Κόσμος

Ουκρανία: Εντείνεται ο «πυρετός» στην περιοχή – «Κλειδί» ο ρόλος του φυσικού αερίου

Η εξάρτηση της Ευρώπης και ο γρίφος των ενεργειακών πόρων

Ολοένα και πιο περίπλοκο γίνεται το σκηνικό γύρω από το Ουκρανικό, καθώς οι δύο πλευρές, Ρωσία και κυρίως ΗΠΑ, με τις κινήσεις τους περιορίζουν το περιθώριο ασφαλών υπαναχωρήσεων. Αργά χθες, το ρωσικό ΥΠ.ΕΞ. ανακοίνωσε πως έλαβε τη γραπτή απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις εγγυήσεις ασφαλείας, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενό της. Το κείμενο παραδόθηκε από τον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν, στον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί του, ύστερα από αίτημα της αμερικανικής πλευράς.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από το βήμα της ολομέλειας της Κρατικής Δούμας, δήλωσε ότι η Ρωσία δε θα δημοσιεύσει την απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τις εγγυήσεις ασφαλείας, εάν υπάρξει τέτοια παράκληση. Παράλληλα όμως επισήμανε ότι για την ουσία και το περιεχόμενο της αντίδρασης της Ουάσινγκτον θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη. Νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό είχε αποκαλύψει ότι η Ρωσία είχε λάβει προφορικά μερικές απαντήσεις στις προτάσεις της για τις εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά θέλει να ξέρει γιατί η Δύση θεωρεί μέρος των προτάσεων της Μόσχας μη αποδεκτές. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα μελετήσει προσεκτικά τις απαντήσεις της Δύσης στις ρωσικές προτάσεις και θα καθορίσει τα περαιτέρω βήματά της, εκτιμώντας παράλληλα ότι η στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει φτάσει σ' ένα τόσο επικίνδυνο σημείο, που πρέπει να γίνουν πιο ενεργές προσπάθειες για να απομακρυνθεί ο κόσμος από αυτό το σημείο.

Την ίδια στιγμή, μετά τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η Βρετανία, μέσω της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, προειδοποίησε ότι δεν αποκλείει την επιβολή κυρώσεων που θα έχουν στόχο προσωπικά τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν η χώρα του εισβάλει στην Ουκρανία. Μέσα σε αυτό το σκηνικό έντονων διπλωματικών ζυμώσεων, ο πολεμικός πυρετός εντείνεται. Το ΝΑΤΟ ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με έξι αμερικανικά αεροσκάφη F-15 να προσγειώνονται σε αεροπορική βάση της Εσθονίας, όπου και θα παραμείνουν για μιάμιση εβδομάδα. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ατλαντικής Συμμαχίας, ότι θέτει δυνάμεις σε ετοιμότητα και ενισχύει την Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, σε αυτό που η Ρωσία κατήγγειλε ως δυτική «υστερία», ως απάντηση στη συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Τσέχος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει 4.000 βλήματα πυροβολικού μέσα τις επόμενες ημέρες στην Ουκρανία, λόγω του κινδύνου ρωσικής εισβολής που αντιμετωπίζει.

Η εξάρτηση της Ευρώπης - Ο γρίφος των ενεργειακών πόρων

Το παιχνίδι γίνεται όλο και πιο σκληρό, καθώς σε αυτό εμπλέκεται και η ενέργεια. Σύμφωνα μάλιστα με τον βρετανικό “Guardian”, καθώς κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι διστακτικές να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στο Κρεμλίνο λόγω της εξάρτησής τους από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαιώνει ότι δε θα αφήσει τους Ευρωπαίους χωρίς φυσικό αέριο και έχει ήδη βρει εναλλακτικούς προμηθευτές, ώστε να μην υποφέρει η Ευρώπη χωρίς θέρμανση. Με δεδομένη την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, το όλο ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Μια διακοπή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού θα οδήγησε σε υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, ήδη υψηλούς για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Αυτή τη στιγμή η Ρωσία προμηθεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση με περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της σε αργό και φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο αντλείται κυρίως μέσω αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία ή άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και διοχετεύεται στη θέρμανση κατοικιών και την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας σε όλο το μπλοκ των 27 εθνών και των γειτόνων του, όπως η Βρετανία. Οι ρωσικές προμήθειες έχουν γίνει ολοένα και πιο σημαντικές, καθώς η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της ίδιας της Ευρώπης, κυρίως από τη Βόρεια Θάλασσα, έχει μειωθεί, αν και η Νορβηγία - ο μεγαλύτερος παραγωγός της Βόρειας Θάλασσας - εξακολουθεί να προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Οι υποσχέσεις της Ουάσινγκτον, πέραν των καλών προθέσεων, προσκρούουν σε ανυπέρβλητες δυσκολίες. Όπως επισημαίνουν ειδικοί, ακόμη και χωρίς τη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας και τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για επώδυνες κυρώσεις, οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο δυσκολεύονται να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση, ωθώντας τις τιμές του αργού στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 και ωθώντας τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σε δυσθεώρητα επίπεδα πέρυσι. Ως γνωστόν, η Ρωσία αρνείται ότι έχει σχέδια εισβολής στην Ουκρανία. Αλλά αν μια κρίση ξεσπάσει, υπάρχουν λίγες, αν όχι καμία, εναλλακτικές για να καλυφθεί το κενό που θα προκληθεί από οποιαδήποτε διακοπή στον εφοδιασμό από τη Ρωσία, έναν από τους τρεις κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο και τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου. Και αυτό το γνωρίζει καλά και η κυβέρνηση Μπάιντεν και κυρίως οι ευρωπαϊκές χώρες.

Τουρκία: Ο Ερντογάν δηλώνει ότι η Ρωσία θα ήταν απερίσκεπτη να εισβάλει στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα ήταν απερίσκεπτη να ξεκινήσει μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία και σε αυτήν την περίπτωση η Τουρκία θα έκανε ό,τι είναι απαραίτητο ως μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο NTV, ο Ερντογάν δήλωσε ότι προσκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας πρότασης να φιλοξενηθούν και οι δύο πλευρές με σκοπό να πρυτανεύσει η διπλωματία και να ανοίξει ο δρόμος για μία ειρηνική επίλυση της κρίσης, προσθέτοντας ότι αναμένει απάντηση από τη Μόσχα.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για έναν συνολικό διάλογο που θα εξετάσει ορισμένες από τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, ενώ εξήγησε στη Μόσχα ότι ορισμένα αιτήματά της δεν είναι εύλογα.

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια