Κόσμος

Ουκρανική κρίση: Ψυχρός διάλογος μεταξύ Ρωσίας – Ουάσινγκτον

«Η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία», αναφέρει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ

Η Ρωσία επιφύλαξε ψυχρή υποδοχή στην απόρριψη από την Ουάσινγκτον των απαιτήσεών της για την ασφάλεια, ωστόσο τα δύο στρατόπεδα κράτησαν ανοικτή την πόρτα του διαλόγου, με την ουκρανική κρίση να παραμένει σε κρίσιμο σημείο.

Μολονότι δεν έχει γίνει γνωστό το κείμενο που παραδόθηκε στη ρωσική πλευρά, πηγές αναφέρουν το μάλλον αυτονόητο, ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απέρριψαν σημεία- «κλειδιά» των απαιτήσεων της Μόσχας, όπως το τέλος της πολιτικής διεύρυνσης της Ατλαντικής Συμμαχίας και μια επιστροφή στη στρατιωτική ανάπτυξή της στα σύνορα του 1997. Ωστόσο δηλώνουν ετοιμότητα να συζητήσουν άλλα θέματα, όπως ο έλεγχος των όπλων και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Όμως και το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως υπάρχει χώρος για να συνεχιστεί ο διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε όμως ότι μοιάζει σαφές ότι τα κύρια αιτήματα της Ρωσίας για την ασφάλειά της δεν ελήφθησαν υπόψη από την Ουάσινγκτον, αν και η Μόσχα δε θα σπεύσει να βγάλει συμπεράσματα. Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έδωσαν θετική απάντηση στο «κύριο» αίτημα της Ρωσίας, δηλαδή να τερματιστεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ιδιαίτερα προς την Ουκρανία. Ο ίδιος, μιλώντας στη ρωσική Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή), υποστήριξε ότι η Δύση «επιθυμεί πολύ κάποια πραγματική προβοκάτσια» στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι «οι δυτικοί μας συνάδελφοι βρίσκονται, χωρίς υπερβολή, σε ένα είδος πολεμικής μέθης. Μόνο γι’ αυτό μιλούν: θα τιμωρήσουμε εάν επιτεθείτε, θα τιμωρήσουμε, θα σώσουμε την Ουκρανία κ.ο.κ.».

Η Μόσχα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, «είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη των γεγονότων» και υπενθύμισε ότι «ποτέ δεν επιτεθήκαμε σε κανέναν, αλλά πάντοτε δεχόμασταν επίθεση και πάντοτε εκείνοι που το έκαναν εισέπρατταν αυτό που τους άξιζε». Από την πλευρά του το Κίεβο χαιρετίζει τη συνέχιση των συνομιλιών με τη Μόσχα στις αρχές Φεβρουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον για το επόμενο δεκαπενθήμερο η Ρωσία θα παραμείνει στην οδό της διπλωματίας, έπειτα από τις συνομιλίες του Παρισιού για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της Κίνας, με τον υπουργό Εξωτερικών του Πεκίνου να απευθύνει σε συνομιλία του με τον Αμερικανό ομόλογό του έκκληση για ειρηνική επίλυση της ουκρανικής κρίσης, επικρίνοντας ωστόσο τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι «εύλογες ανησυχίες ασφαλείας της Ρωσίας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν». Πρόκειται για την ευθύτερη έως τώρα υποστήριξη του Πεκίνου προς τη θέση της Μόσχας αναφορικά με την ουκρανική κρίση.

Στο μεταξύ, αργά χθες Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠ.ΕΞ., Αλεξέι Ζάιτσεφ, αμφισβήτησε τον ρόλο της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ουκρανία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «εξ όσων γνωρίζουμε, το ΝΑΤΟ και τα κράτη-μέλη του δεν έχουν αναλάβει την υποχρέωση να υπερασπιστούν την Ουκρανία. Αυτό τόνισε επανειλημμένως, μεταξύ άλλων, και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ». Ο ίδιος σημείωσε ότι «η Ουκρανία είναι μόνο εταίρος της Συμμαχίας και το άρθρο 5 της Συνθήκης Συλλογικής Άμυνας της Ουάσινγκτον δεν επεκτείνεται σε αυτήν».

«Η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία», αναφέρει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ  

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, πως η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία και μίλησε θετικά για τις προτάσεις ασφαλείας που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αμερικανικές προτάσεις είναι καλύτερες από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Λαβρόφ, ο οποίος πρόσθεσε πως περιμένει ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποφασίσει πώς θα απαντηθούν οι προτάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια