Ουκρανική κρίση: Ενοχλημένος ο Ουκρανός πρόεδρος από τις πολεμικές ιαχές του Μπάιντεν

Κόσμος
Ουκρανική κρίση: Ενοχλημένος ο Ουκρανός πρόεδρος από τις πολεμικές ιαχές του Μπάιντεν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πολεμικές ανησυχίες του Μπάιντεν δε βρίσκουν σύμφωνο τον Ουκρανό ομόλογό του, με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία - Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποβάθμισε τον κίνδυνο ρωσικής επίθεσης και, αντιθέτως, επικεντρώθηκε στην οικονομία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βλέπει «σαφή πιθανότητα ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να εισβάλουν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο», ημερομηνία που έχουν ήδη αναφέρει οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, διαμηνύει ότι, «όσο εξαρτάται από τη Ρωσία, δε θα υπάρξει πόλεμος. «Δε θέλουμε πολέμους. Όμως ούτε θα επιτρέψουμε να αγνοηθούν χονδροειδώς, να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας».

Ωστόσο οι πολεμικές ανησυχίες του Μπάιντεν δε βρίσκουν σύμφωνο τον Ουκρανό ομόλογό του, με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία. Μια πηγή που έχει γνώση αυτής της συνομιλίας ανέφερε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποβάθμισε τον κίνδυνο ρωσικής επίθεσης και, αντιθέτως, επικεντρώθηκε στην οικονομία. Χθες Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε ενοχλημένος με τις συνεχείς δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του περί πολέμου. «Εγώ κατανοώ σε βάθος τι συμβαίνει στο κράτος μας, όπως ακριβώς (και ο Μπάιντεν) καταλαβαίνει τι συμβαίνει στις ΗΠΑ. Μήπως έχουμε άρματα στους δρόμους μας; Όχι. Αλλά, αν δεν είσαι εδώ, σου δίνεται η αίσθηση από τα μέσα ενημέρωσης ότι γίνεται πόλεμος», τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό ο Μπάιντεν να λαμβάνει τις πληροφορίες του για την κατάσταση από τον ίδιο και όχι από «ενδιάμεσους». Παράλληλα προέτρεψε τη Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα, να κάνει μια χειρονομία που θα αποδεικνύει ότι δε σκοπεύει να επιτεθεί στη χώρα του.

Από την πλευρά του το Παρίσι εκτιμά ότι εναπόκειται στον Βλαντιμίρ Πούτιν να πει αν θέλει διαβούλευση ή αντιπαράθεση, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χθες Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, είχε τηλεδιάσκεψη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στα ουκρανικά σύνορα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Γαλλικής Προεδρίας, ο Μακρόν τόνισε στον Πούτιν ότι η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία των γειτονικών της χωρών. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα θα μελετήσει προσεκτικά τις γραπτές απαντήσεις που έλαβε από τη Δύση στις 26 Ιανουαρίου, από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, στις δικές της προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, και ήδη μετά από αυτό θα καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειές της, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, επισήμανε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις απαντήσεις τους στις προτάσεις της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας δεν έλαβαν υπόψη τις θεμελιώδεις ανησυχίες της Ρωσίας. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο σε όλο το φάσμα των ζητημάτων της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Σημειώνεται ότι χθες είχε προγραμματιστεί και τηλεφωνική συνομιλία του Σεργκέι Λαβρόφ με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Η Ουάσινγκτον θα στείλει «σύντομα» Αμερικανούς στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη, ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, ότι θα στείλει «σύντομα» έναν μικρό αριθμό Αμερικανών στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη, εν μέσω της έντασης στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας.

«Θα στείλω Αμερικανούς στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη και στις χώρες του ΝΑΤΟ σύντομα. Όχι μεγάλο αριθμό», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους καθώς αποβιβαζόταν από το αεροσκάφος μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Πενσυλβάνια.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη θέσει σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε και επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα αποστολής Αμερικανικών στρατιωτών στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κρίνεται ως ένα πρόσθετο μέσο πίεσης στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουάσινκγτον ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News