Ιταλία: Δυο νέα ονόματα στην κούρσα για την προεδρία: Μπελόνι και Κασέζε

Κόσμος
Ιταλία: Δυο νέα ονόματα στην κούρσα για την προεδρία: Μπελόνι και Κασέζε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άκαρπη αναμένεται και η τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

Σε περίπου μία ώρα αναμένεται να ολοκληρωθεί η τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας στην βουλή της Ρώμης.

Η κεντροδεξιά συμμαχία επέλεξε την αποχή και η κεντροαριστερά με τα Πέντε Αστέρια, την λευκή ψήφο, κάτι που σημαίνει ότι και η ψηφοφορία αυτή θα είναι άκαρπη.

Αυτή την ώρα, εντατικοποιούνται οι επαφές και οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με ό,τι διαρρέει, στη φάση αυτή τα ονόματα που θεωρείται ότι μπορεί να συγκεντρώσουν μεγαλύτερη συναίνεση είναι εκείνα της Ελιζαμπέτα Μπελόνι, νυν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και πρώην γενικής διευθύντριας του υπουργείου Εξωτερικών, και του συνταγματολόγου Σαμπίνο Κασέζε.

Σε ό,τι αφορά την Μπελόνι, το Δημοκρατικό Κόμμα αφήνει να διαρρεύσει ότι «θα ήταν μια αξιοπρεπής λύση», ενώ και το υπερσυντηρητικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας δεν αντιτίθεται στην προοπτική εκλογής της. Το γεγονός όμως ότι πρόκειται για την υπεύθυνη των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποια ουσιαστικά εμπόδια. Στελέχη της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, για παράδειγμα, δεν την θεωρούν το κατάλληλο πρόσωπο προς εκλογή.

Όσο για τον Κασέζε, μέρος των αναλυτών υπογραμμίζει ότι η κριτική που είχε ασκήσει στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε και η αρκετά προχωρημένη ηλικία του (είναι 86 ετών) θα μπορούσε να δημιουργήσει ενστάσεις, κυρίως από την πλευρά των Πέντε Αστέρων.

Η υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι, παράλληλα, έχει αποδυναμωθεί, αλλά δεν αποτελεί οριστικά παρελθόν. Οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις, όμως, είναι της άποψης ότι, δεδομένης της κρίσιμης αυτής περιόδου, παραμένει πολυτιμότερος ως πρωθυπουργός της χώρας. Οι πιθανότητες εκλογής του κεντρώου πρώην προέδρου της βουλής Πιερφερντινάντο Καζίνι, τέλος, τις τελευταίες ώρες δείχνουν σημαντικά μειωμένες.

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι εντός της αυριανής ημέρας θα πρέπει να έχει βρεθεί μια οριστική λύση για την εκλογή του διαδόχου του προέδρου της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Αργότερα θεωρείται πιθανό να οριστεί συνάντηση των αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας σε αναζήτηση ενός οριστικού συμβιβασμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News