Ουκρανική κρίση: Πολλαπλές εκρήξεις στο Ντονέτσκ - Παρατείνονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας και Λευκορωσίας

Κόσμος
Ουκρανική κρίση: Πολλαπλές εκρήξεις στο Ντονέτσκ - Παρατείνονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας και Λευκορωσίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποχωρούν άμαχοι πολίτες - «Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται πολύ, πολύ σύντομα», αναφέρει Βρετανός υπουργός

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί της Κυριακής 20 Φεβρουαρίου 2022, στο κέντρο της ελεγχόμενης από αυτονομιστές πόλης Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με αυτήκοο μάρτυρα του Reuters.

Δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τις εκρήξεις.

Νωρίτερα έγινε λόγος για εκρήξεις οβίδων του πυροβολικού σε κεντρικούς, βόρειους και δυτικούς τομείς του Ντανιέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ, από ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS επιτόπου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, χρησιμοποιούνται βαριά πυροβόλα εναντίον της πόλης και η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι αρχές των φιλορώσων αυτονομιστών έκαναν λόγο για πυρά ολμοβόλων του ουκρανικού στρατού εναντίον αρκετών κοινοτήτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντανιέτσκ.

Αποχωρούν μαζικά άμαχοι πολίτες

Δύσκολες είναι οι στιγμές που εκτυλίσσονται στις δύο πόλεις της Ουκρανίας με τους άμαχους πολίτες να φεύγουν μαζικά προσπαθώντας να προστευτούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Πλέον η εκκένωση προχωρά και εσωτερικά στις πόλεις όπου οι κρότοι από τις εκρήξεις ακούγονται ασταμάτητα τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με το πρακτορείο ΤASS.

Παράλληλα, την υποδοχή χιλιάδων ανθρώπων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους από την ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζει ότι δέχεται η Ρώσια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο ασκών χρέη υπουργού Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, Αλεξάντερ Τσουπριγιάν, δήλωσε ότι 40.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην περιοχή Ροστόφ στης νότιας Ρωσίας και φιλοξενούνται σε 92 προσωρινά καταφύγια.

https://twitter.com/MuradGazdiev/status/1495307909391081472

Ρωσία-Λευκορωσία-Ουκρανική κρίση: Παρατείνονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα παρατείνουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένο να λήξουν σήμερα στη βόρεια Ουκρανία.

Η παράταση αποφασίστηκε εξαιτίας της αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει έως και 30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία, τους οποίους και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως δυνάμεις εισβολής για να επιτεθεί στην Ουκρανία παρότι η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει τέτοια πρόθεση.

Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022, στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Το πρωί θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Ουκρανού ομόλογού τους Dmytro Kuleba.

Στη συνέχεια, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του ΣΕΥ, τα οποία είναι η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη και η Λευκορωσία, η Κλιματική Διπλωματία και η κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Yπό το λήμμα «Tρέχουσες Υποθέσεις» αναμένεται να εξετασθούν πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στο Μάλι.

Οι Υπουργοί θα συμμετάσχουν, επίσης, στην άσκηση κυβερνο-ασφάλειας «CYCLES». Η συζήτηση στο ΣΕΥ - σε περιβάλλον προσομοίωσης - αποτελεί το τελευταίο στάδιό της συγκεκριμένης άσκησης.

Τέλος, στο περιθώριο του ΣΕΥ, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντήσουν τους ομόλογούς του από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ).

Σε εξέλιξη η τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Μακρόν και Πούτιν (γαλλική προεδρία)

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν τηλεφωνική επικοινωνία από τις 12:00 ώρα Ελλάδος με στόχο να αποφευχθεί ένας μεγάλος πόλεμος στην Ευρώπη την ώρα που οι δυτικές δυνάμεις εκτιμούν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι πιθανότερη από ποτέ, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

"Η συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν ξεκίνησε, όπως προβλεπόταν, στις 11:00 (ώρα Παρισού)", ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία περίπου δύο εβδομάδες μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Κρεμλίνο.

Ο Τζόνσον λέει ότι ο Πούτιν ίσως να μην σκέπτεται λογικά στο θέμα της Ουκρανίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να μην σκέφτεται λογικά άρα η απειλή κυρώσεων ίσως να μην είναι αρκετή για να αποθαρρύνει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις ίσως να μην είναι αρκετές για να αποθαρρύνουν κάποιον που ενεργεί παράλογα, δήλωσε ο Τζόνσον στο BBC και «πρέπει να αποδεχθούμε αυτή τη στιγμή ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανώς να μην σκέπτεται λογικά γι’ αυτό και να μην βλέπει την καταστροφή που έπεται».

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται πολύ, πολύ σύντομα, λέει Βρετανός υπουργός

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται τώρα να είναι «πολύ πιο πιθανή» και όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι «αναμένεται πολύ, πολύ σύντομα», δήλωσε σήμερα Βρετανός υπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, μια επίθεση, μια εισβολή φαντάζει πολύ πιο πιθανή αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε αυτό», δήλωσε ο Τζέιμς Κλέβερλι στο Sky News.

«Ό,τι βλέπουμε υποδηλώνει πως μια εισβολή είναι πολύ, πολύ πιθανή και αναμένεται να γίνει πολύ, πολύ σύντομα».

Οι χώρες της Δύσης δεν μπορούν να τείνουν επ' αόριστον 'κλάδο ελαίας' στη Ρωσία, λέει ο Σαρλ Μισέλ

Οι χώρες της Δύσης δεν μπορούν να συνεχίζουν να τείνουν επ’ αόριστον «κλάδο ελαίας» ενώ η Ρωσία κλιμακώνει την ένταση κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: θέλει το Κρεμλίνο τον διάλογο;», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Δεν μπορούμε να προσφέρουμε επ’ αόριστον κλάδο ελαίας ενώ η Ρωσία πραγματοποιεί δοκιμές πυραύλων και συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα», στα ουκρανικά σύνορα, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News