειρηνικής χώρας», επισημαίνει το NAC και τονίζει ότι το ΝΑΤΟ στέκεται «στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας και του νόμιμου, δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου, του κοινοβουλίου και της κυβέρνησής της. Θα διατηρήσουμε πάντα την πλήρη υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών της υδάτων».

Η δήλωση του Ευρωατλαντικού Συμβουλίου, αναφέρει επίσης τα εξής:

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της μέσα και γύρω από την Ουκρανία, να σεβαστεί πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να επιτρέψει την ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη.

«Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση της Ρωσίας να επεκτείνει την αναγνώριση στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Αυτό παραβιάζει περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, τις οποίες έχει υπογράψει η Ρωσία. Οι Σύμμαχοι δεν θα δεχτούν ποτέ αυτή την παράνομη αναγνώριση.

«Προτρέπουμε τη Ρωσία με τον πιο έντονο τρόπο να γυρίσει πίσω από το μονοπάτι της βίας και της επιθετικότητας που επέλεξε. Οι ηγέτες της Ρωσίας πρέπει να φέρουν την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες των πράξεών τους. Η Ρωσία θα πληρώσει πολύ βαρύ οικονομικό και πολιτικό τίμημα. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

«Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης, το ΝΑΤΟ, οι Σύμμαχοι και οι εταίροι μας κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να συνεχίσουν τη διπλωματία και τον διάλογο με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων επιπέδων, και έκαναν πολλές ουσιαστικές προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας όλων των εθνών στην ευρωατλαντική περιοχή. Έχουμε επανειλημμένα προσκαλέσει τη Ρωσία σε συνομιλίες στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Η Ρωσία δεν έχει ακόμη ανταποδώσει. Είναι η Ρωσία, και μόνο η Ρωσία, που επέλεξε την κλιμάκωση.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια και θα έχουν γεωστρατηγικές συνέπειες. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και την άμυνα όλων των Συμμάχων. Αναπτύσσουμε επιπλέον αμυντικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, καθώς και πρόσθετα θαλάσσια μέσα. Έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα των δυνάμεών μας να ανταποκριθούν σε όλα τα ενδεχόμενα.

«Σήμερα, πραγματοποιήσαμε διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Αποφασίσαμε, σύμφωνα με τον αμυντικό μας σχεδιασμό για την προστασία όλων των Συμμάχων, να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας σε ολόκληρη τη Συμμαχία. Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακωτά.

«Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον είναι σιδερένια. Είμαστε ενωμένοι να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον.»

14:21: Κρεμλίνο: Η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί ανάλογα με τα αποτέλέσματά της, ενώ υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποκοπεί πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα και υποστήριξε πως η Ουκρανία πρέπει να γίνει μια ουδέτερη χώρα όπου δεν αναπτύσσονται επιθετικά όπλα.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς αξιολογεί τον κίνδυνο η Ρωσία να τεθεί πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Είναι απλώς αδύνατο να αποκοπεί μια χώρα όπως η Ρωσία με ένα σιδηρούν παραπέτασμα».

Ο Πεσκόφ είπε πως η διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από το πώς θα προχωρήσει και από τα αποτελέσματά της και πως η επίθεση ιδανικά θα εκκαθαρίσει τη χώρα από τους «ναζί» και θα «εξουδετερώσει» το στρατιωτικό δυναμικό του Κιέβου.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως κανείς δεν μιλάει για κατοχή της Ουκρανίας και πως είναι «απαράδεκτο» να χρησιμοποιείται η λέξη στο πλαίσιο της ρωσικής επιχείρησης.

Είπε πως η απόφαση για την επίθεση στην Ουκρανία «υπαγορεύθηκε από την έγνοια για το μέλλον» της Ρωσίας, που ζητούσε επί εβδομάδες από τους Δυτικούς να υποσχεθούν ότι το Κίεβο δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει με τους Ουκρανούς ηγέτες για τις απαιτήσεις της αυτές, αν οι τελευταίοι είναι «έτοιμοι να τις συζητήσουν».

Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία έχει δημιουργήσει αρκετά εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεταβλητότητα της αγοράς και είπε πως η «συναισθηματική» αντίδραση της χρηματαγοράς στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εξισορροπηθεί.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως όλα τα απαραίτητα μέτρα έχουν ληφθεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η αντίδραση θα είναι όσο το δυνατό πιο σύντομη.

Το ρούβλι έπεσε σε ιστορικό χαμηλό σήμερα καθώς η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε παρεμβάσεις αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν στην Ουκρανία, μια κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

14:12: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής αύριο των ηγετών των χωρών μελών της Συμμαχίας-- "Η ειρήνη στην ήπειρό μας έχει γίνει θρύψαλα", κατήγγειλε ο Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν αύριο, Παρασκευή, τηλεδιάσκεψη κορυφής.

Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι η Συμμαχία θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στην ανατολική της πτέρυγα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

«Συγκαλέσαμε αύριο τηλεδιάσκεψη κορυφής για να αναλύσουμε την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να απαντήσουμε με ανανεωμένη αποφασιστικότητα και ακόμη μεγαλύτερη ενότητα».

«Η ειρήνη στην ήπειρό μας έχει γίνει θρύψαλα», κατήγγειλε ο Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί βία για να προσπαθήσει να ξαναγράψει την Ιστορία και να στερήσει από την Ουκρανία τον ελεύθερο και ανεξάρτητο δρόμο της», υπογράμμισε.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας εξήγησε ότι δεν υπάρχουν νατοϊκά στρατεύματα στη χώρα.

«Δεν έχουμε σχέδια να στείλουμε στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ό,τι κάνουμε είναι αμυντικό», επεσήμανε.

Ωστόσο η Συμμαχία πρόκειται να ενισχύσει την ανατολική της πτέρυγα, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ: «Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα έρθουν ακόμη περισσότεροι (στρατιώτες), οπότε θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την παρουσία μας στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας», τόνισε.

Παράλληλα το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει τα αμυντικά του σχέδια προκειμένου να διευκολυθεί η μετακίνηση των στρατευμάτων, εξήγησε ο ίδιος.

Νωρίτερα σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη συνεδρίασή τους οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ επεσήμαναν: «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια και θα έχουν γεωστρατηγικές επιπτώσεις».

«Αποφασίσαμε (…) να λάβουμε επιπλέον μέτρα για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αποτρεπτική ισχύ και την άμυνα όλης της Συμμαχίας. Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και δεν οξύνουν την κατάσταση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

13:59: ΕΚΤ: Θα επαναξιολογήσει τις προοπτικές της οικονομίας μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία – Αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να καθυστερήσει την απόσυρση της στήριξης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε ενδελεχή αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ.

«Αυτή (η αξιολόγηση) θα περιλαμβάνει τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις», δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει την εικόνα σχετικά με τα σχέδια της ΕΚΤ για τον τερματισμό του τακτικού προγράμματος αγορών ομολόγων (APP) που θα άνοιγε τον δρόμο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της μετά από μία και πλέον δεκαετία.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη άτυπη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στο Παρίσι, η οποία συμπίπτει με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και να περιπλέξει την έξοδο της ΕΚΤ από την περίοδο των αρνητικών επιτοκίων.

Η σημερινή συνεδρίαση επρόκειτο να προετοιμάσει τις αποφάσεις για τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 10 Μαρτίου για έναν πιθανό τερματισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων.

Η ρωσική εισβολή, ωστόσο, στην Ουκρανία έχει αλλάξει την εικόνα καθώς ενισχύει την προοπτική για υψηλότερο ενεργειακό κόστος, χρηματοπιστωτική αναταραχή και μείωση του εμπορίου της Ευρωζώνης. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οικονομικής ανάπτυξης και σε πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η οποία στηρίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο για το 40% των αναγκών της.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στις συνέπειες της ουκρανικής κρίσης, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους για να αμβλύνει την επίπτωσή της.

Ο ακριβής οικονομικός αντίκτυπος είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί πριν γίνει γνωστή η πλήρης έκταση της σύγκρουσης καθώς και οι οικονομικές κυρώσεις που θα ακολουθήσουν, αλλά αναλυτές συμφωνούσαν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να επιβραδύνει την απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

«Θα κάνει την ΕΚΤ πιο επιφυλακτική και μπορεί να καθυστερήσει την απόφαση για τον σταδιακό τερματισμό των αγορών ομολόγων», δήλωσε αναλυτής της Pictet.

Ο επικεφαλής ερευνών της Daiwa Capital Markets συμφώνησε ότι η ουκρανική κρίση «θα επιβραδύνει τον ρυθμό ομαλοποίησης της πολιτικής της ΕΚΤ», ενώ οικονομολόγος της ING πρόσθεσε πως η ΕΚΤ μπορεί τώρα να μην προχωρήσει στον καθορισμό ημερομηνίας που θα τερματισθεί το APP.

13:51: ΝΑΤΟ: Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας θα πραγματοποιηθεί αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί αύριο, 25 Φεβρουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ λίγο μετά την ολοκλήρωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο πρέσβεων.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη ενισχύσει τη συλλογική του άμυνα και θα την ενισχύσει περαιτέρω.

13:49 Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης προετοιμάζονται για να δεχτούν ουκρανούς πρόσφυγες

Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης προετοιμάζονται για να δεχτούν πρόσφυγες από την Ουκρανία έπειτα από τη ρωσική εισβολή, με την Πολωνία να εγκαθιστά σημεία υποδοχής στο σύνορό της, την Ουγγαρία να σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τους πρόσφυγες και την Σλοβακία να ετοιμάζεται να στείλει 1.500 στρατιώτες στο σύνορο της χώρας με την Ουκρανία για να βοηθήσουν στην έλευση των προσφύγων.

Οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούσαν όλες κάποτε τμήμα του υπό τη Μόσχα Συμφώνου της Βαρσοβίας και σήμερα είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Ανάμεσά τους η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία μοιράζονται όλες χερσαία σύνορα με την Ουκρανία.

Μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί η Ουγγαρία, η οποία έχει συνάψει στενούς δεσμούς με την Ρωσία του προέδρου Πούτιν, δεν είχε ανοιχτά καταδικάσει την επίθεση, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της δήλωσε ότι ο πόλεμος είναι "το χειρότερο δυνατό σενάριο".

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ουγγαρία στηρίζει πλήρως την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

"Μέσα στις επόμενες λίγες ώρες, θα δημιουργηθούν σημεία υποδοχής για πρόσφυγες από την Ουκρανία", μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων PAP επικαλούμενο τον πολωνό υφυπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων Πάβελ Σεφερνάκερ.

Οκτώ τέτοια σημεία θα δημιουργηθούν κοντά στο σύνορο σε ένα πρώτο στάδιο για την παροχή τροφίμων, ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και παροχής πληροφοριών για τους πρόφυγες, είπε ο ίδιος.

Η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι θα στείλει έναν αδιευκρίνιστο αριθμό στρατιωτών στη συνοριακή περιοχή με την Ουκρανία για ανθρωπιστικούς λόγους και για λόγους ασφαλείας παρότι σήμερα το πρωί δεν υπήρχε κάποια ένδειξη για ανάπτυξη στρατιωτών.

Ένας εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης είπε ότι οι πολωνικές διπλωματικές αποστολές στην Ουκρανία θα παραμείνουν ανοιχτές για "όσο περισσότερο γίνεται", αλλά το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλους τους πολωνούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε επίσης ότι η πρεσβεία της στο Κίεβο παραμένει ανοιχτή αλλά η Δημοκρατία της Τσεχίας έκλεισε τη διπλωματική αποστολή της παρότι το προξενείο της στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας παραμένει ανοιχτό.

13:48: Πτήσεις και δρομολόγια τρένων ανεστάλησαν

Τα δρομολόγια των σλοβακικών σιδηροδρόμων προς την Ουκρανία ανεστάλησαν και η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Wizz ανέστειλε προσωρινά όλες τις πτήσεις από και προς την Ουκρανία.

Ενας δημοσιογράφος του Ρόιτερς στο βασικό συνοριακό πέρασμα της Ουγγαρίας προς την Ουκρανία, το Ζαχόνι, μετέδωσε ότι στην περιοχή εκεί επικρατεί ηρεμία με φορτηγά να παρατάσσονται για να εισέλθουν όπως συνήθως μέσα στο κρύο και στην ομίχλη.

Η Ουγγαρία θα πρέπει να προετοιμαστεί να δεχτεί χιλιάδες πρόσφυγες, αν χρειαστεί, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Άμυνας Τίμπορ Μπένκο στο δίκτυο ATV.

Η Βουδαπέστη θα πρέπει επίσης να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο στρατιώτες που εμπλέκονται στις μάχες να "παρασυρθούν" στο σύνορο, όπως συνέβη στη διάρκεια των πολέμων στη Γιουγκοσλαβία τα χρόνια του 1990, πρόσθεσε ο υπουργός χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Σήμερα το πρωί τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας ήταν σχετικώς ήρεμα, αλλά αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είχε αρχίσει να υπάρχει ελαφρά κίνηση.

"Μπορούμε να παρατηρήσουμε λίγο μεγαλύτερη κίνηση στα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία, εκτιμούμε ότι στη διάρκεια της ημέρας θα αυξηθεί", δήλωσε ένας αξιωματούχος του σλοβακικού υπουργείου Εσωτερικών.

"Η Σλοβακία είναι έτοιμη να βοηθήσει, θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε την είσοδο σε ανθρώπους που δεν φέρουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα", πρόσθεσε.

Ο ουκρανός πρεσβευτής στην Πράγα, ο Περεμπίζνις Γέβχεν, είπε σε συνέντευξη Τύπου: "Δεν μπορώ να αποκλείσω κάποια κύματα ανθρώπων. Αλλά μάλλον θα είναι στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας παρότι στο εξωτερικό".

Στη Δημοκρατία της Τσεχίας ζουν περίπου 260.000 Ουκρανοί και δεκάδες χιλιάδες εργάζονται στην Ουγγαρία, η οποία διαθέτει μια μεγάλη εθνοτική μειονότητα σχεδόν 140.000 ανθρώπων που ζουν στην Ουκρανία κοντά στο σύνορο.

Ο βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για να απομακρύνει οδικώς περισσότερους από 4.000 ανθρώπους βουλγαρικής καταγωγής από την Ουκρανία και είναι έτοιμος να φιλοξενήσει και άλλους ουκρανούς πρόσφυγες.

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ δήλωσε ότι η χώρα του θα προετοιμάσει ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές μονάδες για να τους φιλοξενήσει.

Η Βουλγαρία δεν έχει χερσαίο σύνορο με την Ουκρανία, αλλά είναι ένα παράκτιο κράτος στη Μαύρη Θάλασσα, όπως είναι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία.

13:48:Το πετρέλαιο ξεπερνά τα 100 δολάρια, αυξάνονται οι τιμές του αερίου, των σιτηρών και των μετάλλων καθώς η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία          

Οι παγκόσμιες τιμές εμπορευμάτων κατέγραψαν άλμα προς τα υψηλά επίπεδα πολλών ετών σήμερα καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας, με τις τιμές να αντιδρούν αντανακλαστικά παρά τις σταθερές ροές εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αερίου, σιτηρών και μετάλλων προς τη Δύση.

Οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, ενώ οι τιμές του αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία σημείωσαν αύξηση 30-40% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο κατέγραψαν άλμα σε υψηλό 9-1/2 ετών.

Στις 12:40 ώρα Ελλάδας, η τιμή του μπρεντ, παράδοσης Απριλίου, κατέγραψε αύξηση 8,78% στα 105,34 δολάρια το βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού, παράδοσης Απριλίου, ενισχύθηκε κατά 8,66% στα 100,10 δολάρια.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το αέριο, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), διαμορφώθηκε νωρίτερα στα 118,10 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh), καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 33%.

Οι τιμές των δημητριακών έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ στη διάρκεια της σημερινής διαπραγμάτευσής τους στην ευρωπαϊκή αγορά, με το σιτάρι να αγγίζει την πρωτοφανή για το είδος τιμή των 344 ευρώ ο τόνος στην Euronext.

Η Ρωσία προμηθεύει το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου, το ένα τρίτο του αερίου της Ευρώπης και μαζί με την Ουκρανία αντιστοιχεί στο 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, στο 80% των εξαγωγών ηλιελαίου και στο 19% των εξαγωγών αραβόσιτου.

Η Ρωσία είναι επίσης μεγάλος παραγωγός αλουμινίου, νικελίου, λευκόχρυσου, παλλάδιου, ουρανίου, τιτανίου, άνθρακα, ξυλείας και λιπασμάτων.

Η χώρα προμηθεύει την Ευρώπη με σημαντικές ποσότητες αερίου μέσω Ουκρανίας, κυρίως χώρες όπως η Αυστρία, η Ιταλία και η Σλοβακία καθώς και η Γερμανία και η Πολωνία αλλά οι τελευταίες λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού αερίου και μέσω άλλων διαδρομών.

Η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα ευρείας κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας, διά ξηράς, αέρος και θαλάσσης, τη μεγαλύτερη επίθεση από ένα κράτος προς κάποιο άλλο στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι οι προμήθειες μέσω Ουκρανίας γίνονται κανονικά και η Ουκρανία δήλωσε ότι οι ενεργειακές της υποδομές δεν έχουν υποστεί ζημιές. Η Αυστρία δήλωσε επίσης ότι λαμβάνει κανονικά τις παραδόσεις αερίου.

Τουλάχιστον 10 traders πετρελαίου σε οίκους συναλλαγών και σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες της Δύσης είπαν ότι δεν υπάρχουν διακοπές στις ροές ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν μεταφέρουν περίπου 2-3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή 2-3% των παγκόσμιων προμηθειών σε αγορές μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Οι ανησυχίες για τις προμήθειες αλουμινίου από τη Ρωσία έχουν οδηγήσει το αλουμίνιο στο υψηλό ρεκόρ των 3.449 δολαρίων ο τόνος, μια αύξηση κατά 21% από τις αρχές του έτους.

13:37: Έκτακτη σύσκεψη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Έκτακτη σύσκεψη με τους αρμόδιους τομεάρχες, διπλωματικούς και στρατιωτικούς συμβούλους για τις εξελίξεις στην Ουκρανία θα έχει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

13:20 Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες», αναφέρουν σε κοινή δήλωση τα μέλη του

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

//--> //-->

«Καταδικάζουμε επίσης τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλούμε να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις», σημειώνουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τέτοια χρήση βίας και εξαναγκασμού δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα.

«Θα συναντηθούμε αργότερα σήμερα για να συζητήσουμε αυτήν την κραυγαλέα επιθετικότητα και να συμφωνήσουμε κατ' αρχήν για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιφέρουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους διατλαντικούς εταίρους μας», προσθέτουν στην κοινή τους δήλωση.

«Λυπούμαστε για την απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι έτοιμα να παράσχουν επειγόντως ανθρωπιστική απάντηση έκτακτης ανάγκης. Καλούμε τη Ρωσία και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία ένοπλους σχηματισμούς να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», επισημαίνουν.

Τέλος, τονίζουν ότι «η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της καθώς αντιμετωπίζουν αυτόν τον πόλεμο. Η ΕΕ θα παράσχει περαιτέρω πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.

«Συντονίζουμε την απάντησή μας με τους γείτονές μας και τους διεθνείς εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ και της G7, των οποίων οι ηγέτες θα συναντηθούν σύντομα»

13:10: Ο χάρτης της ρωσικής εισβολής – Πού πραγματοποιούνται επιθέσεις (Πηγή: Νew York Times)

13:09: Όλαφ Σολτς: «Η 24η Φεβρουαρίου είναι μια φοβερή μέρα για την Ουκρανία και την Ευρώπη - Αυτός είναι ένας πόλεμος του Πούτιν»

«Η 24η Φεβρουαρίου είναι μια φοβερή μέρα για την Ουκρανία και για την Ευρώπη», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και κάλεσε τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά του από την Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι θα επιβληθούν οι πιο σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Με την επίθεσή του στην Ουκρανία, ο Πούτιν παραβίασε για μία ακόμη φορά κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Προκαλεί οδύνη και καταστροφή στους άμεσους γείτονές του, σε έναν αδελφό λαό της Ρωσίας. Θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αμέτρητων ανθρώπων. Θέτει υπό αμφισβήτηση την ειρηνευτική τάξη στην ήπειρό μας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τίποτα από όλα αυτά, αυτός είναι πόλεμος του Πούτιν», δήλωσε ο καγκελάριος και εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πλήρη αλληλεγγύη της Γερμανίας στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και στους πολίτες της.

«Στόχος είναι να καταστεί σαφές στη Ρωσία ότι πρέπει να πληρώσουν υψηλό τίμημα για τις πράξεις τους. Ο Πούτιν έκανε ένα μεγάλο λάθος», συνέχισε ο κ. Σολτς και ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ για την Κυριακή, τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της G7 και διαβουλεύσεις στο πλαίσιο ΕΕ και ΝΑΤΟ. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Είναι θετικό το γεγονός ότι είχαμε προετοιμαστεί», ανέφερε.

Ο κ. Σολτς διαβεβαίωσε ακόμη τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη ότι θα έχουν την απόλυτη στήριξη της Συμμαχίας. «Τους διαβεβαιώνω για την φροντίδα μας. Θα σταθούμε στο πλευρό σας», δήλωσε και επανέλαβε και εκείνος την έκκληση προς τους Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία, να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

//--> //-->

13:08: Ουκρανία: Αφήνοντας πίσω τα υπάρχοντά τους πολλοί Ουκρανοί σπεύδουν στην Πολωνία - τα πολωνικά νοσοκομεία προετοιμάζονται να δεχθούν Ουκρανούς τραυματίες

Ουκρανοί που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την εισβολή καταφεύγουν στην Πολωνία, με πολλούς να φτάνουν στο συνήθως ήσυχο πέρασμα στην πόλη Μέντικα σήμερα, κρατώντας βαλίτσες και συνοδευόμενοι από τα παιδιά τους.

Αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών που συνορεύουν με την Ουκρανία – περιλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Σλοβακίας—έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει μεγάλη ροή προσφύγων προς το παρόν, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι αυξάνεται η κυκλοφορία των πεζών.

Ο Αλεξάντερ Μπαζάνοφ έφυγε από το σπίτι του στην ανατολική Ουκρανία μαζί με τη σύζυγό του και το μικρό τους παιδί, παίρνοντας ό,τι μπορούσαν να κουβαλήσουν και διασχίζοντας τα τελευταία χιλιόμετρα προς την Πολωνία με τα πόδια.

Ο Μπαζάνοφ, ένας 34χρονος από τη Μαριούπολη, που απέχει 113 χιλιόμετρα από το Ντονέτσκ, αποφάσισε να περάσει στην Πολωνία όταν ενημερώθηκε από έναν συνάδελφό του ότι ξεκίνησε πόλεμος.

«Το μόνο που νιώθω είναι μεγάλος φόβος», τόνισε την ώρα που περίμενε σε ένα μεθοριακό πέρασμα περίπου 400 χιλιόμετρα από τη Βαρσοβία. «Θα επισκεφθώ τον πατέρα μου στην Ισπανία, αλλά δεν έχω χρήματα και δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρω».

Το πέρασμα στη Μέντικα χρησιμοποιείται συνήθως από τους Ουκρανούς που πηγαίνουν στην Πολωνία για ψώνια ή για να εργαστούν.

Σήμερα οι ουρές των ανθρώπων που περίμεναν να εισέλθουν στη μεθοριακή αυτή πόλη μεγάλωναν, με κάποιους Ουκρανούς να δηλώνουν ότι ανησυχούν πως η Ρωσία θα εισβάλει βαθιά στη χώρα τους.

«Όλοι πίστευαν ότι η δυτική Ουκρανία είναι ασφαλής επειδή είναι κοντά στις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», επεσήμανε η 44χρονη Μαρία Πάλις που έφτασε στα πολωνικά σύνορα με την οικογένειά της και την οικογένεια του αδελφού της. «Φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά ασφαλής».

Η είδηση της εισβολής ώθησε στην Όλγκα Παβλούσικ και τον φίλο της Μπόχνταν Μπεγκέι να σπεύσουν στα σύνορα με την Πολωνία, αφήνοντας πίσω τον σκύλο τους. Δεν ξέρουν πού θα πάνε.

«Οπουδήποτε υπάρχει ασφάλεια, είναι καλά», δήλωσε.

Στο μεταξύ τα νοσοκομεία στην Πολωνία προετοιμάζουν κλίνες για να δεχθούν τραυματίες από την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Υγείας.

«Η Πολωνία προετοιμάζεται να δεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία, περιλαμβανομένων Ουκρανών πολιτών που έχουν επηρεαστεί από την ένοπλη σύγκρουση», επεσήμανε το υπουργείο.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι κάθε άνθρωπος που εισέρχεται στην Πολωνία θα έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας, περιλαμβανομένων των νοσοκομείων. Προετοιμάζονται κλίνες στα νοσοκομεία για τη διακομιδή τραυματιών».

13:07: Ο Ερυθρός Σταυρός καλεί όλες τις πλευρές στον πόλεμο στην Ουκρανία να προστατεύσουν τους αμάχους και τις βασικές υπηρεσίες

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές στην σύγκρουση στην Ουκρανία να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να προστατεύσουν τους πολίτες και τις βασικές υπηρεσίες, όπως αυτές της παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο πρόεδρος της ICRC Πίτερ Μάουρερ αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ότι οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού ανταποκρίνονται σε επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες που υπάρχουν και "θα πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν την δουλειά τους που σώζει ζωές".

Η ICRC, η οποία έχει περίπου 600 μέλη του προσωπικού της στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων περίπου 400 στο ανατολικό τμήμα της χώρας, βοηθάει στην παροχή πόσιμου νερού στην περιοχή του Ντονέτσκ μετά τις ζημιές που υπέστησαν δύο σταθμοί υδροδότησης από βομβαρδισμούς το σαββατοκύριακο, προκαλώντας προβλήματα στην παροχή νερού σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους.

13:06: Γερμανία: Στήριξη στις χώρες που θα δεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία θα προσφέρει το Βερολίνο, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών

Η Γερμανία θα προσφέρει τη στήριξή της στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με προσφυγικές ροές από την Ουκρανία, δήλωσε πριν από λίγο η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.

«Θα προσφέρουμε τεράστια βοήθεια στις χώρες που θα επηρεαστούν, ειδικά στη γειτονική μας Πολωνία, σε περίπτωση προσφυγικών ροών», τόνισε η υπουργός με ανάρτησή της στο Twitter και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ομολόγους της στις άλλες κυβερνήσεις, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ευρωπαϊκοί Μηχανισμοί Συντονισμού και Στήριξης για την Ανθρωπιστική Βοήθεια λειτουργούν ήδη, προκειμένου να προσφέρουν γρήγορα βοήθεια στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, ανέφερε η κυρία Φέζερ και διαβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη τόσο για το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων όσο και για πιθανές διαδηλώσεις.

13:00: Γ. Οικονόμου: Η έκρηξη στις τιμές ενέργειας απαιτεί πανευρωπαϊκή λύση – Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα απόψε στις Βρυξέλλες

«Η εισβολή της Ρωσίας σήμερα το πρωί στην Ουκρανία, την οποία η χώρα μας καταδικάζει ανεπιφύλακτα και απερίφραστα δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη γειτονιά μας, τα οποία επηρεάζουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Επεσήμανε ότι το πρωί συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κ. Σκρέκα.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα που προκύπτουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα. Έχει ήδη εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας».

Πρόσθεσε ότι στο μεταξύ έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με lng και φυσικό αέριο. Είπε πάντως ότι το ενεργειακό πρόβλημα και η έκρηξη στις τιμές ενέργειας είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό και γι αυτό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κάτι που θα θέσει και ο πρωθυπουργός απόψε στις Βρυξέλλες. «Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων», τόνισε.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως τόσο η κρίση στην Ουκρανία όσο και η ευρύτερη αστάθεια δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης να επενδύσει στον τομέα της άμυνας αλλά και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Να ενδυναμώσει τις υπάρχουσες και να προχωρήσει σε νέες στρατηγικές συμφωνίες και συμμαχίες τόσο με υπερδυνάμεις όπως με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία αλλά και με φίλιες χώρες της ευρύτερης περιοχής μας. «Η άμυνα ήταν και εξακολουθεί να παραμένει και προτεραιότητα και αυτοσκοπός», υπογράμμισε.

12:51:Το Βέλγιο θέλει η ΕΕ να σταματήσει να εκδίδει βίζες για τους Ρώσους ενώ ο Τσέχος πρόεδρος λέει ότι η Μόσχα θα πρέπει να αποκοπεί από το σύστημα SWIFT

Το Βέλγιο θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει να εκδίδει βίζες σε όλους τους Ρώσους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών, των εργαζόμενων και των τουριστών, δήλωσε σήμερα ο Βέλγος υφυπουργός Ασύλου απαντώντας στην επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Η επικίνδυνη επίθεση της Ρωσίας μάς αναγκάζει να είμαστε προσεκτικοί με τους Ρώσους που θέλουν να έλθουν στο Βέλγιο», δήλωσε ο υφυπουργός για το Άσυλο και τη Μετανάστευση Σάμι Μάχντι σε ανακοίνωση.

«Αυτή τη στιγμή, οι Ρώσοι δεν είναι καλοδεχούμενοι εδώ, μια γενική απαγόρευση βίζας για τους Ρώσους δεν θα πρέπει να είναι ταμπού», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επηρεάζει τις παραμονές μικρής και μεγάλης διάρκειας.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο δεν έχει προβεί ακόμα σε συγκεκριμένα σχόλια για το θέμα αυτό. Αναμένεται να συναντηθεί με τους υπόλοιπους 26 ηγέτες της ΕΕ αργότερα σήμερα για να αποφασιστεί η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, που στο παρελθόν είχε προωθήσει τις θερμές σχέσεις με τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι «έγκλημα κατά της ειρήνης» και ζήτησε απάντηση μέσω σκληρών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της αποκοπής της χώρας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

«Είναι ώρα να πάμε πολύ σκληρότερες κυρώσεις από αυτές που σχεδιάζαμε αρχικά, και με αυτό εννοώ πάνω από όλα κυρώσεις σε ό,τι αφορά το λεγόμενο SWIFT», ανέφερε ο Ζέμαν σε ομιλία.

«Χρειάζεται να απομονωθεί ένας τρελός, όχι μόνο να αμυνθεί κάποιος εναντίον του με λόγια αλλά με συγκεκριμένα μέτρα».

//--> //-->

12:49: Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει καταλάβει περιοχές στα ανατολικά -- επικεφαλής των φιλορώσων ανταρτών εκτιμά ότι "το κίνημα της απελευθέρωσης θα τελειώσει γρήγορα"

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταλάβει εδάφη από τον ουκρανικό στρατό, καθώς το Κίεβο είναι αντιμέτωπο με στρατιωτική εισβολή της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ίγκορ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μίλησε στη ρωσική τηλεόραση, οι αντάρτες προχώρησαν τρία χιλιόμετρα στην επαρχία Ντονέτσκ και ενάμισι χιλιόμετρο στην επαρχία Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυτονομιστές «μάχονται και συγκρούονται με τον εχθρό» στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Κονατσένκοφ διαβεβαίωσε ότι ο ρωσικός στρατός δεν στοχοθετεί τις ουκρανικές πόλεις, αλλά μόνο «τις στρατιωτικές υποδομές», τις εγκαταστάσεις αεράμυνας και τα στρατιωτικά αεροδρόμια» με «μεγάλης ακρίβειας όπλα».

«Ο άμαχος πληθυσμός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», τόνισε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν δήλωσε ότι το «κίνημα της απελευθέρωσης θα τελειώσει πολύ γρήγορα».

«Μπορώ να πω ότι αυτό θα τελειώσει γρήγορα», τόνισε ο Πουσίλιν, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι οι πόλεις και τα χωριά της περιοχής θα απελευθερωθούν σύντομα.

12:40: Ρωσία έχει εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση, σύμφωνα με τον ουκρανό ΥΠΕΞ Κουλέμπα -- Η χώρα είναι στόχος δεύτερου κύματος πληγμάτων - Έκρηξη ακούστηκε στο Κίεβο

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας από πολλές κατευθύνσεις και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται στην επίθεση.

"Όχι, δεν είναι μια ρωσική εισβολή μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μια ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις", έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Παράλληλα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα είναι στόχος ενός δεύτερου κύματος πληγμάτων με πυραύλους.

Οι αρχές στο Κίεβο επεσήμαναν ότι κατά το πρώτο κύμα, που εξαπολύθηκε λίγη ώρα αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σήμερα το πρωί, επλήγησαν διοικητικά κέντρα του στρατού και άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Εξάλλου ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε σήμερα ότι έκρηξη ακούστηκε στο Κίεβο γύρω στο μεσημέρι, τοπική ώρα.

12:26: Ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν εισέλθει στη Ουκρανία— Πληροφορίες για πάνω από 40 Ουκρανούς νεκρούς στρατιώτες και γύρω στους δέκα άμαχους, όπως και 50 «Ρώσους κατακτητές»

Ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε το Κιεβο, με την ουκρανική προεδρία να ανακοινώνει ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν «50 Ρώσοι κατακτητές».

«Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους δέκα νεκρούς αμάχους» σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, εξήγησε.

Νωρίτερα σήμερα η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε ανακοινώσε ότι «ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις επαρχίες Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά) από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι περισσότερες μονάδες των συνοριοφρουρών δέχθηκαν πυρά στις ίδιες επαρχίες».

Παράλληλα η συνοριοφρουρά δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ» να περνούν από ένα σημείο ελέγχου μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ουκρανίας.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν σκληρές μάχες. Ο στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες, οι οποίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Σφοδρές συγκρούσεις έχουν αναφερθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Εξάλλου ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

«Στις 24 Φεβρουαρίου εξουδετερώθηκαν σχεδόν 50 Ρώσοι κατακτητές κοντά στην πόλη Στσάστια», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον όρο «Ρώσοι κατακτητές» τόσο για τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

12:22: Καταστροφή για την Ευρώπη η ρωσική εισβολή, λέει ο Τζόνσον

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι καταστροφή για την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας έκτακτη σύγκληση των ηγετών του ΝΑΤΟ και παρουσιάζοντας τα σχέδια για διάγγελμα προς τους Βρετανούς και για συνομιλίες με τους ηγέτες της Ομάδας των 7 (G7).

«Αυτό είναι καταστροφή για την ήπειρό μας», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανάρτησή του στο Twitter. «Θα απευθύνω διάγγελμα στο έθνος σήμερα το πρωί για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

«Θα μιλήσω επίσης στους ομολόγους μου στη G7 και ζητώ έκτακτη σύγκληση όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν».

Κυβερνητική πηγή δήλωσε νωρίτερα ότι ο Τζόνσον θα απευθύνει διάγγελμα στον βρετανικό λαό αργότερα σήμερα, πριν μιλήσει με τους ηγέτες της G7 και στη συνέχεια θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο για νέο πακέτο κυρώσεων. Οι δηλώσεις του Τζόνσον προς το Κοινοβούλιο θα γίνουν στις 19.00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με ανάρτηση της Βουλής των Κοινοτήτων στο Twitter.

12:20: Αλεξέι Ναβάλνι: «Είμαι κατά αυτού του πολέμου», δηλώνει ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγετική μορφή της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή και αντιμετωπίζει επίσης αυτήν την περίοδο νέες κατηγορίες, δήλωσε σήμερα ότι είναι "αντίθετος" στον πόλεμο που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.

"Είμαι κατά αυτού του πολέμου. Πιστεύω ότι αυτός ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία γίνεται για την συγκάλυψη της κλοπής σε βάρος των Ρώσων πολιτών και την απόσπαση της προσοχής από τα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας, την επιδείνωση της οικονομίας", δήλωσε ο Ναβάλνι κατά την ακρόασή του σε νέα δίκη που ξεκίνησε εναντίον του την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το αντιπολιτευόμενο δίκτυο Dojd.

Ο Ναβάλνι σημείωσε επίσης ότι "αυτός ο πόλεμος θα προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων, θα χαραμιστούν ζωές και αποτελεί συνέχεια της πολιτικής φτωχοποίησης των Ρώσων πολιτών".

Ο αγωνιστής κατά της διαφθοράς και ορκισμένος εχθρός του Κρεμλίνου εκτίει σήμερα ποινή φυλάκισης 2,5 ετών για υπόθεση απάτης, για την οποία καταγγέλλει ότι είναι πολιτικά υποκινούμενη.

Καθώς βρίσκεται στο στόχαστρο νέων κατηγοριών, ο Ναβάλνι παρουσιάζεται εδώ και μέρες σε δικαστήριο στο πλαίσιο δίκης που διεξάγεται σε βάρος του, στην οποία διατρέχει τον κίνδυνο να καταδικαστεί σε κάθειρξη άλλων 10 ετών.

Πέρυσι οι ρωσικές αρχές διέλυσαν το κίνημα του κύριου αντιπολιτευόμενου στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, διατάσσοντας την απαγόρευσή του με την κατηγορία του "εξτρεμισμού" και ξεκίνησαν πολλές δικαστικές διώξεις κατά των στελεχών του.

Ο Ναβάλνι έπεσε θύμα σοβαρής δηλητηρίασης το 2020, για την οποία καταγγέλλει ως υπεύθυνο το Κρεμλίνο.

12:15: Μπορέλ: Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική πράξη

Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική πράξη και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπογραμμίζει ότι «η απάντηση της ΕΕ θα περιλαμβάνει τόσο τομεακά όσο και μεμονωμένα περιοριστικά μέτρα συντονισμένα πλήρως με τους διατλαντικούς και ομοϊδεάτες εταίρους μας».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Καταδικάζουμε επίσης τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλούμε να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

«Απαιτούμε από τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αμέσως τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική ενέργεια και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της».

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ επισημαίνει ότι «η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας - ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους - αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των βασικών αρχών πάνω στις οποίες οικοδομείται η τάξη που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες».

//--> //-->

12:10: Έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία δηλώνει η Φινλανδία

Η Φινλανδία είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν καταδικάζοντας σφόδρα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Μάριν εκτίμησε ότι πιθανόν να υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Ουκρανία που ενδεχομένως να επιχειρήσει να διαφύγει προς την ΕΕ.

"Το υπουργείο Εσωτερικών της Φινλανδίας, από την πλευρά του, είναι έτοιμο να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία", είπε η πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

Τόσο η Μάριν όσο και ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο καταδίκασαν σφόδρα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

"Παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις σήμερα το πρωί (η επίθεση) μας σόκαρε όλους και συμπάσχουμε με τον ουκρανικό λαό", είπε ο πρόεδρος.

Ο Νιινίστο απέκλεισε την πιθανότητα να αντιδράσει η Φινλανδία στις εξελίξεις υποβάλλοντας άμεσα αίτημα ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

"Στην Φινλανδία βλέπουμε σχόλια για αίτημα σήμερα και ένταξη αύριο. Αυτές οι ευαίσθητες αντιδράσεις είναι κατανοητές, αλλά δεν μπορούν στ΄αλήθεια να λειτουργήσουν στον πραγματικό κόσμο", είπε ο πρόεδρος.

12:01: Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, αναφέρει ο πρόεδρος Μακρόν

Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε σε συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της να επιτύχει την παύση των εχθροπραξιών, ανέφερε σήμερα σε ηλεκτρονικό μήνυμά του ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο οποίος, όπως ανέφεραν πηγές του γαλλικού προεδρικού μεγάρου, ζήτησε την ευρωπαϊκή συνδρομή. Ο Μακρόν συνεκάλεσε εξάλλου σήμερα το πρωί το συμβούλιο άμυνας και ασφάλειας της Γαλλίας, ενώ το απόγευμα, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, θα λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7).

11:58: Κάτοικοι του Κιέβου σχηματίζουν ουρές έξω από τα καταστήματα για να προμηθευτούν εφόδια, ενώ άλλοι σπεύδουν να φύγουν

Οι κάτοικοι του Κιέβου σχημάτιζαν σήμερα μεγάλες ουρές έξω από καταστήματα, περιμένοντας να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλα εφόδια, αφού ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία, ενώ κυκλοφοριακή συμφόρηση επικρατεί στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς τα δυτικά, καθώς πολλοί προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα.

Το Κίεβο δεν έχει δεχθεί επίθεση, όμως αυξάνεται η ανησυχία των κατοίκων καθώς σήμερα το πρωί είδαν να πετούν στον ουρανό από πάνω τους πολεμικά αεροσκάφη και άκουγαν εκρήξεις, αλλά και σειρήνες.

Ακόμη και έπειτα από εβδομάδες που Ουκρανοί και Δυτικοί πολιτικοί προειδοποιούν ότι επίκειται μια επίθεση της Ρωσίας, πολλοί άνθρωποι στο Κίεβο ξαφνιάστηκαν.

«Δεν το περίμενα αυτό. Μέχρι σήμερα το πρωί πίστευα ότι δεν θα συμβεί τίποτα», δήλωσε ο Νικίτα, ένας 34χρονος εργαζόμενος σε υπηρεσίες μαρκετινγκ καθώς περιμένει σε μια μεγάλη ουρά σε σούπερ μάρκετ, έχοντας ένα καρότσι γεμάτο με μπουκάλια με νερό.

«Με ξύπνησαν. Είμαι ένας υγιής ενήλικας άνδρας. Αγόρασα τρόφιμα και θα μείνω στο σπίτι με την οικογένειά μου», πρόσθεσε.

Και άλλα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων είναι επίσης γεμάτα με ανθρώπους που κάνουν προμήθειες για να μείνουν στο Κίεβο, ενώ ακόμη λειτουργούν οι χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Άλλοι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας είναι αποφασισμένοι να φύγουν προς τη δυτική Ουκρανία, όπου πιστεύουν ότι θα είναι πιο ασφαλείς.

Στα μέσα του πρωινού η κυκλοφορία των οχημάτων είχε μπλοκάρει στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς την πόλη Λβιβ. Τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές δεκάδων χιλιομέτρων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

«Φεύγω διότι ξεκίνησε πόλεμος, ο Πούτιν μας επιτέθηκε», δήλωσε η Οξάνα, η οποία οδηγεί ένα από τα αυτοκίνητα που έχουν κολλήσει στην κίνηση έχοντας την τρίχρονη κόρη της στο πίσω κάθισμα.

«Φοβόμαστε τους βομβαρδισμούς», πρόσθεσε.

Η ίδια εξήγησε ότι στόχος της είναι απλώς να φύγει από το Κίεβο, μετά θα αποφασίσει πού θα πάει.

«Πείτε τους (σ. σ. στη Ρωσία): ‘Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Είναι πολύ τρομοκρατικό’».

11:57: Ο Ζελένσκι καλεί τους πολίτες να υπερασπιστούν τη χώρα, υπόσχεται όπλα και ανακοινώνει τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα  

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα όλους τους πολίτες που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα έναντι των ρωσικών δυνάμεων να παρουσιαστούν, λέγοντας ότι το Κίεβο θα διανείμει όπλα σε όποιον τα ζητήσει.

Σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα.

«Διακόψαμε τις διπλωματικές μας σχέσεις με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

11:51: Ουκρανία: «Έκτακτη σύνοδος» σήμερα του Συμβουλίου της Ευρώπης

«Έκτακτη σύνοδος» της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα διεξαχθεί σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) στην έδρα του οργανισμού στο Στρασβούργο μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ντάνιελ Χόλτγκεν στο AFP.

Η Επιτροπή Υπουργών, το εκτελεστικό όργανο του οργανισμού αυτού, στο οποίο εδρεύουν συνήθως οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 47 χωρών μελών του, "θα συζητήσει τα προσεχή στάδια της αντίδρασής του στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

https://twitter.com/AFP/status/1496783530017583104

11:48: Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας προτείνει συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στο Μινσκ

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο προτεινε σήμερα τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία στο Μινσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, μετά την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος είπε πως στρατεύματα από την πρώην σοβιετική δημοκρατία μπορούν να λάβουν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αν χρειαστεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belta.

11:41: Ουκρανία: Ένα αγόρι σκοτώθηκε από τον βομβαρδισμό ενός συγκροτήματος κατοικιών στο Χάρκοβο

Ένα αγόρι σκοτώθηκε όταν βομβαρδίστηκε συγκρότημα κατοικιών στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

11:36:Το Κίεβο λέει ότι όποιος μπορεί να φέρει όπλο δύναται να ενταχθεί στις τάξεις του εθελοντικού τμήματος του στρατού

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ είπε σήμερα ότι όποιος είναι έτοιμος και μπορεί να φέρει όπλο μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις του τμήματος εφέδρων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει όπλα σε βετεράνους.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον πολλών πόλεων της Ουκρανίας και ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στη χώρα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι και μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης έπειτα από τις εντολές που έδωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία.

//--> //-->

11:26: Ουκρανία: Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακοίνωσαν ότι έχουν εξουδετερώσει περίπου 50 "Ρώσους κατακτητές" -- η συνοριοφυλακή επεσήμανε ότι τρία μέλη της έχουν σκοτωθεί

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

«Στις 24 Φεβρουαρίου εξουδετερώθηκαν σχεδόν 50 Ρώσοι κατακτητές κοντά στην πόλη Στσάστια», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον όρο «Ρώσοι κατακτητές» τόσο για τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

Η Μόσχα έχει διαψεύσει τις πληροφορίες του Κιέβου ότι έχει καταρρίψει αεροσκάφη της και έχει καταστρέψει τεθωρακισμένα οχήματά της.

Από την πλευρά της η συνοριοφυλακή της χώρας επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής τρία μέλη έχουν σκοτωθεί, όλα τους στην επαρχία Χερσόν, στα νότια σύνορα της Ουκρανίας με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία.

11:26: "Σήμερα ξυπνήσαμε σε διαφορετικό κόσμο", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ καταδικάζοντας τη ρωσική επίθεση  

«Σήμερα ξυπνήσαμε σε έναν διαφορετικό κόσμο», δήλωσε πριν από λίγο η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ καταδικάζοντας τη ρωσική επίθεση και αναφέρθηκε στη δέσμη κυρώσεων που έχουν ετοιμάσει η ΕΕ με τους διεθνείς εταίρους της. Προειδοποίησε ακόμη ότι «αυτός ο πόλεμος στη γειτονιά μας» θα έχει συνέπειες και για τη Γερμανία, τονίζοντας ότι «αυτή δεν είναι η επιλογή που επιδιώκαμε, αλλά αν δεν δράσουμε τώρα, το τίμημα θα είναι αργότερα πολύ υψηλότερο».

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε σήμερα να δώσει στις απειλές του συνέχεια, με δράση. Μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, η Ρωσία παραβιάζει τους πιο στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατικής τάξης. Η Ουκρανία δεν έκανε τίποτα που να δικαιολογεί αυτή την αιματοχυσία», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ και, απευθυνόμενη στον ρώσο Πρόεδρο, τόνισε: «Πρόεδρε Πούτιν, δεν θα μπορέσεις ποτέ να καταστρέψεις το όνειρο των ανθρώπων στην Ουκρανία για ένα καλύτερο μέλλον». Δήλωσε δε πεπεισμένη ότι και στη Ρωσία υπάρχουν άνθρωποι που σήμερα ντρέπονται για την «ανενδοίαστη δολοφονία των αδελφών τους».

Σήμερα το πρωί είμαστε «άναυδοι, αλλά όχι αβοήθητοι», συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών και αναφέρθηκε εκ νέου στις κυρώσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί. «Θα ξεκινήσουμε με το πλήρες πακέτο των πιο μαζικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Μπέρμποκ κάλεσε επίσης τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία - το ίδιο έγινε, όπως είπε, για λόγους ασφαλείας, με τους γερμανούς διπλωμάτες που βρίσκονταν στη χώρα, ενώ η πρεσβεία θα εξεταστεί εάν μπορεί να λειτουργήσει σε άλλη πόλη, εκτός Κιέβου. Εξήγησε ακόμη ότι δεν μπορεί για την ώρα να οργανωθεί επιχείρηση επαναπατρισμού, ωστόσο στην Πολωνία, την Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία έχει οργανωθεί η υποδοχή από τις εκεί γερμανικές αντιπροσωπείες, για όποιον καταφέρει να φθάσει μέχρι τα αντίστοιχα σύνορα.

10:53: Η Μολδαβία θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς Ουκρανοί συρρέουν στα σύνορα              

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα συρρεύσουν από τη γειτονική Ουκρανία.

«Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει από κοινού τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επομένως συγκάλεσα σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε η Σάντου.

«Θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», σημείωσε.

Δεκάδες αυτοκίνητα έχουν σχηματίσει ουρές στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και την Μολδαβία, σύμφωνα με ειδησεογραφικούς ιστοτόπους της χώρας.

10:48: «Αδιανόητα» νέα συμβόλαια για φυσικό αέριο με τη Μόσχα, δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ δήλωσε πριν από λίγο ότι η σύναψη νέων συμβολαίων με τη Ρωσία για φυσικό αέριο είναι «αδιανόητη», όπως και η περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων με τη Μόσχα.

«Αυτό απέτυχε. Πρέπει, τελικά, να εργαστούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι σχεδιάζαμε προκειμένου να καταστούμε λιγότερο εξαρτημένοι από ένα απολυταρχικό καθεστώς», δήλωσε ο κ. Ροτ στον ιδιωτικό ειδησεογραφικό σταθμό n-tv, καταδικάζοντας την «επιπόλαιη και απρόκλητη επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία». Η ΕΕ και οι διεθνείς σύμμαχοί μας «πρέπει να επιβάλουν ευρείες κυρώσεις σε βάρος του ολιγαρχικού συστήματος του Πούτιν, το οποίο απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα προνόμια της Δύσης.

Αυτό το σύστημα πρέπει να στεγνώσει πλήρως οικονομικά. Είμαστε ενωμένοι με τον λαό της Ουκρανίας», τόνισε ο κ. Ροτ.

10:32 Επείγουσα ειδοποίηση προς τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν την Ουκρανία εξέδωσε το υπ. Εξωτερικών

Νέα, επείγουσα, ειδοποίηση προς τους Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία, να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, εξέδωσε πριν από λίγο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Στην Ουκρανία υπάρχουν εχθροπραξίες και επιθέσεις με ρουκέτες. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ασφαλή έξοδο από τη χώρα, παραμείνετε σε προστατευμένο σημείο. Επιχείρηση εκκένωσης μέσω των γερμανικών αρχών δεν είναι αυτή τη στιγμή εφικτή», επισημαίνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στην επικαιροποιημένη ταξιδιωτική οδηγία του.

10:21: Για «επίθεση ενάντια στην ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας» κάνουν λόγο η Φινλανδία και η Σουηδία, καταδικάζουν η Δανία και η Νορβηγία

Η Φινλανδία και η Σουηδία, που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, καταδίκασαν σήμερα την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κάνοντας λόγο ξεχωριστά για "μια επίθεση ενάντια στην ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας".

Η ουκρανική κρίση και η ρωσική απειλή έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τον διάλογο στις δύο αυτές χώρες για μια ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία παρότι οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις που βρίσκονται στην εξουσία στις δύο αυτές χώρες έχουν προς το παρόν αποκλείσει το ενδεχόμενο ένταξης.

Στο Ελσίνκι, συγκλήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί έκτακτη σύσκεψη της οποίας προήδρευσε ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.

"Οι ενέργειες της Ρωσίας στοχοποιούν την Ουκρανία, αλλά την ίδια στιγμή είναι μια επίθεση ενάντια σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας", έγραψε στο Twitter ο φινλανδός πρόεδρος, τακτικός συνομιλητής του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Σουηδία "καταδικάζει με τον σφοδρότερο τρόπο την ρωσική εισβολή που βρίσκεται στην εξέλιξη στην Ουκρανία. Οι ενέργειες της Ρωσίας είναι επίσης μια επίθεση ενάντια στην ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας", έκρινε από την πλευρά της και η σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον.

Η Δανία και η Νορβηγία, οι οποίες είναι αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ, επίσης καταδίκασαν έντονα την ρωσική εισβολή.

"Η επίθεση είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων", έγραψε στο Twitter ο νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

"Η Νορβηγία βρίσκεται στο πλευρό των συμμάχων της και των Ευρωπαίων σε αυτή την κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Ευρώπης", πρόσθεσε.

10:19: Πανικός στο Χάρκοβο-- σύμβουλος του Ζελένσκι δηλώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις μάχονται σκληρά

Πανικός επικρατεί στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, με πολλούς κατοίκους της πόλης να προσπαθούν να την εγκαταλείψουν, την ώρα που ακούγονται εκρήξεις, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Ο αυτόπτης μάρτυρας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε ότι τα παράθυρα στο κτίριο όπου διαμένει τρέμουν από τις εκρήξεις.

Την ίδια ώρα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μάχονται σκληρά για να αντιμετωπίσουν τους μαζικούς βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού εναντίον υποδομών.

Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι σημείωσε ότι στην προεδρία δεν επικρατεί πανικός.

10:14: Η Ρωσία δεν στοχοθετεί πόλεις και δεν απειλεί αμάχους, ισχυρίζεται η Μόσχα -- Οι φιλορώσοι αντάρτες θέλουν να ανακτήσουν τον έλεγχο όλων των περιοχών στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει στην Ουκρανία δεν έχουν στόχο πόλεις και δεν απειλούν τους αμάχους, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Νωρίτερα η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι καταστράφηκαν ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα και αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Από την πλευρά τους ένας από τους επικεφαλής των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι βασικός τους στόχος είναι να ανακτήσουν τον έλεγχο όλων των περιοχών στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

10:15: Το Συμβούλιο της Ευρώπης «καταδικάζει έντονα τη ρωσική στρατιωτική επίθεση»

Η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς καταδίκασε "έντονα" σήμερα "τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο και του οποίου η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μέλη.

"Θα λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα για να ανταποκριθούμε στην σημερινή κατάσταση", συνέχισε η ίδια, καταγγέλλοντας μια "κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου".

10:07: Πληροφορίες για τουλάχιστον 8 νεκρούς από τους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων --ρωσικά στρατιωτικά κονβόι εισήλθαν στη χώρα -- οι αυτονομιστές αντάρτες ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν δύο πολεμικά αεροσκάφη κοντά στο Λουχάνσκ

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον οκτώ νεκρούς και εννέα τραυματίες από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανέφερε σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.

«Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις περιοχές Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά)» από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας, εξήγησε η συνοριοφρουρά, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα "Ζ".

Παράλληλα οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ανήρτησαν ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία αναφέρουν ότι κατέρριψαν δύο αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αυτοαναξηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.

10:06: Δεύτερο πακέτο «μαζικών» κυρώσεων που θα πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταδικάζοντας τη «βάρβαρη» επίθεση της Μόσχας

Η ΕΕ καταδικάζει τη «βάρβαρη» επίθεση της Ρωσίας και τα «κυνικά επιχειρήματα που τη δικαιολογούν», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι ένα δεύτερο μεγάλο πακέτο με στοχευμένες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα προταθεί προς έγκριση στους ευρωπαίους ηγέτες.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν ξαναφέρνει τον πόλεμο στην Ευρώπη. Αυτές τις σκοτεινές ώρες η ΕΕ και ο λαός της στέκονται αλληλέγγυοι με την Ουκρανία και το λαό της. Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τη ρωσική ηγεσία, κατά μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε: «Η Ρωσία δεν στοχεύει μόνο το Ντονμπάς και την Ουκρανία, αλλά στοχεύει στη σταθερότητα της Ευρώπης και όλης της διεθνούς ειρηνικής τάξης. Ο Πρόεδρος Πούτιν θα λογοδοτήσει γι' αυτό».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα το βράδυ θα παρουσιάσει προς έγκριση στους ευρωπαίους ηγέτες ένα πακέτο «μαζικών και στοχευμένων κυρώσεων». «Θα στοχεύσουμε στρατηγικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, αποκλείοντας την πρόσβασή της στις τεχνολογίες και τις αγορές που είναι κλειδί για τη χώρα. Θα αποδυναμώσουμε την οικονομική βάση της Ρωσίας και την ικανότητά της για εκσυγχρονισμό. Θα παγώσουμε το ενεργητικό της Ρωσίας στην ΕΕ και θα σταματήσουμε την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι όπως με το πρώτο πακέτο κυρώσεων, έτσι και με το δεύτερο, η ΕΕ ενεργεί σε συνεννόηση με τους εταίρους και συμμάχους της, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, αλλά και την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

https://twitter.com/IntelStream/status/1496715027327426560

«Ο Πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να γυρίσει το χρόνο πίσω στον καιρό της ρωσικής αυτοκρατορίας, αλλά βάζει σε κίνδυνο το λαό της Ρωσίας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

10:01: Ιταλία: «Σ’ αυτή την δραματική φάση, στηρίζουμε τον λαό και τους θεσμούς της Ουκρανίας», υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε αναφερόμενος στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας:

«Η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Η Ιταλία, σ' αυτή την δραματική φάση, στηρίζει τον λαό και τους θεσμούς της Ουκρανίας. Εργαζόμαστε με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΝΑΤΟ, με στόχο να απαντήσουμε άμεσα, με ενότητα και αποφασιστικότητα».

10:01: Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Συνεδριάζει εκτάκτως στις 10:30, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφειο Τύπου του πρωθυπουργού.

10:00: Ν. Αναστασιάδης: Καταδικάζουμε ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα μίας ανεξάρτητης χώρας

Καταδικάζουμε ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα μίας ανεξάρτητης χώρας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ΕΧΡΟ 2020, στο Ντουμπάι, ο κ. Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία, υπογράμμισε: «Θα πρέπει να πω ότι με πολλή απογοήτευση παρακολουθούμε τα όσα συμβαίνουν με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν μπορεί παρά σαν χώρα να καταδικάσουμε ανάλογες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα μίας ανεξάρτητης χώρας.

Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει ο διάλογος αντί των όπλων. Παρά ταύτα παρακολουθούμε με αγωνία και εκείνο που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι δηλώσεις που υποδηλούν πρόθεση περαιτέρω επέκτασης των πολεμικών επιχειρήσεων».

«Προσπαθώ να εξεύρω τρόπους, αν είναι δυνατόν, να παρευρεθώ, ιδιαίτερα μετά την εξέλιξη την πρωινή, στην αποψινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», πρόσθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος.

09:45: Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες: «Εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία»

Η απόφαση του ρώσου προέδρου, η οποία καταγράφηκε έπειτα από μήνες εντάσεων και διπλωματικών προσπαθειών για να αποφευχθεί ο πόλεμος, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, κύμα καταδικαστικών ανακοινώσεων.

«Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία!» είπε, με εμφανή συναισθηματική φόρτιση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τζο Μπάιντεν: Aπρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε «την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση» που θα προκαλέσει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών». Ο κόσμος «θα απαιτήσει η Ρωσία να δώσει λόγο», υποσχέθηκε ο κ. Μπάιντεν. Μίλησε αργότερα με τον ουκρανό πρόεδρο, στον οποίο υποσχέθηκε την υποστήριξή του.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε την «απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας. Οι πρεσβευτές των τριάντα χωρών μελών του NATO συγκλήθηκαν και συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

https://twitter.com/PMBreakingNews/status/1496701711687237639

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε από τη δική του πλευρά την «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε ότι η Μόσχα «θα λογοδοτήσει». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «επέλεξε τον δρόμο της αιματοχυσίας και της καταστροφής», έκρινε από τη δική του πλευρά ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

09:36: Η Ισπανία καταδικάζει την επίθεση, η Πορτογαλία ζητεί τον άμεσο τερματισμό της

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε σήμερα το πρωί τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για να υπάρξει μια συντονισμένη απάντηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Ογκούστο Σάντος Σίλβα ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

"Η στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος είναι μια αδικαιολόγητη επιθετική ενέργεια και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου", έγραψε ο Σάντος Σίλβα στον λογαριασμό του στο Twitter.

09:32: Το Πεκίνο καλεί για αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία και απορρίπτει τον όρο «εισβολή»

Η Κίνα επανέλαβε σήμερα μια έκκληση προς όλα τα μέρη, που εμπλέκονται στην κατάσταση στην Ουκρανία, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και απέρριψε την περιγραφή των ρωσικών ενεργειών ως εισβολής που έκανε ένας ξένος δημοσιογράφος.

Τα σχόλια έγιναν από την εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

09:22: Η Ιταλία χαρακτήρισε "αδικαιολόγητη" την επίθεση, η Νορβηγία και η Ιαπωνία την καταδικάζουν, "σε καιρούς που ο δημοκρατικός κόσμος θέλει να ζήσει ειρηνικά, η Ρωσία επιθυμεί τον πόλεμο", σχολιάζει η Σλοβακία

Η Ιταλία καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντάς την "αδικαιολόγητη" και συνεργάζεται με τους ευρωπαίους και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της για να απαντήσουν άμεσα ενωμένοι και με αποφασιστικότητα, δήλωσε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Την επίθεση καταδίκασε και η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική.

"Η Ρωσία έχει την πλήρη και απόλυτη ευθύνη για το ότι έφερε την Ευρώπη σε αυτή την πολύ ζοφερή κατάσταση", ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Ξεχωριστά, το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την πρεσβεία του στην Ουκρανία από την πρωτεύουσα Κίεβο στην δυτική πόλη Λβιβ.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ιαπωνία καταδικάζει σφόδρα τις μονομερείς ενέργειες της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι έδωσε εντολές στις αρμόδιες ιαπωνικές αρχές να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ιαπώνων πολιτών στην Ουκρανία.

"Με τον σφοδρότερο δυνατό τρόπο" καταδίκασε την ρωσική επίθεση και η Σλοβακία μέσα από σημερινή ανάρτηση στο Twitter του πρωθυπουργού Εντουαρντ Χέγκερ.

"Σε καιρούς που ο δημοκρατικός κόσμος θέλει να ζήσει ειρηνικά, η Ρωσία επιθυμεί τον πόλεμο. Είμαστε έτοιμοι και θα ενεργήσουμε ενωμένοι", έγραψε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News